KWALITEIT
aan tafel
wijnbeurs als
volksvermaak
creools en cajun
kaart
wegwijs
PZC/ vrijdagkrant
stedenreizen trans
bieden meer keuze
sightseeing met
koninklijk tintje
nieuw magazine
met informatie
over noorwegen
phantasialand met
futuristische
treinreis door heelal
nu ook oer boot
door sa
iaripark
beekse bergen
april-
l-groenten
VRIJDAG 8 APRIL 1988
vers voedsel
blijft 'in'
1 ruim voordat kleur het
XXroer van onze zwart-wit
teevee's had overgenomen
bestond in Amerika de cultus
van de zogenaamde
'gogglebox' ofte wel
'staardoos'. Onderdeel daarvan
waren - en zijn nog steeds - de
'T.V.-dinners'
diepvriesmaaltijden gericht op
het gemak van fanatieke
televisieliefhebbers. De in
vakjes onderverdeelde
aluminiumbakjes, waarin met
enige fantasie aardappelen-
groete-vlees-met-dubieuze-jus
herkend kunnen worden,
kunnen zó de oven
ingeschoven worden. Het hele
proces kost de kijker twee
korte sprintjes naar en van de
keuken, bij voorkeur tijdens de
reclamespots.
Sinds circa tien jaar kennen wij
ook in Nederland dergelijke
diepvriesprodukten, maar deze
blijken slechts de voorkeur te
genieten van voornamelijk
alleenstaanden, studenten
(vooral in tentamenperiodes) en
Yuppies („koken laat ik aan
anderen over").
Al met al kan er gesteld worden
dat het gemiddelde
Nederlandse gezin het op vers
en zelfbereid voedsel houdt, en
niet alleen omdat het op de
lange duur vele malen
goedkoper is: smaak telt voor
velen even hard mee.
Waar het onze kij kgewoonten
betreft zijn we uitermate
flexibel: we eten gewoon wat
vroeger, desnoods zelfs iets
later, maar de kwaliteit van ons
voedsel mag geenszins lijden
onder het juk van de buis.
Daarvoor houden we teveel van
lekker eten.
Nu hebben we er sinds kort een
derde net bijen hoewel dat het
kijkgenot enkel belooft te
vergroten, zal het
waarschijnlijk evenmin invloed
hebben op het gedrag van de
consument; vers is en blijft 'in'
samen met variatie.
Waar het deze beiden eisen
betreft heeft april weer veel te
bieden: heerlijke verse
spinazie, glanzend groen en
propvol ijzer tegen
liggen er in bosj es bij
lenteroosjes bij uitstek.
Maar het beste moet nog
komen, want aspergetijd is
bijna weer aangebroken;
liefhebbers onderscheiden de
bekende witte van de groene en
blauwe soorten; deze laatste
geniet bij sommigen de
voorkeur vanwege de nogal
uitgesproken smaak. En wie
kan nu aan visioenen van
gekookte asperges - van welke
soort ook - met ham, beweide
boter en hardgekookte eieren
weerstaan? Bereiding is
misschien bewerkelijk maar
zeker de moeite waard; stengels
voorzichtig en dun schillen en
verraderlijke
voorjaarsmoeheid;
raapsteeltjes, waarvan de
verwerking hetzelfde is als bij
spinazie: blaadjes wassen en
stoven als afzonderlijke
groente, of rauw fijn snijden
voor in stamppotten en
salades. De smaak is mild, en
slaat vooral bij kinderen goed
aan.
Rabarber is eveneens volop
verkrijgbaar. Vergeet niet
tijdens het koken een beetje
krijt toe te voegen, dat
neutraliseert het aanwezige en
minder prettige oxaalzuur.
Radijsjes geven het
assortiment wat kleur en pit; ze
in een hoge pan koken
Afgesneden ondereinden niet
weggooien, ze zijn goed
bruikbaar in een gebonden
soep.
