PZC
biergids voor
de benelux
aan
paddestoelen,
ooit verguisd,
nu lekker eten
inktvis simpel
schoon te maken,
inkt mag er bij
exotisch fruit
dan garnering
meer
alleen
1,90:
G °F j
vrijdagkrant
8
VRIJDAG 13 OKTOBER 1989
wereldrecord
anton geesink
verwarring
kansen
fruitsappen
SELOÉ - BELGKHIE
Suomi Finland
België is het bierland bij
uitstek. Nederland mag er
ook zijn, maar Luxemburg is
voor veel bierliefhebbers een
blinde vlek. Er zijn maar een
handvol brouwerijen, waarvan
de drie groten alleen pilseners
brouwen. De twee kleintjes
zijn weinig bekend buiten hun
directe omgeving, desondanks
is het leuk dat zij nu ook eens
in een bierboek staan.
Dave Vlam, hoofdredacteur van
Het Nationaal Bierjournaal en
schrijver van Het Nederlands
Bierboek, is de samensteller
van de Benelux Biergids. In dit
naslagwerk - waardevol voor
de professionele- en de
amateurbrouwer - staan 'alle
biermerken en hun makers in
Nederland, België en
Luxemburg' vermeld.
Tijdens de presentatie in Breda
vertelde Dave Vlam dat hij 37
bierboeken in de kast heeft
staan en niet heeft geprobeerd
die overbodig te maken. De
Benelux Biergids zet alle
brouwerijen met hun bieren op
een rijtje, geeft bondig
informatie over de brouwerijen
en belangrijke feiten over de
bieren, zóals
alcoholpercentage
gistingsmethode,
stamwortgehalte, kleur en
houdbaarheid.
Dit laatste gegeven is
omstreden, zoals de auteur zelf
ook aantekent. Hij hanteert de
houdbaarheidsgegevens van de
brouwers maar duidt aan
wanneer smaakevolutie op de
fles een bier interessant maakt
om te bewaren. Jammer is dat
de uitgever wat slordig met het
zetsel is omgesprongen.
Gegevens en capsules van de
trappistenbieren van
Westvleteren zijn bijvoorbeeld
verwisseld en op een andere
plaats zijn de cijfers voor
alcohol, stamwortgehalte en
schenktemperatuur door elkaar
gegooid. Schoonheidsfoutjes
die de gids er niet minder
waardevol om maken.
Het feest in ABT-café De
Beyerd werd opgeluisterd met
het uitpollepelen van 's werelds
grootste bierfles (voor het
Guinness Book of Records) die
ruim dertig liter Christoffel
bevatte. Persoonlijk werd ik
hoogst aangenaam getroffen
door de Tilburg Tripel die de
paters Trappisten voor deze
ene keer van het vat lieten
stromen.
September en oktober zijn
voor de bierliefhebber
bijzondere maanden. Er
gebeurt te veel om alles te
noemen. Wat wel gememoreerd
dient te worden, zijn de
volgende evenementen: Op 9
en 10 september schonken de
Objectieve Bierproevers in de
Stadsfeestzaal aan de
Antwerpse Meir 89 bieren van
het vat. Daarmee verbeterden
zij het wereldrecord van vorig
jaar dat op 57 stond. Goed voor
een plaats in het Guinness
Book. Tijdens deze '24 Uur van
het Belgische Bier'
presenteerden meer dan 40
brouwers onder wie 18 nieuwe
hun produkten.
Dertienduizend bezoekers
dronken 160 vaten leeg en dat
betekende gemiddeld drie
consumpties per persoon. De
gemiddelde omzet was 50 liter
per brouwer maar zeven
presteerden het om meer dan
80 liter te slijten.
Anton Geesink tapte de eerste Heineken Bokbiertjes van het seizoen, niet gehinderd door cursussen
biertappen.
Veertien dagen daar voor was
het kleinste maar mooiste
bierfestival van dit seizoen. In
Retie hadden de enthousiaste
leden van de met de Objectieve
Bierproevers gelieerde
consumentenvereniging Onder
't Schuim het tweede
Kempisch Bierfestival
georganiseerd. Ze zagen kans
om meer dan 180 bieren van de
34 kleinste brouwerijtjes van
België te verzamelen. Daarbij
waren juweeltjes van smaak en
zeldzaamheid. Van sommige
bieren waren oude jaargangen
te proeven. Van enkele wisten
de organisatoren weinig tot
niets te vertellen daar de
brouwers ervan zwijgzamer zijn
dan een Trappist vroeger was.
