de vrij(e)dagkrant vrijdagkrant ambachtelijke drankjes 13 toneel 12 uit 9 terrein 9 op reis 11 spel 11 kreeft 11 eettaboes PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT VRIJDAG 23 JUNI 1989 redactie PZC-bijlagen advertentie en Vlissingen administratie Terneuzen opening kantoren uitstervend beroep graanjenever theaterprogramma's, exposities en films. schoolvoorstellingen brengen jeugd in de greep van het toneel, solo-toneel van jos de jonge. distilleren is een paardemiddel vrijdagkrant Oostsouburgseweg 10 Postbus 18 4380 AA Vlissingen Tel. 01184-84000 Middelburg Markt 51 4331 LK Middelburg Tel. 01180-81000 Goes Grote Markt 2 4461 AJ Goes Tel. 01100-31800 Oostsouburgseweg 10 Postbus 18 4380 AA Vlissingen Tel. 01184-84000 Nieuwstraat 22 4531 CW Terneuzen Tel. 01150-94457 Hulst Steenstraat 6 4561 AS Hulst Tel. 01140-14058 Zierikzee Oude Haven 41 4301 JK Zierikzee Tel. 01110-15380 Van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. drie telgen van de sterk groeiende vier keer vier-familie aan de tand gevoeld. darmstoornis velt veel vakantiegangers rummikub: wat goed is voor schoonmoe der... mini-kreeftjes uit canada via yerseke naar de consument. Aan eettaboes zitten vele kanten. de een eet sprinkhanen, de ander garna len. smaakstoffen meegenomen worden. Neutrale graanalcohol met een gehalte van 96 procent is het resultaat van één keer gefractioneerd stoken waarbij alle natuurlijke kleur- en smaakstoffen verloren gaan. Wanneer we nu bedenken dat een industrieel vervaardigde jonge jenever 4 procent moutwijn en voor de rest neutrale alcohol bevat dan is het duidelijk dat de aanbevelende term „graanjenever" geen enkele waarde heeft. Een ambachtelijke distillateur als Fred van Zuidam doet geen 4 maar 10 procent moutwijn in zijn jonge jenever. Zijn oude jenever heeft ruim 30 procent moutwijn waar de industrie het gewoonlijk op 10 procent houdt. Waarmee het verschil tussen oud en jong is aangetoond. In tegenstelling tot wat velen denken is oude jenever niet ouder dan jonge. Oude Hollandse jenever is ook niet op eikenhout gelagerd, dat doen alleen de Belgische jeneverstokers. Oude jenever bevat meer moutwijn en meer distillaat van kruiden en wortels dan jonge jenever. De term oud slaat op het feit dat deze manier van jenevermaken de oudste is, daterend uit de tijd dat de natgeworden lading van graanschepen met averij alleen nog goed genoeg werd geacht om er alcohol van te stoken. Daarom liggen de oude distilleerderijen in Schiedam ook allemaal aan het water. Distillateur is een uitstervend beroep. In Nederland kun je er niet eens voor leren, wel In Berlijn. Een goed smaakgeheugen is een eerste vereiste, als Fred van Zuidam een bijzonder smaakje tegenkomt, weet hij waar hij dat tien jaar terug voor het eerst proefde. Twintig jaar geleden begon hij met het ontwerpen van een sinaasappellikeur. Er waren maanden dat hij er niets aan deed. Een tijdje terug creëerde hij het ideale recept. Hij liet zijn vrouw en zoon als eersten het resultaat blind proeven. Wat zij dachten dat Grand Marnier was, kwam uit de distilleerderij in Baarle- Nassau. Fred van Zuidam is steeds op zoek naar de mooiste grondstoffen. Joegoslavische jeneverbessen passen beter in zijn receptuur dan Italiaanse. En Egyptisch anijszaad is prima, maar de Spaanse uit Alicante is de beste, zoals Duitse hop zijn voorkeur heeft boven die uit andere landen. Wie distillateur wil worden, moet van vele markten thuis zijn. Hij moet bovendien een goede relatie hebben met de bank. De alcohol in de distilleerderij is „ongeaccijnsd", dat wil zeggen dat er nog geen accijns over is betaald. Wel moet het gehele uitgaande produkt totaal en de voorraad voor eenderde deel door een bankgarantie worden gedekt. „Laatst wilde ik de omzet iets vergroten; dat betekende dat ik wel de bankgarantie met vijftigduizend gulden moest zien uit te breiden", zo illustreert Van Zuidam de problemen van de kleine distillateur. Aan die pittige drankjes van onze stokers verdient de schatkist het meest. RIEN VAN REEMS Distilleren is een paardemiddel, dat je lalleen in uiterste noodzaak moet toepassen". Fred van Izuidam, ambachtelijk Idistillateur, zegt het met grote Ldruk. Hij geeft toe dat het jvreemd lijkt wat hij zegt, Lmaar toch is het zo. Bij het distilleren van een Alcoholische basisdrank treden [subtiele smaakveranderingen Vp die niet altijd gewenst zijn. baarom worden delicate likeuren bij voorkeur niet via len distilleerproces Vervaardigd maar door middel Aan maceratie of infusie. Dat ivil zeggen dat de distillateur Iruchten, wortels, specerijen If kruiden laat trekken op Alcohol waarna hij het