PZC gevuld stokbrood zomers avontuurtje da klalaan kaart starrenkoek voor vissers straakgabak M jfc ripastzagclsj vrijdagkrant VRIJDAG 13 JULI 1990 weckproces ilMttl m m w De vakantietijd is bij uit stek de periode om culi nair op avontuur te gaan. Ik bedoel niet in vreemde oor den, om de specifieke ge rechten van de streek te proeven, hoewel dat ook heel avontuurlijk kan zijn. Maar gewoon thuis eens dingen doen waar je nor maal niet aan toe komt. Dit is de tijd om buiten te eten, in de tuin of op het balkon. Er valt altijd wat van te ma ken. Voor culinaire avon tuurtjes hoeven we niet ver van huis te gaan. Zelfs niet wat de ingrediënten betreft. Een bezoekje aan de plaatse lijke toko - waar tegenwoor dig niet alleen artikelen uit Indonesië en Suriname wor den aangeboden, maar ook etenswaren uit andere lan den - maakte me attent op de mogelijkheden die er zijn maar die we vergeten te be nutten. Mijn oog viel name ten-, uien-, en komkommer relish (sausjes van genoem de groenten en diverse chut neys en pickles van mango, citroen, dadels, mosterd, enz.) Bereiding: snijd het stok brood in de lengte open en besmeer de helften met bo ter. Doe er in dunne lagen de sla, komkommer, ei, tomaat, ui en paprika op en lepel er een beetje mayonaise over. Vouw het stokbrood dichten snijd er individuele porties van. Iedereen kan vervol gens naar eigen smaak iets van de relishes, chutneys en pickles in heel kleine hoe veelheden (een theelepel van elk is voldoende) combine ren op de vulling van het stokbrood. Het resultaat is pikant en fris tegelijk. Op de ze manier gebruikt u de In diase specerijen ook eens buiten de normale toepas sing. Het stond altijd zo gezellig, die hele rij weckpotten in de kelder van het ouderlijk huis. De overvloedige voorraad garandeerde een winter lang iedere dag appelmoes... En dan de bedrijvigheid van moeder in de keuken. Zaten de deksels wel goed op de potten? Hoe stond het met de temperatuur in de weckketel? Langzamerhand zijn veel lege weckpotten richting rommelmarkt verdwenen. De diepvriezer heeft de weckketel grotendeels verdreven. Eigenlijk is dat maar goed. Want aan wecken kleeft een aantal bezwaren, weet men nu. Er is een bacterie die het weckproces overleeft en daardoor ziekte kan veroorzaken. Had men daar vroeger dan geen last van? Ook wel. Maar ten eerste werd de vergiftiging niet altijd als zodanig herkend en ten tweede bezat men koele kelders, waar de betreffende bacteriën het te koud vonden om verder te groeien. De kans dat er iets fout ging, was dus aanzienlijk kleiner. In onze moderne huizen zouden we de hele weck in de koelkast moeten bewaren. Waarschijnlijk is er een hele generatie die niet meer weet hoe het wecken in zijn werk gaat. Welnu, het te conserveren produkt (groente, fruit of vlees) wordt in de weckpot langdurig verhit (bij 100 graden C.). Daardoor worden zo goed als alle aanwezige bacteriën en schimmels gedood. Zij kunnen alvast geen bederf meer veroorzaken. En nieuwe micro organismen kunnen er niet meer bij. Wat men vroeger echter niet wist is dat de sporen van sommige bacteriën, bijvoorbeeld die van de Clostridium botulinum, pas bij 110 a 120 graden C. worden gedood. En wat het nog erger maakt is dat zij zich juist ontwikkelen in een omgeving zonder zuurstof, dus in de weckpot. Intussen verandert er niets aan uiterlijk, geur, kleur en smaak van het produkt, wat zeer verraderlijk is. De bacterie produceert tijdens haar groei een giftige stof, het botulinum- toxine. Dit is de veroorzaker van botulisme, de ernstigste vorm van