meer persoonlijkheid voor de big mac verstandig invriezen sleutelhanger humor aan tafel PERESTROIKA BIJ MAC DONALD'S vegetarisch, pakistaans en nogmaals de wok aan faft# vrijdagkrant perestroika VRIJDAG 28 JULI 1989 blancheren Mac Donald's wil aanzienlijk uitbreien met onder meer zestien zogenaamde Mac Drives. Nog niet zo lang geleden kon men blind iedere McDonald's binnenlopen en altijd ervaarde je hetzelfde: of je voelde je er thuis als liefhebber van deze eetcultuur, of je kreeg het gevoel in een kantine van een supermarkt terecht te zijn gekomen. Tot zelfs de glimlach van de puber achter de counter was inwisselbaar van Groningen tot Goes. Het interieur, het meubilair, de prullebakken en de dweilen, alles leek voorgeschreven. Die trots van de hamburgerketen lijkt zich nu langzamerhand tegen hen te keren. De 52 restaurants van McDonald's gaan zich meer en meer als zelfstandige restaurants opstellen. Ze willen af van het imago van koploper in de mayonaise cultuur. En ieder restaurant mag straks zijn eigen karakter hebben. De opkomst van de McDonald's in Nederland, sinds 1971, is overrompelend te noemen. In die 18 jaar is de hamburgerketen uitgegroeid tot een franchise-organisatie met 52 restaurants, waar 4.000 vooral jongere werknemers bij uitstek in deeltijdbanen hun brood verdienen. En de groei is nog niet uit. Binnen vijfjaar moet het aantal restaurants tot 88 gestegen zijn en zestien van die restaurants zullen zogeheten McDrive's worden, waar de automobilist niet meer zijn auto uit hoeft voor zijn bestelling. Er zijn ook plannen om in Middelburg een Mc Drive te vestigen. Nu telt McDonald's nog slechts drie van dergelijke restaurants. McDonald's is gebaseerd op het systeem van franchising. Een zelfstandig ondernemer is een licentiehouder. De licentiehouder verplicht zich om zich aan de McDonaldformule te houden. Tot voor kort was zo iemand met handen en voeten aan het beleid van het hoofdkantoor gebonden. Maar die al te strakke formule is zich nu aan het veranderen. "Perestroika bij McDonald's", grapt een Amsterdamse licentiehouder. Die veranderingen komen niet te vroeg. De Nederlandse consument blijkt toch niet zo gediend te zijn van de eenheidsworst die mogelijk in Amerika wel succes oplevert. Woordvoerder Leo Detering van McDonald's: „Voor wat de kwaliteit van het gebodene betreft, zal er weinig veranderen. De eisen en controles blijven hoog. Maar het zal duidelijk zijn dat de ambiance van een stad als Roermond een heel andere is dan die van Duiven of Den Helder. Daar moet je als restauranthouder op in kunnen spelen. De McDonald's formule moet dan geen keurslijf zijn. De organisatie zal zich daarom veel meer bezig gaan houden met promotie-adviezen. Je kunt niet van iedere actie in iedere stad hetzelfde resultaat verwachten. Je zult ter plekke aan moeten voelen hoe je het publiek kunt bereiken. Mc.Donald's steunt natuurlijk een landelijke reclamecampagne. Maar de rest moet van plaats tot plaats kunnen verschillen". Ook in de restaurants zelf kan nu het nodige veranderen. De restauranthouder is vrij om - opnieuw binnen de formule zijn eigen restaurant vorm te geven en in te richten. Dat kan bijvoorbeeld een stuk sjieker dan het doorsneerestaurant, als de buurt daarom zou vragen. Detering: „Met McDonald's in de jaren negentig willen we af van dat imago dat hier en daar nog bestaat en dat er op neerkomt dat we niet echt met gezond eten bezig zijn. Daarom zijn we bijvoorbeeld met die salades begonnen. En bij de McDonald's kun je ook terecht voor een bronwatertje. Wie met kinderen wil eten kan dus gezond eten. Want neem nu zo'n salade. Die bestaat wel uit ijsbergsla, wortel, selderij, radijs, komkommer, tomaat, ei