buitenlandse mossel
wordt concurrent
zeelands roem
a a n
zacht fruit
in overvloed
hypotheken
wanen
Portugese zomerwijn
LAMELLEN
opvouwbare
koeltas
VINHO VERDE
ÉÉN STAP IS VOLDOENDE
koele wijn
kritiek
voorgerecht
rote grütze
warte bessengebak
kersentaart
theelen van der weele
VRAAG NAAR DE VERBETERDE
SPAARHYPOTHEEK
plissé's
RIJDAG 22 JULI 1988
e Hollandse nieuwe is
vooreen deel een
uitenlandse (Deense) haring,
aar ook voor de Zeeuwse
ossel geldt dat die
rotendeels elders vandaan
omt. Goede kans dat in een
ak mosselen die u deze week
oopt geen Nederlands
chelpdier zit. De mossel komt
an van de Deense
!oordzeekust of uit Duitsland,
"et enige Zeeuwse van die
ossel is het verwateren, dat
ond Yerseke gebeurt,
e bioloog A. C. Drinkwaard op
exel maakt zich zorgen. „Door
e jaren heen is er steeds meer
rond voor de mosselcultuur
erdwenen. Neem de
-revelingen en de
uidhollandse stromen alleen
l. Toch zijn we er steeds in
eslaagd de mosseloogsten op
en redelijk peil te houden,
oor alsmaar meer te
tensiveren. Alleen de laatste
en komen we met die
ogsthoeveelheden onder de 35
iljoen kilo in Zeeland. Dat
rordt dan opgevangen door op
rote schaal mosselen uit
uitsland en Denemarken te
open. Voor de consument
aakt dat geen verschil, de
ossel is even goed",
e Zeeuwse mossel is een
odemcultuur. Het zaad en de
alfwassen mosselen worden
ooral op de wadden uitgezet,
en stormachtig naj aar heeft
ls gevolg dat veel van de
osselkweek verloren gaat of
chterblijft in de groei. Dat was
fgelopen jaren het geval,
mdat de mossel een tweej arig
helpdier is, was tevoren
ekend dat er dit jaar weing
■gen oogst zou zijn. Het gevolg
dat de mossel uit het
uitenland moet komen. Daar
in principe niet zoveel op
gen, als er niet risico's aan
erbonden zouden zijn. De
ngst van de mosselhandelaren
uiteraard dat er vanuit het
uitenland onvoldoende
econtroleerde mosselen
ingevoerd worden, die mogelijk
ongewenste organismen met
zich meebrengen.
De Nederlandse mosselcultuur
staat voortdurend onder de
zorg van biologen en
laboratoria, die zowel de mossel
als het viswater op kwaliteit en
eventuele afwijkingen
onderzoeken. Maar is dat
onderzoek in andere landen
ook zo streng? Alle mosselen
die worden ingevoerd, worden
ook bemonsterd. Ierse,
Zweedse en de Deense
mosselen die niet van de
Noordzeekust komen, mogen in
Zeeland niet worden verwaterd.
Met gekromde tenen zien de
Zeeuwse handelaren hoe onze
zuiderburen die mosselen
invoeren en als Zeeuwse
mosselen verhandelen.
De Texelse bioloog
Drinkwaard staat niet alleen
in zijn kritiek op de overheid
dat meer water zou moeten
worden toegewezen aan de
Tussen de 60 en 80 procent van
de "zeeuwse" mosseloogst
wordt geëxporteerd. De
Zeeuwse mossel heeft een
uitstekende naam in het
buitenland. In Frankrijk is de
mosselcultuur niet een
bodemcultuur, maar een
hangcultuur. De Fransen
steken veel geld in onderzoek
en verbetering van die
verschillende culturen en rond
een stad als Sete zijn
verschillende experimentele
mosselculturen die nu al een
explosieve groei van de oogst
laten zien.
