wondermiddel kyolic nog onvoldoende onderzocht iZËÊË tafel TERUG NAAR DE NATUUR zomerse overvloed voor de winter .kmrt frituren zonder kopzorg kritisch supplementen dagboekje afkicken 1IJDAG 9 SEPTEMBER 1988 Japanse vrouwen bewerken de akkers met knoflook, de basis voor het wondermiddel Kyolic. e Japanse fabrikant Wakunaga en uiteraard de merikaanse chteronderneming, die voor wereldwijde verkoop rantwoordelijk is, menen et Kyolic een wondermiddel de overvolle markt van ternatieve geneesmiddelen hebben. Wetenschappers perken zich veelal tot de nclusie dat knoflook in het gemeen en Kyolic in het f jzonder op verschillende onten in het menselijk chaam heilzaam werkt. Maar n van de Amerikaanse rkoopleiders gaat veel rder. In een vlammend toog prijst hij 'zijn' produkt gegeneerd aan als 'een orbraak' in de strijd tegen wel kanker als aids. yolic verhoogt de weerstand n de mensen. Het verlaagt >k de bloeddruk en het olestorolgehalte en helpt dus k een hartinfart te orkomen", aldus het ponerende verkooppraatje, eit is dat de Amerikaanse ezondheidsautoriteiten zich fficieel bijzonder einteresseerd hebben getoond i de mogelijkheden van yolic. Feit is ook, dat vrij veel etenschappers hun goede aam hebben verbonden aan yolic. Tijdens een aangeklede esentatie van het produkt bij 'akunaga in Torrance alifornië) staken drie |ooggeleerde heren (prof. dr. enjamin Lau van de Lorna inda Universiteit in Californië, i r. Bob Lin, lid van 'the I merican College of Nutrition', en dr. Willis Brewer, oud- 1 oogleraar aan de Universiteit an Arizona) de loftrompet over het Japanse knoflookprodukt. Ook werd nog een handvol deskundigen via hun overwegend positieve onderzoeksrapporten ten tonele gevoerd. De eensluidende boodschap was niet mis te verstaan: Kyolic kan je niet missen, geen dag. Theo van Rooy, de directeur van Pharmafood uit Putten, de importeur van Kyolic voor Nederland, België en West- Duitsland, benadert het Japanse produkt, als een „Als reactie op de uitwassen van de normale voeding en de reguliere medicijnen, is de ontwikkeling van alternatieve voeding en geneesmiddelen heel goed te begrijpen. Maar die ontwikkeling gaat een beetje te hard: ik heb de indruk dat die reactie doorslaat. De mensen denken nu vaak, dat de gewone voeding vol giften en chemische troep zit. Die angst is niet gerechtvaardigd. In Nederland, met al die controlerende instanties valt het allemaal wel mee", aldus Knipschild. De Maastrichtse deskundige Ue Laatje voedsel je medicijn zijn." Deze aan beveling doet steeds meer opgeld. Gezond ëfen zou de mensheid voor vele kwalen kunnen behoeden. En als men desondanks toch onvol doende preventief te werk is gegaan, dan zou eerst eens moeten worden gekeken naar na tuurlijke geneesmiddelen, waaraan geen bijver schijnselen kleven zoals bij reguliere medicij nen. Dus terug naar de natuur. Dit devies valt gemakkelijk te vertalen in commericële slogans voor de industrie en de handel, die zich bezig houden met de alternatieve voeding en genees middelen. De markt is groot en groeiend. De concurrentie is moordend. En er is veel kaf on der het koren. Op de tweejaarlijkse beurs voor alternatieve voeding in Los Angeles trokken de meer dan vijf honderd standhouders in drie dagen tiendui zenden belangstellenden. Onze aandacht was vooral gericht op de presentatie van de Japanse firma Wakunaga, die over nagenoeg de hele we reld nadrukkelijk aan de weg timmert met het knoflookprodukt Kyolic. In Nederland is Kyolic in capsules, in vloeibare vorm en als tabletten verkrijgbaar bij apothekers, drogisterijen en re formhuizen. nuchter Nederlandse voedseldeskundige heel wat genuanceerder. Hij is er van overtuigd een uitstekend produkt op de markt te brengen, maar wenst zich toch niet te laten verleiden tot al te boude uitspraken. Van Rooy meende er ook beter aan te doen om professor Paul Knipschild mee te laten reizen om voor een wetenschappelijk verantwoorde beoordeling van de uiteraard hier en daar wel erg propagandistische presentatie te zorgen. De 41- jarige hoogleraar uit Maastricht heeft de reputatie kritisch tegen de gevestigde orde aan te kijken. Hij ontsnapte enkele jaren geleden uit de universitaire