tijd rijp voor
vrychtengebak
perzik moet beet
in de zon zijn
MÊÊ
verzamelde vakantierecepten
geen vakantie
voor de tuin
wtm
hypotheken
PZC/ vrijdagkrant
brandveilig
schuimplastic
bosch brengt
een nieuw
schuurwonder
op de markt
voordeel
theelen van der weele
VRAAG NAAR DE VERBETERDE
SPAARHYPOTHEEK
DE GRAAF
01180-33035
IJDAG 15 JULI 1988
de Uitgeverij Van Dishoeck is in de serie 'Een streling voor de
ig' het nieuwste deel verschenen onder de titel "Heerlijke en bij-
idere bakrecepten met vruchten". In het boek, dat van oorsprong
its is, staan veel kleurenfoto's, waarop stap voor stap het recept
gelicht wordt.
n tip uit het boek. Om perziken van het vel te ontdoen helpt het
ze even onder te dompelen in kokend water. Het velletje laat dan
:1 makkelijk los. Het zeer duidelijke boek 29,90) telt tussen de
Irijven door tal van dergelijke tips.
f e hebben het best moeilijk
Jin de Roussillon, in Zuid
ankrijk. Tenminste, als het
om gaat het mooie fruit van
ze streek naar de lage landen
exporteren. Brengen ze er
a pracht van een perzik op
markt, blijkt dat ze
/arsgezeten worden door de
ilianen, Spanjaarden en
ieken, die hetzelfde
ornemen hebben, hun
merse fruit te exporteren,
lar vooral de Nederlanders
ten dwars. Want, het
ndeldrijvende Nederlandse
lkje let, zo zeggen de
ansen, meer op de frankskes
n op de kwaliteit. De
ilianen en de Spanjaarden
n namelijk net even
edkoper.
tom, stom, stom," roept dan
n Franse veilingbaas uit. Hij
vel eens in Nederland
(veest. Heeft er uit vakliefde
k perziken gekocht. Maar
n de tien perziken, kreeg de
lft het predikaat inferieur. Of
errijp, of beurs of juist niet
p. Met Frans chauvinisme
egt hij er aan toe dat het
oral Italiaanse perziken
iren. „Zo maak je een een
Dot publiek schuw om nog
rziken te verkopen. Een
rzik moet eenbeetinde zon
n, een exotische verrassing,
ppig en vrolijk. Als die hap
genvalt, is de consument
leurgesteld. Je eet een perzik
mers niet omdat je honger
it.maar omdat je genieten
llandse nuchterheid als
ictie. In Barendrecht zegt
importeur van buitenlands
iit: „De Fransen leveren
ierdaad een mooie perzik,
aar dat doen de Italianen
k. De Fransen liggen alleen
ijlenver voor als het gaat om
presentatie van hun
odukt. Dat is de reden dat wij
een de verpakte Italiaanse
/eren, naast inderdaad vooral
e Franse perziken. En dat
rhaal van die prijzen: Er is
i groot overschot aan
rziken. Er wordt meer
produceerd dan er
onsumeegd wordt. Dat
lakt de prijs zo laag. Niet de
ndere kwaliteit".
eerste perziken in het
zoen komen uit Spanje. Een
g wat harde, niet zo sappige
>rt. „Eigenlijk begint tie
goede perziktijd nu pas. Met de
Springcrest, die zijn laatste
dagen meemaakt, de
Springlady en bijvoorbeeld de
Dixie Red". Het seizoen voor
de perzik loopt tot begin
september, een enkel ras, zoals
de O'Henry en de Michelini is
ook nog half september
verkrijgbaar. Het is dus nu pas
de tijd voor de echte
perziksmaak en het
eetgenoegen zoals dat door
Toon Hermans zo schitterend
in een persiflage is vertoond.
Perziken hebben, ook al gaat
oogsttijd kennen de
verschillende rassen ook
minieme afwijkingen in vorm.
Het puntige kroontje van de
Christelle bijvoorbeeld, heeft
als nadeel dat deze vroege soort
kwetsbaar is bij het transport.
In Frankrijk is de Roussillon
de grootste leverancier van de
perziken. Vakantiegangers in
Zuid-Frankrijk kennen de
talrijke stalletjes langs de weg.