en kaas. En alles vers. Bovendien zijn er al drie verschillende salades". „Natuurlijk speelt bij dit alles mee dat we ons meer als restaurant willen presenteren. De menukeuze vergroten, de restauranthouder de gelegenheid geven nog meer de sfeer in zijn restaurant zelf te bepalen. Ach, laat ieder bij zichzelf maar eens ten rade gaan. Dan is de mogelijkheid om toch steeds weer iets nieuws te proberen, het leuke van uit eten gaan. Ook al hoef je daarvoor niet te veel tijd te nemen. Afwisseling is belangrijk voor gezond en verstandig eten. Die afwisseling willen wij bij McDonald's ook bieden". HUUB KLOMPENHOUWER Door de eeuwen heen heb ben mensen ernaar ge streefd voedingsmiddelen te bewaren. Er zijn immers tij den dat er een overvloed aan spullen is, terwijl produkten in andere seizoenen schaars zijn. Tegenwoordig kunnen we bijna alles op elk gewenst tijdstip aanschaffen, maar de prijs kan nog wel eens ver schillen. Op de een of andere manier willen mensen altijd dat de sleutelhan ger iets verraadt van hun persoonlijkheid of hobby. Automobilis ten hebben meestal het beeldmerk van de auto die zij berijden of zouden willen berijden aan hun steutels hangen en anderen laten zien door een mini-sportschoentje of een golftas wat de favoriete vrijetijdsbesteding is. Wie kok van professie is of uit liefhebberij kan dat laten merken door een minigarde aan de sleutels te hangen. Het prettige van deze sleutelring is dat u hem ook nog echt kunt gebrui ken. Ze worden onder meer op de markte gebracht door Studio Ba zar in Amsterdam. Hoewel eten op zich een serieuze zaak is kun je ook wat humor aan de dis brengen door de tafelaankleding. Vooral in serviesgoed is er tegenwoordig veel mogelijk. Een goed voorbeeld van serviesgoed met een knipoog is het Britse aardwerk dat wordt geïmporteerd door Ter Maat in 's Hertogenbosch. Als u wilt kunt u daarmee een com pleet dorp bouwen. Voor een theepot betaalt u f 69,95 en voor een voorraadpot f 59,95. Er zijn ook bijpassende mokken en bijvoorbeeld een botervloot. Vorige week hadden we het over de wok, die veel zijdige oosterse pan die ook zo handig is tijdens het kam peren. Nu verscheen er on langs een kookboekje dat be schrijft hoe ook voor de vege tariër de wok of wadjang een uitkomst is. Met alleen een wok is het mogelijk een wel iswaar niet al te uitgebreide maar toch voedzame en sma kelijke maaltijd klaar te ma ken. Het aardige van Vegetarisch koken met de Wadjang/Wok is dat het boekje niet alleen re cepten voor oosterse gerech ten bevat maar ook Europese. Met de wok is alles mogelijk, koken, stomen, stoven en fri turen. Als voorbeeld geef ik het recept voor „prei met ci troen". In dezelfde serie verscheen een bijzonder boekje over ve getarisch koken dat tot stand kwam met medewerking van de „Jewish Vegetarian Socie ty". De Joodse Vegetarische Keuken bevat een groot aan tal traditionele joodse gerech ten zoals die worden gegeten tijdens de vele joodse feestda gen. De schrijfster probeert aan te tonen dat jodendom en vegetarisme volkomen met el kaar in harmonie zijn en dat vlees en vis kunnen worden weggelaten zonder de typisch joodse dis geweld aan te doen. Aardappelkoek uit de oven is een voorbeeld van een yegeta- risch gerecht van Oosteurope- se (Asjkenazische) oorsprong, maar ook vele Sefardische re cepten (uit de Spaanse joodse keuken) zijn opgenomen. Het derde boekje in de serie is uitgegeven in samenwerking met de Novib. De Pakistaanse Keuken is geen receptenboek zonder meer, schrijver en sa mensteller Y. A. Coenders ver schaft ook inzicht in de cul tuur van Pakistan en be schrijft tevens de jongste poli tieke veranderingen in dit land. Nassim Ahmed, ambas sadeur van Pakistan