GRAMMOFOONPLAAT vinyljunks blijven altijd MANNEN emancipatie in de keuken im fa zeeuws lam in de stoofpot PZC/ vrijdagkrant A 13 •méépt" SP*-' i.y 1 SBH» at Ir, RIK: x verschil single conservatief andijvie radijs aubergine rettich bleekselderij rodekool bloemkool sla broccoli snijbonen chinese kool sperciebonen courgette spruitjes knolselderij tomaten komkommer uien koolrabi vleestomaten paksoi witte kool paprika witlof peentjes ijsbergsla /RIJDAG 23 SEPTEMBER 1988 Is het aan de platenindus trie ligt, is hij liever van- aag dan morgen verdwenen: ie goede oude langspeel- laat. De grote platenbonzen ebben immers veel geld gein- esteerd in zijn 'perfecte' op- olger de compact disc en aan- ezien het duur is om een titel ip twee verschillende geluids- ragers uit te geven, moet de P maar verdwijnen. nmiddels is er van alle extra- agante uitspraken die de fa- rikanten ten tijde van de in- roductie deden over geluids- yaliteit en duurzaamheid an het nieuwe wonderplaatje kunt er ook mee frisbeen'), et één overeind gebleven. De ilatenhandel op zijn beurt eeft niets op met uitspraken, ils zou de zwarte schijf over rie jaar een curiositeit zou ijn: „Je blijft altijd vinyljunks ouden". et onverwacht grote succes an de compact disc heeft de ;eluidsindustrie er kennelijk ;oe aangespoord het nieuwe iedium nog harder aan te prij- ;en dan voorheen. De consu- ent krijgt het idee dat hij met ipsijn orthodoxe platenspeler opeloos achter loopt, want tachtig percent van de mu- iekmarkt wordt beheerst door e CD", aldus directeur Jan aasterland van de Stichting 'laten 10-daagse. Wat er niet iij gezegd wordt, is dat het hier m de omzetcijfers in geld ge- ekend gaat en een compact isc is nog altijd bijna twee ;eer zo duur als een LP. avraag bij de Vereniging van iatenproducenten en -impor- iurs NVPI levert een heel an- er beeld op: het afgelopen jaar werden er 8,8 miljoen CD's verkocht tegen 12,3 miljoen LP's, 9,7 miljoen singles en 2,4 miljoen maxisingles. Wel stelt de NVPI dat er in het laatste kwartaal van 1987 een ver- koop-explosie van CD's is ge weest, maar dat neemt niet weg dat er nog steeds meer pla ten dan compact discs worden verkocht. „Die man van de platen 10- daagse is gewoon verkeerd ge citeerd in de kranten. Hij heeft helemaal niet gezegd dat de plaat binnen drie tot vier jaar een curiositeit zou zijn; hij zei alleen maar dat de grote wa renhuizen tegen die tijd op CD's overgegaan zijn en dat je LP's dan in speciale platenza ken koopt, zoals je nu speciale CD-winkels hebt". Dat zegt de heer Verkerk, medewerker van de audio-importeur La tham. Hij is een fervent criti cus van de CD. „Wij willen ge woon dat de mensen in die stoel gaan zitten voor de luid sprekers en gewoon naar mu ziek luisteren". Verkerk vindt het verschil tus sen een goede draaitafel en een CD-speler 'extreem groot' - in het voordeel van de plaat wel te verstaan. De verhalen over platen die na tien keer draaien al niet meer om aan te horen zijn, verwijst hij naar het rijk der fabelen:„We hebben hier platen staan die negentig, hon derd keer gedraaid zijn, maar als we die op een hifi-show draaien krijgen we staande ovaties". De publiciteitsmachine rond de vermeende perfectie van de CD draait echter onvermin derd door. Een vakblad als Luister, dat de CD-speler altijd heeft gepropageerd als hét per fecte medium, onderkent de kwaliteit van bijvoorbeeld de Linn Sondek platenspeler wel, maar vindt het op zijn best geen hoorbaar verschil met de CD opleveren". Andere vak bladen vinden echter dat