PZC vrijdag krant
steeds meer
mannen koken
afscheid van de
wintergroenten
kaartJ
postzagals
10
VRIJDAG 24 FEBRUARI 1989
verbeteringen
r.
F0ROYAR5QO!
Oud-Beijerland
e j el0*'"'
Revolutie op het gebied
van de huishoudelijke
apparaten? Ik verwacht er de
komende jaar geen". Giovanni
Mario Rossignolo president
van Zanussi was niet naar de
jaarlijkse vakbeurs
Domotechnica in Keulen
gekomen om een somber beeld
te schetsen, maar kon er toch
niet onderuit. De
concurrentiestrijd met de
andere witgoed- en kleinere
huishoudelijke
apparatenmakers wordt steeds
meer gevoerd door marketing-
strategen en minder door de
uitvinders en de ingenieurs.
Marketing-strategen met in
hun kielzog de ontwerpers.
Niet de techniek, maar het
ontwerp, daar zullen in de
toekomst de grootste
verschillen liggen.
De Domotechnica in Keulen is
ieder jaar weer de belangrijkste
internationale beurs voor de
ontwikkelingen op het gebied
van huishoudelijke apparatuur.
Trends worden op deze beurs
gezet, primeurs getoond en
toekomstmodellen
gepresenteerd. Dit jaar was het
een vrij saaie beurs. Het
belangrijkste nieuws, de
koelkasten met een isolerend
schuim dat de helft minder
schadelijke stoffen bevat (maar
wel 3 -5 procent meer stroom
verbruikt), werd door enkele
fabrikanten als primeur
gebracht. Maar dat was dan
geen innovatie van die
fabrikanten, maar van de
leverancier van dat isolerende
schuim, die aan vrijwel alle
koelkastenfabrikanten levert.
Blijven we nog even bij
Zanussi. Mario Vichi, general
manager huishoudelijke
apparatuur: „Belangwekkende
nieuwe ontwikkelingen doen
zich niet meer voor. We zijn in
een fase gekomen dat we ons
kunnen concentreren op tal
van kleine verbeteringen op
allerlei terrein. Dat geldt niet
alleen voor Zanussi, maar voor
alle fabrikanten". Een blik op
de beurs geeft hem gelijk.
Sterker, ook bij Philips, AEG
en Miele bijvoorbeeld,
onderschrijft men het betoog
van Vichi.
Een greep uit de reeks kleine
ontwikkelingen: Bij koelkasten
werkt men aan een betere
beheersing van de
temperatuur. Het nu al enkele
jaren door Philips
gepropageerde No Frost-
sytsteem, dat in Amerika de
normaalste zaak van de wereld
is, maar hier nog niet echt goed
aanslaat, is nu ook door de
andere grote firma's
overgenomen. Koelkasten met
een O-graden zone en zelfs een
bak waarin een
keldertemperatuur
gegarandeerd wordt, zijn de
publiekstrekkers.
Bij wasmachines is de trend
naar meer efficiency. Iedere
fabrikant heeft zijn eigen
systeem en allemaal noemen ze
het een wereldrevolutie. Maar
waar het om gaat is dat er
gewoon effektiever gewassen
kan worden. Minder
stroomverbruik, minder
waterverbruik en minder
wasmiddel. Dat laatste scheelt
dus aan fosfaten en kan een
bijdrage genoemd worden aan
de zorg voor het millieu.
Op het gebied van de
magnetron is er de opkomst
van de steeds zwaardere
magnetrons, maar met 750 watt
nuttig vermogen lijkt de grens
bereikt. Meer vermogen is voor
huishoudelijk gebruik vrij
zinloos. De enkelwandige
Spacecube van Philips scoort
erg hoog vanwege de enorme
ruimte en de handigheid in
gebruik. Tegelijk komen er
steeds meer combi-apparaten
op de markt. De magnetron die
Mannen tonen een stijgende belangstelling voor koken
Het is maar goed dat niet alle
ontwikkelingen in Ameri
ka in ons land aanslaan. Fast-
food is ook hier al ingeburgerd
en MacDonald is zelfs populair
der dan de gezinsrestaurants
van Van der Valk, maar veel an
dere typisch Amerikaanse ont
wikkelingen blijven ons be
spaard.
