PZC schubert en ravel historisch voorbeeldig ijsdij Wttet palinggastronomie ée kléine II 111 IX vrijdagkrant 8 «i fjf VRIJDAG 20 APRIL 1990 21' Met de zomer in aantocht zijn er altijd veel mensen die aan lijnen gaan denken. Van alle groenten uit het tuinbouwassortiment waarvan de meeste toch al geen echte dikmakers zijn leent andijvie zich daar het best voor. In de eerste plaats omdat ze caloriearm is en een vochtafdrijvende werking heeft. Ten tweede omdat er behoorlijk wat vitamine A en C in zit, waar al snel tijdens het lijnen een tekort aan ontstaat. Mineralen zorgen tegelijkertijd voor de broodnodige energie. Momenteel wordt er voornamelijk kasandijvie aangeboden. Deze is wat zachter van structuur en behoeft dus een kortere kooktijd dan andijvie uit de vollegrond. Ze is misschien ook een tikje duurder, hoewel dat niet lang zal duren. In afwachting daarvan zijn salades een smakelijk en betaalbaar alternatief: 175 gram per persoon voldoet dan ruimschoots. Gekookt moet echter op minstens het dubbele gerekend worden. De groente behoort bij aankoop een frisse geelgroene kleur te hebben en mag absoluut geen bruinige vlekken vertonen. Onverpakt is ze drie tot vier dagen in de koelkast houdbaar. Grondig wassen is een must: andijvie bevat soms nogal wat zand. Schoonmaken is op zich eenvoudig, het gemakkelijkst is om de groente naar de stronk toe te snijden, nadat de buitenbladeren weggehaald zijn. Zoals gezegd kan er van andijvie fantastische salades samengesteld worden, wat het I' liL'W' I 'i w Franz Schubert. Er is langzamerhand geen gevestigde, zich zelf respecterende platen maatschappij meer of ze heeft de afgelopen twee jaar wel een serie met 'historisch belangwekkende' cd's uit gebracht. Hoe tegenstrijdig het op het eerste gezicht ook lijkt: het is een logische stap om oude, in interpetaties ooit - en niet zelden: nog - toonaangevende uitvoerin gen uit het verleden opge poetst via de cd weer onder de aandacht te brengen. De technologie immers maakt het mogelijk de ge luidskwaliteit van dergelijke opnamen bij te stellen, te verbeteren, ruis en bijgelui den te elimineren en de visie op de klassieken van Tosca- nini tot Klemperer met zo min mogelijk stoorzenders bij de luisteraar te brengen. Tot de cd-documenten in dit opzicht horen bijvoorbeeld Beethovens opera Fidelio met Klemperer (EMI), zijn opname van Bruckners zes de symfonie; Beethovens Vijfde en de tweede symfonie van Sibelius olv Georg Szell (Philips), de Eroïca met het Concertgebouworkest en Monteux (1961, Philips). De verbetering van de oor spronkelijke opnamen laat soms onverlet, dat in sommi ge, vooral voor de jaren vijf tig opgenomen werken de violen boven de balk schril kunnen klinken. Maar wie tot zoeken bereid is, treft in de recent uitgebrachte reek sen historisch materiaal re gelmatig magnifieke uitvoe ringen aan, die nog uit het stereo-tijdperk stammen en dan niet zelden ook de ge luidsfreak nog steeds kun nen bekoren. In de Decca-serie 'Historie' zitten er een paar. Het is bij voorbeeld fascinerend - en technisch belangwekkend - kennis te nemen van een cd, waarop de fenomenale pia nist Rachmaninov een aan tal - korte - eigen pianower- ken speelt. Maar ook is het de moeite waard twee or kest-uitgaven uit dit pakket te beluisteren. Over de Ne gende symfonie van Schu bert, gespeeld door het Lon don Symphony Orchestra en Josef Krips noteerde The Penguin Guide indertijd, dat het 'de beste opnamen was, die Krips ooit maakte'. Daar kan aan worden toege voegd, dat deze uit 1957 da terende vertolking nog altijd frappeert door frisheid, voor treffelijk orkestspel en opna mekwaliteit. Die laatste is weliswaar minder doorzich tig dan een van de jongste opnamen van Schuberts Ne gende door Bernstein en het Concertgebouworkest, maar de cd klinkt uitstekend. At tractieve toegift is Schu- manns vierde symfonie, zij het dat die uitvoering min der hoog reikt dan Krips met Schubert doet (Decca histo rie 425 957-2, 77 minuten). Een voltreffer is, wat mij be treft, ook de cd met Ravel- werken, door het London Symphony Orchestra olv Pierre Monteux. Hoofdmoot is hier Ravels complete Daphnis