aubergines, de paarse lekkernij
OPLOSSING
paasmenu
gooien
ambachten
groenland
vliegtaxi
bouillon
varkenshaas
mango-yoghurtijs
158
119
horizontaal:
verticaal:
VRIJDAG 5 APRIL 1985
In de Paasvakantie dagje-uit
naar Schiphol? Dat is op
Tweede Paasdag dan mooi te
combineren met deelname
(gratis) aan de
eierenzoekwedstrijd, tussen 11
en 13 uur rond het Ibis-hotel.
Vlak bij de lucht- en
ruimtevaarttentoonstelling
Aviodome...ook een bezoek met
de kinderen waard. Rond de
paastijd is daar ook een
speciale modelbouwexpositie
(vliegtuigen, raketten) te zien.
Wie het 'gouden ei' vindt krijgt
een weekend-reisje naar Parijs,
met het hele gezin. Maar er zijn
ook veel andere prijsjes te
winnen. Paasbrood, koffie,
muziek en andere attracties
zijn er allemaal eveneens
kosteloos bij.
Dit eierenfestijn is opgezet
voor medewerkers van
Schiphol en hun kroost, maar
de organisatoren hebben de
deelname onbeperkt gemaakt.
Alleen even een kaartje sturen
naar Hotel Ibis,
Antwoordnummer 4127 (geen
postzegel), 1160 WC
Badhoevedorp, of bellen: 02968-
431234.
Met Pasen worden niet alleen
veel eieren gegeten, er wordt
ook mee gesmeten. Dat laatste
valt te signaleren in het
Twentse Geesteren, waar op
eerste paasdag voor de tiende
keer het nationaal
kampioenschap eiergooien
wordt gehouden
Een veehouder in Geesteren
heeft speciaal voor de
eiergdoiwedstrijd kippen apart
gehouden en ze met veel grit
gevoerd.
De eieren van deze kippen
beschikken daardoor over een
stevige schaal die tegen een
stootje kan. Dat moet er aan
meewerken dat op eerste
paasdag het huidige rekord kan
worden verbeterd. Dat rekord
staat nu nog op 64,10 meter. De
wedstrijd begint om 13 uur.
Ambachtenmarkten, ze worden
overal in het land gehouden.
Maar de grootste en
kleurrijkste is toch wel die van
het Brabantse Waspik. Tachtig
ambachtslieden treden er aan.
Tot de meest in het oog lopende
ambachten behoort het werk
van de 73-jarige Duitse Mathias
Otten, die als een van de
weinigen nog het handmatig
van dakpannen beheerst. Zo'n
dakpan bestaat grotendeels uit
leem, maar het precisierecept
is volgens Otten, 'een kwestie
van gevoel'.
Uit België komt een groep
graan- en strodorsers. Met hun
dorsmachine van acht meter
lengte, hun dorstractor en hun
stropers van in totaal zeven
meter, brengen zij een tafereel
terug dat zich rond de Tweede
Wereldoorlog in tal van dorpen
afspeelde.
Andere trekpleisters zijn
Belgische boomzagers, die met
een papegaaizaag een boom
omtoveren in tien planken. Ook
is er iemand die dennehout
klieft tot dunne latten, die
vroeger dienden als ondergrond
voor de bepleistering van een
plafond. En voorts laat een
ambachtsman het hele proces
zien dat loopt van vlas-stengel
tot een gesponnen touw van
vezeldraad.
Toegang tot de
ambachtenmarkt met een
omlijstend spectaculair
programma bedraagt vier
gulden voor volwassenen.
Kinderen betalen de helft.
Groenland, tastbaar verleden:
dat is de titel van een
tentoonstelling in het
volkenkundig museum aan de
Steenstraat in Leiden. Deze
expositie is ook toegankelijk
gemaakt voor visueel en
auditief gehandicapten.
De tentoonstelling vormt een
onderdeel van een
bezoekersprogramma voor de
paasvakantie. Rond het thema
'de Noordpoolgebieden' worden
filmvoorstellingen gehouden,
die een beeld geven van het
leven van de Eskimo's in
Alaska, Canada, Groenland en
de Sowjet-Unie en valt er een
expositie over de Poolvolken te
bezichtigen.
