KWALITEIT aan tafel wijnbeurs als volksvermaak creools en cajun kaart wegwijs PZC/ vrijdagkrant stedenreizen trans bieden meer keuze sightseeing met koninklijk tintje nieuw magazine met informatie over noorwegen phantasialand met futuristische treinreis door heelal nu ook oer boot door sa iaripark beekse bergen april- l-groenten VRIJDAG 8 APRIL 1988 vers voedsel blijft 'in' 1 ruim voordat kleur het XXroer van onze zwart-wit teevee's had overgenomen bestond in Amerika de cultus van de zogenaamde 'gogglebox' ofte wel 'staardoos'. Onderdeel daarvan waren - en zijn nog steeds - de 'T.V.-dinners' diepvriesmaaltijden gericht op het gemak van fanatieke televisieliefhebbers. De in vakjes onderverdeelde aluminiumbakjes, waarin met enige fantasie aardappelen- groete-vlees-met-dubieuze-jus herkend kunnen worden, kunnen zó de oven ingeschoven worden. Het hele proces kost de kijker twee korte sprintjes naar en van de keuken, bij voorkeur tijdens de reclamespots. Sinds circa tien jaar kennen wij ook in Nederland dergelijke diepvriesprodukten, maar deze blijken slechts de voorkeur te genieten van voornamelijk alleenstaanden, studenten (vooral in tentamenperiodes) en Yuppies („koken laat ik aan anderen over"). Al met al kan er gesteld worden dat het gemiddelde Nederlandse gezin het op vers en zelfbereid voedsel houdt, en niet alleen omdat het op de lange duur vele malen goedkoper is: smaak telt voor velen even hard mee. Waar het onze kij kgewoonten betreft zijn we uitermate flexibel: we eten gewoon wat vroeger, desnoods zelfs iets later, maar de kwaliteit van ons voedsel mag geenszins lijden onder het juk van de buis. Daarvoor houden we teveel van lekker eten. Nu hebben we er sinds kort een derde net bijen hoewel dat het kijkgenot enkel belooft te vergroten, zal het waarschijnlijk evenmin invloed hebben op het gedrag van de consument; vers is en blijft 'in' samen met variatie. Waar het deze beiden eisen betreft heeft april weer veel te bieden: heerlijke verse spinazie, glanzend groen en propvol ijzer tegen liggen er in bosj es bij lenteroosjes bij uitstek. Maar het beste moet nog komen, want aspergetijd is bijna weer aangebroken; liefhebbers onderscheiden de bekende witte van de groene en blauwe soorten; deze laatste geniet bij sommigen de voorkeur vanwege de nogal uitgesproken smaak. En wie kan nu aan visioenen van gekookte asperges - van welke soort ook - met ham, beweide boter en hardgekookte eieren weerstaan? Bereiding is misschien bewerkelijk maar zeker de moeite waard; stengels voorzichtig en dun schillen en verraderlijke voorjaarsmoeheid; raapsteeltjes, waarvan de verwerking hetzelfde is als bij spinazie: blaadjes wassen en stoven als afzonderlijke groente, of rauw fijn snijden voor in stamppotten en salades. De smaak is mild, en slaat vooral bij kinderen goed aan. Rabarber is eveneens volop verkrijgbaar. Vergeet niet tijdens het koken een beetje krijt toe te voegen, dat neutraliseert het aanwezige en minder prettige oxaalzuur. Radijsjes geven het assortiment wat kleur en pit; ze in een hoge pan koken Afgesneden ondereinden niet weggooien, ze zijn goed bruikbaar in een gebonden soep. Tot slot nog dit: morgen, zaterdag, wordt zoals in voorgaande jaren weer een landelijke open dag georganiseerd onder het motto 'Kom In De Kas'. Kastuinbouw en -bloementeelt zijn dan over het hele land in alle glorie te bezichtigen. Dit initiatief van de Nederlandse Tuinbouw Studiegroep (NTS) belooft ook deze keer weer veel bezoekers te trekken. ERIC TRUFFINO fcjtfSfehefH m-oi x-csf Er is een magnetron op de markt die zelfden kend is. De keukenmachine, die binnen zijn wanden de eigenschappen van een magnetron met een bak- en braadoven en een hi-speed combi- natie-oven combineert, heeft zeer uitgebreide programmeermogelijkheden en een uitstekend