PZC zomerse jam aan tafel vakantie en voeding kookboeken op de keukenplank leuke drankjes zonder alcohol iNEOFRIAètUi vrijdagkrant VRIJDAG 14 JULI 1989 8 water Jamfabrikanten mogen hulpstoffen aan hun produkten toevoegen om de smaak, het uiterlijk of de houdbaarheid ervan te verbeteren. Dat kunnen bijvoorbeeld bindmiddelen zijn, middelen om verkleuring of schuimvorming tegen te gaan, conserveermiddelen of kleurstoffen. Voor velen klinkt dat alarmerend, maar in de Warenwet is precies geregeld welke toevoegingen mogen worden toegepast. Ze mogen uiteraard niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Neem bijvoorbeeld de kleurstoffen die bij het fabriceren van jam mogen worden gebruikt. Aan jam en gelei van aardbeien, frambozen, kruisbessen, rode bessen en pruimen mag kleurstof en/of rode-bietensap worden toegevoegd. In extra-jam van deze vruchten is alleen sap van rode vruchten toegestaan. Als de fabrikant hulpstoffen gebruikt, wordt dat altijd in de ingrediëntenlijst op het etiket vermeld. Omdat er mensen zijn die om wat voor reden dan ook zo weinig mogelijk toevoegingen binnen willen krijgen, brengen sommige fabrikanten jam zonder conserveermiddel, kleur- en smaakstoffen op de markt. Een andere mogelijkheid om die stoffen te mijden is natuurlijk het zelf maken van jam. Dat kan op verschillende manieren. Voorwaarde is altijd dat het eindprodukt voor tenminste 62 procent uit suiker bestaat om bederf (schimmelen en gisten) te voorkomen. Als u met minder suiker wilt werken, moet u de jampotten in de koelkast bewaren maar zelfs dan is er kans op gisten en schimmels. De suiker komt deels uit de vruchten zelf verder uit de suikerpot. Een goede verhouding is anderhalf keer zoveel suiker als vruchten. Niet alle vruchten zijn even geschikt om jam van te maken. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid pectine die erin zit. Pectine is een stof die zorgt voor het geleren (stijf worden) van de vruchten. Pectine-arme vruchten moeten daarom langer worden ingekookt. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van vloeibare of poedervormige pectine, verkrijgbaar onder merknamen als Opekta en Marmello. Ook van deze middelen bevatten sommige toevoegingen, andere, zoals het nieuwe Unigel, zijn daar vrij van. Op het etiket is te zien wat er in het produkt zit. In geleisuiker is al pectine verwerkt. Pectine-arme vruchten kunnen worden gecombineerd met pectine-rijk fruit. Pectine is overgens geen conserveermiddel; toevoeging verhoogt de houdbaarheid niet. De grote hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat het produkt niet bederft. Pectine-arme vruchten zijn aardbeien, frambozen, kersen en perziken; pectine-rijke vruchten zijn aalbessen, appels, citrusvruchten, cranberries en onrijpe kruisbessen. Vruchten die vrij veel pectine bevatten zijn bramen, bosbessen, druiven en rijpe kruisbessen. Jam maken gaat als volgt: maak de vruchten schoon en snijd grote vruchten in stukken. Neem een wijde pan Zelf jam maken zonder hulpstoffen. en weeg deze. Kook de vruchten met weinig water in de pan. Pectine-arme vruchten moeten tot de helft worden ingekookt, vruchten met vrij veel pectine tot driekwart en pectine-rijke hoeven bijna niet te worden ingekookt. Een steel van een houten lepel is een goede maatstok. Weeg de pan met vruchtenmoes. Bereken de hoeveelheid moes (gewicht volle pan min gewicht lege pan) en roer er in gedeelten anderhalf keer zoveel suiker Lekker en vooral anders eten, het is een van de leu ke dingen van vakantie. Maar juist de voeding kan een vakantie goed verpesten. Wat in de volksmond een zomer- griepje heet, is in werkelijk heid meestal een voedselver giftiging. Menig vakantie ganger heeft een vakantie er geheel of gedeeltelijk door in het water zien vallen. De oor zaak vormen de hoge tempe raturen en de niet optimale omstandigheden om voedsel te bewaren. De grote pretbedervers