PIERRE CELIS de geheimen van een meesterbrouwer MAAWtO tafel fleurig italiaans servicegoed de verstandige kok kaart PZC/ vrijdagkrant 19 artois lunchreep verbranding VRIJDAG 1 JULI 1988 Brouwer Pierre Celis is even bescheiden als succesvol. De voormalige melkhandelaar uit Hoegaarden gaat loftuitingen angstvallig uit de weg. Toch bouwde hij uit niets een ultramoderne brouwerij op. Veel van zijn collegabrouwers in België kunnen jaloers zijn op De Kluis en op de bieren die hij brouwt. Na het Oud Hoegaards Witbier in ere te hebben hersteld, wist hij het ook nog populair te maken in Nederland. Bovendien sloeg hij keiharde aanvallen op het succes van zijn bier handig af. Het aantal witbieren is na de renaissance van Hoegaarden opvallend toegenomen, maar geen enkel wist zo snel terrein te veroveren als het witbier uit Hoegaarden. Zo langzamerhand is er nogal wat legendevorming rond De Kluis ontstaan en Pierre Celis houdt die verhalen geamuseerd monkelend in stand. Aan elke brouwerij zit een verhaal vast, maar over Pierre Celis is een heel boek te schrijven. Vormt de geschiedenis van het witbier het eerste hoofdstuk, dan is een van de volgende dat van De Verboden Vrucht. De naam voor dit zware aromatische bier was een vondst op zich. Pierre Celis zou bij het zien van het schilderij Adam en Eva van Rubens op een idee zijn gebracht. De appel werd vervangen door een bierbokaal en het etiket voor De Verboden Vrucht was er. In Hoegaarden vertellen ze met een knipoog het verhaal over het bezoek van een nonnenschool aan het plaatsje. In het gemeentehuis werden de begeleidende religieuzen geconfronteerd met de afbeelding van de naakte Adam en Eva. Dat was nogal een schok en de afbeelding is kort daarna verdwenen. Maar bij de liefhebbers van een zoetzurig bier met een flinke portie alcohol zijn de drinkende Adam en Eva zeer gezien. In 1985 teisterde een brand de bottelarij en deden wilde verhalen de ronde dat Celis het bijltje er bij neer had gegooid. Maar dat was volstrekt bezijden de werkelijkheid. Niet alleen herrees De Kluis uit zijn as maar Celis kwam zelfs met Hoegaarden Grand Cru te waarderen. Al deze bieren hebben een kruidige smaak gemeen. De brouwer steekt niet onder stoelen of banken dat hij koriander en een sinaasappelschilletje aan zijn nieuwe bieren: Julius dat een masculien sfeertje uitstraalt en de Benedict waarmee De Kluis een eigen tripel verkreeg. Nog altijd is de naam van de brouwerij verbonden aan het Hoegaards Wit, maar de echte fijnproevers weten ook een brouwsel toevoegt, maar voor kenners is het vooral de geur van de gist die bij een blinde proeverij de brouwerij verraadt. Intussen heeft Pierre Celis De Kluis binnen de muren van het Rubens inspireerde brouwer Celis bij het kiezen van naam en etiket voor een van zijn fijnste bieren: De Verboden Vrucht. Artoisconcern gebracht, ook weer een gebeurtenis die boze tongen deed beweren dat het afgelopen was met de brouwactiviteiten. Celis heeft echter een flinke vinger in de pap gehouden en daarnaast de mogelijkheid gekregen voor nieuwe activiteiten. Zo pendelt hij druk tussen België en de Verenigde Staten nadat hij het plan opvatte om in Saint Augustine, het oudste stadje van Californië een herbergbrouwerij te stichten waar een Amerikaans witbier zal worden gebrouwen. Daar op het kruispunt van de toeristische heirwegen naar Disneyland en Cape Canaveral creëert de bierstrateeg uit Hoegaarden een onweerstaanbare attractie voor de miljoenen dagjesmensen op doortocht. Door een oer- Belgisch bier te maken van Amerikaanse