elektronisch geheugen. U heeft de keus uit zes automatische programma's waarbij u intoetst of u bijvoorbeeld kip gaat bra den, een cake wilt bakken of groenten gaat koken. Dankzij het voorgeprogrammeerde geheugen weet het apparaat dan waarop moet worden gelet. Zo wordt met sensoren de luchtvochtigheid in het ap paraat gemeten, waaraan dan kan worden afgeme ten hoe ver uw kippetje of cake is. Bovendien kunt u ook nog intoetsen of u de kip of cake lichtbruin, normaal of extra bruin wilt hebben. Deze nieuwe magnetron, de MF 3200 wordt op de markt gebracht door fabrikant Brother. Dat al die techniek niet gratis is, laat zich raden. Gaat u voor lopig maar uit van een adviesprijs 2195. De mogelijkheden om de kleine koude hapjes wat aardig te presenteren groeien met de dag. De tijd dat we ons moesten beperken tot een plak je ei op een steeds sponziger wordend toostje ligt gelukkig ver achter ons. Eigenlijk was alleen bij rogge brood de keus wat beperkt. Wie niet voelde voor de rolletjes Pompernickel had geen andere keus dan zelf het roggebrood tot hapgrootte te versnijden. Bolletje heeft daar nu wat opge- vonden: het cocktailbroodje. Een keurig gesneden rogge broodje met toost-doorsnede. Het cocktailbroodje is afkom stig uit de Tilburgse bakkerijen van Bolletje en dat betekent dat het een zogeheten Brabants of licht roggebrood is. Voor 1,95 ligt het bij kruidenier en bakker. Als wijnleverancier gaat Spanje ongetwijfeld een grote toekomst tegemoet, ook in ons land. De Spaanse wijn- produktie is groot en de kwali teit stijgt met een sneltrein vaart. In Spanjes wijnschuur, La Mancha, werden in de afge lopen vier jaar moderne roest- vrij-stalen gistingstanks ge bouwd met een capaciteit van 50 miljoen liter, het gebied Pe nedés investeert gigantisch in kelders voor mousserende wijnen en ook elders richt men zich in toenemende mate op kwaliteit. Het was daarom met meer dan gewone belang stelling dat ik onlangs Span jes grootste wijn- en voedings- middelenbeurs bezocht, de Alimentaria. De beurs was in Barcelona. Ik zal het niet hebben over deze bruisende stad met zijn helaas treurige, in het najaar soms overstromende luchthaven en mijn peperdure doch service- arme Hotel Diplomatic, maar over de manifestatie zelf. Het enorme wijnpaviljoen bood onderdak aan enkele honderden wijnproducenten en -instanties uit heel Spanje, terwijl ook delegaties aanwe zig waren uit onder andere Por tugal, Argentinië en zelfs Frankrijk. Er konden duizen den wijnen worden geproefd. Het gros der exposanten had echter neit begrepen dat voor wijnschrijvers (en wijnimpor teurs) proeven en drinken twee verschillende dingen zijn. Want wie tientallen wijnen per dag proeft, moet deze onver biddelijk uitspugen, niet al leen uit lijfsbehoud, maar ook om iedere wijn helder te kun nen beoordelen. Vandaar dat op wijnbeurzen spuugbakken altijd royaal aanwezig moeten zijn. In Bar celona had ik er echter hooguit vijf gezien. Doorgaans moest ik mijn wijn kwijt in uiteenlopen de voorwerpen, waaronder as bakken, vaasjes, plastic beker tjes, kleine gootstenen vol af was, lege wijnglazen en niet te vergeten plantebakken. De aanwezige flora heeft van mijn bezoek beslist te lijden gehad. Iedere professionele wijn proever weet dat sigarette- rook een zeer penetrante geur heeft die het moeilijk maakt om een wijn te beoordelen. In veel stands werd echter volop gerookt. Sterker nog, er gin gen meisjes rond die gratis si garetten ronddeelden, ook aan mensen met een glas in de hand. Taal was een ander pro bleem. Ik kan mij redden met Spaans, maar mis toch de ken nis voor diepgaande gesprek ken. De meeste exposanten spraken echter uitsluitend Spaans. Op de enorme stand van Bode gas Franco-Espa$olas beheer ste alleen een meisje achter de bar de Engelse taal. Er zou ook een exportdirecteur