Duinrell steekt geld in waterplezier Gidsen in vakantieland Veilig omgaan met vitamine A PZC Aardappelen anders Gepocheerde geep met mayonaise vrije tijd 33 Nederlanders houden niet van spatjes Frankrijk ZATERDAG 20 JUNI 1992 De sticker met een reclamekreet voor pretpark Duinrell vloekt met de rest van de dure auto, maar daar kan de bestuurder niet mee zitten. Sterker nog, hij heeft het ding hoogstpersoonlijk op de achterruit geplakt. H.R.J. Graaf van Zuylen van Nijvelt is directeur/eigenaar van Duinrell. En ontleent aan die functie nu al zo'n jaar of dertig geweldig veel plezier. Begonnen in het midden van de jaren zestig op het Wassenaar- se landgoed van z'n moeder, kam- peerterreintje, speeltuintje, re creatiecentrum, attractiepark, van driehonderdduizend bezoe kers naar meer dan een miljoen per jaar... De graaf heeft er met ons welnemen een stencil van ge maakt. De nieuwste attractie van Duinrell is de Splash. De graaf is er trots op: „Een boot vol mensen die zich van bijna 20 meter hoogte in het water stort." Pret „Als u Duinrell een pretpark wil noemen... met alle soorten van ge noegen hoor. Ik heb collega's die hun neus ophalen voor een derge lijke kwalificatie. Te plat. Gebruik liever attractiepark, of amuse mentspark, vinden ze. Maar waar om nou? De mensen hebben toch pret bij ons?" Steeds meer. Was Duinrell voor de oorlog niet meer dan een tot Orangerie gepromo veerde schaapskooi waarin 'vader uit een gieter limonade schonk aan dorstige voorbijgangers', nu is het onder de stuwende leiding van de Wassenaarse edelman een (lees de folders) 'Bruisend Attractiepark' geworden waarin alleen al het 'het beroemde Tiki golfslagbad met bijna 500 meter glijplezier' de be zoekers 'een tropisch vakantiege voel' garandeert. De graaf: „We hebben iets met water natuurlijk, want nu komt daar de Splash nog bij." Water, heel veel muren van wild waaierend water en honderden mensen die in de boten en op veilig droge uitkijkposten gillen van angstig plezier. Maar de meeste pret nog heeft de graaf zelf. Duin rell bracht sinds de opening van het Tikibad (1984) elk jaar iets nieuws. Een 3-dimensionaal thea ter, een kikker achtbaan, een Aqua Swing, een Aqua Shute, rodelba nen, een verblijfsgedeelte met ruim 170 duingalows, zoals de wit te bungalows in het Duinrell-j ar gon hetenMaar dit" jubelt de ,dit slaat alles, vindt u graaf, niet?" Ongetwijfeld. Maar dat mag ook wel voor 4,5 miljoen gulden. Gro tere investering deed de graaf nim mer en eerlijk is eerlijk, af en toe heeft hij hem wel geknepen, toen het speeltuig in z'n park werd op gebouwd. Want hoe reageert een Nederlander op spatjes? Een Ame rikaan kan het weinig schelen dat hij drijfnat uit een boot stapt. Wat? Spatjes Dat verhoogt het plezier alleen maar. Helemaal als mom of dad al les op video-tape hebben geregi streerd. Great! Kunnen de kids thuis ook nog een keer lachen. Maar Hollanders? De graaf: „Dat was m'n probleem inderdaad. Hollanders worden niet graag nat. Maar u ziet het: de passagiers krijgen hoogstens een paar spatjes en op de loopbrug kunnen alle toeschouwers achter glas gaan staan. Kostte wel wat geld extra, maar daar heb ik dan geen enkele moeite mee. Pret moet pret blijven, vind ik, dat zijn we aan onze stand verplicht." Rob van den Dobbelsteen Duinrell is gevestigd in Wassenaar en blijft open tot en met 25 oktober (dage lijks van 10.00 tot 17.00 uur). Gekookt, eventueel daarna gepureerd; gebakken of gef rituurd: de aardappel is zo'n alle daags verschijnsel dat we er nau welijks over nadenken. Toch heeft de vertrouwde knol nog heel wat meer mogelijkheden dan wij gewoonlijk op tafel zien. In Zuid-Amerika, het vaderland van de aardappel, pasten de oude Inca's hoog in de Andes een soort vriesdroogtechniek toe om de aardappelen vrijwel onbeperkt goed te houden. De geheimzin nige methode is bekend uit ge schriften van de Spaanse vero veraars, maar wordt ook tegen woordig nog wel toegepast. Di rect na de oogst worden de aard appelen gedurende twaalf dagen op een hoogte van 3000 tot 4500 meter in de bergen aan de ele menten overgeleverd. Overdag drogen ze in de brandende zon, 's nachts