GEUZE «au tafel V CHINESE KOOL een bron van vitamine c vano -pers hazerugfilet en fazanteborst veel nieuws van het computerfront PZC/ vrijdagkrant 13 lambik de beste eigen bodem 'taaicomputer' wonder schijfjes daG 16 OKTOBER 1987 een bedreigde biersoort jlen ;ir of wat geleden K(kre <en de gebroeders ^nans, geuzebrouwers in [beek, van een Parijse Lhandelaar het verzoek Ie leveren onder een Hat zou kunnen leren met dat van Mort een concurrerende Biebijde Parijzenaars aansloeg. Lindemans Beniet en liet een itief etiket ontwerpen: [ksemschicht tegen een I achtergrond. Boyant', 'Bliksemend' en jndersgoed bier. Over het Kf werd nauwelijks Dat was bijzaak, fnans heeft sindsdien de ontzien het niet om de geuze die van oorsprong een zurig karakter heeft te verzoeten. Reden voor de Belgische consumentenorganisatie 'De Objectieve Bierproevers' om alarm te slaan. De geuzecultuur wordt bedreigd. Voor een goed begrip van de situatie is kennis nodig van het ontstaansproces van dit bijzondere bier uit het Pajotteniand. Geuze heet geuze zodra het zich op fles bevindt. Vóór die tijd, rijpend in enorme houten vaten, is het lambik. Het graan waaruit de lambik wordt gebrouwen moet volgens de wet [uitgebreid. In de Jgde Staten wordt grof |d betaald voor dat typische |n spontane gisting dat Iggen alleen kan worden Iwcn in de Zenne vallei ■Brussel. De brouwer heeft Ttraditionele Jagnefles afgezworen [dat het voordeliger is een |re en lichtere wegwerpfles luiken. Dat bespaart de [verscheping. Igsteisdatdoordie [omen vraag (niet alleen |demans) steeds meer [sies worden gedaan aan tak van de consumerende Brouwers van naam voor minstens 30 procent uit tarwe bestaan. De brouwer stelt de wort bloot aan micro-organismen in de lucht met als gevolg spontane gisting. Er komen dus geen gistculturen uit het laboratorium aan te pas. Twee wilde gisten die het karakter van de geuze bepalen zijn de Brettanomyces Bruxellensis en de Brettanomyces Lambicus. Twee tot drie j aar wordt de lambik op hout gelagerd. Dan mengt de brouwer zorgvuldig proevend en keurend verschillende jaargangen die hij bottelt. De nu ontstane geuze laat hij nog eens twee j aar op fles narij pen. •1 de Nooze, uitbater van het Gentse bierhuis De Hopduvel, tt voorzichtig (vanwege het depoteen echte geuze in tijdens euzeproeverij van De Objectieve Bierproevers. Tijdens die rijping gaan de Brettanomyces Bruxellensis en Lambicus door met hun werk en zij breken het azijn- en melkzuur dat tijdens de spontane gisting is ontstaan af en zetten die om in andere stoffen. Tijdens dit proces wordt de geuze minder zuur en wint zij aan bitterheid. Er gaat dus zo'n vijfjaar overheen voordat een lambikbrouwsel als geuze bij de consument komt. Het zal duidelijk zijn dat een dergelijk langdurig produktieproces voor de grootschalige brouwerijen alleen al om financiële redenen een onmogelijke zaak is. Industriële brouwerijen als Belle-Vue, Bockor en Van Honsebrouck die 75 procent van de geuzeproduktie voor hun rekening nemen, passen dan ook een ander procédé toe. Zij mengen weinig lambik met veel gerstebier van hoge (gecontroleerde) gisting, lageren kort en filteren hun produkt voor het op fles gaat. Dit bier smaakt zoet-zurig en ondergaat geen verdere ontwikkeling op fles. Kenners accepteren het niet als geuze. Het zijn vooral deze brouwerijen die met siropen hun 'geuzes' aanzoeten, terwijl de traditionele geuzebrouwers dat alleen doen met echte krieken en frambozen. Al veel beter gesteld is het met de groep zogenaamde ambachtelijk-commerciële brouwers als De Keersmaeker, Timmermans, Lindemans, De Troch, De Neve, Brabux en Eylenbosch. Zij werken met lambik, maar spelen in op de smaak van het publiek met zoete vruchtengeuzes. Zij leveren circa 21 procent van alle geuzes. Als derde groep onderscheiden de Objectieve Bierproevers de ambachtelijk-traditionele brouwerijen