buitenlandse mossel wordt concurrent zeelands roem a a n zacht fruit in overvloed hypotheken wanen Portugese zomerwijn LAMELLEN opvouwbare koeltas VINHO VERDE ÉÉN STAP IS VOLDOENDE koele wijn kritiek voorgerecht rote grütze warte bessengebak kersentaart theelen van der weele VRAAG NAAR DE VERBETERDE SPAARHYPOTHEEK plissé's RIJDAG 22 JULI 1988 e Hollandse nieuwe is vooreen deel een uitenlandse (Deense) haring, aar ook voor de Zeeuwse ossel geldt dat die rotendeels elders vandaan omt. Goede kans dat in een ak mosselen die u deze week oopt geen Nederlands chelpdier zit. De mossel komt an van de Deense !oordzeekust of uit Duitsland, "et enige Zeeuwse van die ossel is het verwateren, dat ond Yerseke gebeurt, e bioloog A. C. Drinkwaard op exel maakt zich zorgen. „Door e jaren heen is er steeds meer rond voor de mosselcultuur erdwenen. Neem de -revelingen en de uidhollandse stromen alleen l. Toch zijn we er steeds in eslaagd de mosseloogsten op en redelijk peil te houden, oor alsmaar meer te tensiveren. Alleen de laatste en komen we met die ogsthoeveelheden onder de 35 iljoen kilo in Zeeland. Dat rordt dan opgevangen door op rote schaal mosselen uit uitsland en Denemarken te open. Voor de consument aakt dat geen verschil, de ossel is even goed", e Zeeuwse mossel is een odemcultuur. Het zaad en de alfwassen mosselen worden ooral op de wadden uitgezet, en stormachtig naj aar heeft ls gevolg dat veel van de osselkweek verloren gaat of chterblijft in de groei. Dat was fgelopen jaren het geval, mdat de mossel een tweej arig helpdier is, was tevoren ekend dat er dit jaar weing ■gen oogst zou zijn. Het gevolg dat de mossel uit het uitenland moet komen. Daar in principe niet zoveel op gen, als er niet risico's aan erbonden zouden zijn. De ngst van de mosselhandelaren uiteraard dat er vanuit het uitenland onvoldoende econtroleerde mosselen ingevoerd worden, die mogelijk ongewenste organismen met zich meebrengen. De Nederlandse mosselcultuur staat voortdurend onder de zorg van biologen en laboratoria, die zowel de mossel als het viswater op kwaliteit en eventuele afwijkingen onderzoeken. Maar is dat onderzoek in andere landen ook zo streng? Alle mosselen die worden ingevoerd, worden ook bemonsterd. Ierse, Zweedse en de Deense mosselen die niet van de Noordzeekust komen, mogen in Zeeland niet worden verwaterd. Met gekromde tenen zien de Zeeuwse handelaren hoe onze zuiderburen die mosselen invoeren en als Zeeuwse mosselen verhandelen. De Texelse bioloog Drinkwaard staat niet alleen in zijn kritiek op de overheid dat meer water zou moeten worden toegewezen aan de Tussen de 60 en 80 procent van de "zeeuwse" mosseloogst wordt geëxporteerd. De Zeeuwse mossel heeft een uitstekende naam in het buitenland. In Frankrijk is de mosselcultuur niet een bodemcultuur, maar een hangcultuur. De Fransen steken veel geld in onderzoek en verbetering van die verschillende culturen en rond een stad als Sete zijn verschillende experimentele mosselculturen die nu al een explosieve groei van de oogst laten zien. Vakantiegangers naar de Franse kusten, van Bretagne tot aan Cap d'Agde kennen inmiddels de Franse mossel; misschien iets kleiner dan de doorsnee Zeeuwse, maar qua smaak toch gelijk. Bovendien, wat is er lekkerder dan een voorgerecht, waarbij de verse mossel met de oester en de venusschelp (Palourde) als fruit mosselcultuur. „De