STRESS
psychiater vliegende
keep van de alarmcentrale
HORIZONTAAI
VERTICAAL
OPLOSSING
lil
primeur vlees van scharrelvarkens
PZC/ vrijdagkrant
buitenland
aandacht
B
s Q
voorwaarden
VRIJDAG 21 JUNI 1985
Voor de
ANWB-alarmcentrale
breekt het hoogseizoen weer
aan. Ook deze zomer raken
waarschijnlijk meer dan
duizend toeristen in het
buitenland in de ellende. Maar
het zijn niet alleen versufte
automobilisten die hun auto
tegen een Spaanse vangrail
parkeren of ongeoefende lieden
die zonodig een berg willen
beklimmen, die de ANWB te
hulp schiet. Sinds enkele jaren
behoren daartoe ook
vakantiegangers met
psychische problemen. Zij
worden opgehaald door de
Bergenaar Lucas Jansen,
waarschijnlijk Nederlands
enige psychiater in de lucht.
Regelmatig vliegt Lucas Jansen
(34) erop uit om vanuit het
buitenland toeristen, die
geestelijk in de knoop zijn
geraakt, weer naar ons land te
begeleiden. Het betreft altijd de
'zware' gevallen; een man die in
Tel Aviv naakt over straat loopt
en naar VW-kevertjes fluit of een
vrouw die in de bergen rond het
Gardameer telefoonkabels
probeert door te knippen om
zodoende de wereld van de
ondergang te redden.
De jonge psychiater - hij heeft
een vaste baan in het
psychiatrisch ziekenhuis
Vrederust in Bergen op Zoom -
vindt het onderhand de
normaalste zaak van de wereld
dat hij 's ochtends op zijn werk
wordt opgebeld en 's avonds in
Bulgarije een patiënt tot kalmte
probeert te brengen.
„Maar het gaat natuurijk niet
om grote groepen mensen, het is
slechts een paar procent van de
toeristen die worden
gerepatrieerd worden. De
mensen van de alarmcentrale -
waar ook artsen zitten -
handelen de meeste gevallen
zelf af. Wanneer ze mij
inschakelen, zijn het echte
noodgevallen die deskundige
begeleiding vereisen. Een
echtpaar met huwelijkssores in
Fuengirola kan best zelfstandig
naar huis".
Voordat Jansen z'n tickets
afhaalt en op pad gaat, neemt
hij altijd eerst telefonisch
contact op met zijn nieuwe
patiënt in den vreemde, de
familie en z'n arts. „Zo'n
patiënt moet weten met wie hij
te maken krijgt. Als er
plotseling een onbekende voor
hem opdaagt, kan dat heel
vervelend zijn. Ik vertel hem
precies wat de bedoeling is.
Bovendien moet ik vooraf
zoveel mogelijk informatie
over hem hebben, zodat ook ik
weet wat me te wachten staat".
„Soms zijn het mensen die ook
in Nederland al problemen
hadden. Een reis naar het
buitenland kan voor bepaalde
patiënten verkeerd uitwerken.
Dokters zeggen wel eens 'een
vakantie zal je goed doen', maar
dat kan averechts uitvallen.
Iemand die overspannen is, is
meestal gebaat bij rust in zijn
eigen, vertrouwde omgeving".
„Een wildvreemd land en een
andere taal kan mensen in
verwarring brengen. Waarmee
ik niet wil zeggen dat
psychiatrische patiënten
absoluut niet met vakantie
zouden mogen; sommigen
knappen er wel van op. Zo ken
ik iemand met een sterk
angstsyndroom. Hij denkt dat
die angsten veroorzaakt worden
door de stad. Het Franse
De consument hoeft als hij
dat graag wil vanaf half
juli geen varkensvlees meer te
eten dat van de bio-industrie
afkomstig is. Er komt volgende
maand vlees van 'scharrelvar
kens' op de markt met een
speciaal keurmerk. Het initia
tief daartoe werd genomen
door de Stichting 'Lekker Dier'
in Utrecht.
Het scharrelvlees zal wel wat
duurder zijn (circa 50 cent per
kilogram) dan het varkensvlees
dat nu wordt aangeboden, maar
is volgens woordvoerder Wim de
Kok van 'Lekker Dier' aanzien
lijk gezonder. Vooral echter
geldt dat het vlees een produkt
is van een 'diervriendelijke' en
'milieuvriendelijke' fokwijze. De
'mishandeling' van de beesten
zoals in de' bio-industrie wordt
verboden.