Het lijkt uitgesloten dat in Ne
derland koken door de week tot
een overbodige bezigheid zal
worden bestempeld. Toch wordt
ook hier volop gepraat en ge
dacht over de veranderende con
sument. De opkomst van kant
en klare maaltijden en de nog al
tijd groeiende markt van de fast-
food, geven aan dat die verande
ring er wel degelijk is.
Marktonderzoekers komen dan
steevast met de bekende gege
vens: huishoudens worden
steeds kleiner; de een- en twee
persoons huishoudens zijn in
aantal groeiende, mede doordat
er een groeiend aantal ouderen
is, dat al 'uit de kinderen is', dat
langer zelfstandig blijft wonen.
Daarbij komt de koopkrachtige
markt van de tweeverdieners.
Zowel man als vrouw werkt en
veel tijd voor het huishouden is
er niet. Door de week daarom
vooral makkelijk eten en alleen
in het weekeinde wat meer tijd
in de keuken.
Met die gegevens zijn fabrikan
ten al enkele jaren aan het
stoeien en wordt de markt op
dit moment overspoeld met
steeds nieuwe kant en klaar
produkten. Daarbij wordt heel
handig gebruik gemaakt van
het woord 'vers'. Vers betekent
bij de kant en klare maaltijden
veelal dat zo'n produkt door de
bereidingswijze lang goed blijft
in de koelkast en dus niet als
conserven of diepvries betiteld
hoeft te worden. Maar om een
maaltijd die probleemloos drie
weken in de koelvitrine van een
supermarkt kan blijbven liggen
kok en de keuken thuis verkocht
wordt, signaleren een sterk stij
gende groep mannen die niet al
leen het keukengereedschap
koopt, maar ook advies vraagt.
Tijdschriften als Tip, Goede
Smaak, Lekker Eten, maar ook
een blad als Allerhande van Al-
bert Heijn, worden gretig gele
zen. Het aantal kookboeken dat
ieder jaar verschijnt wordt ook
steeds groter. Geschat wordt
dat alleen al het laatste jaar zo'n
negenhonderd nieuwe, of her
nieuwde titels zijn verschenen
op de Nederlandstalige markt.
als 'vers' te betitelen, blijft na
tuurlijk hypocriet.
Het gegeven, dat er met name
door het drukke leven in de gro
te steden steeds minder tijd is
om te koken, hoeft nog niet te
betekenen dat koken daarmee
uit de gratie raakt. Sterker, er is
juist een toenemende belang
stelling voor het koken, vooral
van de kant van mannen. Die
stijgende belangstelling is af te
lezen aan het gestaag groeiend
aantal kookclubs en kookscho
len in ons land. Ook de kookwin
kels, waar vooral kwaliteitsge
reedschap voor de professionele
Daarmee wordt de dalende be
langstelling voor het koken
goeddeels ontzenuwd.
Wel is het een nu al bekend gege
ven dat er in de randstad door de
week inderdaad veel meer ge
bruik gemaakt wordt van kant
en klare maaltijden dan elders in
het land. Tegelijk is er vanuit de
horeca steeds meer aanbod van
zogeheten maaltijdcomponen
ten. Men koopt dan geen kant en
klare maaltijden, maar bijvoor
beeld alleen de reeds bereide
groenten, of een salade of aard
appelschotel, die thuis verder af
gemaakt wordt.
ook als hete luchtoven en grill
gebruikt kan worden of met
meerdere functies tegelijk.
Allemaal ontwikkelingen, die al
eerder in gang gezet waren.
Op het gebied van de
foodprocessors, ook wel
keukenmachines genoemd,
blijken er steeds meer
mogelijkheden te komen met
een en hetzelfde apparaat.
Goed nieuws voor de fervente
Magimix-fans. De nieuwe
Magimix lijkt niet meer op het
vijftien jaar oude vertrouwde
model, maar heeft nu een
kleine bak die in de grote bak
past en geschikt is om in
hetzelfde apparaat ook de
kleinere klusjes uit te voeren.
Mario Vichi, van Zanussi dus,
signaleert ook dat
automatiseren in de fabricage
leidt tot een sneller antwoord
op vragen uit de markt. De
techniek is geen struikelblok
meer voor maatwerk. De komst
van steeds meer kleine
huishoudens moet resulteren in
bijvoorbeeld compacte
vaatwassers en wasmachines,
die dan ook nog de kritiek van
de vormgeving kunnen
doorstaan.
