TIPS VOOR DAGTRIPS n; horizontaal verticaal oplossing Tu in deze kwakkelzomer de aandacht zozeer wordt afgeleid van strand en duin, gaat de bèlangstelling wellicht wat meer uit naar het maken van daguitstapjes. Hier een kleine greep uit de vele mogelijkheden. efteling kaasmuseum jacques cats is s 0 U M 0 s 0 S 0 S I W 0 S W U hetzelfde VRIJDAG 9 AUGUSTUS 1985 In Engeland trekken j aarlij ks vele duizenden mensen naar verschillende evenementen, waarin het stoomwezen centraal staat. Het is een nostalgisch tijdverdrijf omdat tot in de jaren vijftig de stoomwerktuigen in vele variëteiten in gebruik waren in Engeland. Van straatlocomotieven en kermistrekkers tot landbouwtractoren, vracht- en personenauto's. In Nederland gaat de herinnering niet veel verder dan naar stoomwalsen, stoomlocomotieven en stoomschepen. Vandaar dat het een interessante belevenis kan zijn om eens kennis te nemen van wat er allemaal nog meer aan stoommachines heeft bestaan. Dat kan vrij dicht bij huis, in Essen-Wildert. Net even over de Brabants-Belgische grens bij Roosendaal worden morgen, zaterdag 10, en zondag 11 augustus internationale stoomdagen gehouden. Tijdens deze manifestatie kan men dagelijks tussen 10 en 22 uur een stoomtractor die zorgt voor het maaien van het graan, stoomploegen die het land ploegen en een stoommobile die het graan dorst en het stro perst, aan het werk kunnen zien. Verder produceert een stoomorgel fraaie kermismelodieën, men kan een stoomauto bewonderen, er is een stoomzagerij te bezichtigen, stoomtreinen en een stoombrandweerwagen. Bij elkaar zo'n dertig bijzondere exemplaren. De toegang voor volwassenen bedraagt 120 fr. en kinderen betalen 70 fr. Voor de niet-ingewijden: het familiepark De Efteling in Kaatsheuvel is tot en met 23 augustus dagelijks tot 21 uur geopend. Tijdens deze zomeravonden wordt een gratis artiestenprogramma aangeboden, met klinkende namen uit de Nederlandse showwereld. Een avondbezoek biedt meer uitzicht op geringere wachttijden rond bezoeken aan recente aanwinsten als de Pyton, het carnavalfestival, de Pirana en de Bob, die overdag hoog scoren bij het publiek. Wachttijden kunnen overdag oplopen tot meer dan een uur. De midzomeravondfeesten in Autotron in Drunen gaan vandaag, vrijdag, en morgen, zaterdag, door in de sferen van de jaren vijftig. Het wordt een avond met veel rock- and rollmuziek met vetkuiven, pettycoats, pumps en paardestaarten. Autotron legt via de eigen collectie ook een relatie met de jaren vijftig toen er fraaie limousines rondreden en de auto's blonken van het vele chroom, vleugeltjes en beeldjes. De 'slagschepen' die er worden tentoongesteld behoren bij de seizoententoonstelling '100 Jaar automobielhistorie'. Tussen zeven en twaalf uur 's avonds treden bekende rock and rollbands op, verzorgen rock and rollgroepen dansdemonstraties en worden filmfragmenten vertoond uit de veelbewogen carrière van Elvis Presley. Iets heel anders: in het planetarium Amsterdam wordt dagelijks een spectaculair programma vertoond over de komeet Halley. Deze wereldberoemde komeet die al bijna honderd generaties lang wordt waargenomen verschijnt elke 76 jaar aan de sterrenhemel. Volgend jaar zal dat opnieuw kunnen gebeuren. In het planetariumprogramma, dat wordt vertoond op een groot koepelvormig projectiescherm van 630 vierkante meter, wordt de toeschouwer meegenomen op een wonderlijke ontdekkingsreis naar de wereld van de kometen. De toegangsprijs bedraagt acht gulden voor volwassenen en vijf gulden voor kinderen