PZC vrijdag krant steeds meer mannen koken afscheid van de wintergroenten kaartJ postzagals 10 VRIJDAG 24 FEBRUARI 1989 verbeteringen r. F0ROYAR5QO! Oud-Beijerland e j el0*'"' Revolutie op het gebied van de huishoudelijke apparaten? Ik verwacht er de komende jaar geen". Giovanni Mario Rossignolo president van Zanussi was niet naar de jaarlijkse vakbeurs Domotechnica in Keulen gekomen om een somber beeld te schetsen, maar kon er toch niet onderuit. De concurrentiestrijd met de andere witgoed- en kleinere huishoudelijke apparatenmakers wordt steeds meer gevoerd door marketing- strategen en minder door de uitvinders en de ingenieurs. Marketing-strategen met in hun kielzog de ontwerpers. Niet de techniek, maar het ontwerp, daar zullen in de toekomst de grootste verschillen liggen. De Domotechnica in Keulen is ieder jaar weer de belangrijkste internationale beurs voor de ontwikkelingen op het gebied van huishoudelijke apparatuur. Trends worden op deze beurs gezet, primeurs getoond en toekomstmodellen gepresenteerd. Dit jaar was het een vrij saaie beurs. Het belangrijkste nieuws, de koelkasten met een isolerend schuim dat de helft minder schadelijke stoffen bevat (maar wel 3 -5 procent meer stroom verbruikt), werd door enkele fabrikanten als primeur gebracht. Maar dat was dan geen innovatie van die fabrikanten, maar van de leverancier van dat isolerende schuim, die aan vrijwel alle koelkastenfabrikanten levert. Blijven we nog even bij Zanussi. Mario Vichi, general manager huishoudelijke apparatuur: „Belangwekkende nieuwe ontwikkelingen doen zich niet meer voor. We zijn in een fase gekomen dat we ons kunnen concentreren op tal van kleine verbeteringen op allerlei terrein. Dat geldt niet alleen voor Zanussi, maar voor alle fabrikanten". Een blik op de beurs geeft hem gelijk. Sterker, ook bij Philips, AEG en Miele bijvoorbeeld, onderschrijft men het betoog van Vichi. Een greep uit de reeks kleine ontwikkelingen: Bij koelkasten werkt men aan een betere beheersing van de temperatuur. Het nu al enkele jaren door Philips gepropageerde No Frost- sytsteem, dat in Amerika de normaalste zaak van de wereld is, maar hier nog niet echt goed aanslaat, is nu ook door de andere grote firma's overgenomen. Koelkasten met een O-graden zone en zelfs een bak waarin een keldertemperatuur gegarandeerd wordt, zijn de publiekstrekkers. Bij wasmachines is de trend naar meer efficiency. Iedere fabrikant heeft zijn eigen systeem en allemaal noemen ze het een wereldrevolutie. Maar waar het om gaat is dat er gewoon effektiever gewassen kan worden. Minder stroomverbruik, minder waterverbruik en minder wasmiddel. Dat laatste scheelt dus aan fosfaten en kan een bijdrage genoemd worden aan de zorg voor het millieu. Op het gebied van de magnetron is er de opkomst van de steeds zwaardere magnetrons, maar met 750 watt nuttig vermogen lijkt de grens bereikt. Meer vermogen is voor huishoudelijk gebruik vrij zinloos. De enkelwandige Spacecube van Philips scoort erg hoog vanwege de enorme ruimte en de handigheid in gebruik. Tegelijk komen er steeds meer combi-apparaten op de markt. De magnetron die Mannen tonen een stijgende belangstelling voor koken Het is maar goed dat niet alle ontwikkelingen in Ameri ka in ons land aanslaan. Fast- food is ook hier al ingeburgerd en MacDonald is zelfs populair der dan de gezinsrestaurants van Van der Valk, maar veel an dere typisch Amerikaanse ont wikkelingen blijven ons be spaard. Het lijkt uitgesloten dat in Ne derland koken door de week tot een overbodige bezigheid zal