Consument krijgt een bond PZC NÜ 5,-KORTING OP 3 COMPLIMENT-SLIPS Nieuwe stichting Zeetongrolletjes met romige saus Sterren uit de Languedoc Mode-ontwerpers denken aan de lente vrije tijd 33 mode ZATERDAG 9 NOVEMBER 1991 Héél voorzichtig, zo doen egeltjes het. Bijna net zo behoedzaam als Consumentenbond en Konsumenten Kontakt bezig zijn met hun samenwerking. Met ingang van 1992 brengen beide consumentenorganisaties een aantal gelijksoortige activiteiten in één stichting, de 'Stichting Samenwerking Consumentenbond Konsumenten Kontakt'. Het onderzoek van produkten, dat veelal in moderne laboratoria gebeurt, is vanaf 1992 in handen van de nieuwe Stichting. foto R. de Bruir De samenwerking heeft een be laden verleden: rond 1985 pro beerden de besturen zonder veel omhaal beide organisaties op één hoop te vegen. Vergeefs. Nu, na bij na driejaar praten, lijkt het toch te lukken om een samenwerking van de grond te tillen. En niemand voelt ervoor de steen des aanstoots in de nog rimpelloze vijver te smij ten. Beide clubs houden de moed erin door te zeggen dat er feitelijk niet zo veel verandert. Medewerkers van de Consumentenbond en KK blijven ook gewoon het werk doen, maar dan onder de paraplu van de nieuwe stichting. De verschillende 'identiteit' van de organisaties, de hete brij waar de betrokkenen met de grootste nauwlettendheid om heen draaien, blijft daarbij buiten schot, onderstreept iedereen. De nieuwe Stichting Samenwer king Consumentenbond/Konsu- menten Kontakt huisvest straks vrijjyel alle activiteiten, waar bei de organisaties nu zij aan zij in het bestuur zitten. Zo verhuizen de tests van produkten, variërend van koek tot ei en van sop tot kool van de Stichting Vergelijkend Wa renonderzoek (SVWO) straks naai de Stichting Samenwerking. KK en CB zaten samen in het bestuur van de SVWO en vormen samen het bestuur van de nieuwe stich ting, die deze maand met staatsse cretaris Van Rooy (economische zaken) definitieve afspraken maakt over de consumentenzaken anno 1992. De twee clubs vormen ook samen de Consumenten Commissie voor Europa (CCE). De CCE houdt zich bezig met de Europese bescher ming van de consument. Deze wordt in toenemende mate in EG- regels en -wetten vastgelegd en is zeker geen onbelangrijke taak. Er zijn maar liefst 340 miljoen consu menten in de EG. Onderhandelin gen tussen consumentenorganisa ties en fabrikanten over bescher ming van de consument gebeuren ook steeds vaker binnen EG-ver- band. Daar worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het niet toelaten van onveilige medicijnen. De keurmerken en certificaten waar (mede) de consumentenorga nisaties voor tekenden, gaan ook naar de nieuwe stichting. In de meeste keurmerkclubs waren bei de consumentenorganisaties al vertegenwoordigd. De laatste, be langrijke klus die de nieuwe stich ting van de huidige organisaties overneemt, is de voorlichting: wat is de beste wasmachine, waarom zijn de geldautomaten niet 100 procent waterdicht, de voordelen van compacte waspoeders enzo voorts. Ook het mondig maken van jeugdige consumenten - op scholen - valt daaronder. Bert Donia, directeur van Konsu menten Kontakt, houdt stevig en krachtig vast aan de 'eigen' zaken: het maandblad Koopkracht, de klachtenafdeling en zijn beleids mensen (voor bijvoorbeeld acties ten behoeve van de laagste inko mens). Daarmee wil KK zich sterk maken voor de minder bedeelden, milieu en de Derde Wereld. De Consumentenbond houdt