zijn bacteriën. Ze zitten overal en de meeste zijn onschuldig. Er zijn er echter ook bij die wan neer ze in groten getale in het voedsel voorkomen ziektever schijnselen veroorzaken. Bac teriën voelen zich het best thuis in eiwitrijke produkten zoals melk, vlees, kip, jus, bouillon en gerechten die her- mee zijn bereid. Bij een lage temperatuur (onder de 10 gra den Celsius) vermeerderen ze zich niet of nauwelijks. Stijgt de temperatuur, dan vermeer deren ze zich razendsnel, voor al bij een temperatuur tussen de 20 en 40 graden C. Bij ver hitting boven de 60 graden en hoger worden de meeste bac teriën gedood. Het is dus zaak een ongezond leefklimaat voor bacteriën te scheppen. Belangrijk is dat bij warm weer de levensmiddelen koel worden bewaard, liefst in de koelkast. Een andere vui stregel is: werk schoon en netjes. Was uw handen goed met warm water en zeep voor dat u gaat koken, na gebruik van het toilet en na het aanra ken van rauw vlees. Gebruik bij voorkeur papieren hand doekjes en anders in elk geval een schone handdoek. Laat de vuile handdoeken niet slinge ren, spoel ze in sop uit en hang ze te drogen in de zon. Wat voor uw handen geldt, geldt ook voor het keukenmate riaal: houd het schoon. In veel buitenlandse vakan tieplaatsen is het drinkwater onbetrouwbaar. Twijfelt u aan de betrouwbaarheid, drink dan mineraalwater. Denk erom dat ook ijsblokjes gemaakt zijn van water uit de kraan. Was groente en fruit alleen in betrouwbaar water (op veel campings zijn hier voor speciale wasbakken). Fruit kan beter geschild wor den en groente kunt u beter altijd koken. Gebruik ook mi neraalwater of gekookt wa ter voor het aanmaken van poedervormige levensmidde len als melkvoeding voor de baby of soeppoeder. Om ieder risico te vermijden is het beter om bij warm weer geen rauw of halfrauw vlees te eten zoals biefstuk, tartaar en filet américain. Bescherm voedsel tegen vliegen. Bewaar lang houdbare produkten als jam en boter in goed gesloten potjes. Het bewaren en bereiden van voedsel gaat bij kampeerders vaak met enig kunst- en vlieg werk gepaard. Bovenstaande tips zijn ook op hen van toe: passing, maar voorzichtig heid is des te meer geboden. Vaak ontbreekt een goede koeling. In een koel tas of koel box blijven levensmiddelen die er koel in gaan wel langer koel, maar ze blijven er niet koud in zoals in een koelkast het geval is. Bewaar dus geen bederfelijk voedsel en koop niet meer dan u nodig heeft. Laat geen kruimels of afval- resten rond uw kampkeuken zwerven. Het is uitstekend lo kaas voor ongedierte dat ver volgens vrolijk verder kruipt in uw levensmiddelen. INEKE VOLKERS Boze tongen beweren dat de kookboeken van Ti me-Life worden samenge steld uit oud archiefmate riaal maar dat is natuurlijk niet zo. De serie Gezond Ko ken bijvoorbeeld is opge bouwd aan de hand van ad viezen van bekende culinaire experts en de gerechten zijn stuk voor stuk bereid en ver volgens gefotografeerd. De receptuur is volgens de nieuwste inzichten opgesteld en juist in deze serie wordt re kening gehouden met voe dingswaarde en de effecten voor de gezondheid. De boe ken bevatten richtlijnen voor de aanschaf en het bewaren van ingrediënten en indien van toepassing worden be langrijke technieken met be hulp van illstraties uitgelegd. De Time-Life-kookboeken zijn trouwens toch overvloe dig geïllustreerd. Veel mensen vinden dat prettig. Wie visu eel is ingesteld wil graag zien wat het resultaat is van een re cept. Twee nieuwe uitgaven in de serie Gezond Koken zijn Lamsvlees en Schotels zonder vlees (beide met de toevoe ging „nieuwe stijl". De recep ten voor lamsvlees gaan uit van het gebruik van de mager ste delen van het lam en dat betekent dat bepaalde onder delen taboe zijn en gewoon worden weggegooid. Over het algemeen zijn het niet de goedkoopste stukken lams vlees die dit kookboek leert verwerken. In Schotels zonder vlees zijn uitgebreide