worden bestempeld. Toch wordt ook hier volop gepraat en ge dacht over de veranderende con sument. De opkomst van kant en klare maaltijden en de nog al tijd groeiende markt van de fast- food, geven aan dat die verande ring er wel degelijk is. Marktonderzoekers komen dan steevast met de bekende gege vens: huishoudens worden steeds kleiner; de een- en twee persoons huishoudens zijn in aantal groeiende, mede doordat er een groeiend aantal ouderen is, dat al 'uit de kinderen is', dat langer zelfstandig blijft wonen. Daarbij komt de koopkrachtige markt van de tweeverdieners. Zowel man als vrouw werkt en veel tijd voor het huishouden is er niet. Door de week daarom vooral makkelijk eten en alleen in het weekeinde wat meer tijd in de keuken. Met die gegevens zijn fabrikan ten al enkele jaren aan het stoeien en wordt de markt op dit moment overspoeld met steeds nieuwe kant en klaar produkten. Daarbij wordt heel handig gebruik gemaakt van het woord 'vers'. Vers betekent bij de kant en klare maaltijden veelal dat zo'n produkt door de bereidingswijze lang goed blijft in de koelkast en dus niet als conserven of diepvries betiteld hoeft te worden. Maar om een maaltijd die probleemloos drie weken in de koelvitrine van een supermarkt kan blijbven liggen kok en de keuken thuis verkocht wordt, signaleren een sterk stij gende groep mannen die niet al leen het keukengereedschap koopt, maar ook advies vraagt. Tijdschriften als Tip, Goede Smaak, Lekker Eten, maar ook een blad als Allerhande van Al- bert Heijn, worden gretig gele zen. Het aantal kookboeken dat ieder jaar verschijnt wordt ook steeds groter. Geschat wordt dat alleen al het laatste jaar zo'n negenhonderd nieuwe, of her nieuwde titels zijn verschenen op de Nederlandstalige markt. als 'vers' te betitelen, blijft na tuurlijk hypocriet. Het gegeven, dat er met name door het drukke leven in de gro te steden steeds minder tijd is om te koken, hoeft nog niet te betekenen dat koken daarmee uit de gratie raakt. Sterker, er is juist een toenemende belang stelling voor het koken, vooral van de kant van mannen. Die stijgende belangstelling is af te lezen aan het gestaag groeiend aantal kookclubs en kookscho len in ons land. Ook de kookwin kels, waar vooral kwaliteitsge reedschap voor de professionele Daarmee wordt de dalende be langstelling voor het koken goeddeels ontzenuwd. Wel is het een nu al bekend gege ven dat er in de randstad door de week inderdaad veel meer ge bruik gemaakt wordt van kant en klare maaltijden dan elders in het land. Tegelijk is er vanuit de horeca steeds meer aanbod van zogeheten maaltijdcomponen ten. Men koopt dan geen kant en klare maaltijden, maar bijvoor beeld alleen de reeds bereide groenten, of een salade of aard appelschotel, die thuis verder af gemaakt wordt. ook als hete luchtoven en grill gebruikt kan worden of met meerdere functies tegelijk. Allemaal ontwikkelingen, die al eerder in gang gezet waren. Op het gebied van de foodprocessors, ook wel keukenmachines genoemd, blijken er steeds meer mogelijkheden te komen met een en hetzelfde apparaat. Goed nieuws voor de fervente Magimix-fans. De nieuwe Magimix lijkt niet meer op het vijftien jaar oude vertrouwde model, maar heeft nu een kleine bak die in de grote bak past en geschikt is om in hetzelfde apparaat ook de kleinere klusjes uit te voeren. Mario Vichi, van Zanussi dus, signaleert ook dat automatiseren in de fabricage leidt tot een sneller antwoord op vragen uit de markt. De techniek is geen struikelblok meer voor maatwerk. De komst van steeds meer