„Er betaat al jarenlang behoefte
aan vleesprodukten, die niet af
komstig zijn uit de bio-indus-
de indruk dat er in de toekomst
vaker een beroep op hem zal
worden gedaan. „Vroeger zag
men de noodzaak nog niet zo in,
werden patiënten aan hun lot
overgelaten of veel te lang in
een vreemde omgeving door
buitenlandse artsen behandeld,
met alle risico's vandien. Nu
begrijpt men dat professionele
begeleiding noodzakelijk is en
dat patiënten er het meest bij
gebaat zijn als ze zo snel
mogelijk weer terug in
Nederland zijn".
JOHN BAS
platteland kan voor hem heel
goed zijn".
Nogal wat mensen denken dat
Lucas Jansen er met een
injectiespuit en een dwangbuis
in zijn reiskoffertje op uittrekt.
Dat werkt lekker snel en jaagt
het ziekenfonds of de
particuliere verzekeraars niet zo
op kosten. Maar dat zijn wel de
laatste middelen die de
vliegende psychiater zou willen
hanteren.
„Platspuiten en op een
brancard vastbinden, wil ik
zeker niet. Dat is onmenselijk,
de slechtste en meest
onbevredigende manier die er
is. Het kan zijn datje wat
kalmerends geeft, maar ik wil
altijd een vertrouwensrelatie
met een patiënt opbouwen".
„Er zat eens een man in Spanje
die niet meer naar huis wilde. Er
was al wekenlang een
telefonisch contact, maar hij
vond dat z'n vakantie nog niet
lang genoeg had geduurd.
Uiteindelijk ben ik maar naar
Alicante gegaan en binnen tien
minuten was hij bereid mee
terug te vliegen".
Zo vlotjes verloopt het echter
lang niet altijd. Jansen
herinnert zich een meisje dat
zich door de duivel bezeten
waande en in een Italiaans hotel
het kreng met haar zusje
probeerde uit te drijven. Of de
man die in Wenen om de
kleinste dingen stampij
veroorzaakte en een gevaar was
voor z'n omgeving. In het
laatste geval vloog de
psychiater er met een
Beachcraft heen, een klein
ambulance-vliegtuig. De
amokmakende Hollander met
een chartervlucht vol opgelaten
toeristen over laten komen, zou
te link geworden zijn.
„We brachten die man in een
ziekenwagen naar het vliegveld.
Maar plotseling viel zijn stoel
om. De bestuurder raakte in
paniek en zette hem pardoes uit
de wagen. Gelukkig bleef die
patiënt staan. Het lijkt een
beetje slordig als ik naar
Nederland moet bellen en
zeggen dat ik in Wenen een
patiënt ben verloren".
Om al zijn aandacht op zijn de
patiënten te kunnen richten,
neemt de Bergse zenuwarts
altijd een B-verpleegkundige
mee. Bij deze
repatriëringsvluchten komen
nogal wat formaliteiten kijken.
Er is bijvoorbeeld uitgebreid
overleg met de verzekeraars
nodig, de douane en de
vliegmaatschappijen.
„Het is handig als iemand
anders wat dingen kan regelen.
Wanneer er op een vliegveld
problemen met de paspoorten
zijn, is het vervelend als je
achter een patiënt aanmoet, die
over de transportband probeert
te rennen. Dit soort patiënten
heeft elke seconde aandacht
nodig, je weet nooit wat er kan
gebeuren".
„Ik zat ooit in een bus in Zagreb
met een jongen die opstandig
werd van autoriteiten. Toevallig
kwam er een stel militairen
naast ons staan. Paniek,
natuurlijk. Ik zeg tegen die
patiënt, kijk jij maar lekker
naar buiten, dan hou ik die
gasten wel koest. Dat werkte",
zegt een lachende Lucas Jansen
die ondanks zijn ernstige beroep
de humor van bepaalde
situaties nog wel kan inzien.
