het appel-aanbod is drastisch veranderd iÊIÊM taarten en gebak uit de magnetron afvallen door een pilletje? te slank is ook niet alles vrijdagkrant 12 VRIJDAG 22 JUNI 1990 an apple a day klimaat decoratie pillen J1 regelmaat <1 Van links naar rechts: Golden Delicious, Cox Orange Pippin, Schone van Boskoop en Granny Smith (foto GPD) Die Zeeuwse appelteler sloeg de schrik om het hart toen hij, met vakantie in de Randstad, de oogst appels zag in de supermarkt uit zijn vakantiedorp. Was dat nu het produkt waar hij zo trots op was? „Ik geloofde mijn eigen ogen niet. Wat een slechte sortering." Nederland heeft als appelland een naam hoog te houden. Appels worden gezien als een typisch stuk fruit van eigen bodem. Dat klopt nog wel, al importeren we steeds meer uit Frankrijk en - buiten het seizoen - uit andere continenten. De schrik van de appelteler betrof de mindere kwaliteit. Een beetje bedroefd zegt hij: „Dat is de keerzijde van onze grote naam als exportland. De beste kwaliteiten appels verdwijnen naar het buitenland. En wat er dan op de veiling komt, wordt vooral op prijs gekocht, niet meer op kwaliteit." De treurnis van de appelteler is deels terecht. Er zijn nogal wat supermarktinkopers die zonder enige gewetenswroeging de mindere sorteringen nemen om maar goedkoop uit te zijn. Dat was een maand geleden te merken bij de asperges. Terwijl een brede campagne de consument moest overtuigen van het genot van deze groente en op iedere poster prachtige, rechte en dikke asperges te zien waren, was het aanbod in de doorsnee supermarkt bedroevend: krom, dun en maar al te vaak met een paars verkleurd kopje. Van de consument wordt een kritische instelling verwacht bij het onderscheiden van kwaliteit in koopwaar. Datzelfde mag gevraagd worden van de centrale inkopers. Het gaat om kwaliteit en niet alleen om geld. De slogan an apple a day van de Engelsen was een van de eerste reclame-uitingen die een algemeen gezegde werd: „One apple a day, keeps the doctor away." Een appel heeft van oudsher de naam gezond te zijn. Dat is die appel ook, in weerwil van alle berichten die af en toe de kop opsteken. De appel is rijk aan kalium, vitamine B6 en C en wat koolhydraten. Hoewel een sinaasappel vijf maal zoveel vitamine bevat als de gemiddelde appel. De vezelstoffen (koolhydraten), die voor onze voeding zo onmisbaar zijn, zitten vooral in de appelschil. Die moet wel eerst afgewassen worden, want op die schil zitten vaak glans en conditioneringsmiddelen, vooral op appelen uit het buitenland. Een appel is niet helemaal een echt natuurlijk groeiend fruitartikel meer. De teelt van appels is zo door nieuwe wetenschappen veranderd dat de tijd rijp lijkt om met Paradijs-appelen de alternatieve markt te bedienen. De appels die volgens de overlevering in de tijd van Adam en Eva te plukken waren, groeiden aan bomen die ver boven de mens uit reikten. Vandaag heeft de mensheid het appels plukken letterlijk bijna onder de knie. Een volwassen appelboom in een boomgaard is niet hoger dan tweeëneenhalve meter. Kruisingen van soorten zorgden ervoor dat een appelboom al in het tweede jaar oogst oplevert. Computers doseren tot op de druppel nauwkeurig de hoeveelheid water en mest voor elke boom. De telerstechnieken gaven een drastische verandering van het appelaanbod bij de groenteman. Jaren geleden waren Golden Delicious, Cox, Schone van Boskoop (Goudreinette) en James Grieves de meest vertrouwde appelsoorten. Nu zijn dat vooral de Elstar en de Jonagold. Er staan nog een paar nieuwe rassen op doorbreken: de Alkmene en Karmijn. Vorig jaar bleek de Golden Delicious de meest gekochte appelsoort te zijn, op ruime afstand gevolgd door de Granny Smith en de Jonagold. Goudreinetten, de ideale appel voor appelmoes, worden aanzienlijk minder verkocht. Datzelfde geldt voor de James Grieves. Waarom Nederland nu bij uitstek zo'n appelland is, laat rich raden. We hebben er het dat hoort er bij. Bijna dertig procent van de teelt is te vinden in Gelderland, waar de Betuwe bij