zijn, maar na mijn zesde terugkeer was de man nog steeds zoek. Veel stands raakten ook tus sen twaalf en vier ontvolkt, voor de in Spanje zo belangrij ke lunch. De stand van eerder genoemd bedrijf was in het be gin van de middag urenlang geheel verlaten, op een uitge bluste keldermeester na. Deze moest ongetwijfeld de aanwe zige flessen bewaken. Dit laaste was geen overbodige luxe, althans in het weekeinde. Kennelijk hadden de vertegen woordigers van Spaanse wijn- bedrijven stapels vrijkaartjes uitgereikt in alle horecagele genheden van Barcelona, met als gevolg dat de gezamenlijke obers van deze grote stad mas saal toestroomden - vaak in ge zelschap van hun gehele fami lie. Vooral zondag was er geen doorkomen aan. De gangpaden werden bevolkt door slenterend publiek, waar onder kinderen met ballons. Voor elke stand waar wijn ge schonken werd, stonden de mensen rijen dik. Ik zag peu ters van zes jaar met stapels wijnfolders rondrennen, en ook oude omaatjes heb ik volstrekt willekeurige brochures zien pakken. Het gevolg was wèl dat er soms voor beroepsmatig geïnteresseerden geen druk werk meer beschikbaar was. Sommige standhouders had den ook de curieuze gewoonte om meer prioriteit te hechten aan het schenken van versna peringen dan aan een buiten landse journalist die wat vra gen had over hun wijn. Deze handicaps ten spijt heb ik toch een groot aantal echt goede, echt lekkere Spaanse wijnen ontdekt. Het viel me ook op dat Spaanse wijnen in hun smaak en stijl dichter bij de Franse liggen dan bijvoor beeld Italiaanse - en wij zijn nu eenmaal met Franse opge voed. Over twee jaar is de Alimenta ria weer. Maar dan hopelijk meer als vakbeurs en minder als volksvermaak. HUB RECHT DU IJKER Meer dan dertig jaar gele den, tijdens mijn eerste bezoek aan New Orleans in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, kocht ik een minus cuul, gebrocheerd kookboekje met recepten van stad en streek. Het was samengesteld door Mary Moore Bremer die niet alleen recepten van be faamde restaurants in New Orleans maar vooral die van gewone mensen verzamelde. Veel van die recepten zijn heel oud en van generatie op gene ratie overgeleverd. In het voorwoord staat een citaat uit het boek 'America set free' dat luidt: „New Orleans is de eni ge stad in Amerika waar het koken als een kunst wordt be schouwd". Die uitspraak van een Europeaan is tekenend voor de indruk die de keuken van deze bijzondere stad op de vreemdeling maakt. New Orleans ligt in Louisiana, de staat waarin grote gebieden bevolkt worden door afstam melingen van Franse kolonis ten. De Bayou, zoals dat nog al tijd Franstalige plattelandsge bied heet, is de bakermat van de Cajun-muziek, beroemd ge maakt door Clifton Chenier en Queen Ida. Maar ook die ande re kunst, die van het koken, is beroemd. De Cajun-keuken is oorspronkelijk de keuken van de arme man maar allengs heeft zij iets gesofisticeerds ge kregen en heeft zij de in princi pe meer elitaire Creoolse keu ken in populariteit voorbijge streefd. Steeds meer restaurants werpen zich op het koken in de Cajun-stijl. Zelfs het sjieke uit 1840 daterende Franse restaurant Antoine's (14 eetzalen) heeft Creoolse en Cajun-gerechten op het menu, zoals Poulet a la Creole of wel Kip op z'n Creools. Datzelf de restaurant serveert Pompa- no, een wat groenige vis die al leen in de wateren van Louisiana wordt aangetroffen en die Mark Twain, de schrij ver van Huckleberry Finn, „verrukkelijk en de minst cri minele vorm van zonde" noem de. Typerend voor de gastronomi sche opvattingen van de bewo ners van New Orleans is dat zij in hun restaurants „Filets de soles a la Örly" bestellen wanneer zij weten dat zij geen tong, want die zwemt daar niet, maar schol op hun bord zullen krijgen. De Amerikaanse „Rice Coun cil", een soort produktschap voor