Verkregen extract vermengt liet cognac, een Eau de Vie, todka of een neutrale alcohol. Als hij dan ook nog eens verse Iruchten aan de likeur loevoegt, dan is het resultaat len ware godendrank, lo ontstaan in een kleine hal lp het industrieterrein van Eaarle Nassau niet alleen de {eerlijkste likeuren maar ook lelicatessen als bijvoorbeeld Aardbeien op Cognac, Wilde Bramen op Vodka, Frambozen lp Eau de Vie de Vin en Baby leertjes op Liqueur de Poire Viiliam. Jred van Zuidam is van huis lit chemicus. Het stoken van Inevers en het maken van {keuren vult zijn leven, larenlang bestuurde hij deze Irocedés bij het bekende Imiliebedrijf De Kuyper in Ichiedam waar hij lerscheidene nieuwe likeuren jntwierp. Zo'n tien jaar geleden Begon hij voor zichzelf. Baarle jiternational BV is goed voor o'n honderd produkten. Ze zijn b vinden op de schappen van Be betere slijters en bij het pPC, het inkoopcentrum van e horeca in Breda. Fred van luidam bedient de top van de Jarkt zoals hij zelf zegt. Éénvoudig is dat niet, want de [ederlandse slijters zijn met nden en voeten gebonden de grote fedistilleerdfabrieken die de leinhandel de steun van hun pamsbekendheid bieden. De borsnee cliënt die in het |gemeen meer prijs- dan waliteitsbewust is, vraagt par merken die hij op de tv of Ide tijdschriften heeft gezien, leid voor een omvangrijke Iclamecampagne heeft de leine jeneverstoker niet. laarom krijgt het handjevol, leine, ambachtelijke Istillateurs in de slijterswereld jauwelijks voet aan de grond, lat vreselijk jammer is omdat j een produkt maken dat loeit op eeuwenoude jederlandse tradities, kt verschil tussen wat zij en jat de grote „merken" doen is ft onderscheid tussen jnbachtelijk en industrieel. De loten maken een lassaprodukt tegen de laagst |ogelijke prijs. De echt nbachtelijke distillateurs loduceren voor de Idividualistisch ingestelde Ifhebber. Zij werken teinschalig en wegen kwaliteit betaalbaarheid tegenover kaar af. Doordat zij vrijwel tijd relatief kleine partijen jaken, zÜn zij flexibel, led van Zuidam heeft naast [neigen exclusieve merken |k goede „private labels", lodukten als citroenjenever, Iroenbrandewijn en Issenjenever voor bepaalde liters. Het zijn goede, redelijk ■Prijsde produkten op basis Fred van Zuidam controleert met een alcoholmeter het gehalte van een likeur. Een goed smaakgeheugen komt van pas als een nieuw drankje moet worden beoordeeld. van Zuidam ergert zich er wezenloos aan. Alle distillateurs gaan bij het maken van jenever, zowel oude als jonge uit van dezelfde grondstoffen en dat zijn in de eerste plaats moutwijn en neutrale alcohol. Neutrale alcohol kan worden gestookt van melasse, van wijn of van granen. In alle gevallen is het eindprodukt een kleurloze en smaakloze alcohol. Het is een wijdverbreid misverstand dat de leveranciers van bekende merken jenever zelf alcohol stoken. Geen enkele distillateur doet dat. Zij betrekken hun neutrale alcohol én hun moutwijn van de één of twee alcoholfabrieken die er in in ons land nog zijn, zoals die van Gist-Brocades. Van de moutwijn en de neutrale alcohol stellen zij dan hun jenever samen. Het is de moutwijn die met de kruiden en de jeneverbessen smaak geeft aan de jonge of oude jenever. Dat de kreet „graanjenever" niets zegt van de kwaliteit wordt duidelijk als we het procédé van de alcoholvervaardiging bekijken. Zowel bij de vervaardiging van moutwijn als bij die van neutrale alcohol is het uitgangspunt een graanbeslag dat na vergisting 6 procent alcohol bevat. Moutwijn met een alcoholgehalte van 47 procent ontstaat na drie keer overhalen waarbij veel van ingedikte sappen. Zijn eigen bessenjenever is van echte vruchten gemaakt. Op verzoeken van slijters om een stuntjenever te maken, gaat hij niet in. Een brutowinst van dertig cent per fles is zoveel moeite niet waard. Dat is honderdtachtig gulden op een partij van zeshonderd flessen. Ook modeverschijnselen zullen hem niet meeslepen. Gifgroene pisangdrankjes noemt hij zuurstoklikeuren. Hij rekent graag af met de legendevorming rond het gedistilleerd, waardoor er bijvoorbeeld de meest vreemde vooroordelen bestaan ten opzichte van jenever. Neem nou de slijter die de jonge jeneverdrinkers in zijn vriendenkring probeert over te halen om eens een oude te proeven. Eerst wil niemand eraan maar als ze de smaak te pakken hebben, zijn ze er niet meer van af te krijgen. Goed voorbeeld van ontaarde mythevorming is de term „graanjenever" of zelfs „dubbele graanjenever". Fred Vruchten op geurige alcoholen vormen de delicatessen van de ambachtelijke distillateur.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1989 | | pagina 7