Ook hier heeft men in de gaten
dat er eigenlijk teveel aan
perziken geteeld wordt. Net als
in Italië is daarom ook in
het om Zuid-Frankrijk of Italië,
een Amerikaanse achtergrond.
De cultivering van de
verschillende rassen gebeurt
vooral in California. Vandaar
ook de Engelse en niet de
Italiaanse benaming.
Tegenwoordig doen ook de
Fransen veel onderzoek naar
nieuwe soorten.
Het belangrijkste verschil in de
soorten zit 'm in de oogsttijd.
Een teler van perziken zal er
voor zorgen, het hele seizoen
door, van juni tot en met
september, perziken te kunnen
oogsten. Het ene ras is eerder
rijp dan het andere. Behalve
Frankrijk de teelt van
nectrines met sprongen
toegenomen. De nectrine
dreigt de perzik zelfs op
langere termijn te verdrijven.
Een misverstand om te denken
dat de nectrine een kruising is
tussen de perzik en de appel.
Dat wordt gedacht, omdat het
fluwelen schilletje van de
perzik vervangen is door de
gladde huid van de appel. Maar
de nectrine is echt een bij
toeval ontstane variant van de
perzik. Ook wordt er wel
beweert dat het een kruising
van perzik en pruim is.
x
Flauwekul. Die kruising van
een perzik met pruim bestaat
overigens wel al, maar dat is
nog op heel kleine schaal, ook
in Zuid Frankrijk. Met een
beetje geluk is die vrucht
volgend jaar ook in Nederland
verkrijgbaar en het belooft een
sensatie te worden. Net als de
perzik wordt ook de nectrine in
vele rassen geteeld, zodat de
oogsttijden over de hele zomer
gespreid wordt.
In Nederland en Engeland heeft
de consument nog sterk het
beeld dat een perzik en
nectrine geel van vruchtvlees
moet zijn. Maar de perzik kan,
naar gelang de soort, zowel wit-
als geelvlezig zijn en qua smaak
en kwaliteit zit er geen verschil
in. Sterker, de witvlezigen
kunnen zelfs - vooral later in
het seizoen - nog aromatischer
zijn dan de geelvlezigen.
Bij een rijpe perzik laat de
schil gemakkelijk los en ligt de
pit ook vrij los in de vrucht. De
nectrine kan met schil en al
gegeten worden. Dat is ook het
grote voordeel, onderkennen
de Franse perzikboeren. „Een
nectrine is probleemloos te
eten. Echte perzikgenieters
moeten eerst dat velletje eraf
pulken en hebben dan de
problemen met het overal
wegdruipende sap. Bij de
nectrine voorkomt de harde
schil, dat het sap alle kanten
wegdruipt".
In Frankrijk wordt er inmiddels
alles aan gedaan om zich te
onderscheiden van de
Italianen, Grieken en
Spanjaarden, de belangrijkste
concurenten. De Fransen
mikken daarbij op de kwaliteit.
Veel zorg voor collectieve
investeringen in het sorteren,
koelen en selecteren van het
fruit. De roep om een
onafhankelijke
kwaliteitscontrole op al het te
exporteren Franse fruit klinkt
wel, maar ook in Zuid-
Frankrijk zijn er politieke
verschillen tussen de
coöperatief ingestelde boeren
en de ondernemingsgezinde
perzikboeren. Daar komt bij
dat de Fransen, als echte
fijnproevers, het leeuwendeel
van de perzikproduktie zelf
verorberen.
HUUB KLOMPENHOUWER
Een buitenlandse vakantie
is een uitgelezen gelegen
heid om recepten te verzame
len van streekgerechten. In
Engeland, bepaald geen land
dat bekend staat om zijn keu
ken, kom je in vrijwel elk ge
bied recepten tegen die vol
strekt streekgebonden zijn.
Dat is heel merkwaardigwant
de Britse burgerkeuken heeft
toch niet zo'n grote naam. De
laatste tien jaar echter is er
veel ten goede gekeerd. Lang
niet alle Britten serveren onge
sneden groente zo uit het water
en zonder enig sausje zoals dat
vroeger vaak gebeurde. Dag
bladen en tijdschriften hebben
de Britse huisvrouw wat dat
betreft op het goede spoor ge
zet.