tot en met veertien jaar. Het planetarium is gunstig gelegen aan de afslag Gaasperplas-Weesp van de Gaasperdammerweg, het deel van de A9 dat de Al met de A2 verbindt. Er komen bijna nog meer vreemdelingen dan Nederlanders in het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar. Toch is het de moeite waard om aansluitend op de vrijdagse kaasmarkt een kijkje te nemen in het vierhonderd jaar oude gebouw van de Kaaswaag. Op de bovenste verdieping wordt de kaas- en boterbereiding in vroeger eeuwen getoond. Daar is ook een uitgebreide collectie kaastobbes, messen, persen en karntonnen bijeengebracht. Elders in het gebouw wordt de moderne kaasbereiding uit de doeken gedaan. Via een diapresentatie krijgt de bezoeker een indruk van de betekenis van de Nederlandse zuivel, vroeger en nu. Het museum is - met uitzondering van zondag - dagelijks geopend van 10-16.00 uur. De toegangsprijs bedraagt één gulden. Nog twee korte tips voor bezienswaardigheden die zich wat dichter bij huis bevinden: Breda Flora is een evenement dat van 9 tot en met 14 augustus wordt gehouden in de Grote Kerk van Breda. Het bedehuis is bij die gelegenheid omgetoverd in een overdekte bloemen- en plantentuin. Men kan er fraaie arrangementen bewonderen. En in het gemeentemuseum in Bergen op Zoom valt tot 8 september een tentoonstelling te bezoeken, die is opgezet rond het kermisgebeuren. Van oorsprong is Bergen op Zoom een kermisstad. Veel exploitanten hebben zich er gevestigd. De toonstelling laat de vroegere religieuze en sociale betekenis zien van het kermisgebeuren. Daarnaast zijn er in verschillende zalen exposities ingericht waar oude en antieke kermisattributen te zien zijn. Ook staat er een miniatuurkermis opgesteld. Het museum aan de Steenbergsestraat is behalve op maandag geopend van 14.00-17.00 uur. De Alkmaarse kaasmarkt, een toeristische trekpleister. éa kM kaart Lontong is een smakelijk al ternatief voor de kleine rijsttafel. Hoewel de naam fei telijk slaat op in zakjes gekook te rijst, wordt onder lontong doorgaans een schotel verstaan van diverse gerechten die pas sen bij de in plakken gesneden lontongrijst die koud wordt ge serveerd. Heerlijk in de zomer. Na de soto en sambal goreng boontjes van vorige week nog een paar specifieke lontongge- rechten. Sajur lodeh Voor de bereiding van deze sa jur, een groentegerecht met veel vocht, hebben we de santen nodig waarvan ik vorige week het recept gaf. Ingrediënten: 1 Chinese kool; 1 blikje bamboespruiten; 1 ons petehbonen (vers te krijgen bij de toko); 2 terongs (aubergines); een stuk of zes worteltjes; 2 in stukken gesneden tomaten; 1 grote, kleingehakte ui; 2 teen tjes knoflook; 1 stukje in schijf jes gesneden verse gember; 2 salamblaadjes; 1 spriet sereh; 1 grote aardappel; 2 rode lomboks en 2 groene lomboks (pepers), zonder de pitjes; 1 theelepel ketumbar; 3 even in een droge pan gepofte kemiries; 2 theele pels laos; 1 theelepel trassi; 2 theelepels goela djawa; 5 dje roek poeroetblaadjes; 1 handje taogeh; een paar stukjes tahu; 1 lA kopje dunne santen; 1 kopje dikke santen; een handje garna len; een paar eetlepels olie. Bereiding: fruit de uien en de gesnipperde knoflook in de olie. Wrijf lomboks, ketumbar, kemi ries, laos, trassi, goela djawa in een vijzel tot een pasta en doe die bij uien en knoflook. Snij aardappel en groenten klein en bak ze even mee. Voeg dan de dunne santen toe en laat alles even aan de kook komen. Doe er de sereh en salamblaadjes bij en laat het gerecht op een laag vuur zachtjes