PZC
kool scoort hoog
met vitaminen
aan tafel
HR
culinair genieten
in een luie stoel
de snackbar is hard toe
aan nieuwe bezieling
JU?
vrijdagkrant
20
«Hf
10
VRIJDAG 13 JANUARI 1989
vraag
erkenning
appety 's
I
De kolenfaniilie scoort hoog
op het gebied van leveran
cier van vitamine C. Gemiddeld
is per dag maar een bescheiden
portie kool nodig om aan de vi
tamine-behoefte te voldoen. En
aan kool is momenteel geen ge
brek. We willen het deze keer
echter eens hebben over een be
paald lid van de familie, de wit
te kool. Hoewel witte kool z'n
voedingswaarde dus met ande
re koolsoorten gemeen heeft,
heeft de krop een kenmerkende
eigen smaak.
Ook in termen van houdbaar
heid overtroeft de krop z'n soort
genoten. Op een koele, droge
plaats blijven mooie exempla
ren wel zo'n twee maanden goed,
vandaar ook de naam 'bewaar-
kool'. Met een breinaald wordt
een gaatje in de stronk geboord,
en de kool wordt aan een touwtje
opgehangen. Echt nodig is dit
echter niet. de groente is het hele
jaar verkrijgbaar, hoewel de
aanvoer in april, mei en augus
tus iets minder is. Wie er dan on
verhoopt trek in krijgt-, doet een
greep in de vrieskist: na een
blancheertijd van twee minuten
laat witte kool zich uitstekend
invriezen.
Schoonmaken is al even eenvou
dig. De lelijkste buitenbladeren
worden verwijderd, zo ook een
deel van de stronk. De kool was
sen, in vieren snijden, en langs
de zijkant in dunne reepjes scha
ven. Reken op 250 gram per per
soon voor een hoofdgerecht. 75
gram voor een salade. Kook wit
te kool in een bodempje water
met wat zout in beslist niet lan
ger dan 15 minuten gaar. Door te
lang koken ontstaan anders
zwavelverbindingen met als ge-
jes en plakjes. Fruit de uien, en
voeg er 400 gram gehakt aan toe.
Doe er de champignons en pa
prika bij, bak alles op hoog vuur
goed aan. Voeg de kool erbij en
smoor alles te zamen met een
bouillontablet zo'n 10 minuten,
het deksel op de pan. Schep er
vervolgens de banaan, de taugé
en naar smaak chili- en papri
kapoeder, doorheen. Meng dit
alles door de macaroni, en doe
volg nare luchtjes en zwaar ver
teerbaar eten.
Deze groente smaakt het lek
kerst bij zoute vleessoorten, zo
als bacon en rookspek, maar ook
met dikke plakken ham, gehakt
of verse worst. Wie behoefte
heeft aan iets exotisch, kan zich
uitleven op:
Koolmacaronï met banaan en
taugé.
Kook 500 gram macaroni beet
gaar. Maak twee uien, 100 gram
champignons. 750 gram witte
kool, 100 gram taugé 1 rode pa
prika en 1 banaan schoon, en
snijd ze respectievelijk in reep-
het geheel over in een beboterde
vuurvaste schotel, dek het af
met plakken pittige kaas. In een
voorverwarmde oven laten brui
nen, en voor het opdienen nog
even bestrooien met versgeknip
te bieslook. Witte kool op z'n
best.
ERIC TRUFFINO
De uienschilmachine van IBVL.
Het oogsten van kool
Voor sommige handelingen
lijkt het haast onmogelijke
dat ze ooit door een machine
worden verricht. Het pellen
van garnalen bij voorbeeld.
Hoe lang wordt daarmee al
niet geexperimenteerd? Het
schillen van uien is van
hetzelfde laken een pak. Maar
daarvoor lijkt nu de oplossing
vrijwel gereed.
Binnenkort zal een
machinefabriek het prototype
van de eerste volautomatische
uienschilmachine voltooien. De
machine is ontwikkeld in
Wageningen. waar het IBVL,
een instituut dat onderzoek
doet op het gebied van de
bewaring en verwerking van
landbouwprodukten, sinds jaar
en dag bezig met het bedenken
van slimme apparaten. De
technieken waarmee jaarlijks
miljoenen tonnen aardappels
tot frites en chips worden
verwerkt, zijn bijvoorbeeld
grotendeels bedacht door de
mensen van het IBVL.
