de kwaliteit van moezel wijn courgettes in vele variaties aan tafs/ MELK gerechten uit noord-afrika kaart CULINAIRE TIPS VOOR FRANKRIJK KROEGBAAS IN EIGEN TUIN familie kippesoep PZC/ vrijdagkrant 13 riesling de markt gezond en zijn vrouw makkelijk een, twee of drie flessen. Ik heb daar wel eens een opmerking over gemaakt, maar kreeg steevast te horen dat Moezel wijn gezond is. De Romeinen noteerden dit reeds, en in de tijd van de zeilschepen werd Moezelwijn vaak meegenomen als middel tegen scheurbuik. Bovendien schijnt deze wijnsoort, zo ver telde men mij, te helpen tegen onder andere nier- en galste nen. Bij herhaling ook werd ik gewezen op de hoge leeftijd van bejaarde moeders en an deren die hun leven lang veel Moezelwijn gedronken had den. Zelf echter drink ik Moe zelwijn niet omdat deze ge zond zou zijn, maar omdat ik hem lékker vind: minder zoet en vlak dan veel andere Duitse soorten, met een frisse vief heid, een aantrekkelijk par fum (vaak bloemetjesachtig) en relatief weinig alcohol. Voor warme zomeravonden is dit een ideale wijn. Eén probleem echter doet zich voor: er is Moezelwijn en Moe zelwijn. De beste soorten wor den in de vallei zelf gewon nen, van steile leisteenhellin gen en de Riesling-druif. Er bestaan echter ook Moezeis van vlakke plateaus waar geen leisteen te vinden is, en waar andere, mindere nobele druivetypen staan aange plant. Dit soort Moezel heeft veel minder persoonlijkheid en niveau - maar is goedko per. En domineert daarom de schappen, stellingen en prijs lijsten van talrijke wijnleve ranciers. Toch is echt goede Moezel wijn beslist te vinden. Men moet alleen bereid zijn wat meer te betalen - ik schat vanaf circa 7,50 - en heel attent te wezen op de gebruikte druivesoort, de Riesling dus. Liefhebbers van Moezel (en Rijn-)wijnen doen er trouwens goed aan om alvast de 'Wijnatlas van Rijn en Moezel' op hun verlanglijst je te plaatsen. Dit 360 pagina's tellende werk van Robert Leenaers en Hans Jorissen verschijnt in september en geeft onder meer de namen van alle betere Duitse wijnpro ducenten, ook die langs de Moezel. De uitgever is Het Spectrum. HUBRECHT DUIJKER (RIJDAG 4 JULI 1986 Ja de uitzending van een 1 televisierubriek over ko- fcen. vroeg men mij in de studio laar die 'vreemde komkom mers'. De komst van allerlei e: otische groentesoorten is ook B snel gegaan, dat niet ieder- l'n ze al kent. De courgette ■jvoorbeeld is een pompoen- pthtige (net zoals komkommers ei meloenen), die al weer een [jdje in Nederland wordt ge leld, maar nog niet zo is inge- argerd. Niet alleen de consu lent maar ook groentemannen illen je soms nog wel eens aterig aankijken als je om dat 'ort dingen vraagt, i ieder geval, de courgette is in dikkere en kortere vrucht an de komkommer, ze is don- argroen en glad en de huid irtoont vele gele spikkeltjes, e worden met schil gegeten op llerlei manieren: gevuld, ge- oofd, gesmoord, gebakken, in larten of in soepen. De komen- e weken - in juli - is het de tijd p ze eens te proberen omdat ze dan goedkoper worden. Immers, het glasseizoen (ze worden hoofdzakelijk in kassen geteeld) en het vollegrondsseizoen over lappen elkaar dan. Courgettes wegen tussen twee en vier ons. Ze worden in jonge toestand geoogst, omdat ze dan lekker en stevig zijn. Courgettes kunnen veel en veel langer en zwaarder worden, maar dan zijn ze zacht en bevatten te veel zaad. Courgettes zijn heerlijk in een ratatouille. Snijd ze in blok jes en smoor ze in olijfolie samen met aubergine, paprika, to maat, ui en knoflook. Goed en pittig kruiden! Met in dunne plakjes gesneden courgette is ook, op een hele creatieve ma nier, een mooie quiche (hartige taart van bladerdeeg) te bak ken. Veel mensen hebben de courget te leren kennen op hun vakan ties in Zuid-Europa. Vooral in Italië (zucchini) heeft men geraf- finneerde receptjes voor deze lekkere groente. Bak de dunne schijfjes eens met een uitje en knoflook licht glazig en giet dan wat witte wijn in de pan. Wan neer het vocht bijna is ver dampt, giet u room in de pan en laat dit wat indikken. Kruiden met bijvoorbeeld estragon en/of rozemarijn, peper en zout. Ook leent de courgette