Tot slot nog dit: morgen,
zaterdag, wordt zoals in
voorgaande jaren weer een
landelijke open dag
georganiseerd onder het motto
'Kom In De Kas'. Kastuinbouw
en -bloementeelt zijn dan over
het hele land in alle glorie te
bezichtigen. Dit initiatief van
de Nederlandse Tuinbouw
Studiegroep (NTS) belooft ook
deze keer weer veel bezoekers
te trekken.
ERIC TRUFFINO
fcjtfSfehefH m-oi
x-csf
Er is een magnetron op de markt die zelfden
kend is. De keukenmachine, die binnen zijn
wanden de eigenschappen van een magnetron
met een bak- en braadoven en een hi-speed combi-
natie-oven combineert, heeft zeer uitgebreide
programmeermogelijkheden en een uitstekend
elektronisch geheugen.
U heeft de keus uit zes automatische programma's
waarbij u intoetst of u bijvoorbeeld kip gaat bra
den, een cake wilt bakken of groenten gaat koken.
Dankzij het voorgeprogrammeerde geheugen weet
het apparaat dan waarop moet worden gelet. Zo
wordt met sensoren de luchtvochtigheid in het ap
paraat gemeten, waaraan dan kan worden afgeme
ten hoe ver uw kippetje of cake is. Bovendien kunt
u ook nog intoetsen of u de kip of cake lichtbruin,
normaal of extra bruin wilt hebben.
Deze nieuwe magnetron, de MF 3200 wordt op de
markt gebracht door fabrikant Brother. Dat al die
techniek niet gratis is, laat zich raden. Gaat u voor
lopig maar uit van een adviesprijs 2195.
De mogelijkheden om de
kleine koude hapjes wat
aardig te presenteren groeien
met de dag. De tijd dat we ons
moesten beperken tot een plak
je ei op een steeds sponziger
wordend toostje ligt gelukkig
ver achter ons.
Eigenlijk was alleen bij rogge
brood de keus wat beperkt. Wie
niet voelde voor de rolletjes
Pompernickel had geen andere
keus dan zelf het roggebrood tot
hapgrootte te versnijden.
Bolletje heeft daar nu wat opge-
vonden: het cocktailbroodje.
Een keurig gesneden rogge
broodje met toost-doorsnede.
Het cocktailbroodje is afkom
stig uit de Tilburgse bakkerijen
van Bolletje en dat betekent dat
het een zogeheten Brabants of
licht roggebrood is.
Voor 1,95 ligt het bij kruidenier
en bakker.
Als wijnleverancier gaat
Spanje ongetwijfeld een
grote toekomst tegemoet, ook
in ons land. De Spaanse wijn-
produktie is groot en de kwali
teit stijgt met een sneltrein
vaart. In Spanjes wijnschuur,
La Mancha, werden in de afge
lopen vier jaar moderne roest-
vrij-stalen gistingstanks ge
bouwd met een capaciteit van
50 miljoen liter, het gebied Pe
nedés investeert gigantisch in
kelders voor mousserende
wijnen en ook elders richt
men zich in toenemende mate
op kwaliteit. Het was daarom
met meer dan gewone belang
stelling dat ik onlangs Span
jes grootste wijn- en voedings-
middelenbeurs bezocht, de
Alimentaria.
De beurs was in Barcelona. Ik
zal het niet hebben over deze
bruisende stad met zijn helaas
treurige, in het najaar soms
overstromende luchthaven en
mijn peperdure doch service-
arme Hotel Diplomatic, maar
over de manifestatie zelf.
Het enorme wijnpaviljoen
bood onderdak aan enkele
honderden wijnproducenten
en -instanties uit heel Spanje,
terwijl ook delegaties aanwe
zig waren uit onder andere Por
tugal, Argentinië en zelfs
Frankrijk. Er konden duizen
den wijnen worden geproefd.
