PZC 22 OUDE MADEIRA vergeten godendrank uit een atlantiseh paradijs niet bang zijn voor de zeewolf postwegels ff FjJ ''UT vrijdagkrant VRIJDAG 17 MAART 1989 ontdekking mAtlantische -Oceaan; Haute Cuisine bij u thuis. Zonnig Madeira, land van f liefde en zon", luidde het m de jaren vijftig uit de mond van de populaire radio-artiest Eddy Christiani. En Madeira, de paradijselijke parel in de At lantische Oceaan bleef bezon gen. Ted de Braak maakte zijn debuut met „Een glaasje Madei ra, my dear?", dat ons nogal exotisch in de oren klonk. Ne derland was immers de Madei- ra-wijn al lang vergeten. Het liedje kwam dan ook uit Enge land waar tradities meer dan hier worden gekoesterd. Madei ra is in sommige oude Engelse families nog altijd het ochten daperitief bij uitstek. Een wijn die voor de lunch als een regel matig terugkerend ritueel wordt geschonken uit een kristallen karaf. Een wijn met een boeiend verleden, waarmee de oude snoeper uit het liedje een jonge deern tracht te verlei den. Maar ook de wijn waarmee de onafhankelijkheidsverkla ring van de Verenigde Staten werd bezegeld. Lang geleden was de Madeira- wijn in ons land bijna even popu lair als in Engeland. Nu hebben Port en vooral Sherry de Madei ra verdrongen. Vooral qua prijs heeft de Madeira het tegen die andere met alcohol versterkte wijnen moeten afleggen. Slechts een handvol echte liefhebbers is hem trouw gebleven. Merkwaar dig genoeg echter is in België een respectabele markt voor de Madeira blijven bestaan. Maar in Nederland is deze even koste lijke als kostbare drank schaars geworden en zelfs bij wijnkopers van naam is de keuze beperkt. De geschiedenis van Madeira is jong en daarmee die van de wijn. Prins Hendrik de Zeevaarder, de initiator van de grote Portugese ontdekkingsreizen, stuurde zijn edelen Joao Gonalves Zarco en Tristao Vaz Teixeyra nadat zij in 1418 het tot de Madeira-archipel behorende eiland Porto Santo hadden ontdekt, er opnieuw op uit om te onderzoeken wat schuil ging onder de grote schier onbeweeglijke wolk die zij vanaf Porto Santo in zuidwestelijke richting hadden waargenomen. De bemanning van Zarco en Vaz die niet wist of wilde geloven dat de aarde rond was, dacht dat het gassen en dampen waren die op stegen uit de ingang van de hel Advertentie aan de uiterste rand van de aar de. Prins Hendrik, zijn kapiteins en hun Genoese navigator Bar- tolomeus Perestrello vermoed den echter dat de wolk zich vormde boven de bergen van on bekend land. Op de eerste juli 1420 ontdekten de Portugese zeevaarders onder de angstaan jagende wolkenformatie inder daad het met dichte wouden be dekte vulkanische eiland Madei ra. de Madeira Wine Company die is gevestigd in een oud klooster in Funchal laat p.r.-manager Jo sé Duarte da Silva vier min stens tien jaar oude Madeira's proeven, een Malmsey, een Bual, een Verdelho en een Ser- cial. Alle vier danken zij hun be staan aan wat wordt genoemd de „edele wijnstokken" van Ma deira. Dit ter onderscheiding van de meer gewone wijnstok ken waarvan overigens ook Ma- Het eiland was onbewoond. De legende wil echter dat een En gelse edelman Robert a Machin en zijn geliefde Anna d'Arfet die, omdat zij van verschillende stand waren, niet met elkander mochten trouwen, in de veer tiende eeuw met een zeilschip naar de Middellandse Zee vluchtten, door een storm wer den overvallen en op Madeira te recht kwamen. Daar overleden zij van uitputting. Op de plek waar zij omkwamen stichtten de Portugezen Machico, genoemd naar Machin. Portugal koloniseerde Madeira in 1425 en Zarco en Vaz werden de eerste gouverneurs van de nieuwe Portugese provincie overzee. Tot de eerste kolonis ten behoorden naast Portuge zen andere Europeanen: Belgen, Italianen, Fransen, Nederlan ders en Engelsen. Vooral de laat- sten zouden in latere eeuwen hun stempel op het eiland druk ken. Vele prachtige