groenteman biedt helpende hand rat a ft ft# PASTA IN OPMARS viva italia in de keuken grieks welkom met courgettes WINTERLIJN iH PZC/ vrijdagkrant 15 \sMSt a-machine ityeedwals raviolisetje ligne structure interfashion hij en haar IRIJDAG 2 OKTOBER 1987 Wat moet ik die mensen in hemelsnaam óorzëtten", is een kreet die niet :lden wordt geslaakt als S ;volg van een spontane'kom JLii eehs bij óns eten'. Met het a^en van de bewuste dag ts; 18 ordt creativiteit zwaar op de 20 af-roef gesteld. Het haastig v.; 25»orbladeren van kookboeken afk.);i de hoop een onovertroefbare rgte andst te doen geeft enkel nog bijleer verwarring en strekt 4 ;nuwen tot het uiterste, venv I 1 °P e groenteman daarentegen vaiigeft het succes en vooral het e: Miezier van zijn klanten voor ff; 'tren: „waterkers mevrouw?, bok- kker door de roomboter met lech-;n beetj e worcestersaus, een n dfardgekookteidooiertjeerdoor, ;voe- dan heeft u een heerlijke kruidenboter voor bij een drankje. En wat dacht u van raapsteeltjes, voor een fijne soep? U voegt er een beetje kerrie en wat room bij en u heeft een heerlijk gerecht. Als hoofdgerecht misschien aubergines, met Italiaanse kaas en misschien een meloentje toe. Dergelijke produktgerichte groentemannen, met gevoel voor de behoeftes van hun klanten zijn overal in het land aanwezig. Bovengenoemde groente en fruit zijn allen tot en met oktober verkrijgbaar en bovendien erg makkelijk te verwerken. Voor diegenen wiens zucht naar originaliteit onverzadigd blijft is er de vliegende schotel ofte wel 'patisson'. De aanduiding 'vliegende schotel' van deze pompoenachtige is te danken aan de platte vorm en de witte kleur. Als neef van de courgette en de komkommer, heeft patisson geen uitgesproken een gehakt-rijst-tomaatmengsel in de oven met kaas gegratineerd is een geliefd Frans gerecht. Misschien voor de volgende - originaliteit vergende - gelegenheid? De afgelopen week was er volop smaak, waardoor combineren met kruiden en ander groenten goed te doen is. Hoewel alle recepten voor courgette op de 'schotels' van toepassing zijn, moeten ze wel geschild en ontpit worden. Patisson gevuld met aanvoer van aandi jvie, spinazie en courgette, die allen erg goedkoop waren. De aanvoer van spruiten begint langzaam op gang te komen. De prijs van deze eerste kleine spruiten is laag. Van bloemkool is de aanvoer gedaald, maar de prijzen zijn nog redelijk laag. De nieuwe slasoorten als lollor rosso, eikebladsla en radicchio rosso zijn goedkoop evenals de smaakvolle nieuwe cherry tomaat. Ook de gewone kropsla is er volop en niet duur. Wilt u de salade voor de variatie opfleuren met een andere paprikakleur, dan is er de witte paprika die op dit moment niet duur is. De fruitmarkt levert veel bramen tegen een leuke prijs, en de laatste Nederlandse meloenen. Bij de appels stijgt de aanvoer van Cox's die niet duur is. Alkmene is er volop tegen een redelijke prijs. ERIC TRU F F IN O v, e| ;esd; g; 21 >ege- ;der- niet ;ndt 50 in i run! I be oper il; f t; 73 ;itel; n; 81 kjes 80? prijs i eer s. P Ulll rief- laeAe Pas^a is ontegenzegge- -f lijk in opmars. Dat het ier niet om broodbeleg gaat laar om de deegwaren die wij rqé&er gemakshalve op de __rote hoop van maccaroni rhoven zult u al wel hebben ngeegi®pen. Sommigen van ons nJsljn hu zelfs zo ver dat zij niets ndjrs meer op het bord wil- 'j,.:n ^hebben dan deegwaren an éigen makelij. igeonder het fabriekswerk te kort te willen doen moeten wij ïggen dat ze daarin niet ge- eel pngelijk hebben. Een ge- ik is dat je op het ogenblik oor niet al te veel geld de ap- aratuur aan kunt schaffen oor het Italiaanse koken. Spectra-groep bijvoor- 6 