kleine huishoudens moet resulteren in bijvoorbeeld compacte vaatwassers en wasmachines, die dan ook nog de kritiek van de vormgeving kunnen doorstaan. Vormgeving. Philips, maar ook Zanussi en andere fabrikanten zijn er steeds meer van overtuigd dat daar de kracht en het onderscheid moet komen te liggen. De tijd dat de naam Philips alleen al genoeg was als garantie voor kwaliteit is goeddeels voorbij. De garantie van Tefal gaat nu ook al verder dan de winkeldeur. Vormgeving en maatwerk zullen de markt goeddeels bepalen. Een fraai voorbeeld is een koffieautomaat van Philips, in Groningen ontwikkeld, die afwijkt van de zakelijke trend en dan ook Cafe Gourmet heet. Een kruising tussen expresso en normale koffie. Er is, zeker op het gebied van de huishoudelijke apparatuur - de markt van de keukenmachines en magnetrons uitgezonderd - een zeker verzadigingspunt bereikt. Dat betekent dat een goed deel van de consumenten al een wasmachine, haardroger, scheerapparaat of mixer heeft. Er is dan geen sprake meer van een groeimarkt. Wat dan overblijft is de nieuwe generatie huishoudens en de vervangingsmarkt. De vervangingsmarkt hoeft niet meer overtuigd te worden van het nut van een bepaald aparaat. Juist dan en vooral omdat er in technische prestaties steeds minder verschillen optreden, gaat die vormgeving en het maatwerk een belangrijk onderdeel van de keuze worden. HUUB KLOMPENHOUWER i *•- Veel koolsoorten behoren tot de wintergroenten. Nog even en de eerste voor jaarsgroenten zullen ver schijnen. Hoewel de meeste groenten tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar zijn, is het economischer om te ko pen wat op een bepaald mo ment in overvloed aanwezig is. Bovendien zijn seizoens groenten het lekkerst vers en van de volle grond. Daarom is het aanbevelenswaard nu nog wat wintergroenten klaar te maken. Witte kool bijvoorbeeld leent zich bij zonder voor een stevig win ters gerecht. Winterbloem kool is er ook volop en kan worden verwerkt tot een smakelijke, gezonde salade als onderdeel bijvoorbeeld van een koud buffet of een voudig als snack. Na een lan ge wandeling op een frisse dag smaakt een kop uiensoep beter dan op een zonnige voorjaarsdag. Dus ook een re cept voor een kop soep die door de bistro bekend is ge worden en die in detail ver schilt van de uiensoep die eerder onderdeel was van de Kleine Kaart. Voor het witte koolgerecht hebben we de buitenste, grote bladeren nodig. Het hart van de kool gooien we niet weg; daar maken we gebruik van in een Chinese roerbak-schotel. GEVULDE WITTE KOOLBLADEREN Ingrediënten: 8 grote koolbla deren, 1 pond magere runder gehakt, 2 uien, 1 teentje kno flook, 1 eetlepel arachide-olie, 2 dl runderbouillon, 4 toma ten, 1 klein blikje tomatenpu ree, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel Zeeuwse keukenstroop, peper en zout. Bereiding: breng een pan water met een paar thee lepels zout aan de kook en blancheer de koolbladeren daarin gedurende een halve minuut. Laat de bladeren uit een op 200 graden voorver warmde oven in drie kwartier gaar. WITTE KOOL UIT DE WOK Ingrediënten: het binnenste van een wit kooltje in smalle reepjes gesneden, twee eetle pels arachide-olie, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel oester saus, peper, zout en 1 dessert lepel bruine suiker of een stukje palmsuiker. Bereiding: lekken. Snipper de ui en het teentje knoflook fijn en smoor de snippers in de olie. Voeg de gehakt toe en roer die door het uimengsel tot de gehakt zijn rauwe kleur kwijt is. Doe dan peper en zout erbij, de