zeeuws zeebanket
in lintburg
over de tong
BENEFIET
MOSSELFESTIJN
vrijdagkrant
de vrij(e)dagkrant
8 carnaval
9 fiets
9 handel
10 adam
11 exposities
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
decisionmakers
VRIJDAG 23 FEBRUARI 1990
Het openen van
oesters is niet ieders
werk. Dat moet heel
secuur gebeuren. Wie
bovendien niet bedreven
is in het omgaan met
zo'n speciaal mes zou
zich zelfs lelijk kunnen
toetakelen. Tijdens een
op en top Zeeuwse
maaltijd in de vorstelijke
entourage van het
Zuidlimburgse Kasteel
Vaalsbroek
demonstreerde
Middelburgs
burgemeester Chris
Rutten deze week dat hij
ook meester is op dit
wapen.
Hoewel: hij kon niet kon
nalaten om op zijn eigen
wijze -'is de EHBO al
besteld?'- te attenderen
op het niet geheel
ongevaarlijke karwei van
het oesters openen.
„Moetje m'n littekens
zien?",zo hield Rutten
zijn ambtgenoot Daemen
van Vaals voor. En
quasi-serieus maakte hij
aanstalten om zijn
broekspijpen op te
stropen...
goed glas
demonstratie
redactie
PZC-bijlagen
advertentie en
Vlissingen
administratie
Terneuzen
opening kantoren
koken met carnaval, gemakkelijk
en in grote hoeveelheden
de fietsrai biedt een overzicht aan
alles wat met de fiets te maken
heeft
de tweewielerhandel gaat enthou
siast en zelfverzekerd de toekomst
tegemoet
f act speelt een eigentijdse variatie
op het verhaal van adam en eva
het overzicht van de exposities in
de omgeving met een selectie uit
het aanbod
Burgemeester Chr. Rutten van Middelburg in de rol van oester ope
naar, Alexandra Ventevogel, leerling van de middelbare horeca-
school in Middelburg geeft aariwijzingen. Naast Rutten zijn ambte-
noot uit Vaals, burgemeester Daemen. Geheel rechts algemeen ma
nager Jansen van Kasteel Vaalsbroek {foto Frans Rade)
voortreffelijke combinatie te
zijn van inspanning en
ontspanning, met educatieve,
blik verruimende en teamgeest
bevorderende elementen.
En zo reisden er deze week
opnieuw 120 leerlingen van de
middelbare horeca-opleiding
aan het Delta College naar
Vaals af om op de grens van
drie landen in het kasteel
keukenbezigheden te
verrichten en gerechten en
dranken uit te serveren. Buiten
deze activiteiten bestond het
programma van het wel zeer
veelzijdige 'schoolreisje' onder
andere uit een bezoek aan het
vermaarde hotel 'Juliana' in
Valkenburg en de brouwerij
van Brand, een van de dertien
sponsors van de culinaire
manifestatie. Vanuit Zeeland
werden de drie
liefdadigheidsdiners mede
gesponsord door de Rotaryclub
Walcheren, de bedrijven De
Meulemeester (oesters) en
Delta Mossel uit Yerseke en
Hubro Vleesproducten uit
Goes, een onderneming, die
ervoor zorgde dat gasten die
geen zeebanket bliefden de
Zeeuwse ham konden keuren.
Bij de toegang tot het kasteel
werden de gasten al
opgevangen door leerlingen
van het Delta College, die de
garderobe bemanden. Tegen
betaling van f 42,50 kregen de
bezoekers een boekje
aangereikt met bonnen
waarmee ze Zeeuwse hapjes
konden krijgen voor de
aankleding van het aperitief,
een opwarmertje dat muzikaal
werd opgeluisterd door
leerlingen van de middelbare
horecaschool in Heerlen.
Daarna kon men zich voor het
genieten van een
mosselmaaltijd terugtrekken
binnen de beslotenheid van een
van de elf intieme vertrekken,
verspreid over drie
verdiepingen van het kasteel
waarmee voor deze gelegenheid
elf restaurants onder een en
hetzelfde dak waren
ondergebracht.
In driejaar tijds is het initiatief
uitgegroeid tot een fraai
staaltje van Zeeuwse culinaire
productpromotie. Kasteelheer
Jansen: ,,Er zijn voor de drie
avonden zo'n 900 boekingen.