rijst, die probeert bekend heid te geven aan de langkorre- lige rijst van de Verenigde Sta ten, noemt Joe Cahn, eigenaar van de New Orleans Kook school, de grote promotor van de Cajun-keuken. Cahn reist de hele wereld over om de keu ken van New Orleans onder ie ders aandacht te brengen. De recepten: SOLE A LA ORLY (ofwel Schol op z'n Creools) Ingrediënten: 6 scholfilets, 1 kopje melk, 1 ei, paneermeel, boter en 3 eetlepels fijngehakte peterselie. Voorts Creoolse saus (zie hierna). Bereiding: Klop het ei op en voeg de melk toe. Haal de scholfilets door de melk, haal ze door het paneer meel en bak ze bruin en gaar in de boter. Serveer de vis met de saus en garneer met de peter selie. ding: smelt de boter en braad de uien en de gele peper tot zij zacht zijn. Voeg alle andere ingrediënten toe behalve de maïzena en kruid met peper en zout. Laat alles een minuut of twintig sudderen. Vermeng de maïzena met een beetje water en doe die erbij. Laat nog een paar minuten sudderen tot de saus gebonden is. De saus kan worden ingevroren. CAJUN CASSEROLE Ingrediënten: 1 of 2 aubergi nes (totaal 450 gram) geschild en in blokjes gesneden, 4 dl wa ter, 1 theelepel zout, 50 gram fijngesneden bleekselderij, 50 gram fijngesneden ui en 50 gram fijngesneden groene pa prika, 2 eetlepels boter of mar garine, 600 gram gekookte rijst, 2 theelepels zout, 1/8 thee lepel cayennepeper, 1/4 theele pel knoflookpoeder, 1/4 theele pel zwarte peper, 150 gram ge pelde garnalen, fijngehakt, 50 gram broodkruimels, 25 gram fijngehakte peterselie, zachte paprikapoeder. Bereiding: KIP OP Z'N CREOOLS. Ingrediënten: 3 kippen van een kilo, zout, versgemalen zwarte peper, 1 kop olijfolie, 3 koppen warme, gekookte rijst en 3 koppen Creoolse saus. Be reiding: maak de kippen schoon en snij ze in stukken. Wrijf de stukken in met zout en peper en braad ze bruin in de olijfolie. Laat de kip uitlekken en doe ze dan in een stoofpot met de creoolse saus. Laat de kip drie kwartier sudderen tot ze gaar is. Serveren met de rijst. CREOOLSE SAUS Ingrediënten: 1 hete gele pe per (bijvoorbeeld Madame Jeannette), 2 eetlepels boter, 4 gehakte uien, 2 blikken toma tenpuree, 1/4 theelepel ge droogde tijm, 2 laurierblade ren, 4 fijngehakte teentjes kno flook, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1 theelepel paprika, zout en peper naar smaak en 1 eetlepel maïzena. Berei- Breng het water met de auber gine en 1 theelepel zout aan de kook. Draai het vuur laag en laat de aubergine nog vijf mi nuten sudderen. Giet het wa ter af en laat de aubergine goed uitlekken. Fruit de selderij, ui en paprika in boter tot ze zacht knapperig is. Gebruik bij voor keur een wok of wadjan. Roer 'de aubergine, rijst en de krui den er door. Laat alles vijf mi nuten koken onder voortdu rend omscheppen. Voeg de garnalen, broodkruim en pe terselie toe en schep alles nog maals goed door elkaar. Schep het rijstmengsel in een ondiepe beboterde ovenschaal en be strooi de rijst met de paprika poeder. Eventueel overgeble ven groene paprika fijngesne den over de rijst strooien. Plaats de ovenschaal in een op 200 graden voorverwarmde oven en laat een half uurtje doorgaren. RIEN VAN REEMS Trans Vakantiereizen, de reisorganisatie van de Nederlandse Spoorwegen komt met een uitgebreider Citytourprogramma op de markt. In de nieuwe gids staan twintig landen met 64 bestemmingen. Nu de hoeveelheid vrije tijd groeit blijkt de stedenreis steeds meer aan te slaan als tweede en derde vakantie. De trein brengt de deelnemers tot in het centrum van de ste den.. Voor een aantal van de Neder landse bestemmingen geldt dat kliënten na boeking bij de reisbescheiden een NS attrac- tiekaart ontvangen. Dit kaar tje geeft recht op bijvoorl* een gratis consumptie o| gratis entree voor een seum. Tot de nieuwe prograj, onderdelen behoort een