eeld, een landelijke club van "-'inkoliers in huishoudelijke lalrtikelen, heeft bijvoorbeeld ™en erg aardige pasta-machine 'eli het assortiment van het ïerk Ampia waarmee j e in een 1 ifiuiri van tijd een deegplak be'mt8vert in keurige tagliatelle, fint-maccaroni. Het ma- aei hiehtje, dat wel wat doet den- f;en aan grootmoeders mangel eeft vaste rollen, zodat het L-n- iet mogelijk is er andere vor- ten mee te maken. Daar staat egegover dat modellen met erwisselbare rollen wat duur- •0* zijn en dat je over het alge- tïïftel zelden van vorm, en dus an rollen, verandert. Het ap- .tio®$aj&t, dat u in staat stelt uw Eigëh groene (spinazie) of rode anjcoittaten)linten te maken eetfcel f 69 kosten. :t. t'tS 3 nBn machinerietjes u in taan stellen in een handom draai de meest professionele .leeglinten te maken het kne- van het deeg is toch een verkje dat velen graag aan een ïei^l ander overlaten. Dat geknijp in zo'n meelbal en al die klontjes deeg die aan je handen blijven kleven dat is iets waar niet ie dereen even gecharmeerd van is. Blijkbaar kennen de Italianen dit probleem. In elk geval kun je daar deegmachines kopen die het kneedwerk van je over nemen. Vogels Agenturen in Valkenswaard importeert een erg handige die bovendien voor zijn aandrijving niet af hankelijk is van het stopcon tact. Net als bij de pathéfoonzit er een stevige slinger bij waar mee de 'kneedwals' wordt aan gedreven. Deze Impastar van het merk Marcaro kunt u na tuurlijk ook gebruiken voor het kneden van brood- of zand taartjesdeeg. Het apparaat staat voor f74,50 in de winkels. Dit speciale spaghettibord heeft een handige uitsparing in de rand. Ook zonder allerlei diepte-in vesteringen te doen kun je met eenvoudige middelen wat meer avonturen met de Ita liaanse keuken. Wie het leuk lijkt zelf eens ravioli te maken met allerlei verschillende vul lingen hoeft daar echt geen in gewikkelde machine voor te kopen. Met een simpel steek- vormje kun je goed rondjes uit snijden die je voorzien van een lepeltje vulling dichtklapt. Heb je eenmaal de slag te pak ken dan is het een fluitje van een 'lire'. Een ander handig hulpje is een deegradertje om langs rechte lijnen te snijden of goed de bodem voor een pizza pas te maken voor de vorm. De Spectra-winkels hebben deze twee hulpjes, samen met een spaghettilepel en een spaghet- ti-maatje te koop in een setje. Voor f 16,95 bent u de man, een prijs waarvoor je het ook nog eens cadeau kunt doen. SJOERD VAN DER MEULEN Weegmachine 'Impastar' met kneedwals van Marcaro. Om deze tijd van het jaar zijn er volop courgettes en aubergines, twee aan elkaar verwante vruchten of groen ten die heel populair zijn in Griekenland en de Balkanlan- den. Aubergines vormen de basis van de bekende moussa- ka maar ze kunnen ook op vele andere manieren worden toe bereid. Er kan bijvoorbeeld een soort confiture van'wor den gemaakt die traditioneel ingestelde Grieken hun bezoe kers als welkom aanbieden. Er verschijnt dan een dienblad met de confiture, lepels en gla zen water. De bezoeker eet een lepel van de lekkernij, drinkt het water op en zet het glas met de lepel erin terug op het dienblad. Na de gastvrouw en gastheer gejuk te hebben ge wenst krijgt de gast vervol gens een drankje aangeboden. Courgettes zijn onder meer lek ker in stoofpotten. Omdat ze er nu in overvloed zijn is het aan te raden er wat in te vriezen, want stoofpotten zijn een goe de winterkost. In het recept dat hier volgt hoort eigenlijk Griekse basilicum, een geurig kruid dat de Grieken in potten kweken en veel gebruiken. Bij Griekse restaurants staan die potten vaak op de binnen plaats. Je hebt er maar een paar takjes van