die met louter lambik werken en bovendien geen enkele concessie aan de consument doen. Het zijn er maar vier met een marktaandeel van 2,6 procent, te weten Girardin, Vanderlinden, Cantillon en Vandervelden. Tot slot zijn er dan de geuzestekers. Zij vormen het neusje van de zalm: Moriau, Hanssens, De Troch Tuur, De Koninck, Wets, Drie Fontijnen en Frank Boon. Zij leveren slechts 1 procent van alle geuze en hun aantal is in tien jaar tijd gehalveerd. De 3000 hectoliter geuze die zij jaarlijks produceren is zonder meer de beste. Dat komt omdat de echte geuzebrouwers alleen hun eigen lambik mengen, maar de geuzestekers, die zelf niet brouwen, de lekkerste lambik bij de brouwers kopen en dan, vertrouwend op ervaring van tientallen jaren, hun geuze samenstellen. Het is in deze groep dat de klappen vallen. De Objectieve Bierproevers vragen daarom hen te steunen met onder meer een wettelijke bescherming. De wet zou moeten eisen dat geuze uitsluitend wordt gemaakt van 100 procent lambik, met echte vruchten en dat het een hergisting dient te ondergaan op de fles. Overigens is het opmerkelij k dat de industriële brouwers de fraaiste etiketten voeren en de geuzestekers zich beperken tot een krijtstreepje: wit voor pure geuze en rood voor kriek. 'Deze kant boven' geven ze daarmee aan, want echte geuze heeft een depot. RIEN VAN REEMS Tegelijk met de herfsttijd breekt de 'Chinese kool- tijd' weer aan. Deze groente is behalve vitaminerijk ook zeer veelzijdig. Behalve rauw, ge kookt en gebakken kan deze kool ook gevuld, gestoofd en gekruid worden. Dat laatste is misschien nog het meest bij zonder, maar er is namelijk een beperkt aantal soort groenten dat zich daarvoor leent. Bovendien blijkt een papje van de bladeren een he lende werking op ontstoken gewrichten te hebben, hoewel dit medisch nooit bewezen is. Kopen en schoonmaken is zeer eenvoudig: reken op ongeveer 300 g per persoon wanneer ge kookt, 100 g per hoofd voor een salade. De langwerpige, wat krullerige bladeren moeten er natuurlijk stevig en frisgroen uitzien; de groente kan in een open plastic zak in de koelkast ruim een week bewaard wor den, zelfs aangemaakte sala des blijven nog 2 dagen knap perig. Schoonmaken gebeurt door de buitenste bladeren weg te ha len (n.b. konijnen zijn er dol op) en de krop in zijn geheel af te spoelen. In de regel wordt de kool in de lengte doormidden gesneden om daarna tot smal lere of bredere reepjes te wor den verwerkt. Dit geldt natuur lijk niet als het om Chinese Lunchrolletjes gaat: pluk de bladeren van een niet te klein exemplaar, leg ze enkele tellen in kokend zout water tot ze zacht zijn. Terwijl ze uitlekken wordt een mengsel van 50 g doorregen en gebakken spek, 1 prei in ringen en 300 g halfom gehakt met zout en peper naar smaak krui- melig-rul gebakken. Leg op ie der koolblad wat van deze vul ling, rol ze op met de buiten kanten naar binnen gevouwen (tegen het 'lekken' van de vul ling). In een beboterde vuurvaste schotel de rolletjes naast el-, kaar leggen en naar keuze een tomaten- kaas- of keriesausje (gewone bouillon is ook heel lekker) erover heen gieten. In de oven met hoge vlam circa 15 minuten gaar stoven. Behalve met Hollandse tuin kruiden is Chinese kool heel goed te combineren met oos terse specerijen zoals ketjap, gember, sambal en kerrie. Tot slot nog dit: ook bij deze groente is de naam mislei dend, want hoewel inderdaad van oorsprong afkomstig uit het verre Azië, toch is en blijft het een produkt van eigen bo dem, met zorg geteeld voor de Nederlandse consument door Nederlandse kwekers. ERIC TRUFFINO Een van de verworvenheden van menige vakan tie naar het Zonnige Zuiden is vaak dat de kno- flookangst is overwonnen. Eindelijk ontdekken we dan wat de Fransen, Spanjaarden en Italianen al eeuwen wisten dat zo'n teentje knoflook eigenlijk onmisbaar is bij vleesrecepten en dat het ook