oostelijke Waddenzee kan zonder enig probleem in gebruik worden genomen. De discussie daarover heeft haar 25-jarig jubileum al gevierd, zonder dat er ook maar enige vooruitgang is geboekt". „Ik denk dat de Ieren, Spanjaarden, Fransen en alle andere mossellanden lachend staan te kijken. Die staan klaar om de handel over te nemen. De kracht van de Zeeuwse handelaren is de geweldige logistiek; het bewaar- en vervoersysteem is tot in de puntjes geregeld. Maar dat kunnen andere landen overnemen, als ze zich er op toeleggen". de mer rauw wordt opgediend. Die explosieve toename van de mosseloogst zou er toe kunnen leiden dat de Fransen een concurrent worden van de Zeeuwse mosselhandelaren op het gebied van de export. Nu wordt de Franse mossel nog vooral in Frankrijk zelf gegeten. De Franse mossel heeft het nadeel dat de hangcultuur arbeidsintensiever en dus duurder is dan de bodemcultuur. Maar dat verschil wordt met de grotere vangsten en geavanceerdere verwerkingsmethoden steeds kleiner. HUUB KLOMPENHOUWER uli is de maand van het zacht fruit dat in deze periode in |vervloed aanwezig is. Hoewel e aalbessenstruiken niet zo- ieel te torsen hadden als vorig par mag de oogst aan aard- eien en kruisbessen er wezen n beloven de bramen een re- lordopbrengst. Ook de kersen loen het uitstekend. Reden ge- |oeg om eens na te gaan wat we i de keuken zoal met die bes- ;n, kersen en aardbeien kun- en doen. pvallend is dat vegetarische ookboeken relatief weinig aan- acht schenken aan het verwer- len van zacht fruit, terwijl je het igendeel zou verwachten. Mo- elijk omdat rode bessen, aard- eien en kersen in hun pure orm met hoogstens wat suiker jf slagroom zich zo gemakkelijk ■nen als toetje. Zwarte bessen e je steeds minder. Om zo te ten zijn ze niet zo geschikt en leestal worden ze verwerkt tot im of wordt er een (uitstekende) het deeg twee keer uit, maak er een bal van en laat die minstens twee uur in de koelkast rusten. Rol de bal deeg uit tot een dunne plak en bekleed daarmee een vlaaivorm van 23 centimeter. De hoeveelheid deeg is ruim geno men maar wat er overblijft kan gemakkelijk in de koelkast wor den bewaard om er bijvoorbeeld kleine pasteien mee te maken. Bak de bodem voor in de oven met een vulling van rijst of witte bonen om de vorm te behouden. Schep met een schuimspaan de zwarte bessen in de vorm en kook het resterende sap met een beetje maizena of arrowroot op tot het wat indikt en giet het sap over de zwarte bessen. Laat het zwarte bessengebak afkoelen in de koelkast en server het met een laag stijfgeklopte slagroom. Dit gerecht is een klassiek Duits nagerecht dat gemaakt wordt Iijn van gemaakt. Toch zijn ze ïerlijk in een sorbet of in een aai. De volgende recepten ge- 'n een indruk van de verwer- ingsmogelijkheden. 'grediënten: 1 kilo zwarte !'ssen, een half pond suiker, een as water, wat maizena of ar- wroot. Voor de bodem: 300 am boter, 50 gram basterdsui- een losgeklopt ei, wat water, :n snufje zout, een pond bloem, ereiding: doe de zwarte bessen et een half pond suiker in een m met dikke bodem en zet die een laag vuur. Voeg wat water 'e en laat de bessen een half tftje koken. Maak een taartbo- im door de boter te vermengen et de basterdsuiker, het losge- °pte ei en een beetje water. °eg beetje bij beetje de bloem fe en kneed de massa voorzich- tot een kruimelig deeg. Rol met grutten zoals de naam al