PZC biergids voor de benelux aan paddestoelen, ooit verguisd, nu lekker eten inktvis simpel schoon te maken, inkt mag er bij exotisch fruit dan garnering meer alleen 1,90: G °F j vrijdagkrant 8 VRIJDAG 13 OKTOBER 1989 wereldrecord anton geesink verwarring kansen fruitsappen SELOÉ - BELGKHIE Suomi Finland België is het bierland bij uitstek. Nederland mag er ook zijn, maar Luxemburg is voor veel bierliefhebbers een blinde vlek. Er zijn maar een handvol brouwerijen, waarvan de drie groten alleen pilseners brouwen. De twee kleintjes zijn weinig bekend buiten hun directe omgeving, desondanks is het leuk dat zij nu ook eens in een bierboek staan. Dave Vlam, hoofdredacteur van Het Nationaal Bierjournaal en schrijver van Het Nederlands Bierboek, is de samensteller van de Benelux Biergids. In dit naslagwerk - waardevol voor de professionele- en de amateurbrouwer - staan 'alle biermerken en hun makers in Nederland, België en Luxemburg' vermeld. Tijdens de presentatie in Breda vertelde Dave Vlam dat hij 37 bierboeken in de kast heeft staan en niet heeft geprobeerd die overbodig te maken. De Benelux Biergids zet alle brouwerijen met hun bieren op een rijtje, geeft bondig informatie over de brouwerijen en belangrijke feiten over de bieren, zóals alcoholpercentage gistingsmethode, stamwortgehalte, kleur en houdbaarheid. Dit laatste gegeven is omstreden, zoals de auteur zelf ook aantekent. Hij hanteert de houdbaarheidsgegevens van de brouwers maar duidt aan wanneer smaakevolutie op de fles een bier interessant maakt om te bewaren. Jammer is dat de uitgever wat slordig met het zetsel is omgesprongen. Gegevens en capsules van de trappistenbieren van Westvleteren zijn bijvoorbeeld verwisseld en op een andere plaats zijn de cijfers voor alcohol, stamwortgehalte en schenktemperatuur door elkaar gegooid. Schoonheidsfoutjes die de gids er niet minder waardevol om maken. Het feest in ABT-café De Beyerd werd opgeluisterd met het uitpollepelen van 's werelds grootste bierfles (voor het Guinness Book of Records) die ruim dertig liter Christoffel bevatte. Persoonlijk werd ik hoogst aangenaam getroffen door de Tilburg Tripel die de paters Trappisten voor deze ene keer van het vat lieten stromen. September en oktober zijn voor de bierliefhebber bijzondere maanden. Er gebeurt te veel om alles te noemen. Wat wel gememoreerd dient te worden, zijn de volgende evenementen: Op 9 en 10 september schonken de Objectieve Bierproevers in de Stadsfeestzaal aan de Antwerpse Meir 89 bieren van het vat. Daarmee verbeterden zij het wereldrecord van vorig jaar dat op 57 stond. Goed voor een plaats in het Guinness Book. Tijdens deze '24 Uur van het Belgische Bier' presenteerden meer dan 40 brouwers onder wie 18 nieuwe hun produkten. Dertienduizend bezoekers dronken 160 vaten leeg en dat betekende gemiddeld drie consumpties per persoon. De gemiddelde omzet was 50 liter per brouwer maar zeven presteerden het om meer dan 80 liter te slijten. Anton Geesink tapte de eerste Heineken Bokbiertjes van het seizoen, niet gehinderd door cursussen biertappen. Veertien dagen daar voor was het kleinste maar mooiste bierfestival van dit seizoen. In Retie hadden de enthousiaste leden van de met de Objectieve Bierproevers gelieerde consumentenvereniging Onder 't Schuim het tweede Kempisch Bierfestival georganiseerd. Ze zagen kans om meer dan 180 bieren van de 34 kleinste brouwerijtjes van België te verzamelen. Daarbij waren juweeltjes van smaak en zeldzaamheid. Van