Vakantiegangers naar de
Franse kusten, van Bretagne
tot aan Cap d'Agde kennen
inmiddels de Franse mossel;
misschien iets kleiner dan de
doorsnee Zeeuwse, maar qua
smaak toch gelijk. Bovendien,
wat is er lekkerder dan een
voorgerecht, waarbij de verse
mossel met de oester en de
venusschelp (Palourde) als fruit
mosselcultuur. „De oostelijke
Waddenzee kan zonder enig
probleem in gebruik worden
genomen. De discussie
daarover heeft haar 25-jarig
jubileum al gevierd, zonder
dat er ook maar enige
vooruitgang is geboekt".
„Ik denk dat de Ieren,
Spanjaarden, Fransen en alle
andere mossellanden lachend
staan te kijken. Die staan klaar
om de handel over te nemen.
De kracht van de Zeeuwse
handelaren is de geweldige
logistiek; het bewaar- en
vervoersysteem is tot in de
puntjes geregeld. Maar dat
kunnen andere landen
overnemen, als ze zich er op
toeleggen".
de mer rauw wordt opgediend.
Die explosieve toename van de
mosseloogst zou er toe kunnen
leiden dat de Fransen een
concurrent worden van de
Zeeuwse mosselhandelaren op
het gebied van de export. Nu
wordt de Franse mossel nog
vooral in Frankrijk zelf
gegeten.
De Franse mossel heeft het
nadeel dat de hangcultuur
arbeidsintensiever en dus
duurder is dan de
bodemcultuur. Maar dat
verschil wordt met de grotere
vangsten en geavanceerdere
verwerkingsmethoden steeds
kleiner.
HUUB KLOMPENHOUWER
uli is de maand van het zacht
fruit dat in deze periode in
|vervloed aanwezig is. Hoewel
e aalbessenstruiken niet zo-
ieel te torsen hadden als vorig
par mag de oogst aan aard-
eien en kruisbessen er wezen
n beloven de bramen een re-
lordopbrengst. Ook de kersen
loen het uitstekend. Reden ge-
|oeg om eens na te gaan wat we
i de keuken zoal met die bes-
;n, kersen en aardbeien kun-
en doen.
pvallend is dat vegetarische
ookboeken relatief weinig aan-
acht schenken aan het verwer-
len van zacht fruit, terwijl je het
igendeel zou verwachten. Mo-
elijk omdat rode bessen, aard-
eien en kersen in hun pure
orm met hoogstens wat suiker
jf slagroom zich zo gemakkelijk
■nen als toetje. Zwarte bessen
e je steeds minder. Om zo te
ten zijn ze niet zo geschikt en
leestal worden ze verwerkt tot
im of wordt er een (uitstekende)
het deeg twee keer uit, maak er
een bal van en laat die minstens
twee uur in de koelkast rusten.
Rol de bal deeg uit tot een dunne
plak en bekleed daarmee een
vlaaivorm van 23 centimeter. De
hoeveelheid deeg is ruim geno
men maar wat er overblijft kan
gemakkelijk in de koelkast wor
den bewaard om er bijvoorbeeld
kleine pasteien mee te maken.
Bak de bodem voor in de oven
met een vulling van rijst of witte
bonen om de vorm te behouden.
Schep met een schuimspaan de
zwarte bessen in de vorm en
kook het resterende sap met een
beetje maizena of arrowroot op
tot het wat indikt en giet het sap
over de zwarte bessen. Laat het
zwarte bessengebak afkoelen in
de koelkast en server het met
een laag stijfgeklopte slagroom.
Dit gerecht is een klassiek Duits
nagerecht dat gemaakt wordt
Iijn van gemaakt. Toch zijn ze
ïerlijk in een sorbet of in een
aai. De volgende recepten ge-
'n een indruk van de verwer-
ingsmogelijkheden.
'grediënten: 1 kilo zwarte
!'ssen, een half pond suiker, een
as water, wat maizena of ar-
wroot. Voor de bodem: 300
am boter, 50 gram basterdsui-
een losgeklopt ei, wat water,
:n snufje zout, een pond bloem,
ereiding: doe de zwarte bessen
et een half pond suiker in een
m met dikke bodem en zet die
een laag vuur. Voeg wat water
'e en laat de bessen een half
tftje koken. Maak een taartbo-
im door de boter te vermengen
et de basterdsuiker, het losge-
°pte ei en een beetje water.
