EEN HAPJE MEER OF MINDER BEN IK TE ZWAAR? strijd tegen vetduivel is niet zonder risico's rijdagkrant de vrij(e)dagkrant 10 transmissie 11 asperges 13 simultaan 14/15 cabaret/sculptuur PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT in excuus begeleiding toevoegen voorbeelden redactie Walstraatpromenade 56-60 PZC-bijlagen 4381 EG Vlissingen advertentie en administratie: opening kantoren: introductie continu variabele transmissie; fauteuils in maten en soorten. witte wijn smaakt goed bij asper ges; kamermuziek op cd. simultaanpartij van schaker alje- chin; nederlands kampioenschap dammen. vlaamse cabaretier ronald van rillaer bespot commerciële televisie; beeldhouwkunst van uiteenlopend materiaal. vrijdagkrant .h et het mooie weer komen ook de goede voornemens, al het gebeuren. Een je laat al misschien, maar ninterspek moet eraf. Het vuldig gekweekte buikje, pet op de heupen en de te ie bovenbenen zullen deze er niet meemaken. De d tegen de al maanden :nde overdaad aan rieën zal eindelijk worden onnen. Voortaan wordt er meer doorgegeten totdat an leeg is, het portie ïlijkse boterhammen dtmet de helft ggebracht en de boter <angen we door hal varine. biertje blijft in de koelkast issendoortjeszijn •taan taboe. Op naar het le gewicht en de slanke e. het afslanken zitten heel haken en ogen. Afgezien het feit dat het bij velen bij le voornemens blijft en er al van anderen na een ;al maanden de moeizaam tgeraakte kilo's er als ielfweer op lijken te en, is afslanken niet er risico. Een te rigoreuze lak van het overgewicht ;nietmeteen 'dodelijk' te er zijn in de VS dergelij ke llen bekend), het kan ar wel leiden tot tal van re klachten. Zeker ïeer de afslanker ook nog een stevige roker is of niet aaneen glaasje alcohol, island is zo'n 35 procent le mannen en 30 procent le vrouwen boven de tig te dik. Naar schatting iet Vitamine Informatie au in Mijdrecht volgen ijks een miljoen genoten een of andere nkkuur, zonder overleg of diëtist. De meesten ongeveer vijf kilo kwijt ti. Het zijn meer vrouwen nannen die 'iets aan de ioen. kheid is overigens niet 1 het schoonheidsideaal •est. Inde de tijd van der Rubens was een beetje rist erg mooi. Afslanken urt vandaag de dag niet n vanwege het onheidsideaal. Ook ndheidsoverwegingen :n een rol. fcrtsc In om fcrzaak van Irlijvigheid is vrijwel ld te veel eten. Veel mensen Jmeer dan ze strikt nodig Jen. En.... elke calorie is er ommige mensen zeggen £e te dik worden door een melijke oorzaak. Voor een h aantal zal dat zeker Jen, Maar het wordt ens deskundigen nogal aangegrepen als excuus. leem van veel mensen die t zijn, is dat eten in onze :nleving meer is dan alleen ?ie op doen. Eten is een de gebeurtenis, een >unt, een gezellig half ie. Minder eten wordt vaak ra als ongezellig. Om es te hebben in de poging fslanken, moet met name iatste aspect is de gaten 'en gehouden, zei de Duitse ingsdeskundige dr. Renate onlangs op een nkomst in Basel over de )'s van afslanken. Jinkers vinden we in alle ■jdsgroepen en sociale Jen. Veel van hen zitten op ■evenslang dieet. Over hun [es bij hun poging kilo's te raken, zijn ze zo blij dat ze opnieuw gaan eten wat ze lekker vinden. Het gevolg is dat ze binnen afzienbare tijd, meestal een jaar, weer op hun oude, te hoge, gewicht zitten. Daarna begint het verhaal weer van voren af aan. Hun gewicht 'jo-joot' mee met de consumptie van appelpunt en radijs, van moorkop en knackebröd. Het gewicht op peil houden is dan ook een van de grootste problemen bij het afslanken. Veel mensen hebben zo hun eigen 'trucjes' om gewicht kwijt te raken. De een slaat aan tijdje elke dag een maaltijd over, de seminair in Basel. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er tijdens het afslanken al snel een tekort aan vitamines in het lichaam kan optreden. Scheurbuik of bloedend tandvlees zal men er niet een, twee, drie van krijgen, maar de gevolgen kunnen wel zijn: lusteloosheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, gebrek aan concentratie, slapeloosheid en depressie. "Als ik op dieet ben, voel ik mij zo slap", is volgens Blum dan ook eerder een gevolg van vitaminegebrek, dan van te weinig maaginhoud. Het is eenvoudig uit te rekenen of u op uw normale gewicht zit, te zwaar of juist te licht bent. U vermenigvuldigt uw lichaamslengte (in meters) met zichzelf. Vervolgens deelt u uw gewicht in kilo's door dat getal. Is de uitkomst lager dan 20, dan is er sprake van onderge wicht. Is de uitkomst een getal tussen de 20 en 25, dan zit u op uw normale gewicht. Er is sprake van overgewicht als het getal uitkomt tussen de 25 en 30. Bij een uitkomst boven de 30 wordt gesproken van vet zucht. Een voorbeeld: Uw lengte is 1.75 meter. Met zichzelf ver menigvuldigd levert dat 3.06 op. Uw gewicht is 75 kilo. Dat (75) gedeeld door 3.06 is 24.5. Er is dus sprake van een nor maal gewicht. ander laat het biertje 110 kcal per glas) staan en een volgende probeert het met de aanschaf van moderne light-produkten. Er bestaat zelfs al een light- rookworst. Ook de sherry-kuur wordt hier en en daar nog wel toegepast. Veel succes hebben de deelnemers aan de zogenaamde Weight Watcher's cursussen. Nogal wat mensen proberen evenwel zelfstandig thuis gewicht kwijt te raken door een 'erkend' dieet te volgen, uit een boek, een blaadje, van horen zeggen of van de drogist. We kennen de hongerstakers: 0 kcal, alleen water. Dan is er het laag energetisch dieet met 200 tot 600 kcal per dag. Het koolhydraatarme dieet (het zg. Atkinsdieet), het eiwitrijke/ koolhydraatarme dieet (Scarsdale, 1000 kcal) en het koolhydraatrijke dieet (broodwisseldieet). Het effect van zo'n dieet op het gewicht is de eerste week vaak verbazingwekkend. En dat is geen wonder. Algemeen gesproken heeft een mens per dag tussen de 2100 en 2200 kcal nodig, aldus het Vitamine Informatie Bureau. Vrouwen kunnen door hun kleinere lichaamsbouw toe met zo'n 80 procent van het aantal kcal dat een man dagelijks nodig heeft. Door daar flink onder te gaan zitten, pakt het lichaam wat het nodig heeft uit de eigen voorraad. Doordat het lichaam als het ware went aan minder voedsel, gaat het kwijtraken van gewicht na verloop van tij d langzamer. Het zonder begeleiding van huisarts of diëtist volgen van zo'n calorie-arm dieet kan echter schadelijk zijn, zo verklaarde de Zwitserse voedingsonderzoeker dr. M. Blum van de multinational Hoffmann La Roche tijdens het Ons lichaam kan niet zonder vitamines. De vitaminevoorraad vullen we dagelij ks aan via het voedsel en de zonneschijn. Bij iemand die de dagelijkse hoeveelheid voedsel vermindert, zonder op het vitaminegehalte te letten, kan al snel een vitaminegebrek optreden. Binnen vier tot tien dagen is bijvoorbeeld het leeuwedeel van de vitamine B1 verdwenen. BI verbetert de energie-opname en is van invloed op het functioneren van hart en zenuwstelsel. Gebrek aan vitamine BI kan volgens de Britse diëtist dr. Haller leiden tot vermoeidheid. lusteloosheid verlies aan eetlust. Binnen twee tot zes weken kan de voorraad B2, B3 en C en K op zijn. B2 is noodzakelijk voor een gezonde huid, B3 is van invloed op het zenuwstelsel, C houdt botten, tanden en bloedvaten gezond en speelt een rol bij de lichamelijke weerstand en K is noodzakelijk voor de bloedstolling. Het weglaten van de vitamines B1B2 en C leidt volgens Haller al snel tot depressie, soms zelfs aanvallen van hysterie en een toenemend gevoel van bezorgdheid over de eigen gezondheid. Afslankers die roken of drinken lopen extra risico. Een stevige roker (twintig sigaretten per dag) heeft al zo'n veertig procent minder vitamine-C-gehalte in het bloed dan anderen. Alcoholgebruik kan van negatieve invloed zijn op de opname van vitamines. Aan afslanken zit dan ook meer vast dan even in een paar weken wat kilootjes kwijt raken. Dat betekent niet dat iedereen die vij f kilo kwij t wil onmiddellijk naar de diëtist moet rennen, al kan die daarbij wel goed adviseren. Een diëtist raadt die afslankers aan eerst eens te kijken naar wat ze dagelijks gebruiken aan maaltijden, zoetigheid en tussendoortjes. Daar wat zorgvuldiger mee omspringen is in veel gevallen al voldoende om die paar kilo kwijt te raken Afslanken zonder al te grote risico's kan door minder te eten, mits daarbij