klassiek italiaans en vegetarisch barbecuen prfe kleinei kaart PZC vrijdagkrant vrijdag 30 juni 1989 13 BARBECUEN neem er de tijd voor postzegels cifiii tafel BROUWERS IN DE BAN VAN 1992 van stropkes en pijpjes I BELGIQUE-BELGIË N O R G E 260 NOREG 370 NORGE 3 00 barbecue brood, stropke pijpjes hygiëne Toen zo'n zestien jaar gele den het eerste kookboek verscheen van Marcella Ha- zan was dat voor de liefheb bers van de Italiaanse keuken een openbaring. Marcella Ha- zan woonde afwisselend in Italië en de Verenigde Staten. Ook in dit laatste land hield zij de vele keukens van haar geboorteland in ere. Keu kens, want één Italiaanse keuken bestaat niet. In Bo logna wordt anders gekookt en gegeten dan in Florence en in Rome zal andere kost wor den voorgezet dan op Sicilië. De oorspronkelijke kookboe ken verschenen in het Engels. Nu is uit de twee bekendste één Nederlandse vertaling sa mengesteld: De Klassieke Ita liaanse Keuken. Marcella Hazan vertelt erin over de rijke eetcultuur in de verschillende delen van Italië en legt de technieken uit die in de verschillende keukens wor den toegepast. Voor veel bui tenlanders is Italiaans eten spaghetti en macaroni, maar de pasta is slechts een onder deel. Beroemd zijn de kalfs vleesgerechten. Als basis die nen schnitzels die worden ge maakt van bijvoorbeeld kalfs- haas en het liefst natuurlijk van scharrelkalveren die in de wei naast hun moeder zijn op gegroeid. Scaloppine Am- mantate, kalfsschnitzels met mozzarella. Een aardig boekje is De Vege tarische Barbecue, Gids voor lekker eten in de buitenlucht. Wie denkt dat je alleen kunt barbecuen met grote hompen vlees heeft het mis. Er zijn heerlijke kant- en-klaarge- rechten die vlees noch vis be vatten maar zich toch goed le nen voor het grillen op een houtskoolvuurtje, van vruch- tenspiezen tot kaas-, kastan je-, rijst- en pindaburgers. Een uitkomst voor wie een barbecue wil organiseren met vegetarische gasten. Broodjes zijn er tegenwoordig te kust en te keur. Zoveel dat je het overzicht bij de bakker dreigt te verliezen. Een handi ge gids is Brood van vroeg tot laat. Het boekje bevat een op somming van de mogelijkhe den met brood zoals de onder titel al doet vermoeden: ver rassende recepten en nuttige tips voor ontbijt, brunch, lunch, luxe verwenbroodjes en snacks. KALFSSCHNITZELS MET MOZZARELLA Ingrediënten: ruim 200 gram Italiaanse mozzarella, 45 gram boter, 2 eetlepels plantaardige boter, 700 gram kalfsschitzels, bijvoorbeeld van de haas, zout, versgema len zwarte peper. Bereiding: wanneer u de schnitzels niet door de slager hebt laten snijden dan snijd u dunne plakken van de kalfs- haas. Snij dwars op de draad van het vlees. Leg de plakken vlees dan tussen twee lagen folie en sla het vlees met de platte kant van een koksmes of van een keukenbijltje plat. Snij de mozzarella in plakken van ongeveer 1/2 cm dik, zorg ervoor dat u evenveel plakken kaas hebt als vlees. Zet opzij Kies een braad- of koekepan die alle schnitzels kan bevat ten, ze moeten naast en niet op elkaar liggen. Gebruik an ders twee pannen. Doe de olie en de boter in de pan en zet die op een hoog afgestelde warm tebron. Als het schuim begint weg te trekken leg dan het vlees in de pan en bak aan elke kant één minuut. Strooi er zout over en draai het vuur la ger. Leg op iedere sealoppina een plak mozzarella en strooi er peper over. Doe een paar se conden de deksel op de pan zodat de kaas gaat smelten. Leg de scaloppine voorzichtig op een voorverwarmd bord met de kaas naar boven. Doe 1 of 2 eetlepels water in de pan, zet het vuur hoger en schrap, terwijl het water verdampt, het bezinksel los van de bo dem. Giet de saus over de kaas en serveer direct. RIEN VAN REEMS De