grondstoffen mikt hij zowel op Amerikanen die in zijn voor alles wat maar een exotisch tintje heeft als op de patriottische geesten die uitsluitend produkten van eigen bodem propageren. Hij neemt op die manier brouwer James Koch uit Boston de wind uit de zeilen bij zijn campagne tegen buitenlandse bieren die niet helemaal zuiver op de graad zouden zijn omdat de Europese brouwers daar conserverende stoffen aan toevoegen met het oog op de lange zeereis. Wie Celis kent gelooft stellig dat hij het in de VS zal bolwerken. Maar wat iedereen zich afvraagt is of Celis ook nog ooit met zijn gechampagniseerde bier op de proppen zal komen. In de mergelgrotten van Folx-les- Caves liggen al jaren de champagneflessen met het bier dat het fijnste van België en dus van deze wereld moet worden. Maar ieder jaar lacht Pierre Celis geheimzinnig wanneer er naar wordt gevraagd. Zou 1988 de verrassing brengen? RIEN VAN REEMS Het huidige schoonheidsi deaal is een slank figuur. Vetkussentjes en overgewicht zijn niet alleen lelijk, maar ook ongezond. Minder en ge zonder eten vergt heel wat doorzettingsvermogen om de overtollige pondjes ervan af te krijgen. Een hulpmiddel voor verant woord afslanken kunnen de produkten van GLN Voeding uit Aarle-Rixtel zijn. Het gaat hier om dieetvoeding die vol doet aan alle kwaliteitseisen van het ministerie van WVC. Er is keuze uit een kuur van vijf dagen en een ontbijt- en lunch- vervanger waarbij de warme maaltijd gehandhaafd blijft. Op die manier drukt in een ge zin de afslanker de pret van het lekkere eten niet en worden de andere gezinsleden zelfs gesti muleerd mee te doen. .Lekker' is ook het motto van drs. H. Hampsink, de produ cent van Maaltijd en de vijfdaagse Minikuur (500 calo rieën per dag). ,Als ik op dieet ga, moet ik het wel lekker vin den', stelt hij resoluut vast. De oud-econoom die enkele jaren geleden zijn baan voor gezien hield en in de voedingsbranche stapte, proeft alle dieetpoeders zelf en als hij iets niet smake lijk vindt wordt het niet in zijn pakket opgenomen, zoals een soepvariant, waarvan de smaak nog niet helemaal raak is. Niet alleen Hampsink proeft en eet regelmatig zijn eigen produkten (.Heerlijk, als ont bijt wat Maaltijd+ met een puntje vla, yoghurt of tarwe- kiemen erdoor'), ook de chef kok van een gerenommeerd restaurant neemt smaakproe- ven. Kleur bekennen mag, zeker waar het serviesgoed betreft. De tijd dat alles wit moest zijn met als toppunt van frivoliteit een gouden ofzilve- .ren randje ligt al weer ver achter ons. Eigenlijk zit er maar een ge vaar aan dat kleurgebruik en dat is dat alles wat te bont wordt. Het beste is daarom te werken met een paar sprekende kleuren en de zaak verder wit te laten. Bijzonder goed, vooral als kleuraccent, doet de serie Decoro Geo fvan de Italiaanse ontwerper Bertolio het. Het serviesgoed wordt geïmporteerd door Collection Products Europe in Rotterdam. Het decor dat onmiddelijk doet denken aan Mondriaan geeft net die ex- t tra fleur die keuken of theetafel nodig hebben. Behalve borden, kop en schotels en schalen omvat de serie ook een stel voorraadpotten en .'reen olie- en azijnstel. Om een prijsindicatie te geven: een olie- en azijnstel komt op f 159,-, een koffiepot op 105, espressokopjes op 24,95, voorraadpotten - afhankelijk van model en grootte- kosten tussen de f 43,50 en 89,95. Het idee om compacte voe ding, gezond en voorzien van de nodige vitaminen, samen te stellen werd bij Hampsink ge boren toen hij een zeiltocht over de oceaan memaakte. Omdat hij in zijn vorige baan