Het gros der exposanten had
echter neit begrepen dat voor
wijnschrijvers (en wijnimpor
teurs) proeven en drinken twee
verschillende dingen zijn.
Want wie tientallen wijnen per
dag proeft, moet deze onver
biddelijk uitspugen, niet al
leen uit lijfsbehoud, maar ook
om iedere wijn helder te kun
nen beoordelen.
Vandaar dat op wijnbeurzen
spuugbakken altijd royaal
aanwezig moeten zijn. In Bar
celona had ik er echter hooguit
vijf gezien. Doorgaans moest ik
mijn wijn kwijt in uiteenlopen
de voorwerpen, waaronder as
bakken, vaasjes, plastic beker
tjes, kleine gootstenen vol af
was, lege wijnglazen en niet te
vergeten plantebakken. De
aanwezige flora heeft van mijn
bezoek beslist te lijden gehad.
Iedere professionele wijn
proever weet dat sigarette-
rook een zeer penetrante geur
heeft die het moeilijk maakt
om een wijn te beoordelen. In
veel stands werd echter volop
gerookt. Sterker nog, er gin
gen meisjes rond die gratis si
garetten ronddeelden, ook aan
mensen met een glas in de
hand. Taal was een ander pro
bleem. Ik kan mij redden met
Spaans, maar mis toch de ken
nis voor diepgaande gesprek
ken. De meeste exposanten
spraken echter uitsluitend
Spaans.
Op de enorme stand van Bode
gas Franco-Espa$olas beheer
ste alleen een meisje achter de
bar de Engelse taal. Er zou ook
een exportdirecteur zijn, maar
na mijn zesde terugkeer was de
man nog steeds zoek.
Veel stands raakten ook tus
sen twaalf en vier ontvolkt,
voor de in Spanje zo belangrij
ke lunch. De stand van eerder
genoemd bedrijf was in het be
gin van de middag urenlang
geheel verlaten, op een uitge
bluste keldermeester na. Deze
moest ongetwijfeld de aanwe
zige flessen bewaken.
Dit laaste was geen overbodige
luxe, althans in het weekeinde.
Kennelijk hadden de vertegen
woordigers van Spaanse wijn-
bedrijven stapels vrijkaartjes
uitgereikt in alle horecagele
genheden van Barcelona, met
als gevolg dat de gezamenlijke
obers van deze grote stad mas
saal toestroomden - vaak in ge
zelschap van hun gehele fami
lie. Vooral zondag was er geen
doorkomen aan.
De gangpaden werden bevolkt
door slenterend publiek, waar
onder kinderen met ballons.
Voor elke stand waar wijn ge
schonken werd, stonden de
mensen rijen dik. Ik zag peu
ters van zes jaar met stapels
wijnfolders rondrennen, en ook
oude omaatjes heb ik volstrekt
willekeurige brochures zien
pakken. Het gevolg was wèl
dat er soms voor beroepsmatig
geïnteresseerden geen druk
werk meer beschikbaar was.
Sommige standhouders had
den ook de curieuze gewoonte
om meer prioriteit te hechten
aan het schenken van versna
peringen dan aan een buiten
landse journalist die wat vra
gen had over hun wijn. Deze
handicaps ten spijt heb ik toch
een groot aantal echt goede,
echt lekkere Spaanse wijnen
ontdekt. Het viel me ook op
dat Spaanse wijnen in hun
smaak en stijl dichter bij de
Franse liggen dan bijvoor
beeld Italiaanse - en wij zijn
nu eenmaal met Franse opge
voed.
Over twee jaar is de Alimenta
ria weer. Maar dan hopelijk
meer als vakbeurs en minder
als volksvermaak.
HUB RECHT DU IJKER
Meer dan dertig jaar gele
den, tijdens mijn eerste
bezoek aan New Orleans in het
diepe zuiden van de Verenigde
Staten, kocht ik een minus
cuul, gebrocheerd kookboekje
met recepten van stad en
streek. Het was samengesteld
door Mary Moore Bremer die
niet alleen recepten van be
faamde restaurants in New
Orleans maar vooral die van
gewone mensen verzamelde.