°eg beetje bij beetje de bloem
fe en kneed de massa voorzich-
tot een kruimelig deeg. Rol
met grutten zoals de naam al
zegt. Ouderwetse grutten be
staan uit grofgemalen boekweit
of haver. Griesmeel is een goede
vervanger maar semolina heeft
mijn voorkeur. Ingrediënten:
1 pond frambozen, 1 pond rode
bessen, een half pond basterd
suiker of iets meer als u van zoet
houdt, 120 gram semolina of
griesmeel, 1 glas rode port, 1/4 li
ter slagroom. Bereiding: kook
de bessen en frambozen op een
laag vuur tot ze zacht zijn. Wrijf
het fruit dan door een zeef en
voeg de suiker toe. Breng de
fruitmassa weer aan de kook en
voeg geleidelijk al strooiend de
semolina toe. Blijf roeren terwijl
het mengsel indikt en giet er
scheutje voor scheutje de rode
port bij. Vul daarna een leuke
vorm of kleinere vormpjes met
de vrij stijve massa en zet die een
paar uur in de koelkast. Stort de
vormpjes voor het serveren op
dessertbordjes en spuit de stijf
geklopte slagroom over het grut-
tengerecht. Versier de bordjes
met wat frambozen en bessen.
Ingrediënten: anderhalf pond
lichtzure, donkere morellen, 50
gram ongezouten boter, 175
gram basterdsuiker, 3 eetlepels
Calvados, anderhalve deciliter
slagroom, 250 gram kwark, een
23 centimeter bodem van korst-
deeg. Bereiding: smelt de boter
in een pan met dikke bodem en
kook daarin de kersen samen
met de helft van de suiker en de
Calvados. Roer de kersen voort
durend om in de boter geduren
de een minuut of tien waarbij de
kersen lichtjes mogen caramelli-
seren. Schep de kersen met een
schuimspaan uit de pan en laat
ze afkoelen. Meng de rest van de
suiker door het overgebleven
sap en klop dit op met de slag
room. Schep er dan voorzichtig
de kwark door en proef of er
eventueel nog wat suiker bij
moet. Verdeel de kwark-room-
massa over de korstdeegbodem
en deponeer de kersen er boven
op.
Korstdeeg of bladerdeeg is
kant-en-klaar te koop maar is
het lekkerst als het vers wordt
gemaakt. Het geheim van een
goed bladerdeeg schuilt in het
vele malen vouwen. Alle
ingrediënten moeten zo koud
mogelijk zijn. Voor de kersen
taart: 300 gram boter 300 gram
bloem, 11/2 dl water, snufje zout.
Bereiding: snij de koude boter
in stukjes, hou wat bloem apart
voor het uitrollen. Snij de boter
door de bloem. Voeg water en
zout toe en schep alles met een
spatel door elkaar tot een bal.
Rol de bal uit tot een vierkante
of rechthoekige lap en vouw die
van onder naar boven drie keer
samen en vervolgens van links
naar rechts eveneens drie keer.
Dan het deeg op een koele plaats
een half uur laten rusten, uitrol
len en weer op dezelfde manier
opvouwen en laten rusten. Dan
nog een derde keer rollen, vou
wen en rusten waarna het deeg
kan worden gebruikt. Bij het
bakken de oven gesloten hou
den opdat de deeglaagjes niet in
zakken.
RIEN VAN RE EMS
(Advertentie)
Imakelaardij in hypotheken
Wie een hypotheek nodig heeft kan meerdere dingen doen:
A. Hij of zij stapt naar b.v. 7 geldgevers om aan de hand
van de verkregen informatie de beste van deze 7 te kie
zen.
B. Hij of zij kan ook één stap doen en met onze hypotheek
makelaar voor een objectief advies. Wij beschikken
over
de gegevens van alle mogelijke geldverstrekkers, zodat
u kiest voor de beste van allemaal!!!