anonimiteit met de stelling dat (een gepast) gebruik van alcohol de kans op hartafwijkingen verkleint. ziet meer in puur natuurlijk voedsel. „Daarbij wordt zeer bewust op de eetgewoonte gelet en dat is goed. Je sluit daarmee ook de risico's van onachtzaamheid bij de bereiding van het 'gewone' voedsel uit. Maar voor het overige is dat gewone voedsel, mits men dat goed afgewogen eet, net zo gezond. Kortom, het is vooral een kwestie van hoeveelheden. Of men zijn voedsel nu haalt bij de groenteman of bij het reformhuis, maakt voor de gezondheid weinig of niets uit". Een ander modeverschijnsel in de wereld van de voeding zijn de supplementen, vitamines en mineralen, die veelal in de vorm van geneesmiddelen worden gebruikt. „Op dit punt zijn er onder de deskundigen eigenlijk twee 'scholen': de één meent dat in het normale eten van alles ruim voldoende zit en dat is de geaccepteerde visie. De andere 'school' vindt dat de mens met de huidige voedingsgewoonten vele malen te weinig van die essentiële stoffen tot zich neemt", doceert de professor. „Mijn visie? Meestal gaat het om het idee. Men wil niet verouderen of men wil zo fit zijn als topsporters. In theorie is het idee, dat het gebruik van supplementen goed is, uitstekend onderbouwd. Ook met proeven met dieren. Punt is natuurlijk of het in de praktijk ook voor de mens werkt. En dat weten we niet. Nog niet. Er wordt nu ook onderzoek met mensen gedaan. Maar dat zijn langlopende projecten. En met langlopend bedoel ik minstens tien jaar". Binnen dit wat algemene kader wil Paul Knipschild zijn kijk op Kyolic plaatsen. „In de eerste plaats moet ik dan vaststellen, dat knoflook historisch gezien een goede naam heeft gekregen. Het begon al bij de Egyptenaren. En door de eeuwen heen is knoflook geroemd om de gezonde werking, zij het niet door iedereen. Er zijn ook vele tegenstanders. Hoe dan ook, wetenschappelijk staat dat goede van knoflook, voor mij in ieder geval, niet vast". Aan de hand van een aantal aanwijzingen, of beter gezegd eerste ervaringen tijdens experimenten is Knipschild echter beslist niet negatief over Kyolic. „Er is bij mensen nu al een aantal onderzoeken gedaan, zowel met verse knoflook als met Kyolic. Soms zijn er, onder andere door een Indiër, op wetenschappelijk verantwoorde wijze gunstige effecten vastgesteld. Maar elders, bij een herhaling van die proeven, zijn die effecten niet gebleken. Ik vind het daarom verstandig om al die proeven met de huidige technieken te herhalen". „De effecten van Kyolic zijn nog te weinig onderzocht. Het is inderdaad nog te vroeg om dit produkt in het ziekenfondspakket op te nemen. Mijn slotconclusie? Baat het niet, het schaadt ook niet". HANS VAN ZENDEREN Koffie, koffie, lekker bak- r kie koffie". Een oude :raker van Rita Corita, die in I Loffiedrinkend Nederland lan- j ;e tijd hoog scoorde bij het po- mlaire radioprogramma Ar- >eidsvitaminen. Het liedje is I vat op de achtergrond geraakt, naar het gebruik van koffie I laarentegen niet. We lusten wel |>ap van zo'n bakkie leut. De cij- 'ers wijzen het uit: Nederland taat op de vijfde plaats van de ereldranglijst, direct na de kandinaviërs. In ons land ordt per hoofd van de bevol king dagelijks 4,5 kopjes koffie - jenuttigd. 'Jmdat er zoveel koffie wordt ge- ironken wordt er ook veel over 'esproken en de verhalen dat j iet bruine goedje slecht voor de gezondheid zou zijn zijn legio. '|Slecht voor het hart wordt vaak eweerd, maar duidelijke bewij- n daarvoor zijn er niet, alhoe- el naar de stimulerende stof ca ffeine al tal van onderzoeken zijn edaan. ël bestaat het vermoeden, zo lijkt ook uit een recent proef- chrift van dr. P. Smits uit Nij- inegen, dat de cafeïne in het eer- >te kopje koffie de bloeddruk tij- lelijk kan verhogen als iemand iagenlang geen koffie heeft ge- ..liad en het gehalte van het stress-hormoon' adrenaline in iet lichaam kan verdrievoudi gen. Bovendien zou de cafeïne het cholesterolgehalte kunnen verhogen, waardoor hart- en vaatziekten worden bevorderd, in de wetenschappelijke litera tuur hierover worden nogal te genstrijdige uitspraken gedaan. Om een pasklaar antwoord op le vragen te krijgen heeft de af deling Inwendige Ziekten