tijd rijp voor vrychtengebak perzik moet beet in de zon zijn MÊÊ verzamelde vakantierecepten geen vakantie voor de tuin wtm hypotheken PZC/ vrijdagkrant brandveilig schuimplastic bosch brengt een nieuw schuurwonder op de markt voordeel theelen van der weele VRAAG NAAR DE VERBETERDE SPAARHYPOTHEEK DE GRAAF 01180-33035 IJDAG 15 JULI 1988 de Uitgeverij Van Dishoeck is in de serie 'Een streling voor de ig' het nieuwste deel verschenen onder de titel "Heerlijke en bij- idere bakrecepten met vruchten". In het boek, dat van oorsprong its is, staan veel kleurenfoto's, waarop stap voor stap het recept gelicht wordt. n tip uit het boek. Om perziken van het vel te ontdoen helpt het ze even onder te dompelen in kokend water. Het velletje laat dan :1 makkelijk los. Het zeer duidelijke boek 29,90) telt tussen de Irijven door tal van dergelijke tips. f e hebben het best moeilijk Jin de Roussillon, in Zuid ankrijk. Tenminste, als het om gaat het mooie fruit van ze streek naar de lage landen exporteren. Brengen ze er a pracht van een perzik op markt, blijkt dat ze /arsgezeten worden door de ilianen, Spanjaarden en ieken, die hetzelfde ornemen hebben, hun merse fruit te exporteren, lar vooral de Nederlanders ten dwars. Want, het ndeldrijvende Nederlandse lkje let, zo zeggen de ansen, meer op de frankskes n op de kwaliteit. De ilianen en de Spanjaarden n namelijk net even edkoper. tom, stom, stom," roept dan n Franse veilingbaas uit. Hij vel eens in Nederland (veest. Heeft er uit vakliefde k perziken gekocht. Maar n de tien perziken, kreeg de lft het predikaat inferieur. Of errijp, of beurs of juist niet p. Met Frans chauvinisme egt hij er aan toe dat het oral Italiaanse perziken iren. „Zo maak je een een Dot publiek schuw om nog rziken te verkopen. Een rzik moet eenbeetinde zon n, een exotische verrassing, ppig en vrolijk. Als die hap genvalt, is de consument leurgesteld. Je eet een perzik mers niet omdat je honger it.maar omdat je genieten llandse nuchterheid als ictie. In Barendrecht zegt importeur van buitenlands iit: „De Fransen leveren ierdaad een mooie perzik, aar dat doen de Italianen k. De Fransen liggen alleen ijlenver voor als het gaat om presentatie van hun odukt. Dat is de reden dat wij een de verpakte Italiaanse /eren, naast inderdaad vooral e Franse perziken. En dat rhaal van die prijzen: Er is i groot overschot aan rziken. Er wordt meer produceerd dan er onsumeegd wordt. Dat lakt de prijs zo laag. Niet de ndere kwaliteit". eerste perziken in het zoen komen uit Spanje. Een g wat harde, niet zo sappige >rt. „Eigenlijk begint tie goede perziktijd nu pas. Met de Springcrest, die zijn laatste dagen meemaakt, de Springlady en bijvoorbeeld de Dixie Red". Het seizoen voor de perzik loopt tot begin september, een enkel ras, zoals de O'Henry en de Michelini is ook nog half september verkrijgbaar. Het is dus nu pas de tijd voor de echte perziksmaak en het eetgenoegen zoals dat door Toon Hermans zo schitterend in een persiflage is vertoond. Perziken hebben, ook al gaat oogsttijd kennen de verschillende rassen ook minieme afwijkingen