zich heel goed om over de lengte in twee ën te snijden, enigszins uit te hollen, even te blancheren en hierna te vullen met gehakt. Daarna wat kaas erover strooi en en laten gratineren in een hete oven of onder de grill. Ove rigens is met een goede vinigret- tesaus van de in zeer dunne reepjes gesneden, even geblan cheerde courgette een heerlijke salade te maken. De Nederlan der eet twee ons courgettes per jaar; sinds 1981 is de consump- tie van 1,4 miljoen kilo naar drie miljoen kilo in 1985 gestegen. Door het mooie weer van de laatste weken is er een ruim en gevarieerd aanbod van groente en fruit op de markt. De eerste Nederlandse suikermais is te verwachten, er zijn kersen, kruisbessen, morellen en later in de maand heerlijke blauwe bessen. Ook hierover, als het aanbod wat groter en qua prijs ook interessant is, volgt de ko mende weken meer nieuws. Op de veilingen komen we op dit moment verder de volgende produkten tegen: Komkommers zijn bij een heel groot aanbod spotgoedkoop en dat geldt ook voor de in prijs gedaalde (vlees)tomaten. Groe ne paprika is bij een groter aanbod in prijs gedaald en rode paprika is bij een eveneens ge stegen aanbod ietsje gestegen. Alle slasoorten, inclusief de -knapperige ijsbergsla, zijn qua prijs op hun minimum niveau beland. Radijs, in het rijtje van saladegroente, is eveneens zeer goedkoop. Van koolsoorten zijn bloemkool, rode kool en spitskool heel voor delig en boskroten doen mee in dat rijtje. Aubergines en cour gettes zijn bij een groter aanbod goedkoop. Aardbeien zijn er nu in voordelige pondsdozen en de nieuwe aardappeltjes zijn in prijs gedaald. Andijvie, spinazie en postelijn zijn voor bodemprijzen op de veilingen verkocht en mogen in de winkel niet veel kosten. Bos- peen, de topper van dit seizoen, is fors in prijs gedaald. Venkel is al goedkoper en ook broccoli zal de komende weken verder da len. P1ETER HARCKSEN Wijndorp in het Moezeldal De familiesoepen van Unox hebben weer gezinsuitbrei ding ondergaan. Nadat de fami lies Erwtensoep en Bruine Bo nensoep zich in de 1,3-literuit- voering een vaste positie op de soepenmarkt hadden veroverd, kwam daar in mei vorig jaar de familie Tomatensoep bij en ook die telg vond gretig aftrek. Re den voor Unox om nu ook een familie Kippesoep op de wereld te zetten. Meneer Unox meldt, dat het niet zomaar een soepje is geworden waar de kip even overheen is gevlogen, maar dat we er heuse stukjes kip en echte groenten in terugvinden. De ad viesprijs: ƒ3,16 per blik. meins kerkhof ontdekt, met op de grafstenen dikwijls wijnbeelden: deze geven aan dat de Romeinen in kwestie welvarend waren dankzij wijn. Moezelwijn heb ik langs de Moezel leren drinken, zowel in kelders als op beschaduwde terrassen bij warm weer. Mijn consumptie echter bleef ver achter bij die van de wijnbou wers. Deze dronken meestal geen wijn aan tafel, of bij uit zondering, maar wèl op andere momenten. De fles ging vaak om 10 a 11 uur 's ochtends open voor een glas of twee, in plaats van koffie. En na het werk gebruiken een wijnboer bijna perfect voedsel De meeste consumptiemelk wordt thans in karton verpakt. Een der mooiste wijngebie den ter wereld is het Duit se Moezeldal. Ik kom er sinds 1970, en elke keer weer raak ik onder de indruk van deze prachtige vallei met zijn vele bochten, zijn steile groene hellingen en zijn romantische dorpen. Al in de Romeinse tijd moet de Moezel hier mooi zijn geweest, want uit die periode stamt een lang ge dicht, 'Mosella'. Het waren ook de Romeinen die hier zo'n tweeduizend jaar geleden de wijnbouw ontwikkelden. 