Consument krijgt een bond
PZC
NÜ 5,-KORTING OP 3
COMPLIMENT-SLIPS
Nieuwe
stichting
Zeetongrolletjes
met romige saus
Sterren uit
de Languedoc
Mode-ontwerpers
denken aan de lente
vrije tijd
33
mode
ZATERDAG 9 NOVEMBER 1991
Héél voorzichtig, zo doen
egeltjes het. Bijna net zo
behoedzaam als
Consumentenbond en
Konsumenten Kontakt bezig
zijn met hun samenwerking.
Met ingang van 1992 brengen
beide consumentenorganisaties
een aantal gelijksoortige
activiteiten in één stichting, de
'Stichting Samenwerking
Consumentenbond
Konsumenten Kontakt'.
Het onderzoek van produkten, dat veelal in moderne laboratoria gebeurt, is vanaf 1992 in handen van de nieuwe Stichting.
foto R. de Bruir
De samenwerking heeft een be
laden verleden: rond 1985 pro
beerden de besturen zonder veel
omhaal beide organisaties op één
hoop te vegen. Vergeefs. Nu, na bij
na driejaar praten, lijkt het toch te
lukken om een samenwerking van
de grond te tillen. En niemand
voelt ervoor de steen des aanstoots
in de nog rimpelloze vijver te smij
ten.
Beide clubs houden de moed erin
door te zeggen dat er feitelijk niet
zo veel verandert. Medewerkers
van de Consumentenbond en KK
blijven ook gewoon het werk doen,
maar dan onder de paraplu van de
nieuwe stichting. De verschillende
'identiteit' van de organisaties, de
hete brij waar de betrokkenen met
de grootste nauwlettendheid om
heen draaien, blijft daarbij buiten
schot, onderstreept iedereen.
De nieuwe Stichting Samenwer
king Consumentenbond/Konsu-
menten Kontakt huisvest straks
vrijjyel alle activiteiten, waar bei
de organisaties nu zij aan zij in het
bestuur zitten. Zo verhuizen de
tests van produkten, variërend
van koek tot ei en van sop tot kool
van de Stichting Vergelijkend Wa
renonderzoek (SVWO) straks naai
de Stichting Samenwerking. KK
en CB zaten samen in het bestuur
van de SVWO en vormen samen
het bestuur van de nieuwe stich
ting, die deze maand met staatsse
cretaris Van Rooy (economische
zaken) definitieve afspraken
maakt over de consumentenzaken
anno 1992.
De twee clubs vormen ook samen
de Consumenten Commissie voor
Europa (CCE). De CCE houdt zich
bezig met de Europese bescher
ming van de consument. Deze
wordt in toenemende mate in EG-
regels en -wetten vastgelegd en is
zeker geen onbelangrijke taak. Er
zijn maar liefst 340 miljoen consu
menten in de EG. Onderhandelin
gen tussen consumentenorganisa
ties en fabrikanten over bescher
ming van de consument gebeuren
ook steeds vaker binnen EG-ver-
band. Daar worden bijvoorbeeld
afspraken gemaakt over het niet
toelaten van onveilige medicijnen.
De keurmerken en certificaten
waar (mede) de consumentenorga
nisaties voor tekenden, gaan ook
naar de nieuwe stichting. In de
meeste keurmerkclubs waren bei
de consumentenorganisaties al
vertegenwoordigd. De laatste, be
langrijke klus die de nieuwe stich
ting van de huidige organisaties
overneemt, is de voorlichting: wat
is de beste wasmachine, waarom
zijn de geldautomaten niet 100
procent waterdicht, de voordelen
van compacte waspoeders enzo
voorts. Ook het mondig maken
van jeugdige consumenten - op
scholen - valt daaronder.
Bert Donia, directeur van Konsu
menten Kontakt, houdt stevig en
krachtig vast aan de 'eigen' zaken:
het maandblad Koopkracht, de
klachtenafdeling en zijn beleids
mensen (voor bijvoorbeeld acties
ten behoeve van de laagste inko
mens). Daarmee wil KK zich sterk
maken voor de minder bedeelden,
milieu en de Derde Wereld.
De Consumentenbond houdt zijn
Consumentengids buiten de sa
menwerking, alsmede de service
waar leden en lezers voor betalen.