in vorm. Het puntige kroontje van de Christelle bijvoorbeeld, heeft als nadeel dat deze vroege soort kwetsbaar is bij het transport. In Frankrijk is de Roussillon de grootste leverancier van de perziken. Vakantiegangers in Zuid-Frankrijk kennen de talrijke stalletjes langs de weg. Ook hier heeft men in de gaten dat er eigenlijk teveel aan perziken geteeld wordt. Net als in Italië is daarom ook in het om Zuid-Frankrijk of Italië, een Amerikaanse achtergrond. De cultivering van de verschillende rassen gebeurt vooral in California. Vandaar ook de Engelse en niet de Italiaanse benaming. Tegenwoordig doen ook de Fransen veel onderzoek naar nieuwe soorten. Het belangrijkste verschil in de soorten zit 'm in de oogsttijd. Een teler van perziken zal er voor zorgen, het hele seizoen door, van juni tot en met september, perziken te kunnen oogsten. Het ene ras is eerder rijp dan het andere. Behalve Frankrijk de teelt van nectrines met sprongen toegenomen. De nectrine dreigt de perzik zelfs op langere termijn te verdrijven. Een misverstand om te denken dat de nectrine een kruising is tussen de perzik en de appel. Dat wordt gedacht, omdat het fluwelen schilletje van de perzik vervangen is door de gladde huid van de appel. Maar de nectrine is echt een bij toeval ontstane variant van de perzik. Ook wordt er wel beweert dat het een kruising van perzik en pruim is. x Flauwekul. Die kruising van een perzik met pruim bestaat overigens wel al, maar dat is nog op heel kleine schaal, ook in Zuid Frankrijk. Met een beetje geluk is die vrucht volgend jaar ook in Nederland verkrijgbaar en het belooft een sensatie te worden. Net als de perzik wordt ook de nectrine in vele rassen geteeld, zodat de oogsttijden over de hele zomer gespreid wordt. In Nederland en Engeland heeft de consument nog sterk het beeld dat een perzik en nectrine geel van vruchtvlees moet zijn. Maar de perzik kan, naar gelang de soort, zowel wit- als geelvlezig zijn en qua smaak en kwaliteit zit er geen verschil in. Sterker, de witvlezigen kunnen zelfs - vooral later in het seizoen - nog aromatischer zijn dan de geelvlezigen. Bij een rijpe perzik laat de schil gemakkelijk los en ligt de pit ook vrij los in de vrucht. De nectrine kan met schil en al gegeten worden. Dat is ook het grote voordeel, onderkennen de Franse perzikboeren. „Een nectrine is probleemloos te eten. Echte perzikgenieters moeten eerst dat velletje eraf pulken en hebben dan de problemen met het overal wegdruipende sap. Bij de nectrine voorkomt de harde schil, dat het sap alle kanten wegdruipt". In Frankrijk wordt er inmiddels alles aan gedaan om zich te onderscheiden van de Italianen, Grieken en Spanjaarden, de belangrijkste concurenten. De Fransen mikken daarbij op de kwaliteit. Veel zorg voor collectieve investeringen in het sorteren, koelen en selecteren van het fruit. De roep om een onafhankelijke kwaliteitscontrole op al het te exporteren Franse fruit klinkt wel, maar ook in Zuid- Frankrijk zijn er politieke verschillen tussen de coöperatief ingestelde boeren en de ondernemingsgezinde perzikboeren. Daar