Vanaf dinsdag 9 tot en met
vrijdag 12 april wordt onder
leiding van het hoofd van de
educatieve dienst van het
museum aan kinderen vanaf
zeven jaar gelegenheid geboden
om de Javaanse gamelan te
bespelen.
In het museum loopt ook een
expositie van stencilprenten
met thema's die variëren van
dorpsgezichten en festivals tot
onderwerpen die zijn ontleend
aan het Boeddhisme. Het
paasvakantieprogramma loopt
van dinsdag 9 tot en met vrijdag
12 april, de openingstijden zijn
van 10-17 uur, volwassenen
betalen 3,50 entree en
kinderen en 65-plussers hebben
voor twee gulden toegang.
Het recreatiepark Beekse
Bergen in Hilvarenbeek is in een
nieuwe stijl aan het seizoen 1985
begonnen. Voortaan zal de
nadruk worden gelegd op
thema's als spanning, snelheid
en sensatie. De voornaamste
aanwinsten zijn een super
achtbaan en een
wildwaterbaan. Voorts valt er
een show te zien onder de titel
'Paradise tot Paris', met
medewerker van het ballet van
Penney de Jager, vader
Abraham en Ger Copper,
wereldkampioen van de magie.
In het Imax-filmtheater loopt
de film 'Speed'. Tot de laatste
nieuwe attracties Beekse
Bergen investeerde voor totaal
achttien miljoen gulden
behoort ook een Aqua-shuttle.
In het safaripark is een vorig
jaar begonnen educatief
element geprolongeerd. Vanaf
Pasen zijn er dagelijks
roofvogeldemonstraties en een
begeleidende tentoonstelling
heeft tot doel de mensen meer
vertrouwd te maken met
roofvogels.
JACQUES CATS
Het initiatief van zeventien
samenwerkende reisbu
reaus in Zeeland om in sa
menwerking met Rayon Tax
Walcheren tegen aantrekke
lijke tarieven een vervoers-
service aan te bieden aan
reizigers die vanuit deze re
gio naar de luchthavens van
Schiphol of Zavetem willen,
slaat aan.
Vooral wanneer men ge
bruik maakt van vroege
vluchten of laat arriveert
kunnen er problemen ont
staan door het ontbreken
van openbaar vervoer.
Voorts zijn er de omstandig
heden van het gesjouw met
zware koffers, de dure over
nachtingen op Schiphol en
Brussel (f 175,- per tweeper
soonskamers) en de hoge
par keer gelden bijna zeven
tig gulden voor veertien da
gen parkeren op terrein P-3)
met kans op beschadiging
van de eigen auto. Al die
achtergronden spelen een
rol bij de overweging om
zich per taxi vanaf het huis
adres te laten ophalen en
naar het vliegveld te worden
gebracht. Ook na terug
komst kan de Zeeuwse taxi
op verzoek bij de aankoms
thal gereed staan.
De prijs die per persoon
moet worden betaald wordt
gunstiger naarmate men
met meer mensen de rit
maakt. Bij een rit met vier
personen moet per persoon
50,- worden betaald. Wan
neer een uitgebreider gezel
schapje vervoerd moet wor
den, wordt er een taxibusje
ingezet. Bij deelname door
acht personen dient per per
soon 37,50 te worden neer
geteld.. Voor uitgebreide in
formatie kan men terecht
aan de balie van de Zeeuwse
reisbureaus.
kaart
Een vroege Pasen kan dan
koud zijn (en vaak helaas
erg nat), toch betekent het dat
de winter achter ons ligt. Met
eieren bij het ontbijt vieren we
het vooruitzicht van een nieu
we lente. En al is de natuur nog
wat kaaltjes, we trekken er op
uit als het weer het ook maar
even toelaat.
Ook het warme middag- of
avondmaal verdient een extra
feestelijk accentje, dat in dit
menu bestaat uit het blader
deegjasje rond het vlees. Zo'n
deegomhulsel geeft niet alleen
meer volume, maar je kunt er
ook nog van alles in meeverpak-
ken. In dit geval fruit. Appel,
ananas en varkensvlees gaan
zeer goed samen. Het voorge
recht houden we liefst licht en
simpel en omdat de Chinezen
daarin meesters zijn, kiezen we
voor een Chinees soepje. Een
voudig, maar verrassend fris is
het nagerecht met eveneens
fruit in een belangrijke bijrol.
