Ui in de hoofdrol Hormonen in vlees Gemakkelijke kleding voor de slimme naaister PZC Een populair bolletje Tjoemie: inktvis op z'n Indisch vrije tijd 29 Verknipt De strijd om de Gouden Olijf Trofee ZATERDAG 30 JANUARI 1993 Overal ter wereld is de ui populair. Over de hele wereld gemeten neemt hij de achtste plaats in onder de groentegewassen en in Europa zelfs de vierde! In veel huishoudens komt de ui nagenoeg dagelijks op tafel, zij het bij ons Nederlanders meestal in kleine hoeveelheden in de vorm van smaakmaker voor vleesgerechten, gebakken aardappeltjes, soep enzovoorts. Nederlandse uien zijn scherp tot zeer scherp. Dat komt doordat Nederlandse telers kiezen voor bewaarbare rassen, en die hebben nou eenmaal een scherpe smaak. Maar tegelijkertijd zijn ze het hele jaar door in de winkel te koop en voor een lage prijs! Boven dien is de Nederlandse ui juist om deze eigenschappen overal ter we reld geliefd. Om hun pittig karak ter zijn de Hollandse uien bijzon der geschikt voor het op smaak brengen van sausen bij vlees. Een smakelijke tosti is pas echt af met wat ui-ringen. Rauw is de ui het pittigst. Daarom geeft een rauw uitje zo'n pittige smaak aan een zo merse salade. Buitenlandse uien, bijvoorbeeld uit Spanje, hebben een zachtere smaak en hebben ook wel de naam zoet te zijn. Ook bosuitjes, die ook wel lente- of stengel-uitjes worden genoemd hebben een zachte smaak en lenen zich bijzonder goed voor een fijne smaak aan zachte sausen. De toepassingen van deze beschei den groente zijn legio. Je kunt uit jes fruiten, frituren, koken, bakken en stoven. Als accent aan barbe cue-spiesjes. Als smaakmaker in tal van sausjes. Gebakken bij een stukje vlees. Verwerkt in een chut ney in de wekfles. In ringen gefri tuurd gewoon los als lekkere snack. In de hoofdrol in een Franse uiensoep. En niet te vergeten: in de oer-Hollandse hutspot en gesnip perd bij de Hollandse nieuwe. Volksmiddeltje Men zegt dat het dagelijks eten van uien tal van klachten kan voorkomen of verlichten. Een be kend volksmiddeltje is bijvoor beeld het eten van rauwe uien bij bronchitis, terwijl bij vastzittende hoest gebakken uitjes uitkomst kunnen bieden. Enkele malen per dag uie-water drinken zou verkoudheid te lijf kunnen gaan. Ook zou het bij ver koudheid raadzaam zijn een open gesneden ui naast het bed te leg gen. Heel bijzonder is het volgende middel tegen haaruitval: een half uur voor het haarwassen de hoofd huid met een doorgesneden ui in wrijven. Maar niet alleen de volkswijsheid ziet geneeskrachtige eigenschap pen in de ui. Ook de hedendaagse wetenschap erkent zijn gezonde ei genschappen. Men bestudeert on dermeer de geneeskrachtige effec ten van ui en knoflook op hart- en vaatziekten. Vast staat dat de ui niet dik maakt, vitaminen bevat en zeer weinig vet. Iedereen weet dat een ui je flink kan laten huilen. Hier volgen en kele tips om dit probleem wat te ondervangen: hoe kouder de ui. hoe minder last. Bewaar de uien dus koud, bij voorbeeld onder in de koelkast; dompel de uien vóór het snijden onder water of laat de kraan tij dens het snijden lopen; gebruik een goed scherp mes. U kunt natuurlijk uw uien ook voorgesneden bij de groenteman halen. Wist u overigens dat lenzen- dragers geen last hebben van tra nen bij het uien-snijden? Uien snijden gaat op de volgende manier het gemakkelijkst. Halveer de ui in de lengt,e (van wortel tot kruin). Leg de helften met de bolle kant boven op een snijplank. Snijd de uien evenwijdig aan het snij vlak: voor reepjes tot aan de bo dem, voor snippers moet u iets eer der ophouden. De uihelft dwars in snippers snijden. Dit gaat het mooist met een breed hakmes: hiermee kunt u de snippers heel fijn hakken en direct in de pan schuiven. Uiringen verkrijgt u door de uien dwars (in de breedte) in plakken te snijden en in ringen uit elkaar te nemen. De boven- en onderkantjes zijn niet bruikbaar. Tot slot nog enkele handige tips: kleine uitjes ontvelt u eenvoudig door ze, net als tomaten, een mi nuut in kokend water te leggen. Hierna giet u er koud water over