komt bij dat de Fransen, als echte fijnproevers, het leeuwendeel van de perzikproduktie zelf verorberen. HUUB KLOMPENHOUWER Een buitenlandse vakantie is een uitgelezen gelegen heid om recepten te verzame len van streekgerechten. In Engeland, bepaald geen land dat bekend staat om zijn keu ken, kom je in vrijwel elk ge bied recepten tegen die vol strekt streekgebonden zijn. Dat is heel merkwaardigwant de Britse burgerkeuken heeft toch niet zo'n grote naam. De laatste tien jaar echter is er veel ten goede gekeerd. Lang niet alle Britten serveren onge sneden groente zo uit het water en zonder enig sausje zoals dat vroeger vaak gebeurde. Dag bladen en tijdschriften hebben de Britse huisvrouw wat dat betreft op het goede spoor ge zet. Vakanties in het buitenland brachten miljoenen in aanra king met andere wijzen van ko ken. De belangstelling voor eten en drinken nam enorm toe. Delicatessenwinkels ver schenen in de kleinste plaats jes en de warenhuizen volgden net uitbreiding van het voe- üngsmiddelenassortiment. Je riet nu in de Engelse super markten zaken als Italiaanse rastas, Chinese kant-en-klaar- lerechten, Aziatische vruch ten, Zuidamerikaanse groente soorten en zelfs Nederlandse 'ijsttafel-ingrediënten. Wat moeilijk blijft is kennelijk de iistributie. In Nederland vin- ien we het gewoon dat een su permarkt in Groningen precies letzelfde verkoopt als die in Zeeland. In Engeland moet je lat niet verwachten. Wanneer e de ene dag in een bepaalde mpermarkt verse ravioli hebt tekocht, kun je een week later n een winkel van dezelfde ke ten in een andere plaats ver geefs naar diezelfde ravioli lo pen zoeken. Erger, het winkel personeel blijkt nog nooit van het produkt te hebben ge hoord. In sommige grote plaat sen is vaak minder te krijgen dan in bepaalde dorpen. Dat maakt een vakantie in Enge land voor culinair belangstel lenden soms wat vermoeiend, maar altijd verrassend. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je in een winkel in het zuiden ineens 'haggis' ziet lig gen, dat typische Schotse pro dukt waarin de organen van het schaap zo smakelijk zijn verenigd. Dat was een jaar of wat geleden onbestaanbaar, de gewoonten van de oude Fo resters en zij verzamelde een reeks oude recepten, waarvan ik er twee weergeef, gevolgd door een recept uit het Noor dengelse Lake District voor Hot Pot, een stoofpot voor een koele, natte zomerdag waarop de zon het laat afweten. Gestoofde paling Ingrediënten: anderhalf pond paling, een laurierblad, wat tijm, salie, munt en majoraan, 1 theelepel ansjovispasta, 1 ui, 2 dl water, 50 gram boter, 3 eet lepels bloem, 1 eetlepel azijn, een bosje peterselie, en glas port, peper en zout. Bereiding: vil de paling, maak de vis schoon en snij ze in tien centi- 'haggis' kwam doodeenvoudig niet over de Schotse grens. Streekgerechten zijn, ook door het toenemend aantal vakan ties in eigen land, de grotere publiciteit en de verzamelwoe de van mensen als bijvoor beeld Irene Soper, doorgedron gen tot de keukens van tien duizenden Britten. Irene Soper vond, toen zij naar een cottage in