PZC speurtocht naar de vetvervangers overgevoeligheid voedsel moeilijk aanwijsbaar zachtfruit is het kenmerk van de zomer forel raakt zoetwatersmaak kwijt in zeeuwse wateren vrijdagkrant 23 i:»®j» fa fel fcltlll« taart VRIJDAG 31 AUGUSTUS 1990 speurtocht reactie rommelen bessen MJ MM deel aan de internationale post HELVETIA Met grote ijver zoekt de voedingsmiddelenindustr ie naar stoffen, die het vet in ons voedsel kunnen vervangen. We eten in het westen immers volgens de gezondheidsautoriteiten te veel vet en dat geeft zwaarlijvigheid, die weer in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten, suikerziekte en ademhalingsstoornissen. We weten ook dat we te vet eten en dus zijn we uitermate gevoelig gebleken voor reclamecampagnes, waarmee de voedingsmidelenindustrie ons halvarines en zogenaamde 'light'-produkten in de maag splitst. Dat soort produkten kopen we duur omdat we veel voor onze gezondheid over hebben. Veel te duur: hetzelfde gezondheidseffect zou immers ook kunnen worden bereikt met het slechts half met margarine besmeren van ons broodje en het bijvoegen van wat water aan onze frisdrank. De losbladige uitgave Chemische Feitelijkheden van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (een 'actuele chemische encyclopedie') geeft een helder overzicht van de speurtocht naar vetvervangende middelen. Met de ernstig te nemen waarschuwing: "niet alle vetvervangers lijken een onverdeelde zege voor de volksgezondheid". En tot slot zelfs (bij mijn weten voor het eerst) een grapje en advies: "wanneer uw eetlust deze Chemische Feitelijkheden weer te boven is", bedenk dan dat het beter is voldoende lichaamsbeweging te nemen en evenwichtiger voedsel te nuttigen. Dat grapje is even terecht als die aanbeveling. Want de speurtocht naar vetvervangers levert ook hoogst onsmakelijke resultaten op. Stelt ons bovendien voor zowel gezondheids- als geheel nieuwe milieuproblemen. Vetvervangers zijn niet allemaal zo onschuldig als men ons graag aanpraat. Bij de halvarines, waarin vet wordt vervangen door een mengsel van water en emulgatoren is (de 'Plantapukkeltjes-epidemie' door een foute emulgator is allang vergeten) er nog niet zo veel aan de hand. Ook niet bij de op koolhydraten of de op eiwitten gebaseerde vetvervangers als Simplesse van NutraSweet). Maar die bevatten nog altijd wat energie en de toepasbaarheid ervan wordt sterk beperkt door de gevoeligheid voor warmte. Het besmeren van een geroosterde boterham met een broodbeleg dat zo'n vetvervanger bevat, lijkt de uiterste grens. Zoekt men naar de ultieme We eten volgens de deskundigen nog steeds te vet, fabrikanten spelen daar handig op in met hun speurtocht naar de ultieme vetvervanger (foto GPD) vetvervanger. die uiterlijk, 'mondgevoel', smaak- en reukgewaarwording van het voedsel niet aantast en bovendien zo hittebestendig is dat men er mee kan bakken, braden en frituren, dan komt men terecht bij stoffen, die op esters (koppelingen van een organisch zuur en een alcohol) zijn gebaseerd. Als bij voorbeeld Olestra, een sucrosepolyester ontwikkeld door Procter and Gamble (en door concurrenten Dai-Ichi, Unilever, Mitsubishi-Kasei). De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) studeert al sinds april 1987 op toelating- van dat produkt, wetend dat het FDA-voorbeeld wereldwijd zal worden gevolgd. De vetsplitsende enzymen in het menselijk maagdarmkanaal hebben geen vat op deze onafgebroken het lichaam en de energiewaarde ervan is derhalve nul. Welke milieubelasting dat vormt