uitstek een fruitimago heeft. Daarnaast treffen we in Zeeland, Flevoland en Limburg nog sterke concentraties boomgaarden aan. Op de Nederlandse markt verschijnen ook heel wat buitenlandse appelen. In het seizoen zijn dat vooral de Franse appelen. Maar buiten het seizoen is Chili de voornaamste leverancier, gevolgd door Argentinië. Kenners zeggen dat die appelen uit Chili en Argentinië wat minder van smaak zijn, omdat ze tijdens het transport ideale klimaat en bodem voor. Dat lijkt wel eens anders, als er weer eens over een verlate nachtvorst of een onverwachte storm wordt geklaagd, maar nog doorrijpen en eigenlijk te vroeg geplukt worden. Ondertussen groeit die import van Chileense appelen wel sterk. De presentatie van appels in de winkel is de laatste jaren sterk verbeterd. Nog niet zo lang geleden werden appels in diepe kisten tentoongesteld. Tegenwoordig zien we de appels in ondiepe kistjes, soms door papier van elkaar gescheiden. Die zorg voor de verpakking is terecht. Een appel is beursgevoelig. Dat openbaart zich niet meteen, maar een gestoten appel die een paar dagen op de fruitschaal ligt, laat wel degelijk de bruine plekken zien. De extra kosten van de verpakking zijn dus niet alleen om de schone schijn. Wie appels in huis haalt doet er goed aan om ze op een koele, donkere plaats te bewaren. Vijf graden is de ideale temperatuur voor de appel. Overigens moeten appels niet bij de aardappels bewaard worden. Zowel appel als aardappel verliezen dan veel van hun smaak. HUUB KLOMPENHOUWER Over de magnetron doen heel wat fabeltjes de ron de. Zo zou je met een magne tron niet kunnen bakken. Fout. De magnetron levert de mooiste taarten en cakes. Wel is het juist dat de microgolf oven geen gebak met een bruin korstje kan produce ren. Maar dat is bij gebak geen ramp. Integendeel, want een cake of een taart moet zacht zijn en een uitgedroog de buitenkant is weinig aan trekkelijk bij een feestelijke taart. In plaats van een bruin korstje hebben we liever een mooie glazuurlaag. Het voordeel van de magne tron is dat er snel mee kan worden gewerkt - een biscuit taart klaarmaken kost vijf mi nuten in de magnetron - en dat het geproduceerde gebak een bepaalde vochtigheid be houdt. Denk bijvoorbeeld eens aan een Sachertorte die juist die vochtigheid nodig heeft. Een droge chocolade taart smaakt afschuwelijk. Wanneer u uw magnetron voor meer wilt gebruiken dan voor het alledaagse keuken- gebeuren en wanneer u graag taarten en gebakjes maakt, dan hebt u een goede raadge ver aan het boekje Heerlijk zoet uit de magnetron van Hé- lène Matze en Constance Lamberts. De schrijfsters leg gen om te beginnen in heldere taal uit hoe een magnetron werkt en waar je op moet let ten bij de aanschaf. Vervol gens behandelen zij de keus van serviesgoed en waarschu wen zij voor onjuiste hande lingen. Algemene baktechnie- ken komen aan de orde en een lijstje met veel voorkomende fouten en maatregelen om die te voorkomen of te herstellen. Een herleidingstabel voor ver schillende vermogens maakt het boekje geschikt voor elke magnetrongebruiker. Als voorbeeldrecept koos ik dat van de slagroomtaart omdat het een basisrecept is waar van andere gebaksvormen zijn afgeleid. Eerst nog iets over een ander boek dat geen recepten bevat maar dat onmisbaar is als we prijs stellen op een leuk ge dekte tafel. Tafeldecoraties van Susy Smith en Karen Lansdown bevat „meer dan negentig aantrekkelijke ont werpen voor stijlvolle tafel versieringen". Als u ook wel eens bewonderend hebt geke ken naar de kunstig gevou wen servetten in een restau rant, maar thuis gekomen geen kans zag die vouwkunst met succes te imiteren, dan hebt u hier de oplossing. Maar niet alleen tientallen voorbeelden van fraai gevou wen servetten staan in dit goed geillustreerde boek, ook bloemstukjes en decoratieve fruitsalades, versieringen voor kinderfeestjes, tafelstuk jes voor het Paas- of Kerstdi ner, broodfiguren en leuke doosjes voor geschenken wor den er duidelijk in beschre ven. Een boekje dat de