heen. Nu kunt u het velletje er pro- bleemlos afhalen: let bij het kopen op de hardheid van de uien. Als ze goed hard zijn kunnen ze langer bewaard blijven; uitlopers kunt u van de uien af snijden. Het groene deel kunt u bij voorbeeld door de sla gebruiken; het is beter de uien niet te lang van tevoren heel fijn te snijden: na verloop van tijd krijgen ze een enigszins bittere smaak; als u het stevige deel van het groene loof van bos- en voorjaars uitjes iets insnijdt en uitwaaiert Je moet inderdaad een beetje leuk verknipt zijn of een pret tige tik hebben om deze kleren te dragen. Kleren moeten niet te serieus zijn en moeten ook nog wat voor je doen.' Zo leidt Cora Kemperman, hoofd afdeling in koop en styling van Mac Mag gie het nieuwste boekje GE KNIPT, makkelijke kleren voor slimme ?iaaisters van Pieke Stu- vel in. Een handzaam werkje met tekeningen vol spannende ideeën en tips waarin Pieke Stu- vel laat zien hoe je gemakkelijk goede basiskleren kunt maken. Daarnaast toont ze hoe je be staande kleren, van t-shirts tot colberts, simpel en zonder veel kosten een tweede leven kunt geven. Pieke Stuvel publiceerde een aantal tekeningen uit het boekje GEKNIPT tussen 1983 en 1989 in de rubriek Goochem op de jongerenpagina van Het Pa rool. Daarmee bewijst Stuvel het tegendeel van de bewering 'niets is veranderlijker dan de mode,' of ze is haai- tijd ver vooruit, meent Cora Kemperman. Zij verbindt er zelfs de conclusie aan dat mo de een geleidelijk en redelijk voorspelbaar proces is, bij lange na niet zo wispelturig als men wil doen geloven. Het is natuurlijk maar net watje onder mode verstaat. De kleding van Pieke, korte, wijde topjes, en lange hessen, grote jassen, zoua- venbroeken en schoenen met banden en strikken, worden door een vrije kleine groep gedragen. Op een doorsnee middelbare school bepalen jeans voor een groot deel het beeld en zul je wei nig zouavenbroeken tegenko men. Pieke's kleding is inder daad bestemd voor mensen die duidelijk afstand willen nemen van het huidige, door confectie- fabrikanten bepaalde, mode beeld. Die hun eigen stijl bepalen en dat zullen blijven doen, hoe het modebeeld er ook uit zal zien. over het milieu is zij er daadwer- Het boekje van Pieke Stuvel is kelijk mee aan de slag gegaan, qua thematiek zeer actueel. Haar uitgangspunt, het langer Waar anderen jaren lang praten dragen van kleren en het recy- „v xry Illustratie uit 'Verknipt'. clen van kledingstukken zou veel mensen moeten aanspre ken. Het boekje GEKNIPT bestaat uit zeven hoofdstukken. Per hoofdstuk wordt een kleding stuk behandeld. Te beginnen met t-shirts en hemden, vervol gens overhemden, dan panty's en maillots, rokken, truien, broe ken, jassen en tot slot accessoi res. In het eerste hoofdstuk zien we hoe een wit mannenhemd van Zeeman met een strook aange zette zwarte tricot en twee zwar te knopen op tepelhoogte tot een vrolijk mini-jurkje wordt. Twee schuin doorgeknipte nauwslui tende t-shirts maken asymmetri sche truitjes. Met panty's en maillots kun je oneindig veel meer doen dan ze gewoon aan trekken: van slobbersokken tot vingerloze handschoen, van hoofdband tot bh. Niet alleen het 'verknippen' van kleding komt aan bod. ook patronen voor ba siskledingstukken worden gege ven. Zo staan er patronen van verschillende rokvormen, broe ken en jassen in VERKNIPT. In het laatste hoofdstuk accessoi res laat Pieke Stuvel zien hoe je met pingpongballen een ketting kan maken en dat de afgeknipte randen van plastic bekertjes zich uitstekend lenen voor het maken van armbanden. Het boekje telt 48 pagina's en be staat uitsluitend uit tekeningen met bijschriften. Geen algemeen inleidend verhaal over de diep ere bedoelingen van de samen stelster of wéér een verhandeling over de geschiedenis van de mo de. Een verfrissend boekwerkje met grappige ideetjes. Iedereen die een beetje met naald en draad overweg kan, kan met dit boekje uit de voeten, Annemarie Zevenbergen VERKNIPT, makkelijke kleding voor slimme naaisters Uitgeverij Cantecleer, 24,50 Foto's Lex de Meester krijgt