niet gemist kan worden in veel andere gerechten. Soms is de geestdrift zo groot dat acuut bij Upim of Da mes de France een knoflookknijper wordt aange schaft maar vaak gaan we eerst hier naar de win kel. Een heel fraaie is de pers van het merk Mono- pole, geïmporteerd door Expim in Hapert. De pers, die leverbaar is in zwart of wit, heeft twee verwis selbare rasters. Dat is niet alleen handig bij het schoonmaken, maar met het grove kunt u bijvoor beeld ook uien uitpersen voor in de kruidenboter. De gaatjes van de meeste knoflookpersen zijn daar net te fijn voor maar met deze gaat het prima. De Monopole knoflookknijper kost in de winkel f 17,95. gisteren is officieel het •A wildseizoen begonnen, wige week gaf ik al een voor afje met recepten voor een ildfond en een wildconfit, Jgesteld door chefkok Ronny enderikse, eigenaar van res- lurant. Het Groot Paradijs in ddelburg. Vandaag komen ijn hoofdgerechten aan bod, izerugfiiets en fazanteborst. [11e ingrediënten zijn bij de ler en de slager verkrijg er al zal bijvoorbeeld var- aisnet wellicht besteld moe- ;n worden. De bereiding is 'et moeilijk, maar wie toch JS met vragen zit, kan een be ep doen op de deskundig- 'd van de chefkok. De heer [e„j Se laat morgenoch- L z.'fn restaurant aan het mplein in Middelburg zien e heide gerechten worden dargemaakt. De eerste der- f telefonische reserveringen 1 .den gehonoreerd. Een '*e e gelegenheid om te zien la(een vahman met wild om- Hazerugfilets in broodkorst. Ingrediënten voor twee perso nen: 2 hazerugfilets, 2 sneetjes oudbakken casinobrood zon der korst, 1 ei, 0,75 dl room, stukje varkensnet, enkele ge blancheerde koolbladeren, nootmuskaat. Voor de vulling: 80 gram mager vlees (haas, wild, eventueel kipfilet), 1 eidooier, 1/2 eiwit, 40 gram room, 1/2 eetlepel cog nac, 1 eetlepel port, 1 eetlepel rode wijn, rozemarijn. Voor de saus: 2 dl bouillon (bij voorkeur van wild), 1 dl room, 1 eetlepel hazebloed, klontje bo ter. Bereiding: het vlees voor de vulling in stukjes snijden, pe peren en zouten, met de roze marijn en de drank in een schaaltje doen en enkele uren goed laten doorkoelen. Eiwit, eidooier, room én de beker van de keukenmachine gelijktijdig in de koelkast zetten. Het vlees uit de marinade halen en afdro gen. Met de eidooier pureren en al draaiende beetje bij beetje de ijskoude room toevoegen. Op ijs zetten. Het eiwit bijna stijf kloppen en dit er voorzich tig door spatelen. Koude is be palend voor de homogeniteit van de farce (vulling). De hazefilets kort en krachtig aanbraden, peperen en zouten farce bestrijken. Beleggen met de drooggedepte koolbladeren en daarbij binnen de randen blijven. Hierop de met een wei nig farce om en om aan elkaar geplakte hazefilets leggen en tot een pakje oprollen. Zorg dat de randen van het varkens- net ruim over elkaar sluiten. In en af laten koelen. Het var kensnet uitspreiden tot een vierkant van dertig bij dertig centimeter. Het ei met de room losroeren, met nootmuskaat, peper en zout op smaak bren gen en hierin de sneetjes casi nobrood licht weken. De sneetjes naast elkaar op het varkensnet leggen en met de een op 240 graden goed voor verwarmde oven in tien minu ten licht bruin bakken en voor het opdienen op een warme plaats vijf minuten laten rus ten. Voor de saus de bouillon, het restant van de marinade en de room tot de helft laten inko ken. Het hazebloed toevoegen en al kloppend licht verwar men. Niet meer koken! Op smaak brengen en op het laat ste moment een klontje koude boter er door roeren zodat de saus mooi gaat glanzen. Fazantenborst met rozema rijn in zoutdeegkorst Ingrediënten voor 4 personen: 4 fazantenborsten, rozemarijn, 12 jeneverbessen,zout en pe per, 4 plakken vet spek van 15 bij 20 centimeter en 3 mm dik. Voor het deeg: 400 gram zout, 400 gram meel, 1,25 dl water, 2 eieren. Voor het bestrijken: 1 eidooier. Voor de saus: 1/2 