voe dingswaardetabellen opgeno men. Uitheemse kruiden en zuivelprodukten spelen hier een grote rol. Als voorbeeld van wat dit kookboek biedt, geef ik het recept voor rösti met aardappel, wortel en knolselderij. Het wijkt van het traditionele Zwitserse recept af doordat er Wortel en knol selderij aan is toegevoegd en met minder boter wordt ge werkt. De serie De heerlijkste gerech ten van de Culinaire Boekerij lijkt wel wat op de hiervoor be schreven reeks, hetzelfde for maat en even fraai geïllu streerd. Elk gerecht is met een foto vertegenwoordigd. Ook in deze serie twee aanwinsten: Kip en Gevogelte en Heerlijke salades. Ook hier weer een op gave per gerecht van voe dingsstoffen en calorieën. Ik koos het recept voor Ciderkip uit het eerste boek. RÖSTI VAN AARDAPPEL, WORTEL EN KNOLSELDERIJ Ingrediënten: 500 gram aard appels, schoongeschrobd, 250 gram wortels, geschild, 300 gram knolselderij, geschild, 1/4 theelepel zout, versgema len zwarte peper, 45 gram on gezouten boter. Bereiding: kook de aardappels in de schil circa 6 minuten in een pan ko kend water en giet ze dan goed af. Schil de aardappels terwijl ze nog heet zijn. Laat ze tien minuten afkoelen en zet ze dan 20 minuten in de koel kast. Gebruik een groentemo len of mouli julienne en rasp de aardappels, wortels en sel derij grof. Doe de geraspte groenten in een grote kom. Breng ze met het zout en pe per op smaak en meng alles. Verhit de helft van de boter in een grote koekepan met anti aanbaklaag tot de boter gaat schuimen. Draai het vuur la ger en voeg het röstimengsel toe. Druk het mengsel met een spatel voorzichtig aan tot een platte koek. Bak de rösti ongeveer 10 minuten tot de onderkant goudbruin is en schud daarbij de pan af en toe om aanbakken te voorkomen. Leg een groot plat bord op de koekepan en neem die van het vuur. Keer de rösti dan voor zichtig op het bord. Zet de koekepan terug op het vuur, doe er de rest van de boter in en verhit die totdat hij gaat schuimen. Laat de rösti terug in de pan glijden en bak de tweede kant vijf tot zes minu ten totdat die ook goudbruin is. Doe de rösti over op een heet bord en dien op. CIDERKIP Ingrediënten: 1 poularde van 1 1/2 kilo, 1 1/2 theelepel zout, 3/4 theelepel witte peper, 100 gram boter, 1/4 liter droge ci der (appelwijn), 750 gram wor teltjes, 1 eetlepel honing, 4 eetlepels fijngehakte peterse lie, 1/8 liter slagroom, 1 fijnge hakte bos dragon. Bereiding: Verdeel de kip in acht stuk ken, wrijf ze in met het zout en de peper. Verwarm de helft van de boter in een braadpan, bak de stukken kip hierin rondom bruin, voeg de cider toe en laat de kip afgedekt 45 minuten stoven. Schrap en was de worteltjes, droog ze en snijd ze in stukjes van 5 cm. Verwarm de rest van de boter in een hapjespan. Stoof hierin de worteltjes met een beetje zout en 4 eetlepels water in 10 minuten gaar met het deksel op de pan, laat het stoofvocht verdampen. Glaceer de wor teltjes met de honing, bestrooi ze met 1 eetlepel peterselie en houd ze afgedekt warm. Schik de kip op een voorverwarmde schaal. Laat de saus op een hoog afgestelde warmtebron tot de helft inkoken, roer de room, de rest van de peterselie en de fijngehakte dragon door de saus en breng haai' op smaak. Serveer de kip met de saus en de worteltjes. RIEN VAN REEMS Schotels zonder vlees. ISBN 90 6182 906 2. Lamsvlees. ISBN 90 6182 905 4. Serie Gezond Koken. Uitgave Time-Life. Kip en Gevogelte. ISBN 90 210 1407 6. Heerlijke Salades. ISBN 90 210 1408 4. Uitgave Zomer en Keuning, Ede. Prijs f34,90. Het is al ruim een jaar be kend dat op 5 september het 100-jarig bestaan van de Ko ninklijke Nederlandse Voetbal bond (KNVB) gemarkeerd zal worden door de uitgifte van een zegel van 75 cent. Het is ook al lang bekend dat het gouden, be slissende doelpunt van Marco van Basten in de finalewed strijd Nederland-Rusland tij dens het Europees kampioen schap model zou staan voor