zijn Consumentengids buiten de sa menwerking, alsmede de service waar leden en lezers voor betalen. Zoals de juridische adviezen. „Wat alle consumenten aangaat, wordt in de Stichting Samenwerking on dergebracht", vat Leo Willigen- burg, directiesecretaris van de bond en secretaris van de nieuwe stichting, samen. Gedwongen Beiden ontkennen dat het ministe rie van economische zaken (EZ), dat de subsidies voor consumen tenzaken verdeelt, de samenwer king heeft afgedwongen. Wie ech ter de feiten op een rijtje zet, komt tot de nuchtere conclusie dat het ministerie aan de verstrekking van 4 tot 6 miljoen gulden subsidie best wat stevige voorwaarden - zoals sa menwerking - kan verbinden. Eensgezind zijn de heren in hun veroordeling van de ingreep van Economische Zaken in de stich ting Comac. Dit samenwerkings verband van KK, Consumenten bond en de Ombudsman werkt jaarlijks aan 430 radio- en televi sieuitzendingen mee en verzorgt teletekstpagina's. Naai' de subsi die hiervoor (jaarlijks) van 3,5 mil joen gulden kunnen de consumen tenclubs fluiten. Terwijl zij. in de nieuwe stichting, de voorlichting via de media het liefst voortzetten. Het is de vraag of binnen het sa menwerkingsverband voldoende geld over is om de activiteiten van Comac voort te zetten. Want de to tale subsidie aan consumentenza ken daalt van 1993 tot 1995 van 13,8 naar 11,77 miljoen gulden. En als er geld overschiet, ligt het voor de hand dat de consumentenclubs dat liever in de eigen, overblijven de activiteiten steken. De beperkte subsidiëring steekt beide consumentenmannen be hoorlijk. „In financiële termen is het consumentenbeleid in Neder land altijd een couveusekindje ge bleven. Het is een habbekrats als je ziet wat er, vergeleken met het be drijfsleven. in wordt gestoken", zegt Bert Donia. Leo Willigenburg, oordeelt eveneens geringschat tend: „Nog geen gulden per jaar, per consument". Klein Duimpje KK (50.000 leden) is altijd een beetje bevreesd geweest te worden opgeslokt door de reus Consumentenbond (630.000 le den). Donia heeft goede hoop dat KK, ondanks het samenwerkings verband, een eigen koers kan blij ven varen. Zo heeft KK niet het ak koord met de banken over het elektronisch betalen getekend, Consumentenbond wel. Of Konsu menten Kontakt de luis in de pels van het consumentenwezen kan blijven, ondanks de nauwe samen werking, daar ziet Donia nog wel kans toe. „Maar ik sluit niet uit dat je dat een beetje kwijtraakt". Voorlopig zijn beide clubs bijna tot elkaar veroordeeld. Er is geen weg terug voor te stellen. EZ heeft de (subsidie-)touwtjes in handen en wie nu dwars ligt of op een over het hoofd geziene lange teen stapt, stelt de moeizaam tot stand ge brachte samenwerking in de waag schaal. Of zal minstens dat verwijt krijgen. Raymond Peil Het gure najaar doet zich in alle hevigheid gelden. Regen buien, storm en kou beheersen de laatste dagen. Niet ge bonden aan welk jaargetijde dan ook gaan mode-ontwerpers door. De eerste voorjaars- en zomershows zijn dan ook al achter de rug. Een foto-impressie van shows die deze week in New York werden gehouden. II'll 1. Grappig bleek-roze jurkje met bloemenprint, afgezet met veren en witte kant van Betsey Johnson. foto Richard Harbus/AP 3. Ontwerpster Betsey John son maakte deze kuitlange, gestreepte jurk voor haar voorjaarscollectie. Een hoed van dezelfde stof comple teert het geheel. foto Maria Bastone/AFP 2. Gebloemd mini-strand- jurkje met gestreept shirt