is onbekend: over de biologische afbreekbaarheid in vetvervanger. Op hun weg door het maagdarmkanaal vormen sucrosepolyesters een vettige film, waarin vetoplosbare stoffen als vitamines (A, D, E en K) en cholesterol worden meegevoerd. Die film verlaat huishoudelijk afvalwater weet men niets. Het vitaminetekort, dat ontstaat door het gebruik van deze vetvervanger, lost Procter and Gable simpel op door Olestra met vitamines te verrijken. Er is echter een ander, nog onopgelost probleem: ook de sluitspier van de endeldarm heeft geen vat op sucrosepolyesters. Dat betekent dat de vetvervanger niet alleen onafgebroken, maar ook onbeheersbaar het lichaam verlaat. 'Anale lekkage' heet dat en dat onsmakelijke probleempje zullen de reclameboys van de voedingsmiddelengiganten nog even moeten tackelen. Maar geen zorg: men zal ook wel belangen hebben in de luierindustrie. kees wiese We komen pas de laatste tien jaar steeds meer te weten over voedselallergieën en voed- selintolerantie. Het is een moei lijk terrein. Waarom reageert de ene mens heftig op een stof waar de ander geen greintje last van heeft? Het Voorlichtings bureau voor de Voeding krijgt veel vragen over dit onderwerp. Vaak vraagt men het Bureau naar een kant-en-klaar-dieet. Zo'n dieet bestaat niet, omdat het, jammer genoeg, niet zo sim pel is. Voedselallergie en voed- selintolerantie zijn zo complex, omdat ieder individu weer an ders op een stof kan reageren. Bij de verdenking van overge voelige reacties op een bepaald voedingsmiddel heeft het geen enkele zin om in het wilde weg wat voedingsmiddelen weg te la ten. Voedselallergie of voedse- lintolerantie is alleen aan te to nen via goed onderzoek. En al leen met behulp van deskundige begeleiding en aangepaste leef- en dieetregels kunnen de klach ten zoveel mogelijk worden voorkomen. Er is verschil tussen voedselal lergie en voedselintolerantie. De term allergie betekent: anders werken. Bij voedselallergie rea geert het afweersysteem op be paalde eiwitten uit de voeding alsof het ziekteverwekkende in dringers zijn. Door de reactie van het afweersysteem worden plotseling grote hoeveelheden van de stof histamine uit bepaal de cellen in het lichaam vrijge maakt. Bij voedselintolerantie reageert het lichaam rechtstreeks op na tuurlijke voedselbestanddelen of stoffen die aan de voeding zijn toegevoegd. Ook hierbij komt histamine vrij. Deze reactie ver loopt echter niet via het afweer systeem. Doordat in beide gevallen hista mine vrijkomt lijken de klach ten bij voedselallergie en voed selintolerantie sterk op elkaar, maar ze zijn wel zeer gevarieerd: eczeem, acute huidzwellingen. maag-darmproblemen (zowel diarree als verstopping is moge lijk), luchtwegproblemen als astma en bronchitis, aanhou dende verkoudheid of oorontste kingen kunnen op voedselaller gie wijzen. Ook klachten als mi graine, lusteloosheid, nervosi teit of abnormaal druk gedrag kunnen worden veroorzaakt door iets in de voeding. Allergieën komen vaak geza menlijk voor. Iemand met een allergie voor appels en peren kan tegelijkertijd ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld berken pollen of huisdieren. Om erach ter te komen wat de allergie ver oorzaakt is een grondig onder zoek nodig. Als niet alle oorza ken worden opgespoord zullen ook niet alle klachten verdwij nen. Een allergische reactie kan via een huidtest of via bloedon derzoek aangetoond worden. Zowel voor het aantonen van voedselallergie als voedselinto lerantie is het van belang dat een volledig 