bij de Verenigde Naties prijst in het voorwoord de kennis van de schrijver met betrekking tot Pakistan en die kennis strekt zich verder uit dan de keuken van dit land, een keuken die ten onrechte in de schaduw staat van die van India. Coen ders die als jazz-drummer be kendheid geniet, werkte in Pakistan en leerde er de tabla bespelen. Hij merkt terecht op dat veel „Indiase" restaurants in het westen door Pakistani worden gedreven. Het volgen de recept is typisch Pakis taans. LEVERKERRIE Ingrediënten: 25 gram marga rine, 1 kleine gesneden ui, 1 ge plet teentje knoflook, 2 eetle pels korianderpoeder, 2 thee lepels geelwortel, 1/2 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel geplette mosterdzaadjes, 1/4 tot 1/2 theelepel rode peper (naar wens), 1 pond lever, ge wassen en in stukken, 1 eetle pel geraspte kokosnoot, zout (naar smaak), citroensap (naar smaak). Bereiding: fruit ui en knoflook glazig en voeg de koriander, geelwortel, ko mijn, mosterdzaad en rode pe per toe. Roer en fruit zachtjes gedurende vijf minuten. Voeg nu de lever en twee eetlepels water toe. Sudder gedurende tien minuten. Voeg daarna de kokosnoot toe en tenslotte, als de lever gaar is, zout en ci troensap. PREI MET CITROEN Ingrediënten: 750 gram prei, 1 citroen, 30 gram boter of plantaardige margarine, 1/2 dl groentebouillon, 3 theelepels fijngehakte verse tuinkrui den, zeezout en versgemalen peper naar smaak. Bereiding: maak de prei schoon en snijd haar in stukjes van drie centi meter. Rasp de citroenschil op een fijne rasp en pers de helft van de citroen uit. Smelt de boter in een wadjang en fruit de prei en het citroenrasp enkele minuten in de hete bo ter. Voeg de groentebouillon, tuinkruiden, zout en peper aan de prei toe en laat alles tien minuten smoren in de af gedekte wadjang. Af en toe omscheppen om aanbranden te voorkomen. Controleer de smaak en dien het gerecht warm of koud op. AARDAPPELKOEK UIT DE OVEN Ingrediënten: 4 tot 6 middel grote aardappelen, 1 uitje, 30 gram boter of plantaardige margarine, 2 losgeklopte eie ren, 3 eetlepels volkorenmeel, 1 1/2 theelepel zeezout, 1 1/2 theelepel bakpoeder. Berei ding: rasp de aardappelen en het uitje. Smelt de boter of margarine in een ovenvaste schaal en schep het geraspte aardappelmengsel erdoor heen. Voeg de rest van de in grediënten aan de aardappe len toe en meng alles goed door elkaar. Bak de „Kartof- felkugel" 30 tot 40 minuten goudbruin in een voorver warmde oven (180 graden Cel sius) en dien het gerecht di rect op. RIEN VAN REEMS De Joodse Vegetarische Keuken, door Rose Friedman. Uitgeverij BZZTöH, Den Haag. ISBN 90 6291 404 7. Vegetarisch Koken met de Wad- jang/Wok. door Jan Morgan. Uitgeverij BZZTÖH, Den Haag. ISBN 90 6291 435 7. De Pakistaanse Keuken, door V. A. Coenders. Uitgeverij BZZTöH, Den Haag. ISBN 90 6291 394 6. Allerlei manieren heeft men uitgeprobeerd om voedsel langer houdbaar te maken: drogen, zouten, inleggen in zuur, wecken, koelen en diep vriezen. Niet alle methoden zijn voor ieder voedingsmid del geschikt. Bij sommige treedt een aanzienlijk verlies van belangrijke voedingsstof fen op. Een van de veiligste manieren, waarbij bovendien de meeste voedingsstoffen be houden blijven, is het diep vriezen gebleken. Voorwaarde is wel dat de in te vriezen pro dukten op de juiste wijze wor den voorbehandeld. In deze periode van het jaar is er een grote aanvoer van groente en fruit. De eigen moestuin werpt bovendien zijn vruchten af. De meeste voedingsmiddelen bederven echter als je ze gewoon be waart, omdat bacteriën, schimmels en gisten bij ka- mertemperaguur groeien. Dat is ook in de koelkast, bij 4 tot 7 graden C het geval, zij het in mindere mate. Pas onder het