veel onderweg was had hij zelf behoefte aan dit soort voedsel in plaats van de vette hap. Doorbordurend op die gedach te ontstond de volwaardige dieetvoeding en de lunchreep, die vorig jaar op de markt kwamen. Die vervangt een 200 calorieën lunch, verpakt in een ,reep chocolade': handig voor in de auto, op kantoor of tijdens vakantie. De choco- laag is carob, een natuurlijke vervanger van chocolade. ,Dat hebben we gedaan om de reep, die naar pinda en nougat smaakt, visueel aantrekkelij ker te maken', zegt Hampsink. Bestaat de behoefte om wat pondjes af te vallen dan is de combinatie van ontbijt en lunchreep van Maaltijd en s'avonds warm eten niet zo Spartaans. ,Vrij streng is de Minikuur van vijf dagen', vindt Hampsink. Veel lijners komen de tweede dag in de proble men. Daar heeft de producent wat op gevonden in de vorm van het tussendoortje dat in het pakket zit. De inhoud is een lichte calorie-arme bouil lon die de lekkere trek in de avonduren of op andere mo menten van de dag kan stillen. Moeten er vele kilo's af, dan is het aan te raden om niet dras tisch door te gaan met de kuur. Volgens Hampsink is het beter na een week te stoppen en over te stappen op de Maaltijd alvorens een nieuwe kuur wordt gevolgd. Hoewel het om een gezond produkt gaat is zijn dieetvoeding niet geschikt voor diabetici, hartpatiënten en zij die een nier- of lever kwaal hebben. Slankelijners willen snel re sultaat zien op de weegschaal. Leb daar maar niet op', stelt Hampsink. .Beter is het om je taille en de broekriem in de gaten te houden, want de vet- verbranding zet door, terwijl het vocht vrijkomt'. De dieetvoeding van zijn jonge bedrijf is in samenwerking met enkele artsen samengesteld teneinde een hoogwaardige kwaliteit te verkrijgen. Sinds kort is een diëtiste in dienst die door de consument telefonisch kan worden geraadpleegd. Kwaliteit en verantwoord, dat staat bij Hampsink voorop. De verpakking van zijn produkten getuigt daarvan: pure functio nele afbeeldingen en geen mooie slanke juffrouw in een bikini. ,Ik houd me bewust af zijdig van afslankpillen en vi taminepreparaten. Elk pro dukt moet een ministerieel nummer hebben voor het de deur uit gaat'. Tot verrassing van de beden ker blijken de dieetprodukten goed aan te slaan bij sporters. ,Het was niet de bedoeling om dat voor sporters te maken, die het nu als bijvoeding gebrui ken. Wielrenners kunnen het gemakkelijk meenemen in hun bidon als ze het poeder met wat water verdunnen'. Het assortiment van dieetvoe ding wordt binnenkort uitge breid met maaltijdsoepen ver deeld in twee porties, samen 200 calorieën. Een zakje is be stemd voor de avondmaaltijd en het tweede kan wat later op de avond worden genuttigd als het hongergevoel sterker wordt. ANNEMARIE RISSE Zo tussen juni en juli stroomt het zachtfruit geleidelijk vanuit Limburg en Zeeland te gemoet, het teken dat de zomer echt op gang komt. Twee heer lijke soorten zijn kruis- en aal bessen. Kruisbessen zijn er in twee soor ten: de rode en de gele; deze zijn overigens het zoetst. Aalbessen zijn groter, hebben een friszure smaak en zijn er in zwart, wit en rood. Kopen, bewaren en schoonma ken gebeurt eender welke Gastronomie, eten en drinken, de' voeding ftortom is slechts recent tot studie-object geworden in het historisch en volkskundig on derzoek en ontwikkelt zich nu als een afzonderlijke discipli ne. Waar voorheen het schrij ven over gastronomie en voe ding eerder als een hobby be schouwd werd, ontwikkelde zich vanaf midden de jaren zestig een meer wetenschap pelijke interesse