'ziektegeschiede nis' wordt opgemaakt. Verder is voor het aantonen van beide aandoeningen een zogenaamd 'eliminatiedieet' noodzakelijk. Hierbij wordt onder deskundige begeleiding steeds één bepaalde stof uit dè voeding weggelaten en gaat men na of de overgevoe ligheidsreacties verdwijnen. Juist bij een voedselallergie of voedselintolerantie is evenwich tige voeding van belang om een goede conditie met optimale weerstand te behouden. Wie zelf gaat 'rommelen' door voedings middelen weg te laten, loopt het risico dat de voeding niet alles meer levert wat het lichaam no dig heeft. Hierdoor kunnen klachten verergeren en kan de gezondheid extra benadeeld worden. Meer informatie vindt u in de brochure 'Voedselallergie Voedselintolerantie'. Deze bro chure kan besteld worden bij het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. ineke volkers Zachtfruit is nu in overvloed verkrijgbaar (foto GPD Het is nu moeilijk te be grijpen dat zachtfruit ooit als oorzaak van de ge vreesde pestziekte werd be schouwd. Nu weet men dat het de slechte hygiëne is ge weest, en niet het fruit zelf dat menigeen het leven heeft gekost. Velen hebben zich vroeger het heerlijke fruit ontzegd vanwege misver stand en bijgeloof. Nog erger is, dat die zienswijze zo lang, en dat voornamelijk in het zogenaamde 'verlichte' Europa, stand heeft gehou den. Al in het jaar 200 beweer de de toen 70-jarige Claudius Galenus, een befaamd Ro meins geneesheer, op zijn sterfbed dat hij waarschijnlijk langer zou hebben geleefd als hij niet aan de verleiding van fruit had toegegeven. Tot ruim in de 17e eeuw bleef fruit-eten een omstreden zaak, hoewel het toen steeds meer een kwestie van ver krijgbaarheid werd. Fruit was immers schaars, dus duur, en daarom meestal alleen voor de rijken bestemd. Dank zij de opkomst van een wetenschap pelijke voedingsleer, de vere- delingstechnieken van Men del en het doorzettingsvermo gen van telers waardeert men fruit nu voor wat het is: lekker en gezond. Bovendien mo menteel in overvloed verkrijg baar, want vooral zachtfruit is en blijft het kenmerk van de zomer. Aardbeien zijn er nog volop, hoewel er redelijk snel van ge profiteerd moet worden. Het mooie weer heeft het seizoen aanzienlijk gerekt. Niettemin loopt de aanvoer de komende tijd gestaag terug. Hetzelfde geldt voor de frambozen, bo vendien zeer calorie-arm. Dan zijn er de aal- en kruisbessen, voor wie van pittig houdt. Aal bessen zijn er in drie kleuren: rood, wit en zwart, hetgeen toch een duidelijk smaakver schil geeft. De rode zijn be hoorlijk zuur en daarom het lekkerst in yoghurt of vla: de witte zijn aanzienlijk zoeter en daarom uitstekend te combi neren met de rode. Zwarte aalbessen zijn het al lerzoetst en daarom waar schijnlijk bij kinderen favo riet. In 100 gram zwarte aal bessen zit even veel vitamine C als in vier hele sinaasappels. Kruisbessen zijn weer van heel ander allooi; ze zijn ten eerste groter en bevatten meer pectine dan aalbessen, waardoor ze als taartvulling, jam of compote nog het meest tot hun recht komen. Van al het beschikbare zacht fruit zijn pruimen wel de beste dorstlessers, vooral de typen 'Opal' en 'Reine Claude' staan daar om bekend. Overigens behoren pruimen niet tot de categorie 'zachtfruit' maar tot die van 'steenvruchten', dit vanwege de harde steenachti ge pit. Ze mogen echter niet in het rijtje 'zomerfruit' ontbre ken. zeker niet wanneer men beseft dat juist pruimen als dragers van de pest be schouwd werden. Het fruitseizoen wordt afge sloten met blauwe