voedselvergiftiging, die in het uiterste geval tot de dood kan leiden. De gifstof is overigens niet bestand tegen koken. Veiligheidshalve moeten geweckte groenten en vlees daarom voor het gebruik tien minuten worden gekookt. Dat betekent wel dat zo goed als alle vitamines verloren gaan. Aanleiding voor het Voorlichtingsbureau voor de Voeding om het wecken van deze produkten af te raden. Ze kunnen beter worden ingevroren. Wat wel geweckt kan worden is fruit, omdat dat van nature voedingszuur bevat, én groenten die met züur aangemaakt zijn (pickles). De bacterie Clostridium botulinum kan namelijk niet groeien in een zure omgeving, zodat zij daar ook geen gif kan aanmaken. INEKE VOLKERS lijk op een voorraad potjes met heerlijkheden van In diase herkomst. En omdat thuis de Indiase keuken hoog staat genoteerd, wordt er met die potjes nog al eens geavontureerd. Zo blijkt dat je al die opgepotte bijgerech ten voor curries ook heel goed kunt gebruiken als smaakmaker bij bijvoor beeld gevuld stokbrood. Ge woon een kwestie van uit proberen. GEVULD STOKBROOD MET INDIASE TOEKRUI- DEN Ingrediënten: 1 stokbrood, krop ijsbergsla, halve kom kommer, 2 hardgekookte eieren, 1 ui in dunne ringen gesneden, 2 tomaten in dun ne plakken, 1 halve rode pa prika in smalle strippen ge sneden, mayonaise en diver se toekruiden zoals toma- Gevuld stokbrood kan ook warm worden gegeten. Doe dan bij de hiervoor genoem de vulling nog wat plakjes jonge kaas over de sla, kom kommer en tomaten en laat het ei weg. Ook bij warm stokbrood komen de potjes met specerijmengsels uit de toko goed van pas. Probeert gerust eens een paar combi naties. Piccallily is heel lek ker samen met de genoemde relishes. Per slot van reke ning is piccalilly ook een pro dukt op kerriebasis en van Indiase oorsprong. Zo kun nen we ook dun gesneden bloemkoolroosjes in ons stokbrood verwerken en koude, net gaar gekookte spercieboontjes. Een prima manier om restjes te gebrui ken. RIENVAN REEMS De meningen verschillen over de vorm van ster ren: heeft een ster vier, vijf, zes of acht punten? In de ster renkunde en de geometrie wordt heel anders tegen dat vraagstuk aangekeken. Co pernicus en Einstein dachten ieder in hun eigen tijdperk al dat sterren een ronde vorm hebben, zoals de planeten. De gewone mens heeft aan die stelling echter nooit een boodschap gehad. Van onder af bekeken werden die pinke lende sterren altijd een heel eigen vorm toegeschreven. Zo ook in de Bru'se bakkerijen van Beaufort en Leenhouts. Daar werd een keer in de week het 'starredeeg' gemaakt voor klanten die hun halve en hele stuivers om wensten te zetten in kruidige starren.Het deeg werd uitgerold, de oude, roes tige ster-steker werd in hoog tempo gehanteerd en zo kwa men de starren op de bak plaat. Starren zijn het lek kerst als ze vers gebakken bij de koffie genoten worden. Hoe het idee van een koekje in ster-vorm is Ontstaan? Op merkelijk is dat de starren vooral in Zeeuwse contreien gemaakt werden, met name in dorpen die iets met visserij van doen hadden. In Bruinis- se was tot in de dertiger jaren een oude bakker aan wie de gevleugende uitdrukking 'Kwa ik mot nog 'n starredêêg gae maeke' werd toegeschre ven, als afsluiting van het buurpraatje. Arnemuiden kende een bloeiende starre- bakkerij, en Yerseke, Brou wershaven en Tholen. Mis schien dat de zeesterren - die onder garnalen-, mossel- en andere vissers niet zo'n goede naam hebben - er iets mee te maken hebben. Ook oudere Zeeuwen wisten het me niet meer te vertellen. Wellicht zijn de starren een overblijfsel aan heel