bevriezen ze. Hierdoor worden de knollen zacht en rim pelig. De indianen kneden er hierna heel voorzichtig de restanten van het vocht uit en laten de aardap pelen een paar dagen in de zon drogen tot ze keihard zijn. Deze 'chuos' werden overal in het Inca -rijk als noodvoorraad bewaard, zodat de bevolking niet verhon gerde als de oogst eens mislukte. Ook al hebben wij geen authen tieke chuos, met in reepjes ge sneden gekookte aardappel lukt deze Peruaanse 'nah-oatli' ook heel goed: bak reepjes rundvlees en voeg er flink wat knoflook, zout en cayennepeper aan toe. Bak eventueel wat spek mee. Roer er tomatenpuree en maïs korrels door. voeg de reepjes aardappel toe en schenk bouillon in de pan. Laat alles samen prut telen tot het gerecht gaar is. Aardappelpap In India eten ze de volgende 'al- loo madarasi' graag koud, maar warm kan ook. Fruit gesnipperde ui, roer er wat gemalen komijn (djintan) en kerrie door. Wie van scherp houdt, voegt ook nog chi lipoeder toe. Schep er blokjes koude, gekookte aardappel door en strooi er zout naar smaak over. Bak het geheel tot de aard appelen kleur beginnen te krij gen en schep er dan zoveel yog hurt door tot een dikgebonden, samenhangend gerecht ontstaat. Dat uit het aardappelzetmeel al cohol kan ontstaan wisten de oude Inca's ook al lang. Ze brouwden een soort bier van tot gisting gebrachte aardappelpap. En wie het distilleren uitvond is niet bekend, maar uit gegiste aardappelpap kan uitstekend sterke drank gestookt worden. Sommige soorten wodka zijn op die manier ontstaan, maar in tij den van schaarste hebben de Britten er ook wel gin van ge stookt, en de Scandinaviërs ak- vavit. Klösse Een zoet gerecht van aardappe len vinden wij Nederlanders heel vreemd. Toch is deze bereidings wijze uit Midden-Europa erg lek- Er zijn veel minderbekende toepassineen van de aardappel. ker. Maak een stevig deeg van aardappelpuree, wat bloem, eier dooier en een mespuntje zout. Kneed er ballen van en druk in het midden van elke bal een aardbei of een rijpe, ontpitte abrikoos. Laat deze 'Erd- beerklösse' of Marillenklösse' net zo lang trekken in water dat te gen de kook gehouden wordt, tot ze komen bovendrijven. Strooi er kaneelsuiker over. Of bak een aardappelcake. Klop eierdooiers schuimig met suiker. Meng er aardappelpuree en wat geraspte citroenschil door. Klop eiwitten stijf en schep ze voor zichtig door het pureemengsel. Doe het mengsel in een beboter de voi'm en bak er een luchtige cake van. Een dergelijk zoet mengsel kan ook dienen als vulling voor een taart van kruimeldeeg. De Fran sen noemen dat een 'flan de pom- mes de terre' en ze verzonnen er ook een hartige versie van: ver vang de suiker door geraspte foto G PD kaas en de citroenschil door wat zout. Heel curieus is ook de aardappel worst, ontstaan in schaarse tij den. Een mengsel van buikspek met weinig rundergehakt en net zo veel gekookte aardappel als er vlees wordt gebruikt. Verder wat fijngemalen broodkruim en krui derij, en dat alles wordt in een worstdarm gestopt. Laat die worst een uurtje gaar trekken in water dat net niet kookt. Martin van Huijstee Met de zomervakantie voor de deur verschijnen er de laatste weken nogal wat reisgidsjes op de markt. De keus is groot, zoals blijkt uit de volgende selectie. De leukste hotelletjes-serie, samengesteld door Chris Gill, over Duits land en Frankrijk (inclusief Corsica), Italië, Spanje en Engelang/Ierland. De boekjes geven actuele informatie over ligging en prijzen en zijn geïllu streerd met kleurenfoto's. (Mingus, 29,90) Slenteren in Barcelona. Wandelroutes door een fascinerende stad met kaartjes en tekeningen, bovendien een programma van de Olympi sche Spelen 1992. (Mingus, 29,50) Interrail 1992. Volledig herziene en uitgebreide reisgids over het goed koop reizen per trein door Europa. (Mingus, 24.90) Landelijke fietsroutes. Geheel herziene gids met landelijke fietsrou tes door Midden- en Zuid-Nederland en Noord-Vlaanderen. Zowel het formaat als de losse kaartbladen zijn verbeterd en ook de indeling is over zichtelijker geworden. De routegids is verkrijgbaar bij de ANWB en de boekhandel. (Buyten en Schipperheijn, 