Vakanties in het buitenland
brachten miljoenen in aanra
king met andere wijzen van ko
ken. De belangstelling voor
eten en drinken nam enorm
toe. Delicatessenwinkels ver
schenen in de kleinste plaats
jes en de warenhuizen volgden
net uitbreiding van het voe-
üngsmiddelenassortiment. Je
riet nu in de Engelse super
markten zaken als Italiaanse
rastas, Chinese kant-en-klaar-
lerechten, Aziatische vruch
ten, Zuidamerikaanse groente
soorten en zelfs Nederlandse
'ijsttafel-ingrediënten. Wat
moeilijk blijft is kennelijk de
iistributie. In Nederland vin-
ien we het gewoon dat een su
permarkt in Groningen precies
letzelfde verkoopt als die in
Zeeland. In Engeland moet je
lat niet verwachten. Wanneer
e de ene dag in een bepaalde
mpermarkt verse ravioli hebt
tekocht, kun je een week later
n een winkel van dezelfde ke
ten in een andere plaats ver
geefs naar diezelfde ravioli lo
pen zoeken. Erger, het winkel
personeel blijkt nog nooit van
het produkt te hebben ge
hoord. In sommige grote plaat
sen is vaak minder te krijgen
dan in bepaalde dorpen. Dat
maakt een vakantie in Enge
land voor culinair belangstel
lenden soms wat vermoeiend,
maar altijd verrassend.
Het is bijvoorbeeld mogelijk
dat je in een winkel in het
zuiden ineens 'haggis' ziet lig
gen, dat typische Schotse pro
dukt waarin de organen van
het schaap zo smakelijk zijn
verenigd. Dat was een jaar of
wat geleden onbestaanbaar,
de gewoonten van de oude Fo
resters en zij verzamelde een
reeks oude recepten, waarvan
ik er twee weergeef, gevolgd
door een recept uit het Noor
dengelse Lake District voor
Hot Pot, een stoofpot voor een
koele, natte zomerdag waarop
de zon het laat afweten.
Gestoofde paling
Ingrediënten: anderhalf pond
paling, een laurierblad, wat
tijm, salie, munt en majoraan,
1 theelepel ansjovispasta, 1 ui,
2 dl water, 50 gram boter, 3 eet
lepels bloem, 1 eetlepel azijn,
een bosje peterselie, en glas
port, peper en zout. Bereiding:
vil de paling, maak de vis
schoon en snij ze in tien centi-
'haggis' kwam doodeenvoudig
niet over de Schotse grens.
Streekgerechten zijn, ook door
het toenemend aantal vakan
ties in eigen land, de grotere
publiciteit en de verzamelwoe
de van mensen als bijvoor
beeld Irene Soper, doorgedron
gen tot de keukens van tien
duizenden Britten.
Irene Soper vond, toen zij naar
een cottage in het New Forest
ten westen van Southampton
verhuisde, in de tuin de ruïne
van een oude hut, compleet
met de open haard waarin
vroeger de bosbewoners hun
eten bereidden in een grote ij
zeren pot. Die vondst bracht
haar er toe zich te verdiepen in
meter lange moten. Verhit de
boter en bak daarin de in rin
gen gesneden ui goudgeel.
Voeg de bloem toe en roer even
tot de bloem is gebruind. Voeg
nu water toe en vervolgens de
moten paling en de overige in
grediënten. Stoof de paling op
een laag vuur tot ze gaar is, wat
ongeveer drie kwartier in be
slag zal nemen. Haal de paling
uit de saus en zeef de saus.
Voeg het glas port toe aan de
saus en giet die over de moten
paling.
Champignonsoep
Ingrediënten: 1 pond cham
pignons, een ui, peper, zout,
anderhalve liter water, 2 eetle
pels boter, 2 eetlepels bloem,
wat boter om de champignons
in te braden en 2 dl room. Be
reiding: was de champignons
en braad ze even met de gesne
den ui in wat boter. Haal na een
minuut of vier de twaalf klein
ste champignons uit de pan en
hou die apart. Voeg het water
toe aan de champignons en ui
en kook alles een half uur en
breng de inhoud van de pan op
smaak met peper en zout. Roer
dan de champignons door een
zeef en doe de massa terug in
de pan met de twaalf apart ge
houden paddestoeltjes. Kneed
van de boter en bloem een bal
en doe die bij de soep. Kook de
soep nog vijf minuten en giet
haar dan in een soepkom waar
in eerder al de 2 dl room is ge
daan. Even roeren en opdie
nen.