het ontwerp van de zegel. Nu de ze gel echter voor ons ligt kunnen we niets anders zeggen dan dat we ons er toch wel iets anders van hadden voorgesteld. Dat Marco van Basten op de ze gel niet herkenbaar zou zijn te zien was natuurlijk wel duide lijk. Er worden immers in Neder land nooit nog in leven zijnde personen op zegels afgebeeld. Dat recht is alleen aan leden van het vorstenhuis voorbehouden, en op deze regel is slechts één keer een uitzondering gemaakt. Dat was drie jaar geleden toen dr. Willem Drees honderd jaar werd. 188» 1»89 Koninklijk# Lf 11 t I i; I k rs - Wat we dus al wisten: geen her kenbare Marco van Basten op de KNVB-zegel. Maar ook geen in- zwiepende bal, geen doel, geen doelverdediger. Wel een balan cerend jongetje (dat overigens zo te zien nog veel techniek bij gebracht moet worden) met een bal aan de voeten met verder dan een schematische voorstel ling van dat beslissende doel punt: een kronkellijn die van A naar 1 loopt, een stippellijn van B via 2 naar 3 loopt, een kromme lijn die van 1 naar 3 gaat en een recht pijl, die van 3, dwars door 'Nederland' in het niets wijst en K passeert.) Dat is het dan. En zo worden dus opbouw en succesvolle afron ding van een tegenaanval sche matisch voorgesteld: van A naar 1 is Adrie van Tiggelen, die de bal naar Arnold Mühren plaatst, B is Van Basten, die via 2 naar voren, naar punt 3 snelt, 1 is Mühren die de bal naar 3 (Van Basten) speelt en 3 is dan Van Basten die de bal in een keer op de schoen neem en achter K (de K staat waarschijnlijk voor kee per) plaatst. Voetbalkenners zullen best wel wijs worden uit dit schema. Die zullen ook (nu) nog precies we ten te vertellen hoe het doelpunt tot stand is gekomen. Maar ve len zullen niets van het schema begrijpen en naarmate de tijd verstrijkt zullen de scharen, die de betekenis van de voorstelling- totaal zal ontgaan, alleen maar in aantal groeien. Want toelich tingen zijn dan niet langer meer voorhanden. Deze jubileum-zegel is dan ook een knullige zegel. Waarom zijn eigenlijk niet een paar legenda rische voetballers uit de geschie denis van het Nederlandse voet bal afgebeeld? Waarom geen Abe Lenstra en Bep Bakhuys? Of waarom geen Pim Muiier, de oprichter van de Nederlandse Voetbal Bond (1889). Dan was het meer een voetbalzegel ge weest dan nu. Deze kan zonder bezwaar geplaatst worden in de rij Europa-CEPT-zegels van dit jaar die 'kinderspelen' als ge meenschappelijk thema heb ben. Tot slot nog een paar gegevens, (de (staande) zegel is uitgevoerd in de kleuren beige, blauw, zwart, grijs en oranje en er zullen 16 miljoen stuks van worden ge maakt. STEMPELNIEUW - Drie stem- pelvlaggen, twee, die al eerder elders in gebruik zijn geweest en een nieuwe. Te beginnen met de nieuwe: van 3 tot en met 21 juli wordt op de expeditieknoop punten in Arnhem, Den Haag en Utrecht een stempelvlag ge bruikt met de tekst 'Wandelor ganisatie KNBLO Nijmegen 73e Vierdaagse'. De stempelvlag met de tekst 'Vlinderjaar 1989 postbus 506 6700 AM Vlaardingen' wordt nu van 3 tot en met 29 juli gebruikt op het hoofdpostkantoor in Den Bosch en het expeditieknoop punt Sittard en de stempelvlag '1929-1989 na 60 jaar postmu- seum nu: ptt museum' wordt nu van 3 tot en met 29 juli gebruikt op het expeditieknooppunt Haarlem en de hoofdpostkanto ren van Den Bosch en Zwolle. IN 't KORT Andorra/Frans: 1 januari, 200 jaar Franse Revolu tie, 2,20 fr., gestileerde vredes duiven; 4 maart, toerisme, 2,20 fr., vallei in de winter; 29 april, Europa-zegels, kinderspelen, 2,20 en 3,60 fr.; 6 mei, Rode Kruis, 3,60 fr., gewonde solda ten. Andorra/Spaans: 24 oktober, 700 jaar Verdrag van Pareage tussen kerk en staat, 20 ptas, ge denkmunt en handdruk; 30 no vember, kerstzegel, 20 ptas, kerk; 2 december, permanente zegels met wapen van Andorra, 20, 50,100 en 500 ptas. Italië: 9 december, dag van de postzegel, 500 1., chef grafische werkplaats Tokio; 13 