De Bergse psychiater heeft na
vijfjaar ervaring op dit terrein
Het milde winterweer van
begin juni is niet bevorder
lijk geweest voor de aanvoer
van jonge zomergroente en vers
fruit. Maar de natuur herstelt
zich snel en haalt de schade wel
weer in. Of om met die nimmer
pessimistische boer uit het
Westvlaamse Damme te spre
ken: „Het is nooit slecht geble
ven". Hij zei het precies een
week geleden, vrolijk lachend
terwijl de regen met bakken uit
de lucht kwam en het kwik niet
hoger wist te stijgen dan zo'n
dertien graden. Dat was 's mor
gens en inderdaad kwam 's
middags de zon door. Een mens
is dan weer gauw met de om
standigheden verzoend, zeker
als bij de groenteman de verse
aardbeien je toelachen.
Jonge groenten en het eerste
verse fruit van de koude grond
zijn zo puur natuur dat je er
eigenlijk niets gecompliceerds
mee moet doen. Zo eenvoudig
mogelijk op tafel brengen, dat is
het beste. Aardbeien met wat
poedersuiker en slagroom. Sim
peler kan het niet. De beide
variaties die hier volgen vergen
wat meer ingrediënten, maar
doen aan de smaak van de aard
beien niets af.
De groenten, worteltjes, spercie-
boontjes en tuinboontjes, wor
den met hetzelfde respect be
handeld. We geven er een 'entre-
cote nature' bij die maar net
even de pan heeft gezien. Nico
Ladenis, een chef van Griekse
afkomst die in Londen grote
furore maakt, bakt zijn entreco-
tes niet langer dan een paar
minuten. Gasten die hun vlees
goed doorgebakken willen zien,
wijst hij onverbiddelijk de deur.
Goed, we houden het dus een
voudig.
Entrecote nature met jonge
groenten
Ingrediënten: 4 entrecotes van
zo'n anderhalf a twee centime
ter dik, anderhalve kilo tuinbo
nen, 1 pond sfcierciebonen, 1
pond worteltjes, scheutje melk,
wat bonekruid, 1 theelepel sui
ker, 1 eidooier, wat peterselie,
een halve dl room, twee plakjes
mager gerookt spek, verse boe-
renboter, zout.
Bereiding: Dop de tuinbonen,
schrap de worteltjes en maak de
sperciebonen schoon. Kook de
worteltjes en de boontjes apart
in wat water met zout in zo'n
vijftien a twintig minuten net
gaar. Bak tegelijkertijd de plak
jes rookspek in de koekepan en
doe dan spek en het uitgebak
ken vet in een vuurvaste scho
tel, doe er het bonekruid bij en
de tuinboontjes e giet er een
halve centimeter melk bij. Voeg
wat zout toe en breng de melk
aan de kook. Draai vervolgens
het vuur laag en laat de tuin
boontjes met de deksel op de
schaal zachtjes sudderen, na er
nog een theelepeltjes suiker bij
te hebben gedaan.
Klop intussen de eierdooier en
de room luchtig op. Na tien
minuten zijn de tuinboontjes
vrijwel gaar. Nu moet de pan
van het vuur en wordt onder
voortdurend roeren het ei-room
mengsel toegevoegd. Vervol
gens op een heel laag vuurtje
de saus mag niet koken de
zaak een paar minuten laten
smoren. In die tijd kan de entre
cote worden klaargemaakt: laat
wat boter in de pan bruin wor
den en bak het vlees in enkele
minuten aan beide zijden bruin.
Serveer met de worteltjes, be
strooid met peterselie, en de
boontjes en geef beide groenten
nog een flinke klont boter toe.
Zet daarnaast de tuinboontjes
op tafel.
Aardbeien met rumzabaglione
Ingrediënten: 2 doosjes aard
beien, een halve dl donkere rum,
55 gram poedersuiker, zes eier
dooiers, 5 eetlepels droge, witte
wijn.
Bereiding: Maak de aardbeien
schoon en snij ze in vieren.
Vermeng de aardbeien met een
eetlepel van de suiker en een
eetlepel van de rum en zet ze
een uurtje in de koelkast. Doe
de aardbeien daarna in glazen.
Klop de eierdooiers met de rest
van de suiker op in een vuurvast
schaaltje tot het mengsel een
lichte kleur heeft en wat is inge
dikt.