Hot Pot
Ingrediënten: 1 pond aardap
pelen, 100 gram mager rook-
spek, 80 gram boter, 1 pond
schapenlever, 2 grote uien, wat
bloem, peper en zout. Berei
ding: Schil de aardappelen zo
dun mogelijk en snij ze in dun
ne schijfjes, snij het spek in
dobbelsteentjes, de lever in
schijven en de uien in ringen.
Smelt de boter in een pan, be
stuif de leverschijven met wat
bloem en braad ze zachtjes met
de uienringen en de dobbel
steentjes spek. Breng de in
houd van de pan dan over in
een stoofpot en bedek alls met
de aardappelschijfjes, voeg pe
per en zout toe en stoof alles
gaar gedurende anderhalf uur
in een matig warme oven (150
graden Celsius). Haal het laat
ste kwartier de deksel van de
pot om de aardappelen wat te
laten bruinen.
RIEN VAN REEMS
In de meubelindustrie wordt al sinds vele jaren schuimplastic
toegepast: als vulmateriaal voor stoelen, banken, matrassen,
enzovoort. Heel wat comfortabeler om op te zitten en te liggen
dan op de stugge spullen die een generatie geleden werden ge
bruikt.
Schuimmateriaal heeft echter ook een kwalijke kant. Zelfs bij een
klein brandje kan het giftige stoffen en rook (koolmonoxyde) ont
wikkelen. Consumentenorganisaties hebben becijferd dat er
daardoor in Europa jaarlijks meer dan 2000 mensen om het leven
komen. Er moet dan ook een nieuwe regeling komen, die op 1
februari volgend jaar van kracht wordt.
Hierop heeft het Nederlandse bedrijf Draka Interfoam nu reeds
alert gereageerd door de introductie van een brandveilig schuim
plastic, 'Safety Foam'. Het is een zogenaamd polyether-koud-
schuim, dat ook in het produktieproces milieuvriendelijke eigen
schappen heeft: daarbij worden geen chloorfluorkoolwaterstof
fen (de beruchte CFK's) uitgestoten die schadelijk zijn voor de
ozonlaag van de aardse atmosfeer.
Het verschil in brandgedrag tussen 'gewoon' polyether schuim
(boven) en het nieuwe Safety Foam.
Voor velen staan de
vakantieweken voor de
deur. Bij alle beslommerin
gen die je al aan je hoofd
hebt, moet je dan ook nog aan
de tuin denken. En aan de ka
merplanten. Een goede buur
kan vaak beter voor uw plan
ten in huis zorgen dan een
verre vriend. Meestal is het 't
beste als u de planten laat
staan waar ze gewend zijn.
Geef aan welke naar uw er
varing wat meer water moe
ten hebben dan andere. Haal
de balkonbakken maar tijde
lijk naar beneden, anders
worden ze misschien verge
ten en juist die hebben de ko
mende weken veel vocht no
dig, met mest er in. Ze heb
ben immers maar een beetje
grond om in te groeien. Na
en misschien is uw goede
buur ook wel zo goed om te
sproeien als het een 'lange he
te zomer' wordt, juist als u
weg bent. Knip ook de uitge
bloeide bloemen overal weg;
soms mag u dan een tweede
bloei verwachten als u van
vakantie terugkomt. Bij vele
struikrozen kunt u daar zeker
van zijn. De uitgeboeide
bloem of tros knipt u weg vlak
boven een vijftallig blad of
een 'oog' dat naar buiten
wijst. Zo knipt u trouwens
ook rozen af die u in een vaas
wilt zetten. Alleen de rozen
die u wegens hun fraaie bot
tels in de herfst hebt aange
plant laat u de snoeischaar
niet voelen, natuurlijk. Dan
knipt u er voortijdig die bot
tels uit.
Die rozen hebben overigens
thuiskomst zet u ze weer op
hun plaats, met bloemen en
al. Niet verdroogd dus of ver
pieterd.