vroeger tijden. In streken waar het wa ter 'aan de voordeur stond' was het gewoonte om offers te brengen aan de heersers van de grote wateren, watergees ten of de waterman. De Soe- meriërs kenden zo'n godheid, en ook de Etrusken die in de zesde tot de achtste eeuw voor Chr. vanuit Klein-Azië naar Italië emigreerden. Misschien sijpelde die watergoden-vere ring in de vroege eeuwen door naar onze kusten en wierpen de bewoners zo'n ster-vormige koek op het water als offer- hande. Het blijft gissen, maar het is zeker dat de starrekoe- ken in de visserplaatsen vele eeuwen zijn gebakken. Helaas is er vrijwel geen bak kerij meer die ze maakt. Be halve dan bakkerij Zwarte- poorte in 's Gravenpolder, die verkoopt ze nog vers in de win kel. Maar starren zijn ook thuis te bakken. Verwarm 200 gram honing en 200 gram brui ne stroop, roer er 25 gram wa ter en een half ei door. Meng het geheel, als de massa wat is afgekoeld, met 250 gram bloem, 3 gram kaneel en 3 gram zuiveringszout (na triumbicarbonaat). Maak er een glad deegje van. Laat het deeg afkoelen, rol het niet te dun uit en steek er stervormi ge koekjes uit. Zet die op een licht met boter besmeerde bakplaat. Bestrijk de boven kant van de starren met losge klopt ei. Bestrooi de koeken al o niet licht met suiker. Bak ze bruin in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. Afhankelijk van de grootte en dikte van de starren is de bak tijd 10 tot 15 minuten. Starren mogen niet te hard gebakken worden, bij het doorbreken moeten ze nog zacht zijn. PIETER-GIJS ROTTE Groot-Brittannië maakt zich nu al op om 4 augustus spontaan een koninklijke ver jaardag te vieren. Dan wordt namelijk koningin Elisabeth de koningin-moeder, die door het hele volk op handen wordt ge dragen, 90 jaar. Uiteraard zal de Britse PTT deze gebeurtenis ook postaal markeren en wel op 2 augustus met de uitgifte van een serie van vier zegels in waarden van 20p, 29p, 34p en 37p. Afgebeeld worden vier por tretten waarmee vier perioden uit haar leven worden gereflec teerd. De 20p-zegel toont een recent portret van de koningin-moeder, dat haar laat zien ineen karakte ristieke houding en met een hoed waarmee iedereen haar kent. De 29p-zegel verbeeldt de koningin ten tijde van de kro ning in 1937 en op de zegel van 34p staat ze als hertogin van York. Zij droeg deze titel vanaf haar huwelijk met de hertog van York in 1923 tot dat de hertog in 1936 tot koning George VI werd gekroond. De hoogste waarde (37p) verbeeldt haar als de jonge Lady Elisabeth Bowes-Lyon. Op de onderste rand van de zegels staan respectievelijk de titels: Queen Elizabeth The Queen Mother, Queen Elizabeth, Eliza beth Duchess of York en Lady Elizabeth Bowes-Lyon. De laatste keer dat een zegel aan v de koningin-moeder werd ge wijd was in 1980, bij haar 80ste verjaardag. Daarnaast ver scheen ze op verschillende ze gels tijdens de regeringsperiode van George VI en verder werd haar zilveren huwelijksfeest in 1948 met twee zegels gemar keerd en haar kroning in 1937. worden aangemerkt kent 1 land wel degelijk scheepshol Op een zegel van 9 schilling (i lage 2,7 miljoen), die 28 juni v scheen, wordt namelijk '150 jf moderne scheepsbouw in 0 tenrijk' in beeld gebracht: e tekening van het passagie stoomschip Telegragp uit lf en het passagiersschip Ant Tschechow (1978). ,.aA K r fl fti i K i i. li i STEMPELNIEUWS - Van juni tot en met 21 juli wordt de expedieieknooppunten Gi ningen (Postbus 99200, 9700 f Groningen), Leeuwarden (Po: bus 991118900 NA Leeuwarde en op het hoofdpostkanto Zwolle (Postbus 99200, 