Nu hebben ze dus de
uienschilmachine
geconstrueerd. Die beschikt
over enkele rollen waarmee de
uien worden gericht, dat wil
zeggen kop aan staart worden
gelegd. De rollen transporteren
de uien naar een
grijpmechanisme dat ze naar
messen voert die kop en staart
van de uien snijden. Vervolgens
worden de uien rondom
ingekerfd door de machine. De
buitenste rokken, zoals de schil
wordt aangeduid, raken
daardoor los en worden door de
machine weggeblazen. Op die
manier wordt 85 procent van de
uien in eéri keer
schoongemaakt.
Er is een behoorlijke vraag
naar uien in voorbewerkte of
verwerkte vorm. De kleine
schilbedrijfjes die ons land
kent, kunnen er maar
nauwelijks aan voldoen. Het
uienschillen is rotwerk dat
vrijwel geheel met de hand
wordt gedaan. Er zijn wel
schilmachines in gebruik,
maar die verrichten slechts
een deel van het werk.
Volautomatisch is er niet een.
De uien moeten een voor een
met de hand erop worden
gelegd.
Soms werkt zo'n machine met
een vlam om de rokken snel te
drogen. Dat gaat niet zonder
risico. Vandaar dat men bij het
IBVL graag wijst op het
veiligheidsaspect van de
nieuwe machine. Die werkt met
messen en lucht. Er komt geen
vlam aan te pas.
Het Wageningse instituut heeft
in Europa en in de Verenigde
Staten octrooi gekregen op het
principe van de schilmachine.
ALFRED VAN DIJK
Zoals de liefhebbers van
reisverhalen wereldrei
zen maken zonder uit hun luie
stoel op te staan, zo kunnen
gourmets ontspannen achter
overgeleund genieten van
een goed culinair boek. Zo'n
vorm van eetlust opwekkend
leesgenot vinden we in Het
Fijnproevers Leesboek, een
uitgave van De Bijenkorf. In
terviews van Ronald Hoeben
en Ellen Verbeek vormen de
hoofdmoot. Zij laten bijvoor
beeld Thomas Lepeltak, de
Stan Huyghens van De Tele
graaf verklappen hoe het er
op 'gecaterde' party's aan toe
gaat („de Nederlandse ober is
de enige ober ter wereld die al
weglopend zegt: ik kom bij
u.") en vertellen hoe notaris
Onno Vogelsang, die er niet
tegenop ziet om voor een su
blieme maaltijd naar Zwit
serland te rijden, bij het sa
voureren van cromesquis
met truffel van ontroering
gaat staan.
Ileen Montijn laat in de marge
schrijvers aan het woord over
hun literaire droommaaltij-
den en Johannes van Dam
van de Amsterdamse Kook-
boekhandel schrijft over keu-
kenapparatuur zoals de
espresso-machine: „het noor
den drinkt koffie voor de
dorst, het zuiden drinkt koffie
voor de smaak."
Een van de fraaiste culinaire
kijkboeken van de laatste tijd
is Gebak en Taarten van pa
tissier Jef Damme, die dertig
jaar ervaring neerlegde in 174
bladzijden. Hoewel het een re
ceptenboek is. zullen velen
het alleen al aanschaffen om
te kijken naar de prachtige il
lustraties. Jef Damme noemt
het een boek over droog gebak
en taarten en die benaming
bevestigt wat op het eerste ge
zicht als vermoeden bij ons
bovenkomt, namelijk dat het
hier gaat om een handboek
voor professionele koks-patis
siers en gevorderde amateurs.
Jef Damme is geen koekebak-
ker maar een kunstenaar en
zijn creaties zijn een lust voor
het oog. Wie graag taarten
bakt en deze liefhebberij naar
een professioneel niveau wil
tillen, kan dit boek als hand
leiding gebruiken. Jef Damme
geeft voor vele gebaksoorten
de basisrecepten, maar toch is
enige ervaring gewenst omdat
hij uitgaat van een zekere ba
siskennis. Een van de eenvou
diger recepten, hier weergege
ven, is dat voor Wiener Apfel-
strudel.
Het dessert is aan het slot van
menig geslaagd etentje het
wat teleurstellende sluitstuk
dat we dan ook wat denigre
rend 'het toetje' noemen. In de
Nederlandse burgerkeuken is
het helemaal een verwaar
loosd onderdeel en niet voor
niets is er op het gebied van
toetjes een florerende markt
voor kant-en-klaarprodukten
ontstaan. Restaurateurs we
ten dat zo'n toetje als laatste
indruk erg belangrijk is en leg
gen zich steeds meer toe op
wat het 'grand dessert' heet.