wel de noodzakelijke voedingsstoffen in de gaten worden houden, aldus dr. Rufer. Zij adviseert om in elk geval tenminste 1600 kcal per dag te gebruiken. Het risico dat er dan vitaminegebrek optreedt is volgens haar erg gering. Bij minder dan 1600 kcal is toevoeging van mineralen en vitamines noodzakelijk, aldus mevrouw Rufer. Die norm van 1600 kcal is volgens een Hengelose diëtiste echter lang niet op elke afslanker van toepassing. Een diëtist kijkt naar de hoeveelheid kcal die men gewend is te nemen, de lichaamsbeweging, lichaamsbouw en dergelijke. Op basis daarvan wordt een persoonlijk voedingsadvies samengesteld, om te voorkomen dat de afslanker last krijgt van 'het lijnen'. Ook Rufer pleit er voor goed in de gaten te houden wat men eet. Dat is des te belangrijker omdat al veel vitamines verloren gaan bij de bereiding van het voedsel (koken) en produktiemethodes (invriezen), aldus TNO- onderzoeker dr. Schrijver uit Zeist, lid van de commissie voor de voedingsnormen. De commissie wil overigens de normen voor vetgebruik nog verder te verlagen. In ons land is het niet toegestaan om (verloren gegane) vitamines toe te voegen aan voedsel. Uitzonderingen daarop vormen volgens Schrijver margarine, Roosvicee en babyvoeding. Hij is voorstander van het verrijken van voedsel met vitamines. Zodra de grenzen in Europa open zullen gaan in 1992, zal de overheid volgens Schrijver voedingsmiddelen met toegevoegde vitamines niet langer kunnen tegenhouden. De afslanker die zelf in de gaten wil houden of zijn maaltijden voldoende voedingsstoffen bevatten kan veel informatie vinden in de brochure van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, 'Gezonde voeding met de maaltijtfschijfDaarin wordt aangegeven wat iemand per dag nodig heeft en in welke hoeveelheden. Geadviseerd wordt veel plantaardige produkten te eten, matig te zijn met vet, matig te zijn met suiker, vooral te zorgen voor voldoende variatie en de voeding gelijkmatig te verdelen over de dag (ontbijt, lunch, warme maaltijd). Brood en aardappelen bijvoorbeeld, maken niet dik, als men zich maar houdt aan de aanbevolen hoeveelheden. Bij brood komt het vooral aan op wat men er op legt. Een plak ontbijtspek levert 80 kcal. Samen met de boterham (65 kcal) en de boter (40 kcal) komt dat op 185 kcal. Kiest men voor halvarine (20 kcal) en schouderham (40 kcal), dan komt de belegde boterham op 125 kcal. Bij aardappels maakt de bereiding een heel verschil. Een portie gebakken aardappels levert 280 kcal, terwijl twee middelgrote gekookte niet meer dan 130 kcal bevatten. Anderhalf ons patat staat voor 480 kcal. De mayonaise komt per eetlepel op 145 kcal. Een goed samengestelde warme maal tij d levert gemiddeld zo'n 600 kcal. De grote dikmakers zijn meestal de tussendoortjes. Een paar voorbeelden om een indruk te krijgen. Een slagroompunt is goed voor 455 kcal, een stroopwafel voor 130 kcal. Een zandkoekje zal ongeveer 35 kcal bevatten, terwijl een penny wafel goed is voor 125 kcal en een gevulde koek 315 kcal levert. Een handjevol pinda's levert 100 kcal op. Een glas cola bevat 65 kcal. Afslanken zonder risico is een kwestie van zorgvuldiger omspringen met de dagelijkse voedselinname. Radicaal het overgewicht aanpakken, kan vervelende gevolgen hebben. Of zoals het Voorlichtingsbureau voor de Voeding het zegt: Wie te zwaar is, moet maar eens kijken waar er op tussendoortjes kan worden bezuinigd. JAN SMIT Adressen: Voorlichtingsbureau voor de Voeding, Postbus 85700,2508 CK, Den Haag. Vitamine Informatie Bureau, Postbus 42 3640 AA, Mijdrecht. Tel: 02979-81151. HMi tel. 01184-84000 toestellen 217 en 218) Middelburg: Markt 51 4331 LK Middelburg tel. 01180-81000 Vlissingen: 4381 EG Vlissingen Walstraat 56-60 tel. 01184-84000 Goes: Grote Markt 2 4461 AJ Goes tel. 01100-31800 an maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Terneuzen: Nieuwstraat 22 4351 CW Terneuzen tel. 01150-94457 Hulst: Steenstraat 6 4561 AS Hulst tel. 01140-14058 Zierikzee: Oude Haven 41 4301 JK Zierikzee tel. 01110-15380 VRIJDAG 20 MEI 1988

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1988 | | pagina 9