8000 N Zwolle) een stempelvlag 8 bruikt met de tekst 'Wereldsp len voor Gehandicapten 14-: juli 1990'. Naar aanleiding van de 74e vil daagse KNBLO in Nijmegi wordt zowel een bijzonder ster pel als een stempelvlag g bruikt. Het bijzonder postster pel, waarin voetstappen zijn ve werkt, is in gebruik van 17 totf met 20 juli. Correspondenti met op de envelop de vermf ding 'Stempel 74e vierdaags naar: Directeur hoofdpostkai toor, Postbus 99100,6500 NANi megen. De stempelvlag wori van 1 tot en met 21 juli op dr plaatsen gebruikt: Expeditie nooppunt, Postbus 99600, 68( PD Arnhem, Expeditieknooj punt, Postbus 99100, 2500 NA Gravenhage en Hoofdpostkai toor, Postbus 99235, 5200 NA j Hertogenbosch. Dan wordt van 23 juli tot en me 24 augustus op het expeditie! nooppunt Leeuwarden (Postbi 99111, 8900 NA Leeuwarden) ee stempelvlag gebruikt met tekst: 'Monument van de maan augustus De Slachtedijk'. Tot slot wordt op het exped tieknooppunt Sittard (Postbv 99100, 6130 NA Sittard) van J juli tot en met 25 augustus ee stempelvlag gebruikt met c tekst: 'Heiligdomsvaart Maa. tricht 1990 23 aug. t/m 2 sept 0 HEROVU1 Starren, lekker bij de koffie (foto P.G. Rotte) Beeld van de Etruskische watergod in het nationaal museum in Kopenhagen (foto P.G. Rotte) Op 5 juni werd het 150-jarig be staan van de Londense botani sche tuinen, Kew Gardens, pos taal onderstreept met de uitgifte van vier zegels, waarop bomen staan afgebeeld alsmede gebou wen die in de tuinen staan. Ach tereenvolgens zien we: 20p, een palm en het Sir Joseph Banks Building; 29p, een Stone Pine, die in het Middelandse Zeege bied voorkomt en de Princess of Wales Conservatory,, de groot ste kas in Kew; 34p, een treur wilg en het 19de eeuwse Palm House en 37p een ceder en een van de oudste gebouwen in Kew, de beroemde 18de eeuwse Pago da. In Nederland is het uitgiftepro gramma (gelukkig) zo beperkt dat aan het zoveel honderdjarig bestaan van zelfs de grootste plaatsen niet eens een zegel kan worden gewijd. Hoogstens komt men in dergelijke gevallen al leen toe aan een bijzonder stem pel of een stempelvlag. Oostenrijk echter dat, zoals we in de vorige al opmerkten, veel meer mogelijkheden heeft, komt van tijd tot tijd zelfs met een ze gel die de schijnwerper richt op de kleinste plaatsjes. In juni wer den daar enkele mooie voorbeel den van gegeven. Op 8 juni werd een 5 schillingzegel uitgegeven, waarmee het 750-jarig bestaan werd herdacht van het slechts 1422 zielen tellende plaatsje Oberdrauburg. Op de zegel (op lage 2,7 miljoen) een 17de eeuw se ets van het plaatsje. Eveneens op 8 juni werd een 4.50 s.-zegel uitgebracht (oplage 2,7 miljoen) ter gelegenheid van '700 jaar Stadt Hardegg'. En hoeveel inwoners telt deze 'stad'? Niet minder dan 201. Hardegg is daarmee de kleinste stad van Oostenrijk. Op de zegel een beeld van deplaats. En dan zijn we er nog niet wat stedenherdenkingen betreft, want 15 juni verscheen als derde oprj een 5 s.-zegel (oplage 2,7 mil joen) waarmee het 850-jarig be staan van 3000 inwoners tellen de kuuroord Gumpoldskirchen, dat 20 kilometer ten zuiden van Wenen ligt, postaal wordt ge vierd. Deze zegel toont een histo risch beeld van de Wehrkerk en het raadhuis. V ij Pi SK km M m ■Ji PUB! IK UM1 HM U ff Op 20 juni werd met een 5 s.-ze- gel (oplage 2,7 miljoen) de 50ste sterfdag herdacht van de grond legger van de alpine skitechniek Mathias Zdarsky (1856-1940). De zegel toont Zdarsky in actie. Hoewel Oostenrijk nauwelijks als een zeevarende natie mag

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1990 | | pagina 8