Heineken luidt ieder jaar het
herfst- en bokbierseizoen in
met een feestje. Vorig jaar in
Venlo, volgend jaar in
Groningen en dit jaar in
Utrecht. Oud-judoka Anton
Geesink tapte in De Poort van
Kleef de eerste glazen voor
Utrechts burgemeester,
mevrouw drs M. W. M. Vos en
WD-kamerlid drs L. M. L. A.
Hermans. „Ik heb dit nooit
geleerd", verontschuldigde
Geesink zich toen er wat
schuim over de glazen ging.
„Ik heb het gewoon van
afkijken."
De nacht er voor hadden de
vaderlandse slijters al hun
nacht van het bokbier gevierd
in Tilburg waar zij KNOV-
voorzitter J. Kamminga in het
zonnetje zetten. Het bier staat
dus volop in de belangstelling.
Althans het speciaalbier, want
met de pils wil het niet meer zo
best.
Agenda: 14 tot en met 22
Bijgeloof en onwetendheid
weerden paddestoelen lan
ge tijd uit de keuken. Eerst om
dat het enge, griezelige dingen
waren, vertegenwoordigers
van duivelse machten. Later
werd gehuiverd: schimmels
eten bah De moderne consu
ment geniet onbekommerd van
champignonsoep, gebakken
oesterzwammen en gestoofde
shii-take.
Binnen de tuinbouw neemt de
champignon-cultuur een aparte
plaats in. Wat aanvankelijk in
enkele Limburgse grotten op
kleine schaal gekweekt werd,
groeide uit tot een economisch
niet onbelangrijk exportpro-
dukt.
Door in speciale cellen herfstige
omstandigheden na te bootsen
kan men om de zes a twaalf we
ken een nieuwe lading oogsten.
Een enkele oogst levert gemid
deld vijf tot tien kg
champignons per vierkante
meter Daardoor zijn ze het hele
jaar in grote hoeveelheden ver
krijgbaar en blijven prijzen aan
trekkelijk laag en constant.
Cultuurchampignons worden in
drie verschillende maten aange
boden in bakjes van 250 tot 500
gram; klein, middelgroot er.
groot. Champignons zijn calo
rie-arm (negentig procent water,
vier procent eiwitten, vier pro
cent koolhydraten), eiwit- en mi-
neralenrijk en wekken de eetlust
op. Dit geldt ook voor andere in
de handel verkrijgbare padde
stoelen, zoals oesterzwammen
en shii-take.
Qua smaak lijkt de eerste wat
nootachtig, iets vleziger en pitti
ger dan de gewone witte. Shii-ta
ke is van oorsprong Japans
maar wordt sinds enkele jaren
ook in Nederland geteeld. Met
groot succes want shii-take
smaakt voortreffelijk bij vis en
wild. Beide soorten worden in
kleine hoeveelheden verpakt,
zodat ook de kleinere huishou
dens ervan kunnen profiteren.
Recepten voor het bereiden van
allerlei verschillende soorten
paddestoelen zijn talloos; wie
wat oudere kookboeken raad
pleegt, merkt dat het nuttigen
van bepaalde soorten zelfs aan
klasseverschil onderhevig was.
Zo meldt een oud Frans recept
over de bruine ringboleet: „Deze
is ongenietbaar, maar kan goed
als voedsel dienen voor het per
soneel."
ERIC TRUFFINO
oktober: Belgische Bierweek in
ABT-café De Beyerd in Breda
met bierproefwedstrijden en
muziek, 12 Belgen van het vat
en 75 uit de fles.
21 en 22 oktober: Kerkplein
Bokbierfestival Hoorn met 8 uit
het vat en 80 uit de krat, plaats:
de horecagelegenheden op het
Kerkplein, aanvang beide
dagen om 12 uur 's middags. Er
wordt een zelfbrouwwedstrijd
bokbier aan vastgeknoopt.
27 tot en met 29 oktober: Pint
Bokbierfestival in Amsterdam.
RIEN VAN REEMS
Benelux Biergids, door Dave Vlam.
Uitgeverij Elmar, Rijswijk. ISBN
90 6120 647 2. Prijs 27,50.