van Perry Ellis. foto Maria Bastone/AFP 4. Nog meer strepen bij deze twee halterjurken van Bill Blass. Hij voorzag zijn hori zontaal gestreepte modellen van juwelen aan de halsope ning. foto Mark Lennihan/AP Van 15 tot en met 24 novem ber wordt in het Bou- dewjnpark in Bruggge voor de zesentwintigste maal de Salon van de Gastronomie gehou den. Met een gemiddeld bezoe kersaantal van vijftigduizend is deze Salon de grootste con sumentenbeurs van West- Vlaanderen waar vaak pri meurs zijn te vinden op het ge bied van eten en drinken. Eén van de aardigste onderdelen van de salon is echter de wed strijd voor amateurkoks. Vorig jaar werden keukenprin sen en -prinsessen uitgenodigd om een schotel te bereiden van wijting. Dit keer is een wat duurdere vis gekozen: de zee tong. Na een eerste selectie van ingezonden recepten door een lezende jury worden de zes fina listen aangewezen die op zater dag 16 november met hun mee genomen potten en pannen aan de slag gaan. Het publiek kan er getuige van zijn. want de wedstrijd is tevens een kookde monstratie. De deelnemers de kleine kaart I I I I I I I I TTT worden dus behoorlijk op de vingers gekeken. De winnaar of winnares gaat naar huis met de wisselbeker Gustaaf Devreker. Beroepskoks Voor professionele koks zijn er twee wedstrijden. De beroeps koks maken ook een schotel van zeëtong klaar en daarnaast kunnen zij hun creativiteit uit leven op een schaapszadel. Leuk om te zien hoe groot de verschillen zijn tussen de zee- tongcreaties van de professio nelen en de amateurs. Van zondag 17 tot en met don derdag 21 november zijn er da gelijks kookdemonstraties door bekende Belgische chefs. De Salon van de Gastronomie is iedere dag geopend van 14.00 tot 19.00 uur met uitzondering van 22 november wanneer de deuren openstaan van 16.00 tot 22.00 uur. Zeetong is een dure vis, die we niet elke week zullen eten. Het volgende recept is geïnspireerd door het Brugse Salon. Er zit ten wat delicate ingrediënten in verwerkt, maar het loont be slist de moeite om het recept eens uit te proberen, bijvoor beeld voor het komende Kerst menu waarin het gerecht uit stekend past. ZEETONGROLLETJES MET EEN ROMIGE SAUS Ingrediënten: Acht zeetongfi- lets (voor vier personen), de graten van de tongen, 125 gram Mascarpone, 125 gram Gorgon zola. 200 gram gepelde garna len, 4 takjes dille. 2 takjes basi licum, peper, zout. een halve fles witte wijn. 1 liter water, 2 eetlepels tomatenketchup, 1 winterwortel, 1 grote ui, 2 sten gels bleekselder, tien geplette witte peperkorrels en wat bo ter. Bereiding: Zet de graten sa men met de in stukken gesne den wortel, ui. bleekselder en peperkorrels met water en wijn op en breng de pot tegen de kook aan. Draai het vuur laag en laat de graten een half uur trekken. Zeef de bouillon en gooi de graten en groentes weg. Laat de visbouillon tot de helft inkoken. Prak de Gorgonzola fijn en ver meng de kaas met de fijnge hakte dille. Dep de visfilets droog en bestrooi ze met wat peper en zout: verdeel de Gor gonzola over de filets (huidzij de boven) en bestrooi die dan met de garnalen. Rol de vis op en leg de rolletjes in beboterde soufflépotjes waar ze net in moeten passen. Lepel in elk potje twee eetlepels visbouil lon en zet de potjes in een pan met een laagje waterdat tot on der de rand van de potjes reikt en dat net tegen de kook moe ten worden gehouden. Stoom de vis in twaalf minuten gaar. Maak intussen de saus door de Mascarpone te vermengen