PZC FOLDER VAN POSTBANK de pincode bedwongen MIDZOMER kluuten en oogstbollen L vegetarisch of zelfs veganistisch eten de kMne kaart vrijdagkrant 11 VRIJDAG 29 JUNI 1990 geen moeite 'iè Centenoin? du f Mot Het onthouden van de geheime pin-code blijkt voor een groot deel van de bijna zes miljoen gebruikers van de giromaatpas een (te) zware opgave. O est mogelijk dat iemand IJ vandaag of morgen een postkantoor binnenstapt en langs z'n neus weg informeert naar het sterfjaar van Karei de Grote, voor hij z'n pincode intoetst. Of dat een klant van de geldautomaat zijn jasje uittrekt, een blik werpt op het merkje met de maat én op het kenteken van z'n auto en daarna pas zijn giromaatpas in het daarvoor bestemde gleufje steekt. Dat is dan ongetwijfeld het gevolg van de brochure Ezelsbruggetjes om uw pin code te onthouden. Die heeft de Postbank klaarliggen voor de duizenden mensen die in het moderne betalingsverkeer niet zonder geheugensteuntje kunnen. Het onthouden van de geheime pin-code, het Persoonlijk Identificatie Nummer van vier cijfers, blijkt voor een groot deel van de bijna zes miljoen gebruikers van de giromaatpas een (te) zware opgave. Met name oudere klanten van de Postbank klagen regelmatig mèt pas maar zonder code te staan voor het loket. Op verzoek van de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO) en in nauwe samenwerking met de vakgroep psychonomie van de Vrije Universiteit Amsterdam maakte de Postbank daarom een folder met ezelsbruggetjes om het onthouden van de pincode te vergemakkelijken. Neem Methode 1. Die gaat uit van de overeenkomst van de pincode met een ander getal, zoals 31 12 (oudjaar) of 08 14 (sterfjaar Karei de Grote). Combinaties van huisnummers bieden de pincode-gebruiker volgens de Postbank ook ongekende mogelijkheden. Als voorbeeld geeft de brochure 3321: Maatpasstraat 332, 1- hoog. Wie een pincode heeft die de geboortedatum van een geliefde of andere herkenbare data vormt, heeft volgens de Postbank voortaan geen moeite meer met onthouden. Datzelfde geldt voor mensen die in hun code een combinatie van cijfers uit telefoonnummer, huisnummer of girorekening herkennen. Een handig hulpmiddel vindt de Postbank bovendien een andere PTT-uitvinding, de postcode. Wie z'n pincode steeds weer vergeet, moet volgens de brochure in het grote rode boek maar eens de postcode opzoeken die overeenkomt met zijn pincode. Dan wordt het slechts een kwestie van plaatsnaam en straat onthouden en in geval van nood het postcodeboek raadplegen. Dat ligt doorgaans in de buurt van een giromaat. De derde methode die Postbank zijn klanten voorschotelt, gaat uit van figuren op het toetsenbord van het pin-apparaat. De pinroute die je vinger volgt over de toetsen onthouden, kan gemakkelijk zijn. Methode 4 stelt voor dat de gebruiker de eerste tien letters van het alfabet een cijfer geeft en kijkt of zijn pincode een woord vormt. 