zegt. Ouderwetse grutten be staan uit grofgemalen boekweit of haver. Griesmeel is een goede vervanger maar semolina heeft mijn voorkeur. Ingrediënten: 1 pond frambozen, 1 pond rode bessen, een half pond basterd suiker of iets meer als u van zoet houdt, 120 gram semolina of griesmeel, 1 glas rode port, 1/4 li ter slagroom. Bereiding: kook de bessen en frambozen op een laag vuur tot ze zacht zijn. Wrijf het fruit dan door een zeef en voeg de suiker toe. Breng de fruitmassa weer aan de kook en voeg geleidelijk al strooiend de semolina toe. Blijf roeren terwijl het mengsel indikt en giet er scheutje voor scheutje de rode port bij. Vul daarna een leuke vorm of kleinere vormpjes met de vrij stijve massa en zet die een paar uur in de koelkast. Stort de vormpjes voor het serveren op dessertbordjes en spuit de stijf geklopte slagroom over het grut- tengerecht. Versier de bordjes met wat frambozen en bessen. Ingrediënten: anderhalf pond lichtzure, donkere morellen, 50 gram ongezouten boter, 175 gram basterdsuiker, 3 eetlepels Calvados, anderhalve deciliter slagroom, 250 gram kwark, een 23 centimeter bodem van korst- deeg. Bereiding: smelt de boter in een pan met dikke bodem en kook daarin de kersen samen met de helft van de suiker en de Calvados. Roer de kersen voort durend om in de boter geduren de een minuut of tien waarbij de kersen lichtjes mogen caramelli- seren. Schep de kersen met een schuimspaan uit de pan en laat ze afkoelen. Meng de rest van de suiker door het overgebleven sap en klop dit op met de slag room. Schep er dan voorzichtig de kwark door en proef of er eventueel nog wat suiker bij moet. Verdeel de kwark-room- massa over de korstdeegbodem en deponeer de kersen er boven op. Korstdeeg of bladerdeeg is kant-en-klaar te koop maar is het lekkerst als het vers wordt gemaakt. Het geheim van een goed bladerdeeg schuilt in het vele malen vouwen. Alle ingrediënten moeten zo koud mogelijk zijn. Voor de kersen taart: 300 gram boter 300 gram bloem, 11/2 dl water, snufje zout. Bereiding: snij de koude boter in stukjes, hou wat bloem apart voor het uitrollen. Snij de boter door de bloem. Voeg water en zout toe en schep alles met een spatel door elkaar tot een bal. Rol de bal uit tot een vierkante of rechthoekige lap en vouw die van onder naar boven drie keer samen en vervolgens van links naar rechts eveneens drie keer. Dan het deeg op een koele plaats een half uur laten rusten, uitrol len en weer op dezelfde manier opvouwen en laten rusten. Dan nog een derde keer rollen, vou wen en rusten waarna het deeg kan worden gebruikt. Bij het bakken de oven gesloten hou den opdat de deeglaagjes niet in zakken. RIEN VAN RE EMS (Advertentie) Imakelaardij in hypotheken Wie een hypotheek nodig heeft kan meerdere dingen doen: A. Hij of zij stapt naar b.v. 7 geldgevers om aan de hand van de verkregen informatie de beste van deze 7 te kie zen. B. Hij of zij kan ook één stap doen en met onze hypotheek makelaar voor een objectief advies. Wij beschikken over de gegevens van alle mogelijke geldverstrekkers, zodat u kiest voor de beste van allemaal!!! N.B. De gemakkelijkste stap is even bellen omdat Theelen en Van der Weele niet verder van u verwijderd is dan de dichtstbijzijnde telefoon. Vlissingen, Badhuisstraat 31-33-35, tel. 01184-13920*. Hypotheekrente per 19 juli 1988 beta- rente af- lings- vast sluit- wijze gedu- provi- rende sie in rentepercentages met gemeente- zonder gem.