bessen. De ze zijn er tot eind september. Het zachte, sappige vrucht vlees van deze diepblauwe bessen smaakt vooral in com binatie met meloen, frambo zen en aarbeien opperbest. De oude Romeinen hadden een en ander eens moeten be seffen! eric truffino Kort na het ontstaan van het Veerse Meer werd de ze toen nog helemaal zoute plas ten behoeve van de sportvissers bevolkt met re genboogforellen uit de snel- stromende beken van de Ar dennen. De beestjes wisten zich snel aan te passen aan de voor hen vreemde omstan digheden en groeiden voor spoedig. Het duurde niet lang of de forellen bereikten, wan neer ze niet voortijdig aan de haak werden geslagen, een gewicht van over de kilo. De voedselovervloed in het brak tot zoute water maakte de vissen in recordtijd dik. Die goede ervaringen met re genboogforel in de Zeeuwse wateren hebben geleid tot nieuwe commerciële ontwik kelingen waar we in culinair opzicht veel plezier van bele- Want dat is het gevolg van de opkweek van Ardense forellen in het zoute Scheldewater, er ontstaat een volstrekt anders smakende vis dan we uit de Ardennen kennen. Als de fo rellen als vissen van 250 tot 300 gram in Zeeland worden uitgezet dan zijn het nog echte zoetwatervissen. Tijdens het vier uur durende transport naar Zeeland hebben ze al een portie zout meegekregen om te wennen aan het milieu dat hen wacht. Na anderhalf tot twee maanden in het zoute water is de zoetwatersmaak er af en wordt gesproken van zeeforel. Het visvlees veran dert van kleur en wordt roder. Tenslotte is de smaak van de vis zo van karakter veranderd dat we spreken van zalmforel. Zowel vers klaargemaakt als gerookt is deze vis uit het zilte ven. Net als toen worden nu regenboogforellen in zout wa ter uitgezet en vetgemest waarbij zij geleidelijk hun zoetwatersmaak kwijtraken. De kwekerijen liggen in de Oosterschelde en bij Breskens in de Westerschelde. De Forellen Farm in de Wes terschelde heeft sinds een paar jaar te kampen met sterf te in de hoogzomer als gevolg van de hoge watertemperatu ren en waarschijnlijk het spuien van afwaswater in de naastgelegen watersportha ven. Daardoor moet de Bres- kense Forellen Farm in deze tijd vis serveren die uit de Oosterschelde afkomstig is. Maar ondanks die tegenslag is er voldoende vis uit de Zeeuw se wateren om te spreken van een nieuw streekprodukt. milieu een delicatesse. Ze is van zo'n goede kwaliteit dat veel restaurants de Zeeuwse zee- en zalmforel op het menu hebben gezet. Zelfs de Noorse gekweekte forellen kunnen er niet aan tippen. Het komt voor dat gekweekte vis een gronderige smaak heeft, zelfs de Noorse. Bij de Zeeuwse fo rel heb je dat eigenlijk nooit. De forel, zeeforel en zalmforel wordt hier in Zeeland ook ge rookt en met de korte aan voerlijnen verkeren we in de gelukkige omstandigheid dat we een versgerookt produkt op tafel krijgen. Wanneer de forel zo uit het water de rooko- ven ingaat en vervolgens va cuum wordt verpakt en bij 2 graden Celsius bewaard dan kunnen we ook na een paar maanden nog spreken van verse kwaliteit. Het volgende recept is voor een gerookte fo rel, maar ook een zeeforel of zalmforel kan worden ge bruikt. GEROOKTE FOREL OP EEN BEDJE VAN SLA MET EEN FIJNE NOTENDRESSING Ingrediënten: 2 gerookte fo rellen uit de Zeeuwse wateren, 1 krop friseesla, een plukje ro de sla, 1 rode paprika, 1 des sertlepel walnotenolie. 1 thee lepel hazelnootolie, 1 eetlepel kokosnootazijn (Indische to ko), 1 theelepel citroensap. 