Zoals de juridische adviezen. „Wat
alle consumenten aangaat, wordt
in de Stichting Samenwerking on
dergebracht", vat Leo Willigen-
burg, directiesecretaris van de
bond en secretaris van de nieuwe
stichting, samen.
Gedwongen
Beiden ontkennen dat het ministe
rie van economische zaken (EZ),
dat de subsidies voor consumen
tenzaken verdeelt, de samenwer
king heeft afgedwongen. Wie ech
ter de feiten op een rijtje zet, komt
tot de nuchtere conclusie dat het
ministerie aan de verstrekking van
4 tot 6 miljoen gulden subsidie best
wat stevige voorwaarden - zoals sa
menwerking - kan verbinden.
Eensgezind zijn de heren in hun
veroordeling van de ingreep van
Economische Zaken in de stich
ting Comac. Dit samenwerkings
verband van KK, Consumenten
bond en de Ombudsman werkt
jaarlijks aan 430 radio- en televi
sieuitzendingen mee en verzorgt
teletekstpagina's. Naai' de subsi
die hiervoor (jaarlijks) van 3,5 mil
joen gulden kunnen de consumen
tenclubs fluiten. Terwijl zij. in de
nieuwe stichting, de voorlichting
via de media het liefst voortzetten.
Het is de vraag of binnen het sa
menwerkingsverband voldoende
geld over is om de activiteiten van
Comac voort te zetten. Want de to
tale subsidie aan consumentenza
ken daalt van 1993 tot 1995 van
13,8 naar 11,77 miljoen gulden. En
als er geld overschiet, ligt het voor
de hand dat de consumentenclubs
dat liever in de eigen, overblijven
de activiteiten steken.
De beperkte subsidiëring steekt
beide consumentenmannen be
hoorlijk. „In financiële termen is
het consumentenbeleid in Neder
land altijd een couveusekindje ge
bleven. Het is een habbekrats als je
ziet wat er, vergeleken met het be
drijfsleven. in wordt gestoken",
zegt Bert Donia. Leo Willigenburg,
oordeelt eveneens geringschat
tend: „Nog geen gulden per jaar,
per consument".
Klein Duimpje KK (50.000 leden) is
altijd een beetje bevreesd geweest
te worden opgeslokt door de reus
Consumentenbond (630.000 le
den). Donia heeft goede hoop dat
KK, ondanks het samenwerkings
verband, een eigen koers kan blij
ven varen. Zo heeft KK niet het ak
koord met de banken over het
elektronisch betalen getekend,
Consumentenbond wel. Of Konsu
menten Kontakt de luis in de pels
van het consumentenwezen kan
blijven, ondanks de nauwe samen
werking, daar ziet Donia nog wel
kans toe. „Maar ik sluit niet uit dat
je dat een beetje kwijtraakt".
Voorlopig zijn beide clubs bijna tot
elkaar veroordeeld. Er is geen weg
terug voor te stellen. EZ heeft de
(subsidie-)touwtjes in handen en
wie nu dwars ligt of op een over het
hoofd geziene lange teen stapt,
stelt de moeizaam tot stand ge
brachte samenwerking in de waag
schaal. Of zal minstens dat verwijt
krijgen.
Raymond Peil
Het gure najaar doet zich in alle hevigheid gelden. Regen
buien, storm en kou beheersen de laatste dagen. Niet ge
bonden aan welk jaargetijde dan ook gaan mode-ontwerpers
door. De eerste voorjaars- en zomershows zijn dan ook al achter
de rug. Een foto-impressie van shows die deze week in New
York werden gehouden.
II'll
1. Grappig bleek-roze jurkje
met bloemenprint, afgezet
met veren en witte kant van
Betsey Johnson.
foto Richard Harbus/AP
3. Ontwerpster Betsey John
son maakte deze kuitlange,
gestreepte jurk voor haar
voorjaarscollectie. Een hoed
van dezelfde stof comple
teert het geheel.
foto Maria Bastone/AFP
2. Gebloemd mini-strand-
jurkje met gestreept shirt
van Perry Ellis.
foto Maria Bastone/AFP
4. Nog meer strepen bij deze
twee halterjurken van Bill
Blass. Hij voorzag zijn hori
zontaal gestreepte modellen
van juwelen aan de halsope
ning. foto Mark Lennihan/AP
Van 15 tot en met 24 novem
ber wordt in het Bou-
dewjnpark in Bruggge voor de
zesentwintigste maal de Salon
van de Gastronomie gehou
den. Met een gemiddeld bezoe
kersaantal van vijftigduizend
is deze Salon de grootste con
sumentenbeurs van West-
Vlaanderen waar vaak pri
meurs zijn te vinden op het ge
bied van eten en drinken. Eén
van de aardigste onderdelen
van de salon is echter de wed
strijd voor amateurkoks.