de CD niet eens kan opboksen te gen een goede, goedkope pla tenspeler. De meeste tijdschriften heb ben inmiddels een meer ge nuanceerde visie: een platen speler van een paar duizend gulden kan een beter geluid opleveren dan een CD-speler; die is echter gewoon goed van geluidskwaliteit en biedt meer bedieningsgemak. De kranten, massatijdschriften en het vele reclamedrukwerk dat de con sument in zijn brievenbus krijgt, draaien hem echter nog steeds het rad van de digitale perfectie voor ogen. Ondanks dat spreekt de platenhandel nog steeds van een vrijwel on verminderd grote platenver- koop. Bij de Free Record Shops maakt de CD inmiddels 52 per cent van de omzet in geld uit: „Natuurlijk komen andere za ken met een omzetpercentage van 80 voor de CD, want die zetten de LP gewoon niet meer in de rekken, of ergens in een hoekje achterin de zaak. Maar je moet ontzettend uitkijken datje op die manier geen grote groepen klanten buiten de deur houdt. In de zaak in Dor drecht, die twee jaar geleden open ging, hadden we in het be gin de CD's boven en de platen beneden. Op een gegeven mo ment dachten we: die CD gaat zo goed, laten we die naar be neden halen. Het resultaat was dat we veel minder mensen in de zaak kregen. Driekwart van de mensen heeft alleen nog een platenspeler en als je die men sen niet laat zien datje nog ge woon platen verkoopt, gaan die mensen gewoon naar een ander", aldus een woordvoer der van Nederlands grootste keten van platenwinkels. Ook bij IT-Records aan de Ou de Binnenweg in Rotterdam vindt men de uitspraken van de industrie over een snelle dood van de LP voorbarig. Vol gens het personeel van de win kel, die vooral gespecialiseerd is in allerlei moderne stromin gen in de popmuziek, duurt het nog wel een jaar of zeven voor dat de CD tot in alle lagen van de muziekminnende bevolking is doorgedrongen. „Vooral dansmuziek als rap en house wordt bijna alleen op maxisingle verkocht", aldus een verkoper, „Er komen elke week zo'n honderd platen in deze genres uit en die zie ik nog niet zo gauw op CD ver schijnen". Bovendien brengen de kleine, onafhankelijke pla tenmaatschappijen alleen die platen op CD uit, waar een be hoorlijke verkoop van te ver wachten valt:,, het wordt be ter, maar voorlopig zit er nog weinig lijn in het CD-repertoi- re". Bij de Centrale Discotheek in Rotterdam tenslotte is iets vreemds aan de hand: het afge lopenjaar werden er méér LP's uitgeleend dan het jaar daar voor. „Gek verschijnsel hé?", roept directeur Rob Maas uit. „Volgens mij komt het omdat de platenzaken het LP-be- stand verwaarlozen. Maar de meeste mensen hebben nog geen CD-speler en die komen bij ons lenen, omdat wij nog steeds alles kopen". Maas denkt dat veel mensen nog geen CD-speler hebben, omdat het een apparaat is datje erbij moet kopen: „Want wie zet zijn platencollectie nou bij het grofvuil. Daar komt de prijs voor die CD-plaatjes nog eens bovenop. Vijfjaar geleden zei den ze al dat die omlaag zou den gaan, maar ze zijn nog steeds twee keer zo duur als een elpee". Geen vrouwen in mijn keuken", riep eertijds menig chefkok, als een persoon van de andere kunne het waagde een blik te werpen in zijn heiligdom. Want het koken op commerciële basis (of dat nu in een restaurant was, in een zogenaamde 'grootkeuken' of in het huis van een vooraanstaande familie) was uitsluitend een aangelegenheid voor mannen. Uitsluitend mannen oefenden immers een beroep uit, en dat beroep kon heel goed kok zijn. „Koken is vrouwenwerk", sprak menig braaf huisvader die