En in de tuin? Daar zet u nog
gauw even wat stokken bij de
dahlia's, rudbeckia's en hoe
die hemelbestormers nog
meer heten, om te voorkomen
dat ze het vaantje strijken in
een onweersbui met veel
wind. Nieuwe scheuten van
Clematis en lei-rozen bindt u
ook zo vast, dat ze niet kapot
kunnen waaien. Het gazon
maait u vlak voor uw vertrek
ook nog eens wat mest nodig.
Droge koemest bereikt de
wortels langzamer dan een
mengmest met wat magne
sium tegen het geel worden
van de bladeren. Na de eerste
helft van juli kunt u beter
geen mest meer aan de rozen
geven omdat anders de jonge
scheuten maar blijven
groeien en groeien, zonder te
verhouten. Bij de eerste de
slechtste nachtvorst leggen
ze dan het loodje.
FRANS WEGMAN
(Advertentie)
Makelaardij in hypotheken.
Naast een objectief en onafhankelijk advies kiest u
bij ons uit offerten van alle mogelijke geldgevers
50).
Uiteraard behoort één van de hypotheekspaarplan-
nen tot de mogelijkheden, hierbij rentevast v.a. 5
jaar tot 20 jaar.
Tot 20 jaar lang gegarandeerde lage lasten.
Vlissingen, Badhuisstraat 31-33, tel. 01184-13920.
De renteverhogingen door ABN en AMRO voor korte rente-vaste pe
rioden hebben deze week hun vervolg gekregen. Als eersten verhoog
den de levensverzekeraars hun tarieven met 0,3%. Andere geldverstrek-
kers zullen mogelijk op termijn volgen.
HYPOTHEEKRENTE
Hypotheekrente
per
12 juli 1988
beta- rente af-
lings- vast sluit-
wijze gedu- provi-
rende sie in
rentepercentages
met gemeente- zonder gem.-
garantie garantie
opgave werke- opgave werke-
bank lijk bank lijk
ANNUITEITENHYPOTHEKEN
ABN
M/A
variabel
1,5
5,8
6,10
6,0
6,32
ABN
M/A
ljr
1,5
6,0
6,32
6,2
6,53
ABN
M/A
3 jr
1,5
6,4
6,74
6,6
6,96
ABN
M/A
5 jr
1,5
6,8
7,17
7,0
7,39
ABN
M'A
7 jr
1,5
7,1
7,50
7.3
7,71
ABN
M/A
10 jr
1,5
7,2
7,61
7,4
7,82
ABN
M/A
15 jr
1,5
7,6
8,04
7,8
8,25
ABP
M/A
2 jr
1
6,0
6,27
6,2
6,48
ABP
M/A
5 jr
1
6,7
7,01
6,9
7,23
ABP
M/A
10 jr
1
6,9
7,23
7,1
7,44
ABP
M/A
15 jr
1
7,0
7,34
7,2
7,55
Amrobank
M/A
variabel
1,5
5,8
6,10
6.0
6,32
Amrobank
M/A
2 jr
1.5
6,2
6,53
6,4
6,75
Amrobank
M/A
5 jr
1,5
6,8
7,17
7,0
7,39
Amrobank
M/A
7 jr
1,5
7,1
7,50
7,3
7,71
Bouwfonds (rentek.
)MA
variabel
1,5
6,0
6,32
6,0
6,32
Nederlandse
M/A
5 jr
1,5
6,7
7,07
6,9
7,28
Gemeenten
M/A
10 jr
1,5
7,2
7,71
7,4
7,92
Bouwf. Ned. Gem.
M/A
30 jr
1,5
7,8
8,36
8,0
8,57
Bouwf. Ned. Gem.
M/A
renterustl,5
7,0
7,49
7,2
7,71
Centrale
M/A
2 jr
1
5,8
6,05
6,0
6,27
Volksbank
M/A
5 jr
1
6,5
6,80
6,7
7,01
Direktbank/
M/A
Mr
1
5,9
6,16
6,1
6,37
NCB-bank
M'A
3 jr
1
6,4
6,69
6,6
6,91
Direktbank
MA
5 jr
1
6,8
7,12
7,0
7,34
Grenswissel-
MA
ljr
1
6,0
6,27
6,2
6,48
kantoren/CDK
MA
5 jr
1
6,7
7,01
6,9
7,23
Grenswisselk.