creati viteit stimuleert en dat een aanvulling is op de attributen van de amateurkok. SLAGROOMTAART Ingrediënten: voor het be slag: boter voor het bebote ren, 4 eieren, 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 100 gram bloem, 2 eetlepels mai- zena en een snuije zout. Voor de siroop: 75 gram suiker, 11/2 dl water. Voor de garnering: kirsch, 3 dl slagroom, 2 eetle pels suiker, 250 gram aard beien, 3 tot 4 eetlepels bessen gelei. Tips voor stijvol tafelen in het boekje tafeldecoraties (foto 't Sticht Voorbereiding: voor de sui kersiroop de suiker en het wa ter in een afgdekte litermaat 1 tot 2 minuten op 100 vermo gen verwarmen. De vloeistof doorroeren tot de suiker is op gelost. Een ovenvaste glazen schaal met eem middellijn van 22 centimeter en een in houd van 2 liter licht invetten. Voor de garnering de aard beien wassen, de kroontjes verwijderen en halveren. Voor het beslag de eieren, suiker en vanillesuiker in een mengkom met de mixer tot een lichtgele schuimige massa kloppen die als een dik lint van de lepel loopt. De bloem met de maize- na en het zout zeven en het bloemmengsel lepelsgewijs door het eiermengsel schep pen. De vorm met het beslag vullen en de bovenkant glad strijken. Nadat de taart is af gekoeld de slagroom met de suiker stijf slaan en tot het ge bruik in de koelkast leggen. Tot slot de bessengelei in een kommetje doen. Bereiding: de vorm met het beslag (opnafgedekt) circa 5 minuten op 100 procent ver warmen. Tussendoor twee keer een halve slag draaien. Het gebak 5 minuten in de vorm laten staan tot het van de rand krimpt en vervolgens storten op een taartrooster. Wanneer de taart is afgekoeld, deze met een scherp mes hori zontaal doorsnijden, de afge sneden helft omgekeerd neer leggen en de taarthelften met kirsch en suikersiroop be sprenkelen. De onderste taar thelft met de helft van de slag room bestrijken en de tweede taartbodem er op leggen. De boven- en zijkant dun met slagroom bestrijken. De aard beien over de bovenkant van de taart verdelen. De gelei in het kommetje (onafgedekt) 1 tot 2 minuten op 100 procent verwarmen. De aardbeien er mee bestrijken. Langs de rand van de taart toefjes slagroom spuiten. RIEN VAN REEMS Heerlijk zoet uit de magnetron. Hélène Matze en Constance Lam berts. Uitgeverij Kosmos, Utrecht. ISBN 90 215 1612 8. Prijs 16,90. Tafeldecoraties. Susy Smith en Karen Lansdowne. Uitgeverij M P, Weert. ISBN 90 6590 402 6. Prijs 29,90. v.:.vAw.;.y.v.v.v.w.;.s:.:.v.^x.:Ax.:.w:w:v^^ Zo tegen de zomer willen veel mensen hun 'wintervet' snel en effectief kwijt. De industrie geeft de mensheid 'wonder middelen' die de pondjes als sneeuw voor de zon moeten doen verdwijnen. Jaarlijks wordt er voor miljoenen guldens aan steeds nieuwe, gepeperd geprijsde vermageringsprodukten ge kocht. Die spullen bieden heel even soelaas, op langere termijn blijkt dat effect nihil. De bekenste vermageringsprodukten zijn maaltijdvervangers en afslankpillen en -theesoorten. Maaltijdvervangers in zakjes of blikjes vervangen een volledige dagvoeding of één of twee maal tijden. In het laatste geval mag naast de kuur caloriearm worden gegeten. Voldoende drinken is essentieel bij deze kuren (mini maal twee liter per dag). Het gebruik van maal tij dvervangers heeft over het algemeen een snel gewichtsverlies tot gevolg, door vochtverlies. Later werken ze niet beter dan welke andere me thode. Maaltijdvervangers moeten aan wettelijke eisen voldoen en bevatten alle nodige voedingsstoffen. bepaalde pillen en theesoorten beloven resultaat zonder dieet. Diverse soorten tabletten bevatten een zwel-, vul- of bindmid del, zodat ze in de maag uitzetten en een 'vol'gevoel geven.. Men sen met een zwakke maag krijgen er snel last van. Kruiden mengsels, in de vorm van thee, tabletten of capsules, gebruikt naast een gewone voeding of een dieet, hebben een laxerende of vochtafdrijvende werking; vet raak je er niet mee kwijt. Bij lang durig gebruik gaan de darmen minder goed functioneren, de mi neraalhuishouding wordt verstoord