Breng water aan de kook in een
pan waarin het schaaltje past en
zet het schaaltje erin. Blijf een
paar minuten kloppen en
schenk dan wijn en overgeble
ven rum erbij onder voortdu
rend kloppen. Het beste is een
electrische mixer te gebruken
op de hoogste snelheid. Na een
minuut of tien zal het mengsel
dik en romig zijn geworden en
kan de schaal uit de pan met
water worden genomen. Blijf
nog een minuutje kloppen en
schep dan de zabaglione over de
aardbeien. In plaats van rum is
het mogelijk aardbeienlikeur of
frambozenbrandewijn te gebrui
ken.
Aardbeien-Y oghurtijs
Ingrediënten: Anderhalf doosje
aardbeien, 300 gram suiker, 2 dl
water, 1 eiwit, 1 citroen en twee
tot drie dl yoghurt.
Bereiding: Maak de aardbeien
schoon en pureer ze in de meng
beker. Wrijf ze vervolgens door
een zeef, zodat er een dik aard-
beiensap overblijft. Kook de sui
ker op in het water en voeg die
suikerstroop toe aan het aard-
beiensap. Laat dit mengsel in de
koelkast afkoelen. Doe vervol
gens het citroensap erbij en
voeg ook de yoghurt toe. Roer
alles goed door elkaar en zet het
mengsel in platte schalen of
cakeblikken in de vriezer. Klop
het eiwit op met wat suiker en
doe dat bij het vruchten-yog
hurtmengsel zodra dit wat opge
steven is. Meng het voorzichtig
door elkaar. Met een ijs- of sor
betmachientje is de werkwijze
hetzelfde.
In dit laatste geval kun je de
hoeveelheid yoghurt variëren.
Je vult het vruchtenmengsel net
zolang aan met yoghurt tot de
mengbeker van de ijsmachine
tot het streepje dat het maxi
mum aangeeft, is gevuld. Het is
vaak een beetje uitkienen en op
de eigen smaak afgaan. Bij de
hierboven aangegeven hoeveel
heden is de yoghurtsmaak nau
welijks herkenbaar, maar is er
voldoende zurigheid aanwezig
om het ijs een heerlijke frisheid
te geven, waarbij de aardbeiens-
maak volledig tot haar recht
komt.
RIEN VAN REEMS
1 plotselinge en algemene angst; 5 vaartuig; 9 steensoort; 1
muzieknoot; 13 op die plaats; 14 treksluiting; 15 voorzets!
17 aan boord (afk.); 19 voorzetsel; 21 stad in België; I
scheepsvloer; 26 koers, richting; 29 delfstof; 30 onsierlijk vi
vorm; 32 schaakfiguur; 33 gesloten; 34 onder andere (afk.);i
hoewel, ofschoon; 37 bijbelse naam; 38 tegenover (afk.);
waterkering; 41 bijstand; 43 muzieknoot; 44 onvergelijkeljjl
46 vergelding; 48 bewaarplaats voor vis; 50 zeer; 51 gepan:
serde gevechtswagen; 54 geestelijke; 56 Argentijnse mum
59 landbouwwerktuig; 60 roede; 62 vod; 64 voegwoord; i
toiletartikel; 67 muzieknoot; 69 voorzetsel; 70 gewricht; i
Arabisch opperhoofd; 73 kleur; 76 gebied, streek; 77 pi
verschenen; 79 biljartstok; 80 kleurling; 81 Amsterdams pt
(afk.); 83 symbool van selenium; 84 file; 85 opgeld boveni
parikoers; 87 moesplant; 88 bolgewas; 90 dikste been in d
benedenarm; 92 vreemde taal; 93 onderricht.
1 snelle draai op één voet; 2 deel van de dag (afk
gelijkmatig, effen; 4 schaaldier; 5 vrouwelijk dier; 6 roofdiei
7 deel v.h. bovenbeen; 8 inwoners van zekere Europes
hoofdstad; 10 paardeslee; 11 titel (afk.); 16 hoofddeel v.i
toneelstuk; 18 reclame licht; 20 wisseling; 22 Zweedse mum
23 loofboom; 24 inhoudsmaat (afk.); 25 lengtemaat (afk Z
voorzetsel; 28 stad in Rusland; 30 siervogel; 31 slaginstn
ment; 34 bijbeldeel (afk.); 36 laatstleden (afk.); 39 soortelij
gewicht (afk.); 40 onbarmhartig; 41 vorm van neerslag;
paardekracht (afk.); 45 elektrisch geladen atoom; 47 wooi
schip; 49 vlaktemaat; 51 beroep; 52 trompetvogel; 5
gewicht (afk.); 54 droesem; 55 dwang der omstandighedet
56 per procuratie (afk.); 57 rivier in Frankrijk; 58 ondi
elkaar; 61 voltooid; 63 lengtemaat (afk.); 66 insect; 68 groo
rond zitkussen; 70 schouwburgrang; 72 symbool van ruthe
nium; 74 maangestalte (afk.); 75 tegenwoordig; 76 persoot
lijk vnw.; 78 voertuig; 80 kattekruid; 82 biersoort; 83 tralii
86 oosterlengte (afk.); 87 schaakafkorting; 89 uitroep vai
blijdschap; 91 vogelprodukt.
