óók suikerbrood op de grootste spruitenveiling P zilte groenten uit zeeuwse stromen kleine groente groot genoegen de smaak van zout aan taf al BOTH pzc/ vrijdagkrant c schaalen Schelpdieren 13 lamsoren zeekraal toekomst de markt pmnemet voor kleine huishoudens hamburger sponzen r *- stoomapparaat IJDAG 6 JUNI 1986 at kun je doen als je ziet dat de belangstelling voor een of twee produkten aag afneemt terwijl er wel ngstelling bestaat voor de ie sortering in de grote age van de concurrent? Het [woord ligt voor de hand: [beren net zo groot te den. Die gedachte bracht tien jaar geleden een al kwijnende groente- en tveilinkjes in en rond terdam noodgedwongen iter tot elkaar. :en stond er nog beroerder rdan de ander. Zo haalden wee, die in Oud-Beijerland n het Westbrabantse ïaart die alleen in hardfruit en, samen niet eens een omzet van vijf miljoen len. Met de vier andere rendrecht, Rotterdam alhaven, Oostvoome en jndrecht) werd besloten tot fusie. De zes concentreerden rtaan alle handel op één te veiling: die in ■endrecht. precies tien jaar later, is die ing niet meer weg te denken iet Nederlandse ibouwwereldje. De cijfers :ken boekdelen. De zes den tien jaar geleden samen omzet van krap 100 miljoen en, nu is dat het dubbele: miljoen. Het aantal gevoerde produkten was op twee handen te tellen, iu ijn het er meer dan honderd. Deze maand nog is er gele genheid twee groenten Jan de Zeeuwse schorren te |ten: zeekraal en lamsoren, uiten Zeeland en de Zuid- ollandse eilanden zijn deze ilte traktaties niet of nauwe lijks bekend. Helaas zijn se- Sèert de uitvoering van de Del- lawerken en het verdwijnen ■an uitgestrekte schorrenge- lieden de wilde zeekraal en lamsoren schaars geworden In is de Westerschelde door de Vervuiling als vindplaats ver loren gegaan. Gelukkig wor- len pogingen in het werk ge vleid om beide zeegroenten te leien, voorlopig nog op kleine Schaal zodat de prijzen pittig •lijven, maar wellicht dat linnen een paar jaar deze Ppische Zeeuwse produkten F ruimere mate verkrijgbaar [uilen zijn. Er is sprake van [en nieuw bedrijf dat in Zee- nd de teelt van lamsoren >'il aanvatten en de ontwik met oesters of mosselen. Maar zeekraal is ook heel lekker met een biefstukje en even gekook te en daarna gebakken kriel aardappeltjes, terwijl lamso ren spinazie kunnen vervan gen. Onlangs verscheen in de serie Spectrum Natuurgidsen onder de titel 'Groenten uit alle windstreken' een over zicht van 400 soorten en rassen groenten, waaronder ook zee kraal en lamsoren. Dit verhel derend geïllustreerde boek be vat ook een aantal recepten van de meest exotische en minderbekende groenten en daartoe behoren ook de berei dingswijze van zeekraal en lamsoren die ik hier laat vol gen. Mochten lezers of lezeres sen nog bijzondere streekge bonden methoden van klaar maken kennen, dan hoor ik daar graag van. Ingrediënten: 500 gram lamso- pling van cultuurrassen is in folie gang. peide gewassen moeten jong |orden gegeten en daarom [ijn ze voorlopig vrijwel alleen i de voorzomer vers voorhan den. Na juni worden de lamso- |en hard en taai en wordt de [eekraal stokkerig. Van deze jatste zeegroente zijn alleen |e uiterste segmenten te ver eren. Een maaltje bij elkaar loeken is een moeizaam kar fel en omdat bovendien de lanvoer beperkt is, ligt het [oor de hand dat de prijzen zijn. Dat geldt vooral [oor het begin van het seizoen lat in april aanvangt, jmdat zeekraal en lamsoren Ihjwel alleen in Zeeland he lend zijn, kom je recepten Tlden in kookboeken tegen, leide groenten worden in Zee- r'd traditioneel gegeten in ^tnbinatie met vis. De zee taal met een gebakken of epocheerd wijtinkje bijvoor- Beeld en de lamsoren soms ren, 1 sjalotje, 25 gram boter, versgemalen witte peper, wat zout. Bereiding: het sjalotje fijnhakken en in de boter licht fruiten. De gewassen en uitge lekte lamsoren er bij doen en onder voortdurend omschep pen heel even meefruiten. Pe per en zout naar smaak toe voegen. Ingrediënten: 500 gram zee kraal, 25 gram boter, 1 eetlepel maïzena, snuifje nootmuskaat. Bereiding: de jonge plantjes zeekraal goed wassen en met aanhangend water gaar koken in ongeveer 20 minuten. Het kooknat binden met wat maï zena. De groente vermengen met de boter en met de noot muskaat op smaak brengen. 