van de Katholieke Universiteit Nijme- gen een onderzoek gedaan naar ,1e effecten van cafeine. De Ne derlandse Hartstichting maakte met een financiële bijdrage van 100.000 gulden dit onderzoek mogelijk. Voor de rest van de kosten kwam geld van de Nij meegse Universiteit en de Land bouw Universiteit in Wagenin- gen. Onder leiding van prof. dr. Martijn Katan en ir. Marijke van Dusseldorp, aan de LU in Wage- Bij het Nijmeegse onderzoek kreeg een helft van de 'proefko nijnen' de eerste zes weken ge wone koffie, de andere met cafei ne. Na zes weken werd dit omge draaid. Een koffiefabrikant was bereid om speciale één-kops ver pakkingen te maken zonder op druk. Daardoor werd het moge lijk de deelnemers zonder pro blemen de koffie te verstrekken en kon men ook op het werk zelf koffie zetten. Sommige proefper sonen moesten in het begin aan de koffiesmaak wennen: slechts vier van de 45 proefpersonen hebben gemerkt welke koffie uiteindelijk gedronken werd, vertelt ir.Marijke van Dussel dorp. Dr Theo Tien van de kliniek voor inwendige Ziekten (rechts), ir. Marijke van Dusseldorp en prof Martijn Katan, werken aan het onderzoek naar de invloed van cafeïne op het bloed. ningen afgestudeerd in de voe dingsleer, hebben 23 vrouwen en 22 mannen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar gedurende twaalf we ken de nodige kopjes koffie weg gewerkt. Iedere dag moesten ze vijf maal koffie drinken; andere dranken waar cafeïne in zit zoals thee en cola waren uit den boze. Ook chocolade mocht in ver band met de cafeïne maar met mate worden gesnoept. Cafeine, een bestanddeel van de koffieboon, circuleert 10 tot 20 uur in het bloed. Een half uur na het drinken van de koffie is het effect ervan het hoogst. „Het li chaam heeft cafeine niet no dig", stelt prof. Katan. „De proefpersonen voelden het ge mis ook niet zo. Met cafeine ben je wat alerter en sommigen ko men moeilijker in slaap, maar kennelijk viel dat onze proef personen niet op". Wie geen kof fie met cafeine meer wil drin ken moet er rekening mee hou den dat afkicken een paar dagen gepaard kan gaan met hoofd pijn of een duf gevoel. Volgens professor Katan is er een trend te bespeuren naar ca feïnevrij koffiegebruik. „In de Verenigde Staten ligt dat nu op twintig procent", zegt Katan, die ook in Nederland een duide lijk groei ziet in koffie drinken zonder de stimulerende stof. Behalve koffiedrinken waren er nog meer taken voor de deelne mers. Ze moesten een dagboekje bijhouden en thuis zelf de bloed druk meten. Eén dag in de week op verschillende tijdstippen en twee maal in de kliniek voor in wendige ziekten: iedere keer drie kwartier na het eerste kopje koffie van die dag. Ook mochten de proefpersonen geen afslank- dieet volgen. „Ze moesten het zelfde blijven eten. Iedere week werd aan de diëtiste verteld wat was gegeten en werd men gewo gen", aldus de voedingsdeskun dige. Ook werd tijdens het on derzoek zes keer bloed afgeno men op de nuchtere maag. „En ondanks deze verplichtin gen is niemand uitgevallen", vertellen ir. Van Dusseldorp en prof. Katan trots. De deelne mers waren heel gemotiveerd en een persoon, dol op cola, had er geen bezwaar tegen zijn favo riete drankje gedurende twaalf weken af te zweren. De resulta ten van het onderzoek worden momenteel geanalyseerd. Con crete antwoorden op de vraag of cafeïne de bloeddruk en het cholesterolgehalte verhogen, hebben de onderzoekers nog niet. De verwachting is dat in het najaar alle bloeddrukme tingen zijn bekeken en dat men dan met een eindresultaat kan komen. ANNEMARIE RISSE Augustus is de oogst maand bij uitstek. Met volop groenten en fruit rijst de vraag wat met die over vloed aan te vangen. Daar om in vervolg op de laatst verschenen Kleine Kaart nog een paar recepten voor het conserveren van toma ten en rode bietjes. Wie to maten uit eigen tuin heeft, weet dat je aan het eind van het seizoen soms blijft zit ten met groene vruchten die geen kans meer krijgen om te rijpen. Die groene toma ten moeten we niet weg gooien want er valt van al les van te maken, zowel van de grote als van de kleine kerstomaatjes. Zoete, inge maakte groene tomaatjes smaken heerlijk bij koud vlees of bij een bruine