Paasmenu 1985: Chinese groen
tebouillon, aangeklede varkens
haas en mango-yoghurtijs.
De ingrediënten voor de bouil
lon: 1 kippesoeppakket met
kruidenbuiltje, 250 gram kipfi
lets, wat sesamolie, klein blikje
bamboespruiten, 2 teentjes kno
flook, 2 afgestreken eetlepels
gehakte sjalotjes (eventueel ui),
100 gram Chinese kool in snip
pers, 100 gram in schijfjes gesne
den champignons, zout en ket
jap-
Bereiding: trek van soeppakket
en kruidenbuiltje met 2 liter
water de bouillon. Snijd de kip
filets in reepjes. Bak de gehakte
knoflookteentjes, sjalotjes en in
reepjes gesneden bamboesprui
ten gedurende niet meer dan 1
minuut in de hete sesamolie
onder voortdurend omroeren.
Schep het mengsel vervolgens
samen met de koolsnippers, kip,
champignons in de hete bouil
lon en laat een minuut of acht
trekken. De kip moet net gaar
zijn en de kool nog knapperig.
Op smaak brengen met paar
druppels ketjap en/of zout.
Ingrediënten: 2 varkenshaasjes
van ca. 250 gram, 1 zure appel, 2
schijven ananas (uit blik of
vers), 1 theelepel kerriepoeder, 3
eetlepels boter, zout, 1 half kop
je rozijnen, flinke scheut rum, 6
plakjes bladerdeeg uit diepvries
en 1 ei.
Bereiding: oven voorverwarmen
op 200 graden Celcius. Wrijf het
vlees in met zout en kerriepoe
der. Bak het vlees vervolgens in
de boter rondom in circa 10
minuten bijna gaar, wel de rozij
nen in de rum en klop ei los in
een kopje. Leg de plakken deeg
uit in een rechthoek en plak ze
aan elkaar met wat koud water.
Leg op het deeg de in de dunne
schijven gesneden appel, de
ananas en het vlees. Strooi hier
over de rozijnen en vour het
deeg er om heen. Het deegpakje
dichtplakken met koud water
en de bovenkant bestrijken met
ei. In het midden van de oven
plaatsen en in een minuut of
twintig mooi bruin bakken. Dit
varkenshaasje kan worden ge
serveerd met gebakken cham
pignons waaraan de rest van de
rum is toegevoegd en verse
groenten als bloemkool, witlof
of sperzieboontjes en heel fijne
doperwtjes uit blik. Gebakken
krielaardappeltjes vervolmaken
dit hoofdgerecht.
Ingrediënten: 1 mango (rijp en
zoet of nog groen), 3 sinaasappe
len, 1 halve liter yoghurt, 1lh
deciliter water, 300 gram suiker,
2 eetlepels honing en 1 eiwit.
Bereiding: snijd de mango in
kleine stukjes en doe die in een
mixer met de honing en het sap
van de sinaasappelen. Roer al
les fijn en werk het mengsel met
een houten lepel door een zeef.
Breng het water aan de kook en
los de suiker er in op. Voeg deze
suikerstroop toe aan het gezeef
de mango-sinaasappel-honing
mengsel en doe er ook de yog
hurt bij. Roer alles goed door
een en laat de zaak afkoelen. Na
het afkoelen gieten we de vloei
stof in een platte, liefst metalen
schaal. Van die lage koekblik
ken zijn er uitstekend geschikt
voor. Dan gaat alles het vries
vak in waar we een en ander
laten staan tot het mengsel half
bevroren is; het moet al een
beetje op ijs lijken en in ieder
geval niet meer waterig zijn.
Intussen is het eiwit met wat
basterdsuiker stijf geklopt en
dat werken we dan voorzichtig
met een lepel door de ijskoude
massa. Daarna verder laten
vriezen. Het beste is het ijs op
deze manier een dag tevoren
klaar te maken.
Wie beschikt over een ijsma-
chientje heeft het gemakkelij
ker. Het ijs krijgt daarin een
homogene consistentie en het
duurt maar een half uur tot drie
kwartier. Als de mango erg zoet
is, kan worden volstaan met
niet meer dan 100 gram suiker.
In Indische toko's zijn soms
mango's te koop die nog groen
zijn en minder zoet omdat ze
voor de roedjak zijn voorbe
stemd. Ze zijn heel geschikt
voor dit ijsgerecht maar er moet
dan wel 300 gram suiker bij.