Klassieke Italiaanse Keuken, door Marcella Hazan. Uitgever Loeb, Amsterdam. Prijs f34,95. ISBN 90 3790 007 9. De Vegetarische Barbecue, door David Eno. Uitgeverij Bigot Van Rossum, Baarn. Prijs f22,50. ISBN 90 6134 325 9. Brood van vroeg tot laat. door Hans Belterman. Uitgeverij Van Dishoeck, Houten. Prijs f17,50. ISBN 90 269 3357 6. Het is nog niet zo lang gele den dat export van bier was voorbehouden aan grote brouwerijen. Alleen de biergi ganten konden zich een blik over de grenzen veroorloven. Nu is het zo dat niet alleen de middelgrote, maar zelfs ver scheidene kleine brouwerij- tjes, met name in België zich op de buitenlandse markt wa gen. De Belgen hebben zich wat dat betreft zeer vooruitstrevend opgesteld. Zij verenigden zich onder één vlag en brachten hun produkt gezamenlijk aan de man in landen als de Ver enigde Staten en Japan. Voor al de Japanners zijn verzot op het Belgische bier, hoewel nuchtere lieden in de Belgi sche brouwerswereld die be langstelling niet helemaal ver trouwen. Japan hield immers ook zo van de Schotse whisky en nu komt de goedkoopste whisky uit het land van de rij zende zon. Wie weet, misschien krijgen we straks wel een Ja pans witbier of een Duvel uit Tokio ingeschonken. Oprecht is in ieder geval de Amerikaanse dorst naar bie ren uit het oude Europa. Hoe wel de Verenigde Staten over de grootste brouwerijen ter we reld beschikken en pilseners kennen die niet voor de mooi ste Duitse onderdoen, zien we ook daar dat kleine brouwerij en in opkomst zijn. En dan is er ook nog plaats voor bieren uit Nederland en België. Een op merkelijke ontwikkeling. Nieuw is de vraag naar bier uit onze streken in Australië, een continent dat bekend staat om zijn weinig discriminerend biergebruik. De Aussies zijn al tijd al liefhebbers geweest waarbij hun voorkeur uitging Toon Denooze: succes in Australië. naar stevige doordrinkbieren. Er is evenwel een ontwikkeling gaande in de richting van een wat elegantere manier van de pul hanteren. Dat wijst op het ontstaan van een heuse bier cultuur. Kwantiteit maakt plaats voor kwaliteit. Een sterk staaltje van die Au stralische aandacht voor be ter bier uit België hoorde ik uit Gent. Daar creëerde een jaar of wat geleden Toon De nooze van biercafé De Hopdu- vel zijn Gentse bier Stropke. Dat was ter gelegenheid, van de Gentse feesten. Gentenaars plegen in verband met een ge beurtenis in het verleden re gelmatig in optocht rond te wandelen met een strop om de nek. Toon „De Hopduvel" zo als ze hem thuis noemen, maakte een bier naar eigen re cept en bottelde dat in een flesje dat hij voorzag van een witte strop. Hij deed er ook nog een label bij met consu mentenvoorlichting en daar uit konden wij leren dat zijn Stropke rijkelijk was voor zien van allerhande kruiden, wat trouwens zeer duidelijk te proeven was. Het bier was een succes en al gauw was de vraag groot ge noeg om een brouwer te zoeken die het wilde brouwen, want Toons keukentje was daar te klein voor geworden. Die brou wer werd Slaghmuylder in Ni- nove. Iedere keer als daar een brouwsel van Stropke werd ge maakt, arriveerde Toon met een zak vol kruiden en per soonlijk strooide hij die in de brouwketel. Zelfs de brouwer weet tot op de dag van heden niet wat voor kruiden dat zijn, of liever gezegd, waren. Want Toon komt de laatste tijd niet meer opdagen. Stropke heeft zijn weg gevonden naar Au stralië en daar lusten zij het Gentse bier liever wat minder gekruid naar men zegt. Ik heb het Toon nog niet kunnen vra gen, want die zit vaker in Au stralië dan in Gent, naar het schijnt. Veel export dus, maar nu dreigt daar opeens het jaar 1992 en dat zou volgens marke ting-experts wel eens roet in het eten kunnen gooien. Het