'Groenten uit alle windstreken' Tjerk Buishand, Harm P. Houwing en Kees Jansen. Uitgeverij Het Spectrum, Utrecht. Prijs 39 90 ISBN 90274 7852 X RIEN VAN REEMS Van tomaat tot mango, van spruitjes tot suikerbrood. Suikerbrood? „Ja", zegt veilingdirecteur Jos Kerstens uit het Brabantse Etten-Leur: „Dat is behalve een Friese lekkernij ook een slasoort. Er zijn maar liefst 21 kwaliteiten sla, zeventien kwaliteiten komkommers en 30 kwaliteiten spruiten". Met de spruiten is direct het belangrijkste produkt van de Barendrechtse veiling genoemd. Met een aanvoer van bijna 33 miljoen kilo in het afgelopen jaar nam Barendrecht bijna de helft van de totale aanvoer van spruiten in ons land voor z'n rekening. Onbetwist is de veiling Zuid-Holland Zuid, zoals hij officieel heet, de grootste spruitenveiling van het land. De veiling draaide al vanaf het onmiddellijke begin in 1976 goed. Dat dit niet zo voor de hand ligt, blijkt uit een mislukte fusie van twee veilingen in Friesland. De twee zijn uit elkaar gegaan en ieder afzonderlijk en op kleine schaal verder gegaan. Dat spijt Kerstens, hoewel de veiling in Barendrecht er direct voordeel bij heeft. Bij gebrek aan een grote veiling in het noorden, ontvangt Barendrecht nu volop i komkommers uit Groningen en in het najaar kool uit Friesland. Kerstens: „De kracht van onze veiling is dat we door samenwerking zeer sterk zijn geworden en daarmee dus interessant voor de handel. Die moet het zien zitten met je. Op ons veilingterrein hebben zich inmiddels zo'n 30 handelsbedrijven gevestigd. Alles bij elkaar zijn die goed voor een geschatte omzet van 1,5 miljard gulden. Een kleine veiling die leeft van wat de lokale handel kan opnemen, is eigenlijk ten dode opgeschreven. Die is niet in staat tot prijsvorming en vormt daarmee een belemmering voor de ontwikkeling van de tuinbouw in dat gebied". Zo is het volgens hem niet aantrekkelijk om in Friesland of Groningen een tuinbouwbedrijf te beginnen. „Behalve de zorg voor je produkten moetje ook beseffen datje met je spullen naar de Randstad moet om ze af te zetten. Het zou daarom goed zijn als men in het noorden, ter stimulering van de tuinbouw, de koppen bij elkaar zou steken, het oude zeer laat rusten en in coöperatief verband tot een groot veilingcomplex zou komen. Wij hebben laten zien dat het kan en welke vruchten die samenwerking kan opleveren". BAS HOPPEL Ook de Nederlandse voe- dingstuinbouw is vaak on derhevig aan een zeker mode beeld. Bepaalde groente- of fruitsoorten, nieuw of heront dekt, zijn plotseling 'in' en wor den geserveerd in het circuit van 'fancy en trendy' restau rants. Ook via de culinaire bla den wordt de modegevoelige consument bekendgemaakt met bijzondere produkten van eigen bodem. De nieuwe groen temode valt deze zomer vooral op door haar kleurschakerin gen (rode sla, gele, groene, rode, witte, paarse, rose of bruine paprika) en... het miniver- schijnsel. Dezelfde associaties, die men krijgt bij het met wee moed terugdenken aan het suc cesvolle rokje uit het midden van de jaren zestig, komen bij het zien van minigroente. Nieuwsgierigheid en vertede ring, en... je kunt er nauwelijks vanaf blijven. Culinaire freaks willen nogal eens op zoek gaan naar 'jonge zus en kleine zo'. Onzin, want 'jong' wil niet altijd 'lekkerder' zijn. Dat men ons voorhoudt, dat kleine aardbeien fijner sma ken of jonge dunne asperges lekkerder zijn - om enkele voor beelden te noemen - is onjuist. Met minigroente is dat anders. Ze smaken in een aantal geval len ook beter of heel anders. Ter vergelijking: een klein Hollands kasbloemkooltje of een grote knots