u een prachtige en smakelij ke garnering; uw salade of ovenschotel krijgt een heel licht uiesmaakje als u de slakom of ovenschaal even in wrijft met ui. Lekker voor bijvoorbeeld een zomerse witlofsalade of aard appelpuree uit de oven; uiegeur die in een pan is blijven hangen verdwijnt door er even wat azijn in op te koken. Kortom, de ui heeft meer kanten dan dit eenvoudige bolletje zo op het eerste gezicht laat zien. Herma Hulst Er lagen van de week inkt vissen in de vitrine van de viswinkel en dat deed ons den ken aan een recept dat we een tijdje terug kregen van een col lega. Zijn vrouw maakt als ze inktvis te pakken kan krijgen Tjoemie. een Indische berei ding waarvoor een wadjan of wok goed van pas komt. We hebben er nog even de Indone sische kookboeken op nagesla gen maar nergens kwamen we de benaming Tjoemie tegen. Waarschijnlijk is het een fami lierecept dat uit de praktijk stamt en niet aan een boek is ontleend. Er zijn wel meer van die Indische recepten die je nooit in een boek zult tegenko men. Zoals het borrelhapje dat we vele jaren geleden leerden maken en dat nog steeds op het repertoire staat. Mogelijk staat het nergens zwart op wit omdat het gemaakt is van runderlong. een orgaanvlees dat we hier doorgaans niet eten. Ook inktvis zien we zelden op het menu en als we inktvis klaarmaken doen we dat vaak op een manier die ontleend is aan de keukens rond de Mid dellandse Zee. Zelf hebben we op dat punt geen culinaire tra ditie. merkwaardig eigenlijk want er wordt in de Nederland se havens vrij veel inktvis aan gevoerd. De Tjoemie van mevrouw De Munk uit Middelburg is een heel smakelijk gerecht dat we serveren met gekookte witte rijst. Ingrediënten: 1 pond ver se inktvis, sap van een citroen. 3 eetlepes arachide-olie, onge veer 5 rode pepers, 1 grote ui, 3 teentjes knoflook, 1 theelepel koenjit of een stukje verse wor tel van zoln 2 centimeter. 1 theelepel laos of een stukje van de verse wortel van zo'n 2 centi meter, 2 blaadjes djeroek poe- roet (citroenblad), 2 blaadjes salam, 3 sprietjes sereh (ci troengras), 1 theelepel assem (tamarinde) opgelost in 4 eetle pels water en dan gezeefd, on geveer 1 theelepel zout en sui ker naar smaak bereiding: maak de inktvis schoon door de koppen met in gewanden in één ruk van het li chaam te scheiden. Gebruik de tentakels en ook de kop met de ogen nadat u er de harde bek hebt uitgeknepen of uitgesne den. Haal de plasticachtige pen uit de lichaamszak en ver wijder de vliezen aan de buiten kant van de inktvis. Snijd de intvis in smalle ringen en was die in een kom met water en het citroensap (u kunt ook azijn ge bruiken) goed schoon. De inkt vis kan soms zanderig zijn, dus goed spoelen. Snipper de ui. de knoflook en de pepertjes fijn (eventueel haalt u de pitjes uit de pepers als u bang bent dat het gerecht te heet zal worden) en fruit ze in de olie, maar laat ze niet bruin worden. Voeg de specerijen toe en de inktvisrin gen en laat het gerecht een half uur op een laag vuur sudderen. Breng op smaak met het zout en de suiker. Mevrouw De Munk geeft bij de Tjoemie wit te rijst en ketiemoen, ofwel stuKjes frisse komkommer en een schaaltje emping, dat is kroepoek die is gemaakt van een soort paddestoel. Rien van Reems Het gebruik van hormonen en andere groeibevorderaars bij de produktie van vlees is in de EG verboden. Het is echter financieel zo aantrekkelijk voor veehouders, farmaceutische leveranciers, veeartsen en handelaren, dat overheden moeilijk greep krijgen op het illegaal toepassen van groeihormonen. Gezondheidsproblemen die door hormonen in vlees wor den veroorzaakt zijn voor de Ne derlandse vleeseter niet waar schijnlijk, maai- ook niet geheel uit te sluiten. Natuurlijke hormonen in de voeding worden in ons spijs verteringskanaal afgebroken. Clenbuterol en sommige andere spierversterkende middelen die als illegale groeiversnellers wor den gebruikt, worden in het dier na de toediening snel afgebrokén, zo dat de consument weinig kans loopt daar te veel van binnen te krijgen. In de lever van het dier is