zeeuws zeebanket in lintburg over de tong BENEFIET MOSSELFESTIJN vrijdagkrant de vrij(e)dagkrant 8 carnaval 9 fiets 9 handel 10 adam 11 exposities PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT decisionmakers VRIJDAG 23 FEBRUARI 1990 Het openen van oesters is niet ieders werk. Dat moet heel secuur gebeuren. Wie bovendien niet bedreven is in het omgaan met zo'n speciaal mes zou zich zelfs lelijk kunnen toetakelen. Tijdens een op en top Zeeuwse maaltijd in de vorstelijke entourage van het Zuidlimburgse Kasteel Vaalsbroek demonstreerde Middelburgs burgemeester Chris Rutten deze week dat hij ook meester is op dit wapen. Hoewel: hij kon niet kon nalaten om op zijn eigen wijze -'is de EHBO al besteld?'- te attenderen op het niet geheel ongevaarlijke karwei van het oesters openen. „Moetje m'n littekens zien?",zo hield Rutten zijn ambtgenoot Daemen van Vaals voor. En quasi-serieus maakte hij aanstalten om zijn broekspijpen op te stropen... goed glas demonstratie redactie PZC-bijlagen advertentie en Vlissingen administratie Terneuzen opening kantoren koken met carnaval, gemakkelijk en in grote hoeveelheden de fietsrai biedt een overzicht aan alles wat met de fiets te maken heeft de tweewielerhandel gaat enthou siast en zelfverzekerd de toekomst tegemoet f act speelt een eigentijdse variatie op het verhaal van adam en eva het overzicht van de exposities in de omgeving met een selectie uit het aanbod Burgemeester Chr. Rutten van Middelburg in de rol van oester ope naar, Alexandra Ventevogel, leerling van de middelbare horeca- school in Middelburg geeft aariwijzingen. Naast Rutten zijn ambte- noot uit Vaals, burgemeester Daemen. Geheel rechts algemeen ma nager Jansen van Kasteel Vaalsbroek {foto Frans Rade) voortreffelijke combinatie te zijn van inspanning en ontspanning, met educatieve, blik verruimende en teamgeest bevorderende elementen. En zo reisden er deze week opnieuw 120 leerlingen van de middelbare horeca-opleiding aan het Delta College naar Vaals af om op de grens van drie landen in het kasteel keukenbezigheden te verrichten en gerechten en dranken uit te serveren. Buiten deze activiteiten bestond het programma van het wel zeer veelzijdige 'schoolreisje' onder andere uit een bezoek aan het vermaarde hotel 'Juliana' in Valkenburg en de brouwerij van Brand, een van de dertien sponsors van de culinaire manifestatie. Vanuit Zeeland werden de drie liefdadigheidsdiners mede gesponsord door de Rotaryclub Walcheren, de bedrijven De Meulemeester (oesters) en Delta Mossel uit Yerseke en Hubro Vleesproducten uit Goes, een onderneming, die ervoor zorgde dat gasten die geen zeebanket bliefden de Zeeuwse ham konden keuren. Bij de toegang tot het kasteel werden de gasten al opgevangen door leerlingen van het Delta College, die de garderobe bemanden. Tegen betaling van f 42,50 kregen de bezoekers een boekje aangereikt met bonnen waarmee ze Zeeuwse hapjes konden krijgen voor de aankleding van het aperitief, een opwarmertje dat muzikaal werd opgeluisterd door leerlingen van de middelbare horecaschool in Heerlen. Daarna kon men zich voor het genieten van een mosselmaaltijd terugtrekken binnen de beslotenheid van een van de elf intieme vertrekken, verspreid over drie verdiepingen van het kasteel waarmee voor deze gelegenheid elf restaurants onder een en hetzelfde dak waren ondergebracht. In driejaar tijds is het initiatief uitgegroeid tot een fraai staaltje van Zeeuwse culinaire productpromotie. Kasteelheer Jansen: ,,Er zijn voor de drie avonden zo'n 900 boekingen. En het betreft