uit het buitenland. Nee, geen chauvinisme, eerlijk is eer lijk. In dit artikel eens iets meer over die minigroenten: minikom- kommers, cocktail-tomaatjes (of cherry-tomaat) en baby-au bergines. Deze laatste is niet 'bgewoon' de kleine donker paarse soortgenoot van de eier- plant of aubergine, maar een heel bijzonder smakende Japan se soort. Ze worden, bij wijze van experiment, geveild bij vei ling Westland-Noord in Poel dijk. Minikomkommers smaken het zelfde als grote komkommers en zijn indertijd uitgevonden' voor de Engelse markt waar men de verkoop van halve grote kom kommers heel gewoon vond. De Nederlandse tuinbouw speelde hierop in. Van de kleine over heerlijke cherry-tomaatjes ko men er steeds meer uit de Ne derlandse kassen. Ze zijn zo groot als een kers, zien er schat tig uit en smaken voortreffelijk zoet-zuur. Ze doen het geweldig zo bij de borrel, of in salades of als mooi garnituur op glanzend zwart aardewerk. Behalve dat minigroente er leuk uitziet, voorziet ze ook in een behoefte van de alleenwo- nenden of tweepersoons-huis houdens. Een klein Hollands bloemkooltje is precies genoeg voor twee en dat £aat 0ok voor de meloentjes, die over ander halve maand weer uit onze kas sen komen. Dat nieuwtje, die babv-aubergine, is nog nauwe lijks verkrijgbaar. Er is slechts één teler, die mondjesmaat aan voert. Ren dus niet direct naar de groenteboer: hij heeft ze niet. Teler L. C. M. de Kok in Monster heeft enkele rijen met prachtige planten staan. „De vruchten worden 100 tot 250 gram en de stelen zijn paarszwart. Ik denk dat er wel toekomst in deze aubergines zit. Als de consu ment en de handel bij de winkel tests interesse tonen, kunnen we ze volgend jaar op wat grote schaal telen", aldus De Kok te midden van zijn rijk behangen aubergineplan ten. Gewone aubergines heeft hij ook en die kunnen zo'n zeven ons wegen. Ik bakte de in schij ven gesneden aubergines even in de olijfolie en bestreek ze met een farce van gebakken uitjes, knoflook, ketjap benteng, sam bal, geraspte kaas, olijfolie, to matenpuree, fijngehakte gem ber en paneermeel. Daarna gra tineerde ik ze even onder de gril. Een zalige vegetarische schotel, met rijst, ananas en gember! Tot slot nog een overzicht van de andere produkten. Komkom mers zijn door hun grote aan bod vriendelijk geprijst. Rode en gele paprika zijn nog duur en paarse paprika is wonder wel goedkoper. Tomaten zullen zakken in prijs en de vleesto maten zijn slechts 10 procent duurder dan de ronde. Aubergi nes en Courgettes zijn, door het warme weer van verleden week, goedkoper geworden. As perges zijn, om dezelfde reden, nu heel goedkoop. Ineens zijn ze uit de grond ge schoten en ik kan me nauwe lijks herinneren dat ze de laat ste seizoenen goedkoper waren. Rabarber is ook heel goedkoop. Er zijn al weer boskroten maar ook nog goedkopere bietjes uit de bewaarcel. Dat geldt ook voor bospeen (nog prijzig) uit de kas en winterpeen uit de cel. Aardbeien als toetje is een must, zeker gezien de prijs. Be gin juni worden ze even duur der. Voor de liefhebbers, tot slot. die er warmpjes bijzitten zijn er Hollandse peultjes uit de kas. U en ik wachten dus nog even of eten het goedkope 'witte goud'... asperges. PIETER HARCKSEN We eten te zout, zoals de Voedingsraad nog on langs heeft vastgesteld. En inderdaad, het zou best wat minder kunnen, niet alleen voor onze gezondheid maar ook - en daar houdt de Voe dingsraad zich niet mee bezig - voor de smaak. Zout gééft smaak, maar zout bederft ook smaak. Wie maar raak strooit met zout proeft geen subtiele smaken meer; worst, vleeswa ren, blikconserven zijn alle maal veel te zout. Men went aan zout en wordt dan steeds ongevoeliger voor zachtere smaken. Maar men kan zout ook afwennen, geleidelijk steeds wat minder gebruiken, en dan leert men weer de eigen smaak van wat wij eten herkennen. Echt goede koks zijn zuinig met zout, en in slechte restaurants eet men altijd te zout. De