groenteman
biedt
helpende
hand
rat a ft ft#
PASTA
IN OPMARS
viva italia
in de keuken
grieks welkom
met courgettes
WINTERLIJN
iH
PZC/ vrijdagkrant
15
\sMSt a-machine
ityeedwals
raviolisetje
ligne structure
interfashion
hij en haar
IRIJDAG 2 OKTOBER 1987
Wat moet ik die mensen in
hemelsnaam
óorzëtten", is een kreet die niet
:lden wordt geslaakt als
S ;volg van een spontane'kom
JLii eehs bij óns eten'. Met het
a^en van de bewuste dag
ts; 18 ordt creativiteit zwaar op de
20 af-roef gesteld. Het haastig
v.; 25»orbladeren van kookboeken
afk.);i de hoop een onovertroefbare
rgte andst te doen geeft enkel nog
bijleer verwarring en strekt
4 ;nuwen tot het uiterste,
venv I
1 °P e groenteman daarentegen
vaiigeft het succes en vooral het
e: Miezier van zijn klanten voor
ff; 'tren: „waterkers mevrouw?,
bok- kker door de roomboter met
lech-;n beetj e worcestersaus, een
n dfardgekookteidooiertjeerdoor,
;voe-
dan heeft u een heerlijke
kruidenboter voor bij een
drankje. En wat dacht u van
raapsteeltjes, voor een fijne
soep? U voegt er een beetje
kerrie en wat room bij en u heeft
een heerlijk gerecht. Als
hoofdgerecht misschien
aubergines, met Italiaanse kaas
en misschien een meloentje toe.
Dergelijke produktgerichte
groentemannen, met gevoel
voor de behoeftes van hun
klanten zijn overal in het land
aanwezig.
Bovengenoemde groente en
fruit zijn allen tot en met oktober
verkrijgbaar en bovendien erg
makkelijk te verwerken. Voor
diegenen wiens zucht naar
originaliteit onverzadigd blijft is
er de vliegende schotel ofte wel
'patisson'. De aanduiding
'vliegende schotel' van deze
pompoenachtige is te danken
aan de platte vorm en de witte
kleur. Als neef van de courgette
en de komkommer, heeft
patisson geen uitgesproken
een gehakt-rijst-tomaatmengsel
in de oven met kaas
gegratineerd is een geliefd Frans
gerecht. Misschien voor de
volgende - originaliteit vergende
- gelegenheid?
De afgelopen week was er volop
smaak, waardoor combineren
met kruiden en ander groenten
goed te doen is. Hoewel alle
recepten voor courgette op de
'schotels' van toepassing zijn,
moeten ze wel geschild en ontpit
worden. Patisson gevuld met
aanvoer van aandi jvie, spinazie
en courgette, die allen erg
goedkoop waren.
De aanvoer van spruiten begint
langzaam op gang te komen. De
prijs van deze eerste kleine
spruiten is laag. Van bloemkool
is de aanvoer gedaald, maar de
prijzen zijn nog redelijk laag.
De nieuwe slasoorten als lollor
rosso, eikebladsla en radicchio
rosso zijn goedkoop evenals de
smaakvolle nieuwe cherry
tomaat.
Ook de gewone kropsla is er
volop en niet duur. Wilt u de
salade voor de variatie opfleuren
met een andere paprikakleur,
dan is er de witte paprika die op
dit moment niet duur is.
De fruitmarkt levert veel
bramen tegen een leuke prijs, en
de laatste Nederlandse
meloenen. Bij de appels stijgt de
aanvoer van Cox's die niet duur
is. Alkmene is er volop tegen een
redelijke prijs.
ERIC TRU F F IN O
v, e|
;esd;
g; 21
>ege-
;der-
niet
;ndt
50 in i
run! I
be
oper
il; f
t; 73
;itel;
n; 81
kjes
80?
prijs
i eer
s. P
Ulll
rief-
laeAe Pas^a is ontegenzegge-
-f lijk in opmars. Dat het
ier niet om broodbeleg gaat
laar om de deegwaren die wij
rqé&er gemakshalve op de
__rote hoop van maccaroni
rhoven zult u al wel hebben
ngeegi®pen. Sommigen van ons
nJsljn hu zelfs zo ver dat zij niets
ndjrs meer op het bord wil-
'j,.:n ^hebben dan deegwaren
an éigen makelij.
igeonder het fabriekswerk te
kort te willen doen moeten wij
ïggen dat ze daarin niet ge-
eel pngelijk hebben. Een ge-
ik is dat je op het ogenblik
oor niet al te veel geld de ap-
aratuur aan kunt schaffen
oor het Italiaanse koken.