wijnen dra gen de namen van Britse Madei- raschippers, zoals Blandy, Lea- cock, Wells Brothers, Cossart en Gordon, namen die nu nog voortleven in de merknamen van de Madeira Wine Company, de grootste producent van Ma derawijnen op het eiland. In het deftige met mahonie be timmerde directievertrek van deira's maar vooral tafelwijnen worden gemaakt. De Malmsey is de zoetste Madei ra, een dessertwijn, gemaakt van de Malvasia-druif. De Mal- vasia Candida, de oudste wijn stok van Madeira, voerden de eerste kolonisten aan van het ei land Kreta. De Malvasia Babosa is een variëteit uit 1515 die ver want zou zijn aan de Franse Mal- voisie. De Malvasia-variëteiten groeien op zeeniveau waar het op Madeira het warmst is. Hoe hoger hoe droger, zeggen de wijnbouwers en dat klopt want de droogste wijn is de Sercial en die is afkomstig van een druif die verwantschap vertoont met de Duitse Riesling en groeit op de berghellingen tussen de 500 en 800 meter. Iets hoger dan de Mal vasia treffen we de Bual of Boal aan, die een iets minder zoete wijn oplevert dan de Malvasia. Van de Boal is het minst aange plant en dat maakt deze wijn tot de kostbaarste onder de Madei ra's. Tussen Boal en Sercial komt de Verdelho. De Verdelho groeit tot 500 meter hoogte en le vert een wijn met een volle smaak. Deze wijnstok heeft de zelfde afkomst als de Italiaanse Verdia. Voor Duarte da Silva is de Verdelho een van de mooiste Madeira's. Dat deze wijn het minst wordt verkocht komt naar zijn mening door de moeite die buitenlanders hebben met de uitspraak van het Portugese Verdelho dat een beetje lijkt op „verdeljoe" waarbij de 1 en de j nauwelijks hoorbaar zijn. Alle vier „edele wijnstokken" Verdelho, Sercial, Boal en Mal vasia dragen groene druiven. Daarnaast is er een blauwe druif, de Tinta Negra Mole, die op alle hoogten, van zeespiegel tot 800 meter, tiert en die op die ver schillende hoogten heel merk waardig de voornaamste eigen schappen van elk der edele soor ten heeft overgenomen. Vijftig tot zestig procent van de Madei ra's is dan ook gemaakt van de Tinta Negra Mole, uitstekende wijnen waar echter niet de na men van de vier groten aan mo gen worden gegeven. Noël Cos- sart, Madeiraschipper in ruste, pleit in zijn boek "Madeira, the Island Vineyard" evenwel voor promotie van de Tinta Negra Mole tot „edele variëteit". Hij verdient dat, zo meent hij, even zeer als de Verdelho die pas in het begin van deze eeuw in de adelstand werd verheven. Boe ken van voor de Tweede Wereld oorlog noemen vaak de Verdel ho niet eens. Wie in Nederland voor een be drag tussen de tien en twintig gulden een fles wijn koopt waar van het etiket vermeldt dat zij „Fine" of „Finest Madeira" be vat, schaft zich een wijn aan van de Tinta Negra Mole die waar schijnlijk niet ouder is dan drie jaar. Kenners en liefhebbers noemen dat een „keuken-Madei- ra", goed voor een scheutje smaakmaker in de ossestaart- soep. Toch zijn er heel wat gere nommeerde restaurants die zo'n „keuken-Madeira" als dure ape ritief schenken. Jonger dan drie jaar mag een Madeira niet worden verkocht. Als een wijn vijf jaar oud is, krijgt hij de kwalificatie „Reser ve". Tien jaar oude Madeira ver Luis Gomes, een van de 27 firma's die zijn opgegaan in de Madeira Wine Company, herdenkt de periode van de grote ontdekkingsreizen 500 jaar geleden met een 15 jaar oude Boal in houten kistje. dient de nominatie „Special Re serve". Een „Vintage" is een Ma deira die 20 jaar op houten vat heeft doorgebracht, niet is ge mengd met een wijn van een an der jaar en altijd afkomstig is van één van de „edele wijnstok ken". Evenals sherry wordt veel Madeira gemaakt volgens het solera-systeem. Dat houdt in dat vaten met oudere wijnen worden aangevuld met jongere wijnen. Maar de mooiste Madeira's blij ven ongemengd. De Madeira is een versterkte wijn, dat wil zeggen dat