lichaamsvochten van alle levende wezens bevatten zout- natriumchloride. Naar men aanneemt als overblijfsel van de oerzee waarin alle dierlijk leven is ontstaan. Zolang onze verre voorouders zich nog vrij wel uitsluitend voedden met de dieren des velds, die ze met een knots doodsloegen of jaag den met pijl en boog, hadden ze geen behoefte aan zout, het vlees van deze dieren hield het zoutgehalte op peil. Behoefte aan zout ontstond pas toen men, omstreeks tien duizend jaar geleden, graan ging verbouwen en brij en brood ging eten. Hoe meer graan, des te grotere behoefte aan zout. De slaven in het oude Rome, die maar weinig vlees kregen en veel brood en brij en die bij hun harde arbeid veel transpireerden en dus veel zout verloren, kregen een extra zouttoelage. De oudste handelswegen op aarde zijn zoutwegen, die van de nederzettingen liepen naar zoutvindplaatsen - in steppen en woestijnen, zoutmeren, de zee en ook zoutmijnen - die al heel lang geleden geëxploi teerd werden. De behoefte aan zout is een onbedwingbaar sterke drang. De eerste Ro meinse heerbaan was de Via Salaria, van Rome naar de schenk, van een drank voor rituelen en plechtige feeste lijkheden, zo heeft men ook in vele culturen zout als iets hei ligs gezien. Nog altijd verwel komt men in Oost-Europa een gast met brood en zout als teken van vrede en gastvrij heid. Karavanen van zouthan delaren konden veilig door de woestijn trekken - die viel men niet aan, want zout is een persoonlijk geschenk van Al lah. En de joden strooiden zout op de offerdieren om ze te reinigen. In West-Europa zag men zout als symbool van wijsheid: de studenten van de universiteit van Straatsburg kregen bij hun inwijding een Adriatische Zee, en nog altijd zijn er oude zoutwegen te tra ceren, in Frankrijk, Duits land, Oostenrijk, maar ook in Afrika. Al vroeg had men ontdekt dat men in zout vlees en vis en ook groenten kon bewaren zonder dat ze bedierven. In China is het conserveren in zout al dui zenden jaren geleden uitge groeid tot een grote kunst met heel geraffineerde verfijnin gen, zoals pruimen die men inlegt in zout, daarna laat dro gen en als specerij in sauzen gebruikt. Zoals de geheimzinnige kracht van alcohol wijn een aureool heeft gegeven van godsge- Kleine huishoudens worden kennelijk steeds interessanter als doelgroep. Nadat de levensmiddelenbranche een tijdje geleden al ontdekte dat een alleenstaande of een gezin van twee of drie personen weinig behoefte heeft aan vleespaketten met zeven karbonades of netten met 36 sinaasappelen, is het nu ook tot de fabrikanten van pannen doorgedrongen dat niet elk gezin minstens uit vier personen bestaat. Het barbecue-seizoen is weer aangebroken en daarmee komt de hamburger in het centrum van de belangstel ling te staan. Het meest een voudige is natuurlijk deze va riant op de gehaktbal kant en klaar in te slaan bij slager of supermarkt. Wie dit allemaal wat te simpel is kan zelf aan de slag gaan, waarbij al proe vend vaak de conclusie is dat het produkt de gehaktbal na der staat dan de hamburger. Maggi wil deze doe-het-zelvers graag op het goede spoor bren gen en heeft daarom zijn assor timent uitgebreid met Home- burgermixen. U kunt kiezen uit hamburger-, shoarmabur- ger, hotburger of kerrieburger mix. Een zakje is genoeg om een pond gehakt aan te ma ken. Even door elkaar kneden en u maakt met behulp van het hamburgvormpje dat u ter introduktie cadeau krijgt zes forse burgers. Een letterlijke proef op de som leerde dat je zo inderdaad heel eenvoudig hamburgers maakt. Alleen hadden voor ons de Hotbur- gers wel wat minder zout mo gen zijn. De Homeburgermix kost 1.59 per zakje. Waar gehakt wordt vallen spaanders en er is geen keu ken of er moet wel eens wat afgesopt worden of bij de vaat komen we een pan tegen die niet voldoende heeft aan de afwaskwast. Voor al dit soort zaken heeft Enka het assorti ment sponzen en zemen uitge breid met een schuurspons, een sanitairspons