En het betreft bijna allemaal
'decisionmakers', die er op af
komen, leiding gevende
personen die bij bedrijven en
instellingen de beslissingen
nemen". Jansen heeft
vastgesteld dat het Zeeuwse
bedrijfsleven, de promotionele
waarde van dergelijke festijnen
inschattend, een stuk
toeschietelijker is geworden om
het project te sponsoren. Heel
begrijpelijk en verstandig. Het
mosselfestijn is hier gewoon
een begrip geworden".
Burgemeester M.P.A. Daemen
van Vaals zegt de indruk te
hebben dat de benefiet-
maaltijd erg positief overkomt
in een hele grote regio, daarbij
doelend op nabije
concentratiepunten als Aken,
Maastricht en Heerlen-
Kerkrade. „We zitten hier in
een heel interessante
driehoek". Volgens
burgemeester Rutten van
Middelburg zouden Zeeuwse
ondernemingen er goed aan
doen hun culinaire producten
naar het voorbeeld van het
evenement in Kasteel
Vaalsbroek ook elders te
De burgemeesters Rutten (links) en Daemen proeven een oester (foto
Frans Rade)
presenteren. „Je zou ook eens
in Berlijn, Frankfurt en
Dusseldorf moeten kunnen
komen met zoiets". Rutten
vindt verder dat de diners in
Vaals met een zo uitgelezen
publiek nog meer uitgebuit
zouden kunnen worden in
promotioneel opzicht. „Deze
evenementen bieden prima
mogelijkheden om Zeeland ook
op andere wijze 'verkopen'.
Zoals het monumentale
stedenschoon van Middelburg
bijvoorbeeld. De mensen weten
nog te weinig dat Middelburg
qua sfeer, stijl, gebouwen en
culinaire kwaliteiten een
Bourgondische stad is. De
Zeeuwen zijn iets te bescheiden
in het uitventen van hun
provincie. Misschien vindt men
dat er al genoeg toeristen in
Zeeland komen. Toch is het
voor het aanbieden van een
kwalitatief goed product nodig
dat er ook in de rustige
jaargetijden publiek naar
Zeeland wordt getrokken".
Rutten zelf had weinig moeite
met zijn rol representant te zijn
van een Bourgondische stad.
Op de vraag van een van de
gasten tijdens de manifestatie
of hij zich in het toch
overwegend Calvinistische
bolwerk goed kan handhaven
gaf hij de volgende uitleg. „Als
ik weer eens een beetje gek of
anders doe en de mensen er wat
van zeggen excuseer ik me
altijd dat ik er ook niks aan
kan doen dat ik zo'n blij geloof
heb". Overigens meende
Rutten te hebben vastgesteld
dat hij door de Middelburgse
samenleving wordt
geaccepteerd zoals hij is. „Ze
komen niet met directe
complimenten. Maar ik heb wel
horen zeggen dat ze mij 'geen
slechte' vinden".
vrijdagkrant
Het zangerige Limburgs was
drie dagen lang zeker niet de
enige voertaal in het
authentiek gerestaureerde en
subtiel met modem comfort
vervolmaakte kasteel op de
tand van Nederland. In plaats
ran het eigen personeel van dit
sonferentie-oord waren het
leerlingen van de middelbare
horecaschool Delta College uit
Middelburg, die de gasten in de
ratten legden,
foor de derde
ichtereenvolgende keer
tonden er gedurende drie
lagen bij toerbeurt twintig
srstej aarsleerlingen in de
teuken en hielpen zestig keurig
n stemmige kleding gestoken
dasgenoten in de bediening.
Sn drie avonden achter elkaar
toomde er een internationaal
lubliek van Belgen, Duitsers
Ji Nederlanders het statige
complex binnen om er in een
weldadige ambiance te
ïenieten van een Zeeuws
eebanket met mosselen,
lesters en garnalen. Het mes
'leed daarbij van twee kanten:
Ie leerlingen kregen
gelegenheid een ferme brok
waring op te doen. Bovendien
tonden mede door hun inzet
wee liefdadige doelen worden
lesteund. Het batige saldo van
iet benefiet-eetfestijn zou
lamelijk afvloeien naar de kas
an een project op Sri Lanka en
«n initiatief tot uitwisseling
Het bedrijf van De
Meulemeester in Yerseke was
met oesters in Vaals present.