zal straks vanuit België, zo zegt men, gemakkelijker ex porteren zijn naar Amerika, Australië en Japan dan naar Nederland. En dat komt dan doordat Nederland, altijd ge steld op orde en netheid, in dertijd gekozen heeft voor het gestroomlijnde pijpje, terwijl de Belgische brouwers hun ui terste best doen om hun bier toch vooral in een afwijkend model flesje te stoppen. Nederland, zo kapittelde on langs tijdens de Internationale Week der Brouwerijen in Ant werpen een landgenoot de Bel gische brouwers, heeft daar be zwaren tegen. Hij pleitte zon der blikken of blozen voor het schenken van alle Belgische bieren uit hetzelfde pijpje dat de Nederlandse brouwers bezi gen. Dan hoeven de verdelers niets meer uit te sorteren als in 1992 de bierstroom over Euro pa buiten zijn bedding treedt. De man kreeg geen enthou siast applaus. Begrijpelijk, want een Orval of een Westvle- teren in een pijpje, dat is toch ondenkbaar? Om het maar niet te hebben over een Pauwel Kwak of een ambachtelijke Gueuze in zo'n gestroomlijnde fles. De bierliefhebber zou te recht in opstand komen. RIEN VAN.REEMS Dat de derde verkiezingen voor het Europees Parle ment niet overal een onver deeld succes zijn geworden, al thans niet wat de opkomst be treft, heeft bepaald niet aan de posterijen gelegen. In diverse landen waren de verkiezingen aanleiding tot de uitgifte van een zegel. Zo ook in België, dat zich op 5 juni bij deze rij aan sloot. Daar verscheen een 13 frank-ze- gel (oplage 6 miljoen) in het af wijkende formaat van 77 bij 24,5 millimeter. De zegel verbeeldt een panorama van Brussel, waarin verschillende gebouwen en bezienswaardigheden zijn te onderscheiden. België besteedt ook aandacht aan de 200-jarige herdenking van de Franse Revolutie. Op 12 juni werd een 13-fr.-zegel met daaraan een 'loze'-zegel gewijd (oplage 6 miljoen) aan de 'Ver klaring van de Rechten van de Mens en van de Burger', waar van de eerse versie met 17 artike len - op 20 en 26 augustus 1789 door het parlement werd goed gekeurd en medeondertekend door de koning. Op zegel en tab staan enkele handen, de jaartal len 1789 en 1989 en in het Frans en Nederlands de tekst: 'Verkla ring van de Rechten van de mens en de burger. Art. 1: Alle mensen worden geboren, vrij en gelijk in rechten'. Ook dit jaar heeft België een toe ristische serie op het program ma gezet. De zegels verschenen op 26 juni en tonen beelden van: 9 ff., de ruines van het tussen de 11de en 12de eeuw gebouwde kasteel van Logne in Ferrières; 9 fr., de Sint-Tillokerk in Izegem. De oorspronkelijke kerk - deels romaans, deels gotisch - dateer de uit de 11de eeuw. Na een reeks verbouwingen werd ze in 1852 gesloopt om plaats te maken voor de driebeukige, neo-gothi- sche kerk van vandaag; 13 fr., het kasteel van Antoing, waar van de oorsprong nogal ondui delijk is, maar waarvan de rid dertoren in het begin van de 12de eeuw werd opgetrokken; 13 fr., de Sint-Laurentiuskerk in Lokeren, die na een brand in 1719 in 1720-1725 haar huidige vorm kreeg. Van de 9 fr.-zegels zijn 2,4 mil joen stuks aangemaakt, van de 13 fr.-zegels 3 miljoen. De vier ze gels zitten ook in een thematisch mapje. Noorwegen - De Noorse post heeft op dezelfde dag van de Noordse-emissie (20 april) ook twee steden-zegels uitgegeven, waarmee het 200-jarig bestaan van Vardö en Hammerfest wordt gevierd. Van beide plaat sen zien we een deel van de ha ven. De Vardö-zegel heeft een waarde van 3,00 kroon en een op lage van 8 miljoen, van de 4,00 kr.-Hammerfest-zegel zijn 4 mil joen van de persen gekomen. Noorwegen kwam op 7 juni met de Europa-CEPT-zegels. Twee stuks. Op een 3,70 kr.-zegel (op lage 10 miljoen) kleden kinderen een sneeuwpop aan en een 5,00 kr.