Vormgeving. Philips, maar ook
Zanussi en andere fabrikanten
zijn er steeds meer van
overtuigd dat daar de kracht
en het onderscheid moet
komen te liggen. De tijd dat de
naam Philips alleen al genoeg
was als garantie voor
kwaliteit is goeddeels voorbij.
De garantie van Tefal gaat nu
ook al verder dan de
winkeldeur. Vormgeving en
maatwerk zullen de markt
goeddeels bepalen. Een fraai
voorbeeld is een
koffieautomaat van Philips, in
Groningen ontwikkeld, die
afwijkt van de zakelijke trend
en dan ook Cafe Gourmet heet.
Een kruising tussen expresso
en normale koffie.
Er is, zeker op het gebied van
de huishoudelijke apparatuur -
de markt van de
keukenmachines en
magnetrons uitgezonderd - een
zeker verzadigingspunt bereikt.
Dat betekent dat een goed deel
van de consumenten al een
wasmachine, haardroger,
scheerapparaat of mixer heeft.
Er is dan geen sprake meer van
een groeimarkt. Wat dan
overblijft is de nieuwe generatie
huishoudens en de
vervangingsmarkt. De
vervangingsmarkt hoeft niet
meer overtuigd te worden van
het nut van een bepaald
aparaat. Juist dan en vooral
omdat er in technische
prestaties steeds minder
verschillen optreden, gaat die
vormgeving en het maatwerk
een belangrijk onderdeel van
de keuze worden.
HUUB KLOMPENHOUWER
i *•-
Veel koolsoorten behoren tot de wintergroenten.
Nog even en de eerste voor
jaarsgroenten zullen ver
schijnen. Hoewel de meeste
groenten tegenwoordig het
hele jaar verkrijgbaar zijn, is
het economischer om te ko
pen wat op een bepaald mo
ment in overvloed aanwezig
is. Bovendien zijn seizoens
groenten het lekkerst vers en
van de volle grond. Daarom is
het aanbevelenswaard nu
nog wat wintergroenten
klaar te maken. Witte kool
bijvoorbeeld leent zich bij
zonder voor een stevig win
ters gerecht. Winterbloem
kool is er ook volop en kan
worden verwerkt tot een
smakelijke, gezonde salade
als onderdeel bijvoorbeeld
van een koud buffet of een
voudig als snack. Na een lan
ge wandeling op een frisse
dag smaakt een kop uiensoep
beter dan op een zonnige
voorjaarsdag. Dus ook een re
cept voor een kop soep die
door de bistro bekend is ge
worden en die in detail ver
schilt van de uiensoep die
eerder onderdeel was van de
Kleine Kaart.
Voor het witte koolgerecht
hebben we de buitenste, grote
bladeren nodig. Het hart van
de kool gooien we niet weg;
daar maken we gebruik van in
een Chinese roerbak-schotel.
GEVULDE WITTE
KOOLBLADEREN
Ingrediënten: 8 grote koolbla
deren, 1 pond magere runder
gehakt, 2 uien, 1 teentje kno
flook, 1 eetlepel arachide-olie,
2 dl runderbouillon, 4 toma
ten, 1 klein blikje tomatenpu
ree, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel
Zeeuwse keukenstroop, peper
en zout. Bereiding: breng een
pan water met een paar thee
lepels zout aan de kook en
blancheer de koolbladeren
daarin gedurende een halve
minuut. Laat de bladeren uit
een op 200 graden voorver
warmde oven in drie kwartier
gaar.
WITTE KOOL
UIT DE WOK
Ingrediënten: het binnenste
van een wit kooltje in smalle
reepjes gesneden, twee eetle
pels arachide-olie, 1 eetlepel
sojasaus, 1 eetlepel oester
saus, peper, zout en 1 dessert
lepel bruine suiker of een
stukje palmsuiker. Bereiding:
lekken. Snipper de ui en het
teentje knoflook fijn en smoor
de snippers in de olie. Voeg de
gehakt toe en roer die door het
uimengsel tot de gehakt zijn
rauwe kleur kwijt is. Doe dan
peper en zout erbij, de gepelde
en in parten gesneden toma
ten, azijn, stroop en tomaten
puree en roer alles tot een ho
mogene massa. Vul met het
mengsel de koolbladeren en
prik de bladeren vast met een
cocktailprikker. Leg de gevul
de koolbladeren in een vuur
vaste schotel, giet de bouillon
erbij en stoof het gerecht in
verhit de olie in een wok of
wadjan en roerbak daarin ge
durende een minuut of vijf de
koolsnippers. Doe de sojasaus
en de oestersaus erbij en blijf
nog eens vijf minuten roer
bakken. Breng het gerecht
verder op smaak met peper,
zout en suiker. Serveren met
rijst en bijvoorbeeld een Chi
nees vleesgerecht.