29,50) Allert de Lange taalgidsen. Eerste vier titels, Frans, Italiaans. Portu gees en Spaans, in de nieuwe serie Allert de Lange taalgidsen in hand zaam formaat (11x16 cm). Ieder hoofdstuk wordt ingeleid door een kort paragraafje met praktische informatie die specifiek is voor het vakantie land. 10,95 per deeltje) Parijs, een nieuwe dimensie. Gids en stratenatlas met kaarten in vo gelperspectiefvan Parijs. Elke kaart gaat vergezeld van uitvoerige infor matie over beroemde bezienswaardigheden, winkels, café's en restau rants. (Mingus, 29,50) Neem nou-serie. Drie nieuwe titels met uitgebreide informatie over Berlijn (R. Briel), Barcelona en Madrid J. Obbema). (Bruna, 25,-) Cantecleer stedengidsen. Nieuwe titels: Londen (C. Brown), Venetië (H. Herkommer). Istanbul (R. Ramm) en Budapest (Rhombus). Prijs per deel: 19,50. Literaire buurten van Londen. Kleine handzame gids voor de liefheb ber van het literaire leven in Londen, geschreven door Luree Miller. In dezelfde serie verschenen: Literaire buurten van New York (Marcia Leis- ner). Literaire café's van Parijs (Noël Riley Fitch) en Literaire steden van Italië (William B. Whitman). (Balans, 19,50 per deel) Frankrijk Frankrijk is al jaren het best bezochte vakantieland; jaarlijks gaan er meer dan één miljoen Nederlanders per auto naar Frankrijk. Voor hen verscheen onlangs de zevende, opnieuw herziene, uitgave van de Miche- lin Wegenatlas van Frankrijk. De atlas, een bundeling van de beroemde gele Michelinkaarten in één grote paperback, werd gemaakt op een zeer gedetailleerde schaal van 1:200.000. Alle wegen en weggetjes staan er dui delijk op. allerlei toeristische bijzonderheden worden op de kaarten ver meld en van de grote steden is een plattegrond opgenomen. De wegenat las telt 192 pagina's en kost 39.90. Van de bekende rode Michelin-gids Europe kwam onlangs de twaalf de editie op de markt. De traditionele gids, die al jaren lang een begrip is, heeft twee nieuwe agglomeraties aan het bestand toegevoegd: Boeda pest (Hongarije) en Lille (Frankrijk). De verklaring van de symbolen staat in vier talen vermeld: Engels. Frans, Duits en Japans. De algemene informatie wordt in het Engels gegeven. De Michelin-gids bevat 63 van de belangrijkste steden (met hun omgeving), verdeeld over 18 verschillende landen, veel detailkaarten en een keuze van 4.350 hotels en restaurants op alle prijs- en comfortniveaus; 419 restaurants werden onderscheiden met een ster voor een 'uitstekende keuken'. De rode Michelingids kost ƒ40,-. MICHELIN Wegenatlas van Zoals in alle voorgaande ja ren verscheen hij in de loop van mei weer voor de kust. De geep heeft ons nooit vergeefs laten wachten. Deze typische vis met een bek die aan een snavel doet denken, vol scher pe tanden, is een rover die in scholen aan de oppervlakte jaagt. Kleine vissen vormen zijn prooi die hij op zicht be laagt. Daarom is de geep ook aan de haak te slaan met een zilverpapiertje. Vooral de eer ste weken waagt de geep zich dicht bij de wal, met een voor keur voor plekken waar een sterke stroom staat. Tegen hoog water is deze vis het ac tiefst. Juni is de gepenmaand. In juli trekken ze alweer verder en worden ze eigenlijk alleen nog in volle zee gevangen. Culinair gezien is de geep een buitenbeentje. Het visvlees is heel droog en heeft een heel ei gen smaak. De groene graat schrikt mensen die de geep niet kennen, soms af. Het gaat hier evenwel om een onschuldige kleurstof. Geep wordt gebakken gegeten of koud in een salade verwerkt. Vorig jaar gaf ik daarvoor het recept. Daarom ditmaal het voorstel om de geep te poche ren en vervolgens na afkoeling in het pocheervocht van een mayonaise te voorzien en op een bedje van slablaadjes te serveren. GEPOCHEERDE GEEP MET MAYONAISE Ingrediënten: één geep per persoon, 1 grote ui, een scheutje droge witte wijn, wat fijn gehakte dille, peper, zout en mayonaise. Bereiding: maak de geep schoon, verwijder alle schub ben, spoel goed onder de koude kraan en snijd de vis in mootjes. Bestrooi de mootjes vis met peper en zout en leg ze zo dicht mogelijk naast elkaar en op elkaar. Pel de ui en snijd die in ringen. Leg de