Spectra-groep bijvoor-
6 eeld, een landelijke club van
"-'inkoliers in huishoudelijke
lalrtikelen, heeft bijvoorbeeld
™en erg aardige pasta-machine
'eli het assortiment van het
ïerk Ampia waarmee j e in een
1 ifiuiri van tijd een deegplak
be'mt8vert in keurige tagliatelle,
fint-maccaroni. Het ma-
aei hiehtje, dat wel wat doet den-
f;en aan grootmoeders mangel
eeft vaste rollen, zodat het
L-n- iet mogelijk is er andere vor-
ten mee te maken. Daar staat
egegover dat modellen met
erwisselbare rollen wat duur-
•0* zijn en dat je over het alge-
tïïftel zelden van vorm, en dus
an rollen, verandert. Het ap-
.tio®$aj&t, dat u in staat stelt uw
Eigëh groene (spinazie) of rode
anjcoittaten)linten te maken
eetfcel f 69 kosten.
:t. t'tS
3 nBn machinerietjes u in
taan stellen in een handom
draai de meest professionele
.leeglinten te maken het kne-
van het deeg is toch een
verkje dat velen graag aan een
ïei^l
ander overlaten. Dat geknijp in
zo'n meelbal en al die klontjes
deeg die aan je handen blijven
kleven dat is iets waar niet ie
dereen even gecharmeerd van
is.
Blijkbaar kennen de Italianen
dit probleem. In elk geval kun
je daar deegmachines kopen
die het kneedwerk van je over
nemen. Vogels Agenturen in
Valkenswaard importeert een
erg handige die bovendien
voor zijn aandrijving niet af
hankelijk is van het stopcon
tact. Net als bij de pathéfoonzit
er een stevige slinger bij waar
mee de 'kneedwals' wordt aan
gedreven. Deze Impastar van
het merk Marcaro kunt u na
tuurlijk ook gebruiken voor
het kneden van brood- of zand
taartjesdeeg. Het apparaat
staat voor f74,50 in de winkels.
Dit speciale spaghettibord heeft een handige uitsparing in de rand.
Ook zonder allerlei diepte-in
vesteringen te doen kun je met
eenvoudige middelen wat
meer avonturen met de Ita
liaanse keuken. Wie het leuk
lijkt zelf eens ravioli te maken
met allerlei verschillende vul
lingen hoeft daar echt geen in
gewikkelde machine voor te
kopen. Met een simpel steek-
vormje kun je goed rondjes uit
snijden die je voorzien van een
lepeltje vulling dichtklapt.
Heb je eenmaal de slag te pak
ken dan is het een fluitje van
een 'lire'. Een ander handig
hulpje is een deegradertje om
langs rechte lijnen te snijden of
goed de bodem voor een pizza
pas te maken voor de vorm. De
Spectra-winkels hebben deze
twee hulpjes, samen met een
spaghettilepel en een spaghet-
ti-maatje te koop in een setje.
Voor f 16,95 bent u de man, een
prijs waarvoor je het ook nog
eens cadeau kunt doen.
SJOERD VAN DER MEULEN
Weegmachine 'Impastar' met kneedwals van Marcaro.
Om deze tijd van het jaar
zijn er volop courgettes en
aubergines, twee aan elkaar
verwante vruchten of groen
ten die heel populair zijn in
Griekenland en de Balkanlan-
den. Aubergines vormen de
basis van de bekende moussa-
ka maar ze kunnen ook op vele
andere manieren worden toe
bereid. Er kan bijvoorbeeld
een soort confiture van'wor
den gemaakt die traditioneel
ingestelde Grieken hun bezoe
kers als welkom aanbieden. Er
verschijnt dan een dienblad
met de confiture, lepels en gla
zen water. De bezoeker eet een
lepel van de lekkernij, drinkt
het water op en zet het glas
met de lepel erin terug op het
dienblad. Na de gastvrouw en
gastheer gejuk te hebben ge
wenst krijgt de gast vervol
gens een drankje aangeboden.