Veel van die recepten zijn heel
oud en van generatie op gene
ratie overgeleverd. In het
voorwoord staat een citaat uit
het boek 'America set free' dat
luidt: „New Orleans is de eni
ge stad in Amerika waar het
koken als een kunst wordt be
schouwd". Die uitspraak van
een Europeaan is tekenend
voor de indruk die de keuken
van deze bijzondere stad op de
vreemdeling maakt.
New Orleans ligt in Louisiana,
de staat waarin grote gebieden
bevolkt worden door afstam
melingen van Franse kolonis
ten. De Bayou, zoals dat nog al
tijd Franstalige plattelandsge
bied heet, is de bakermat van
de Cajun-muziek, beroemd ge
maakt door Clifton Chenier en
Queen Ida. Maar ook die ande
re kunst, die van het koken, is
beroemd. De Cajun-keuken is
oorspronkelijk de keuken van
de arme man maar allengs
heeft zij iets gesofisticeerds ge
kregen en heeft zij de in princi
pe meer elitaire Creoolse keu
ken in populariteit voorbijge
streefd. Steeds meer
restaurants werpen zich op het
koken in de Cajun-stijl. Zelfs
het sjieke uit 1840 daterende
Franse restaurant Antoine's
(14 eetzalen) heeft Creoolse en
Cajun-gerechten op het menu,
zoals Poulet a la Creole of
wel Kip op z'n Creools. Datzelf
de restaurant serveert Pompa-
no, een wat groenige vis die al
leen in de wateren van
Louisiana wordt aangetroffen
en die Mark Twain, de schrij
ver van Huckleberry Finn,
„verrukkelijk en de minst cri
minele vorm van zonde" noem
de.
Typerend voor de gastronomi
sche opvattingen van de bewo
ners van New Orleans is dat zij
in hun restaurants „Filets de
soles a la Örly" bestellen
wanneer zij weten dat zij geen
tong, want die zwemt daar
niet, maar schol op hun bord
zullen krijgen.
De Amerikaanse „Rice Coun
cil", een soort produktschap
voor rijst, die probeert bekend
heid te geven aan de langkorre-
lige rijst van de Verenigde Sta
ten, noemt Joe Cahn, eigenaar
van de New Orleans Kook
school, de grote promotor van
de Cajun-keuken. Cahn reist
de hele wereld over om de keu
ken van New Orleans onder ie
ders aandacht te brengen. De
recepten:
SOLE A LA ORLY (ofwel
Schol op z'n Creools)
Ingrediënten: 6 scholfilets, 1
kopje melk, 1 ei, paneermeel,
boter en 3 eetlepels fijngehakte
peterselie. Voorts Creoolse
saus (zie hierna). Bereiding:
Klop het ei op en voeg de melk
toe. Haal de scholfilets door de
melk, haal ze door het paneer
meel en bak ze bruin en gaar in
de boter. Serveer de vis met de
saus en garneer met de peter
selie.
ding: smelt de boter en braad
de uien en de gele peper tot zij
zacht zijn. Voeg alle andere
ingrediënten toe behalve de
maïzena en kruid met peper
en zout. Laat alles een minuut
of twintig sudderen. Vermeng
de maïzena met een beetje
water en doe die erbij. Laat nog
een paar minuten sudderen tot
de saus gebonden is. De saus
kan worden ingevroren.
CAJUN CASSEROLE
Ingrediënten: 1 of 2 aubergi
nes (totaal 450 gram) geschild
en in blokjes gesneden, 4 dl wa
ter, 1 theelepel zout, 50 gram
fijngesneden bleekselderij, 50
gram fijngesneden ui en 50
gram fijngesneden groene pa
prika, 2 eetlepels boter of mar
garine, 600 gram gekookte
rijst, 2 theelepels zout, 1/8 thee
lepel cayennepeper, 1/4 theele
pel knoflookpoeder, 1/4 theele
pel zwarte peper, 150 gram ge
pelde garnalen, fijngehakt, 50
gram broodkruimels, 25 gram
fijngehakte peterselie, zachte
paprikapoeder. Bereiding:
KIP OP Z'N CREOOLS.