wijnal cohol wordt toegevoegd tijdens of na de natuurlijke gisting. Sercial en Verdelho laat men helemaal uitgisten met als re sultaat een droge tot tamelijk droge wijn die een hoog gehalte aan eigen alcohol bevat. Bij Boal wordt alcohol toegevoegd als de helft van de druivensui- kers is vergist en bij de zoete Malmsey wordt de vergisting soms al na twee dagen gestopt door een gift wijnalcohol die de gistcellen doodt. Eeuwen geleden ontdekte men dat Madeira verbeterde na een zeereis naar de tropen. Sinds dien wordt Madeira gedurende minstens drie maanden be waard op een temperatuur die varieert van veertig tot vijftig graden Celsius. Dit verwar mingsproces dat in het Portu gees „estufagem" heet bepaalt in hoge mate het karakter van de Madeira. Dank zij de estufa gem is Madeira onbeperkt houd baar. Ja, het is zelfs de enige wijn ter wereld die niet in kwaliteit achteruit gaat wanneer u de fles open laat staan. Madeira moet zelfs kunnen ademen om te kun nen rijpen. Daarom laten ken ners hun flessen Madeira recht op staan, zodat de kurk uit droogt en zuurstof toelaat. Een tien jaar oude Sercial kost op Madeira zelf al gauw zo'n vijf endertig gulden. Wat maakt de Madeira zo duur? Dat is een complex van factoren. Het ei land is klein en de produktie ge ring. Er zijn zo'n 4500 wijngaar den, verdeeld over 14.000 perce len, die op hellingen liggen die zo stijl zijn dat ze alleen met hand werktuigen kunnen worden be werkt. Zo'n perceeltje levert soms maar één vaatje wijn op. In de jaren zestig en zeventig zijn bovendien veel wijnboeren over gestapt op de lucratievere teelt van bananen. Nu worden weer wijnstokken aangeplant. De mensen van Madeira zijn vriendelijk en ingetogen; als bij alle bergbewoners is hun tempo traag. Een zekere gelatenheid valt de bezoeker op. Duarte da Silva bevestigt dat. Hij schrijft het toe aan het harde bestaan op Madeira. Want hoe lieflijk het ei land met al zijn bloemenpracht ook overkomt op de toerist, voor de bewoners is het een vrucht baar maar weerbarstig land dat zijn produkten niet zo maar prijsgeeft. R1EN VAN REEMS Vorige week gaf ik een re cept voor zeeduivel. Deze vis wordt nogal eens verward met zeewolf. Wat beide vissen gemeen hebben is het af schrikwekkende uiterlijk. Beide hebben een angstaan jagende kop met scherpe tan den. Maar dat is dan ook de enige overeenkomst want verder zijn het in culinair op zicht twee geheel verschillen de vissen. De zeeduivel is een magere vis met prachtig ste vig visvlees. De zeewolf be hoort tot de vette vissen en het visvlees lijkt wel een beetje op paling. Tegenwoordig wordt zeedui vel beschouwd als een delica tesse. Dat was vroeger anders. Oude kookboeken en zelfs wat oudere culinaire encyclopedieën vermelden dat zeeduivel altijd moet wor den gebakken. Andere berei dingswijzen kende men vroe ger niet. De laatste jaren heeft een herwaardering van de zee duivel plaatsgevonden. Dank zij de Franse keuken weten we nu dat je zeeduivel ook kunt pocheren en stomen wat de smaak zeer ten goede komt. De zeewolf is nog altijd onbe kend in de fijne keuken. De vis wordt nog altijd een beetje met de nek aangekeken. We zien er armeluiskost in en het gevolg is dat de vis niet duur is. Op het moment is de prijs ongeveer een gulden per ons. Zeewolf komt nu vooral op ta fel in gebakken vorm als lunchgerecht. Dat het anders kan, wil ik aantonen met het volgende recept voor Zeewolf in bladerdeeg met een rode wijnsaus. Rode wijn en vis is ook al zo'n combinatie die vol gens velen niet mag; toch doen we het. Evenmin als u bang hoeft te zijn voor de zee wolf (de visman heeft de kop er al afgehaald) moet u angst hebben voor vis en rode wijn. Doordat de zeewolf van zich zelf zo vet is gaart hij in het bladerdeeg tot een vrij droog gerecht waar een romige wijn saus goed bij past. ZEEWOLF IN BLADER DEEG MET RODE WIJNSAUS