Aan de hand van Angelique
Schmeincks goed geïllu
streerde boekje Le Grand
Dessert is het mogelijk zelf
thuis ook van die indrukwek
kende nagerechten op tafel te
kant van het peertje drukken.
Bestrijk de peertjes met eigeel
en bak ze af in de oven bij een
temperatuur van 200 graden
tot ze goudgeel zijn.
WIENER APFELSTRUDEL.
Ingredieiiten 1000 gram I
bloem, 650 gram water, 50
gram basterdsuiker, 10 gram
zout, 200 gram gesmolten 1
ter, 100 gram boter, 1000 gram I
geschilde en in fijne stukjes
gesneden appelen, 50 gram
rozijnen, een mespuntje ka
neel. Bereiding: een niet te
taai deegje maken met de
bloem, het water, de basterd-1
suiker, het zout en de gesmol
ten boter. Dit deeg een uur la-1
ten rusten in de koe''-ast. De I
appelstukjes, rozijn en ka-1
neel goed door elkaar men
gen. Het deeg uitrollen tot een I
plak van 40 bij 60 centimeter
De 100 gram boter zacht ma
ken en die uitstrijken overhel
deeg. Daarop het mengsel ap
pel-rozijnen-kaneel gelijkma-1
brengen. Het volgende recept
is aan deze pocket ontleend.
PEER IN EEN JASJE.
Ingredieiiten: 10 kleine stoof-
peertjes, 3 kaneelstokjes, 1 dl
citroensap, 50 gram suiker, 3
kruidnagels. Bereiding: schil
de peertjes maar laat het
steeltje eraan. Leg de peertjes
in een passende pan onder wa
ter en voeg bovenstaande in
grediënten toe. Stoof de peer
tjes tot op het juiste punt gaar
(ze mogen niet te zacht wor
den), en laat ze afkoelen. Ver
wijder vervolgens met een
mesje aan de onderkant het
klokhuis. Prober het peertje
zoveel mogelijk heel te hou
den. Rol een plakje blader
deeg iets dunner uit en snij
een vierkant van 5 bij 5 centi
meter. Zet het peertje in het
midden van het plakje en be
kleed het met het deeg, zodat
het steeltje nog zichtbaar
blijft. Als decoratie kunt u een
blaadje uit het restant deeg
snijden en dat tegen de boven-
tig uitstrijken. De belegde
deeglap in de lengte oprollen
en op een met boter inge
smeerd bakplaatje leggen.
Dertig tot 40 minuten afbak
ken in op 200 graden voorver
warmde oven. Na het afbak
ken met wat boter bestrijken,
Dit gebak smaakt het lek
kerst als het nog warm is.
RIEN VAN REIMS
Gebak en taarten.
Jef Damme.
Uitgeverij Lannoo.
ISBN 90 209 1617 3.
Prijs f 75,-.
Le Grand Dessert.
Angelique Schmeincl.
Uitgeverij Ad Donker.
ISBN 90 6100 293 1.
Prijs f24,50.
Het Fijnproevers Leesboek.
Ronald Hoeben, Ellen Verbeek,
Ileen Montijn en Johannes vai
Dam.
Uitgave De Bijenkorf.
ISBN 90 7144 221 7.
Prijs f 14,90.
Tien jaar friteslucht en dan
rentenieren. Dat was in de
jaren vijftig nog het beeld van
de snel opkomende fritestenten,
de snackbars, cafetaria's,
lunchrooms. Papieren waren
niet nodig, laat staan enige wa
renkennis. Anno 1989 telt ons
land zeker achtduizend cafeta-
riabedrijven. En om u uit de
droom te helpen: miljonairs in
deze branche zijn witte raven.
Die komen nauwelijks voor.
Sterker nog, het gaat eigenlijk
slecht in de cafetaria-wereld.
Snelle carrièremakers kiezen al
lang niet meer voor deze be
drijfstak en in de grote steden
vooral zijn het meer en meer de
allochtonen, nog bereid om bij
na dag en nacht te werken, die
nu de frikandellen en kroketten
verkopen. Een op de vijf snack
bars verandert met de regel
maat van een klok van eigenaar,
en echt niet omdat de vorige ei
genaar dan 'binnen' is.