Sinaasappel en yoghurt geven
een heerlijk frisse, zurige smaak
aan dit ijsgerecht.
RIEN VAN REEMS
Wat is het toch merkwaar
dig dat zoveel planten die
op het oog niets op elkaar lij
ken, familieleden zijn. De aard
appel heeft eetbare wortelknol
len, maar de plant zelf en voor
al de vruchtjes zijn behoorlijk
giftig. Dat heeft hij dan gemeen
met enkele wilde planten die
een grote verspreiding over de
wereld hebben: de Nachtscha-
denfamilie. Maar van andere
neven en nichten zijn de vruch
ten nu juist zeer geliefd - de
tomaat, de paprika en de auber
gine.
Het vreemde is dat aardappel,
tomaat en paprika (plus een
grote variëteit aan pepers, die
wij gemakshalve „Spaans" noe
men) uit Zuid-Amerika afkom
stig zijn, terwijl de aubergine uit
tropisch Centraal-Azië komt. Of
zijn stamvader in rijpe toestand
werkelijk wit geweest is kunnen
we niet precies meer nagaan.
Maar hij was eivormig, en hij
glansde. Eierplant was dan ook
een voor de hand liggende
naam. Zo noemen ze hem nu
nog in Amerika, waar hij sinds
koloniale tijden worden ge
kweekt. In India - zijn her-
komstgebied dus - staat hij be
kend als „brinjal".
Nog niet zo lang geleden was de
aubergine in ons land een
vreemde bijzonderheid, die af en
toe eens werd ingevoerd en dan
gegeten door mensen die van
buitenissige zaken hielden.
Maar nu teelt onze tuinbouw op
grote schaal de mooiste en de
grootste, diepglanzendpaarse
aubergines. Ze zijn er trouwens
in meer vormen en kleuren.
Vroeger werd wel aangeraden
het vruchtvlees enige tijd in
zout te leggen en ze dan uit te
spoelen. Dat was een goede me
thode om de vaak bittere smaak
te laten verdwijnen. Onze mo
derne aubergine heeft dat niet
meer nodig, die is mals en zacht
en mild van smaak. Het vrucht
vlees verkleurt trouwens snel
onder invloed van de lucht en
het licht. Maar een verse, zojuist
opengesneden exemplaar toont
ons zijn blanke, sponsachtige
binnenste in alle glorie.
Misschien is de flauwgevallen
priester wel het meest bekende
auberginegerecht. Dat komt uit
Turkije, en heet in de landstaal
„imam bayildi". Het is een koud
gerecht waar veel knoflook, en
ook uien en tomaten aan te pas
komen. Waarom die islamiti
sche priester flauw viel ver
meldt de historie niet. De kno
flook misschien? Of juist de pu
re verrukking?
Knoflook komt er meestal aan
te pas in die streken. Zo ook bij
de kaviaar voor de arme man.
Die maken ze in Roemenië op
z'n lekkerst. Het boven een
houtskoolvuurtje wat aange-
roosterde vruchtvlees wordt
met knoflook en olijfolie gepu
reerd, en dan gaat er citroensap
en zout door. Daarmee, en met
een flinke homp brood, voelt de
arme man zich rijk.
De Turken zijn zoetekauwen.
Die doen daar dan nog honing
door en eten het ijskoud bij
gebakken vis. Patlican Salatasi.
Veel regionale keukens schrij
ven voor dat de in plakken
gesneden aubergine, al dan niet
gepaneerd, in olie moet worden
gebakken. Dan werkt men ver
der en giet er bijvoorbeeld yog
hurt met zout en knoflook over
heen. Of een dressing van olie en
azijn. In de Provence, en in
Italië vaak ook, combineert
men met voorliefde de aubergi
ne met tomaat en courgette.
Over knoflook spreken we niet
eens - dat spreekt vanzelf. Rata
touille, wat natuurlijk hetzelfde
is als ratjetoe, gaat op die ma
nier.
De vorm van de vruchtgroente
inspireert tot het vullen. Dat
kan met van alles, maar de
hiervoor genoemde zaken liggen
het meest voor de hand. Gehakt
- bij voorkeur van lam of schaap
- is vaak dan de basis waarmee
het vulsel van dierlijke eiwitten
wordt voorzien. Soms gaat zo'n
schotel dan nog in de oven,
maar dat hoeft niet altijd.