sommige bieren waren oude jaargangen te proeven. Van enkele wisten de organisatoren weinig tot niets te vertellen daar de brouwers ervan zwijgzamer zijn dan een Trappist vroeger was. Heineken luidt ieder jaar het herfst- en bokbierseizoen in met een feestje. Vorig jaar in Venlo, volgend jaar in Groningen en dit jaar in Utrecht. Oud-judoka Anton Geesink tapte in De Poort van Kleef de eerste glazen voor Utrechts burgemeester, mevrouw drs M. W. M. Vos en WD-kamerlid drs L. M. L. A. Hermans. „Ik heb dit nooit geleerd", verontschuldigde Geesink zich toen er wat schuim over de glazen ging. „Ik heb het gewoon van afkijken." De nacht er voor hadden de vaderlandse slijters al hun nacht van het bokbier gevierd in Tilburg waar zij KNOV- voorzitter J. Kamminga in het zonnetje zetten. Het bier staat dus volop in de belangstelling. Althans het speciaalbier, want met de pils wil het niet meer zo best. Agenda: 14 tot en met 22 Bijgeloof en onwetendheid weerden paddestoelen lan ge tijd uit de keuken. Eerst om dat het enge, griezelige dingen waren, vertegenwoordigers van duivelse machten. Later werd gehuiverd: schimmels eten bah De moderne consu ment geniet onbekommerd van champignonsoep, gebakken oesterzwammen en gestoofde shii-take. Binnen de tuinbouw neemt de champignon-cultuur een aparte plaats in. Wat aanvankelijk in enkele Limburgse grotten op kleine schaal gekweekt werd, groeide uit tot een economisch niet onbelangrijk exportpro- dukt. Door in speciale cellen herfstige omstandigheden na te bootsen kan men om de zes a twaalf we ken een nieuwe lading oogsten. Een enkele oogst levert gemid deld vijf tot tien kg champignons per vierkante meter Daardoor zijn ze het hele jaar in grote hoeveelheden ver krijgbaar en blijven prijzen aan trekkelijk laag en constant. Cultuurchampignons worden in drie verschillende maten aange boden in bakjes van 250 tot 500 gram; klein, middelgroot er. groot. Champignons zijn calo rie-arm (negentig procent water, vier procent eiwitten, vier pro cent koolhydraten), eiwit- en mi- neralenrijk en wekken de eetlust op. Dit geldt ook voor andere in de handel verkrijgbare padde stoelen, zoals oesterzwammen en shii-take. Qua smaak lijkt de eerste wat nootachtig, iets vleziger en pitti ger dan de gewone witte. Shii-ta ke is van oorsprong Japans maar wordt sinds enkele jaren ook in Nederland geteeld. Met groot succes want shii-take smaakt voortreffelijk bij vis en wild. Beide soorten worden in kleine hoeveelheden verpakt, zodat ook de kleinere huishou dens ervan kunnen profiteren. Recepten voor het bereiden van allerlei verschillende soorten paddestoelen zijn talloos; wie wat oudere kookboeken raad pleegt, merkt dat het nuttigen van bepaalde soorten zelfs aan klasseverschil onderhevig was. Zo meldt een oud Frans recept over de bruine ringboleet: „Deze is ongenietbaar, maar kan goed als voedsel dienen voor het per soneel." ERIC TRUFFINO oktober: Belgische Bierweek in ABT-café De Beyerd in Breda met bierproefwedstrijden en muziek, 12 Belgen van het vat en 75 uit de fles. 21 en 22 oktober: Kerkplein Bokbierfestival Hoorn met 8 uit het vat en 80 uit de krat, plaats: de horecagelegenheden op het Kerkplein, aanvang beide dagen om 12 uur 's middags. Er wordt een zelfbrouwwedstrijd bokbier aan vastgeknoopt. 