et Chloé onder lei ding van de dirigent die er in dertijd de wereldpremière van gaf: Pierre Monteux. Dat gegeven alleen al maakt de vertolking de moeite waard. Monteux kiest een hoorbaar 'balletmatiger' be nadering van de muziek met sneller tempi dan de zeer fraaie, symfonischer ge speelde versie, die Claudio Abbado kortgeleden met hetzelfde orkest liet horen. Sfeervolle - en ook goed klin kende - toegiften: de Rapso die Espagnole en de Pavane op Decca historie 425 956-2, 74 minuten. De serie wordt uitgegeven in de midden prijsklasse. KEES CIJSOUW lijnen natuurlijk ook een stuk aangenamer maakt. Een geslaagde combinatie is bijvoorbeeld 500 gram andijvie met 1 paprika (beide schoongemaakt en fijngesneden), 2 tomaten in plakjes, 400 gram gebakken stukjes kipfilet, 1 appel, eveneens in stukjes. Deze mix van caloriearme groenten en kip krijgt extra pep met een dressing van 2 eetlepels olie, 3 eetlepels azijn, peper, zout, en een royale hoeveelheid fijngeknipte bieslook. De van tevoren met een teentje knoflook ingewreven slabak benadrukt dat nog eens. Niet zo wild van salades? 'Gewoon gekookt' is andijvie nèt zo lekker, bijvoorbeeld met braadlappen of mager varkensvlees. Lijnen met andijvie is daarom best uit te houden. Andijvie is een gezonde groente met weinig calorieën (foto GPD) Een van de nieuwtjes op de Huishoudbeurs in Amsterdam was de Quooker, een soort miniboiler die a Ia minute kokend water levert. Boilers kunnen wel heet water leveren, maar echt kokend is dat niet en daarmee is het niet geschikt voor bijvoorbeeld thee. En instant soep met van dat net niet kokende water is ook niet alles. Vandaar dat ir. Peteri die bij Unilever jaren betrokken was bij de ontwikkeling van instantsoep, het idee kreeg een apparaatje te ontwikkelen dat wel echt kokend water levert. Het resultaat van zijn denkwerk is de Quooker, waarin de QU van Quick en de OOKER van Cooker elkaar hebben ontmoet. De Quook er bestaat uit onderbouw die in het keukenkastje komt en een spe ciale kraan. Nadat de eerste portie water in ongeveer 20 minuten is opgewarmd, heeft u verder constant de beschikking over drie liter kokend water. Waar veel mensen bij het koken moeite mee hebben is het afgie ten. Steevast valt er dan wel macaroni in de gootsteen. Met het afgietdeksel van Mepal is dit verleden tijd. Het deksel is van kunst stof en is leverbaar in de kleuren zwart en wit. Voor f 7,95 heeft u dan een probleem minder. Wie dacht dat het roosteren van kippen het simpelste werkje was, waar niets meer aan viel te ontdekken komt bedrogen uit. Op de Huishoudbeurs in Amsterdam presenteerde Chicko Be nelux de 'Grill-kip-brader'. Het apparaat ziet er uit als een overmaatse stenen citruspers met een smalle hoge kegel. De bedoeling is de kip over deze punt te laten zakken om vervolgens de hele constructie de oven in te schuiven. De mooie gedachte aan het apparaat dat door de stenen kegel de kip van binnen eerder, en beter, gaar is dan bij het gebruikelijke grillen in de hoven. De grillbrader moet in de winkel f 29,95 kosten. DeQuooker wmmmm Honderd jaar 1 mei-viering. De Duitse Bondsrepubliek heeft er 19 april postaal aan dacht aan besteed met de uitgif te van een 100 pf.-zegel en, zoals we bij de bespreking van die ze gel opmerkten, België volgt 30 april. Op een 25 fr.-zegel zien we een allegorische voorstelling: op de voorgrond een arbeider met een pet, op de achtergrond een optocht. Oplage: 1,8 mil joen. België komt 7 mei met de Euro- pa-CEPT-zegels in waarden van 14 fr. en 25 frank. Op de 14 fr.-ze gel (oplage 7,5 miljoen) staat het postkantoor van Oostende I af gebeeld, dat in 1954 in gebruik werd genomen en op de 25 fr.