met zoveel visbouillon dat u een ro mige saus krijgt die u op een laag vuur verhit. Roer er de blaadjes van de basilicum dooi en de tomatenketchup. Kruid de saus met peper en zout en roer er tenslotte een paar klon tjes koude boter door. Schep de vis voorzichtig uit de potjes op de borden en giet er wat saus overheen. Garneer met krielaardappeltjes en groente naar keuze of geef er een gemengde sla bij en voor de liefhebbers een half schijfje ci troen. Rien van Reems Sinds de jaren '70 wordt er in de Languedoc keihard gewerkt aan een verbetering van de wijnkwaliteit. In dit grote wijngebied dat bestaat uit de departementen Aude, Gard en Hérault is als gevolg daarvan ongelooflijk veel veranderd. Zo werden enkele tienduizenden hectaren wijngaard gerooid. In alle gevallen betroffen het druivestokken die simpele, minderwaardige wijntjes gaven. Tegelijkertijd plantte men betere druiverassen aan op zorgvuldig geselecteerde gronden. Voorts werd er fors geïnvesteerd in modere kelderapparatuur, waarmee het mogelijk werd om de temperatuur tijdens de gisting perfect te beheersen. Als gevolg van dit alles heeft de kwaliteit van de Languedoc-wij- nen een spectaculaire sprong voor waarts gemaakt. Veruit de grootste sectie is die van de rode wijnen uit de Languedoc en het aangrenzende Roussillon. Tien toppers De sectie Languedoc-Roussillon in mijn Wijnalmanak telt meer dan 110 wijnen. Daaruit heb ik tien per soonlijke favorieten gekozen. 1. Chateau Grange Neuve 1989, Corbières Prettig, dat fruit, dat frisse, die vle zigheid. Een diepe kleur boven dien. Circa f 5,-. (Baarsma, diverse slijterijen) 2. Chateau Tour de Montredon 1989. Corbières Kloeke, sappige, vrij zachte kas teelwijn die ook wat fruit te bieden heeft. Prijs f 6.95 (Vroom Drees- mann) 3. Les Contemporains 1989, Mont- peyroux De geur boeit door zijn nuances, terwijl de smaak verrast met zowel rijp fruit als door pure kwaliteit. Prijs f6,45. (Gall Gall) 4. Domaine de Barrou 1989, Cor bières Knap vervaardigde, stevige wijn met alles d'r op en d'r an. Een koopje. Prijs f5,45. (Unigro) 5. Domaine des Lombards 1990, Vin de Pays de Montbouquet De kleur is ondoordringbaar, de smaak gul en donkertonig. Prijs f 6,95. (Gastrovino) 6. Domaine Meyzonnier 1988, Mi- nervois Dit lijkt wel een vineuze fruitcock- tail, zoveel fruit zit erin (met ook wat laurier). Prijs f9,- a f9,95. (Heis terkamp) 7. Fortant Cabernet Sauvignon 1989, Vin de Pays d'Oc Donkerrode, vlezige, bessige wijn met wat frisheid en een lange af dronk, Een eersteklas produkt. Prijs f8,95. (Albert Heijn) 8. Jean d'Alibert, Cabernet Sau vignon 1988, Vin de Pays d'Oc Waarom zou je nog Bordeaux drin ken als ze in de Languedoc dit soort vatgerijpte, overtuigende wijnen van Bordeauxdruiven ma ken? Prijs f 10,-. (Gouden Ton) 9. Rouge Friand, Coteaux du Lan guedoc Prijs f3,95. (Albert Heijn) 10. Vin de Pays des Coteaux de Ci- té de Carcassonne Prijs minder dan f 5,75. (O.a. bij Mi- tra-slijterijen, Unigro) Hubrecht Duijker Advertentie Compliment slips van Triumph zijn topvormen in tanga, mini, midi, maxi en tai Puur, fijnvezelig mako-katoen, wasbaar tot 95'C Sluit perfect om het lichaam en tekent niet af dank zij de soepele, elastische afzetband Op 3 Compliment slips krijgt u nu vijf gulden korting Tot en met 30 november 1991 of zolang ffPQHI de voorraad strekt. EcmjgMPÉi COMPLIMENT. DE SUPERSLIP IN TOPVORM.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1991 | | pagina 33