De snackbarhouder van nu
zucht onder de moordende con
currentie van hamburgergigant
McDonald. Tegelijk blijft zijn
patat met een halve kip vaak lig
gen omdat er voor 's avonds al
snel wat bij de slager gehaald is.
En als pa zijn eten koud ver
wacht omdat 'ie te laat is, dan
biedt nu al de benzinepomp met
een vrij compleet assortiment
snacks uitkomst. Trouwens, in
de supermarkt liggen de kroket
ten en frikandellen. bitterballen
en voorgebakken patat ook al te
lonken. En bij Philips en Tefal
genieten ze nog steeds van de
stijgende vraag naar friteuses,
waarmee het publiek thuis fri
tuurt.
Vrijwel iedereen kan een snack
bar of cafetaria beginnen. Er
wordt al jaren geroepen om ves
tigingseisen om de kwaliteit van
de snackbars te verbeteren.
Maar vestigingseisen zijn er niet
tot nauwelijks. Dat heeft zijn ef
fect op de markt ook niet gemist.
Snackbars behoren tot de vaste
inventaris van iedere buurt. De
kwaliteit kan gigantisch ver
schillen. Dat laatste wreekt zich
vooral als de concurrentie ster
ker wordt.
Jaren terug al is het Onderwijs
centrum Horeca gestart met het
geven van cursussen. De cursus
basis snackkeuken en de ver
volgcursus snackspecialist. En
IJsfrica, het bedrijfsschap voor
de ijssalons, snackbars en cafe
taria, geeft op het gebied van de
ijsbereiding al veertig jaar een
cursus. Vooral ook omdat ijs een
heel kwetsbaar hygiënisch pro-
dukt is. IJs is dan ook een van de
weinige artikelen die alleen ver
kocht mogen worden met een di
ploma.
Die ervaring van een cursus
laat zich best wel vertalen in
een veel beter ogende snackbar.
Maar schijn kan ook bedriegen.
Er zijn snackbars die eruit zien
als een plaatje, maar waar de
ballen gehakt in doorsmeerolie
gebraden lijken te zijn. Hoog
tijd dus dat er ook een voor de
consument zichtbare erken
ningsregeling komt. Alleen al
op het gebied van de hygiene is
dat min of meer een must.
Dat beseft het bedrijfsschap als
geen ander. Maar als we ons rea
liseren dat datzelfde bedrijfs
schap verwacht en hoopt dat de
helft van die ondernemingen
zo'n beetje voor die erkennings
regeling in aanmerking komt, is
meteen de branche beschreven.
Zeker de helft zou dus zo'n er
kenningsregeling niet halen.
Dat verklaart ook waarom een
bedrijfsschap zo moeilijk werkt.
Want die telt ook de slechtere
ondernemers onder zijn leden.
Aan de andere kant wil men bij
het bedrijfsschap ervoor waken
dat er onzorgvuldige normen en
richtlijnen in de erkenningsrege
ling terecht komen. Als die rege
ling er komt, moet 'ie zo sterk
zijn, dat niemand bezwaar kan
maken. En het publiek moet ook
via een klachtencommissie ver
haal kunnen halen als dat nodig
mocht zijn.
Tenslotte wordt er ook nog ge
werkt aan een keurmerk voor de
snackbar. Dat moet de absolute
top van de snackbars worden.
Weggelegd voor waarschijnlijk
niet meer dan 5 procent van het
aantal snackbars en cafetaria's.
Sneller dan het bedrijfsschap
kan het bedrijfsleven insprin
gen op de misere in de snackwe
reld. International Food Servi
ce is een onderdeel van Hendrix
International BV, een grote
handelsmaatschappij, voortge
komen uit de voederindustrie.
International Food Service dus,
heeft bedacht dat enerzijds het
aanbod van de snackbar van
geen kanten oogt. Het beeld van
de gepaneerde kroketten en ba-
miballen, een blaadje groen en
een tomaat en daarachter de
dampende frituren.
Adjunct-directeur M. Leerdam:
,,Je moet maar afwachten hoe
het er straks uitziet als het uit de
frituur komt." Een tweede punt
van kritiek is de wachttijd. „Als
je de bus wilt halen en je hebt
maar een paar minuten, dan kun
je het wel schudden in de snack
bar. Tenzij er toevallig een rijtje
automaten staat".