Courgettes zijn onder meer lek
ker in stoofpotten. Omdat ze er
nu in overvloed zijn is het aan
te raden er wat in te vriezen,
want stoofpotten zijn een goe
de winterkost. In het recept
dat hier volgt hoort eigenlijk
Griekse basilicum, een geurig
kruid dat de Grieken in potten
kweken en veel gebruiken. Bij
Griekse restaurants staan die
potten vaak op de binnen
plaats. Je hebt er maar een
paar takjes van nodig. Bij ge
brek aan verse (Griekse basili
cum) moeten we ons behelpen
met de gewone, desnoods in ge
droogde vorm. Het zijn vaak
deze kleine dingen die een ge
recht maken en er in dit geval
die specifiek Griekse smaak
aan geven.
Stoofpot van lamsvlees met
courgettes.
Ingrediënten: 3 pond lams
vlees, bijvoorbeeld schouder, 3
fijngehakte uien, 3 teentjes
knoflook, 4 kleine of 2 grote
courgettes, 4 eetlepels olijfolie,
4 grote tomaten, een paar wor
telen, een paar pastinaken of
een in roosjes gesneden kleine
bloemkool of broccoli, 1 kopje
zeer fijngehakte peterselie, een
paar takjes verse basilicum, 2
pepers zonder de pitten en in
kleine stukjes gesneden, peper
en zout. Bereiding: snij over
tollig vet van het lamsvlees en
maak het vlees goed droog.
Snij het dan in stukken ter
grootte van een aardappel.
Verhit de olie en bak het vlees
aan alle kanten bruin. Voeg de
uien en de fijngesneden kno
flook toe en bak onder voortdu
rend roeren door tot ook de
uien glazig zijn. Het is ook mo
gelijk de uien even apart te
smoren. Doe alles nu over in
een casserole met deksel en
doe er de tomaten, pepers, ba-
Aubergineconserven
Ingrediënten: kleine, rijpe au
bergines, geblancheerde
amandelen, suiker, stukje ka
neel, kruidnagelen en een ci
troen. Bereiding: de hoeveel
heid suikersiroop die nodig is
hangt af van het aantal auber
gines dat u wilt conserveren.
De verhouding voor de siroop
is in ieder geval 3 delen suiker
op 1 deel water. Daarbij moet u
rekening houden met het inko
ken van de siroop. Zet water en
suiker op met een stukje ka
neel, de kruidnagelen (aantal
naar smaak) en een eetlepel ci
troensap en kook tot een stro
perige massa ontstaat. Maak
intussen de aubergines schoon
en kook ze in gezouten water
net gaar. Ze moeten niet te
silicum en de peterselie bij.
Breng de inhoud van de pot op
smaak met peper en zout en
laat alles zachtjes sudderen tot
het lamsvlees bijna gaar is.
Doe dan de in schijfjes gesne
den wortelen en pastinaken er
bij. Als u ook nog de bloemkool
of broccoli bij het vlees wil
doen dan kan dgt een minuut
of tien na de wortelen. Zodra de
groente beetgaar is kan het ge
recht worden opgediend. Het is
ook mogelijk aardappelen mee
te koken, maar dan wel uitkij
ken dat die niet te gaar worden
want dan wordt de stoofpot zo
papperig. Zowel mét als zonder
aardappelen kan deze stoofpot
met rijst worden gegeten. Maar
zonder rijst kan ook want het is
een machtig gerecht.
zacht zijn. Haal ze uit het water
en droog ze af. Druk nu in elke
aubergine één geblancheerde
amandel en leg ze dan in de sui
kerstroop. Breng de siroop
weer aan de kook en neem de
pan van het vuur. Laat de si
roop afkoelen. Neem de auber
gines uit de siroop en laat ze
uitdruipen. Breng de siroop
weer aan de kook en doe de au
bergines erbij. Laat alles afkoe
len en breng siroop met auber
gines weer aan de kook. Her
haal het procédé van koken en
afkoelen nog een paar keer.
Doe de aubergines met de sui
kersiroop na de laatste afkoel-
periode in gesteriliseerde gla
zen potten en sluit die lucht
dicht af.
RIEN VAN REEMS
het haar
blijft
kort
Frankrijk is van oudsher het land van coutu
re en elegance waar niet alleen beroemde
ontwerpers van kleding vandaan komen maar
waar ook de nieuwste haarmodelijnen voor de
vrouw gecreëerd worden. Tot 1945 waren het
bekende couturiers die zich naast kleding ook
bezighielden met kapsels. Na die tijd besloot
een vijftal vooraanstaande kappers in Parijs
dat het tijd werd dat die couturiers zich hielden
bij hun vak: het ontwerpen van kleding. Hier
door ontstond het Syndicat de la Haute Coiffu
re Fran^aise et Coiffure Création, kortweg
SHCF. Het werd het begin van een nieuwe sa
menwerking tussen mode-ontwerpers en fabri
kanten van haarcosmeticaprodukten, waarbij
de voornaamste doelstelling werd twee maal
per jaar een nieuwe haarmodelijn te lanceren.