De verscheidenheid aan
vis die in onze provincie
te koop wordt aangeboden,
wordt geleidelijk groter. Zo
zie je de laatste tijd bijvoor
beeld veel inktvis. Vooral de
kleine pijlinktvis, zo ge
noemd naar het pijlvormig li
chaam, is ruim voorradig.
De inktvis hoort thuis in de
keuken van de Middellandse-
zeelanden. Spanje, Portugal
en Italië kennen verrukkelijke
inktvisgerechten. Wie nog
nooit inktvis heeft klaarge
maakt, ziet misschien op te
gen het schoonmaken. Met de
kleine pijlinktvisjes die er nu
zo overvloedig zijn, is dat een
heel eenvoudige zaak. Je
neemt het lichaam van de
inktvis in de linkerhand en de
kop met de tentakels in de
rechter. Omsluit de delen van
de vis goed zonder al te hard te
knijpen. Trek dan de kop van
het lichaam af.
Met de kop komen de inge
wanden mee en de inktzak.
Die inktzak stelt bij de kleine
pijlinktvisjes niet zoveel voor.
Voor de inkt hoeft u niet bang
te zijn. Die is niet giftig. In de
zuidelijke landen worden gro
tere inktvissen zelfs klaarge
maakt in een saus waarvan de
inkt het voornaamste be
standdeel vormt. 'En su tinta'
heet het dan, ofwel: klaarge
maakt in zijn eigen inkt. Dus
die inkt mag er best bij.
Als de kop er af is, snijden we
de tentakels af met ongeveer
een centimeter van de kop. In
het midden van de tentakels
zit dan nog een benig bekje
dat we er gewoon uitwippen.
De tentakels snijden we in
twee en gebruiken we in het
gerecht. Het overgebleven vis-
selichaam is een soort punt
zak omhuld met een vlies dat
er vaak een beetje paarsge-
vlekt uitziet (sepia noemen
postzegelverzamelaars die
kleur en zo heet ook een inkt
vissoort). We verwijderen dit
vlies en dan blijft een prachtig
witte zak over.
ringen nog even onder de kou
de kraan te wassen. Voeg nu
ringen en tentakels tesamen
en u hebt de grondstof voor
twee smakelijke gerechten
waarvan er één zijn oorsprong
vindt in de koloniale keuken
van Portugal en het andere
een Italiaans tintje heeft.
IN HETE SAUS
GESTOOFDE INKTVIS
Ingrediënten: 1 kilo inktvis,
schoongemaakt als hiervoor
aangegeven en in ringen ge
sneden, 4 eetlepels olijfolie, 2
gesnipperde uien, 1 pond tot
puree gekookte en gezeefde
tomaten, 1 teentje knoflook
Die zak wassen we af onder
koud stromend water, waarbij
we de zak even binnenste bui
ten kunnen keren. Zelf doe ik
dat nooit want het is met zo'n
kleine inktvis moeilijk en ei
genlijk niet nodig. Want als we
daarna de inktvis zo in reepjes
snijden dat de zak de vorm
krijgt van allemaal ringen dan
is het een koud kunstje om die
uit de pers, 1 halve groen pa
prika, 3 rode van pitjes ontda
ne pepers, 1 pond geschilde en
in dobbelsteentjes gesneden
aardappelen, peper, zout en
een eetlepel fijngehakte peter
selie.
Bereiding: verhit de olijfolie
in een pan met dikke bodem.
Doe de ui in de pan en roer een
paar minuten, voeg dan de
inktvisringen toe en blijf roe
ren tot de vis ondoorzichtig
wit is. Voeg dan de gesnipper
de paprika en de fijngesneden
pepers toe. Roer alles goed om
en schenk de tomatenpuree
bij de vis. Roer alles door el
kaar, doe de knoflook er bij en
breng het gerecht op smaak
met peper en zout. Doe dan de
aardappelblokjes in de pan,
draai de warmtebron zo laag
dat het gerecht nog net sud
dert, doe een deksel op de pan
en kook tot de aardappels
gaar zijn. De vis is dan ook
goed. Strooi er voor het serve
ren de peterselie over.
GEBAKKEN
INKTVISRINGEN
Ingrediënten: 1 kilo inktvis,
schoongemaakt en in ringen
gesneden, 150 gram bloem, zo
veel arachide-olie dat die een
braadpan tot 2,5 centimeter
hoogte vult, zout en 1 citroen,
in kwarten gesneden.