'Hijg' zou dan staan voor code 8907 en code 4956 voor 'dief. Een andere methode gaat uit van rekenen: sommetjes maken met de vier cijfers van de pincode. Optellen, aftrekken, delen, of op zoek gaan naar een verborgen reeks, zoals bij voorbeeld in code 3469. ,,U telt Aardappels zijn populair. Sinds de Spanjaarden ze omstreeks het midden van de zestiende eeuw naar Europa brachten, zijn de zetmeel- en vitaminerijke knollen niet meer van tafel weg te denken. Toch hadden we in vroeger ja ren wel eens het land aan die 'ouwe patatten'. Zo tegen mid-zomer, als de aanvanke lijk frisse, bolronde knollen zwaar bezet raakten met uit lopers en helemaal inschrom- pelden, als waren het vijgen... Niet meer te eten waren ze. Mijn moeder wist daar wel raad mee. Ze bestelde gauw een melkdeegje bij de bakker - veel andere huismoeders maakten dat ook zelf-, maak te van dat deegje mooie bal letjes en liet ze rijzen op een bebloemde theedoek. Als dat gebeurd was, liet ze de bal letjes met veel zorg in een pan met kokend water glijden, ten, in Winschoten ook wel Winschoter bollen. Elke plaats maakte ze naar de wijze van de streek klaar. Zo zijn er de broeder, de poffert en de Jan-in-de-zak. In Vlaanderen worden de deegbollen gemaakt met anijszaad er in. Op Walcheren werden de bollen heel licht ge bakken en tijdens de oogst op het land, tussen de graanscho ven, met warme stroop gecon sumeerd. Ze kregen daar een merkwaardige naam mee: zaadfooien. In Koudekerke, Kloetinge en Wolphaartsdijk kende men oogstkoeken, zo mogelijk van meel van de 'nieuwe' tarwe gemaakt. De kluuten en klonten worden nog steeds gemaakt. Ze wor den niet gebakken, dus eigen lijk is het geen streekgebak, maar een keukenspecialiteit is het wel. De bolletjes deeg rijzen op een met bloem bestrooide theedoek (foto P.G. Rotte waar ze zacht gaarden. Heer lijk warm op het bord met ge smolten boter en suiker of bruine stroop. Een tractatie die maakte dat kinderen zich er op verheugden als de aard appelen 'zo ver' waren. Die 'ouwe patatten' bevatten toch geen voeding meer, zoals het toen heette. In de volksmond heetten ze Bettewaerdse kluuten, een echte Düuvelandse keuken specialiteit, verbonden aan de polder Bettewaerde. Land- werkers, na een dag op de ak kers en een kilometerslange wandeling naar huis, lieten zich deze kluuten wèl smaken. Zo ging dat in het begin van deze eeuw. Ook in Groningen kent men een soortgelijk deeggerecht dat omstreeks deze tijd van het jaar gemaakt wordt: klon- De samenstelling is, als in al deze oude recepten, erg een voudig: (voor acht stuks) maak een stevig melkdeegje van 300 gram bloem en/of meel, 15 gram gist (vers of in stant), een ei, 125 gram lauwe melkj, vijf gram zout. Laat het deeg onder een vel plastic folie een half uur rijzen. Verdeel het in acht gelijke stukjes en bol die mooi rond. Zet de bolletjes op een bebloemde theedoek en dek ze af met plastic folie. Breng intussen een half met water gevulde pan aan de kook. verwarm de kluuten tien tot twaalf minuten in het hete water. Ze mogen niet in zakken als ze uiteindelijk met een schuimspaan uit het wa ter worden getild. Serveer ze warm met klontjes boter en basterdsuiker. Heerlijk! PIETER-GIJS ROTTE Laat de kluuten voorzichtig in het kokende water glijden foto P.G. Rotte Kluuten of oogstbollen. een warme tractatie uit de midzomertijd als de aardappelen toch niet goed meer waren foto P.G. Rotte) Vegetariërs eten geen vlees maar gebruiken wel melk, eieren en kaas. Ve- ganisten zijn nog strenger bij het vermijden van dierlijk voedsel. Zij zullen ook geen melk, eieren en kaas eten, slaan zelfs honing af omdat zij geen deel willen hebben aan dierenexploitatie of -uit buiting. Vegetarische kookboeken zijn er te kust en te keur. Er komen er voortdurend bij. Het aantal vegetariërs groeit