nodig. Bij ge brek aan verse (Griekse basili cum) moeten we ons behelpen met de gewone, desnoods in ge droogde vorm. Het zijn vaak deze kleine dingen die een ge recht maken en er in dit geval die specifiek Griekse smaak aan geven. Stoofpot van lamsvlees met courgettes. Ingrediënten: 3 pond lams vlees, bijvoorbeeld schouder, 3 fijngehakte uien, 3 teentjes knoflook, 4 kleine of 2 grote courgettes, 4 eetlepels olijfolie, 4 grote tomaten, een paar wor telen, een paar pastinaken of een in roosjes gesneden kleine bloemkool of broccoli, 1 kopje zeer fijngehakte peterselie, een paar takjes verse basilicum, 2 pepers zonder de pitten en in kleine stukjes gesneden, peper en zout. Bereiding: snij over tollig vet van het lamsvlees en maak het vlees goed droog. Snij het dan in stukken ter grootte van een aardappel. Verhit de olie en bak het vlees aan alle kanten bruin. Voeg de uien en de fijngesneden kno flook toe en bak onder voortdu rend roeren door tot ook de uien glazig zijn. Het is ook mo gelijk de uien even apart te smoren. Doe alles nu over in een casserole met deksel en doe er de tomaten, pepers, ba- Aubergineconserven Ingrediënten: kleine, rijpe au bergines, geblancheerde amandelen, suiker, stukje ka neel, kruidnagelen en een ci troen. Bereiding: de hoeveel heid suikersiroop die nodig is hangt af van het aantal auber gines dat u wilt conserveren. De verhouding voor de siroop is in ieder geval 3 delen suiker op 1 deel water. Daarbij moet u rekening houden met het inko ken van de siroop. Zet water en suiker op met een stukje ka neel, de kruidnagelen (aantal naar smaak) en een eetlepel ci troensap en kook tot een stro perige massa ontstaat. Maak intussen de aubergines schoon en kook ze in gezouten water net gaar. Ze moeten niet te silicum en de peterselie bij. Breng de inhoud van de pot op smaak met peper en zout en laat alles zachtjes sudderen tot het lamsvlees bijna gaar is. Doe dan de in schijfjes gesne den wortelen en pastinaken er bij. Als u ook nog de bloemkool of broccoli bij het vlees wil doen dan kan dgt een minuut of tien na de wortelen. Zodra de groente beetgaar is kan het ge recht worden opgediend. Het is ook mogelijk aardappelen mee te koken, maar dan wel uitkij ken dat die niet te gaar worden want dan wordt de stoofpot zo papperig. Zowel mét als zonder aardappelen kan deze stoofpot met rijst worden gegeten. Maar zonder rijst kan ook want het is een machtig gerecht. zacht zijn. Haal ze uit het water en droog ze af. Druk nu in elke aubergine één geblancheerde amandel en leg ze dan in de sui kerstroop. Breng de siroop weer aan de kook en neem de pan van het vuur. Laat de si roop afkoelen. Neem de auber gines uit de siroop en laat ze uitdruipen. Breng de siroop weer aan de kook en doe de au bergines erbij. Laat alles afkoe len en breng siroop met auber gines weer aan de kook. Her haal het procédé van koken en afkoelen nog een paar keer. Doe de aubergines met de sui kersiroop na de laatste afkoel- periode in gesteriliseerde gla zen potten en sluit die lucht dicht af. RIEN VAN REEMS het haar blijft kort Frankrijk is van oudsher het land van coutu re en elegance waar niet alleen beroemde ontwerpers van kleding vandaan komen maar waar ook de nieuwste haarmodelijnen voor de vrouw gecreëerd worden. Tot 1945 waren het bekende couturiers die zich naast kleding ook bezighielden met kapsels. Na die tijd besloot een vijftal vooraanstaande kappers in Parijs dat het tijd werd dat die couturiers zich hielden bij hun vak: het ontwerpen van kleding. Hier door ontstond het Syndicat de la Haute Coiffu re Fran^aise et Coiffure Création, kortweg SHCF. Het werd het begin van een nieuwe