- garantie garantie opgave werke- opgave werke- bank lijk bank lijk ANNUÏTEITENHYPOTHEKEN ABN M/A variabel 1,5 5,8 6,10 6,0 6,32 ABN M/A ljr 1,5 6,0 6,32 6,2 6,53 ABN M/A 3 jr 1,5 6,4 6,74 6,6 6,96 ABN M/A 5jr 1,5 6,8 7,17 7,0 7,39 ABN M/A 7 jr 1,5 7,1 7,50 7,3 7,71 ABN M/A 10 jr 1,5 7,2 7,61 7,4 7,82 ABN M/A 15 jr 1,5 7,6 8,04 7,8 8,25 ABP M/A 2 jr 1 6,2 6,48 6,4 6,69 ABP M/A 5 jr 1 7,0 7,34 7,2 7,55 ABP M/A 10 jr 1 7,1 7,44 7,3 7,66 ABP M/A 15 jr 1 7,3 7,66 7,5 7,87 Amrobank M/A variabel 1,5 5,8 6,10 6,0 6,32 Amrobank M/A 2 jr 1,5 6,2 6,53 6,4 6,75 Amrobank M/A 5 jr 1,5 6,8 7,17 7,0 7,39 Amrobank M/A ljr 1,5 7,1 7,50 7,3 7,71 Bouwfonds (rentek.)MA variabel 1,5 6,0 6,32 6,0 6,32 Nederlandse M/A 5jr 1,5 7,0 7,49 7,2 7,71 Gemeenten M/A 10 jr 1,5 7,5 8,03 7,7 8,25 Bouwf. Ned. Gem. M/A 30 jr 1,5 8,1 8,68 8,3 8,90 Bouwf. Ned. Gem. M/A renterustl,5 7,3 7,81 7,5 8,03 Centrale M/A 2 jr 1 6,0 6,27 6,2 6,48 Volksbank M/A 5 jr 1 6,8 7,12 7,0 7,34 Direktbank/ M/A ljr 1 6,1 6,37 6,3 6,59 NCB-bank M/A 3 jr 1 6,6 6,91 6,8 7,12 Direktbank M/A 5 jr 1 7,1 7,44 7,3 7,66 Grenswissel- M/A ljr 1 6,2 6,48 6,4 6,69 kantoren/CDK M/A 5 jr 1 7,0 7,34 7,2 7,55 Grens wisselk. HJ/A ljr 1 6,6 6,81 6,8 7,02 Grens wisselk. HJ/A 5 jr 1 7,0 7,23 7,2 7,43 Lanschot/opstart M/A variabel 1,5 xxxx xxxx 5,5 5,74 Van Lanschot M/A variabel 1,5 xxxx xxxx 5,9 6,16 Van Lanschot M/A ljr 1,5 xxxx xxxx 6,2 6,48 Van Lanschot M/A 2 jr 1,5 xxxx xxxx 6,4 6,69 7,55 Van Lanschot M/A 5 jr 1,5 xxxx xxxx 7,2 Lanschot/comf. M/A 5 jr. 1,5 xxxx xxxx 6,9 7,23 NMB M/A ljr 1,5 6,2 6,53 6,4 6,75 NMB M/A 3 jr 1,5 6,6 6,96 6,8 7,17 NMB M/A 5 jr 1,5 7,1 7,50 7,3 7,71 NMB M/A ljr 1,5 7,4 7,82 7,7 8,15 Postbank M/A 2 jr 1 6,2 6,48 6,4 6.69 Postbank M/A 5 jr 1 7,0 7,34 7,2 7,55 Postbank M/A 7 jr 1 7,3 7,66 7,5 7,87 Rabobank M/A var./l jr. 1,25 6,2 6,51 6,4 6,72 Adviesrente M/A 2/3 jr 1,25 6,6 6,94 6,8 7,15 Adviesrente MA 4/5 ir 1,25 7,1 7,47 7,3 7,69 Adviesrente MA stabiel 1,25 7,5 7,90 7,7 8,12 Adviesrente HJ/A var./ljr 1,25 xxxx xxxx 6,6 6,84 Adviesrente HJ/A 2/3 jr 1,25 xxxx xxxx 6,8 7,05 Adviesrente HJ/A 4/5 jr 1,25 xxxx xxxx 7,2 7,46 Adviesrente HJ/A stabiel 1,25 xxxx xxxx 7,7 7,99 Rabo M/A 3 jr 1,5 6,6 6,96 6,8 7,17 Hypotheekbank M/A 5 jr 1,5 7,1 7,50 7,3 7,71 Hypotheekbank HJ/A 3 jr 1,5 xxxx xxxx 7,0 7,28 Hypotheekbank HJ/A 5 jr 1,5 xxxx xxxx 7,5 7,80 Verenigde M/A V2jr 1 6,4 6,69 6,6 6,91 Spaarbank M/A 3 jr 1 6,6 6,91 6,8 7,12 Spaarbank M/A 5 jr 1 7,0 7,34 7,2 7,55 Spaarbank MA 7 jr 1 7,3 7,66 7,5 7,87 Spaarbank M/A ideaalren. 1 6,9 7,23 7,1 7,44 Westl. Utr. (stand) M/V ljr 1,5 5,8 6,10 6,0 6,32 (stand) M/V 5 jr 1,5 7,0 7,36 7,2 7,57 (stand) M/V 7 jr 1,5 7,2 7,57 7,4 7,79 (stand) M/V 10 jr 1,5 7,5 7,90 7,7 8,12 (stand) M/V 15 jr 1,5 op aanvraag op aanvraag (interim) MA/ ljr 1,5 xxxx xxxx 6,0 6,32 2e kwartaal 1988 budget KW/A variabel 1,5 6,6 6,92 6,6 6,92 Woonfonds/aut. M/A variabel 1,5 5,7 6,00 xxxx xxxx Woonf. wacht af M/A ljr 1,5 5,9 6,21 xxxx xxxx Woonf. wacht af M/A 2 jr 1,5 6,2 6,53 xxxx xxxx Woonfonds Holl. MA 3 jr 1,5 6,7 7,07 xxxx xxxx Woonfonds Holl. MA 5 jr 1,5 7,0 7,39 xxxx xxxx Woonf. Holland MA 10 jr 1,5 7,4 7,82 xxxx xxxx Woonfonds/comf MA 5 jr 1,5 6,7 7,07 xxxx xxxx Woonfonds comf MA 10 jr 1,5 7,1 7,50 xxxx xxxx 'VERBETERDE' LEVENHYPOTHEKEN FGH/Kapitaal M/V 5jr 1 6,9 7,25 7,0 7,36 FGH/Kapitaal