1 dessertlepel witte basterdsui ker, gemalen witte peper, een snufje zout, 50 gram fijn ge hakte walnoten, wat mayo naise. Bereiding: fileer de forel en probeer de filets heel te hou den. Haal de heel fijne graatjes zo veel mogelijk uit het visvlees. Was de sla en ver deel die in plukjes. Maak van walnotenolie, hazelnootolie, kokosnootazijn, citroensap, suiker, peper en zout een dres sing door alle ingrediënten in een glazen pot met deksel te doen en flink te schudden. Rooster de paprika onder de gril of boven de open gasvlam tot hij zwart is en verwijder dan de zwartgeblakerde schil. Snijd de paprika in dunne reepjes. Rooster de fijngehak te walnoten even in een met olie ingesmeerde koekepan bruin maar pas op dat de wal- nootstukjes niet verbranden. Neem vier borden en verdeel daarover de sla die we even door de dressing hebben ge haald. Strooi er wat reepjes paprika en de geroosterde walnoten over en leg dan de forelfilets op de sla. Versier de filets met een paar roosjes mayonaise. Dit gerecht kan als voorgerecht bij een feeste lijk etentje worden opgediend of met brood zelfstandig als lunchgerecht worden voorge schoteld. rien van reems Jtl Zuid-West Rotterdam (Postbus mm, mm mm: nr mm mm mm mm, Ml mê99100.3000 nak MM MM) Ml Bi MM\ MM Êl m' De PTT Post Filatelie neemt MM MB ^MB Ml IR.van 5 tot en met 16 september zegeltentoonstelling Helvetia Na een onderbreking van zes '90 te Genève. In .verband daar- jaar organiseert de Zwit- J mee wordt een bijzonder stem- serse Bond van Postzegelver- pel gebruikt. Correspondentie enigingen weer een grote inter- jSÈp X 4 naar: PTT Post Filatelie, Post- nationale postzegeltentoonstel- JK- 1 bus 30051,9700 RN Groningen. ling, de Helvetia Genève 90. Ter MMf"; '1 Nog een bijzonder (en heel aar gelegenheid van deze expositie, WHp t <L 1 dig) stemPel en wel ter gelegen- die van 5 tot en met 16 septem- **m, heid van de Internationale ber wordt gehouden, geeft de t J Aardappelmanifestatie, die van Zwitserse post 5 september een v 11 tot en met 15 september in blokje uit met daarin vier 50 %- X Emmeloord wordt gehouden. 25 rappen zegels. gSpyj. Correspondentie naar: Direc- S teur Hoofdpostkantoor, Post- Op de zegels zien we, linksbo- f JfT 7Obus 99320, 8300 NA Emmeloord. ven: een schild dat door een beambte van de kantonale post HHpV v S -ter van Genève werd gedragen (1849); rechtsboven: beeld van -JtOPT Genève met de Place du Bourg- Begin augustus 1291 werd door 5® jg, de Four en een inkijk in de Rue de drie boskantons Uri, Schwyz m #Bü Etienne-Dumont: linksonder: en Nidwalden op een weide bij U nog een beeld van Genève met Rütli de Zwitserse Confederatie j de lie Roussaeu en de Pont des betekend. Zevenhonderd jaar Bergues en rechtsonder: een ou- 'Eidgenossenschaft' wordt 5 sep- QQ de brief. Op 30 september 1843 tember postaal gevierd met %J gaf het kanton Genève als derde twee zegels, waarop grafische/ postdienst in Europa eigen post- symbolische voorstellingen. rN-tkoRT-Cyprus: 29 decem- zegeis mt. Op de afgebeelde Waarden: 50 en 70 rappen. ber, mozaiëken van Paphos, 1, 2, brief, die op 10 november 1843 is Tot besluit, wat Zwitserland be- 3,4,5,7 10,15, 18, 20, 25, 40 en 50 afgestempeld zien we de zoge- treft, moeten we nog attenderen c en 1 en3r>ond'3 aDril 15 c int naamde Doppel-Genf. 0p de jaarlijkse Pro-Patriaserie jaar van de alfabetisering ,17c die 22 mei in roulatie werd ge- interparlementaire conferentie HEIVETIA M W&fc. EXT bracht- Op de zegels afbeeldin- in Nikosia en 18 c„ Lions-Euro- fbff gen van Zürcher straatkooplui pa-Forum in Limassol; 10 mei, A '.JQi-jgSe 