het New Forest ten westen van Southampton verhuisde, in de tuin de ruïne van een oude hut, compleet met de open haard waarin vroeger de bosbewoners hun eten bereidden in een grote ij zeren pot. Die vondst bracht haar er toe zich te verdiepen in meter lange moten. Verhit de boter en bak daarin de in rin gen gesneden ui goudgeel. Voeg de bloem toe en roer even tot de bloem is gebruind. Voeg nu water toe en vervolgens de moten paling en de overige in grediënten. Stoof de paling op een laag vuur tot ze gaar is, wat ongeveer drie kwartier in be slag zal nemen. Haal de paling uit de saus en zeef de saus. Voeg het glas port toe aan de saus en giet die over de moten paling. Champignonsoep Ingrediënten: 1 pond cham pignons, een ui, peper, zout, anderhalve liter water, 2 eetle pels boter, 2 eetlepels bloem, wat boter om de champignons in te braden en 2 dl room. Be reiding: was de champignons en braad ze even met de gesne den ui in wat boter. Haal na een minuut of vier de twaalf klein ste champignons uit de pan en hou die apart. Voeg het water toe aan de champignons en ui en kook alles een half uur en breng de inhoud van de pan op smaak met peper en zout. Roer dan de champignons door een zeef en doe de massa terug in de pan met de twaalf apart ge houden paddestoeltjes. Kneed van de boter en bloem een bal en doe die bij de soep. Kook de soep nog vijf minuten en giet haar dan in een soepkom waar in eerder al de 2 dl room is ge daan. Even roeren en opdie nen. Hot Pot Ingrediënten: 1 pond aardap pelen, 100 gram mager rook- spek, 80 gram boter, 1 pond schapenlever, 2 grote uien, wat bloem, peper en zout. Berei ding: Schil de aardappelen zo dun mogelijk en snij ze in dun ne schijfjes, snij het spek in dobbelsteentjes, de lever in schijven en de uien in ringen. Smelt de boter in een pan, be stuif de leverschijven met wat bloem en braad ze zachtjes met de uienringen en de dobbel steentjes spek. Breng de in houd van de pan dan over in een stoofpot en bedek alls met de aardappelschijfjes, voeg pe per en zout toe en stoof alles gaar gedurende anderhalf uur in een matig warme oven (150 graden Celsius). Haal het laat ste kwartier de deksel van de pot om de aardappelen wat te laten bruinen. RIEN VAN REEMS In de meubelindustrie wordt al sinds vele jaren schuimplastic toegepast: als vulmateriaal voor stoelen, banken, matrassen, enzovoort. Heel wat comfortabeler om op te zitten en te liggen dan op de stugge spullen die een generatie geleden werden ge bruikt. Schuimmateriaal heeft echter ook een kwalijke kant. Zelfs bij een klein brandje kan het giftige stoffen en rook (koolmonoxyde) ont wikkelen. Consumentenorganisaties hebben becijferd dat er daardoor in Europa jaarlijks meer dan 2000 mensen om het leven komen. Er moet dan ook een nieuwe regeling komen, die op 1 februari volgend jaar van kracht wordt. Hierop heeft het Nederlandse bedrijf Draka Interfoam nu reeds alert gereageerd door de introductie van een brandveilig schuim plastic, 'Safety Foam'. Het is een zogenaamd polyether-koud- schuim, dat ook in het produktieproces milieuvriendelijke