bijna allemaal 'decisionmakers', die er op af komen, leiding gevende personen die bij bedrijven en instellingen de beslissingen nemen". Jansen heeft vastgesteld dat het Zeeuwse bedrijfsleven, de promotionele waarde van dergelijke festijnen inschattend, een stuk toeschietelijker is geworden om het project te sponsoren. Heel begrijpelijk en verstandig. Het mosselfestijn is hier gewoon een begrip geworden". Burgemeester M.P.A. Daemen van Vaals zegt de indruk te hebben dat de benefiet- maaltijd erg positief overkomt in een hele grote regio, daarbij doelend op nabije concentratiepunten als Aken, Maastricht en Heerlen- Kerkrade. „We zitten hier in een heel interessante driehoek". Volgens burgemeester Rutten van Middelburg zouden Zeeuwse ondernemingen er goed aan doen hun culinaire producten naar het voorbeeld van het evenement in Kasteel Vaalsbroek ook elders te De burgemeesters Rutten (links) en Daemen proeven een oester (foto Frans Rade) presenteren. „Je zou ook eens in Berlijn, Frankfurt en Dusseldorf moeten kunnen komen met zoiets". Rutten vindt verder dat de diners in Vaals met een zo uitgelezen publiek nog meer uitgebuit zouden kunnen worden in promotioneel opzicht. „Deze evenementen bieden prima mogelijkheden om Zeeland ook op andere wijze 'verkopen'. Zoals het monumentale stedenschoon van Middelburg bijvoorbeeld. De mensen weten nog te weinig dat Middelburg qua sfeer, stijl, gebouwen en culinaire kwaliteiten een Bourgondische stad is. De Zeeuwen zijn iets te bescheiden in het uitventen van hun provincie. Misschien vindt men dat er al genoeg toeristen in Zeeland komen. Toch is het voor het aanbieden van een kwalitatief goed product nodig dat er ook in de rustige jaargetijden publiek naar Zeeland wordt getrokken". Rutten zelf had weinig moeite met zijn rol representant te zijn van een Bourgondische stad. Op de vraag van een van de gasten tijdens de manifestatie of hij zich in het toch overwegend Calvinistische bolwerk goed kan handhaven gaf hij de volgende uitleg. „Als ik weer eens een beetje gek of anders doe en de mensen er wat van zeggen excuseer ik me altijd dat ik er ook niks aan kan doen dat ik zo'n blij geloof heb". Overigens meende Rutten te hebben vastgesteld dat hij door de Middelburgse samenleving wordt geaccepteerd zoals hij is. „Ze komen niet met directe complimenten. Maar ik heb wel horen zeggen dat ze mij 'geen slechte' vinden". vrijdagkrant Het zangerige Limburgs was drie dagen lang zeker niet de enige voertaal in het authentiek gerestaureerde en subtiel met modem comfort vervolmaakte kasteel op de tand van Nederland. In plaats ran het eigen personeel van dit sonferentie-oord waren het leerlingen van de middelbare horecaschool Delta College uit Middelburg, die de gasten in de ratten legden, foor de derde ichtereenvolgende keer tonden er gedurende drie lagen bij toerbeurt twintig srstej aarsleerlingen in de teuken en hielpen zestig keurig n stemmige kleding gestoken dasgenoten in de bediening. Sn drie avonden achter elkaar toomde er een internationaal lubliek van Belgen, Duitsers Ji Nederlanders het statige complex binnen om er in een weldadige ambiance te ïenieten van een Zeeuws eebanket met mosselen, lesters en garnalen. Het mes 'leed daarbij van twee kanten: Ie leerlingen kregen gelegenheid een ferme brok waring op te doen. Bovendien tonden mede door hun inzet wee liefdadige doelen worden lesteund. Het batige saldo van iet benefiet-eetfestijn zou lamelijk afvloeien naar de kas an een project op Sri Lanka en «n initiatief tot uitwisseling Het bedrijf van De