koken. Als de groenten bijna gaar zijn de dik ke santen aan de groenten toe voegen en onder voortdurend roeren weer aan de kook laten komen. Tenslotte de garnalen er bij doen en klaar is Kees. Telur berlada Ingrediënten: 4 hardgekookte eieren; 1 kleingesneden ui; 2 eetlepels olie; 1 eetlepel sambal oelek; 2 tomaten; 2 teentjes kno flook; 1 kippebouillonblokje; zout. Bereiding: fruit, ui en knoflook in de olie. Voeg sambal en in stukjes gesneden tomaat toe. Doe het bouillonblokje er bij en laat het geheel sudderen tot een glad sausje in ontstaan. Zouten naar smaak en doe er vijf minu ten voor het serveren de eieren in. Saté ajam Ingrediënten: 1 pond kippe- borst; 2 teentjes knoflook; 2 eetlepels ketjap manis; 2 eetle pels water; wat olie. Voor de satésaus: 1 kleine ui; 1 eetlepel olie; V2 kopje water; 2 eetlepels pindakaas; V2 theele pel cayennepeper; Vi theelepel suiker; 1 theelepel ketjap ma- nis; sap van een halve citroen. Bereiding saté: Snij de kip in dobbelsteentjes van plusminus 2 centimeter en rijg die aan houten satépennen. Maak van knoflook, ketjap en water een marinade en laat de kip daarin een paar uur marineren. Smeer de saté in met de olie en rooster de kip boven een houtskool vuurtje. Pas op dat de satés niet te gaar worden want dan wordt het zo'n droge kost. Bereiding satésaus: de ui heel fijn snijden en in olie fruiten; vervolgens water; pindakaas; pepers; zout en suiker er aan toe voegen en koken tot de saus dik wordt. Tenslotte afmaken met ketjap en citroensap. Empal daging Ingrediënten: 1 pond mager rundvlees; blok santen; 2 eet lepels tamarinde (assem); 1 theelepel laos; 2 theelepels ke tumbar; V2 theelepel djinten; 2 theelepels goela dwaja; 2 V2 kop water; olie. Bereiding: snij het vlees in dik ke plakken en kook die samen met alle overige ingrediënten behalve de santen in het water. Na een minuut of twintig de santen toevoegen en laten sud deren tot het vocht verdampt is. Het vlees nu laten afkoelen en in olie bruin bakken. Opor ajam Ingrediënten: 1 vette kip; 4 even gepofte kemirienoten; 4 blaad jes djeroek poeroet; V2 theelepel trassi; 1 theelepel laos; 1 stukje gember van ca. 5 centimeter; 2 grote, fijngesnipperde uien; 3 fijngehakte teentjes knoflook; 2 theelepels ketumbar; 1 theele pel djinten; 1 stuk sereh; 2 sa lamblaadjes; zout en peper; 2 eetlepels olie; 4 kopjes santen; 1 eetlepel assem. Bereiding: snij de kip in stuk ken. Wrijf de kemiries, trassie, laos, uien, knoflook, ketumbar, djinten en assem tot een pasta en smeer daarmee de stukken kip in. Braad de kip daarna in de olie bruin. Kruid de kip met wat peper en zout en blus met een beetje water. Doe dan de sereh, salam, djeroek poeroet blaadjes en de gember bij de kip en voeg de santen toe. Laat alles nu onder voortdurend roeren aan de kook komen. Laat de kip verder zachtjes sudderen op een laag vuurtje tot de kip gaar is. Abon abon Dit is een bijgerecht dat nogal wat werk vraagt, maar je kunt met een portie lang doen want het is gemakkelijk te bewaren. Ingrediënten: 1 pond draderig rundvlees, bijvoorbeeld muis; 1 theelepel ketumbar; 1 theelepel djinten; 2 fijngehakte uien en 2 teentjes gehakte knoflook; 1 theelepel laos; V2 eetlepel as sem; 2 theelepels goela djawa; wat zout; 2 eetlepels olie. Bereiding: kook het vlees in de snelkookpan gaar en trek het daarna met twee vorken in dra den uiteen. Wrijf van kruiden en uien en knoflook een pasta en wrijf daar de vleesdraden mee in. Bak het vlees vervolgens onder voortdurend scheppen helemaal droog. Het vlees