eigen schappen heeft: daarbij worden geen chloorfluorkoolwaterstof fen (de beruchte CFK's) uitgestoten die schadelijk zijn voor de ozonlaag van de aardse atmosfeer. Het verschil in brandgedrag tussen 'gewoon' polyether schuim (boven) en het nieuwe Safety Foam. Voor velen staan de vakantieweken voor de deur. Bij alle beslommerin gen die je al aan je hoofd hebt, moet je dan ook nog aan de tuin denken. En aan de ka merplanten. Een goede buur kan vaak beter voor uw plan ten in huis zorgen dan een verre vriend. Meestal is het 't beste als u de planten laat staan waar ze gewend zijn. Geef aan welke naar uw er varing wat meer water moe ten hebben dan andere. Haal de balkonbakken maar tijde lijk naar beneden, anders worden ze misschien verge ten en juist die hebben de ko mende weken veel vocht no dig, met mest er in. Ze heb ben immers maar een beetje grond om in te groeien. Na en misschien is uw goede buur ook wel zo goed om te sproeien als het een 'lange he te zomer' wordt, juist als u weg bent. Knip ook de uitge bloeide bloemen overal weg; soms mag u dan een tweede bloei verwachten als u van vakantie terugkomt. Bij vele struikrozen kunt u daar zeker van zijn. De uitgeboeide bloem of tros knipt u weg vlak boven een vijftallig blad of een 'oog' dat naar buiten wijst. Zo knipt u trouwens ook rozen af die u in een vaas wilt zetten. Alleen de rozen die u wegens hun fraaie bot tels in de herfst hebt aange plant laat u de snoeischaar niet voelen, natuurlijk. Dan knipt u er voortijdig die bot tels uit. Die rozen hebben overigens thuiskomst zet u ze weer op hun plaats, met bloemen en al. Niet verdroogd dus of ver pieterd. En in de tuin? Daar zet u nog gauw even wat stokken bij de dahlia's, rudbeckia's en hoe die hemelbestormers nog meer heten, om te voorkomen dat ze het vaantje strijken in een onweersbui met veel wind. Nieuwe scheuten van Clematis en lei-rozen bindt u ook zo vast, dat ze niet kapot kunnen waaien. Het gazon maait u vlak voor uw vertrek ook nog eens wat mest nodig. Droge koemest bereikt de wortels langzamer dan een mengmest met wat magne sium tegen het geel worden van de bladeren. Na de eerste helft van juli kunt u beter geen mest meer aan de rozen geven omdat anders de jonge scheuten maar blijven groeien en groeien, zonder te verhouten. Bij de eerste de slechtste nachtvorst leggen ze dan het loodje. FRANS WEGMAN (Advertentie) Makelaardij in hypotheken. Naast een objectief en onafhankelijk advies kiest u bij ons uit offerten van alle mogelijke geldgevers 50). Uiteraard behoort één van de hypotheekspaarplan- nen tot de mogelijkheden, hierbij rentevast v.a. 5 jaar tot 20 jaar. Tot 20 jaar lang gegarandeerde lage lasten. Vlissingen, Badhuisstraat 31-33, tel. 01184-13920. De renteverhogingen door ABN en AMRO voor korte rente-vaste pe rioden hebben deze week hun vervolg gekregen. Als eersten verhoog den de levensverzekeraars hun tarieven met 0,3%. Andere geldverstrek- kers zullen mogelijk op termijn volgen. HYPOTHEEKRENTE Hypotheekrente per 12 juli 1988 beta- rente af- lings- vast sluit- wijze gedu- provi- rende sie in rentepercentages met gemeente- zonder gem.