Vorig jaar werden keukenprin
sen en -prinsessen uitgenodigd
om een schotel te bereiden van
wijting. Dit keer is een wat
duurdere vis gekozen: de zee
tong. Na een eerste selectie van
ingezonden recepten door een
lezende jury worden de zes fina
listen aangewezen die op zater
dag 16 november met hun mee
genomen potten en pannen
aan de slag gaan. Het publiek
kan er getuige van zijn. want de
wedstrijd is tevens een kookde
monstratie. De deelnemers
de kleine
kaart
I I I I I I I I TTT
worden dus behoorlijk op de
vingers gekeken. De winnaar of
winnares gaat naar huis met de
wisselbeker Gustaaf Devreker.
Beroepskoks
Voor professionele koks zijn er
twee wedstrijden. De beroeps
koks maken ook een schotel
van zeëtong klaar en daarnaast
kunnen zij hun creativiteit uit
leven op een schaapszadel.
Leuk om te zien hoe groot de
verschillen zijn tussen de zee-
tongcreaties van de professio
nelen en de amateurs.
Van zondag 17 tot en met don
derdag 21 november zijn er da
gelijks kookdemonstraties
door bekende Belgische chefs.
De Salon van de Gastronomie
is iedere dag geopend van 14.00
tot 19.00 uur met uitzondering
van 22 november wanneer de
deuren openstaan van 16.00 tot
22.00 uur.
Zeetong is een dure vis, die we
niet elke week zullen eten. Het
volgende recept is geïnspireerd
door het Brugse Salon. Er zit
ten wat delicate ingrediënten
in verwerkt, maar het loont be
slist de moeite om het recept
eens uit te proberen, bijvoor
beeld voor het komende Kerst
menu waarin het gerecht uit
stekend past.
ZEETONGROLLETJES
MET EEN ROMIGE SAUS
Ingrediënten: Acht zeetongfi-
lets (voor vier personen), de
graten van de tongen, 125 gram
Mascarpone, 125 gram Gorgon
zola. 200 gram gepelde garna
len, 4 takjes dille. 2 takjes basi
licum, peper, zout. een halve
fles witte wijn. 1 liter water, 2
eetlepels tomatenketchup, 1
winterwortel, 1 grote ui, 2 sten
gels bleekselder, tien geplette
witte peperkorrels en wat bo
ter.
Bereiding: Zet de graten sa
men met de in stukken gesne
den wortel, ui. bleekselder en
peperkorrels met water en wijn
op en breng de pot tegen de
kook aan. Draai het vuur laag
en laat de graten een half uur
trekken. Zeef de bouillon en
gooi de graten en groentes weg.
Laat de visbouillon tot de helft
inkoken.
Prak de Gorgonzola fijn en ver
meng de kaas met de fijnge
hakte dille. Dep de visfilets
droog en bestrooi ze met wat
peper en zout: verdeel de Gor
gonzola over de filets (huidzij
de boven) en bestrooi die dan
met de garnalen. Rol de vis op
en leg de rolletjes in beboterde
soufflépotjes waar ze net in
moeten passen. Lepel in elk
potje twee eetlepels visbouil
lon en zet de potjes in een pan
met een laagje waterdat tot on
der de rand van de potjes reikt
en dat net tegen de kook moe
ten worden gehouden. Stoom
de vis in twaalf minuten gaar.
Maak intussen de saus door de
Mascarpone te vermengen met
zoveel visbouillon dat u een ro
mige saus krijgt die u op een
laag vuur verhit. Roer er de
blaadjes van de basilicum dooi
en de tomatenketchup. Kruid
de saus met peper en zout en
roer er tenslotte een paar klon
tjes koude boter door.