Welke 2 sleutelwoorden vormen de letters uit de vakjes: 8
16, 18,13, 73, 85, 5, 47, 60, 3 en 68, 20,15, 91, 66, 9, 71,51, 52,8'
Voor de wekelijkse Vrijdagpuzzel stelt de PZC ditmaal d
volgende prijzen beschikbaar:
3 exemplaren van het prachtboek 'De Zeeuws-Vlaams
kustvlakte' (uitgave Den Boer/Lannooy), winkelwaard
49,50.
Schrijf uitsluitend de twee sleutelwoorden op een briefkaa:
en zorg ervoor dat uw oplossing uiterlijk woensdagmorge
in het bezit is van:
Puzzelredactie PZC-Vrijdagkrant,
Postbus 466, 4380 AL Vlissingen.
Vermeld uw naam, adres en woonplaats
De oplossing en de namen van de prijswinnaars vindt u ind
PZC-Vrijdagkrant van volgende week.
VRIJDAG 14 JUNI
öéts
c 'g 2
o g-B
„t
C Q, O
u CO
E- =2
Sm rt
<D O
■O C O
a v
a fc 2
>S O
r! C
H
bOS
O "ij
23 8
s
"iïfl
D sa :d?
U N
0> CS
CB
O c
00 "S3
O
tO 03
S"!
fl>
£0
1-i
r CÖ
<u in
vi
al1'
N T3 13
ca
hSA
O O
-tb -
lO CD
Horizontaal: 1 brug; 4 lastertaal;
ooi; 14 marmer; 15 tube; 16 te; 17 re; 1
Man; 20 bek; 21 auto; 23 lover; 26 L.K
27 ra; 29 welp; 31 regel; 32 bat; 34 emi
36 rek; 37 Mr.; 38 ineen; 40 pijp; 4
reces; 44 eten; 45 zeker; 47 los; 48 sai
49 wet; 50 top; 53 jl.; 54 big; 55 bof; 5
me; 58 pen; 60 dor; 61 dam; 62 eik; 8
nooit; 66 halo; 67 egaal; 69 sen;
koren; 71 e.o.; 72 m.a.w.; 74 rage; i
mis; 77 gevel; 79 rauw; 81 St.; 82 R.P
84 rebab; 86 trijp; 87 oom; 89 kam; 3
ik; 92 ka; 93 olijk; 95 genoeg; 97 zin; 91
fotogeniek; 99 eelt.
Verticaal: 1 boterbiesje; 2 roe; 3 ui:!
la; 5 arm; 6 smal; 7 tenor; 8 er; 9 T.T,
10 a.u.b.; 11 Abel; 12 lekkers;
meteen; 17 ruw; 19 leger; 22 olm; 2
ver; 25 rekel; 28 aantal; 30 pipet;
teer; 35 rijk; 37 mes; 39 en; 41 pet; 4
col; 45 zegen; 46 robot; 49 wip; 51 P<"
52 demonstrant; 56 Maleis; 57 via; S
N.O.S.; 60 dinar; 61 darm; 62 ego;(
kamer; 65 oer; 66 ho; 67 eerroof; f
lavet; 70 keurig; 73 web; 75 gat; 1!
laken; 80 wijk; 83 polo; 85 bani; f
mijt; 90 moe; 92 kil; 94 K.O.; 95 ge; 98
e.k.; 97 ze.
trie", zegt De Kok. „Een paar
jaar geleden heeft het Produkt-
schap voor Vee en Vlees samen
met het ministerie van land
bouw geprobeerd een garanties
tempel voor 'scharrelvlees' te
creëren, maar die aanzet stuitte
op veel kritiek. Het produkt-
schap was te veel van de belan
gen van de producent en te
weinig van de vraag van de
consument uitgegaan".