-ze- gel (oplage 1,8 miljoen) het uit 1901 daterende postkantoor van Liège 1. I BELGIË-BELGIQUË immm Het Donkmeer op een half uurtje rijden van Gent wordt geacht het vis rijkste meer van België te zijn. Al voor de eerste we reldoorlog was het 86 hecta re grote meer bekend om zijn paling die toen door de talrijke palingvissers aan de man werden gebracht. Toen reeds, lang voordat het toerisme een grote vlucht had genomen, kwa men Gentenaren naar het Donkmeer om er paling te eten. Nu, vele decennia later, zijn de palingliefhebbers die de boorden van het Donkmeer opzoeken, zo talrijk gewor den dat de Donkmeerpaling al lang niet meer in voldoen de mate aanwezig is om aan alle vraag te kunnen vol doen. Maar liefst 27 restau rants rond het meer dat de grootste reigerkolonie van België heeft serveren paling als specialiteit. En elke kok heeft zijn eigen manier om paling te bereiden. De een serveert de vis met champig nons, de tweede met een ma- cedoine van fijne groenten en de derde op zijn proven- caals met een tomatensaus. Maar het beroemdst is onge twijfeld de paling in 't groen. Tientallen fijne kruiden ko- ongerepte staat trokken - en trekken nog steeds - veel kunstenaars. De kapel van Bareldonk die in de stijl van Lodewijk XV is gebouwd is een intiem monument dat je hier niet zo gauw zou ver wachten. Interessant is ook het Museum van de Boeren krijg want de omgeving van het Donkmeer was in 1452 toneel van het gewelddadig treffen tussen Gentenaars en de soldeniers van de her tog van Bourgondië. De bur gers en boeren die aan die strijd deelnamen stonden bekend als de Brigands, een naam die nog altijd voort leeft als die van een bekend Belgische bier. Maar terug naar de paling, zoals die in dit oostelijk van Gent gele gen, landschappelijk, cultu reel en toeristische zo aan trekkelijke gebied, wordt ge geten. PALING OP ZIJN PROVENCAALS Ingrediënten: 1 kilo ge stroopte en gewassen paling, 3 wortelen, 1 stronk bleeksel derij, 1/2 liter room, 3/4 liter droge witte wijn, 1 dl visfu- met (bouillon van graten en vinnen van vis, een half uur tje getrokken in een halve li ter water met ui, tijm, selde rij en een paar peperkorrels), men aan deze laatste berei ding te pas en elk restaurant heeft weer zijn eigen samen stelling van kruiden. De paling zelf komt van ver en dichtbij, uit Nederland, Frankrijk, de Verenigde Sta ten, Australië, ja zelfs uit Rusland. De lekkerste ech ter, zo zeggen ze rond het Donkmeer, komt uit Dene marken. Het is als met de mosselen uit de Waddenzee die pas na verwatering in de Oosterschelde geschikt geacht worden voor con sumptie. De paling uit alle werelddelen is voor de Belgi sche smulpapen pas verteer baar wanneer zij een poosje in het water van het Donk meer heeft doorgebracht. Zodra zij in tankwagens met beluchting zijn aangevoerd ondergaan de palingen in het Donkmeer een water kuur waarna zij pas verhui zen naar de keukens van de restaurants rond het meer. Overigens is het Donkmeer met Berlare als centrum niet alleen bekend om zijn pa ling. Op het meer wordt veel watersport bedreven, in de omgeving zijn prachtige wandelgebieden, er is een eendenkooi en er zijn tal van attracties voor kinderen. Het fraaie landschap en de vele oude dorpjes in vrijwel boter, peper, zout en Proven- caalse kruiden. Bereiding: laat de boter in een dikwandige braadpan smelten en laat de paling daarin rondom licht bruin braden. Doe peper, zout en provencaalse kruiden bij de vis en roer alles goed door el kaar. Blus met de witte wijn en de visfumet en voeg dan de fijngesneden wortel en bleekselderij toe. Laat alles een minuut of tien inkoken en doe dan de room bij de vis. Laat nu alles inkoken totdat de gewenste dikte van de saus is verkregen. Contro leer voor het serveren of de paling goed gaar is en of er nog wat moet worden bijge- kruid met peper en zout. Echte palingliefhebbers ge ven vaak de voorkeur aan de eenvoudigste manier van visbereiding: namelijk ge bakken in de boter. Hiervoor wordt rijkelijk verse boeren- boter gebruikt en de paling slechts gekruid met peper en zout. Van 21 tot 29 april zijn in Gent de beroemde Gentse Floraliën, de bloementen toonstelling die wereldwijd aandacht trekt. De omge ving van Gent is immers be faamd om zijn bloemkweke rijen. Bloemen en paling zijn een uitstekende combinatie. RIEN VAN REEMS Gebraden kip van een paaltje (foto GPD) Denemarken wijdt 3 mei een strip van vier 3,50 kr.