-zegel (oplage 3 miljoen) laat een jongen en een meisje zien, die figuren van een touwtje/ draadje maken. Stempelnieuws - De PTT Post Filatelie zal van 7 tot en met 17 juli deelnemen aan de interna tionale postzegeltentoonstel ling Philexfrance '89 in Parijs. In verband daarmee wordt een bij zonder stempel gebruikt. Adres: PTT Post Filatelie, Postbus 30051, 9700 RN Groningen. Ter gelegenheid van de 73ste Vierdaagse te Nijmegen zal van 18 tot en met 21 juli een bijzon der stempel worden gebruikt. Correspondentie kan gezonden worden naar: Directeur hoofd postkantoor, Postbus 99100, 6500 NA Nijmegen. In 't Kort - Monaco: 8 septem ber, Olympische Spelen Seoel, blok met zegel van 2 fr. (tennis), 3 fr. (tafeltennis), 5,00 fr. (zeilen) en 7,00 fr. (wielrennen); Monte Car lo en Monaco in de Belle Epoque (1870-1925), 6,00 fr., passagiers schip in de haven van Monte Carlo (1910) en 7,00 fr., station van Monaco (1910); tien jaar con grescentrum in Monte Carlo, 2,00 fr., congresgebouw en 3,00 fr., gehoorzaal (in samendruk in velletjes van tien); 20 oktober, Rode Kruis, Heilige Dévote, be schermheilige van Monaco, 4,00 en 5,00 fr.; de vier jaargetijden, olijftak (blok), 3,00 fr., in het voorjaar, 4,00 fr., in de zomer, 5,00 fr., in de herfst en 6,00 fr., in de winter; 400ste geboortedag van de Franse schilder Antoine La Nain (1588-1648), 5,00 fr., ets. Eveneens op 7 juni werd met twee zegels in waarden van 2,60 kr. (oplage 3 miljoen) en 3,00 kr. (oplage 8 miljoen) postaal het feit gemarkeerd dat 250 jaar ge leden in Noorwegen het basison derwijs werd ingevoerd. Op de 2,60 kr.-zegel de voorkant van een oud leesboekje en op de 3,00 kr.-zegel een kind dat leert schrijven. Verder op 20 oktober: 100ste ge boortedag van de Italiaanse schilder en graficus Giorgio de Chrico (1888-1978), 5 fr., bronss culptuur; 300ste geboortedag van de Franse (toneel(schrijver Pierre de Marivaux (1688-1763), 3,00 fr., theaterscène; 200ste ge boortedag van de Engelse dich ter Lord Byron (1788-1824); 3,00 fr., portret en scène uit 'Ridder Harolds pelgrimstocht'; interna tionaal circusfestival, 2,00 fr., aanplakbiljet met tijger; inter nationaal bloemschikconcours, 3,00 fr., boeket; industriële ont wikkeling, kledingindustrie, 3,00 fr show; kerstzegel, 2,00 fr., kerstster. Vaticaanstad: 27 oktober, de we reldreizen van paus Johannes Paulus 450 1., Zuidamerikaanse reis (31 maart tot 14 april 1987), kathedraal Santiago di Chili, 6501., reis naar de Duitse Bonds republiek (30 april tot 4 mei 1987), dom van Speyer, 1000 1., Poolse reis (8 tot 14 juni 1987), Danziger altaar, 2500 1., VS-reis (10 tot 19 september 1987), skyli ne van Manhattan en 5.000 1., reis naar Canada (20 september 1987), tent in Fort Simpson. HERO VIIT laagje as is bedekt. De meeste aanmaakvloeistoffen of aanmaakblokjes kunnen geen kwaad. Alleen petroleum is niet geschikt om vuur aan te maken. Petroleum verbrandt niet volledig, waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Gebruik voor het aansteken van de barbecue spiritus of, nog beter, aanmaakblokjes. Door oververhitting of te lang verhitten wordt het oppervlak van het vlees eerst droog, dan zwart en tenslotte verkoolt het vlees. Hierbij ontstaan schadelijke stoffen. Een ander nadeel van te snel verhitten is dat het vlees er van buiten wel gaar uitziet, maar van binnen nog rauw is. Tenslotte veroorzaakt vet dat uit vlees in het vuur druipt, de nodige schadelijke stoffen. De ongewenste stoffen die bij deze processen ontstaan zijn met name polycyclische aromatische koolwaterstoffen, - aangeduid als PAK's. Deze stoffen kunnen de kans op kanker vergroten. Een zelfgemaakte barbecue van wat stenen en een stuk kippegaas is af te raden. Gaas wordt meestal gemaakt