EEN HAPJE
MEER
OF MINDER
BEN IK
TE ZWAAR?
strijd tegen vetduivel
is niet zonder risico's
rijdagkrant
de vrij(e)dagkrant
10 transmissie
11 asperges
13 simultaan
14/15 cabaret/sculptuur
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
in excuus
begeleiding
toevoegen
voorbeelden
redactie Walstraatpromenade 56-60
PZC-bijlagen 4381 EG Vlissingen
advertentie en administratie:
opening kantoren:
introductie continu variabele
transmissie; fauteuils in maten en
soorten.
witte wijn smaakt goed bij asper
ges; kamermuziek op cd.
simultaanpartij van schaker alje-
chin; nederlands kampioenschap
dammen.
vlaamse cabaretier ronald van rillaer bespot commerciële televisie;
beeldhouwkunst van uiteenlopend materiaal.
vrijdagkrant
.h
et het mooie weer komen
ook de goede voornemens,
al het gebeuren. Een
je laat al misschien, maar
ninterspek moet eraf. Het
vuldig gekweekte buikje,
pet op de heupen en de te
ie bovenbenen zullen deze
er niet meemaken. De
d tegen de al maanden
:nde overdaad aan
rieën zal eindelijk worden
onnen. Voortaan wordt er
meer doorgegeten totdat
an leeg is, het portie
ïlijkse boterhammen
dtmet de helft
ggebracht en de boter
<angen we door hal varine.
biertje blijft in de koelkast
issendoortjeszijn
•taan taboe. Op naar het
le gewicht en de slanke
e.
het afslanken zitten heel
haken en ogen. Afgezien
het feit dat het bij velen bij
le voornemens blijft en er
al van anderen na een
;al maanden de moeizaam
tgeraakte kilo's er als
ielfweer op lijken te
en, is afslanken niet
er risico. Een te rigoreuze
lak van het overgewicht
;nietmeteen 'dodelijk' te
er zijn in de VS dergelij ke
llen bekend), het kan
ar wel leiden tot tal van
re klachten. Zeker
ïeer de afslanker ook nog
een stevige roker is of niet
aaneen glaasje alcohol,
island is zo'n 35 procent
le mannen en 30 procent
le vrouwen boven de
tig te dik. Naar schatting
iet Vitamine Informatie
au in Mijdrecht volgen
ijks een miljoen
genoten een of andere
nkkuur, zonder overleg
of diëtist. De meesten
ongeveer vijf kilo kwijt
ti. Het zijn meer vrouwen
nannen die 'iets aan de
ioen.
kheid is overigens niet
1 het schoonheidsideaal
•est. Inde de tijd van
der Rubens was een beetje
rist erg mooi. Afslanken
urt vandaag de dag niet
n vanwege het
onheidsideaal. Ook
ndheidsoverwegingen
:n een rol.
fcrtsc
In om
fcrzaak van
Irlijvigheid is vrijwel
ld te veel eten. Veel mensen
Jmeer dan ze strikt nodig
Jen. En.... elke calorie is er
ommige mensen zeggen
£e te dik worden door een
melijke oorzaak. Voor een
h aantal zal dat zeker
Jen, Maar het wordt
ens deskundigen nogal
aangegrepen als excuus.
leem van veel mensen die
t zijn, is dat eten in onze
:nleving meer is dan alleen
?ie op doen. Eten is een
de gebeurtenis, een
>unt, een gezellig half
ie. Minder eten wordt vaak
ra als ongezellig. Om
es te hebben in de poging
fslanken, moet met name
iatste aspect is de gaten
'en gehouden, zei de Duitse
ingsdeskundige dr. Renate
onlangs op een
nkomst in Basel over de
)'s van afslanken.
Jinkers vinden we in alle
■jdsgroepen en sociale
Jen. Veel van hen zitten op
■evenslang dieet. Over hun
[es bij hun poging kilo's
te raken, zijn ze zo blij
dat ze opnieuw gaan eten wat
ze lekker vinden. Het gevolg is
dat ze binnen afzienbare tijd,
meestal een jaar, weer op hun
oude, te hoge, gewicht zitten.
Daarna begint het verhaal weer
van voren af aan. Hun gewicht
'jo-joot' mee met de
consumptie van appelpunt en
radijs, van moorkop en
knackebröd. Het gewicht op
peil houden is dan ook een van
de grootste problemen bij het
afslanken.
Veel mensen hebben zo hun
eigen 'trucjes' om gewicht kwijt
te raken. De een slaat aan tijdje
elke dag een maaltijd over, de
seminair in Basel. Uit
verschillende onderzoeken is
gebleken dat er tijdens het
afslanken al snel een tekort aan
vitamines in het lichaam kan
optreden. Scheurbuik of
bloedend tandvlees zal men er
niet een, twee, drie van krijgen,
maar de gevolgen kunnen wel
zijn: lusteloosheid,
vermoeidheid, prikkelbaarheid,
gebrek aan concentratie,
slapeloosheid en depressie.
"Als ik op dieet ben, voel ik
mij zo slap", is volgens Blum
dan ook eerder een gevolg van
vitaminegebrek, dan van te
weinig maaginhoud.