nooit een stap in de keuken zette, en trots vertelde hij zijn vrienden dat hij niet eens een eitje kon koken. Want mannen leerden een beroep. Meisjes gingen hooguit een paar jaar naar de huishoudschool, voor zij de rest van hun leven de roeping 'huisvrouw en moeder' gingen uitoefenen. Een roeping elke enthousiaste restaurantkok - man of vrouw - zal dat bevestigen. Want ook in restaurantkeukens werden steeds meer goed opgeleide vrouwelijke koks. De mannen thuis zitten ook niet stil. Net zo min als hun partners leerden zij van hun moeder hoe ze moeten koken. Beiden moeten het dus al doende leren. Al dan niet met een boek erbij. Vroeger waren er twee soorten kookboeken: boeken voor koks en boeken voor huisvrouwen, dat is nog wel zo, maar de 'keukenprinsen' en de 'keukenprinsessen' verketteren elkaar niet meer als vroeger. Een vrouw komt de eer toe in ons land deze emancipatie op gang te hebben gebracht; dit taboe te hebben doorbroken. Al meer dan dertig jaar schrijft de journaliste Wina Born op kleurrijke en enthousiaste manier over de kunst van het inderdaad, want bij een achturige werkdag bleef dat nooi. Er is inderdaad wel wat veranderd in de maatschappij. De huishoudschool (door mannen smalend 'spinazie- academie' genoemd) bestaat niet meer. Moderne meisjes die trouwen en huisvrouw worden hebben daar vaak ook nog een baan naast, maar hoe ze het huishouden moeten organiseren en hoe ze moeten koken hebben ze niet geleerd. Steeds meer moderne mannen beseffen dat ze 'moeder de vrouw' niet in haar eentje kunnen laten opdraaien voor de huishoudelijke taken. Steeds meer mannen ontdekken hoe leuk het is om te koken. Steeds meer meisjes studeren, of volgen een beroepsopleiding. En ontdekken dat koken een heel leuk beroep kan zijn. Sterker nog: het is een roeping. koken en het eten. Haar geschriften waren de eerste die zowel door vrouwen als mannen werden gelezen, en ook beroepskoks waarderen wat zij voor de ontwikkeling van de eetcultuur heeft gedaan. Maar toch worden nog steeds de meeste kookboeken voor vrouwen geschreven. Want er zijn, in absolute zin, nu eenmaal meer vrouwen dan mannen die koken. Hoewel er meer mannen dan vrouwen (al dan niet op kosten van de zaak) de restaurants aan hun omzet helpen, is het overgrote deel van de mannen enorm conservatief in zijn eetpatroon. Steeds opnieuw wijst marktonderzoek uit dat de vrouwen wel willen experimenteren met nieuwe recepten, maar dat de meeste heren der schepping thuis het liefst hun traditionele aardappeltjes met jus, groente, stukje stoofvlees en een puddingachtig toetje verorberen. Daarom is het zo nodig dat er ook speciale kookboeken voor mannen verschijnen. Voor de mannen die wel willen, maar nog niet kunnen koken. Want de emancipatie is nog lang niet voltooid. Daarbij doet zich het vreemde verschijnsel voor dat mannen, als ze eenmaal de eerste stap in de keuken hebben gezet, direct allerlei bijzondere dingen willen maken. Als hun vrouw kookt moet dat op de traditionele manier, maar zelf wagen ze zich het liefst aan bijzondere en buitenlandse specialiteiten. Ze zullen zich dus de basiskennis eigen moeten maken. De diverse kooktechnieken moeten leren. Dat leren ze het liefst van een man. Uit een kookboek in mannentaal dus. Dan hoeven ze zich er ineens niet meer voor te schamen dat ze een schort aantrokken. „Met mannenhand bereid" is zo'n kookboek voor mannen. Het werd geschreven door Wiebe Andringa, een man die al zijn leven lang kookt. En er al heel wat jaren over schrijft. Vakkundig en