moet donker van kleur worden en een beetje krokant. Het kan daarna in een stopfles in de koelkast worden bewaard. Voor het ser veren vermengen met wat gef ruite uitjes. RIEN VAN REEMS 1 weekdier; 7 tak van sport; 13 niets uitgezonderd; 14 vogelsnavel; 16 stof; 17 slotwoord van gebeden; 18 vrouwen verblijf; 20 Europeaan; 21 zware hakbeitel met afgeschuinde kanten; 23 muzieknoot; 25 gegraven diepte; 26 ten aanzien van (afk.); 28 oosterlengte (afk.); 29 zeer hard gesteente; 31 snijwerktuig; 33 vreemde taal; 35 betaalmiddel; 36 ont vangtoestel; 37 toespraak; 38 deel van de dag (afk.); 40 door, met (Latijn); 42 muzieknoot; 43 flauwhartig; 45 vreesachtig; 47 land in Europa; 48 spijt; 49 corpulent; 51 huisbedekking; 52 ondernemingsvorm (afk.); 54 familielid; 56 uiting van kou; 57 weinig levendig; 59 specerijachtige plant; 60 stamloze moeraspalm; 62 ovaalvormig verfplankje; 64 vlaktemaat; 65 vioolkrasser; 66 bijwoord; 67 zaadkorrel in een vrucht; 69 vis; 70 voorzetsel; 72 ridderlijke held; 76 rivier in Duitsland; 79 vis; 80 fraai; 82 soort schaatsen; 84 deel v.h. gezicht; 85 boom; 86 plant; 87 vqgel. 1 deel van de week; 2 boom; 3 winters voertuig; 4 Japanse munt; 5 loofboom; 6 gissing; 8 hoewel; 9 waterdier; 10 bloedvat; 11 ogenblik; 12 Europeaanse; 14 dwaas; 15 vogel; 18 lidwoord; 19 insekt; 21 energie; 22 historisch strafwerk tuig; 24 vleier; 25 smalle weg; 27 afgelegen; 28 ondergeschikt; 30 weide in het hooggebergte; 31 omslag voor papieren; 32 vreemde titel; 34 alvorens; 39 bloem; 41 reeds binnen korte tijd; 43 ondiepte in het water; 44 boom; 45 slaapplaats; 46 bovendien; 50 onbedacht; 53 tuimeling; 54 familielid; 55 afgemat; 56 jong varken; 57 grot; 58 boom; 60 vochtig; 60 soort paard; 63 raadgeving; 65 hemellichaam; 68 lichte stof; 69 hakwerktuig; 71 wreedaard (fig.); 73 haarkrul; 74 naald- boom; 75 overzetvaartuig; 77 saai (fig.); 78 veerkracht; 80 het doel niet treffend; 81 lofdicht; 83 tegenwoordig; 85 maange- stalte; (afk.). Welke 2 sleutelwoorden vormen de letters uit de vakjes 75, 39, 41, 71, 68, 12, 60, 48, 61, 86 en 6, 59, 36, 7, 87, 14, 57,18, 76, 84 Schrijf uitsluitend de twee sleutelwoorden op een briefkaart en zorg ervoor dat uw oplossing uiterlijk woensdagmorgen in het bezit is van: Puzzelredactie PZC-Vrijdagkrant, Postbus 466, 4380 AL Vlissingen. Vermeld uw naam, adres en woonplaats. Voor de wekelijkse Vrijdagpuzzel stelt de PZC ditmaal de volgende prijzen beschikbaar: 3 exemplaren van het prachtboek 'De Vlaamse kustvlakte' (uitgave Den Boer/Lannooy), winkelwaarde 49,50. De oplossing en de namen van de prijswinnaars vindt u in de PZC-Vrijdagkrant van volgende week. pLi 'B a; ÖD 03 -ö 'ï-c <D OJ <D bü O G cd N X p o w 5 «J Cd SH o Z M h sz s w o> ft, w Pi O) H Q H §0 H d CT co O - <D r—f t-H <U <L> X 3H CQ H -o •P H C - c- cd oJm N U3 «2 CO - c ON 0) O*-* ►o C c 3 '3 O W I-S P" S CC a 0 M >iN iïï O) +3 aj Q ca 13 7 C3 c S 13 Eg» Is S >2 5,5 3 Oh Q O vrijdag 2 augustus H A A I - M A N C 0 - 0 L Y K O - S E P I A - R 0 B 0 T - 0 N A - P 0 T P 0 U R R I - L L D R S - S S - K - D E - T A F - E P P E - R A L - M A R K - S N E K - K 0 P E R - B E E K P A K - S A T I N E T - K I L A - - W E N S - S L 0 T - - A N E B - M N - E - I N - H A P J E E P - I N N I G - R U I L A R K - L B - G - I K - P R 0 A - - T E A K - E I N - - P R K - B A L A T - K E D R A F - L E G E - T E R - D A A - I E R - A T L - L E - P P - N - B D - 0 N A R - R T E L E N - E A U - K E T E L - N 0 R E N - A R A T - T A A T S - G U R Al duizenden jaren groeit in