Bereiding: verhit de olie en
wentel de inktvisringen door
de bloem. Schud de overtolli
ge bloem er af en bak nu de
inktvis aan twee kanten goud
bruin in de olie. Haal de ge
bakken vis uit de pan en laat
de ringen op een keukenpa
pier uitlekken. Stroii er wat
zout over. Serveer de inktvis
ringen als voorgerecht met op
ieder bord een kwart citroen.
RIEN VAN REEMS
Vraag eens in de super
markt wat je kunt doen
met zo'n aardige carambola
of sterfruit: in negen van de
tien gevallen blijft het perso
neel het antwoord schuldig.
Leuk als garnering, zullen ze
zeggen. De kans op een rede
lijk advies stijgt met de kwa
liteit van de groentenwinkel.
Maar echt een vlot, gangbaar
artikel zal het exotische fruit
niet snel worden.
„Ik verkoop het als mensen
een feestelijk etentje willen
hebben en iets aparts zoeken
voor een dessert," vertelt een
Amsterdamse groenteman.
„Het publiek weet nog niet zo
goed raad met dit fruit. Ze
kennen de smaak niet, ze we
ten ook niet hoe de vrucht be
reid moet worden."
Voor de goede orde, met exo
tisch wordt vooral het fruit be
doeld dat in kleine hoeveelhe
den geteeld wordt en afkom
stig is uit de tropische gebie
den. Dus een kiwi en een ana
nas worden er eigenlijk niet
toe gerekend. Net zo min als
de banaan. Wel weer de mini-
banaan, een nieuw type ba
naan, dat meer dan de helft
kleiner is dan de doorsnee ba
naan. Exoten zijn vooral de
verrassende, ongewone soor
ten fruit die hoe langer hoe
meer in de schappen liggen.
Helaas vaker ter opfleuring
van de fruitafdeling dan om
verkocht te worden.
De onbekendheid wordt ver
sterkt door de verwarring
rond de naamgeving. Veel
fruit heeft namen waar menig
koper zijn tong over breekt.
Granadillo, physalis, pita-
haya, tamarillo. En waarom
Hebben we het dan ook over
een Valencia Late, Aranca
Moro, een Cadanera of een
Macetera, als we bepaalde si
naasappelen bedoelen Na
tuurlijk niet. Die namen, die
overigens wel bepalen om
welk ras het gaat, zijn goed
voor de vakhandel. En even
tueel om in kleinere lettertjes
onder het woord (pers)sinaas-
appel te zetten.
Een vrucht als de Physalis, of
Uchuvas, zal in Nederland
aangeboden worden als
Goudbes of Kaapse Kruisbes.
Waarom De smaak van deze
vrucht, die in een oranjegeel
'lampionnetje' is opgesloten,
komt in de verste verte niet in
de buurt van een kruisbes.
Meer een kruising tussen to
maat en ananas. Het is een
heerlijke vrucht die zich bij
voorbeeld goed laat smaken
als vulling voor een vlaai.
Maar er moet toch een logi
scher naam voor te bedenken
zijn Het grappige is dat de ei
genlijke naam Kaapse Ana
nas Kers is. Maar dat Kaapse
is wat al te apart. Dus is die
naam in de vergetelheid ge
raakt.
De Pitahaya is, net als de Phy
salis, een vrucht die vooral uit
Colombia de laatste jaren
steeds meer geïmporteerd
wordt. Een lelijke vrucht om
te zien. Geel of rood. Het is een
Zuidamerikaanse variant van
de woestijnvijg en wordt soms
ook onder die naam aangebo
den. Maar bij vijgen denkt
men aan een andere smaak
dan die van de Pitahaya. Het
vruchtvlees van deze cactus
vrucht is vol sappig met tal
van pitjes die probleemloos
opgegeten kunnen worden.
De smaak lijkt op die van
kruisbessen. Het is misschien
het gebrek aan coördinatie bij
de import van exotisch fruit.
Een tekort aan marktgericht
denken. De meest exotische
namen zijn dagelijks goed
voor grote importeurs, maar
niet voor het publiek. Een dui
delijke naam en gebruiksaan
wijzing zijn eigenlijk eerste
vereisten.