Ingrediënten: 3 kippen van
een kilo, zout, versgemalen
zwarte peper, 1 kop olijfolie, 3
koppen warme, gekookte rijst
en 3 koppen Creoolse saus. Be
reiding: maak de kippen
schoon en snij ze in stukken.
Wrijf de stukken in met zout en
peper en braad ze bruin in de
olijfolie. Laat de kip uitlekken
en doe ze dan in een stoofpot
met de creoolse saus. Laat de
kip drie kwartier sudderen tot
ze gaar is. Serveren met de
rijst.
CREOOLSE SAUS
Ingrediënten: 1 hete gele pe
per (bijvoorbeeld Madame
Jeannette), 2 eetlepels boter, 4
gehakte uien, 2 blikken toma
tenpuree, 1/4 theelepel ge
droogde tijm, 2 laurierblade
ren, 4 fijngehakte teentjes kno
flook, 2 eetlepels gehakte
peterselie, 1 theelepel paprika,
zout en peper naar smaak en 1
eetlepel maïzena. Berei-
Breng het water met de auber
gine en 1 theelepel zout aan de
kook. Draai het vuur laag en
laat de aubergine nog vijf mi
nuten sudderen. Giet het wa
ter af en laat de aubergine goed
uitlekken. Fruit de selderij, ui
en paprika in boter tot ze zacht
knapperig is. Gebruik bij voor
keur een wok of wadjan. Roer
'de aubergine, rijst en de krui
den er door. Laat alles vijf mi
nuten koken onder voortdu
rend omscheppen. Voeg de
garnalen, broodkruim en pe
terselie toe en schep alles nog
maals goed door elkaar. Schep
het rijstmengsel in een ondiepe
beboterde ovenschaal en be
strooi de rijst met de paprika
poeder. Eventueel overgeble
ven groene paprika fijngesne
den over de rijst strooien.
Plaats de ovenschaal in een op
200 graden voorverwarmde
oven en laat een half uurtje
doorgaren.
RIEN VAN REEMS
Trans Vakantiereizen, de
reisorganisatie van de
Nederlandse Spoorwegen
komt met een uitgebreider
Citytourprogramma op de
markt. In de nieuwe gids
staan twintig landen met 64
bestemmingen.
Nu de hoeveelheid vrije tijd
groeit blijkt de stedenreis
steeds meer aan te slaan als
tweede en derde vakantie. De
trein brengt de deelnemers
tot in het centrum van de ste
den..
Voor een aantal van de Neder
landse bestemmingen geldt
dat kliënten na boeking bij de
reisbescheiden een NS attrac-
tiekaart ontvangen. Dit kaar
tje geeft recht op bijvoorl*
een gratis consumptie o|
gratis entree voor een
seum.
Tot de nieuwe prograj,
onderdelen behoort een p
reis per trein door de k
lux. Daarbij kan men inei
gen zes steden 'doen
trein reist men van i
stad (Amsterdam,
tricht, Luxemburg, Brit
Gent en Antwerpen), s5
wordt één of twee nachte
nabij de stations gelegen
tels overnacht. Zo'n ronj
komt op ongeveer 900-
slag le klas 80,-, trein]®
en 10 hotelovernachting
begrepen.
Tot en met september is in
Den Haag weer de 'Royal
Tour' te maken, een sigth-
seeing met een koninklijk
tintje. Den Haag is een ko
ninklijke stad met een ge
schiedenis van zeven eeu
wen. Graven, prinsen, stad
houders, koningen en
koninginnen hebben er ge
woond en gewerkt. Geen
wonder dus er in Den Haag
zoveel paleizen staan.