Ingrediënten: 500 gram zee wolf, 1 grof gesneden ui, 2 dl rode wijn, 2,5 dl slagroom, 100 gram koude boter in dobbel steentjes gesneden, 8 plakken bladerdeeg uit de diepvries, 2 dl visfumet gemaakt door gra ten en vinnen van vis (vragen om zonder scheuren van de bakplaat te krijgen. Pak de fi lets in het deeg dat u dicht- plakt met het losgeklopte ei-1 geel en probeer ze de vorm van I visjes te geven. Van stukjes bladerdeeg die na het bijsnij den zijn overgebleven maakt u met een theelepeltje schub ben door de ronde kant van het lepeltje als snijkant te bruiken. Plak de schubben I met eigeel op de vispakketjes. Verwarm intussen de oven voor op 225 graden en zet de vispakjes op een goed bebo- aan de visman) in 3 dl water met een takje tijm, grof gesne den prei en 1 grote ui in ringen, plus wat selderijstengels zo'n half uur te laten trekken, ver der 2 losgeklopte eigelen, pe per, zout en een snufje noot muskaat. Bereiding: snij van de zeewolf 8 filets ter lengte van circa 10 centimeter. Ont dooi de bladerdeeg. Leg de zeewolffilets in een platte schaal en snij de ui in ringen. Peper en zout de filets, leg de uiringen er bovenop en schenk de 2 dl rode wijn over de vis. Laat de vis enkele uren marineren in de koelkast. Leg twee plakken bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een dunne plak van 15 centimeter lang en tien centimeter breed. Doe hetzelfde met de overige plakken bladerdeeg, zodat u vier plakken krijgt. Leg op elke plak twee zeewolffilets die u eerst goed droog hebt ge maakt, want anders krijgt u na het bakken het probleem dat de deegbodem te zacht is terde bakplaat in het midden van de oven. Bak de vis in ongeveer een half uur gaar. De pakjes zijn dan mooi gebruind op de plaatsen waar u ze met eigeel hebt bestreken. Intussen maken we de saus door de visfumet tot de helft in te koken met de rode wijn, Vervolgens doen we er de room bij en laten we de saus verder inkoken tot eenderde. Daarna kruiden we de saus naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Tot slot roe ren we klontje voor klontje de koude boter door de saus. Die moet warm zijn maar mag niet meer koken. Eerst als een klontje boter helemaal is op gelost het volgende er door roeren. Leg op elk bord een bladerdeegvisje en giet er wat van de wijnsaus bij. Serveren met krielaardappeltjes en ver se groenten als worteltjes, do perwtjes en broccoliroosjes. RIEN VAN REEMS )lAe Franse serie frankeer- MJ zegels van de hand van Pierre Gandon naar het werk van Delacroix 'La Liberté guidant le peuple' is sedert 4 januari 1982 in roulatie. Ze ven jaar voor een permanente serie is lang. Tenminste in het licht van de recente Franse postzegelgeschiedenis'. Dat vindt het Franse dagblad Le Monde. En waarschijnlijk de Franse PTT ook, want er is kort geleden door de PTE-mi nister, Paul Quiles, een ont- werp-wedstrijd uitgeschre ven voor een nieuwe fran keerzegel, die 31 mei sluit. Het Franse blad heeft echter bij voorbaat geen hoge hoed op van het eindresultaat van de wedstrijd en vreest dat het net zo zal gaan als bij de vorige open wedstrijd, toen het prijs winnende ontwerp in een la verdween en teruggeschakeld moest worden naar een 'echte ontwerper'. Als het deze keer echter geen échec wordt kun nen we in augustus een op volgster verwachten van Li berté. Nu we toch in Frankrijk zijn zullen we de restant-emissies 1988 en de eerste uitgiften van dit jaar meteen behandelen. Op 10 december kwam nog een 5 franc-grootformaatzegel uit in de kunstserie. Afgebeeld wordt de Piëta van Villeneu- ve-lès-Avignon, een werk van de laat-gotische schilder En- guerrand Quarton (1410-1466). pometrie' van Yves Klein (1928-1962). Als 'mede-oprich ter' van de kunstrichting Nou- veaux Réalistes was Klein een van de belangrijkste voorlo pers van de kunst in de jaren '60. vormd door deels een band, een tandwiel en een wiel van een trein) en het 100-jarig be staan van de beroemde BM- tirsche Bahn wordt op een 80 rp.