-zegels aan een van de mooiste porselein serviescollecties van de wereld: de Flora Danica, gemaakt in de jaren 1790-1802 in de Koninklij ke Deense Porseleinfabrieken. In het jaar 1803 werden honderd serviezen, in totaal 1802 delen aan koning Christian VII gele verd; daarvan heeft koningin Margrethe II nog 1530 delen in haar bezit. Vier daarvan worden op de zegels afgebeeld en wel van links naar rechts: een ijs- schotel met stolp, een juskom met schotel, een ijsbeker met cassarole en deksel en een scho tel versierd met lijsterbessen. De zegels zitten dus in strips van vier. Ze zijn echter niet los ver krijgbaar; alleen in een mini- mapje waarin twee strips zitten. Prijs: 28 kroon. Ierland gaat na acht jaar (al weer) zijn permanente serie met daarop oude en nieuwe bouw werken vervangen. Ervoor in de ~a'Danica 3.50 JMARK plaats komt een serie met als thema 'Iers cultureel erfgoed en kunstschatten' en 8 maart ver schenen reeds de eerste zes waarden: 26p, het bovenste deel van de staf van de bisschop van Lismode (1090-1113), in 1814 ge vonden in Lismore-castle (lila); 30 p, een 19de eeuws geëmail leerde broche (blauw); 32p, een gouden keltisch halssieraad, de zgn. Broightercollier, gevonden tijdens het ploegen in Broighter (groen); 41 p, een uit de Viking tijd (8/9 eeuw) daterende distel broche (rood); 50 p, een Kelti sche boot, waarschijnlijk ge bruikt als offer voor de god van de zee, in de vorige eeuw gevon den bij Broighter (geel) en 1£, een zilveren kelk uit de 8ste eeuw, in 1868 door kinderen bij Limmerick gevonden tijdens het rooien van aardappelen (geel). De gehele kunstschattenserie zal uit twintig zegels gaan be staan: van lp tot 5£. Met het ver schijnen van de eerste zegels is 7 maart de loketverkoop van de volgende 'gebouwen'-zegels ge staakt; 24p, 28p, 30p, 39p, 46p en 1£. Op 22 maart heeft de An Post een nieuw postzegelboekje met zgn. 'groet'zegels uitgegeven. In elk boekje zitten acht zegels (4 van 26p en 4 van 30p) met vier verschillende motieven (ballons, pakjes, enz.), die bij allerlei gele genheden kunnen worden ge bruikt, zoals de tweetalige labels (Iers en Engels) aangeven: Hap py Anniversary, Best Wishes, With Love en Happy Birthday. Prijs van het boekje: £1,98; opla ge: 300.000 stuks. jaar 2 februari een zegel vanl kr. en een van 100 kroon. Eveneens 15 februari werd wei een postzegelboekje uitgegevi met vier 5 kr.-zegels en vier: kr.-zegels, waarop figuren oe leend aan het IJslandse staal wapen: draak, vogel, stier i bergreus. Op 22 maart verschenen twees gels in de reeks 'beroemde li landers': twee zegels van elk: kroon gewijd aan de dichten Gudrun Larusdottir (1880-193 en de schrijfster Ragnhildur tursdottir (1880-1961). Tot slot de 7 mei-emissie, de E: ropa-CEPT-zegels. Op beides gels staat een postkantoor we in Reykjavik kunnen vindei Op een zegel van 21 kroon te oudste kantoor van de stad, 191 (met een oude brievenweger) e een 40 kr.-zegel verbeeldt tei nieuwste kantoor van Reykji vik, dat vorig jaar werd geope» (met een nieuwe brievenweger ISLAND ■'8r'W IJsland heeft dit jaar tot nu toe drie emissies op de markt ge bracht en de vierde staat voor 7 mei gepland. Het jaar werd 15 fe bruari ingezet met twee vogelze gels: 21.00 kr, eenden (Anas pe- nelope) en 80,00 kr., een kortes- navelgans (Anser brachyrhyn- chus). IJsland zette de vogelreeks in op 19 maart 1986 met vier zegels in waarden van 6 kr., 10 kr., 12 kr. en 15 kroon. Op 16 september 1987 volgden zegels van 13,40,70 en 90 kroon, op 21 september ze gels van 5 en 30 kroon en vorig PTT Nederland geeft 22 meie nieuw luchtpostblad uit datl ontworpen door Steven Bolal uit Enschede. De afbeelding va de zegelafdruk laat een papier! vliegtuigje zien dat uit een raaf de wijde wereld invliegt. In del beelding het jaartal 1990 en li woord 'Nederland'. In de zegel! druk ook de waarde van tl postblad: een gulden. Het niei we luchtpostblad gaat het huil ge model vervangen dat als cl druk een Beatrix-zegel eveneel in de waarde van een guldf heeft. STEMPELNIEUWS: In stempelmachine van het Ex ditieknooppunt Leeuward (Postbus 99111, 8900 NA Lee warden) wordt van 17 april tot met 12 mei een stempelvlag bruikt met de tekst: 'Monume van de maand mei Kazemattf Kornwerderzand'. HERO

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1990 | | pagina 10