Na deze mislukking besloten
consumentenorganisaties, de
dierenbescherming, milieu-or
ganisaties en een slagersvereni
ging van scharrelvarkens zelf
aan een regeling te gaan
werken. „Wij hebben het welzijn
van de dieren en het behoud van
het natuurlijk milieu als invals
hoek genomen. Daarvan uit
gaande is een compromis met
de prijsstelling gezocht. We ge
loven dat het diervriendelijk en
toch betaalbaar fokken op deze
wijze haalbaar is".
De initiatiefnemers willen dat
ook het scharrelvarken straks
onder de landbouwkwaliteits-
wet komt te vallen, zoals op dit
ogenblik de scharrelkip. Een
half jaar proefdraaien met de
regeling onder toezicht van een
interimcommissie uit het consu-
mentenoverleg moet het minis
terie van het nut en de nood
zaak overtuigen. Ook zal in die
periode ervaring worden opge
gaan met de controle. „Die moet
waterdicht zijn", meent Wim de
Kok.
Hij wijst erop dat er in het
verleden ook wel 'scharrel
vlees' werd aangeboden, maar
dat niemand precies wist wat
daaronder moest worden ver
staan. De nieuwe regeling bindt
boeren en slagers aan duidelij
ke voorwaarden. Zo moet een
scharrelvarken in een strohok
worden groot gebracht, waar
bij het dier vanaf drie maanden
bovendien een uitloop naar een
wroetweide wordt verschaft.
Op de dieren mogen geen licha
melijke ingrepen worden toege
past. Zij behouden staart, zaad
ballen en hoektanden. In de
bio-industrie worden deze ver
wijderd.
De groei van de varkens mag
voorts niet worden bevorderd
door hen anti-biotica, koper en
andere kunstmatige middelen
toe te dienen. Wim de Kok:,
„Omdat aan varkens in de bio-
industrie bijna alleen maar meel
wordt gevoerd, waarin kopersul
faat zit, komt er jaarlijks zes
honderdduizend kilo koper in
het milieu".
Een meer gevarieerde voeding
van de varkens is een volgende
eis. „Varkens willen van nature
wroeten", zegt De Kok. „Ze kun
nen uren op iets kauwen. Om
die reden moeten ze ook deels
ruwvoer hebben, zoals bieten,
hooi, veldbonen en mais. Daar
raken ze verzadigd door en hoe
ven zich niet zoals in de bio-
industrie te vervelen. Het
staartbijten tot zelfs kannibalis
me toe blijft dan achterwege".
De perikelen rond het inspuiten
van kalveren met groeihormo
nen hebben volgens 'Lekker
Dier' bewezen dat de consu
ment het 'gerommel met medi
camenten' meer dan zat is. Het
toedienen van anti-biotica heeft
bovendien als nadeel dat de
beesten stees resistenter wor
den. Wat tot gevolg heeft dat er
nieuwe, sterkere medicijnen
moeten worden ontwikkeld om
ziekten te bestrijden.
Op de vraag of de consument
het duurdere vlees ook zal wil
len kopen, herinnert De Kok
aan eert enquête van het Pro-
duktschap voor Vee en Vlees.
Daaruit bleek dat ongeveer de
helft van de vleesetende consu
menten wel iets voelde voor
scharrelvlees. Van die groep was
zeventig procent bereid één tot
anderhalve gulden per pond
méér te betalen. „Een markt is
er dus zeker voor", meent hij.
Vanaf half juli kunnen geïnte
resseerde boeren en slagers zich
bij de interimcommissie
Utrecht (Slachtstraat 30) 4
melden. De bedrijven wol
dan gekeurd en er zal begf
ding mogelijk zijn. In slag
winkels kan dan bekend wol
gemaakt dat zij tot de rege.
zijn toegetreden. Wim de K
„Consumenten kunnen dat
ons verifiëren".
Sceptische veehouders kur:
volgens de stichting misscï
over de streep worden get
ken door kennis te nemen
het proefschrift van de Utre)
se zoötechnicus W. Ruiterka)
Deze promoveerde deze nu
op een vergelijkend onden
van drie stalsystemen
kwam daarbij tot de concll
dat strohokken tot minder
duktieverlies leiden dan
thans in gebruik zijnde roos
vloeren in de bio-industrie.
LOUIS ENGEUt