over een breed front. Dat het daarbij belangrijk is inzicht te hebben in het beschikbare basismate riaal, hoeft geen betoog. De kookboeken behoren tot die onmisbare bronnen, zelfs al belichten zij slechts de eetge woonten van beperkte en be voorrechte bevolkingsgroe pen. Want van die maatschap pelijke bovenlaag gingen op elk gebied impulsen uit naar het gewone volk.' Dit schrijft Jacques Collen, voorzitter van de Academie voor Streekgebonden Gastro nomie, in zijn woord vooraf bij De Verstandige Kok, een in ventariserende studie door Hilde Seis van de Zuidneder landse kookboeken van 1500 tot 1800 en door de Academie uitgegeven als no 2 in de reeks verzamelde opstellen van dit jaar. Hilde Seis heeft de term kook boek ruim geïnterpreteerd. ,Ook geneeskundige of andere tractaten waarin culinaire re cepten stonden, heb ik in het onderzoek meegenomen', schrijft zij in haar inleiding. De bovengrens 1800 heeft zij ge hanteerd omdat na die datum de stroom kookboeken enorm toenam. De benedengrens is minder nauwkeurig genomen. Twee interessante werken van voor 1500 "behandelt zij even eens. Het werk van Hilde Seis is vooral een cultuurhistori sche benadering. Wie belang stelt in de geschiedenis van het koken, vindt er een schat aan gegevens in. Recepten bevat het werk nauwelijks, het ging de samenstelster van de studie meer om wat kookboeken ons leren, hoe ze tot stand kwamen en welke er zijn verschenen. We krijgen er inzicht door in de ontwikkeling van het koken sinds de middeleeuwen. De au teurs van de eerste gedrukte kookboeken waren in veel ge vallen artsen die voedings voorschriften opstelden voor herstellenden. Zo stelt een van hen zich in 1560 als volgt voor: .Meester Gheeraert Vorselman van Grootsundert, doctoor in medicijnen, leydende den ghe- nen die van swaren siecten be ginnen te genesen tot gheson- theyt.' kost van de middeleeuwen geen gezonde kost was. Ter il lustratie citeer ik een recept voor Olipodrigo, het nationale Spaanse gerecht, een rijke hut spot die door Antonius Magi- rus, schrijver van het Koock- boec oft Famïlieren Keuken- boec uit 1612 in de zuidelijke Nederlanden werd geïntrodu ceerd. Het recept van Magirus 1 in de zestiende eeuw is er xXsprake van een streven naar lichtere kost en die ten dens zal doorgaan tot in de ne gentiende eeuw. De Nouvelle Cuisine met haar minuscule porties en de magere Cuisine Minceur van onze tijd zijn dus geen nieuwe verschijnselen. Eeuwen geleden al zagen ver lichte geesten in dat de zware vraagt om onder meer twee pond gezouten en vier pond on gezouten spek, twee varkenss nuiten, twee varkensoren, vier varkenspoten, vier pond wild zwijn, twee pond worst, zes pond ossevlees, ,een pont van- de bilstucken van een calf, de ribben van een schaap, twee vette kippen, vier vette duiven, de achterpoten van een haas,- twee patrijzen, twee fazanten, twee wilde eenden, twintig lij sters, twintig merels, twintig kwartels. Daar kwamen dan nog bij erwten, witte en bruine bonen, uien, knoflook, kastan jes, rode en witte kolen. Magi rus vond het zelf ook wel wat veel want hij schrijft er bij: ,ick bidde dat ghy my vergheven wilt dat ick soo veel goedts by malcanderen geordoneert heb: maer 't is meest ghedaenom de volcomentheyt van het sop te ghemenen: niet te min ten is niet van noode datmen desen huspot soo groot maeckt, doet het naer ghelegentheyt'. Zelf liet Magirus het zich ken nelijk goed smaken, want hij schrijft tevens: ,het is het beste dat ick ete', en vervolgens: .koockt het en ghy suit het wel moghen. Wilt ghy hem oock