vriespunt komt de groei van micro-organismen tot stil stand. Daarnaast kunnen enzymen, die altijd in produkten van planten en dieren aanwezig zijn, door hun inwerking de geur, kleur en smaak veran deren. Daarom is het goed om Invriezen van verse groenten is eenvoudig zelf te doen. groente vóór het diepvriezen eerst te blancheren. Hierdoor gaat slechts een klein deel van de vitamine C verloren en de voedingsmiddelen blij ven langer goed. Na enkele maanden is er in niet-geblan- schoon. Breng een pan met ongeveer vijf liter water aan de kook en blancheer hierin steeds porties van circa vijf honderd gram groente. De blancheertijd begint als het water weer kookt nadat de cheerde groente vrijwel geen vitamine C meer aanwezig, terwijl de wel geblancheerde groente nog veel vitamine C bevat. Aleen vruchtgroente als komkommer, augurk, pa prika en tomaat hoeven niet geblanceerd te worden. Gebruik voor diepvriezen eer ste kwaliteit, verse jonge groente. Als u zelf groente kweekt, neem dan speciaal voor diepvriezen bestemde rassen. Maak de groente goed groente erin is gedaan en be draagt twee tot vier minuten (afhankelijk van de soort groente). Witte groentesoor ten (witlof, knolselderij) blij ven mooi blank als aan het blancheerwater per liter 1 gram citroenzuur (verkrijg baar bij drogist of apotheek) wordt toegevoegd. Koel na het blancheren de groente zo snel mogelijk af door deze in een vergiet in een teil koud water te hangen. Het Ongeveer twee jaar geleden stuurde Frankrijk naar alle postadministraties in de we reld een brief waarin werd ver zocht postaal aandacht te beste den aan de 200-jarige herden king van de Franse revolutie. Nederland is niet op dit verzoek ingegaan, omdat een dergelijke herdenkingszegel niet zo goed past in het Nederlandse uitgif- tebeleid, en ook niet in het pro gramma, want daar zit door gaans, omdat ook nationaal al tijd veel valt te herdenken, wei nig speelruimte in. Wil men ten minste het programma niet uit breiden en dat wil de PTT te recht niet. Toch zijn veel landen op het Franse verzoek ingegaan. Maar dan toch altijd landen die meer ruimte in hun programma heb ben, landen/postadministraties (bv. Jersey) die een nauwere band met Frankrijk hebben en niet te vergeten landen die graag 'revolutie en vrijheidsstrijd' op zegels vastleggen. Zo'n laatste land is bijvoorbeeld de DDR. Daar verscheen 4 juli drie mooi getekende zegels 'Franse Revolutie': 5 pf., de be schieting van de Bastille op 14 juli 1789 (oplage 6 miljoen), 20 pf., sancullotes en vaandeldra gers (8,1 miljoen) en 90 pf., de be storming van de Tuileriën op 10 augustus (2,1 miljoen). Luise (3 miljoen) en 85 pf., idem van prinses Friederike (2,1 mil joen). Eveneens op 16 mei verschenen twee zegels met tussenveld (in samendruk ter gelegenheid van '100 jaar Carl-Zeiss-Stichting Je na'Op de zegel links (50 pf.) een microscoop Jenaval, opde zegel rechts (85 pf.) twee coördinaten- apparatuur ZKM 01-250 C en op het tussenveld een portret van de natuurkundige Ernst Abbe (1840-1905). Oplage: 3 miljoen. De inauguratie van de dichter Friedrich Schiller (1759-1805) 200 jaar geleden aan de universi teit van Jena werd op 23 mei eveneens met twee zegels met tussenveld (in samendruk) her dacht. Links (25 pf.) het titelblad van de inaugurale rede, rechts (85 pf.) een deel van de tekst van de rede en op het tussenveld de buste van Schiller en diens handtekening. Ook hier een op lage van 3 miljoen. Dan werd op 13 juni met een blokje waarin twee zegels (opla ge 2,1 miljoen) de lutherse domi nee en ornitholoog Christian Ludwig Brehm (1787-1884) en dienst beroemde broer, de 'die- renonderzoeker' Alfred Edmund Brehm (1829-1884) geëerd. Al fred staat op de