71 r moet minder melk worden li geproduceerd in de EG. Dat sbeurt ook. Het jaarverslag an de Koninklijke ederlandse Zuivelbond FNZ :kent uit dat vorig jaar in ons ind bijna anderhalf procent linder werd afgeleverd aan de ibrieken. De Nederlandse lelkstroom bedroeg niettemin ïim 12 miljoen ton. De emiddelde Nederlandse lelkkoe wordt trouwens nog ;eeds produktiever. Vorig jaar iverde ze 5.300 kilo. Dat is unstig. De boer kan met linder koeien toe om de oeveelheid melk te leveren die em is toegewezen. Dat scheelt em in zijn kosten. en deel van de melk wordt op nige honderden boerderijen tot aas en boter verwerkt. Net als het verleden, al is de pparatuur wel moderner eworden. Ook verkoopt een antal boeren rauwe melk vers an de koe aan consumenten ie de moeite nemen daarvoor aar de boerderij te gaan. laar de overgrote meerderheid an de melk wordt afgeleverd an de zuivelfabrieken. En van ie melkstroom wordt bijna 90 rocent verwerkt in fabrieken ie het eigendom zijn van oöperatieve verenigingen van oeren. Dezer dagen is herdacht at in het Friese plaatsje Warga onderd jaar geleden de eerste oöperatieve üivelonderneming werd pgericht. Van de 131 'ederlandse zuivelfabrieken 'orden er 109 coöperatief eëxploiteerd. an alle Nederlandse melk ördt ruim 14 procent in de ibriek verwerkt tot onsumptiemelk, de befaamde dtte motor. Dat voertuig wordt heel wat types geleverd, bijvoorbeeld als volle melk, met en vetgehalte van 3,5 procent, ls halfvolle melk met 1,5 Wijn was voor hen een pri mair produkt, en bovendien kon je er goed geld mee ver dienen. Bij het Moezelplaatsje Neumagen heeft men een Ro- ALFRED VAN DIJK procent vet en als magere melk met 0,05 procent vet. Als de melk van de koe komt is het vetgehalte 4,16 procent. Het wijzigen van het vetgehalte wordt standaardiseren genoemd. Vet is maar een van de stoffen die de melk bevat. Men treft er vrijwel alle voedingstoffen in aan die voor de mens noodzakelijk zijn. Bovendien zitten ze in onderling gunstige verhoudingen in de witte motor. Er is zelfs een overmaat aan nuttige stoffen. Daarom kan melk tekorten daaraan in andere levensmiddelen aanvullen, zeggen voedingsdeskundigen. Melk is bijna volmaakt. Er zit alleen maar wat weinig ijzer, vitamine C en vitamine E in. Die dienen we uit granen, groenten en vlees te putten. Het standaardiseren en verpakken zijn niet de enige bewerkingen die consumptiemelk in de zuivelfabriek ondergaat. Ze wordt ter verhoging van de houdbaarheid gesteriliseerd of gepasteuriseerd. Door verhitting worden ziektekiemen onschadelijk gemaakt. Bij het pasteuriseren verhit men de melk gedurende 15 tot 20 seconden tot 73 graden Celsius. Steriliseren duurt tien minuten bij een temperatuur van 110 tot 120 graden. Melk kan zeer lang houdbaar worden gemaakt door het UHT-procédé. Daarbij wordt ze heel kort, één tot vijf seconden, verhit tot 135 a 140 graden Celsius. Volle en halfvolle melk worden in de fabriek bovendien gehomogeniseerd. Hierbij wordt het vet in de melk heel fijn verdeeld, zodat het niet gaat opromen. Magere melk wordt niet gehomogeniseerd. Er zit immers nagenoeg geen vet in. Ali de klemtoon op de tweede lettergreep is afkomstig uit Tunesië. Hij is altijd werkzaam geweest in de horeca, spreekt vloeiend Frans en Duits en steeds beter Nederlands. Sinds kort woont hij in Nederland. Ali wil graag een eigen zaak begin nen. Daarom werkt hij zo hard als hij kan. Op het ogen blik heeft hij twee bazen. Bij de een werkt hij overdag en bij de ander 's avonds. Het is keihard werken, maar hij doet het opgewekt want hij heeft een vast doel voor ogen. Bovendien stuurt hij nog geld naar Tunesië voor het onder houd van zijn ouders en de studie van zijn broers en zus sen. Dat is solidariteit die voor Ali vanzelfsprekend is maar waar wij nogal van op kijken. Ik moest aan Ali den ken bij het verschijnen van een etnisch kookboekje geti teld: „De Marokkaanse keu ken bij u thuis". Tussen de Marokkaanse en Tunesische keuken is nogal wat verschil, maar er zijn ook overeenkomsten. Evenfris tus sen Ali en Hachemi Moumen. De laatste kwam vijfentwintig jaar geleden uit Casablanca naar Nederland met dezelfde bedoeling als Ali. Hij was toen 18 jaar en ging aan de slag in de horeca. Net als Ali kookt hij zoals het in zijn land door de mensen thuis wordt gedaan, zonder poespas, eerlijk maar heel erg lekker. Van Ali kreeg ik een recept voor Kefta, een Arabisch gerecht dat ook in Turkije en Griekenland be kend is onder de naam Köfte. De andere recepten zijn uit het Marokkaanse boekje van Ha chemi Moumen. Met de komst van islamitische slagerijen is het overigens niet moeilijk meer om aan ingre diënten te komen voor de Noordafrikaanse keuken. Kefta Ingrediënten: 250 runderge