M/V 7 jr 1 7,1 7,47 7,2 7.58 FGH/Kapitaal M/V 10 jr 1 7,3 7,69 7,4 7,80 Verenigde Spaarbank Spaarhypotheek MA 5 jr 1 7,2 7,55 7,4 7,77 Zwolsche Alg. (ZA-Hyp.plan) MA 5 jr 1 6,9 7,23 7,1 7,44 (ZA-Hyp.plan) MA 10 jr 1 - 7,3 7,66 7,5 7,87 (ZA-Hyp.plan) MA 15 jr 1 7,8 8,20 7,8 8,20 LEVENHYPOTHEKEN Centraal Beheer MA 5/10 jr - 7,0 7,23 7,0 7,23 Centraal Beheer MA 15/20 jr - 7,4 7,66 7,4 7,66 NVL-maatschap. MA 5/10 jr - 7,0 7,23 7,0 7,23 NVL-maatschap. MA 15/20 jr - 7,4 7,66 7,4 7,66 Westl. Utrecht (lage lasten) MA 7 jr 1 7,1 7,34 7,1 7,34 (lage lasten) MA 14 jr 1 7,6 7,87 7,6 7,87 (Advertentie) 5 jaar 6,1%, 10 jaar 6,25%, 15 jaar 6,75% 20 jaar 6,8%, 30 jaar 7,1% ook moeilijke ramen kunnen mooi gekleed Het is leuk als een architect met veel fantasie eens iets anders verzint dan het geijkte. Maar die fantasie stelt bewo ners van door hem ontworpen huizen wel eens voor proble men. Neem maar eens allerlei aparte raamvormen. Onder het dak schuin aflopende ramen, in het trappenhuis een rond of achthoekig venster, schuine zijramen in een dakkapel, lichtkoepels in platte daken, een dakraam in het schuine dak en wat er verder nog verzonnen wordt. Leuk om te zien maar vaak lastig als je het raam wilt aankleden met een gordijn of zo. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat meer mogelijkheden dan vitrage of een gordijnstofje met twee spanveertjes tegen het dakraam, kathedraalglas in het trappenhuisvenster en maar helemaal niets voor het hoog geplaatste schuine raam omdat daar toch geen inkijk is. Met behulp van alternatieve raamdecoratie is er, speciaal voor moeilijke ramen, vrijwel al tijd een fraaie oplossing te vin den, zonder problemen en erger nis. Voor schuin aflopende ramen kun je goed uit de voeten met verticale lamellen. Het ophang en bedieningssysteem is zo uit gekiend, dat de lamellen ge makkelijk geopend, gesloten en opzij geschoven kunnen wor den, ook al zijn ze van verschil lende lengten. In dit soort la mellen zijn de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos, met veel kleuren en stoffen. De la- melstof is voorzien van een spe ciale coating, zodat hij altijd mooi en strak hangt. Voor klei nere ramen is er, naast de stan daardbreedte van 127 mm, een moiré effect. En ook in vrijwel alle (mode)kleuren. Een ander mogelijkheid bieden plisségordijnen, die uitermate geschikt zijn voor lichtkoepels, serres en dakramen. Het licht gewicht (polyester) materiaal kan zonder kans op doorzakken ook prima horizontaal worden opgehangen. Het lichte gewicht maakt plis sé's zeer geschikt voor serres met grote zowel verticale als nagenoeg horizontale glas- vlakken. Serres worden niet al- een prima kou/warmte-isolatie. Rolgordijnen zijn ook verkrijg baar met een zonwerende coa ting of met een verduisterend ef fect. Vooral bij schuine glas- vlakken speelt zonwering een belangrijke rol. Met de moderne vormen van raamdecoratie vaak van oorsprong als zonwe ring bedoeld kunnen we zo wel aan het decoratieve als aan het zonwerende aspect beant woorden. THE A WAMELINK lamel van 89 mm breed. Dat maakt het beeld vooral in ge sloten toestand minder mas sief. Een raamafwerking met smalle lamellen komt wel wat duurder uit, omdat je er meer nodig hebt en er ook meer op- hangaccessoires vereist zijn. Verticale lamellen zijn er in gladde stoffen, in rechte stre pen, in diagonale dessins en zelfs jacquard geweven