Bij International Food Service
kortom, bedachten ze een ant
woord op de steeds groter wor
dende concurrentie. De naam?
Appety's. Een ver doorgevoerde
formule van nieuwe snacks, uit
gebeeld in een vrolijk mannetje,
vrolijke kleuren en terug te vin
den in een speciale warmhoudvi-
trine, op schorten en verpakkin
gen.
Meest in het oogspringend is het
fenomeen van de reeds bereide
snacks. In de vitrine ziet het pu
bliek wat het straks zal proeven.
Een magnetron zorgt ervoor dat
de taco's, kerryboutjes, de hot-
dogs of de shoarma warm en
hapklaar geleverd kunnen wor
den. Is het spitsuur dan kan de
snackbarkeeper vooruit werken
en de appety's-snacks vanuit de
speciaal geconditioneerde
warmhoudvitrine uit voorraad
snel uitserveren.
De snackbar kan zich zo onder
scheiden van andere collega's
door die nieuwe uitstraling en
verbeterde service, zeggen ze bij
International Food Service. Bij
dit bedrijf wordt bepaald wie er
voor de Appety's-lijn in aanmer
king komen. Want er wordt ge
keken naar de kwaliteit van de
onderneming. Die moet aan
strenge eisen voldoen. Er moet
ook wel een pittige prijs voor
neergeteld worden. Daarvoor in
ruil krijgt men exclusiviteit in
een groot gebied om de eigen
zaak heen. „Have a nice Appe
ty's", luidt de slogan waarmee
IFS denkt een gat in de markt te
hebben gevonden.
Appety's staat niet alleen. Chic
ken King, Frendy van Iglo, voor
al actief bij benzinestations,
Goldfood, slechts enkele namen
van nieuwe lijnen die een goed
deel van het denkwerk van de
snackbarhouder overnemen.
HUUB KLOMPENHOUWER
De Nederlandse PTT is er
altijd sterk in geweest
kool en geit te sparen. Men
heeft steeds vermeden zelfs
maar de schijn te wekken een
bepaald deel van de bevol
king, een politieke richting of
een geestelijke stroming voor
het hoofd te willen stoten. De
enige keer dat er de laatste ja
ren sprake was van enige on
rust in de gelederen was toen
in oktober 1983 de zegel ter
gelegenheid van de 500e ge
boortedag van Maarten Lu
ther op de markt kwam.
Die zegel toont een doormid
den gescheurd document,
waarmee de scheuring, de
tweespalt in de kerk wordt ge
symboliseerd. In rooms-ka-
tholieke kringen hoorde men
toen dan ook duidelijk enig
gemopper. Hier en daar wer
den zelfs geluiden opgevan
gen dat de toenmalige direc
teur-generaal van de PTT. de
heer Leenman - de man die la
ter bij de ABP orde op zaken
moest stellen - provocerend te
werk was gegaan. Tenslotte,
zo zeiden boze tongen toen,
komt hij uit het protestants-
christelijke Zeeland.
Dat is het enige gerommel van
betekenis geweest dat we ons
van de laatste jaren kunnen
herinneren. Of wacht even,
toch nog iets begin vorig jaar,
toen door niet-Randstedelin-
gen werd opgemerkt dat er on
derop het Filacept-blokje
'Holland' staat, terwijl we
toch in Nederland leven. Maar
met deze twee voorvallen heb
ben we de 'ontsteltenis' van de
afgelopen tijd wel gehad.
Begin februari, om precies te
zijn op de 7e, worden we weer
geconfronteerd met iets vrij
blijvends. Dan worden name
lijk twee zegels uitgegeven ge
wijd aan de Nederlandse vak
beweging. Niet aan een be
paalde bond, zoals de FNV, de
grootste 'bond' met ruim
930.000 leden, nee gewoon aan
dè vakbeweging. En waarom
nu juist aan de vakbeweging.