dan ook. Niet alleen uit respect voor het dierlijk leven eten veel mensen geen vlees of vis maar ook om gezondheidsredenen. Er wordt veel gerommeld met vlees en zuivelprodukten zijn soms verantwoordelijk voor dat daarin deze natuurlijke bindmiddelen zijn verwerkt. Veganisten dragen trouwens ook zo weinig mogelijk kle dingstukken waarin zijde, wol of leer zijn verwerkt. Vegetarisch eten is gemakke lijker. Je kunt eenvoudig vlees en vis uit het menu weglaten en letten op het vervangen van bepaalde noodzakelijke voedingsstoffen door granen en peulvruchten in de voeding te verwerken. Voor het verant woorde veganistische menu is een handleiding onontbeer lijk. Die is er nu in de vorm van de pocket De Veganistische Keuken. Daarin staan niet al leen recepten maar ook uitleg over de filosofie achter het ve- ganisme. achtereenvolgens een 1, een 2 en een 3 op bij het voorgaande cijfer om uw pincode te vinden." Of zo'n methode niet nog ingewikkelder is dan een reeks van vier cijfers, is een persoonlijke zaak - nemen we aan. Woordvoerster Kitty Borghuis van de Postbank geeft toe dat enkele ezelsbruggetjes in de brochure vrij ingewikkeld ogen. „Toch helpen ze, allemaal. We hebben ze door deskundigen stuk voor stuk laten testen." Borghuis is er van overtuigd dat de tips in een grote behoefte voorzien. Wie er ondanks de folder nog niet in slaagt om zijn code te onthouden, moet volgens de Postbank maar eens komen praten op het postkantoor. „Dan zoeken we daar met de klant naar een oplossing." Het uitgeven van extra makkelijke nummers hoort overigens niet tot die oplossingen. „Codes worden door de computer toegekend. Daar heeft noch de klant, noch de Postbank iets over te zeggen." Wie in Frankrijk en Oosten rijk de uitgiften zelf op de voet wil volgen, zelf alles wil re gelen, en niet alles wil overla ten aan handel en filatelistische diensten heeft in de regel zijn handen vol. Meer dan vol zelfs, want beide landen hebben na melijk al jarenlang de gewoon te bijna wekelijks een emissie, praktisch altijd bestaande uit één zegel, op de markt te bren gen. Frankrijk brengt het op de ze manier doorgaans tot jaar lijks meer dan veertig zegels en Oostenrijk blijft daar niet veel bij achter. Maar ondanks dat blijft het een feit dat beide lan den alleszins het verzamelen waard zijn. Frankrijk (in de volgende ru briek komt Oostenrijk aan de or de) heeft nu bijvoorbeeld de af gelopen maanden weer niet min der dan 17 zegels in roulatie ge bracht, inclusief zes permanente zegels 'Marianne du Ricentenai- re'. Dat zijn er bijna evenveel als Nederland in een heel jaar uit geeft. Om te beginnen verscheen 5 maart een portret-zegel van 2,30 franc gewijd aan Max Hy- mans (1900-1961). Hymans, die< voor de oorlog o.a. staatssecre- taris van handel en financiën was, in de oorlog werkte bij de inlichtingendienst, was van 1948 tot zijn dood president van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France. allergieën. Vlees en vet bevat ten cholesterol en plantaardig voedsel wordt geacht gezon der te zijn. Het veganisme heeft veel min der aanhangers. Het is ook niet eenvoudig om helemaal zonder dierlijk voedsel te le ven. Voor melk, room en eie ren moet je vervangingsmid delen zoeken en dat is juist voor die, als bindmiddel dienst doende, stoffen moei lijk. Als veganist kun je veel industrieel vervaardigde