Deze onderneming doet nu
voor de tweede keer mee. „We
zaten in deze hoek overigens al
met een behoorlijke
klantenkring", vertelt adjunct
directeur Jumelet die het
zeebanket zelf naar Zuid-
Limburg was komen brengen.
Zijn bedrijf haakte graag in om
de aandacht voor het Zeeuwse
zeebanket nog wat op te
vijzelen.
„De mensen hier weten nog
niet precies wat ze met kreeften
en oesters moeten doen.
Schaal- en schelpdieren horen
in hun ogen nog steeds thuis in
de vishoek. Ze zien het niet als
een apart product. Als je even
over de grens in Duitsland gaat
kijken zie je in de winkel de
kreeft dood liggen tussen de
vis. Dat doet mensen in het vak
pijn. Wij doen onze uiterste
best om die beesten in leven te
houden. Maar de Duitsers
maakt het eigenlijk niet uit of
de kreeft nou ontzettend levend
is of hardstikke dood". Volgens
Jumelet is er sprake van een
sterk toenemende
kreeftconsumptie in Duitsland.
Het is naar zijn idee het gevolg
van een uit Amerika
overgewaaide
gezondheidsmanie.
"Redelijk geslaagd": zo luidde
het kritische oordeel van Delta
College-studente Alexandra
Ventevogel over de
demonstratie van het oester
openen door burgemeester
Rutten. Vrijblijvend gaf zij
gasten aan de oesterbar college
in de wijze van handelen. „Het
is de kunst om de sluitspier
open te wrikken met de punt
van het mes, dan met één
beweging de oester los te
snijden van de platte schelp en
de rest van de spier open te
snijden".
Alexandra Ventevogel houdt
wel van oesters. Voor haar was
het streven van de
Middelburgse horeca-opleiding
om de leerlingen enige
waardering bij te brengen voor
dit zo bij Zeeland passende
product niet nodig. Docent W.
Geense: „Om ervoor te zorgen
dat ze er niet zo vreemd
tegenaan kijken zetten we ze
lichtjes gegratineerde oesters
voor".
Bij niet alle leerlingen heeft dat
de stap naar het puur natuur
consumeren van oesters
vergemakkelijkt. Zoals bij
Arietta Bakker, die blij was dat
ze in Kasteel Vaalsbroek werd
ingezet om drankjes uit te
serveren. Met oesters rondgaan
had ze niet direct als een
bezoeking ervaren. Maar
consumeren, ho maar! „Ik heb
het meer dan eens geprobeerd,
maar ik krijg het echt niet
doorgeslikt".
JACQUES CATS
van zwaar gehandicapten uit
Nederland en Duitsland.
Bij een goed glas wijn was een
aantal jaren geleden in een
onderling contact tussen
adjunct-directeur Joop
Bieshaar van de Middelburgse
school en algemeen manager
Jan Jansen van Kasteel
Vaalsbroek het plan ontstaan
om in het als een culinair
Walhalla van Nederland
gedoodverfde Limburg te
komen tot een verbroedering
van de Limburgse en de
Zeeuwse keuken. Een mooie
gelegenheid tevens om de
studenten te laten kennis
maken met een stukje praktijk.
Het had Joop Bieshaar erg
gestoord tijdens allerlei
schoolexcursies te moeten
ervaren dat het al te
vrijblijvende uitstapjes werden
met voornamelijk veel
feestvieren zodat er weinig
meer overbleef van een
aansluiting op het leerproces.
Het Limburgs- Zeeuwse
initiatief bleek een
Oostsouburgseweg 10
Postbus 18
4380 AA Vlissingen
Tel. 01184-84000
Middelburg
Markt 51
4331 LK Middelburg
Tel. 01180-81000
Goes
Grote Markt 2
4461 AJ Goes
Tel. 01100-31800
Oostsouburgseweg 10
Postbus 18
4380 AA Vlissingen
Tel. 01184-84000
Nieuwstraat 22
4531 CW Terneuzen
Tel. 01150-94457
Hulst
Steenstraat 6
4561 AS Hulst
Tel. 01140-14058
Zierikzee
Oude Haven 41
4301 JK Zierikzee
Tel. 01110-15380
Van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Kaasservies