27 tot en met 29 oktober: Pint Bokbierfestival in Amsterdam. RIEN VAN REEMS Benelux Biergids, door Dave Vlam. Uitgeverij Elmar, Rijswijk. ISBN 90 6120 647 2. Prijs 27,50. De verscheidenheid aan vis die in onze provincie te koop wordt aangeboden, wordt geleidelijk groter. Zo zie je de laatste tijd bijvoor beeld veel inktvis. Vooral de kleine pijlinktvis, zo ge noemd naar het pijlvormig li chaam, is ruim voorradig. De inktvis hoort thuis in de keuken van de Middellandse- zeelanden. Spanje, Portugal en Italië kennen verrukkelijke inktvisgerechten. Wie nog nooit inktvis heeft klaarge maakt, ziet misschien op te gen het schoonmaken. Met de kleine pijlinktvisjes die er nu zo overvloedig zijn, is dat een heel eenvoudige zaak. Je neemt het lichaam van de inktvis in de linkerhand en de kop met de tentakels in de rechter. Omsluit de delen van de vis goed zonder al te hard te knijpen. Trek dan de kop van het lichaam af. Met de kop komen de inge wanden mee en de inktzak. Die inktzak stelt bij de kleine pijlinktvisjes niet zoveel voor. Voor de inkt hoeft u niet bang te zijn. Die is niet giftig. In de zuidelijke landen worden gro tere inktvissen zelfs klaarge maakt in een saus waarvan de inkt het voornaamste be standdeel vormt. 'En su tinta' heet het dan, ofwel: klaarge maakt in zijn eigen inkt. Dus die inkt mag er best bij. Als de kop er af is, snijden we de tentakels af met ongeveer een centimeter van de kop. In het midden van de tentakels zit dan nog een benig bekje dat we er gewoon uitwippen. De tentakels snijden we in twee en gebruiken we in het gerecht. Het overgebleven vis- selichaam is een soort punt zak omhuld met een vlies dat er vaak een beetje paarsge- vlekt uitziet (sepia noemen postzegelverzamelaars die kleur en zo heet ook een inkt vissoort). We verwijderen dit vlies en dan blijft een prachtig witte zak over. ringen nog even onder de kou de kraan te wassen. Voeg nu ringen en tentakels tesamen en u hebt de grondstof voor twee smakelijke gerechten waarvan er één zijn oorsprong vindt in de koloniale keuken van Portugal en het andere een Italiaans tintje heeft. IN HETE SAUS GESTOOFDE INKTVIS Ingrediënten: 1 kilo inktvis, schoongemaakt als hiervoor aangegeven en in ringen ge sneden, 4 eetlepels olijfolie, 2 gesnipperde uien, 1 pond tot puree gekookte en gezeefde tomaten, 1 teentje knoflook Die zak wassen we af onder koud stromend water, waarbij we de zak even binnenste bui ten kunnen keren. Zelf doe ik dat nooit want het is met zo'n kleine inktvis moeilijk en ei genlijk niet nodig. Want als we daarna de inktvis zo in reepjes snijden dat de zak de vorm krijgt van allemaal ringen dan is het een koud kunstje om die uit de pers, 1 halve groen pa prika, 3 rode van pitjes ontda ne pepers, 1 pond geschilde en in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, peper, zout en een eetlepel fijngehakte peter selie. Bereiding: verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Doe de ui in de pan en roer een paar minuten, voeg dan de inktvisringen toe en blijf roe ren tot de vis ondoorzichtig wit is. Voeg dan de gesnipper de paprika en de fijngesneden pepers toe. Roer alles goed om en schenk de tomatenpuree bij de vis. Roer alles door el kaar, doe de knoflook er bij en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Doe dan de aardappelblokjes in de pan, draai de warmtebron zo laag dat het gerecht nog net sud dert, doe een deksel op de pan en kook tot de aardappels gaar zijn. De vis is dan ook goed. Strooi er voor het serve ren de peterselie over. GEBAKKEN INKTVISRINGEN Ingrediënten: 1 kilo inktvis, schoongemaakt en in ringen gesneden, 150 gram bloem, zo veel arachide-olie dat die een braadpan tot 2,5 centimeter