en een sop- doekje. Volgens de fabrikant is men erin geslaagd om de schuursponzen zowel goed te laten schuren als te sponzen. U hoeft dus niet bang te zijn als u wat wilt afsponzen dat u de hardf vezel van het schuur- gedeelte door de spons duwt om krassend uw reinigswerk voort te zetten. De sponzen zijn gemaakt van viscose, het sopdoekje kunt u in de wasma chine wassen tot 95 graden. De adviesprijzen zijn voor de schuurspons 1,95, voor de sanitairspons 1,95 en voor twee sopdoekjes 1,40. De boeken van meester-foto- graaf Christian Teubner beho ren tot de zeldzame elite onder de internationale kookboeken. Kookboeken, die ondanks hun prijs van rond de 120 gulden, grote bekendheid genieten. Het Grote Patéboek, Het Grote Dessertboek en nu dus ook Het Grote Schaal-en Schelpdie renboek. Teubner's boeken worden wereldwijd vertaald en bewerkt. In Nederland is dat de ver dienste van Ronnie Potsdam mer, die aan dit laatste boek ook een hele kluif moet hebben gehad. Want behalve de recep tuur bevat deze nieuwe kook- bijbel ook een uitgebreid en HET GROTE 'j JofcuUdfcJ Het grote schaal- en schelpdieren boek J korrel zout en een glas wijn als symbolen van geestelijke rijp heid en levensvreugde. Minder zout gebruiken, jaze ker, maar er wel meer plezier van hebben. Voorzie u van een zakje glinsterende zeezout kristallen en gebruik die spaarzaam, waar u de fijne smaak van zout wilt proeven. Strooi er wat van op nieuwe aardappeltjes, zonder zout ge kookt, met klontjes boter er op, of strooi ze in een knappe rige salade, aangemaakt met olijfolie en kruidenazijn. Men mag het zout der aarde niet misbruiken - men moet het kunnen genieten. WIN A BORN BK bijvoorbeeld heeft een roestvrijstalen pan- nenset ontwikkeld speciaal voor kleine huis houdens. Bij het vaststellen van diameters en panhoogte stond het kookpatroon van die groep centraal. Het resultaat is een economisch assortiment fraai gestileerd en zowel geschikt voor gas als voor elektrisch en keramisch koken. Een prijsindicatie: het steelpannetje begint bij 53 gulden en de kookpan is vanaf 69 gulden verkrijgbaar. Gezien: een Sterivite, een an tiek steriliseerapparaatjem waarmee men perfect fruit kan inmaken. Het komt neer op een flexibele slang met aan de ene kant een hulpstuk dat op de tuit van een fluitketel past, aan de andere kant een afgeknepen buisje en een ther mometer. Met het stoom uit de fluitketel kan op die manier het glas waarmee ingemaakt wordt, gesterilieseerd worden. Als er kokend de moes ingedaan wordt van de vruchten, kun nen met het apparaat opnieuw de randen van het glas gezui verd worden en is het wekken een fluitje van een cent. Het aardige van het appa raatje is dat het makkelijk een plekje kan hebben in de baga ge voor op vakantie. Men kan dan ter plekke proberen het ruim voorhanden zijnde fruit in te maken. Bodart BV is gevestigd Prin sengracht 242, in Amsterdam, tel. 020 220498. uiteraard van schitterende fo tografie voorzien overzicht van het schier onbeperkte sca la aan schaal en schelpdieren. Zo overvloedig dat de lezer die uit het boek een bepaald ge recht wil maken, zich wel tien keer mag bedenken of die in grediënten ook daadwerkelijk te krijgen zijn. Aan de andere kant is het niet moeilijk om met de warenkennis uit het boek dan met een vervangend ingredient op de proppen te komen. Overigens is de titel ban het boek nog net te be scheiden. Want naast de schaal- en schelpdieren ko men ook de weekdieren volop tot hun recht. Het mag dan een forse prijs zijn, 120 gulden voor een ruim tweehonderd pagina's tellend boek, maar alleen al de foto grafie en de verdere verzor ging maken het boek tot een juweel van een kookboek. Bo vendien, op de recepten in het boek, met de stap-voor-stap fotografie, kan iedere beetje ervaren amateurkok blindva ren. Een van de verdiensten van de Nederlandse bewerker, Ronnie Potsdammer.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1986 | | pagina 13