gepelde en in parten gesneden toma ten, azijn, stroop en tomaten puree en roer alles tot een ho mogene massa. Vul met het mengsel de koolbladeren en prik de bladeren vast met een cocktailprikker. Leg de gevul de koolbladeren in een vuur vaste schotel, giet de bouillon erbij en stoof het gerecht in verhit de olie in een wok of wadjan en roerbak daarin ge durende een minuut of vijf de koolsnippers. Doe de sojasaus en de oestersaus erbij en blijf nog eens vijf minuten roer bakken. Breng het gerecht verder op smaak met peper, zout en suiker. Serveren met rijst en bijvoorbeeld een Chi nees vleesgerecht. BLOEMKOOL GARNALENSALADE Ingrediënten: 1 klein bloem- kooltje, peper, zout, mayonai se, 150 gram gepelde garnalen. De DDR brengt de laatste jaren, zoals we enkele we ken geleden al hebben opge merkt, twee keer per jaar een 'personen-serie' uit, de één ge wijd aan 'Persönlichkeiten der deutschen Arbeitersbewe- gung' en de ander aan 'Bedeu- tende Persönlichkeiten'. Met de eerste hebben we, wat dit jaar betreft, al 24 januari ken nis kunnen maken, de tweede staat voor 28 februari op het programma. Het zijn vijf zegels van 10 pfen nig, die aandacht vragen voor: de schrijver en publicist Lud- wig Renn (1889-1979), die we reldberoemd werd door zijn boek Krieg (1928) en daarmee Remarques lm Westen nichts neues naar de kroon stak (op lage 8 miljoen), wie in 1936 de Nobelprijs voor de vrede werd toegekend, maar die hij nooit in ontvangst mocht nemen, hij stierf aan de gevolgen van een verblijf in een concentra tiekamp (oplage 32 miljoen): de proletarisch-revolutionair schrijver Adam Scharrer, 1889-1948 (oplage 8 miljoen); de organist en koorleider Ru- dolf Mauersberger, 1889-1971 (oplage 8 miljoen) en de wis- en natuurkundige Johann Beckmann, 1739-1781 (oplage 8 miljoen). V' DDR Wie motieven op postzegels zoekt op historisch gebied kan bijna altijd terecht bij de DDR. Zo hebben we bijvoor beeld zgn. kerstpyramides ge had uit het Ertsgebergte, his torische brandweerwagens, postkantoren, Rolandmonu- menten, munten, treinen, pos- tuniformen, burchten, stads wapens, brievenbussen, lak zegels, postmijlzuilen, zand en zonnewijzers, raadhuizen, molens, medische instrumen ten, vakwerkhuizen, speel goed, optische instrumenten, bouwstijlen, baroktuinen, poppen, Meizener porcelein, muziekinstrumenten en oude geweren. En dan hebben we het alleen nog maar over de zegels van de afgelopen tien jaar. 9 9WW9 Op 7 februari is er weer zo'n se rie aan deze 'reeks' toege voegd onder de titel 'Fern- sprechapparate im Wandel der Zeiten'. De serie staat uit vier zegels en we zien op een 10 pf.-zegel (oplage 32 miljoen) een telefoontoestel van Philip Reis uit 1861, op een 20 pf.-ze- gel een wandtoestel van Sie mens Halske uit 1882 (opla ge 8 miljoen), op een zegel van 50 pf. (oplage 3 miljoen) een wandtoestel OB 03 uit 1903 en op een 85 pf.-zegel een tafel toestel OB 05 uit 1905 (oplage 2,3 miljoen). Verder is een blokje versche nen waarin alle zegels zitten; boven de zegels van 10 en 20 pf. en onder die van 50 en 85 pfennig (oplage 2,3 miljoen). DENEMARKEN - Op 18 mei 1889 werd de Deense voetbal bond, de DBU, opgericht. Honderd jaar DBU, de eerste voetbalbond in Europa, wordt 16 maart postaal gevierd met de uitgifte van een 3,20 kr.-ze- gel, waarop de international Michael Laudrup staat afge beeld. De zegel zal ook in boekjes van tien stuks worden uitgebracht. Prijs 32 kroon. Zij hierbij opgemerkt dat men er in Skandinavische landen totaal geen moeite heeft nog in leven zijnde personen op ze gels af te beelden en dan in het bijzonder sportmensen. Zwe den en Finland presteerden dat het afgelopen jaar ook al. Op 8 oktober gaf Zweden een velletje met drie 2,20 kr.