voe dingsmiddelen niet eten om- In dezelfde serie Beverpoc kets verscheen een nieuw ve getarisch kookboekje, te we ten De Vegetarische Keuken van Griekenland. Uit beide boekjes een recept, achtereen volgens Shitake met tofu en groenten en Griekse gevulde courgettes. SHITAKE MET TOFU EN GROENTEN Ingrediënten: 150 gram shita- ke-paddestoelen, 2 eetlepels plantaardige margarine of - olie, 300 gram tofu in blokjes, 1 stukje verse gemberwortel, Courgette 300 gram bleekselderij, in stukjes, 1 dl water, 2 eetlepels tamari. (Deze ingrediënten zijn te koop bij de goedgesor- teerde reformzaak en bij spe ciale winkels voor gezonde voeding). Bereiding: was de paddestoe len en droog ze af met keuken papier. Smelt de margarine of verhit de olie in een ruime pan en fruit er de, eventueel in stukjes gesneden, paddestoe len in. Voeg de tofu en gember toe en fruit deze even mee. Doe er dan de groenten, water en tamari bij, breng aan de kook en laat tien minuten sudderen. GEVULDE COURGETTES Ingrediënten: 2 kilo grote courgettes, 1 grote ui, fijnge hakt, een half blik tomaten, 6 eetlepels fijngehakte peterse lie, 5 teentjes knoflook, fijnge hakt, 3 1/2 dl olijfolie, 225 gram zilvervliesrijst (halfgaar ge kookt), 75 gram gemalen amandelen, 40 gram, geraspte (Parmezaanse) kaas, 25 gram pijnboompitjes, 3 eetlepels zwarte bessen, zeezout en vers gemalen zwarte peper. Bereiding: was de courgettes, snijd ze in de lengte doormid den en hol ze voor het grootste gedeelte uit. Doe het vrucht vlees in een pan met de ui, to maten, peterselie, knoflook en 2 1/4 dl olijfolie en laat het vocht iets inkoken. Doe de rijst erbij en laat alles verder zachtjes koken tot de rijst gaar is. Neem de pan van het vuur, laat de vulling afkoelen en voeg er de amandelen, kaas, pijnboompitjes en zwar te bessen aan toe. Breng de vulling op smaak met zout en peper en vul de courgettes hiermee. Leg ze in een oven vaste schaal, giet er de rest van de olijfolie over en bak de courgettes 1 uur in een voor verwarmde oven (220 graden Celsius). Warm of koud opdie nen. De gevulde courgettes kunnen ook worden ingevro ren. Serveren met een frisse salade. RIEN VAN REEMS De Veganistische Keuken. Door Ben Klok. Uitgeverij BZZTóH, Den Haag. ISBN 90 6291 500 0. Prijs f 16,50 De Vegetarische Keuken van Griekenland. Door Alkimini Chai- tow. Uitgeverij BZZTóH, Den Haag. ISBN 90 6291 462 4. Prijs f 16.50 stenaarserie op de markt met o.a. Maurice Chevalier en Edith Pi af. De jaarlijkse zegel 'Dag van de postzegel' kwam 19 maart aan de loketten. Op de zegel in de waarde van 2,30 0,60 franc een toetsenbord van een PC, een ge zicht en cijfers, de financiële diensten van de PTT symbolise rend. De zegel is ook uitgebracht in boekjes van zes stuks. •a-m wi rtAK4K ni Een week later (26 maart) werd de 100ste geboortedag van de Franse schrijver en lid van de Académie Francaise, Jean Gué- henno (1890-1978) herdacht met een getekende portret-zegel van 3,20 franc. De echte eerste aanvulling op de rond de jaarwisseling begonnen nieuwe permanente serie 'Ma rianne du Bicentenaire', die de Liberté-serie vervangt, kwam 26 maart. Vijf zegels: 0,10 fr„ violet- bruin: 0,20 fr„ lichtblauwgroen: 0,50 fr., purperviolet: 3,20 fr., lichtultramarijn en 3,80 fr., kar mijnlila. De zegels van 0,10 en 0.20 franc zitten ook in boekjes. Nog een aanvulling (23 april) op een sinds 'mensenheugenis' lo pende serie en wel de 'toeristi sche': 3,80 fr., het klooster van Flaran (Gers). De jaarlijkse Europa-CEPT-ze- gels verschenen 30 april. Twee stuks, en ook hier uiteraard postgebouwen (oud en nieuw): 2,30 fr., het uit het begin van deze eeuw daterende kantoor van Macon (Saone-et-Loire) en 3,20 fr., het interieur van het nieuwe postkantoor in-Cerizay. Eveneens op 5 maart werd de nu al ongeveer dertig jaar lopende kunst-serie uitgebreid met een grootformaat 5,00 fr.