liter wildbouillon of beter wildfond, 1 dl rode port, 1 eetlepel bes- senlikeur, wat vossebessen of cranberries. Bereiding: van de fazanten borsten - borsten van parel hoen kan ook, ze zijn veel goed koper maar minder smakelijk - het vel afnemen. Peperen en zouten, met licht geplette jene verbessen en rozemarijn be strooien en met vet spek pak ketjes maken. De ingrediënten voor het deeg kneden en anderhalf uur in de koelkast laten rusten. Uitrol len tot 1 1/2 centimeter en de pakjes hierin verpakken. Met eidooier bestrijken en in de oven bij 250 graden zo'n twaalf minuten bakken. Na het uitne men vijf minuten laten rusten, het deeg houdt de warmte ge rust vast. In de tussentijd heeft u de wild fond met achtereenvolgens de port en de likeur wat in laten koken, de vossebessen of cran berries toegevoegd en juist gaar laten worden zodat zij nog knapperig zijn. Met een klontje ijskoude boter op het laatste moment opkloppen zodat de saus licht bindt. Presentatie: in de korst een deksel snijden die de gasten zelf moeten ope nen opdat de eetlust opwek kende geur behouden blijft. Saus apart serveren. Deeg- korst, jeneverbessen en roze marijn zijn slechts voor het be houd van de smaak en dienen niet opgegeten te worden. RIEN VAN REEMS Microsoft, 's werelds grootste computer-soft warebureau, heeft ook in Ne derland nu opening van za ken gegeven. Behalve de in troductie van nieuwe pro gramma's, heeft de Benelux directeur Patrick de Smedt de officiële introductie van het Operating System/2 be vestigd. Het is 'bit voor bit' gelijk aan het System/2 zoals dat door IBM is voorgesteld is, zei hij. Operating System/2 door breekt een aantal barrières in de personal computerwereld. Allereerst wordt het werkge heugen dat totnogtoe maxi maal 640 K kon zijn, aanzien lijk vergroot. Men kan een ge heugen van 16 miljoen bytes rechtstreeks aanspreken en een virtueel geheugen van zelfs 4 Gigabytes bereiken. Dan worden de specifieke ei genschappen van een nieuwe generatie microprocessoren als de 80286 en 80386 van Intel volledig uitgebuit. Dat wil zeggen dat OS/2 bestemd is voor zeer krachtige PC's die in een netwerk- situatie zijn op genomen en meerdere werk stations bedienen. Het kale systeem van OS/2 komt in december op de markt. Zonder de Presenta tion Manager vooralsnog, die pas halverwege volgend jaar klaar zal zijn. De Presentation Manager is de grafische omge ving, 'bedienings- software', die veel op het Windows-pro- gramma zal lijken. Daarmee is het nieuwe Operating Sys tem, waar veel mensen in de automatiseringswereld naar uitkijken, pas helemaal af. 'Vergist u zich niet', merkte de directeur van Microsoft op, 'het nieuwe systeem is geen vervanger van MS-DOS, het huidige Disk Operating Sys tem. Voor de gewone PC, die maar voor één taak tegelijk wordt gebruikt, heeft OS/2 geen enkele zin en zal MS- DOS gewoon blijven bestaan. Tenslotte komt er een nieuwe versie van de uitgebreide tekstverwerker MS-Word ter beschikking. Dit programma is zo veelzijdig dat veel men sen tot in lengte van dagen niet alle mogelijkheden zullen gebruiken. Het programma leent zich echter uitstekend voor het schrijven van boe ken, scripties en dergelijke. Het is versie nummer 4.0, maar - hoewel het programma een muis nodig heeft - is de grafische presentatie ongelijk aan de overige nieuwe pro gramma's. Dat blijft ongetwij feld bewaard voor versie 5.0. Microsoft is een Amerikaan se onderneming die het zake lijk geweldig goed doet. Een grotendeels Nederlands pro dukt is de 'taaleomputer' van Océ. Deze Nederlandse on derneming heeft een multi functioneel werkstation ge schapen, dat gelijktijdig voor de verwerking van tek stuele informatie en data in zetbaar is. Deze op zichzelf staande com puter, de CPT 9000, kan volle-' dig geïntegreerd worden in een van de Océ-kantoorauto- matiseringssystemen of in el ke andere dataprocessing