en uitdroging kan optreden. Alle kuren, pillen en poeders hebben binnen één a twee weken ogenschijnlijk effect, doordat in het begin van de kuur veel vocht vrijkomt. Daarna gaat het lichaam over op vetverbranding, en dat gaat langzaam. Het nadeel van afslankmiddelen is dat de lijner de eetgewoonten niet verandert. Na een kuur gaat de lijner op de oude - dikmakende - voet door. Een gezond, niet.te streng dieet en meer bewegen heeft uiteindelijk meer succes. Een goed hulpmiddel is de brochure Naar een paar kilo minder van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, te bestellen door overma king van 3,50 op gironummer 4323700 van het Voorlichtingsbu reau voor de Voeding in Den Haag, onder vermelding van de titel. Zelf doen dus. Van veelbelovende kuren valt alleen de porte monnee af. Een pilletje of wat thee om af te vallen en verder gewoon door gaan met eten en drinken? Vergeet het dan maar foto AP) Met een slagroomdieet een paar pondjes erbij - een fabeltje, he laas (foto GPD) Slank zijn wil iedereen. De (dames)bladen staan er vol van. Alsof je niet meetelt in een maatje meer dan 38. Aan de an dere kant van de (slanke) lijn staat een groep mensen die zich veel te mager voelen. Jaloezie van molligerds ten spijt, voelden ze graag wat meer vet om 't lijf. Een dieet om dikker te worden, bestaat niet. Met goede voeding en extraatjes kunnen er wat pondjes aankomen, maar daar blijft het bij. Slagroom is lekker maar vette voedingsmiddelen leggen een filmlaagje vet in de maag, waardoor het voedsel de maag- minder vlug verlaat. Dat geeft snel eh langdurig een 'vol' gevoel ('machtig eten'). Zo'n kuur bederft de eetlust: in plaats van méér, ga je minder eten. Het gewenste resultaat blijft uit. Bovendien heeft slagroom weinig goede voedingsstoffen, die wel in brood en aardappelen zitten. Het is zelfs mogelijk dat door een roomkuur een tekort ontstaat aan voedingsstoffen. Hoe kom je nu aan een paar pondjes extra? Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding adviseert magere mensen regelmaat aan te brengen in hun dagmenu. Het lichaam went en geeft een seintje als het 'etenstijd' is. Sla geen maaltijd over, al heb je geen trek of weinig tijd. Eet verspreid over de dag meerdere, niet te vette maaltijden. Neem rustig tussendoortjes naast de maaltijden: een bekertje vruchtenjoghurt, een pud dinkje, een tosti, een krentenbol, een handje rozijnen of gedroog de abrikozen. Lichte tussendoortjes bederven de eetlust niet, want die is belangrijk. Een aantrekkelijke maaltijd, gezelschap aan tafel, dat doet eten. Een eetlustwekker als een kop bouillon of een glaasje, even voor de maaltijd werkt ook, evenals een wandeling in de buitenlucht. Verandering van spijs doet eten, Beleg brood eens met room kaas en tomaat, pindakaas en komkommer, ham en ananas, rookvlees en perzik, gemberjam en kaas. Of neem een bord pap, een schaaltje müsli of een rauwkostslaatje. Vermoeidheid en haast zijn de grootste eetlustbedervers. Spor ten en spierontwikkeling kan zwaarder maken. Misschien best een paar pond. Veel meer zit er meestal niet in. PATRICIA SCHUTTE deel uitmaakt van de internatio nale postzegeltentoonstelling Düsseldorf '90 (20 tot en met 24 juni). In het blokje zitten zes identieke zegels met vijf kinder hoofdjes als zinnebeeld voor de In de loop der jaren hebben we de uitgiften van de DDR al tijd uitgebreid behandeld en niet in het hoofdstuk 'In 't kort' geplaatst, zoals bijvoorbeeld andere Oostbloklanden. Ach teraf terecht, gezien de recente ontwikkelingen. Want de DDR- post loopt, dat wordt nu wel heel duidelijk, op haar laatste benen en de uitgiften-door-de- jaren-heen worden met de dag interessanter. Veel (vooral Duitse) verzamelaars ontdek ken plotseling de DDR en willen er nu ook postaal één geheel van maken. Gevolg: constant oplo pende prijzen. De Deutsche Bundespost en de Deutsche Post gaan met rasse schreden af op vereniging. Op een forum in Keulen maakte de Oostduitse staatssecretaris van postzaken, Niehaus, namelijk onlangs