precies legt hij uit hoe alles moet, van de gewoonste dingen zoals aardappelen en eieren koken, tot de meer gecompliceerde technieken. Het resultaat is steeds een gerecht dat de toets van de huisvrouwenkritiek kan doorstaan, en dat die merkwaardige gewoonte van mannen om iets aparts te willen maken, volledig aan zijn trekken laat komen. Voor alle mannen die deze kookruhriek lezen een aanradertje. Want de dagelijkse plicht een maaltijd te moeten bereiden kan pas een hobby worden, als je de kooktechniek voldoende onder de knie hebt en met kennis van zaken weet te experimenteren met ingrediënten en recepten. MARTIN VAN HUYSTEE Prei is terug van weg ge weest, dat is althans de indruk die men krijgt bij het boodschappen doen: de pitti ge stengelgroente ligt daad werkelijk overal en in opval lend grote hoeveelheden te koop. We hebben hier te ma ken met een prachtlichting van de herfstsoort, want prei is het hele jaar verkrijgbaar, hoewel de aanvoer 's zomers aanzienlijk kleiner is. Het seizoen bepaalt ook enigs zins het aanzien van de groente: zomerprei is lang en dun, iets gelig van kleur; herfst- en winterprei hebben beide forsere, blanke sten gels, de een met donkergroe ne bladeren, de ander meer grijzig van kleur. Het uiterlijk heeft echter niéts van doen met smaak of aroma, prei is hoe dan ook be paald geen neutrale groente. Bij aankoop behoort ze stevig aan te voelen en mag uiter aard geen beschadigingen to nen. Houdbaarheid kan ver lengd worden van een week onverpakt op een koele plek tot ongeveer drie weken, als de groente in emmer of bak met zand bedekt wordt. De bladeren mogen er vrij boven uit steken. Voor het bereiden moet prei wel goed schoongemaakt worden: na het verwijderen van eventuele worteltjes en het buitenste blad, moet de in stukken of ringen gesneden groente grondig gewassen worden; er wil namelijk nog wel eens flink wat zand tussen de bladeren zitten. De berei ding op zich van prei is al even eenvoudig, en biedt vele va riaties; gekookt is ze heerlijk met een kaas-, tomaten- of kerrie- sausje; gestoofd in ro de wijn met hamlapjes, ge bakken als nasi- of bami groente, in soep of als oven schotel, of met helemaal niks, alles kan en mag. Niet te versmaden is overi gens ook de portemonnaie- vriendelijke aard van prei: een kilo van die lekkere sten gels kost nog geen gulden. Wanneer dan gerekend wordt op zo'n 400 gram per persoon, is een hongerige familie van vier voor ongeveer 1,50 goed voorzien. Het is sowieso een goede zaak om te weten hoe de prijzen liggen op het ge bied van groente, daarom een beknopt overzichtje van de meest voor de hand liggende produkten, op alfabetische volgorde gerangschikt (wijzi gingen voorbehouden): een handig hulpje bij het bood schappen doen. 0,99/kilo 1,50/225 g 1,74/stuk 1,50/stuk 1,69/stuk 1,9 8 /kilo 2,251 stuk 0,69/krop 2,99/500 g 3,50/kilo 1,7 5/kilo 2,2 5/kilo 1,50/stuk 1,75/750 g 1,2 5/stuk 1,251500 g 0.99/stuk 0,99/kilo 0.99/stuk 3,00/kilo 1,99/kilo 1,25/kilo 1,50-2,50/stuk 4,25/500 g 1,7 51 kilo 0,99/krop De vroege herfst is de tijd dat nog voor het laatst vers lamsvlees verkrijgbaar is. Tegenwoordig heeft de sla ger weliswaar het hele jaar door lamsvlees maar meesten tijds is dat bevroren vlees en voor een belangrijk deel uit Nieuw-Zeeland afkomstig. Nu verliest lams- en schapevlees weinig aan smaak tijdens het invriezen maar toch gaat er niets boven vers lam van ei gen bodem. Het Zeeuws lam heeft een goede naam en prijkt dan ook in heel wat restau rants in onze provincie op het zomermenu. Het