-zegel herdacht. Ook veel Nederlanders zullen tijdens hun vakantie al een tocht met een trein van de Rhatische Bahn hebben gemaakt door de 116 tunnels en over 485 bruggen. Op de zegel een trein in een kleurig landschap. m M. m, M Eveneens op 10 december werd het jaar afgerond met een 2,20 fr.-zegel ter gelegen heid van veertig jaar universe le verklaring van de rechten van de mens. Op de zegel een deel van de aardbol met daar voor tekst. Het jaar 1989 zal in het teken staan van '200 jaar revolutie'. Men is daar dan ook direct op 1 januari maar mee begonnen. Op eeri 2,20 fr.-zegel worden drie gestileerde vredesduiven afgebeeld in de landskieuren voor 'vrijheid, gelijkheid en broederschap'. De eerste Franse kunstzegel '89 (5 fr.) verscheen 21 januari en toont de 'Blauwe Anthro- Ierland Voor het vijfde ach tereenvolgende jaar konden we op 21 januari Ierse 'love'- zegels verwelkomen. Twee stuks in waarden van 24p en 28p en beide in een oplage van 3 miljoen exemplaren. Op de 24p-zegel worden voorjaars bloemen afgebeeld die het woord GRA uitbeelden (GRA staat voor liefde) en het motief van de 28p-zegel is ontleend aan het schilderij 'Het sonnet' van William Mulready (een jonge vrouw zit een gedicht te lezen, dat door de jongeling die aan haar voeten zit is ge schreven). Zwitserland Op 13 augus tus 1889 werd door de Zwitser se regering de Veldpost in het leven geroepen, waarbij te vens werd verordonneerd dat deze dienst een onderdeel van het leger zou vormen. Dit jaar bestaat de Zwitserse Veldpost dus honderd jaar. Dat was op 7 maart reden voor de Zwitser se PTT een zegel van 25 rap-, pen uit te geven met daarop een militair (een van de 3500 die bij de Veldpost dienen), die op zijn rug een zak met post draagt. Deze Veldpost-zegel maakt deel uit van de eerste bijzon dere Zwitserse herdenkings serie '89. Met de tweede zegel van deze serie (35 rappen) wordt het 700-jarig bestaan van de stad Delémont postaal gevierd. In 1289 kreeg Delé mont stadsrechten van het bisdom Bazel, maar archeolo gische vondsten wijzen er op dat het dal reeds door Galliërs en Romeinen werd bewoond. Op de zegel Fontaine du sau- vage en Porte au Loupe. ill.MHJ l-v»iS>| VA AV.XVlVVVVv. AAVVV'h^ De serie wordt afgerond met een zegel van 90 rappen die in het teken staat van '2000 jaar Grote Sint Bernhard'. Vol gens geschriften waren het de Romeinen die in het jaar 12 voor Chr. voor het eerst de pas overtrokken. De beroemdste tocht maakte echter Napo leon, die in mei van het jaar 1800 met een leger, bestaande uit 40.000 man, 5.000 paarden en 50 kanonnen over de pas trok. Op de zegel zien we het eveneens bekende Bemhard- hospitaal, dat in de 11e eeuw door Bernhard de Menthon werd gesticht en op de voor grond de legendarische Sint- Bernhardhond Barry, die tal van mensenlevens heeft ge red. Dap wordt op een 50 rp-zegel het 100-jarig bestaan her dacht van de Bond van Open baar Vervoer (op de zegel een wiel, waarin in het midden een oog, terwijl de rand wordt ge In 't kort Griekenland: 2 de cember, kerstzegel, 30 dr., de Drie Koningen en 70 dr., Ma ria Boodschap; 2 december, conferentie minister presiden ten EG te Rhodos, 60 dr., land kaart EG en 100 dr., munt. Verenigde Staten: 12 Juli, per manente zegel uit serie voer en vaartuigen, 15 c., sleep boot; 19 juli, serie voer- en vaartuigen, 13,2 c. (voor mas sa-zendingen), kolenwagen; 26 juli, 200 jaar staat New York, 25 c„ Wallstreet met Fe deral Hall en Trinity Church; 8 augustus, love-zegel, 45 c., rozen. HERO WIT In vaten die soms eeuwen oud zijn, rust de Boal. Wij verzorgen uw culinaire w ensen voor u en uw gasten. Inl.: 01100-20857 of 01184-60462. Een aantrekkelijk alternatief, p ■I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1989 | | pagina 22