mogelijk een verhoogde concen tratie aantoonbaar. Ook op de plaats van inspuiting is wat hor moon terug te vinden, maar het vlees is op die plaats zodanig ver kleurd dat het niet snel gegeten zal worden. Het risico zit vooral in ongecontro leerde toepassing van riskante stoffen als DES-hormoon of nieuw ontwikkelde, onvoldoende op vei ligheid geteste preparaten. In de Verenigde Staten van Ame rika wordt een ander beleid ge voerd. Daar is een gecontroleerd gebruik van natuurlijke, lichaam seigen hormonen (estradiol, tes tosteron, progesteron) in de rund veehouderij toegestaan. Het ge bruik van synthetische hormonen is verboden. Door dit beleid is het illegaal gebruik van andere (moge lijk niet-onschuldige) middelen veel minder verleidelijk. Het risico op schadelijke effecten van hormonen in vlees is gering en als zodanig geen reden om het vlees te laten staan. Doordat het gebruik van hormonen en dergelij ke het meest lucratief is bij het mesten van stier)kalveren, is de 'trefkans' bij kalfs- en rundvlees in verhouding groter dan bij varkens vlees en kip. Ook vleessoorten van minder grootschalig gehouden dieren zoals paardevlees, lams- en schapevlees, scoren waarschijnlijk laag wat dit betreft. Van vlees dat afkomstig is van eco logisch of biologisch-dynamisch werkende bedrijven en dat onder EKO-merk wordt aangeboden, mag worden aangenomen dat het vrij is van hormonen. Natuurlijk is er altijd de mogelijk heid van eten zonder vlees. Hoe dat op een goede manier kan. staat in de brochure Eten zonder vlees, dat kan! van het Voorlichtingsbu reau voor de Voeding te Den Haag. Ineke Volkers Recepten-wedstrijden zijn uiterst populair. Niet alleen professionele koks, maar ook vele ama teurkoks meten hun kennis en creativiteit graag af aan die van anderen. De praktijk wijst uit dat beide groepen in deze culinaire krachtmetingen niet voor elkaar onderdoen. Het Olijfolie Informatie Bureau organiseert voor de tweede maal een wedstrijd voor het beste, meest fan tasierijke, verrassende of gewaagde recept waarin olijfolie wordt gebruikt. Olijfolie, al eeuwenlang een onmisbaar onderdeel van de Mediterrane keuken, be gint langzaam maar zeker ook in dit boterland door te druppelen. De grote variatie aan smaken en geuren biedt een breed scala aan mogelijkheden. Het gebruik van olijfolie is al lang niet meer uitslui tend voorbehouden aan typisch zuidelijke produk- ten, ook een visje uit de Noordzee, een stuk Texels lamsvlees of een typisch Hollands gerecht als aardap pelpuree krijgen een zonniger uitstraling met een scheut olijfolie. Tel daar nog eens de gezondheidsas pecten van olijfolie bij op en het experimenteren krijgt er een dimensie bij. In principe kan iedereen, amateur of professional, aan deze receptenwedstrijd van het olijfolie Informatie bureau meedoen. Het recept moet bestaan uit een hoofdgerecht en uiteraard met olijfolie zijn bereid. Het recept mag een vis-, vlees-, wild-, gevogelte- of pastagerecht zijn of zelfs een combinatie hiervan. Het gerecht moet voor 4 personen bestemd zijn en de kos ten ervan mogen niet boven f25,- per persoon uitgaan. Uit alle inzendingen wordt door de jury een selectie gemaakt van de vijf beste recepten. Deze recepten zullen vervolgens in de kookschool La cuisine Fran- Qcaise van Pat van den Wall Bake door de inzenders moeten worden bereid. De winnaar van deze dag gaat naar huis met de Gouden Olijf trofee. Verzocht wordt naam. adres, telefoonnummer en eventueel leeftijd op een apart formulier te vermelden zodat de recepten in volstrekte anonimiteit kunnen worden beoordeeld door de jury. Een jury die overi gens bestaat uit food consultant Pat van den Wall Ba ke - Thomson, culinair publicist Johannes van Dam, acteur, levensgenieter en enthousiast koker Rijk de Gooijer, cuisinier John Halvemaan en ere voorzitter van de Alliance Gastronomique. Jaap Klosse. Inzen dingen vóór 15 februari 1993 inzenden naar: Het Olijf olie Informatie Bureau Postbus 53031 1007 RA Am sterdam.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1993 | | pagina 29