- garantie garantie opgave werke- opgave werke- bank lijk bank lijk ANNUITEITENHYPOTHEKEN ABN M/A variabel 1,5 5,8 6,10 6,0 6,32 ABN M/A ljr 1,5 6,0 6,32 6,2 6,53 ABN M/A 3 jr 1,5 6,4 6,74 6,6 6,96 ABN M/A 5 jr 1,5 6,8 7,17 7,0 7,39 ABN M'A 7 jr 1,5 7,1 7,50 7.3 7,71 ABN M/A 10 jr 1,5 7,2 7,61 7,4 7,82 ABN M/A 15 jr 1,5 7,6 8,04 7,8 8,25 ABP M/A 2 jr 1 6,0 6,27 6,2 6,48 ABP M/A 5 jr 1 6,7 7,01 6,9 7,23 ABP M/A 10 jr 1 6,9 7,23 7,1 7,44 ABP M/A 15 jr 1 7,0 7,34 7,2 7,55 Amrobank M/A variabel 1,5 5,8 6,10 6.0 6,32 Amrobank M/A 2 jr 1.5 6,2 6,53 6,4 6,75 Amrobank M/A 5 jr 1,5 6,8 7,17 7,0 7,39 Amrobank M/A 7 jr 1,5 7,1 7,50 7,3 7,71 Bouwfonds (rentek. )MA variabel 1,5 6,0 6,32 6,0 6,32 Nederlandse M/A 5 jr 1,5 6,7 7,07 6,9 7,28 Gemeenten M/A 10 jr 1,5 7,2 7,71 7,4 7,92 Bouwf. Ned. Gem. M/A 30 jr 1,5 7,8 8,36 8,0 8,57 Bouwf. Ned. Gem. M/A renterustl,5 7,0 7,49 7,2 7,71 Centrale M/A 2 jr 1 5,8 6,05 6,0 6,27 Volksbank M/A 5 jr 1 6,5 6,80 6,7 7,01 Direktbank/ M/A Mr 1 5,9 6,16 6,1 6,37 NCB-bank M'A 3 jr 1 6,4 6,69 6,6 6,91 Direktbank MA 5 jr 1 6,8 7,12 7,0 7,34 Grenswissel- MA ljr 1 6,0 6,27 6,2 6,48 kantoren/CDK MA 5 jr 1 6,7 7,01 6,9 7,23 Grenswisselk. HJ/A ljr 1 6,4 6,60 6,6 6,81 Grenswlsselk. HJ/A 5 jr 1 6,8 7,02 7,0 7,23 Lanschofopstart M/V variabel 1,5 xxxxx xxxxx 5,0 5,26 Van Lanschot M/V variabel 1,5 xxxxx xxxxx 5,6 5,89 Van Lanschot M/V ljr 1,5 xxxxx xxxxx 5,9 6,21 Van Lanschot M/V 2 jr 1,5 xxxxx xxxxx 6,2 6,53 Van Lanschot M/V 5 jr 1,5 xxxxx xxxxx 6,9 7,28 Lanschot/comf. M/V 5 jr. 1,5 xxxxx xxxxx 6,7 7,07 NMB MA ljr 1,5 6,0 6,32 6,2 6,53 NMB MA 3 jr 1,5 6,4 6,75 6,6 6,96 NMB MA 5 jr 1,5 6,8 7,17 7,0 7,39 NMB MA 7 jr 1.5 7,1 7,50 7,3 7,71 Postbank MA 2 jr 1 6,0 6,27 6,2 6,48 Postbank MA 5 jr 1 6,7 7,01 6,9 7,23 Postbank MA 7 jr 1 7,0 7,34 7,2 7,55 Rabobank Adviesrente Adviesrente Adviesrente Adviesrente Adviesrente Adviesrente Adviesrente M/A M/A M/A M'A HJ/A HJ/A HJ/A HJ/A var./ljr. 1,25 2/3 jr 4/5 jr stabiel var./l jr 2/3 jr 4/5 jr stabiel 1,25 1,25 1,25 1,25 1,25 1,25 1,25 6.2 6,4 6,8 7.3 XXX XXX XXX XXX 6,51 6,72 7,15 7,69 XXX XXX XXX XXX 6.4 6,6 7,0 7.5 6.6 6,8 7,2 7.7 6,72 6,94 7,37 7,90 6,84 7,05 7,46 7,99 Rabo MA 3 jr 1,5 6,4 6,8 6,75 6,6 6,96 Hypotheekbank M'A 5 jr 1,5 7,17 7,0 7,39 Hypotheekbank HJ/A 3 jr 1,5 XXX xxx 6,8 7,07 Hypotheekbank HJ/A 5 jr 1,5 XXX XXX 7,2 7,49 Verenigde MA 'A jr 1 6,2 6,48 6,4 6,69 Spaarbank MA 3 jr 1 6,3 6,59 6,5 6,80 Spaarbank MA 5 jr 1 6,7 7,01 6,9 7,23 Spaarbank MA I jr 1 7,0 7,34 7,2 7,55 Spaarbank MA ideaalren. 1 6,6 6,91 6,8 7,12 Westl. Utr. (stand) M/V ljr 1,5 5,5 5,93 5,7 6,14 (stand) M/V 5 jr 1,5 6,7 7,23 6,9 7,45 (stand) M/V 7 jr 1,5 6,9 7,28 7,1 7,50 (stand) MV 10 jr 1,5 7,3 7,71 7,5 7,93 (stand) M/V 15 jr 1,5 op aanvraag op aanvraag (interim) M/V ljr 1,5 xxxx xxxx 5,7 6,14 2e kwartaal 1988 budget KW/A variabel 1,5 6,6 6,92 6,6 6,92 Woonfonds/aut. M'A variabel 1,5 5,4 5,68 xxxxx xxxxx Woonf. wacht af M/A ljr 1,5 5,7 6,00 xxxxx xxxxx Woonf. wacht af M'A 2 jr 1,5 6,0 6,32 xxxxx xxxxx Woonfonds Holl. MA 3 jr 1,5 6,5 6,85 xxxxx