Het is eenvoudig uit te rekenen of u op uw normale gewicht
zit, te zwaar of juist te licht bent. U vermenigvuldigt uw
lichaamslengte (in meters) met zichzelf. Vervolgens deelt u
uw gewicht in kilo's door dat getal.
Is de uitkomst lager dan 20, dan is er sprake van onderge
wicht.
Is de uitkomst een getal tussen de 20 en 25, dan zit u op uw
normale gewicht.
Er is sprake van overgewicht als het getal uitkomt tussen
de 25 en 30.
Bij een uitkomst boven de 30 wordt gesproken van vet
zucht.
Een voorbeeld: Uw lengte is 1.75 meter. Met zichzelf ver
menigvuldigd levert dat 3.06 op. Uw gewicht is 75 kilo. Dat
(75) gedeeld door 3.06 is 24.5. Er is dus sprake van een nor
maal gewicht.
ander laat het biertje 110 kcal
per glas) staan en een volgende
probeert het met de aanschaf
van moderne light-produkten.
Er bestaat zelfs al een light-
rookworst. Ook de sherry-kuur
wordt hier en en daar nog wel
toegepast. Veel succes hebben
de deelnemers aan de
zogenaamde Weight Watcher's
cursussen.
Nogal wat mensen proberen
evenwel zelfstandig thuis
gewicht kwijt te raken door
een 'erkend' dieet te volgen, uit
een boek, een blaadje, van
horen zeggen of van de drogist.
We kennen de hongerstakers: 0
kcal, alleen water. Dan is er
het laag energetisch dieet met
200 tot 600 kcal per dag. Het
koolhydraatarme dieet (het zg.
Atkinsdieet), het eiwitrijke/
koolhydraatarme dieet
(Scarsdale, 1000 kcal) en het
koolhydraatrijke dieet
(broodwisseldieet).
Het effect van zo'n dieet op het
gewicht is de eerste week vaak
verbazingwekkend. En dat is
geen wonder. Algemeen
gesproken heeft een mens per
dag tussen de 2100 en 2200 kcal
nodig, aldus het Vitamine
Informatie Bureau. Vrouwen
kunnen door hun kleinere
lichaamsbouw toe met zo'n 80
procent van het aantal kcal dat
een man dagelijks nodig heeft.
Door daar flink onder te gaan
zitten, pakt het lichaam wat
het nodig heeft uit de eigen
voorraad. Doordat het lichaam
als het ware went aan minder
voedsel, gaat het kwijtraken
van gewicht na verloop van tij d
langzamer.
Het zonder begeleiding van
huisarts of diëtist volgen van
zo'n calorie-arm dieet kan
echter schadelijk zijn, zo
verklaarde de Zwitserse
voedingsonderzoeker dr. M.
Blum van de multinational
Hoffmann La Roche tijdens het
Ons lichaam kan niet zonder
vitamines. De
vitaminevoorraad vullen we
dagelij ks aan via het voedsel en
de zonneschijn. Bij iemand die
de dagelijkse hoeveelheid
voedsel vermindert, zonder op
het vitaminegehalte te letten,
kan al snel een vitaminegebrek
optreden. Binnen vier tot tien
dagen is bijvoorbeeld het
leeuwedeel van de vitamine B1
verdwenen. BI verbetert de
energie-opname en is van
invloed op het functioneren van
hart en zenuwstelsel. Gebrek
aan vitamine BI kan volgens
de Britse diëtist dr. Haller
leiden tot vermoeidheid.
lusteloosheid verlies aan
eetlust.
Binnen twee tot zes weken kan
de voorraad B2, B3 en C en K
op zijn. B2 is noodzakelijk voor
een gezonde huid, B3 is van
invloed op het zenuwstelsel, C
houdt botten, tanden en
bloedvaten gezond en speelt
een rol bij de lichamelijke
weerstand en K is noodzakelijk
voor de bloedstolling.
Het weglaten van de vitamines
B1B2 en C leidt volgens Haller
al snel tot depressie, soms zelfs
aanvallen van hysterie en een
toenemend gevoel van
bezorgdheid over de eigen
gezondheid.
Afslankers die roken of
drinken lopen extra risico. Een
stevige roker (twintig
sigaretten per dag) heeft al
zo'n veertig procent minder
vitamine-C-gehalte in het
bloed dan anderen.
Alcoholgebruik kan van
negatieve invloed zijn op de
opname van vitamines.
Aan afslanken zit dan ook meer
vast dan even in een paar
weken wat kilootjes kwijt
raken. Dat betekent niet dat
iedereen die vij f kilo kwij t wil
onmiddellijk naar de diëtist
moet rennen, al kan die daarbij
wel goed adviseren.
Een diëtist raadt die afslankers
aan eerst eens te kijken naar
wat ze dagelijks gebruiken aan
maaltijden, zoetigheid en
tussendoortjes. Daar wat
zorgvuldiger mee omspringen is
in veel gevallen al voldoende
om die paar kilo kwijt te raken
Afslanken zonder al te grote
risico's kan door minder te
eten, mits daarbij wel de
noodzakelijke voedingsstoffen
in de gaten worden houden,
aldus dr. Rufer. Zij adviseert
om in elk geval tenminste 1600
kcal per dag te gebruiken. Het
risico dat er dan
vitaminegebrek optreedt is
volgens haar erg gering. Bij
minder dan 1600 kcal is
toevoeging van mineralen en
vitamines noodzakelijk, aldus
mevrouw Rufer.