-ze- gels uit met onder anderen de voetballers Torbjörn Nilsson en Ralf Edström en in Finland verscheen vorig jaar 6 april een 1,80-markzegel met daar op in volle vlucht de ski-sprin ger Matti Nykanen, die op de Olympische Winterspelen in Calgary beslag legde op drie gouden medailles. fbmiar kirkjjs 2iXi 3d' li FAROER - In het oude deel van Torshavn, 'a Bruggjubak- ka', staat het uit 1788 dateren de witgeschilderde kerkje, waaraan de eerste emissie '89 van Faroer is gewijd. De serie bestaat uit drie zegels in waar den van 350 öre, 500 öre en 15 kroon. Op de 350 öre-zegel prijkt het 200 jaar oude kerkje, de zegel van 500 öre toont een deel van het altaar (uit 1647) met daarop een beeld van het Laatste Avondmaal en de hoogste waarde (15 kr.) laat de klok van het kerkje zien. Deze 30 cm grote klok is afkomstig van de Norske L0ve, een schip van de Deense Oostindische Compagnie, dat op nieuw jaarsavond van het jaar 1707 voor Lambavik verging. i SUOMI-RNLAND Bereiding: verdeel de bloem kool in roosjes en maak die in gezouten kokend water beet gaar (ze mogen niet te zacht zijn). Laat de bloemkoolroos jes afkoelen en kruid ze met peper en zout. Bedek er de bo dem van een schaal mee en giet er wat mayonaise over. Breng dan weer een laagje bloemkool aan en de bedek met de rest van de mayonaise. Strooi er de garnalen losjes over. UIENSOEP Ingrediënten: 4 grote uien, 25 gram boter of margarine, 1 eetlepel bruine suiker, 1 eetle pel bloem, 8 dl sterke runder bouillon, peper, zout, 4 stuk ken stokbrood, geraspte Gruyerekaas. Bereiding: Snij de ui in dunne ringen en bak ze in de boter tot ze glazig zijn. Voeg de bruine suiker toe en laat die een beetje caramelli- seren. Bind de massa met de bloem en voeg langzaam de koude runderbouillon toe. Zorg ervoor dat de bloem geen klontjes vormt. Kruid de soep met peper en zout en laat de soep een half uurtje trekken. Rooster de stukken stok brood in de oven lichtbruin. Bedek ze met de geraspte kaas, neem 4 kopsoepen en leg in iedere kop een stukje toast. Giet de hete soep over het stokbrood en dien zo heet mo gelijk op. RIEN VAN REEMS eerste congres had in 1889 in Bazel plaats). Ter gelegenheid van dit congres zal op 2 maart in Finland een 1,90 markzegel worden uitgebracht (oplage 6 miljoen) met daarop o.a. on derzoekinstrumenten, een bloedsomloop, het netvlies van een oog en silhouten van twee bekende fysiologen, prof. Robert Tigerstadt en de naar Zweden geëmigreerde prof. Ragnar Granit. Eveneens op 2 maart zal een velletje met vier 1,90 markze gels in omloop worden ge bracht, dat gewijd is aan mas sasporten: linksboven skiën, rechtsboven joggen, linkson der fietsen en rechtsonder ka noën. Van het velletje zijn 1,25 miljoen exemplaren aange maakt. FINLAND - Van 9 tot en met 14 juli wordt in Finland het 100-jarig jubileumcongres van de fysiologie gehouden (het -I1189-09 z 9 STEMPELNIEUWS - In maart zullen drie fïlatelielo- ketstempels in gebruik wor den genomen. Op 4 maart komt Echt met een stempel met de heilige Landricuskerk (adres: Postkantoor Echt, postbus 99200, 6100 NA Echt), op 7 maart Oud-Beijerland met het stadhuis (adres: hoofdpostkantoor Oud-Beij erland, postbus 99100, 3260 NA Oud-Beijerland) en op 14 maart Oss met het stadbeeld Oss (adres: Hoofdpostkantoor Oss, postbus 99400, 5340 NA Oss). HERO WIT

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1989 | | pagina 10