niet maecken, laet het staen, ick en ghever niet om, ick en vrager niet naer.' Ruim een eeuw later zien we hoe de Olipodrigo al heel wat lichter is geworden. Ik geef tot slot het recept uit De nieuwe wel ervarene Nederlandsche Keuken-meyd uit circa 1775 dat ook in deze tijd nog goed te maken is. Olipodrigo .Neemt 2 pond Rundervleesch en een hand vol witte erten (witte bonen), doet dat met wa ter en sout te vuer, schuymt het schoon, en snijd er 3 of 4 ajuy- nen in, en laet het een uer koo- ken, doet'er dan 2 pond Schae- pen en 2 pond mager Verkens- vleesch en een Kieken of Ka- puyn (kip) bij, en laet het mede kooken; neemt dan een ge- sloote Kool (groene of savooie kool) en snij se in 4 of 6 stukken en doet se er mede by, en laet het nog een half uer kooken; doet'er dan 2 of 3 Saucissen rookworsten), 2 gekookte Ver- kens-pooten en wat heele pe per en foelie by, en laet het sae- men mals stooven, dan in een schotel gedaen, wat limoensa- p'er over gegoten en opgedist.' Ook dit laatste gerecht is naar onze begrippen tamelijk zwaar, maar met enige aanpas sing qua hoeveelheden is het te realiseren. Als Saucissen zou een Chorizo-worstje genomen kunnen worden om de Spaan se origine van de Olipodrigo te accentueren. RIEN VAN REEMS soort door te controleren of de bessen er gaaf en frisglanzend uitzien; gekneusd zachtfruit schimmelt namelijk heel snel. Zowel kruis- als aalbessen zijn 1 (maximaal) 2 dagen houdbaar op een koele plek, of een kleine week in de koelkast. Invriezen is uiteraard mogelijk, maar de ma nier waarop is bepalend voor de houdbaarheid; was en ris met een vork de bessen van de tros jes, laat ze uitlekken en leg ze uitgespreid op een bakblik of dienblad. Leg deze vier uur in de vriezer in vriesstand, haal ze er vervolgens weer uit. Wanneer ze dan met suiker bestrooid wor den (250 gram per kilo bessen) zijn ze twaalf maanden houd baar, zo niet, dan blijven ze zes maanden goed, mits correct ver pakt. Ontdooien is, vooral bij zacht fruit, een kwestie van voorzich tigheid: de vruchten worden al tijd een beetje slap, dus moet het snel gebeuren. Leg de bessen op een bord en laat ze in anderhalf uur tijd in de koelkast ontdooi en. Verwerking is wel verschil lend per soort. Zo zijn bij aalbes sen de rode het lekkerst met an dere vruchten (aardbeien, oog meloen), de witte lenen zich het best voor comptöes, jam en ge lei, en de zwarte komen het meest in melkgerechten (yog hurt, vla, kwark) tot hun recht. Kruisbessen zijn het smake lijkst als tafelfruit, maar dit is een zaak van persoonlijke voor keur. In Zeeland eet men kruisbessen (soms) op z'n 'Eiers en Beiers', een typisch streekgerecht: 500 gram kruisbessen (beiers), vier eieren (eiers), 100 gram suiker, een theelepel kaneel. Maak de kruisbessen schoon, kook ze tot moes in een bodempje water, en wrijf de massa door een zeef. Klop de eieren met de suiker en de kaneel schuimig en schep de ze luchtig door de moes. Serveer 'Eiers en Beiers' ijskoud, met lange vingers en voor de spe ciale liefhebbers onder ons een glas kurkdroge champagne. Succes verzekerd. En dan zijn er nog die fluweel zachte frambozen, zo jammerlijk kort verkrijgbaar. Frambozen zijn heel teer, en mogen dus ze ker niet onder een stromende kraan gewassen worden. Kijk ze echter wel even na op kleine rupsjes; die willen er ondanks het strenge oog van de veiling meesters nog wel eens tussen glippen. Ook frambozen kunnen worden ingevroren, op dezelfde manier als bessen. ERIC TRUFFINO

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1988 | | pagina 19