N.B. De gemakkelijkste stap is even bellen omdat Theelen
en Van der Weele niet verder van u verwijderd is dan
de dichtstbijzijnde telefoon.
Vlissingen, Badhuisstraat 31-33-35, tel. 01184-13920*.
Hypotheekrente
per
19 juli 1988
beta- rente af-
lings- vast sluit-
wijze gedu- provi-
rende sie in
rentepercentages
met gemeente- zonder gem.-
garantie garantie
opgave werke- opgave werke-
bank lijk bank lijk
ANNUÏTEITENHYPOTHEKEN
ABN
M/A
variabel
1,5
5,8
6,10
6,0
6,32
ABN
M/A
ljr
1,5
6,0
6,32
6,2
6,53
ABN
M/A
3 jr
1,5
6,4
6,74
6,6
6,96
ABN
M/A
5jr
1,5
6,8
7,17
7,0
7,39
ABN
M/A
7 jr
1,5
7,1
7,50
7,3
7,71
ABN
M/A
10 jr
1,5
7,2
7,61
7,4
7,82
ABN
M/A
15 jr
1,5
7,6
8,04
7,8
8,25
ABP
M/A
2 jr
1
6,2
6,48
6,4
6,69
ABP
M/A
5 jr
1
7,0
7,34
7,2
7,55
ABP
M/A
10 jr
1
7,1
7,44
7,3
7,66
ABP
M/A
15 jr
1
7,3
7,66
7,5
7,87
Amrobank
M/A
variabel
1,5
5,8
6,10
6,0
6,32
Amrobank
M/A
2 jr
1,5
6,2
6,53
6,4
6,75
Amrobank
M/A
5 jr
1,5
6,8
7,17
7,0
7,39
Amrobank
M/A
ljr
1,5
7,1
7,50
7,3
7,71
Bouwfonds (rentek.)MA
variabel
1,5
6,0
6,32
6,0
6,32
Nederlandse
M/A
5jr
1,5
7,0
7,49
7,2
7,71
Gemeenten
M/A
10 jr
1,5
7,5
8,03
7,7
8,25
Bouwf. Ned. Gem.
M/A
30 jr
1,5
8,1
8,68
8,3
8,90
Bouwf. Ned. Gem.
M/A
renterustl,5
7,3
7,81
7,5
8,03
Centrale
M/A
2 jr
1
6,0
6,27
6,2
6,48
Volksbank
M/A
5 jr
1
6,8
7,12
7,0
7,34
Direktbank/
M/A
ljr
1
6,1
6,37
6,3
6,59
NCB-bank
M/A
3 jr
1
6,6
6,91
6,8
7,12
Direktbank
M/A
5 jr
1
7,1
7,44
7,3
7,66
Grenswissel-
M/A
ljr
1
6,2
6,48
6,4
6,69
kantoren/CDK
M/A
5 jr
1
7,0
7,34
7,2
7,55
Grens wisselk.
HJ/A ljr
1
6,6
6,81
6,8
7,02
Grens wisselk.
HJ/A 5 jr
1
7,0
7,23
7,2
7,43
Lanschot/opstart
M/A
variabel
1,5
xxxx
xxxx
5,5
5,74
Van Lanschot
M/A
variabel
1,5
xxxx
xxxx
5,9
6,16
Van Lanschot
M/A
ljr
1,5
xxxx
xxxx
6,2
6,48
Van Lanschot
M/A
2 jr
1,5
xxxx
xxxx
6,4
6,69
7,55
Van Lanschot
M/A
5 jr
1,5
xxxx
xxxx
7,2
Lanschot/comf.
M/A
5 jr.
1,5
xxxx
xxxx
6,9
7,23
NMB
M/A
ljr
1,5
6,2
6,53
6,4
6,75
NMB
M/A
3 jr
1,5
6,6
6,96
6,8
7,17
NMB
M/A
5 jr
1,5
7,1
7,50
7,3
7,71
NMB
M/A
ljr
1,5
7,4
7,82
7,7
8,15
Postbank
M/A
2 jr
1
6,2
6,48
6,4
6.69
Postbank
M/A
5 jr
1
7,0
7,34
7,2
7,55
Postbank
M/A
7 jr
1
7,3
7,66
7,5
7,87
Rabobank
M/A
var./l jr.