BLOEMKOOL
GARNALENSALADE
Ingrediënten: 1 klein bloem-
kooltje, peper, zout, mayonai
se, 150 gram gepelde garnalen.
De DDR brengt de laatste
jaren, zoals we enkele we
ken geleden al hebben opge
merkt, twee keer per jaar een
'personen-serie' uit, de één ge
wijd aan 'Persönlichkeiten
der deutschen Arbeitersbewe-
gung' en de ander aan 'Bedeu-
tende Persönlichkeiten'. Met
de eerste hebben we, wat dit
jaar betreft, al 24 januari ken
nis kunnen maken, de tweede
staat voor 28 februari op het
programma.
Het zijn vijf zegels van 10 pfen
nig, die aandacht vragen voor:
de schrijver en publicist Lud-
wig Renn (1889-1979), die we
reldberoemd werd door zijn
boek Krieg (1928) en daarmee
Remarques lm Westen nichts
neues naar de kroon stak (op
lage 8 miljoen), wie in 1936 de
Nobelprijs voor de vrede werd
toegekend, maar die hij nooit
in ontvangst mocht nemen,
hij stierf aan de gevolgen van
een verblijf in een concentra
tiekamp (oplage 32 miljoen):
de proletarisch-revolutionair
schrijver Adam Scharrer,
1889-1948 (oplage 8 miljoen);
de organist en koorleider Ru-
dolf Mauersberger, 1889-1971
(oplage 8 miljoen) en de wis-
en natuurkundige Johann
Beckmann, 1739-1781 (oplage
8 miljoen).
V'
DDR
Wie motieven op postzegels
zoekt op historisch gebied
kan bijna altijd terecht bij de
DDR. Zo hebben we bijvoor
beeld zgn. kerstpyramides ge
had uit het Ertsgebergte, his
torische brandweerwagens,
postkantoren, Rolandmonu-
menten, munten, treinen, pos-
tuniformen, burchten, stads
wapens, brievenbussen, lak
zegels, postmijlzuilen, zand
en zonnewijzers, raadhuizen,
molens, medische instrumen
ten, vakwerkhuizen, speel
goed, optische instrumenten,
bouwstijlen, baroktuinen,
poppen, Meizener porcelein,
muziekinstrumenten en oude
geweren. En dan hebben we
het alleen nog maar over de
zegels van de afgelopen tien
jaar.
9 9WW9
Op 7 februari is er weer zo'n se
rie aan deze 'reeks' toege
voegd onder de titel 'Fern-
sprechapparate im Wandel
der Zeiten'. De serie staat uit
vier zegels en we zien op een 10
pf.-zegel (oplage 32 miljoen)
een telefoontoestel van Philip
Reis uit 1861, op een 20 pf.-ze-
gel een wandtoestel van Sie
mens Halske uit 1882 (opla
ge 8 miljoen), op een zegel van
50 pf. (oplage 3 miljoen) een
wandtoestel OB 03 uit 1903 en
op een 85 pf.-zegel een tafel
toestel OB 05 uit 1905 (oplage
2,3 miljoen).
Verder is een blokje versche
nen waarin alle zegels zitten;
boven de zegels van 10 en 20
pf. en onder die van 50 en 85
pfennig (oplage 2,3 miljoen).
DENEMARKEN - Op 18 mei
1889 werd de Deense voetbal
bond, de DBU, opgericht.
Honderd jaar DBU, de eerste
voetbalbond in Europa, wordt
16 maart postaal gevierd met
de uitgifte van een 3,20 kr.-ze-
gel, waarop de international
Michael Laudrup staat afge
beeld. De zegel zal ook in
boekjes van tien stuks worden
uitgebracht. Prijs 32 kroon.
Zij hierbij opgemerkt dat men
er in Skandinavische landen
totaal geen moeite heeft nog
in leven zijnde personen op ze
gels af te beelden en dan in het
bijzonder sportmensen. Zwe
den en Finland presteerden
dat het afgelopen jaar ook al.