het verre oosten de soja boon. Het meest verbreide smaakmiddel in die streken is een saus die wordt gemaakt van gistende sojabonen. De Chinezen hebben er allerlei va riaties op bedacht, de Japan ners maken de saus op hun eigen manier, de Indonesiërs evenzo. Niet alleen daar achter in Azië, maar ook in het oude Grieken land en in het Romeinse rijk, hielden lekkerbekken al duizen den jaren geleden van smaak- middelen die verkregen worden uit bedervende vis. Allerlei klei ne visjes moeten hiervoor, met ingewanden en al, enkele maan den in een sterke pekel worden bewaard. Het vocht dat er na verloop van tijd wordt afgego ten, is de zo gewaardeerde saus. Garon heet dat in het oud- Grieks, en garum in het Latijn. De nationale saus van Vietnam is ghuoc-nam, en dat is merk waardig genoeg vrijwel hetzelf de. De beroemde Chinese oester saus kunnen we zien als een verbinding tussen sojaboon en zeeprodukt. Want die saus wordt gemaakt door oesters in sojasaus te koken. Op welk mo ment in de historie en in welke taal voor een dergelijke saus voor het eerst de naam is be dacht die klinkt als ons 'ketjap', zal altijd we onduidelijk blijven. Maar ketsiap, keotsiap of kit- jap is natuurlijk hetzelfde. De officiële taal van de Indonesi sche republiek, het Bahasa, geeft overigens als schrijfwijze kecap. Niet zo verwonderlijk dus dat Engelse wereldreizi gers zo'n saus catsup, catchup of ketchup zijn gaan noemen. Hoewel we met die naam tegen woordig bijna altijd een toma tensaus bedoelen, kan het oor spronkelijk bijna ieder zoutex- tract van vis, vruchten, noten, paddestoelen of groenten zijn. Met name in de vorige eeuwen hebben Engelse lekkerbekken zich op de variatie-mogelijkhe den gestort. Tot in onze tijd bekend is Worcestershiresaus (spreek uit: 'Woestesjesaus'). De overige brouwsels zijn groten deels vergeten. Wie kent er nog champignon- ketchup? Zwart sap, dat vrij komt als de paddesteoelen met zout worden ingelegd, gekookt en op smaak gebracht met aller lei specerijen. Oesterketchup of mosselketchup, met wijn of sherry. Vlierbessenketchup, walnotenketchup. Ansjovis is een vis die, met zout ingelegd, een heel specifieke smaak krijgt. Er komt een gis tingsproces aan te pas en die techniek beheersen de volken rond de Middellandse Zee al duizenden jaren. Het is dan ook vele jaren lang heel gewoon geweest om vlees te kruiden met op die manier ingelegde ansjovis. Hét werd zelfs als een soort zout beschouwd, en op basis van ingelegde ansjovis zijn ook weer talloze ketchups verzonnen. Een spoortje van die oude gewoonte zien we nog bij de echte Wiener Schnitzel: daar hoort een ansjovisfilet bo venop te liggen. De pasta ervan is bekend van vele pizza's. Ab soluut een van de alleroudste smaakmiddelen uit Europa. Vooral de Amerikanen omhels den de tomatenketchup, toen ze die van de Engelsen leerden kennen. Ze gebruiken het te pas en ook wel te onpas, in onze ogen althans. Maar ze zouden geen Amerikanen zijn als ze ei niet iets nieuws bij hadden be dacht. De barbecuesaus, waarin tomatenketchup en sojasaus de hoofdrol spelen. Daarmee moet het vlees, ook tijdens het rooste ren, worden gekruid. Iets derge lijks dus als die gistende ansjo- visjes van de oude Europeanen Merkwaardig toch dat een smaakmiddel zo van karaktei kon veranderen op zijn tocht over de wereld. En hoe wonder lijk ook, dat zo'n aroma van gegiste visjes zowel in het oude oosten als in het oude westen gewaardeerd werd en wordt!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1985 | | pagina 12