p reis per trein door de k lux. Daarbij kan men inei gen zes steden 'doen trein reist men van i stad (Amsterdam, tricht, Luxemburg, Brit Gent en Antwerpen), s5 wordt één of twee nachte nabij de stations gelegen tels overnacht. Zo'n ronj komt op ongeveer 900- slag le klas 80,-, trein]® en 10 hotelovernachting begrepen. Tot en met september is in Den Haag weer de 'Royal Tour' te maken, een sigth- seeing met een koninklijk tintje. Den Haag is een ko ninklijke stad met een ge schiedenis van zeven eeu wen. Graven, prinsen, stad houders, koningen en koninginnen hebben er ge woond en gewerkt. Geen wonder dus er in Den Haag zoveel paleizen staan. De koninklijke bustocht voert de deelnemer onder meer langs het 17e eeuwse Pa leis Huis ten Bosch, het Paleis Noordeinde en het Paleis Lange Voorhout. Ook andere bezienswaardigheden, die met de historie van het vor stenhuis samenhangen zijn in de drie uur durende midag- tocht opgenomen. Als er toevallig niet weer een congres woedt, waardoor oorspronkelijke jachtslot is te bezichtigen, wordt i een bezoek gebracht l. Ridderzaal. Dit seizoen"! zal de Royal Tour even aandacht besteden William en Mary jaar. Dei rijdt verder nog event naar Scheveningen, wan nieuwe ontwikkelingen ogenschouw kunnen wor genomen. Daarnaast - een bezoek aan de 700 jan de vissershaven op het; gramma met de mogelijk! om .zomaar in het wild, vissersvrouw in authei Scheveningense dracht aan te treffen. De Royal Tour vertrekt di lij ks om 13.15 bij het Cent Station in Den Haag. Volt senen betalen zestien g® kinderen tot en met tm jaar en 65-plussers: 13,-. JT^Taar Noorwegen': dat is IN de naam van het nieu we magazine waar Noorwe- gen-liefhebbers zich met in gang van heden op kunnen abonneren. De zes nummers die per jaar verschijnen be vatten naast algemene infor matie ook grotere leesverha len. In het eerste nummer prijkt een artikel over de hanzestad Bergen. Tot de algemene informatie behoort een bericht waarin staat te lezen waar men in Ne derland aan de volksuniversi teiten als beginner derde Noors kan leren. Oi Middelburg kan met voor terecht. Verder i dacht voor het internat» museum voor kinderkms Oslo, een museum datiir is in de wereld. Er zijni dan 80.000 kunstvoorwer van kinderen uit honden landen bijeen gebracht: tl ningen, sculpturen, schil rijen en keramiek. Abonnementen zijn verb baar via het Noors Nation Verkeersbureau. Het amusementspark" Phantasialand, dat is ge legen aan de B 51 tussen Keu len en Bonn heeft een nieuwe trekpleister in de vorm van een 'space center'. Met gebruikmaking van vier laser-proj ectie toestellen wordt de illusie gewekt dat men in een futuristische trein een snelle reis maakt door het heelal, langs sterren en ruim teschepen. De exploitanten van Phantasialand pomp 15 miljoen Dm in het pro? Het park heeft 25 hoo' tracties aan te bieden s een avontuurlijke rond door een Mexicaanse al mijn. De attractie is dagelijks opend van 9-18 uur. Deent voor volwassenen 1 18 DM, kinderen tot elfj betalen 16 DM, kinderen) ner dan een meter vrije toegang. Wie in het verleden ooit het twijfelachtige ge noegen smaakte om tijdens een autorit door safaripark Beekse Bergen te ervaren dat balorige aapjes korte metten maakten met de ruitenwis sers kan nu ook op wat veili ger afstand de in dit park bij eengedreven dieren bezichti gen. Vanaf het dek van een ruime salonboot kunnen de' kers met eigen ogen zier.' dieren in en aan het water het doen zijn. Het water ject omspoelt een efc waar een kolonie wit» gibbons woont, een af soort, die samen metm! ken, sitatoega-antilope» de bosbuffels en diverse! tensoorten nieuw is in hf 54 soorten zoogdieren e soorten vogels tellende pk De 'Livingstone' op zijn eerste vaart door Safaripark Bergen'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1988 | | pagina 10