Niet alle tropische fruitsoor-
ten zullen in Nederland aan
slaan. Nogal wat exoten sma
ken prima in de tropen maar
zijn voor de Nederlanders te
snel melig of smakeloos. Toch
lijkt de tijd rijp voor een ver
dere doorbraak van het tro
pisch fruit.
Vanaf 1970 is de verkoop van
kiwi's, avocado's, passiefruit,
mango's en papaya's lang
zaam maar zeker gegroeid. In
1975 aten we gemiddeld nog
maar 100 gram per jaar. Dit
jaar zal dat bijna 1,6 kilo zijn.
Die fluitsoorten komen ook
uit steeds meer verschillende
landen. Het meeste fruit komt
per vliegtuig, zodat de ver-
voerstijd tot een minimum
wordt teruggebracht.
We eten vooral fruit omdat
we het lekker vinden. Voor
velen komen de vitaminen op
een tweede plaats. Toch, in
een periode waarin we meer
en meer op onze gezondheid
letten, zou het eten van fruit
ook wat extra aandacht kun
nen krijgen. Vooral in de win
termaanden. Want dat is het
voordeel van de exoten, die
het hele jaar rond aange
voerd kunnen worden.
In het kader van die gezond
heidsrage, de terugloop van
de alcoholverkoop lijkt er ook
een toekomst weggelegd voor
verse tropische fruitsappen.
Zuurzak en Tamarinde zijn nu
al redelijk geïntroduceerde
sappen. In Colombia is een ex
portfirma begonnen met het
maken van extracten van de
verschillende tropische fluit
soorten. Sterk geconcen
treerd en via moderne vries-
technieken ingevroren, verlie
zen deze sappen nauwelijks
aan kwaliteit en smaak. De
consument weet meteen hoe
het produkt behandeld moet
worden, de opslag en het
transport krijgt minder pro
blemen en de culinaire wereld
kan het assortiment sauzen,
coctails en longdrinks weer
verbreden.
HUUB KLOMPENHOUWER
Over anderhalve week, op 24
oktober, komen dan einde
lijk de eerste drie zegels uit van
de al voor vorig jaar aangekon
digde nieuwe serie 'Cour Inter
nationale de Justice'. Hoewel we
in de afgelopen maanden al en
kele keren over deze nieuwe se
rie hebben bericht zullen we
toch de feiten nog even op een
rijtje zetten.
De eerste drie (staande) zegels
hebben waarden van 55 en 75
cent en van 7 gulden en ze zijn
ontworpen door Walter Nikkels
(Dordrecht) die ook al de zomer-
zegels 1983, met onder anderen
Johan van Oldenbameveldt en
Hugo de Groot op zijn naam
heeft staan. Op de zegels van 55
en 75 cent staat een foto (van On-
no Meter) van het Haagse Vre
despaleis en op de zegel van ze
ven gulden zien we een symboli
sche voorstelling: een zuil met
zon en palmtak. Kleuren: 55 c.
zwart en roze; 75 c. zwart en geel
en 7 gulden zwart, blauw en
grijsblauw.
COUR
INTER
NATIONALE
DE
Jp
Ij, JUSTICE
INTER-
OF
JUSTICE
Nieuw is dat deze nieuwe Cour
zegels, in tegenstelling tot de
vroegere, ook ongestempeld ver
krijgbaar zullen zijn. Die zijn
dan te koop bj de filatelieloket-
ten en bij PTT Post Filatelie in
Groningen. Wie de zegels ge
stempeld wil hebben kan alleen
terecht aan het filatelieloket van
het Haagse hoofdpostkantoor
en in Groningen. Of u moet naar
het Vredespaleis gaan, want be
zoekers van het Vredespaleis
kunnen hun correspondentie be
plakken met deze Cour-zegels.
Voor de met Cour-zegels beplak
te poststukken staan op het ter
rein van het Vredespaleis spe
ciale brievenbussen. Buiten het
terrein zijn de Cour-zegels ech
ter niet geldig voor frankering.
Volgend jaar 23 oktober zullen
de overige Cour-zegels in roula
tie worden gebracht. Die zegels
zullen waarden hebben van 65
cent, 1 gulden, 1,50 gulden en 5
gulden.