om geving. Daarbij kan de ge bruiker meegroeien van een enkel werkstation (personal computer) tot het raadplegen van zeer grote computersys temen (mainframes) op af stand. Océ's concept voor kantoorautomatisering heeft als uitgangspunt de elektro nische tekstverwerking. Daarmee kan men - wat men in die kringen ongestructu reerde informatie noemt - aanmaken: memo's, brieven, mailings, rapporten en be- drijfspublikaties. Volledige geïntegreerde dataverwer king is echter mogelijk. Daar mee voorziet het Océ aanbod in- de hoofdfrincties van Overigens introduceerde Mi crosoft in Nederland een aan tal nieuwe programma- pak ketten, die tegelijk over de hele wereld te krijgen zullen zijn. Het gaat om MS-Excel, Word en Works. Excel is een heel uitvoerig rekenpro gramma, bekend in de com puterwereld als een spreads heet. Excel is daarin de top van dit soort rekenladders. Van dezelfde fabrikant is Multiplan bekend, maar dat heeft lang zoveel mogelijkhe den niet: is ook veel tradito- neler van opzet. Daar komt bij dat Excel een nieuwe, totaal grafische opzet heeft. Het veelzijdige pro gramma is daardoor aanzien lijk makkelijker te bedienen. Wat dit betreft lijkt het pro gramma, dat nu voor de PC is geïntroduceerd, als twee druppels water op het pro gramma dat eerder voor de Apple Macintosh werd gelan ceerd en al enkele jaren goed voldoet. Ook de 'rolgordij nen', de pull-down menu's, zijn exact gelijk: een revolutie in de wereld van de personal computer, die daarvoor wel met een grafisch mogelijkhe den, muis en liefst ook met kleur moet worden uitgerust. Overigens: Excel is tevens een (rekenkundige) database, een archiefprogramma, en als zodanig ook veel ruimer van opzet dan Multiplan of de te genhanger van Lotus: het 1,2, 3-programma. Volgens hetzelfde procédé is ook MS-Works.totstandgeko men. AppleWorks was aan vankelijk een eenvoudig, maar nuttig geïntegreerd pro gramma voor de (kleine) Ap ple II. Daarin is opgenomen een archief, een spreadsheet en een tekstverwerker. Het programma werd later be werkt voor de grafische en makkelijk te bedienen Macin tosh. Compleet weer met die pull-down menu's van de Mac is het programma nu ook voor de PC beschikbaar. achtereenvolgens creatie, op maak, opslag, communicatie en afdrukken. Het niveau waarop men werkt kan dat van de personal com puter zijn: MS-DOS niveau. Voor het opvragen van be standen (dataprocessing) van elders, om die te integreren in tekst, werkt de CPT/9000 ech ter in een Open Unix-omge- ving. Ter plekke kan de 80286- computer beschikbare gege vens vastleggen op harddisk (20 of 40 Mb of een van de flexi bele schijfeenheden van 3,5 of 5,25 inch. Het eigen geheugen is een Megabyte. Opmerkelijk is het hoge grafi sche kwaliteit van de 'taai computer'. Het werkstation presenteert zwarte letters op een witte achtergrond bij de hoge resolutie van 720 bij 756 beeldpunten. Het gaat om een A4 beeldscherm, waarop dus een hele pagina kan worden bekeken. Vooral een voordeel waar het gaat om publikaties: men krijgt een behoorlijk overzicht. Voor opmaak is een speciale versie van Ventura Desktop Publishing beschik baar. De laatste nieuwtjes van het hardware-front tot slot: NEC levert sinds kort flexibele schijfeenheden die nog maar een inch (ongeveer 2,5 cm) hoog zijn. Het gaat om disket te-stations voor 3,5 inch schijfjes, die slechts 400 gram wegen. De schijfjes bieden een geweldige opslagcapaci teit en een razendsnelle gege vens uitwisseling. De bruto- opslagcapaciteit is naar keu ze 1 of 2 Megabyte per schijf, afhankelijk van de uitvoe ring. Tegelijk biedt NEC sinds kort een Winchester schijf (harddisk) aan die een capa citeit van 1,1 Gigabyte heeft. Het gaat om een 9 inch schijf, waarvan er twee naast el kaar in een standaard 19 inch industrieel rek passen. HUGO VAN DER HEEM

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1987 | | pagina 13