met een leen tegen inkijk voorzien van gordijnen of een alternatieve decoratie, maar tevens om zon te weren. Er zijn plissé's met een zonwerende en isolerende coating. En er zijn tegenwoordig dubbe le plissé's, vormvaster en ideaal voor de meest uiteenlopende raammodellen. De holle ruim ten tussen beide lagen geven Met speciale montagevoorzieningen kunnen zowel horizontale la mellen als gordijnen voor schuine dakramen worden toegepast. Eén van 's werelds meest idyllische wijnstreken ligt in Noord-Portugal. De bo dem en een mild klimaat (met dubbel zoveel regen als de rest van Portugal) zorgen hier voor een uitbundige vegetatie. Tienduizenden boeren telen hier al eeuwenlang wijn, door gaans naast andere landbouw- produkten. De druivestokken staan meestal naast de akkers geplant en worden via staken, pergola's en soms bomen in de hoogte geleid. Af en toe klim men ze zelfs over weggetjes heen, zodat je door een tunnel van beschaduwd groen loopt. De wijn die hier gewonnen wordt, heet vinho verde. Let terlijk vertaald betekent dit 'groene wijn'. Deze naam vormt geen verwijzing naar groene druiven, die nog niet ge heel rijp zouden zijn geplukt en heeft ook niets te maken met de kleur van de wijn, want cir ca 70 procent van alle vinho verde is rood. Nee, de naam duidt op de uitgesproken frisse smaak van zowel rode als witte vinho verde. Beide typen zijn bestemd jong te worden ge dronken, liefst binnen een jaar na hun oogst. Om van rode vinho verde te kunnen genieten, moet je in Portugal geboren zijn. Buiten de Portugezen zelf vindt haast iedereen het onmogelijk deze vrij dunne, nogal harde en schrale wijn lekker te vinden. Dat ligt anders bij witte vinho verde. Deze wijnsoort wordt in grote hoeveelheden geëxpor teerd, terwijl de produktie ge staag groeit ten koste van de rode variant. Als zomerwijn is witte vinho verde ideaal. De wijn bezit een verkwikkende, vieve smaak (met dikwijls een lichte pare ling van koolzuur), maar bo vendien weinig alcohol. De Portugese wijnwet verbiedt zelfs dat vinho verde meer dan 11,5 procent alcohol heeft. In de praktijk bevatten de meeste soorten 9 a 9,5 procent. Dat houdt de wijnen licht en maakt ze zelfs bij snikheet weer niet vermoeiend. Ook op het strand en bij picknicks kan witte vin ho verde verrukkelijk zijn. HUBRECHT DU1JKER Als u op vakantie een fles witte wijn (als vinho verde) wilt koelen en geen koelkast of ijsblokjes bij de hand hebt, ga dan als volgt te werk. Maak een handdoek of vaatdoek kletsnat met koud water, wikkel hem om de fles en zet de fles op de tocht (of leg hem achter een open raampje in een rijdende au to, dan wel op de bagagedra ger van de fiets). Het ver dampende water maakt de wijn dan lekker fris. Koelboxen schijnen niet te zijn ontworpen om er een eind mee door het mulle zand te zeulen. Maar ook in andere om standigheden zijn ze vaak on handelbaar. Gemakkelijker is dan een 'zachte' koeltas die niet alleen prettiger draagt, maar die je op kunt vouwen wanneer de blikjes in de afvalbak zijn ver dwenen en de boterhammen in de maag, zodat hij nauwelijks nog plaats inneemt. Een bijko mend voordeel is dat deze tassen niet zo duur zijn zodat je elk jaar Thermos, geïmporteerd door Expim in Hapert, maakt koeltassen met een ander motiefje kunt uit- met Mickey Mouse of Garfield. rukken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1988 | | pagina 9