boter ham met kaas. Zoetzure, groene kersto maatjes. Ingrediënten: 2 ki lo groene tomaatjes, 25 gram zout, 4,5 dl inmaakazijn, maakte komkommer, 800 gram rijpe tomaten, 1 groene en 1 rode paprika, 200 gram rozijnen, 2 theelepels zout, 2 grote uien, 1 liter inmaaka zijn, 400 gram kristalsuiker, 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel mosterdpoeder, 1/ 2 theelepel cayennepeper, 1/ 2 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel gemberpoeder en 2 eetlepels fijngehakte muntblaadjes. Bereiding: hak de komkommer in klei ne stukjes, doe die in een kom, strooi er zout over en laat ze een paar uur staan en giet er dan het uitgelekte vocht af. Giet kokend water over de tomaten, spoel ze on der de koude kraan af en ver wijder de schil. Hak de toma ten fijn, verwijder de zaadlij sten van de paprika's en hak die ook fijn, evenals de uien. Breng de azijn aan de kook en doe er de specerijen bij. Droog de komkommerblok jes af en doe ze ook in de pan. 1100 gram suiker, 2 theele pels kaneelpoeder, 1 rode pe per en water. Bereiding: breng twee en en halve liter water aan de kook met de 25 gram zout en laat de to maatjes daarin 10 minuten zachtjes trekken. Doe ze dan in een vergiet en spoel ze af met koud water. Pel de to maatjes vervolgens en breng de azijn met de suiker, ka neel en 2,5 dl water aan de kook. Voeg de tomaatjes toe en de rode peper en kook de tomaten een minuut of vijf op een zo laag mogelijk afge stelde warmtebron. Giet de inhoud van de pan in een kom en laat die afgedekt met een theedoek een week staan op een koele plaats. Giet na die week de vloeistof af en breng haar aan de kook. Doe er na tien minuten de tomaatjes bij en kook ze zachtjes gedurende vijf mi nuten. Doe de tomaten met de siroop in schone glazen potten en zet ze donker en koel weg. Komkommer- en tomaten saus. Ingrediënten: 800 gram geschilde en schoonge- Voeg vervolgens de uien, pa prika en tomaten toe, alsme de de suiker, rozijnen en de munt. Blijf koken en roeren tot alle suiker is opgelost en doe de saus dan in schone glazen potten. Na een paar weken is de saus klaar om te gebruiken bij de maaltijd met vlees en kaas. Zoetzure bietjes. Ingrediën ten: anderhalve kilo rode bietjes, 1,5 dl inmaakazijn, 1,5 dl citroensap, 1 kilo sui ker, 1 vanillestokje, 1 kaneel- pijpje, 5 allspicebessen en 5 kruidnagels. Maak eerst de siroop door azijn, citroen sap, suiker en de specerijen aan de kook te brengen en dan een dag afgedekt te la ten staan. Breng de siroop dan weer aan de kook, kook de bietjes gaar en verwijder het velletje. Hak de bietjes in dobbelsteentjes of in dunne schijven en kook ze nog een minuut of vijf mee in de si roop. Doe de bietjes in scho ne potten en giet de siroop erover. Sluit de potten goed af en zet ze op een koele plaats. RIEN VAN REEMS Het nieuwste model van Tefal de Super Cool Friteuse. Hoewel wij zeer gesteld zijn op frituurgerechten, zijn wij niet zo blij met de ma nier waarop dit voedsel be reid moet worden. Om alle problemen te omzeilen, kun je frituurgerechten ook al leen buitenshuis gaan eten. Je moet dan wel vertrouwen op het kwaliteitsbewustzijn van de leverancier en je keus wordt beperkt. Bloem koolroosjes uit de frituur of beignets van courgette kun je dan wel vergeten. Wie echt wat in de frituur wil doen, moet zelf aan de slag. Met een moderne elektri sche frituurpan is dat geen heksentoer. Het nieuwste model van Tefal, de Super Cool Friteuse met een capa citeit van 1 kilo friet, heeft zelfs een van de laatste pro blemen overwonnen. De pan is thermisch zo goed geïso leerd dat de buitenwand nauwelijks warm wordt. U hoeft dus niet bang te zijn de handen te branden en u heeft ook geen last meer van ingebrand vet op de buiten kant. Andere plusplunten van de ze pan zijn een goed sluitend deksel en een van buitenaf bedienbare lift. U kunt het mandje laten zitten wanneer het deksel dicht is zodat u niet bang hoeft te zijn voor spatten. In de eenvoudigste uitvoering kost de pan 169 gulden. Voor twee tientjes meer heeft u een luxe exem plaar met tijdschakelaar en een venster in het deksel. SJÖERD VAN DER MEULEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1988 | | pagina 9