Op 8 oktober gaf Zweden een
velletje met drie 2,20 kr.-ze-
gels uit met onder anderen de
voetballers Torbjörn Nilsson
en Ralf Edström en in Finland
verscheen vorig jaar 6 april
een 1,80-markzegel met daar
op in volle vlucht de ski-sprin
ger Matti Nykanen, die op de
Olympische Winterspelen in
Calgary beslag legde op drie
gouden medailles.
fbmiar kirkjjs
2iXi 3d'
li
FAROER - In het oude deel
van Torshavn, 'a Bruggjubak-
ka', staat het uit 1788 dateren
de witgeschilderde kerkje,
waaraan de eerste emissie '89
van Faroer is gewijd. De serie
bestaat uit drie zegels in waar
den van 350 öre, 500 öre en 15
kroon. Op de 350 öre-zegel
prijkt het 200 jaar oude kerkje,
de zegel van 500 öre toont een
deel van het altaar (uit 1647)
met daarop een beeld van het
Laatste Avondmaal en de
hoogste waarde (15 kr.) laat de
klok van het kerkje zien. Deze
30 cm grote klok is afkomstig
van de Norske L0ve, een schip
van de Deense Oostindische
Compagnie, dat op nieuw
jaarsavond van het jaar 1707
voor Lambavik verging.
i SUOMI-RNLAND
Bereiding: verdeel de bloem
kool in roosjes en maak die in
gezouten kokend water beet
gaar (ze mogen niet te zacht
zijn). Laat de bloemkoolroos
jes afkoelen en kruid ze met
peper en zout. Bedek er de bo
dem van een schaal mee en
giet er wat mayonaise over.
Breng dan weer een laagje
bloemkool aan en de bedek
met de rest van de mayonaise.
Strooi er de garnalen losjes
over.
UIENSOEP
Ingrediënten: 4 grote uien, 25
gram boter of margarine, 1
eetlepel bruine suiker, 1 eetle
pel bloem, 8 dl sterke runder
bouillon, peper, zout, 4 stuk
ken stokbrood, geraspte
Gruyerekaas. Bereiding: Snij
de ui in dunne ringen en bak
ze in de boter tot ze glazig zijn.
Voeg de bruine suiker toe en
laat die een beetje caramelli-
seren. Bind de massa met de
bloem en voeg langzaam de
koude runderbouillon toe.
Zorg ervoor dat de bloem geen
klontjes vormt. Kruid de soep
met peper en zout en laat de
soep een half uurtje trekken.
Rooster de stukken stok
brood in de oven lichtbruin.
Bedek ze met de geraspte
kaas, neem 4 kopsoepen en leg
in iedere kop een stukje toast.
Giet de hete soep over het
stokbrood en dien zo heet mo
gelijk op.
RIEN VAN REEMS
eerste congres had in 1889 in
Bazel plaats). Ter gelegenheid
van dit congres zal op 2 maart
in Finland een 1,90 markzegel
worden uitgebracht (oplage 6
miljoen) met daarop o.a. on
derzoekinstrumenten, een
bloedsomloop, het netvlies
van een oog en silhouten van
twee bekende fysiologen, prof.
Robert Tigerstadt en de naar
Zweden geëmigreerde prof.
Ragnar Granit.
Eveneens op 2 maart zal een
velletje met vier 1,90 markze
gels in omloop worden ge
bracht, dat gewijd is aan mas
sasporten: linksboven skiën,
rechtsboven joggen, linkson
der fietsen en rechtsonder ka
noën. Van het velletje zijn 1,25
miljoen exemplaren aange
maakt.
FINLAND - Van 9 tot en met
14 juli wordt in Finland het
100-jarig jubileumcongres van
de fysiologie gehouden (het
-I1189-09
z
9
STEMPELNIEUWS - In
maart zullen drie fïlatelielo-
ketstempels in gebruik wor
den genomen. Op 4 maart
komt Echt met een stempel
met de heilige Landricuskerk
(adres: Postkantoor Echt,
postbus 99200, 6100 NA Echt),
op 7 maart Oud-Beijerland
met het stadhuis (adres:
hoofdpostkantoor Oud-Beij
erland, postbus 99100, 3260
NA Oud-Beijerland) en op 14
maart Oss met het stadbeeld
Oss (adres: Hoofdpostkantoor
Oss, postbus 99400, 5340 NA
Oss).
HERO WIT