1,25
6,2
6,51
6,4
6,72
Adviesrente
M/A
2/3 jr
1,25
6,6
6,94
6,8
7,15
Adviesrente
MA
4/5 ir
1,25
7,1
7,47
7,3
7,69
Adviesrente
MA
stabiel
1,25
7,5
7,90
7,7
8,12
Adviesrente
HJ/A var./ljr
1,25
xxxx
xxxx
6,6
6,84
Adviesrente
HJ/A 2/3 jr
1,25
xxxx
xxxx
6,8
7,05
Adviesrente
HJ/A 4/5 jr
1,25
xxxx
xxxx
7,2
7,46
Adviesrente
HJ/A
stabiel
1,25
xxxx
xxxx
7,7
7,99
Rabo
M/A
3 jr
1,5
6,6
6,96
6,8
7,17
Hypotheekbank
M/A
5 jr
1,5
7,1
7,50
7,3
7,71
Hypotheekbank
HJ/A 3 jr
1,5
xxxx
xxxx
7,0
7,28
Hypotheekbank
HJ/A 5 jr
1,5
xxxx
xxxx
7,5
7,80
Verenigde
M/A
V2jr
1
6,4
6,69
6,6
6,91
Spaarbank
M/A
3 jr
1
6,6
6,91
6,8
7,12
Spaarbank
M/A
5 jr
1
7,0
7,34
7,2
7,55
Spaarbank
MA
7 jr
1
7,3
7,66
7,5
7,87
Spaarbank
M/A
ideaalren. 1
6,9
7,23
7,1
7,44
Westl. Utr. (stand)
M/V
ljr
1,5
5,8
6,10
6,0
6,32
(stand)
M/V
5 jr
1,5
7,0
7,36
7,2
7,57
(stand)
M/V
7 jr
1,5
7,2
7,57
7,4
7,79
(stand)
M/V
10 jr
1,5
7,5
7,90
7,7
8,12
(stand)
M/V
15 jr
1,5
op aanvraag
op aanvraag
(interim) MA/
ljr
1,5
xxxx
xxxx
6,0
6,32
2e kwartaal 1988
budget
KW/A
variabel
1,5
6,6
6,92
6,6
6,92
Woonfonds/aut.
M/A
variabel
1,5
5,7
6,00
xxxx
xxxx
Woonf. wacht af
M/A
ljr
1,5
5,9
6,21
xxxx
xxxx
Woonf. wacht af
M/A
2 jr
1,5
6,2
6,53
xxxx
xxxx
Woonfonds Holl.
MA
3 jr
1,5
6,7
7,07
xxxx
xxxx
Woonfonds Holl.
MA
5 jr
1,5
7,0
7,39
xxxx
xxxx
Woonf. Holland
MA
10 jr
1,5
7,4
7,82
xxxx
xxxx
Woonfonds/comf
MA
5 jr
1,5
6,7
7,07
xxxx
xxxx
Woonfonds comf
MA
10 jr
1,5
7,1
7,50
xxxx
xxxx
'VERBETERDE' LEVENHYPOTHEKEN
FGH/Kapitaal
M/V
5jr
1
6,9
7,25
7,0
7,36
FGH/Kapitaal
M/V
7 jr
1
7,1
7,47
7,2
7.58
FGH/Kapitaal
M/V
10 jr
1
7,3
7,69
7,4
7,80
Verenigde Spaarbank
Spaarhypotheek
MA
5 jr
1
7,2
7,55
7,4
7,77
Zwolsche Alg.