Sinds die tijd brengt de Haute Coiffure Fran-
ijaise elk jaar in februari en in september een
nieuwe lijn voor respectievelijk zomer en win
ter.
In totaal heeft de Haute Coiffure zo'n 1700 leden,
verspreid over de hele wereld. De Nederlandse
sectie met ruim 45 leden stamt uit 1946 en is op
gericht in Den Haag. Stuk voor stuk hebben de
leden zich tot taak gesteld de officiële Franse
modelijn in Nederland te presenteren, waarbij ze
wel altijd zorgen voor een eigen aanpassing.
Deze week werd in de RAI in Amsterdam de
nieuwe winterlijn '87/'88 gepresenteerd voor
vakgenoten en de modepers.
Intercoiffure Nederland heeft op zeker gespeeld
met betrekking tot haar nieuwe haarmodelijn.
Interfashion wordt gekenmerkt door een klas
sieke belijning die zowel geschikt is voor jonge
meisjes als de rijpere vrouw.
Er zijn variaties met glad haar en met licht gol
vend haar; de lengte kan kort tot halflang zijn.
Het gezicht moet echter altijd vrij blijven. Volu
me rondom het hoofd wordt verkregen met be
hulp van een lichte ondersteuning. De bovenha
ren zijn relatief lang gehouden en bij de korte
kapsels is de nekpartij niet hoog opgeschoren,
maar kort geknipt.
Misschien dat kleur bij 'interfashion' voor wat
'Femme' van de Haute Coiffure
Het haar blijft kort en wordt uit het gezicht ge
dragen. Dat zijn de voornaamste kenmerken
van de nieuwe haarmodelijn die voor diegenen
die al wat langer meelopen op de aardbol niet
spectaculair nieuw te noemen is.
De kapsels harmoniëren met het huidige mode
beeld vindt de Haute Coiffure en elke modebe
wuste vrouw, die hqudt van makkelijk te onder
houden kapsels zal zich dus met Ligne Structure
op haar gemaak voelen.
Zoals de laatste jaren gebruikelijk heeft ook de
ze lijn drie uitvoeringen ,want er wordt rekening
gehouden met verscheidene type vrouwen.
De versie 'Neo-sauvage' is de meest korte van de
drie. Het kapsel is in laagjes geknipt en naar ach
teren gekapt. De nekpartij is opgeknipt, de voor
kant vrij plat met een redelijke lengte waardoor
een speels volume ontstaat. De punten zijn uit
gedund.
'Teenager' is een creatie met volume in de breed
te waarbij de pony luchtig is uitgedund. De zij
kanten zijn vaag gehouden, de nekpartij is kort
en vierkant. Een soepele permanent zorgt voor
een betere valling.
De langste uitvoering is 'Femme'. De coupe is in
de breedte uitgewerkt. De basiscoupe is ook hier
vierkant en de nekpartij wederom kort opge
knipt. Een steviger permanent zorgt voor een
sprankelende beweging in het haar.
Voor alle uitvoeringen geldt dat kleur belangrijk
is zoals blond en zachtrood.
'Neo-Sauvage' van de Haute Coiffure
verrassing kan zorgen. Intercoiffure zelf houdt
het daarvoor op warme roodtinten en warm
blond.
Kort haar blijft ook de trend, voor mannen. De
man, die met zijn tijd meegaat, besteedt zorg
aan zijn uiterlijk. Een permanent of een kleur
in het haar zijn hem zodoende niet vreemd. In
tercoiffure geeft hem een kapsel zonder schei
ding met een korte nekpartij en haar dat uit het
gezicht wordt gewerkt. De schaar en de coupe-
schaar komen er weer aan te pas. De Haute Coif
fure Franpaise Iaat haar mannenlijn bovenop
iets langer dan het afgelopen seizoen, maar wel
weer met ook die korte nekpartij. Wat de kleu
ren voor de mannen betreft: blond is erg in of
een natuurlijke haarkleuring met lichte pun
tjes.
GERDA BOERSMA
'Interfashion' van Intercoiffure
Mannenlijn van Intercoiffure