Schep de vis voorzichtig uit de
potjes op de borden en giet er
wat saus overheen. Garneer
met krielaardappeltjes en
groente naar keuze of geef er
een gemengde sla bij en voor de
liefhebbers een half schijfje ci
troen.
Rien van Reems
Sinds de jaren '70 wordt er in de
Languedoc keihard gewerkt aan
een verbetering van de wijnkwaliteit.
In dit grote wijngebied dat bestaat
uit de departementen Aude, Gard en
Hérault is als gevolg daarvan
ongelooflijk veel veranderd. Zo werden
enkele tienduizenden hectaren
wijngaard gerooid. In alle gevallen
betroffen het druivestokken die
simpele, minderwaardige wijntjes
gaven. Tegelijkertijd plantte men
betere druiverassen aan op zorgvuldig
geselecteerde gronden.
Voorts werd er fors geïnvesteerd
in modere kelderapparatuur,
waarmee het mogelijk werd om de
temperatuur tijdens de gisting
perfect te beheersen.
Als gevolg van dit alles heeft de
kwaliteit van de Languedoc-wij-
nen een spectaculaire sprong voor
waarts gemaakt.
Veruit de grootste sectie is die van
de rode wijnen uit de Languedoc
en het aangrenzende Roussillon.
Tien toppers
De sectie Languedoc-Roussillon in
mijn Wijnalmanak telt meer dan
110 wijnen. Daaruit heb ik tien per
soonlijke favorieten gekozen.
1. Chateau Grange Neuve 1989,
Corbières
Prettig, dat fruit, dat frisse, die vle
zigheid. Een diepe kleur boven
dien. Circa f 5,-. (Baarsma, diverse
slijterijen)
2. Chateau Tour de Montredon
1989. Corbières
Kloeke, sappige, vrij zachte kas
teelwijn die ook wat fruit te bieden
heeft. Prijs f 6.95 (Vroom Drees-
mann)
3. Les Contemporains 1989, Mont-
peyroux
De geur boeit door zijn nuances,
terwijl de smaak verrast met zowel
rijp fruit als door pure kwaliteit.
Prijs f6,45. (Gall Gall)
4. Domaine de Barrou 1989, Cor
bières
Knap vervaardigde, stevige wijn
met alles d'r op en d'r an. Een
koopje. Prijs f5,45. (Unigro)
5. Domaine des Lombards 1990,
Vin de Pays de Montbouquet
De kleur is ondoordringbaar, de
smaak gul en donkertonig. Prijs f
6,95. (Gastrovino)
6. Domaine Meyzonnier 1988, Mi-
nervois
Dit lijkt wel een vineuze fruitcock-
tail, zoveel fruit zit erin (met ook
wat laurier). Prijs f9,- a f9,95. (Heis
terkamp)
7. Fortant Cabernet Sauvignon
1989, Vin de Pays d'Oc
Donkerrode, vlezige, bessige wijn
met wat frisheid en een lange af
dronk, Een eersteklas produkt.
Prijs f8,95. (Albert Heijn)
8. Jean d'Alibert, Cabernet Sau
vignon 1988, Vin de Pays d'Oc
Waarom zou je nog Bordeaux drin
ken als ze in de Languedoc dit
soort vatgerijpte, overtuigende
wijnen van Bordeauxdruiven ma
ken? Prijs f 10,-. (Gouden Ton)
9. Rouge Friand, Coteaux du Lan
guedoc
Prijs f3,95. (Albert Heijn)
10. Vin de Pays des Coteaux de Ci-
té de Carcassonne
Prijs minder dan f 5,75. (O.a. bij Mi-
tra-slijterijen, Unigro)
Hubrecht Duijker
Advertentie
Compliment slips van Triumph zijn
topvormen in tanga, mini, midi, maxi
en tai Puur, fijnvezelig mako-katoen,
wasbaar tot 95'C Sluit perfect om het
lichaam en tekent niet af dank zij de
soepele, elastische afzetband
Op 3 Compliment slips krijgt u nu vijf
gulden korting Tot en met 30 november
1991 of zolang ffPQHI
de voorraad strekt. EcmjgMPÉi
COMPLIMENT. DE SUPERSLIP IN TOPVORM.