BELGIË Twee jaar geleden
prijkten op de jaarlijkse Belgi
sche jeugdfilateliezegel de be
roemde stripfiguren Suske en
Wiske, het vorige jaar Robbe
does, die Abraham zag en dit
jaar is het de bij onze zuiderbu
ren geliefde, maar ook door ve
len in Nederland gewaardeerde
stripfiguur Nero. Deze stripheld
is eigenlijk een vrij gewoon bur
germannetje met een vlinder
dasje en drie laurierblaadjes
achter elk oor, een verwijziging
naar de lauwerkrans van die an
dere Nero, keizer van het Ro
meinse rijk. Nero verscheen voor
het eerst in 1947 in de krant,
eerst nog als een ondergeschikt
mannetje in een detectivever
haal, maar al gauw als hoofdper
soon.
De geestelijke vader van Nero,
Marc Sleen, die al 45 jaar zonder
assistentie heeft gewerkt en al
jaren zoekt naar een opvolger,
heeft in zijn 45-jarige carrière nu
al bijna 200 albums gemaakt,
waaronder 166 Nero's. Sleen laat
nu Nero op de 9 fr.-jeugdfilatelie-
zegels (oplage 6 miljoen), die op 9
oktober is verschenen, optreden
als postbode.
tare. Veertien stookketels mos
ten de temperatuur op peil hou
den en het water circuleert doot
een buizenstelsel van 28 kilome
ter.
De vier 'solidariteits'-zegels gé
ven een uitstekend beeld van der
ze 'glazenstad': 9 3 frank, oven-
zicht op afstand; 13 4 ff., win
tertuin; 24 5 fr., koepel met
kroon en 26 6 fr., palmentuin.
De zegels komen ook uit in een
thematisch mapje. Prijs: 110
frank, oplage 37.000 stuks.
AA m Mm m. m Mt
De jaarlijkse serie 'Solidariteit',
die België op 23 oktober in roula
tie brengt, staat dit jaar geheel
in het teken van de Koninklijke
Serres van Laken, die koning
Leopold II in de vorige eeuw
door de architect Alphonse Ba-
lat liet bouwen. Balat wendde
toen alle 19e eeuwse technieken
op het gebied van metaal- en
glasbouw aan en het resultaat
BEtGföUE 861GI
FINLAND In de vorige ru
briek hebben we ruim aandacht
besteed aan Finland en we wa
ren gebleven bij de mooie Koleh-
mainen-sportzegel (met finishfo-
to), die op 9 oktober is versche
nen. Deze zegel wordt 20 oktober
gevolgd door een 1,90 mark-ze
gel (oplage 2,5 miljoen) waarmee
honderd jaar volkshogescholen
in Finland wordt herdacht. Op
de zegel een opengeslagen boek,
een computer en twee studen
ten.
Het Finse postzegeljaar 1989
wordt op 3 november afgerond
met de uitgifte van de jaarlijkse
kerstzegels, twee stuks: 1,50
mark, kerst in een stad (oplage
38 miljoen) en 1,90 mark, een
laps winterlandschap waarin de
houten kerk van Sodankyla (op
lage 10 miljoen).
DE
S^UST ICE
|l NTT R-
N KT ION AL
jtjC O KT
/.i JUSTICE 1
k AA Jh. A m m. A A ék m JÜSi
was een 'glazen stad', hoogte
punt van de toenmalige archi
tectuur, waarmee tevens de
stoot werd gegeven tot de Art
Nouveau.
De Serres bestaan uit twee ge
deelten: het palmplateau en het
wintertuincomplex, onderling
verbonden door een glazen gale
rij. Het complex heeft een totaal
grondoppervlak van 1.5 ha met
een glasbedekking van 2.5 hec-
STEMPELNIEUW - In Rotter
dam wordt van 25 september tot
en met 20 oktober een stempel-
vlag gebruikt met de tekst: Post
zegeltentoonstelling Krimpen
'89,16 t/m 22 oktober 1989, Krim
pen aan den IJssel. Correspon
dentie naar: Regiokantoor
Zuid-West, Postbus 99100, 3000
NA Rotterdam.
IN 'T KORT - Andorra/Frans: 8
mei, Rode Kruis 3,60 fr., gewon
de soldaten, 3 juni, cultureel erf
goed, 3 fr., gotisch gordelsier
raad.
Italië: 10 juni, aanvulling reeks
'toerisme', 5001„ strand van Spo-
torno, 500 1„ Sixtus V-monu
ment in Grottammare, 500 L
ruïnes Pompei en 500 1., strand
van Giardini Naxos.
herov/h