bekend: dat DDR-postzegels op grond van de Mark-omwisseling op 2 juli nog slechts één maand, tot 1 augustus, geldig zullen zijn; dat begin juli een permanente serie zegels zal verschijnen (voorlopig negen waarden) met daarop belangrijke historische gebouwen; dat de landsaanduiding 'DDR' niet meer wordt gebruikt en dat deze 'Deutsche Post' wordt ge wijzigd; dat alle tarieven aan de West- duitse worden aangepast. uit bibliotheken inde DDR. De waarden en oplagen van deze waarschijnlijk laatste DDR- emissie zijn: 20 pf. (8 miljoen), 25 pf. (4 miljoen), 50 pf. (3 miljoen) en 1,10 mark (2,1 miljoen). l (sbivr isAMsWli >DR jeugd van de wereld en een gesti leerde postzegel met wereldbol, Alle zegels hebben een waarde van 100 50 pfennig; kortom elk blokje kost 9 mark. Dan, als (voorlopig) laatste nieuwtje uit de DDR: de vraag naar de bijzondere zegel 'Wir sind das Volk' van 35 15 pf., die 28 februari verscheen, was zo groot dat besloten is de oplage met 7,2 miljoen exemplaren te verhogen. W W W WW WW W WW W W W W 'k..., na,*****-**»* 4 4 4 4 4 i 4 i Dan komen we, voor zover we dat kunnen bekijken, aan de laatste twee emissies uit de 40- jarige geschiedenis van de DDR-post. Om te beginnen ver scheen 5 juni de geplande strip (twee zegels met tussenveld) ter gelegenheid van de 11e postze geltentoonstelling voor dejeugd in Halle. Op de linkerzegel in de waarde van 10+5 pfennig een historisch stadsgezicht van Hal le, begin 18e eeuw, en op de rech ter zegel (20 pf.) historische en nieuwe gebouwen in Halle. Op lage: 3 miljoen strips. Verder stond er aanvankelijk voor juni een strip op het pro gramma ter gelegenheid van de 23. Arbeitersfestspiele im Bezirk Cottbus. Deze uitgifte gaat niet door. Daarvoor in de plaats is nu een serie van vier zegels geko men (uitgiftedatum 19 juni) met daarop kostbare boekwerken W m Sb, m *>,M Bondrepubliek Duitslands Verzamelaars van Duitse zegels moeten flink over de brug ko men. Voor de emissies van 21 ju ni moet namelijk op 5 pfennig na 12 mark worden neergeteld. Op die dag kwamen als eerste twee aanvullende zegels uit op de per manente rolzegelserie 'beziens waardigheden': 45 pf., een deel van de voorgevel van het slot Rastatt en 70 pf„ de beroemde 'rode rotsen' van het eiland Hel goland. Verder verschenen een 100 pf.- zegel ter gelegenheid van het feit dat veertig jaar geleden de zgn. Charta der Deutschen Heimat- vertriebenen werd afgekondigd (motief: een deel van de slt- verklaring van het document) en een 80 pf.-zegel, die het 30e we reldcongres van de internatio nale Hanelskammer in Ham burg postaal markeert (motief: twee in elkaar grijpende handen als symbool voor de ruil van geld en goederen). Het meest prijzig is echter het blokje dat verscheen naar aan leiding van de 10e postzegelten toonstelling van de jeugd die STEMPELNIEUWS - Op he! expeditieknooppunt Sittarc (postbus 99100, 6130 NA Sittard: wordt van 1 tot en met 29 juni een stempelvlag gebruikt met de tekst: 'OLS '90 Landgraaf 1 juli St.-Hubertus Schaesberg' (OLS-Oud Limburgs Schutters feest). Dan wordt van 1 tot en met 29 juni op de expeditieknooppun ten Arnhem, Den Haag, Haar lem, Roosendaal, Sittarden Utrecht, op de hoofdpostkanto ren van Den Bosch en Zwolle en op het regiokantoor Zuid-West in Rotterdam een stempelvlag gebruikt met de tekst: 'Anjer fondsen Prins Bernhard Fonds Geven om cultuur die je lief is'. |W In 'tKort Spanje: 20 decem ber, blok met vier 45 ptas-zegels waarop koninklijke sloten; 29 ja nuari, kindertekenwedstrijd, 20 ptas, affiche voor OS'92 in Bar celona; 2 februari wk-veldrijden, 20 ptas, veldrijder; 12 februari beroemde vrouwen, Victoria Kent, 20 ptas, portret; 22 februa ri, Expo '92 Sevilla (vijfde serie), 8 5, 20 5,45 5 en 5 ptas.; 7 maart, Olympische Spelen, Bar celona '92 (deel 4), gewichthef fen, hockey en judo, 18 5,20 5 en 45 5 ptas.; 18 pairl, dag van de postzegel, 20 ptas., Rafael Al varez Sereix, wetenschappen en publicist. HERO HIK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1990 | | pagina 12