(ZA-Hyp.plan)
MA
5 jr
1
6,9
7,23
7,1
7,44
(ZA-Hyp.plan)
MA
10 jr
1 -
7,3
7,66
7,5
7,87
(ZA-Hyp.plan)
MA
15 jr
1
7,8
8,20
7,8
8,20
LEVENHYPOTHEKEN
Centraal Beheer
MA
5/10 jr
-
7,0
7,23
7,0
7,23
Centraal Beheer
MA
15/20 jr
-
7,4
7,66
7,4
7,66
NVL-maatschap.
MA
5/10 jr
-
7,0
7,23
7,0
7,23
NVL-maatschap.
MA
15/20 jr
-
7,4
7,66
7,4
7,66
Westl. Utrecht
(lage lasten)
MA
7 jr
1
7,1
7,34
7,1
7,34
(lage lasten)
MA
14 jr
1
7,6
7,87
7,6
7,87
(Advertentie)
5 jaar 6,1%, 10 jaar 6,25%, 15 jaar 6,75%
20 jaar 6,8%, 30 jaar 7,1%
ook moeilijke ramen
kunnen mooi gekleed
Het is leuk als een architect
met veel fantasie eens iets
anders verzint dan het geijkte.
Maar die fantasie stelt bewo
ners van door hem ontworpen
huizen wel eens voor proble
men. Neem maar eens allerlei
aparte raamvormen. Onder het
dak schuin aflopende ramen, in
het trappenhuis een rond of
achthoekig venster, schuine
zijramen in een dakkapel,
lichtkoepels in platte daken,
een dakraam in het schuine dak
en wat er verder nog verzonnen
wordt. Leuk om te zien maar
vaak lastig als je het raam wilt
aankleden met een gordijn of
zo.
Gelukkig zijn er tegenwoordig
heel wat meer mogelijkheden
dan vitrage of een gordijnstofje
met twee spanveertjes tegen
het dakraam, kathedraalglas in
het trappenhuisvenster en
maar helemaal niets voor het
hoog geplaatste schuine raam
omdat daar toch geen inkijk is.
Met behulp van alternatieve
raamdecoratie is er, speciaal
voor moeilijke ramen, vrijwel al
tijd een fraaie oplossing te vin
den, zonder problemen en erger
nis.
Voor schuin aflopende ramen
kun je goed uit de voeten met
verticale lamellen. Het ophang
en bedieningssysteem is zo uit
gekiend, dat de lamellen ge
makkelijk geopend, gesloten en
opzij geschoven kunnen wor
den, ook al zijn ze van verschil
lende lengten. In dit soort la
mellen zijn de mogelijkheden
tegenwoordig eindeloos, met
veel kleuren en stoffen. De la-
melstof is voorzien van een spe
ciale coating, zodat hij altijd
mooi en strak hangt. Voor klei
nere ramen is er, naast de stan
daardbreedte van 127 mm, een
moiré effect. En ook in vrijwel
alle (mode)kleuren.
Een ander mogelijkheid bieden
plisségordijnen, die uitermate
geschikt zijn voor lichtkoepels,
serres en dakramen. Het licht
gewicht (polyester) materiaal
kan zonder kans op doorzakken
ook prima horizontaal worden
opgehangen.
Het lichte gewicht maakt plis
sé's zeer geschikt voor serres
met grote zowel verticale als
nagenoeg horizontale glas-
vlakken. Serres worden niet al-
een prima kou/warmte-isolatie.
Rolgordijnen zijn ook verkrijg
baar met een zonwerende coa
ting of met een verduisterend ef
fect. Vooral bij schuine glas-
vlakken speelt zonwering een
belangrijke rol. Met de moderne
vormen van raamdecoratie
vaak van oorsprong als zonwe
ring bedoeld kunnen we zo
wel aan het decoratieve als aan
het zonwerende aspect beant
woorden.
THE A WAMELINK
lamel van 89 mm breed. Dat
maakt het beeld vooral in ge
sloten toestand minder mas
sief. Een raamafwerking met
smalle lamellen komt wel wat
duurder uit, omdat je er meer
nodig hebt en er ook meer op-
hangaccessoires vereist zijn.