De koninklijke bustocht
voert de deelnemer onder
meer langs het 17e eeuwse Pa
leis Huis ten Bosch, het Paleis
Noordeinde en het Paleis
Lange Voorhout. Ook andere
bezienswaardigheden, die
met de historie van het vor
stenhuis samenhangen zijn in
de drie uur durende midag-
tocht opgenomen.
Als er toevallig niet weer een
congres woedt, waardoor
oorspronkelijke jachtslot
is te bezichtigen, wordt i
een bezoek gebracht l.
Ridderzaal. Dit seizoen"!
zal de Royal Tour even
aandacht besteden
William en Mary jaar. Dei
rijdt verder nog event
naar Scheveningen, wan
nieuwe ontwikkelingen
ogenschouw kunnen wor
genomen. Daarnaast -
een bezoek aan de 700 jan
de vissershaven op het;
gramma met de mogelijk!
om .zomaar in het wild,
vissersvrouw in authei
Scheveningense
dracht aan te treffen.
De Royal Tour vertrekt di
lij ks om 13.15 bij het Cent
Station in Den Haag. Volt
senen betalen zestien g®
kinderen tot en met tm
jaar en 65-plussers: 13,-.
JT^Taar Noorwegen': dat is
IN de naam van het nieu
we magazine waar Noorwe-
gen-liefhebbers zich met in
gang van heden op kunnen
abonneren. De zes nummers
die per jaar verschijnen be
vatten naast algemene infor
matie ook grotere leesverha
len. In het eerste nummer
prijkt een artikel over de
hanzestad Bergen.
Tot de algemene informatie
behoort een bericht waarin
staat te lezen waar men in Ne
derland aan de volksuniversi
teiten als beginner
derde Noors kan leren. Oi
Middelburg kan met
voor terecht. Verder i
dacht voor het internat»
museum voor kinderkms
Oslo, een museum datiir
is in de wereld. Er zijni
dan 80.000 kunstvoorwer
van kinderen uit honden
landen bijeen gebracht: tl
ningen, sculpturen, schil
rijen en keramiek.
Abonnementen zijn verb
baar via het Noors Nation
Verkeersbureau.
Het amusementspark"
Phantasialand, dat is ge
legen aan de B 51 tussen Keu
len en Bonn heeft een nieuwe
trekpleister in de vorm van
een 'space center'.
Met gebruikmaking van vier
laser-proj ectie toestellen
wordt de illusie gewekt dat
men in een futuristische trein
een snelle reis maakt door het
heelal, langs sterren en ruim
teschepen. De exploitanten
van Phantasialand pomp
15 miljoen Dm in het pro?
Het park heeft 25 hoo'
tracties aan te bieden s
een avontuurlijke rond
door een Mexicaanse al
mijn.
De attractie is dagelijks
opend van 9-18 uur. Deent
voor volwassenen 1
18 DM, kinderen tot elfj
betalen 16 DM, kinderen)
ner dan een meter
vrije toegang.
Wie in het verleden ooit
het twijfelachtige ge
noegen smaakte om tijdens
een autorit door safaripark
Beekse Bergen te ervaren dat
balorige aapjes korte metten
maakten met de ruitenwis
sers kan nu ook op wat veili
ger afstand de in dit park bij
eengedreven dieren bezichti
gen.
Vanaf het dek van een ruime
salonboot kunnen de'
kers met eigen ogen zier.'
dieren in en aan het water
het doen zijn. Het water
ject omspoelt een efc
waar een kolonie wit»
gibbons woont, een af
soort, die samen metm!
ken, sitatoega-antilope»
de bosbuffels en diverse!
tensoorten nieuw is in hf
54 soorten zoogdieren e
soorten vogels tellende pk
De 'Livingstone' op zijn eerste vaart door Safaripark
Bergen'