xxxxx Woonfonds Holl. M/A 5 jr 1,5 6,7 7,07 xxxxx xxxxx Woonf. Holland M/A 10 jr 1,5 7,1' 7,50 xxxxx xxxxx Woonfonds/comf M/A 5jr 1,5 6,5 6,85 xxxxx xxxxx Woonfonds comf M/A 10 jr 1,5 6,9 7,28 xxxxx xxxxx 'VERBETERDE' FGH'Kapitaal FGH/Kapitaal FGH/Kapitaal LEVENHYPOTHEKEN MV 5 jr 1 6,9 MV 7 jr 1 7,1 MV 10 jr 1 7,3 7,25 7,47 7,69 7,0 7,2 7,4 7,36 7,58 7,80 Verenigde Spaarbank Spaarhypotheek MA 5 jr 1 6,9 7,21 7,1 7,42 Zwolsche Alg. (ZA-Hyp.plan) (ZA-Hyp.plan) (ZA-Hyp.plan) MA M'A MA 5 jr 1 10 jr 1 15 jr 1 6,7 7,1 7,4 6,99 7,42 7,75 6,8 7.2 7,5 7,10 7,53 7,85 LEVENHYPOTHEKEN Centraal Beheer M'A Centraal Beheer MA 5/10 jr - 15/20 jr - *7,0 7,4 7,23 7,66 7,0 7,4 7,23 7,66 NVL-maatschap. NVL-maatschap. MA MA 5/10 jr - 15/20 jr - 7,0 7,4 7,23 7,66 7,0 7,4 7,23 7,66 Westl. Utrecht (lage lasten) (lage lasten) MA MA 7 jr 1 14 jr 1 7,1 7,6 7,34 7,87 7,1 7,6 7,34 7,87 RABOBANK UTRECHT executiewaarde onder 50.000,- afsluitprov. 1,5 M/A maandbetaling achteraf HJ/A halfjaarbetaling achteraf M/V maandbetaling vooraf KW/A kwartaalbetaling achteraf Bron: 'Vereniging Eigen Huis' te Amersfoort. (Advertentie) 5 jaar 6,1%, 10 jaar 6,25%, 15 jaar 6,75% 20 jaar 6,8%, 30 jaar 7,1% Schuren, dat vermoeiende en langdurige werk dat aan talrij ke klussen (zoals schilderen) noodzakelijkerwijze vooraf gaat, wordt door de meeste doe-het-zelvers tegenwoordig ma chinaal verricht. Dat gaat sneller en beter. De meest gebruikte elektrische schuurgereedschappen zijn de vlakschuur- en de bandschuurmachine. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen en hun specifieke toepassingen. Fabrikant Bosch is erin geslaagd een heel nieuw type schuurma- chine te ontwikkelen dat in zeker opzicht een kruising tussen band- en vlakschuurmachine genoemd zou kunnen worden. De 'excenterschuurmachine' is geschikt voor grote, egale oppervlak ken, maar ook voor materialen (hout, metaal, enzovoort) die een holle of bolle vorm hebben. Het geheim daarvan zit in de flexibele voetplaat die zich vanzelf aanpast aan het oppervlak van het materiaal dat geschuurd moet worden. Bovendien beweegt die voet excentrisch, ofwel 'uit middelpuntig'. Daarmee is het bezwaar van de vlakschuurmachi ne - cirkelvormige krasjes - opgeheven. Ten slotte is er nóg een slim aspect ingebouwd: zowel de flexibele voetplaat als de schuurvellen zijn voorzien van gaatjes die het schuurstof snel afvoeren naar de geïntegreerde stofzak. Dat le vert schoner werk op en verlengt het leven van de ronde schuur vellen aanzienlijk. De vellen kunnen snel verwisseld worden, dank zij het klithech- tingssysteem. Als accessoires zijn ook een polijstschijf, een lams- velvacht voor polijstwerk en een rubber steunschijf verkrijgbaar. De Bosch PEX 115A, die met recht een nieuwe generatie in elek trisch schuurgereedschap genoemd mag worden, is heel compact van bouw en licht van gewicht. Behalve voor huis-klussen is hij ook geschikt voor reparatiewerk aan de auto... het is zelfs een handige 'poetser' aan lakwerk. De adviesprijs is 179,-. MAR GROEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1988 | | pagina 9