Meulemeester in Yerseke was met oesters in Vaals present. Deze onderneming doet nu voor de tweede keer mee. „We zaten in deze hoek overigens al met een behoorlijke klantenkring", vertelt adjunct directeur Jumelet die het zeebanket zelf naar Zuid- Limburg was komen brengen. Zijn bedrijf haakte graag in om de aandacht voor het Zeeuwse zeebanket nog wat op te vijzelen. „De mensen hier weten nog niet precies wat ze met kreeften en oesters moeten doen. Schaal- en schelpdieren horen in hun ogen nog steeds thuis in de vishoek. Ze zien het niet als een apart product. Als je even over de grens in Duitsland gaat kijken zie je in de winkel de kreeft dood liggen tussen de vis. Dat doet mensen in het vak pijn. Wij doen onze uiterste best om die beesten in leven te houden. Maar de Duitsers maakt het eigenlijk niet uit of de kreeft nou ontzettend levend is of hardstikke dood". Volgens Jumelet is er sprake van een sterk toenemende kreeftconsumptie in Duitsland. Het is naar zijn idee het gevolg van een uit Amerika overgewaaide gezondheidsmanie. "Redelijk geslaagd": zo luidde het kritische oordeel van Delta College-studente Alexandra Ventevogel over de demonstratie van het oester openen door burgemeester Rutten. Vrijblijvend gaf zij gasten aan de oesterbar college in de wijze van handelen. „Het is de kunst om de sluitspier open te wrikken met de punt van het mes, dan met één beweging de oester los te snijden van de platte schelp en de rest van de spier open te snijden". Alexandra Ventevogel houdt wel van oesters. Voor haar was het streven van de Middelburgse horeca-opleiding om de leerlingen enige waardering bij te brengen voor dit zo bij Zeeland passende product niet nodig. Docent W. Geense: „Om ervoor te zorgen dat ze er niet zo vreemd tegenaan kijken zetten we ze lichtjes gegratineerde oesters voor". Bij niet alle leerlingen heeft dat de stap naar het puur natuur consumeren van oesters vergemakkelijkt. Zoals bij Arietta Bakker, die blij was dat ze in Kasteel Vaalsbroek werd ingezet om drankjes uit te serveren. Met oesters rondgaan had ze niet direct als een bezoeking ervaren. Maar consumeren, ho maar! „Ik heb het meer dan eens geprobeerd, maar ik krijg het echt niet doorgeslikt". JACQUES CATS van zwaar gehandicapten uit Nederland en Duitsland. Bij een goed glas wijn was een aantal jaren geleden in een onderling contact tussen adjunct-directeur Joop Bieshaar van de Middelburgse school en algemeen manager Jan Jansen van Kasteel Vaalsbroek het plan ontstaan om in het als een culinair Walhalla van Nederland gedoodverfde Limburg te komen tot een verbroedering van de Limburgse en de Zeeuwse keuken. Een mooie gelegenheid tevens om de studenten te laten kennis maken met een stukje praktijk. Het had Joop Bieshaar erg gestoord tijdens allerlei schoolexcursies te moeten ervaren dat het al te vrijblijvende uitstapjes werden met voornamelijk veel feestvieren zodat er weinig meer overbleef van een aansluiting op het leerproces. Het Limburgs- Zeeuwse initiatief bleek een Oostsouburgseweg 10 Postbus 18 4380 AA Vlissingen Tel. 01184-84000 Middelburg Markt 51 4331 LK Middelburg Tel. 01180-81000 Goes Grote Markt 2 4461 AJ Goes Tel. 01100-31800 Oostsouburgseweg 10 Postbus 18 4380 AA Vlissingen Tel. 01184-84000 Nieuwstraat 22 4531 CW Terneuzen Tel. 01150-94457 Hulst Steenstraat 6 4561 AS Hulst Tel. 01140-14058 Zierikzee Oude Haven 41 4301 JK Zierikzee Tel. 01110-15380 Van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Kaasservies

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1990 | | pagina 7