HJ/A
ljr
1
6,4
6,60
6,6
6,81
Grenswlsselk.
HJ/A
5 jr
1
6,8
7,02
7,0
7,23
Lanschofopstart
M/V
variabel
1,5
xxxxx
xxxxx
5,0
5,26
Van Lanschot
M/V
variabel
1,5
xxxxx
xxxxx
5,6
5,89
Van Lanschot
M/V
ljr
1,5
xxxxx
xxxxx
5,9
6,21
Van Lanschot
M/V
2 jr
1,5
xxxxx
xxxxx
6,2
6,53
Van Lanschot
M/V
5 jr
1,5
xxxxx
xxxxx
6,9
7,28
Lanschot/comf.
M/V
5 jr.
1,5
xxxxx
xxxxx
6,7
7,07
NMB
MA
ljr
1,5
6,0
6,32
6,2
6,53
NMB
MA
3 jr
1,5
6,4
6,75
6,6
6,96
NMB
MA
5 jr
1,5
6,8
7,17
7,0
7,39
NMB
MA
7 jr
1.5
7,1
7,50
7,3
7,71
Postbank
MA
2 jr
1
6,0
6,27
6,2
6,48
Postbank
MA
5 jr
1
6,7
7,01
6,9
7,23
Postbank
MA
7 jr
1
7,0
7,34
7,2
7,55
Rabobank
Adviesrente
Adviesrente
Adviesrente
Adviesrente
Adviesrente
Adviesrente
Adviesrente
M/A
M/A
M/A
M'A
HJ/A
HJ/A
HJ/A
HJ/A
var./ljr. 1,25
2/3 jr
4/5 jr
stabiel
var./l jr
2/3 jr
4/5 jr
stabiel
1,25
1,25
1,25
1,25
1,25
1,25
1,25
6.2
6,4
6,8
7.3
XXX
XXX
XXX
XXX
6,51
6,72
7,15
7,69
XXX
XXX
XXX
XXX
6.4
6,6
7,0
7.5
6.6
6,8
7,2
7.7
6,72
6,94
7,37
7,90
6,84
7,05
7,46
7,99
Rabo
MA
3 jr
1,5
6,4
6,8
6,75
6,6
6,96
Hypotheekbank
M'A
5 jr
1,5
7,17
7,0
7,39
Hypotheekbank
HJ/A 3 jr
1,5
XXX
xxx
6,8
7,07
Hypotheekbank
HJ/A 5 jr
1,5
XXX
XXX
7,2
7,49
Verenigde
MA
'A jr
1
6,2
6,48
6,4
6,69
Spaarbank
MA
3 jr
1
6,3
6,59
6,5
6,80
Spaarbank
MA
5 jr
1
6,7
7,01
6,9
7,23
Spaarbank
MA
I jr
1
7,0
7,34
7,2
7,55
Spaarbank
MA
ideaalren. 1
6,6
6,91
6,8
7,12
Westl. Utr. (stand)
M/V
ljr
1,5
5,5
5,93
5,7
6,14
(stand)
M/V
5 jr
1,5
6,7
7,23
6,9
7,45
(stand)
M/V
7 jr
1,5
6,9
7,28
7,1
7,50
(stand)
MV
10 jr
1,5
7,3
7,71
7,5
7,93
(stand)
M/V
15 jr
1,5
op aanvraag
op aanvraag
(interim) M/V
ljr
1,5
xxxx
xxxx
5,7
6,14
2e kwartaal 1988
budget
KW/A
variabel
1,5
6,6
6,92
6,6
6,92
Woonfonds/aut. M'A variabel 1,5 5,4 5,68 xxxxx xxxxx
Woonf. wacht af M/A ljr 1,5 5,7 6,00 xxxxx xxxxx
Woonf. wacht af M'A 2 jr 1,5 6,0 6,32 xxxxx xxxxx
Woonfonds Holl. MA 3 jr 1,5 6,5 6,85 xxxxx xxxxx
Woonfonds Holl. M/A 5 jr 1,5 6,7 7,07 xxxxx xxxxx
Woonf. Holland M/A 10 jr 1,5 7,1' 7,50 xxxxx xxxxx
Woonfonds/comf M/A 5jr 1,5 6,5 6,85 xxxxx xxxxx
Woonfonds comf M/A 10 jr 1,5 6,9 7,28 xxxxx xxxxx
'VERBETERDE'
FGH'Kapitaal
FGH/Kapitaal
FGH/Kapitaal
LEVENHYPOTHEKEN
MV 5 jr 1 6,9
MV 7 jr 1 7,1
MV 10 jr 1 7,3
7,25
7,47
7,69
7,0
7,2
7,4
7,36
7,58
7,80
Verenigde Spaarbank
Spaarhypotheek MA
5 jr 1
6,9
7,21
7,1
7,42
Zwolsche Alg.