hoogte vult, zout en 1 citroen, in kwarten gesneden. Bereiding: verhit de olie en wentel de inktvisringen door de bloem. Schud de overtolli ge bloem er af en bak nu de inktvis aan twee kanten goud bruin in de olie. Haal de ge bakken vis uit de pan en laat de ringen op een keukenpa pier uitlekken. Stroii er wat zout over. Serveer de inktvis ringen als voorgerecht met op ieder bord een kwart citroen. RIEN VAN REEMS Vraag eens in de super markt wat je kunt doen met zo'n aardige carambola of sterfruit: in negen van de tien gevallen blijft het perso neel het antwoord schuldig. Leuk als garnering, zullen ze zeggen. De kans op een rede lijk advies stijgt met de kwa liteit van de groentenwinkel. Maar echt een vlot, gangbaar artikel zal het exotische fruit niet snel worden. „Ik verkoop het als mensen een feestelijk etentje willen hebben en iets aparts zoeken voor een dessert," vertelt een Amsterdamse groenteman. „Het publiek weet nog niet zo goed raad met dit fruit. Ze kennen de smaak niet, ze we ten ook niet hoe de vrucht be reid moet worden." Voor de goede orde, met exo tisch wordt vooral het fruit be doeld dat in kleine hoeveelhe den geteeld wordt en afkom stig is uit de tropische gebie den. Dus een kiwi en een ana nas worden er eigenlijk niet toe gerekend. Net zo min als de banaan. Wel weer de mini- banaan, een nieuw type ba naan, dat meer dan de helft kleiner is dan de doorsnee ba naan. Exoten zijn vooral de verrassende, ongewone soor ten fruit die hoe langer hoe meer in de schappen liggen. Helaas vaker ter opfleuring van de fruitafdeling dan om verkocht te worden. De onbekendheid wordt ver sterkt door de verwarring rond de naamgeving. Veel fruit heeft namen waar menig koper zijn tong over breekt. Granadillo, physalis, pita- haya, tamarillo. En waarom Hebben we het dan ook over een Valencia Late, Aranca Moro, een Cadanera of een Macetera, als we bepaalde si naasappelen bedoelen Na tuurlijk niet. Die namen, die overigens wel bepalen om welk ras het gaat, zijn goed voor de vakhandel. En even tueel om in kleinere lettertjes onder het woord (pers)sinaas- appel te zetten. Een vrucht als de Physalis, of Uchuvas, zal in Nederland aangeboden worden als Goudbes of Kaapse Kruisbes. Waarom De smaak van deze vrucht, die in een oranjegeel 'lampionnetje' is opgesloten, komt in de verste verte niet in de buurt van een kruisbes. Meer een kruising tussen to maat en ananas. Het is een heerlijke vrucht die zich bij voorbeeld goed laat smaken als vulling voor een vlaai. Maar er moet toch een logi scher naam voor te bedenken zijn Het grappige is dat de ei genlijke naam Kaapse Ana nas Kers is. Maar dat Kaapse is wat al te apart. Dus is die naam in de vergetelheid ge raakt. De Pitahaya is, net als de Phy salis, een vrucht die vooral uit Colombia de laatste jaren steeds meer geïmporteerd wordt. Een lelijke vrucht om te zien. Geel of rood. Het is een Zuidamerikaanse variant van de woestijnvijg en wordt soms ook onder die naam aangebo den. Maar bij vijgen denkt men aan een andere smaak dan die van de Pitahaya. Het vruchtvlees van deze cactus vrucht is vol sappig met tal van pitjes die probleemloos opgegeten kunnen worden. De smaak lijkt op die van kruisbessen. Het is misschien het gebrek aan coördinatie bij de import van exotisch fruit. Een tekort aan marktgericht denken. De meest exotische namen zijn dagelijks goed voor grote importeurs, maar niet voor het publiek. Een dui delijke naam en gebruiksaan wijzing zijn eigenlijk eerste