hakt, 2 eieren, 4 gekookte aardappelen, 1 eetlepel toma tenpuree, 1 Spaanse peper (lombok) of 2 eetlepels sambal, 1 bosje peterselie, 3 teentjes 150 gram boter, 2 uien, zout, peper, pakje saffraan, 4 kopjes rijst. Bereiding: het lamsvlees zachtjes in de boter aanbra den. Hierna gehakte uien, pe per, zout en saffraan toevoe gen en een kwartiertje laten sudderen. Daarna een liter wa ter en de rijst toevoegen. Zachtjes laten koken tot de rijst gaar is. Rijst-selderijsalade Ingrediënten: 500 gram toma ten (gepeld en in plakjes), 1 flinke Egyptische ui (rode ui, genipperd), 1 banaan (in plak jes), 1 stengel bleekselderij (ge- knoflook, peper, zout, paneel- meel en een scheut plantaardi ge olie. Bereiding: meng ge hakt, eieren, aardappelen, to matenpuree, gehakte peper, gesnipperde knoflook teentjes, paneermeel en peterselie met zou en peper door elkaar en vorm er platte koeken van met de diameter van een koffiekop je. Verhit de olie in een koeke- pan en bak de kefta bruin en gaar. Serveren als snack of in de plaats van vlees bij een rijstschotel. Lamsvlees met rijst Ingrediënten: 1 kg lamspoulet, kookt, in reepjes), 1 krop sla, 250 gram gekookte rijst, vinai grette saus (mengsel van 4-5 gesnipperde shalotjes, sap van 1 citroen, olijfolie naar smaak, 1 theelepel Franse mosterd, 1 theelepel zout, 1 theelepel pe per, 1 eetlepel natuurazijn en 1 eetlepel gehakte peterselie). Bereiding: alle ingrediënten voorzichtig door de vinaigret- tesaus scheppen en op de blaadjes sla leggen. 'De Marokkaanse keuken bij u thuis'. Hachemi Moumen. Uitgeve rij Kosmos, Utrecht. Prijs 12,90. ISBN 90 215 1482 6 RIEN VAN REEMS Voor wie naar Frankrijk gaat en van wijn en lekker eten houdt, drie tips. De eerste tip geldt voor degenen die ook nog eens lekker willen koken in Frankrijk. Bij Van Dishoeck verscheen al weer enkele jaren geleden het boek 'De Regionale Keuken van Frankrijk'. Ieder deel van dit land wordt daarin niet alleen in prachtige fotografie beschreven, maar ook nog eens op de keuken beschouwd. Streekgerech- ten, tips over typisch beroemde produkten uit die streek en een reeks recepten, die uiteraard met beperkte middelen soms wel wat geïmpro viseerd gemaakt moeten worden, maar wel heel authentiek zijn. De twee andere tips zijn vooral voor de wijnlief hebber. Bij Reader's Digest verscheen de Wijn reisgids voor Frankrijk, die heerlijk verhalend en verlucht met veel foto's en kaartjes een inzicht geeft in de wijncultuur per regio. Aan trekkelijk vormgegeven. Dat laatste is de tegenvaller van het wat serieuzer getoonzette Wijnreisboek voor Frank rijk, van Alexis Lichine. Een uitgave van Kos mos. Wel veel systematischer dan het eerder genoemde reisboek. Bovendien geeft deze laat ste gids ook nog wat namen en tips van restaurants en hotels. Nu het mooie weer er dan toch eindelijk is, wordt ook onze dorst groter. Zelfs mensen die niet dagelijks bier drinken plegen op zonnige, warme dagen nog wel eens te verzuchten, dat ze nu wel zin in een lekker koud pilsje zou den hebben. Bier als dorstlesser dus en wie zou er durven ontkennen dat er op die momenten nog iets boven een echt getapt pilsje gaat. De meesten van ons zullen zich ook dan echter moeten behelpen met een blikje of een flesje uit de koelkast. Toch kan het soms anders. Examen-feestjes, barbecue avondjes of gewoon een ver jaardag kunnen een extra- feestelijk tintje worden gege ven door een zogenaamde thuistap te installeren. Heine- ken heeft de slijterijen verblijd met een zeer handzaam tapje van tien liter, waaruit zo'n 45 pilsjes gehaald kunnen wor den. Met een koelmantel blijft het gerstenat prima op tempe ratuur (6 tot 8 graden). Voor het tweede vaatje hoeft de koelkast niet meer ont ruimd te worden, want er kan nu gebruik worden gemaakt van een thermohoes die ervoor zorgt dat het vaatje nog ruim zes uur op temperatuur blijft. De thuistap kan voor een tien tje bij de slijter worden ge huurd, is voorzien van een gebruiksaanwzijging en kan inclusief een vaatje van tien liter (prijs: tussen de 30 en 35 gulden) eenvoudig worden geïnstalleerd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1986 | | pagina 13