25 vn de hand van David Herrliber- Europa-CEPT-zegels, postge- feSklf ger (1697-1777). Met deze serie bouwen, 7 en 18 c. 1 *#.,1,3 jm»-> wordt de motiefreeks '700 jaar BBB ijE'g kunst en cultuur' voortgezet. Op 1 «kSJUP 1 1 de zegels: 35 15 rP- vrouw die 1 MÊÊÊêêv ivliegenmeppers verkoopt, 50 V 20 rp„ klokkenkoopman, 80 40 :Ji rp„ scharensliep en 90 4 40 rp„ vrouw die een blinde man bege- f/MMM Op 5 september wordt nog een leidt die aanmaakhoutjes ver- 1 traditie voortgezet. Dan ver- koopt schijnt, eveneens na een onder- JSA A A R! O 2OÖO! breking van vele jaren, weer een •-•■•■«»»•»»»«»«•••«»»»-» serie portretzegels, de zesde in O HELVETIA. San Marino: 17 november, kerst, ruim twintig jaar. Deze emissie fm drieluik uit de kerk wan Valdra- heeft de titel 'dichters en schil- .,M jr gone, drie zegels van 650 lire; 17 ders' meegekregen. Op een 35 SyjL l november, uitbreiding serie 'be- rappenzegel wordt de dichter A JT roemde wereldsteden', Capitool Conrad Ferdinand Meyerm [J]MT J te Washington in 1850 en 1989, (1825-1898) verbeeld. Verder zien pC Jr 2000 en 2500 lire; 22 februari, Eu- we: 50 rp., de schilderes Angeli- J f jjgjjh j ropa-zegels, postgebouwen, 700 ka Kauffmann (1741-1807), 80 lire, postkantoor Pianello (1842) rp., de dichter Blaise Cendrars en800lire,postkantoorDogana; Frank Buchser U828 189of STEMPELNIEUWS - Van 27 au- 22 februari250 jaar ontzet van Frank Buchser (1828-1890). to(. gn met 22 september Alberom, 3500 lire, schilderij van Eerdere portretseries versche- wordt op de expeditieknoop- Tiepolo (1696-1770); 23 maart, nen: 18 September 1969 (Zwingli, punten Arnhem, Den Haag, Europees jaar van toerisme, drie hervormer; Guisan, generaal; Haarlem, Roosendaal, Sittard zegels van 600 lire met een kaart Borromini, architect; Schoeck, en Utrecht, op de hoofdpostkan- van Midden-Europa, Middenita- componist en de Stael. schrijf- toren van Den Bosch en Zwolle üaans landschap met San Mari- ster); 23 september 1971 (be- en op het Regiokantoor Noord- n0 en de eerste toren van San roemde medici; Yersin, Forel. West, Postbus 98500, 1000 ND Marino; 23 maart, blok t.g.v. Gonin, Koch en Banting); 21 Amsterdam een stempelvlag ge- wk-voetbal, zes zegels van 700 li- september 1972 (Giacometti, bruikt met de tekst'De ring is re met de spelers van de wereld schilder en beeldhouwer; Ra- rond - Ringweg om Amsterdam kampioenen: Duitsland (1954 en muz, schrijver; Le Courbusier, 1990!'. 1974), Italië (1934, 1938 en 1982), architect en schilder; Einstein, De stempelvlag '1990 Jaar van Engeland (1966), Uruguay (1930 natuurkundige en Honegger, de Alfabetisering'wordt van 27 en 1950), Brazilië (1958, 1962 en componist); 14 september 1978 augustus tot en met 22 septem- 1970) en Argentinië (1978 en (Bovet, componist; Dunant, ber weer gebruikt op de expedi- 1986); 3 mei, toekenning van de stichter Rode Kruis; Jung, filo- tieknooppunten, Arnhem, Den priis 1 Grandi dello Spettacölo' soof en Piccard, natuurkundige) Haag, Groningen, Haarlem, aan de Engelse toneelspeler en en de vijfde serie verscheen 21 fe- Leeuwarden, Roosendaal, Sit' regisseur Sir Lawrence Olivier, bruari 1979 (de schrijver Rainer tard en Utrecht, op de hoofd- dre' Harrüek 700 lire, Ri- Maria Rilke; de schilder Paul postkantoren van Den Bosch en chard III en 1500 lire, The Run- Klee; de schrijver Hermann Hes- Zwolle en op de regiokantoren ner- se en de schrijver Thomas Mann. Noord-West in Amsterdam en hero wit f

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1990 | | pagina 23