vereisten. Niet alle tropische fruitsoor- ten zullen in Nederland aan slaan. Nogal wat exoten sma ken prima in de tropen maar zijn voor de Nederlanders te snel melig of smakeloos. Toch lijkt de tijd rijp voor een ver dere doorbraak van het tro pisch fruit. Vanaf 1970 is de verkoop van kiwi's, avocado's, passiefruit, mango's en papaya's lang zaam maar zeker gegroeid. In 1975 aten we gemiddeld nog maar 100 gram per jaar. Dit jaar zal dat bijna 1,6 kilo zijn. Die fluitsoorten komen ook uit steeds meer verschillende landen. Het meeste fruit komt per vliegtuig, zodat de ver- voerstijd tot een minimum wordt teruggebracht. We eten vooral fruit omdat we het lekker vinden. Voor velen komen de vitaminen op een tweede plaats. Toch, in een periode waarin we meer en meer op onze gezondheid letten, zou het eten van fruit ook wat extra aandacht kun nen krijgen. Vooral in de win termaanden. Want dat is het voordeel van de exoten, die het hele jaar rond aange voerd kunnen worden. In het kader van die gezond heidsrage, de terugloop van de alcoholverkoop lijkt er ook een toekomst weggelegd voor verse tropische fruitsappen. Zuurzak en Tamarinde zijn nu al redelijk geïntroduceerde sappen. In Colombia is een ex portfirma begonnen met het maken van extracten van de verschillende tropische fluit soorten. Sterk geconcen treerd en via moderne vries- technieken ingevroren, verlie zen deze sappen nauwelijks aan kwaliteit en smaak. De consument weet meteen hoe het produkt behandeld moet worden, de opslag en het transport krijgt minder pro blemen en de culinaire wereld kan het assortiment sauzen, coctails en longdrinks weer verbreden. HUUB KLOMPENHOUWER Over anderhalve week, op 24 oktober, komen dan einde lijk de eerste drie zegels uit van de al voor vorig jaar aangekon digde nieuwe serie 'Cour Inter nationale de Justice'. Hoewel we in de afgelopen maanden al en kele keren over deze nieuwe se rie hebben bericht zullen we toch de feiten nog even op een rijtje zetten. De eerste drie (staande) zegels hebben waarden van 55 en 75 cent en van 7 gulden en ze zijn ontworpen door Walter Nikkels (Dordrecht) die ook al de zomer- zegels 1983, met onder anderen Johan van Oldenbameveldt en Hugo de Groot op zijn naam heeft staan. Op de zegels van 55 en 75 cent staat een foto (van On- no Meter) van het Haagse Vre despaleis en op de zegel van ze ven gulden zien we een symboli sche voorstelling: een zuil met zon en palmtak. Kleuren: 55 c. zwart en roze; 75 c. zwart en geel en 7 gulden zwart, blauw en grijsblauw. COUR INTER NATIONALE DE Jp Ij, JUSTICE INTER- OF JUSTICE Nieuw is dat deze nieuwe Cour zegels, in tegenstelling tot de vroegere, ook ongestempeld ver krijgbaar zullen zijn. Die zijn dan te koop bj de filatelieloket- ten en bij PTT Post Filatelie in Groningen. Wie de zegels ge stempeld wil hebben kan alleen terecht aan het filatelieloket van het Haagse hoofdpostkantoor en in Groningen. Of u moet naar het Vredespaleis gaan, want be zoekers van het Vredespaleis kunnen hun correspondentie be plakken met deze Cour-zegels. Voor de met Cour-zegels beplak te poststukken staan op het ter rein van het Vredespaleis spe ciale brievenbussen. Buiten het terrein zijn de Cour-zegels ech ter niet geldig voor frankering. Volgend jaar 23 oktober zullen de overige Cour-zegels in roula tie worden gebracht. Die zegels zullen waarden hebben van 65 cent, 1 gulden, 1,50 gulden en 5 gulden. BELGIË Twee jaar geleden prijkten op de jaarlijkse Belgi sche jeugdfilateliezegel de