is doorgaans wat forser uit gevallen dan het Nieuwzee- landse maar de smaak is verf ijnder. In gastronomische krin gen is er een voortdurende dis cussie over de smaak van het Zeeuwse en Texelse lamsvlees. Sommigen beweren ten stellig ste dat je kunt proeven dat de dieren zijn grootgebracht in een zilte omgeving, zoals je bij lamsvlees uit Wales kunt proe ven dat zij veel kruidig voedsel hebben weggegraasd van de berghellingen. Anderen menen dat dat allemaal onzin is. Zo le vert het lam voortdurend stof tot discussie in culinaire kring. Hoe het ook zij, vers lamsvlees is eeh delicatesse die als zoda nig verdient behandeld te wor den. Te vaak wordt lamsvlees door en door gaar op tafel ge bracht. Vlees van heel jonge dieren is heerlijk wanneer het rosé wordt gebraden, dat wil zeggen net gaar maar nog een beetje rose van binnen. In de herfst komen de wat oudere lammeren op de markt die nog net geen schaap genoemd wor den. Het vlees van deze dieren, komt in aanmerking om wat meer doorstoofd te worden ge serveerd. Het volgende recept is geschikt voor zowel herfst- lam als voor schapevlees dat langzaam gestoofd met groen ten een heerlijk gerecht vormt voor het weekend want het kan een dag tevoren worden klaar gemaakt. STOOFPOT VAN LAMS- OF SCHAPEVLEES Ingrediënten: 1 kilo lams- lappen, wat schapebotten om 3,5 dl bouillon van te trekken, 50 gram boter, 2 grote uien, 2 teentjes knoflook, 300 gram witte kool, 1 grote winterwor tel, 1 courgette, 1 middelgrote prei, 1 pond tomaten, 2 plakjes rookspek of -nog mooier- Zeeuws spek, 1 takje tijm, 1 bosje peterselie, peper en zout. Bereiding: ontdoe het vlees zo zodra de boter is uitgebruist naast elkaar in de pan. Braad het vlees nu om en om bruin en voeg dan de fijngesneden uien en kleingehakte knoflookteen- tjes toe en braad die tot ze gla zig zijn. Giet 3,5 dl bouillon bij het vlees en draai de warmte bron laag. Snij nu de witte kool in dunne reepjes en doe de kool veel mogelijk van grote stuk ken vet en snij het in grove stukken; stukken bot niet ver wijderen, ze geven extra smaak aan het gerecht. Trek intussen van de schapebotten met wat grof gesneden ui, prei en wortel een bouillon. Verhit in een pan met dikke bodem de boter en leg de stukken vlees bij het vlees. Door het vlees zachtjes te laten sudderen en één voor één de groenten toe te voegen, voor komt u dat de pan te vol raakt en de inhoud te snel afkoelt. Als de kool in de pan is geslon ken, hebt u de wortel in schijf jes gesneden en doet u die er bij. Vervolgens snippert u het spek fijn, dan snijd u de cour gette in dobbelsteentjes en doet u ook dat in de pan. Daar na de ontvelde en in vieren ge hakte tomaten, het takje tijm en dan brengt u de inhoud van de pan op smaak met peper en zout. Laat de stoofpot zo'n vier uur op de laagste stand van gas- of electrisch fornuis trek ken. Snij dan de prei in ringen en voeg die een kwartier voor het opdienen toe aan het ge recht. Een minuut voor het uit- serveren strooit u de gehakte peterselie over het vlees. Deze stoofpot kan worden ge geten met zowel gekookte als gegratineerde of gebakken aardappelen, al naar gelang uw voorkeur. Invriezen is mo gelijk als vers lamsvlees is ge bruikt, maar dan zou ik na het ontdooien en opwarmen pas de prei toevoegen, evenals na tuurlijk de peterselie. Restan ten kunnen ook worden inge vroren; ook dan worden na het ontdooien en opwarmen extra prei en peterselie in de pot ge daan. RIEN VAN REEMS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1988 | | pagina 13