uiringen op de vis. Giet een deciliter dro ge witte wijn over de vis en vul die hoeveelheid aan met water totdat de mootjes geep net on der staan. Strooi wat gehakte dille, liefst vers maar eventueel gedroogd, over de vis en po cheer de geep in tien minuten op een laag pitje gaar. Laat de geepmootjes in het po cheervocht afkoelen. Leg in een schaal wat blaadjes sla en daarop de mootjes gepocheer de vis. Schep de mayonaise over de vis en zet de schotel een paar uur in de koelkast voor het opdienen. Schenk er een een droge witte wijn bij. Rien van Reems Geep: een culinair buitenbeentje. foto van Reems Nadat een aantal keren in tele visieprogramma's aandacht was besteed aan het risico van gro te hoeveelheden vitamine A voor zwangere vrouwen, is de Informa tiedienst van het Voorlichtingsbu reau voor de Voeding overstelpt met telefoontjes van bezorgde con sumenten. Het menselijk lichaam heeft vita mine A nodig voor een aantal func ties: bevorderen van de groei, goed zien in de schemering, in goede conditie houden van de huid, ver groting van de weerstand tegen bacteriën. Het vitamine wordt aangeleverd in de vorm van retinol (vitamine A) en in de vorm van be- tacaroteen (een provitamine waar het lichaam zelf vitamine A uit kan maken). De aanbevolen benodigde hoe veelheden per dag zijn: volwassen mannen en zwangere vrouwen: 1000 RE (Retinol Eenhe den) of 3300 IE (Internationale Eenheden). niet-zwangere, volwassen vrou wen: 800 RE of 2640 IE. Vitamine A komt voor in marga» rine, halvarine, boter, bak- en braadprodukten, volle en halfvolle melk en melkprodukten en kaas. Betacaroteen komt voor in veel groenten (o.a. de oranje kleurstof in worteltjes). Omdat vrijwel iedereen dagelijks voldoende van deze produkten ge bruikt, komen ziekten als gevolg van een tekort aan vitamine A in Nederland eigenlijk niet meer voor. Overdosis Een overdosis aan vitamine A heeft een vitaminevergiftiging tot gevolg. Kenmerken hiervan zijn het plotseling optreden van ern stige hoofdpijn, algehele zwakte, misselijkheid en duizeligheid. Acute vergiftiging ontstaat door het slikken van pillen met zeer gro te hoeveelheden vitamine A. Door het langdurig gebruik van grote hoeveelheden vitamine A kunnen ook andere verschijnselen optreden: oogafwijkingen, huidaf wijkingen, milt- en leververgro ting. Bovendien zijn zowel bij proefdieren als bij mensen afwij kingen van de ongeboren vrucht waargenomen. Daarom ook is de veilige grens voor opname van de ze stof voor zwangeren lager dan voor niet-zwangeren. Ook vrou wen die zwanger willen worden kunnen beter zuinig omspringen met preparaten waarin vitamine A voorkomt. Grens Afwijkingen door een te hoog vita mine A-gebruik zijn niet te ver wachten bij inname van ten hoog ste 200 RE per kg lichaamsgewicht (dus in totaal 13.000 tot 15.000 RE per dag). Hoewel de benodigde hoeveelheden vitamine A voor zwangere vrouwen groter is, is in verband met de kans op afwijkin gen bij het ongeboren kind de in- namegrens voor hen lager dan voor niet zwangeren, namelijk ma ximaal 45 RE/kg, totaal niet meer dan 3000 RE per dag. Omdat lever veel vitamine A be vat, wordt zwangeren afgeraden vaker dan één keer per twee weken lever te eten. Bijsluiters bij vita mine-preparaten dienen ook goed gelezen te worden; als er vitamine A in het produkt voorkomt moet in de bijsluiter worden gewaar schuwd voor de risico's van ge bruik tijdens de zwangerschap. Het veiligst is om aan de bovenge noemde aanbevolen hoeveelheden vast te houden: 1000 RE voor man nen en zwangere vrouwen, 800 RE voor niet-zwangere vrouwen. Deze hoeveelheden zijn gemakkelijk te bereiken met een gevarieerde voe ding. Voorwaarde is wel, dat men (matig) halvarine, margarine of bo ter op het brood gebruikt. Zwange ren kunnen voor de noodzakelijke vitamine D-suppletie bij voorkeur een vitamine D-preparaat gebrui ken en niet, zoals in het verleden nogal eens gebeurde, een vitamine AD-preparaat. Ineke Volkers Graaf van Zuylen bij de jongste attractie van pretpark Duinrell, een boot die zich vanaf grote hoogte in het water stort.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1992 | | pagina 33