Waarom niet een serie gewijd
aan de gezamenlijke politieke
partijen in Nederland, waar
om niet aan de gezamenlijke
kerken, een soort oecumeni
sche emissie, waarom niet aan
de gezamenlijke zangvereni
gingen in Nederland.
f i
I iV-> 1
1 J f 4
I
i
4
f
I
t
i
4
I
I
4
i
4
Nee, het oog van de PTT is ge
vallen op de Nederlandse vak
beweging. Zonder aanwijsba
re redenen waarschijnlijk,
want diezelfde PTT zegt in de
toelichting op de zegels dat de
vakbonden sinds de tweede
helft van de vorige eeuw actief
zijn voor de belangenbeharti
ging van hun leden. Er wordt
dus geen jaartal genoemd. De
emissie is nergens aan opge
hangen. Of bestaat er toeval
lig toch een bond honderd jaar
en mag daar niet direct de
aandacht op worden geves
tigd om zo niet later het ver
wijt te krijgen van 'waarom zij
wel en wij niet'. Dat geeft geen
pas: of alle bonden, of geen en
kele bond. Dus alle bonden en
maar lekker vaag blijven.
En dan nu de zegels in waar
den van 55 en 75 cent. Wat
hebben de grafische ontwer
pers Frank Beekers, Lies Ros
en Rob Schroder van het ont
werperscollectief Wild Plak
ken uit Amsterdam er van ge
maakt? Nou, die drie hebben
wild geplakt. Het is dat er op
beide zegels 'de vakbeweging'
staat anders hadden we ze
niet direct weten te plaatsen.
Op de zegel van 55 cent, die de
titel 'solidariteit' heeft meege
kregen staat een kies met vier
wortels afgebeeld. Of is het
een grote broek met vier pij
pen, waar een komisch duo in
gaat optreden?
De 75 ct-zegel heet 'de mondi
ge vakbeweging'. Op deze ze
gel staan vijf handen met
daarin monden geprojec
teerd, die eerst met een pleis
ter waren dichtgeplakt; een
schreeuwende mond, een la
chende mond, een babbelen
de mond, een sstt-sissende
mond. Uit de roepende mond
is waarschijnlijk net de kies
getrokken die op de 55 ct-ze-
gel staat. Zo te zien ontbreekt
er daar namelijk een.
In eerste instantie deden de
handen ons denken aan de
methode-Gerelds, waarmee
veel kwekelingen in de jaren
vijftig tijdens muziek- en
zanglessen werden lastig ge
vallen, een methode die er toe
moest bijdragen later leerlin
gen van lagere scholen het
do-re-mi met bewegingen van
de hand bij te brengen.
Zo de zegels overziend blijven
we daarom dan ook maar bij
de bewering dat het goed is
dat er 'de vakbeweging' op
staat. Als dit overigens de stijl
van de nieuwe PTT is staat
ons nog veel ludieks te wach
ten.
De zegel van 55 cent (oplage 10
miljoen) is uitgevoerd in de
kleuren violet, zwart, oranje
rood en geel en de zegel van 75
cent (oplage 14 miljoen, toch
een paar miljoen hoger dan de
laatste tijd gebruiktelijk) is
beige, rood, groen, blauw en
zwart. De zegels zijn te koop
zolang de voorraad strekt,
maar uiterlijk tot 1 maart
1990. Gezien de ervaringen
van de afgelopen maanden
doet u er echter goed aan niet
te lang te wachten met het ko
pen van één of meer series.
STEMPELNIEUWS - Op 17
januari wordt in Tegelen een
filatelieloketstempel in ge
bruik genomen met daarin
het kasteel Holtmühle. Adres:
Pre-OKmpica Barcelona^!
Postkantoor Tegelen, Post-1
bus 99300, 5930 NA Tegelen.
Van 2 tot en met 31 januari I
wordt in Amsterdam, Arn-f
hem, Den Bosch, Den Ha
Groningen, Haarlem, Leeu-1
warden, Rotterdam (Coolsin-I
gel), Roosendaal, Sittard I
Utrecht en Zwolle een bijzon-1
dere stempelvlag gebruikt
met de tekst: Wereldlepradae
hielp lepra bestrijden.
Pn-OUmpka -58*, Barcelona''-'
».«X -fewt <i
IN 'T KORT - Spanje: 3 okto-l
ber, Olympische Spelen, Bai-f
celona 1992, 8 ptas, embleem-1
20 5 ptas, atletiek, 45
ptas, badminton, 50 5 ptas. I
basketbal; 7 oktober, verover-1
ing van het koninkrijk Valera
cia door koning Jaime I van I
Aragon, 20 ptas, koninklijk
paleis, Valencia, zegel van de
koning.
ftaonquiotaMI
1
Op 10 oktober, 100 jaar bur
gerlijk wetboek, 20 ptas, 1
nuel Alonso Martinez (1827-|
1891).