(ZA-Hyp.plan)
(ZA-Hyp.plan)
(ZA-Hyp.plan)
MA
M'A
MA
5 jr 1
10 jr 1
15 jr 1
6,7
7,1
7,4
6,99
7,42
7,75
6,8
7.2
7,5
7,10
7,53
7,85
LEVENHYPOTHEKEN
Centraal Beheer M'A
Centraal Beheer MA
5/10 jr -
15/20 jr -
*7,0
7,4
7,23
7,66
7,0
7,4
7,23
7,66
NVL-maatschap.
NVL-maatschap.
MA
MA
5/10 jr -
15/20 jr -
7,0
7,4
7,23
7,66
7,0
7,4
7,23
7,66
Westl. Utrecht
(lage lasten)
(lage lasten)
MA
MA
7 jr 1
14 jr 1
7,1
7,6
7,34
7,87
7,1
7,6
7,34
7,87
RABOBANK UTRECHT executiewaarde onder 50.000,- afsluitprov.
1,5
M/A maandbetaling achteraf HJ/A halfjaarbetaling achteraf
M/V maandbetaling vooraf KW/A kwartaalbetaling achteraf
Bron: 'Vereniging Eigen Huis' te Amersfoort.
(Advertentie)
5 jaar 6,1%, 10 jaar 6,25%, 15 jaar 6,75%
20 jaar 6,8%, 30 jaar 7,1%
Schuren, dat vermoeiende en langdurige werk dat aan talrij
ke klussen (zoals schilderen) noodzakelijkerwijze vooraf
gaat, wordt door de meeste doe-het-zelvers tegenwoordig ma
chinaal verricht. Dat gaat sneller en beter. De meest gebruikte
elektrische schuurgereedschappen zijn de vlakschuur- en de
bandschuurmachine. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen
en hun specifieke toepassingen.
Fabrikant Bosch is erin geslaagd een heel nieuw type schuurma-
chine te ontwikkelen dat in zeker opzicht een kruising tussen
band- en vlakschuurmachine genoemd zou kunnen worden. De
'excenterschuurmachine' is geschikt voor grote, egale oppervlak
ken, maar ook voor materialen (hout, metaal, enzovoort) die een
holle of bolle vorm hebben.
Het geheim daarvan zit in de flexibele voetplaat die zich vanzelf
aanpast aan het oppervlak van het materiaal dat geschuurd
moet worden. Bovendien beweegt die voet excentrisch, ofwel 'uit
middelpuntig'. Daarmee is het bezwaar van de vlakschuurmachi
ne - cirkelvormige krasjes - opgeheven.
Ten slotte is er nóg een slim aspect ingebouwd: zowel de flexibele
voetplaat als de schuurvellen zijn voorzien van gaatjes die het
schuurstof snel afvoeren naar de geïntegreerde stofzak. Dat le
vert schoner werk op en verlengt het leven van de ronde schuur
vellen aanzienlijk.
De vellen kunnen snel verwisseld worden, dank zij het klithech-
tingssysteem. Als accessoires zijn ook een polijstschijf, een lams-
velvacht voor polijstwerk en een rubber steunschijf verkrijgbaar.
De Bosch PEX 115A, die met recht een nieuwe generatie in elek
trisch schuurgereedschap genoemd mag worden, is heel compact
van bouw en licht van gewicht. Behalve voor huis-klussen is hij
ook geschikt voor reparatiewerk aan de auto... het is zelfs een
handige 'poetser' aan lakwerk. De adviesprijs is 179,-.
MAR GROEN