van een legering van diverse metalen. Kippegaas is niet bedoeld om in contact te akomen met voedingsmiddelen. Wat de gevolgen van barbecuen op kippegaas zijn, is niet bekend. Gebruik als rooster altijd materiaal dat hiervoor bestemd is. Dit kan ook het rooster uit de oven zijn. De gerechten voor de barbecue zijn in hoofdzaak vlees en kip, 'kwestbare' produkten die een goede voedingsbodem zijn voor bacteriën. Vlees en kip zijn van nature besmet met bacteriën. Bij gemalen vlees (tartaar en gehakt) zitten de bacteriën niet alleen aan de oppervlakte, maar ook door het vlees heen. Bij een hoge temperatuur, zoals 's zomers buiten, vermenigvuldigen bacteriën zich razendsnel. Teveel bacteriën kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Dit is te voorkomen door vlees (vooral varkensvlees), kip en gemalen vlees goed gaar te maken. Daardoor worden de bacteriën gedood. Is het vuur te heet, dan is de buitenkant van het vlees wel bruin maar de binnenkant nog niet gaar. Houd daar rekening mee. Dikkere delen zoals kippepoten kunnen beter even worden voorgekookt. Het barbecuen gaat dan sneller en beter. Bij het bereiden van vlees bestaat de kans op 'kruisbesmetting': op alle keukenmateriaal dat in aanraking is geweest met rauw vlees zitten vanzelfsprekend bacteriën. Komt het geroosterde vlees hiermee weer in aanraking, dan wordt het opnieuw besmet. Leg daarom vlees nooit terug op het bord waarop het rauwe vlees heeft gelegen en gebruik voor bereid vlees daarom ook ander, schoon keukengereedschap. Marineren dood bacteriën niet. Plaats vlees tijdens het marineren altijd in de koelkast. Verwerkt u de marinade later tot een saus, kook deze dan goed door om eventuele bacteriën te doden. De bij de barbecue vaak gegeten rauwe groente en salades kunnen eveneens een bron van infectie zijn. De kans op besmetting met ziekteverwekkende bacteriën is groot als de groente kort voor de oogst is besproeid of is gewassen met slootwater. Voor gebruik goed wassen met leidingwater is daarom erg belangrijk. Voorkom kruisbesmetting door schone en vuile groente gescheiden te houden. Maak rauwkost kort voor de maaltijd klaar en bewaar het nooit langer dan één dag in de koelkast. Vers vlees of gevogelte blijft in de koelkast twee dagen goed. Buiten de koelkast bederft het binnen één dag. Neem vlees, kip en groente niet te lang van tevoren uit de koelkast. Zet niet teveel klaar, bewaar wat niet direct wordt gebruikt in de koelkast. Bewaar geen resten die een poosje buiten hebben gestaan. Weer insekten, ze kunnen bacteriën verspreiden. Dek gerechten af. INEKE VOLKERS Barbecuen is een gezellige manier om 's zomers met elkaar te eten. Het is gemakkelijk en niet zo formeel. Dat barbecuen niet helemaal ongevaarlijk is, zal bekend zijn. Naast het brandgevaar bestaat er ook verbrandgevaar. Stukjes vlees, vis en groente verbranden gemakkelijk wanneer net vuur nog vlamt, het rooster te dicht op het vuur ligt of wanneer het produkt niet vaak genoeg wordt gekeerd. Verbrande stukjes vlees kan men beter niet eten! Ze bevatten een stof waarvan is aangetoond dat er een relatie bestaat met het ontstaan van kanker. Tevens bestaat er gevaar voor voedselvergiftiging als niet hygiënisch wordt omgesprongen met de produkten. Wie echter op de juiste manier te werk gaat, kan rustig eten. Bij barbecuen kunnen gemakkelijk schadelijke stoffen vrijkomen. Dit is het geval bij het verbranden van de houtskool. Wordt het vlees te snel op het vuur gelegd, dan komen die stoffen op het eten terecht. Het is beter te wachten totdat de houtskool met een De Nederlandse bieren zitten in eenvormige flesjes. EUROPA OUWER i:te

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1989 | | pagina 13