zegel links (50 pf.) en Christian rechts (85 pf.). Op de blokrand diverse dieren. Verschenen deze zegels op 4 juli, in de afgelopen twee maanden bracht de DDR nog wel iets meer op de markt. Op 16 mei werd een van de belangrijkste klassieke Duitse beeldhouwers uit de jaren rond 1800 met twee zegels herdacht: Johann Gott fried Schadow (1764-1850): 50 pf., detail van een beeld van prinses Tot slot kwam wat de DDR be treft op 18 juli een serie van vier zegels uit ter gelegenheid van het 40ste internationale congres van paardefokkers, dat van 22 tot en met 28 augustus in Berlijn wordt gehouden. Op de zegels achtereenvolgens: 10 pf., halflin- ger (8 miljoen), 20 pf., Engelse volbloeden (8 miljoen), 70 pf., koudbloeden (3,2 miljoen) en 1,10 mark (edele warmbloeden (2,1 miljoen). ZWITSERLAND - Vanaf 1470 werd in Zwitserland gedurende is goed om hierbij dezelfde tijd als de blancheertijd aan te houden. Verpak de groente daarna in daarvoor geschikt materiaal, zuig eventueel va cuum met een pompje of door een limomaderietje. Stop de groente nu zo snel mogelijk in de diepvries. Als u geblan cheerde, diepgevroren groen te gaat gebruiken, kunt u vol staan met tweederde van de normale kooktijd voor verse groente. Diepvriezen is ook zeer ge schikt voor tuinkruiden, vruchten en vruchtesap. Snel kneuzend fruit kunt u het bes te op een bakplaat of schaal invriezen; de harde vruchten kunt u daarna gemakkelijker verpakken. Nadere informatie over diep vriezen, ook van allerlei ande re produkten, is te vinden in de brochure 'zelf diepvriezen' van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding in Den Haag. INEKE VOLKERS Sleutelhanger verraadt kok. Eveneens op 23 mei kwam Zwit serland met zijn Europa-CEPT- zegels. twee stuks, die uiteraard inhaken op het thema voor dit jaar: kinderspelen op een 50 rp.- zegel hinkelt een kind en op een zegel van 90 rappen spelen kin deren blindemannetje. IN' T KORT - Malta: 28 janua ri, 25 jaar onafhankelijkheid, 2 c„ vlag van het Gemenebest, 3 c., vlag van de Raad van Europa, 4 c., vlag van de VN, 10 c., handen ongeveer een eeuw een hele reeks rijk geïllustreerde ge schiedkundige kronieken ge schreven. De vorig jaar begon nen themareeks in de jaarlijkse gaarse Nobelprijswinnaars. 2 ft Richard Adolf Zsigmonö (1865-1929), 2 ft., Robert Baran (1876-1936), 2 ft., Gyorgy Heveij (1885-1966), 4 ft., Albert Szen Gyorgy (1893-1986), 4 ft., Györg Bekesi (1899-1972) en 6 ft., Dene Gabor (1900-1979); 6 decembei 100e geboortedag van preside! Arpad Szakasits (1888-1965,4ft portret. HERO W Pro-Patriaserie '700 jaar kunst en cultuur' is op 23 mei voortge zet met daarop afbeeldingen ontleend aan deze beeldkronie ken. Op een 35 15 rappen-zegel zien we een illustratie uit de Bendicht-Tschachtlankroniek (1470) met daarop koning Frede- rik II die een oorkonde overhan digt (1218) waarmee de opkomst van Bern wordt bezegeld. Verder op de zegels beelden ontleend aan: 50 20 rp., Bemerkroniek van Diebold Schilling (1483), 80 40 rp„ Gerold-Edlibachkro- niek (1485/1486) en 90 40 rp„ de kroniek van Luzern, ook van Diebold Schilling (1513). die een ring vasthouden en vlag van Malta, 12 c., de schaal als symbool voor tigheid en 25 c., staatsvlag, desduiven en een politicus maart: 1 £-zegel met het staatswapen; 6 mei, V W 'W'W W 1» «f w I I I I I I I I I I 8 8 8 8 I f 1983 XööHOL SS gels, 10 c. (met links twee 'siei velden'), jongen en vlieger en 3 c. (eveneens twee 'sier'-zegel links), meisje met poppen. Hongarije: 7 oktober, 100e boortedag van de politicus Gyu la Langyel (1888-1941), 4 ft., per tret; 10 november, kerst, 2 ft denneboom; 30 november, Hon

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1989 | | pagina 10