Die norm van 1600 kcal is
volgens een Hengelose diëtiste
echter lang niet op elke
afslanker van toepassing. Een
diëtist kijkt naar de
hoeveelheid kcal die men
gewend is te nemen, de
lichaamsbeweging,
lichaamsbouw en dergelijke.
Op basis daarvan wordt een
persoonlijk voedingsadvies
samengesteld, om te
voorkomen dat de afslanker
last krijgt van 'het lijnen'.
Ook Rufer pleit er voor goed in
de gaten te houden wat men
eet. Dat is des te belangrijker
omdat al veel vitamines
verloren gaan bij de bereiding
van het voedsel (koken) en
produktiemethodes
(invriezen), aldus TNO-
onderzoeker dr. Schrijver uit
Zeist, lid van de commissie
voor de voedingsnormen. De
commissie wil overigens de
normen voor vetgebruik nog
verder te verlagen.
In ons land is het niet
toegestaan om (verloren
gegane) vitamines toe te
voegen aan voedsel.
Uitzonderingen daarop vormen
volgens Schrijver margarine,
Roosvicee en babyvoeding. Hij
is voorstander van het
verrijken van voedsel met
vitamines. Zodra de grenzen in
Europa open zullen gaan in
1992, zal de overheid volgens
Schrijver voedingsmiddelen
met toegevoegde vitamines
niet langer kunnen
tegenhouden.
De afslanker die zelf in de gaten
wil houden of zijn maaltijden
voldoende voedingsstoffen
bevatten kan veel informatie
vinden in de brochure van het
Voorlichtingsbureau voor de
Voeding, 'Gezonde voeding met
de maaltijtfschijfDaarin wordt
aangegeven wat iemand per
dag nodig heeft en in welke
hoeveelheden. Geadviseerd
wordt veel plantaardige
produkten te eten, matig te zijn
met vet, matig te zijn met
suiker, vooral te zorgen voor
voldoende variatie en de
voeding gelijkmatig te verdelen
over de dag (ontbijt, lunch,
warme maaltijd).
Brood en aardappelen
bijvoorbeeld, maken niet dik,
als men zich maar houdt aan
de aanbevolen hoeveelheden.
Bij brood komt het vooral aan
op wat men er op legt. Een
plak ontbijtspek levert 80 kcal.
Samen met de boterham (65
kcal) en de boter (40 kcal) komt
dat op 185 kcal. Kiest men voor
halvarine (20 kcal) en
schouderham (40 kcal), dan
komt de belegde boterham op
125 kcal.
Bij aardappels maakt de
bereiding een heel verschil. Een
portie gebakken aardappels
levert 280 kcal, terwijl twee
middelgrote gekookte niet
meer dan 130 kcal bevatten.
Anderhalf ons patat staat voor
480 kcal. De mayonaise komt
per eetlepel op 145 kcal.
Een goed samengestelde
warme maal tij d levert
gemiddeld zo'n 600 kcal. De
grote dikmakers zijn meestal
de tussendoortjes. Een paar
voorbeelden om een indruk te
krijgen. Een slagroompunt is
goed voor 455 kcal, een
stroopwafel voor 130 kcal. Een
zandkoekje zal ongeveer 35
kcal bevatten, terwijl een
penny wafel goed is voor 125
kcal en een gevulde koek 315
kcal levert. Een handjevol
pinda's levert 100 kcal op. Een
glas cola bevat 65 kcal.
Afslanken zonder risico is een
kwestie van zorgvuldiger
omspringen met de dagelijkse
voedselinname. Radicaal het
overgewicht aanpakken, kan
vervelende gevolgen hebben. Of
zoals het Voorlichtingsbureau
voor de Voeding het zegt: Wie
te zwaar is, moet maar eens
kijken waar er op
tussendoortjes kan worden
bezuinigd.
JAN SMIT
Adressen:
Voorlichtingsbureau voor de
Voeding, Postbus 85700,2508 CK,
Den Haag.
Vitamine Informatie Bureau,
Postbus 42 3640 AA, Mijdrecht. Tel:
02979-81151.
HMi
tel. 01184-84000 toestellen 217 en 218)
Middelburg:
Markt 51
4331 LK Middelburg
tel. 01180-81000
Vlissingen:
4381 EG Vlissingen
Walstraat 56-60
tel. 01184-84000
Goes:
Grote Markt 2
4461 AJ Goes
tel. 01100-31800
an maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Terneuzen:
Nieuwstraat 22
4351 CW Terneuzen
tel. 01150-94457
Hulst:
Steenstraat 6
4561 AS Hulst
tel. 01140-14058
Zierikzee:
Oude Haven 41
4301 JK Zierikzee
tel. 01110-15380
VRIJDAG 20 MEI 1988