be roemde stripfiguren Suske en Wiske, het vorige jaar Robbe does, die Abraham zag en dit jaar is het de bij onze zuiderbu ren geliefde, maar ook door ve len in Nederland gewaardeerde stripfiguur Nero. Deze stripheld is eigenlijk een vrij gewoon bur germannetje met een vlinder dasje en drie laurierblaadjes achter elk oor, een verwijziging naar de lauwerkrans van die an dere Nero, keizer van het Ro meinse rijk. Nero verscheen voor het eerst in 1947 in de krant, eerst nog als een ondergeschikt mannetje in een detectivever haal, maar al gauw als hoofdper soon. De geestelijke vader van Nero, Marc Sleen, die al 45 jaar zonder assistentie heeft gewerkt en al jaren zoekt naar een opvolger, heeft in zijn 45-jarige carrière nu al bijna 200 albums gemaakt, waaronder 166 Nero's. Sleen laat nu Nero op de 9 fr.-jeugdfilatelie- zegels (oplage 6 miljoen), die op 9 oktober is verschenen, optreden als postbode. tare. Veertien stookketels mos ten de temperatuur op peil hou den en het water circuleert doot een buizenstelsel van 28 kilome ter. De vier 'solidariteits'-zegels gé ven een uitstekend beeld van der ze 'glazenstad': 9 3 frank, oven- zicht op afstand; 13 4 ff., win tertuin; 24 5 fr., koepel met kroon en 26 6 fr., palmentuin. De zegels komen ook uit in een thematisch mapje. Prijs: 110 frank, oplage 37.000 stuks. AA m Mm m. m Mt De jaarlijkse serie 'Solidariteit', die België op 23 oktober in roula tie brengt, staat dit jaar geheel in het teken van de Koninklijke Serres van Laken, die koning Leopold II in de vorige eeuw door de architect Alphonse Ba- lat liet bouwen. Balat wendde toen alle 19e eeuwse technieken op het gebied van metaal- en glasbouw aan en het resultaat BEtGföUE 861GI FINLAND In de vorige ru briek hebben we ruim aandacht besteed aan Finland en we wa ren gebleven bij de mooie Koleh- mainen-sportzegel (met finishfo- to), die op 9 oktober is versche nen. Deze zegel wordt 20 oktober gevolgd door een 1,90 mark-ze gel (oplage 2,5 miljoen) waarmee honderd jaar volkshogescholen in Finland wordt herdacht. Op de zegel een opengeslagen boek, een computer en twee studen ten. Het Finse postzegeljaar 1989 wordt op 3 november afgerond met de uitgifte van de jaarlijkse kerstzegels, twee stuks: 1,50 mark, kerst in een stad (oplage 38 miljoen) en 1,90 mark, een laps winterlandschap waarin de houten kerk van Sodankyla (op lage 10 miljoen). DE S^UST ICE |l NTT R- N KT ION AL jtjC O KT /.i JUSTICE 1 k AA Jh. A m m. A A ék m JÜSi was een 'glazen stad', hoogte punt van de toenmalige archi tectuur, waarmee tevens de stoot werd gegeven tot de Art Nouveau. De Serres bestaan uit twee ge deelten: het palmplateau en het wintertuincomplex, onderling verbonden door een glazen gale rij. Het complex heeft een totaal grondoppervlak van 1.5 ha met een glasbedekking van 2.5 hec- STEMPELNIEUW - In Rotter dam wordt van 25 september tot en met 20 oktober een stempel- vlag gebruikt met de tekst: Post zegeltentoonstelling Krimpen '89,16 t/m 22 oktober 1989, Krim pen aan den IJssel. Correspon dentie naar: Regiokantoor Zuid-West, Postbus 99100, 3000 NA Rotterdam. IN 'T KORT - Andorra/Frans: 8 mei, Rode Kruis 3,60 fr., gewon de soldaten, 3 juni, cultureel erf goed, 3 fr., gotisch gordelsier raad. Italië: 10 juni, aanvulling reeks 'toerisme', 5001„ strand van Spo- torno, 500 1„ Sixtus V-monu ment in Grottammare, 500 L ruïnes Pompei en 500 1., strand van Giardini Naxos. herov/h

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1989 | | pagina 8