januari, strijd tegen aids, 6501., geometri sche vorm van gestileerde aids- virus; 21 januari, eerste rally Pe- Christal Palace in Londen, 8 ens ptas, Eiffeltoren, Parijs; 20 en S ptas, Atomium, Brussel en 20 en 5 ptas, Zonnetoren, Tokio. HERO ff" door. Laat de jam onder voortdurend roeren nog vijf minuten doorkoken. Voeg citroensap of citroenzuurkristallen naar smaak toe. De jam heeft de juiste dikte wanneer de druppels na afkoeling stollen op een bord. Schuim de jam af met een schuimspaan. Vul schoongemaakte potjes tot de rand en sluit ze af met passende schroefdeksels of met doorzichtig huishoudfolie of natgemaakte cellofaanpapier waar een elastiekje of touwtje omheen zit. Wie jam maakt met een pectine-preparaat of geleisuiker moet de gebruiksaanwijzing op het pak volgen. Meer informatie over het inmaken staat in de brochure 'Wat in een goed vat zit, verzuurt niet'. De brochure is te bestellen bij het Voorlichtingsbureau voor de Voeding in Den Haag onder vermelding van de titel. 9 fi eef mij maar iets fris", VJT dat hoor je als gast vrouw steeds vaker. De een moet nog rijden, de ander doet aan de lijn en de volgen de vindt het gewoon te warm voor alcohol. Het draait dan vaak uit op dat obligate glaasje jus d'orange, toma tensap of mineraalwater. En ook al zijn de eerste twee vers, het blijft allemaal een weinig feestelijk geheel. Dat hoeft toch beslist niet. Met verse vruchten, groente, melk en frisdranken zijn heel feestelijke drankjes te ma ken, die niet voor de alcoholi sche onderdoen. Een goede handleiding bij het maken van feestelijk, alcohol- loze drankjes is 'Shake it' van Siegfried Spath met als onder titel mixen zonder alcohol. Wie dit rijkgeïllustreerde boekje gebruikt, hoeft het zo juist aangeschafte gereed schap voor het maken van cocktails niet werkeloos op de plank te laten staan. Er zal al leen een sapcentrifuge en ci troenpersje bijkomen. En het blijft niet bij het fantasievol mixen van sappen, ook com binaties met ijs en melk en ei kunnen heel verrassend uit pakken. Wat dacht u van een 'Athletic'? Voor één persoon is nodig6 cl druivesap, 6 cl. slagroom, 2 cl. citroensap, 1 eidooier, soda water. Schud de sappen, de Spanje: 24 januari, 200 jaar Franse Revolutie, 45 ptas, sym bolische voorstelling; 7 februari: beroemde vrouwen, 20 ptas, pe dagoge Maria de Maeztu (get 1882); 9 februari, vierde serie Ex po '92, Sevilla, 8 en 5 ptas, p 9 9 P P P 9 8» Wiebe Andringa. Behalve drankjes in dit boekje ook nog suggesties voor met zelf ma ken van limonadesiropen, jams en geleien op basis van groente- en vruchtesappen; ideetjes voor het verwerken van het pulp dat overblijft na het centrifugeren en zelf een piepklein hoofdstuk over schoonheidsmiddeltjes op ba sis van groente- en vruchte- king-Parijs/82e herdenking, 3150 1., race-auto Italia (1907); 31 maart, Italiaanse scholen, 6501, Guiseppe-Darinii-Gymnasium in Milaan; 8 april, cultureel erf goed Italië, 500 1., fresco uit de Palazo della Ragione, Paaua en 650 1., krypte basiliek San Nico la, Bari: 8 april, wk-zeilen in Alassio, Napels en Porto Cervo, 3050 1., zeilboten; 10 april, culto reel erfgoed, 400 1., Piazza di Spagna in Rome en 4001., Pia® del Duomo in Catanzaro. slagroom de suiker en de ei dooier met ijsblokjes krachtig in de shaker. Zeef het drankje op een longdrink glas en vul het glas bij met sodawater. Wie z'n gasten niet helemaal wil 'droogleggen' en naast de alcoholloze drankjes ook wat fruitige longdrinks en cock tails wil serveren, heeft waar schijnlijk meer aan het boekje 'Doe meer met vers sap' van Shake it, mixen zonder alcohol. Siegfried Spath, ƒ14.90 Uitgeverij M&P Weert ISBN 9065903348 Doe meer met vers sap Wiebe Andringa, ƒ9.90 Uitgeverij M&P Weert ISBN 9065903364 Feestelijke drankjes. sap. Een heel compleet boekje dus en voor de prijs hoeft nie mand het te laten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1989 | | pagina 8