sa menwerking tussen mode-ontwerpers en fabri kanten van haarcosmeticaprodukten, waarbij de voornaamste doelstelling werd twee maal per jaar een nieuwe haarmodelijn te lanceren. Sinds die tijd brengt de Haute Coiffure Fran- ijaise elk jaar in februari en in september een nieuwe lijn voor respectievelijk zomer en win ter. In totaal heeft de Haute Coiffure zo'n 1700 leden, verspreid over de hele wereld. De Nederlandse sectie met ruim 45 leden stamt uit 1946 en is op gericht in Den Haag. Stuk voor stuk hebben de leden zich tot taak gesteld de officiële Franse modelijn in Nederland te presenteren, waarbij ze wel altijd zorgen voor een eigen aanpassing. Deze week werd in de RAI in Amsterdam de nieuwe winterlijn '87/'88 gepresenteerd voor vakgenoten en de modepers. Intercoiffure Nederland heeft op zeker gespeeld met betrekking tot haar nieuwe haarmodelijn. Interfashion wordt gekenmerkt door een klas sieke belijning die zowel geschikt is voor jonge meisjes als de rijpere vrouw. Er zijn variaties met glad haar en met licht gol vend haar; de lengte kan kort tot halflang zijn. Het gezicht moet echter altijd vrij blijven. Volu me rondom het hoofd wordt verkregen met be hulp van een lichte ondersteuning. De bovenha ren zijn relatief lang gehouden en bij de korte kapsels is de nekpartij niet hoog opgeschoren, maar kort geknipt. Misschien dat kleur bij 'interfashion' voor wat 'Femme' van de Haute Coiffure Het haar blijft kort en wordt uit het gezicht ge dragen. Dat zijn de voornaamste kenmerken van de nieuwe haarmodelijn die voor diegenen die al wat langer meelopen op de aardbol niet spectaculair nieuw te noemen is. De kapsels harmoniëren met het huidige mode beeld vindt de Haute Coiffure en elke modebe wuste vrouw, die hqudt van makkelijk te onder houden kapsels zal zich dus met Ligne Structure op haar gemaak voelen. Zoals de laatste jaren gebruikelijk heeft ook de ze lijn drie uitvoeringen ,want er wordt rekening gehouden met verscheidene type vrouwen. De versie 'Neo-sauvage' is de meest korte van de drie. Het kapsel is in laagjes geknipt en naar ach teren gekapt. De nekpartij is opgeknipt, de voor kant vrij plat met een redelijke lengte waardoor een speels volume ontstaat. De punten zijn uit gedund. 'Teenager' is een creatie met volume in de breed te waarbij de pony luchtig is uitgedund. De zij kanten zijn vaag gehouden, de nekpartij is kort en vierkant. Een soepele permanent zorgt voor een betere valling. De langste uitvoering is 'Femme'. De coupe is in de breedte uitgewerkt. De basiscoupe is ook hier vierkant en de nekpartij wederom kort opge knipt. Een steviger permanent zorgt voor een sprankelende beweging in het haar. Voor alle uitvoeringen geldt dat kleur belangrijk is zoals blond en zachtrood. 'Neo-Sauvage' van de Haute Coiffure verrassing kan zorgen. Intercoiffure zelf houdt het daarvoor op warme roodtinten en warm blond. Kort haar blijft ook de trend, voor mannen. De man, die met zijn tijd meegaat, besteedt zorg aan zijn uiterlijk. Een permanent of een kleur in het haar zijn hem zodoende niet vreemd. In tercoiffure geeft hem een kapsel zonder schei ding met een korte nekpartij en haar dat uit het gezicht wordt gewerkt. De schaar en de coupe- schaar komen er weer aan te pas. De Haute Coif fure Franpaise Iaat haar mannenlijn bovenop iets langer dan het afgelopen seizoen, maar wel weer met ook die korte nekpartij. Wat de kleu ren voor de mannen betreft: blond is erg in of een natuurlijke haarkleuring met lichte pun tjes. GERDA BOERSMA 'Interfashion' van Intercoiffure Mannenlijn van Intercoiffure

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1987 | | pagina 15