-zegel met deze keer een afbeelding van een werk van Odilon Redon 'Profil de femme'. Frankrijk heeft ook altijd de ge woonte om jaarlijks buiten het vastgestelde programma om en kele zegels uit te geven. Dat ge beurde 9 april weer. Toen ver schenen twee Unesco-dienstze- gels met daarop historische bouwwerken: 2,30 fr., de voorzij de van de 17e eeuwse kerk San Francisco de Lima in Peru en 3,20 fr., de stad Shibam in Ye men. li Evenals o.a. België, de Duitse Bondsrepubliek, de DDR en Oostenrijk heeft ook Frankrijk '100 jaar 1-meiviering' postaal herdacht. Op 2 mei verscheen een 2,30 fr.-zegel met daarop een optocht waarin spandoeken worden meegedragen. Op 7 mei werd een 3,80 fr.-zegel gewijd aan het in Parijs geves tigde internationaal Arabisch Instituut (op de zegel enkele ge bouwen) en op dezelfde dag ver scheen reeds de jaarlijkse Rode Kruiszegel, waarmee Frankrijk doorgaans aan het eind van het postzegeljaar komt. Op de zegel in de waarde van 2,30 franc met een bijslag van 0,60 franc een aardewerkbordje uit Quimper (1690-1990), dit naar aanleiding van het feit dat 300 jaar geleden in Quimper (Finistère) Jean- Baptiste Bousquet een aarde werkfabriekje begon waarvan de produkten tot ver over de lands grenzen beroemd werden. In een van de volgende rubrie ken gaan we verder met Frank rijk, want in mei en juni heeft men natuurlijk ook niet stil ge zeten. Inmiddels verscheen bij voorbeeld weer een aanvulling op de nieuwe Marianne-serie en kwam er een interessante kun- STEMPELNIEUWS - Op het hoofdpostkantoor van Zwolle wordt van 25 juni tot en met 21 juli een stempelvlag gebruikt met de tekst 'Zeepost Schok land 1 juli-1 sept. 1990'. Corres pondentie naar: Hoofdpostkan toor, Postbus 99200, 8000 NA Zwolle. Op envelop 'Stempel vlag Schokland'. In de RAI in Amsterdam wordt van 1 tot en met 6 juli het XIth International Congress of Phar macology gehouden. In verband daarmee wordt een bijzonder stempel gebruikt. Correspon dentie naar: Directeur hoofd postkantoor, Postbus 99110, 1000 NA Amsterdam. Op de en velop: Stempel IUPHAR-Con- gres. Voor juli staan twee filatelie- stempels op het programma. Op 2 juli zal in verband met de ver huizing van het postkantoor Amsterdam-N.Z. Voorburgwal naar het postkantoor Amster dam Centrum-Singel een nieuw dagtekeningstempel 'filatelielo- ket' in gebruik worden geno men. In het stempel het Paleis op de Dam. Het oude stempel met de afbeelding van het post kantoor N.Z. Voorburgwal komt hiermee te vervallen. Corres pondentie naar: Directeur hoofdpostkantoor, Postbus 99100,1000 NA Amsterdam. Dan, een dag later (3 juli), wordt in Vriezen veen een stempel in gebruik genomen met daarin het Oude Postkantoor. Corres pondentie naar: Hoofdpostkan toor, Postbus 99710, 7670 NA Vriezenveen. HERO WIT

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1990 | | pagina 11