Verticale lamellen zijn er in
gladde stoffen, in rechte stre
pen, in diagonale dessins en
zelfs jacquard geweven met een
leen tegen inkijk voorzien van
gordijnen of een alternatieve
decoratie, maar tevens om zon
te weren. Er zijn plissé's met
een zonwerende en isolerende
coating.
En er zijn tegenwoordig dubbe
le plissé's, vormvaster en ideaal
voor de meest uiteenlopende
raammodellen. De holle ruim
ten tussen beide lagen geven
Met speciale montagevoorzieningen kunnen zowel horizontale la
mellen als gordijnen voor schuine dakramen worden toegepast.
Eén van 's werelds meest
idyllische wijnstreken
ligt in Noord-Portugal. De bo
dem en een mild klimaat (met
dubbel zoveel regen als de rest
van Portugal) zorgen hier voor
een uitbundige vegetatie.
Tienduizenden boeren telen
hier al eeuwenlang wijn, door
gaans naast andere landbouw-
produkten. De druivestokken
staan meestal naast de akkers
geplant en worden via staken,
pergola's en soms bomen in de
hoogte geleid. Af en toe klim
men ze zelfs over weggetjes
heen, zodat je door een tunnel
van beschaduwd groen loopt.
De wijn die hier gewonnen
wordt, heet vinho verde. Let
terlijk vertaald betekent dit
'groene wijn'. Deze naam
vormt geen verwijzing naar
groene druiven, die nog niet ge
heel rijp zouden zijn geplukt en
heeft ook niets te maken met
de kleur van de wijn, want cir
ca 70 procent van alle vinho
verde is rood. Nee, de naam
duidt op de uitgesproken frisse
smaak van zowel rode als witte
vinho verde. Beide typen zijn
bestemd jong te worden ge
dronken, liefst binnen een jaar
na hun oogst.
Om van rode vinho verde te
kunnen genieten, moet je in
Portugal geboren zijn. Buiten
de Portugezen zelf vindt haast
iedereen het onmogelijk deze
vrij dunne, nogal harde en
schrale wijn lekker te vinden.
Dat ligt anders bij witte vinho
verde. Deze wijnsoort wordt in
grote hoeveelheden geëxpor
teerd, terwijl de produktie ge
staag groeit ten koste van de
rode variant.
Als zomerwijn is witte vinho
verde ideaal. De wijn bezit een
verkwikkende, vieve smaak
(met dikwijls een lichte pare
ling van koolzuur), maar bo
vendien weinig alcohol. De
Portugese wijnwet verbiedt
zelfs dat vinho verde meer dan
11,5 procent alcohol heeft. In
de praktijk bevatten de meeste
soorten 9 a 9,5 procent. Dat
houdt de wijnen licht en maakt
ze zelfs bij snikheet weer niet
vermoeiend. Ook op het strand
en bij picknicks kan witte vin
ho verde verrukkelijk zijn.
HUBRECHT DU1JKER
Als u op vakantie een fles
witte wijn (als vinho verde)
wilt koelen en geen koelkast
of ijsblokjes bij de hand
hebt, ga dan als volgt te
werk. Maak een handdoek of
vaatdoek kletsnat met koud
water, wikkel hem om de fles
en zet de fles op de tocht (of
leg hem achter een open
raampje in een rijdende au
to, dan wel op de bagagedra
ger van de fiets). Het ver
dampende water maakt de
wijn dan lekker fris.
Koelboxen schijnen niet te
zijn ontworpen om er een
eind mee door het mulle zand te
zeulen. Maar ook in andere om
standigheden zijn ze vaak on
handelbaar. Gemakkelijker is
dan een 'zachte' koeltas die niet
alleen prettiger draagt, maar die
je op kunt vouwen wanneer de
blikjes in de afvalbak zijn ver
dwenen en de boterhammen in
de maag, zodat hij nauwelijks
nog plaats inneemt. Een bijko
mend voordeel is dat deze tassen
niet zo duur zijn zodat je elk jaar
Thermos, geïmporteerd door Expim in Hapert, maakt koeltassen met een ander motiefje kunt uit-
met Mickey Mouse of Garfield. rukken.