Maar nu terug naar het vader
land van de aubergine - India
dus. Daar is men niet zo dol op
dierlijke eiwitten. Het geloof
schrijft een vegetarische leef
wijze voor.
Veel groentegerechten daarom,
niet altijd zo scherp gekruid als
wij wel denken. Heel mild is
„masala baigan", een zachte
curry van gekookte aubergines
met ui en verse gemberwortel in
een saus van kokosmelk met
een scheutje azijn. Gooda Aur
Sabzi Ka Kari is pittiger. Een
ratjetoe van verschillende
groenten, al speelt aubergine de
eerste viool. Anijs, kaneel, ko
riander, geelwortel en chillypoe-
der in volmaakte harmonie. En
dan - bijna een dissonant in dit
gezelschap - zachtgesudderde
mergpijpjes.
Op Sri Lanka is de bevolking
verzot op gepickelde aubergi
nes, „vambotu pahi". Een groot
aantal specerijen moet een
kwartiertje sudderen met al eer
der gebakken aubergine-plak
ken. Dat moet afkoelen en is
dan, met beetjes tegelijk, erg
lekker bij rijst.
Voor de gezondheid hoeven we
ze overigens niet te eten. Au
bergines hebben in dat opzicht
weinig waardevols. Maar lek
ker zijn ze wel.
pqmpua
Uil tl *1M
mHM
V
ffÜ-i//>H'\ l,
PÏ294
228
107
156
24
13
169
128
182
189
El113
34
W
163
72
167
49
117
17
44
74
252
12
65
151
1
157
36
155
168
293
121
116
101
50
99
1 soort geldinzameling; 13 iets on
beduidend; 25 kalf van één winter;
26 stuk; 27 aanmoedigingsroep; 29
strijdperk; 30 geldstraf; 31 briefaan
hef (afk. Latijn); 33 samenhangende
klomp planten; 35 geheel gevuld; 36
orgaan; 38 zot; 40 baarsachtig visje;
41 lidwoord; 42 onder leiding van
(afk.); 44 vrouwelijk beroep; 47
kleurlinge; 49 schoolvak; 52 deel
van de onderkaak; 53 deel v. e.
fietswiel; 55 roosvormig voorwerp;
56 Engels eiland; 57 steengruis; 59
naderhand; 60 bezinksel, droesem;
61 blaasachtige opzwelling der op
perhuid; 63 flauw geluid; 64 vrouwe
lijke godheid; 65 vreemde taal; 67
kleverige stof; 68 Engels zeevaarder
in vroeger jaren; 69 bovendien; 70
eerstkomende (afk.); 72 innerlijk
besef van goed en kwaad; 75 korte,
stekelige baardhaar; 77 muziek
noot; 78 honingdrank; 79 voorzet
sel; 80 grappenmaker; 82 geblader
te; 83 gek; 85 flink, groot; 86 leeste
ken; 88 namelijk (afk.); 89 uitheems
kustvaartuig; 91 lang en dun per
soon (scherts); 92 kunststijl; 94 mu
zieknoot; 95 trapper v. e. fiets; 97
makreelachtige vis; 98 potlood
staafje; 100 vogel; 102 verdicht ver
haal; 104 I-vormige gordijnroede;
106 smal stromend water; 108 ring
vormig handvat; 109 binnenvlakte
van de hand; 110 kwinkslag; 112
raadgeving; 114 insnijding; 116
boom; 117 zwaarlijvig; 119 imitatie;
122 bordpapier; 124 onverduisterd
schijnende; 126 sprookjesfiguur;
127 eminentie (afk.); 128 leemte; 130
stof van vergaan hout; 131 zang
stem; 133 Europeaan; 134 lekkernij;
136 titel (afk.); 137 sporeplant; 139
vogelprodukt; 140 roofvogel; 142
inhoudsmaat (afk.); 143 blauw edel
gesteente; 145 scherp, onbe
schaamd; 146 bovenbouw v. e. wa
gen; 148 plant; 150 uitroep; 152
mannetjesbij; 153 mannelijk dier;
155 vis; 156 reusachtig; 157 het
tot-stand-gebrachte; 158 buisje met
injectievloeistof; 159 stremsel; 161
kleefstof; 162 houthakkersbijl; 164
boomloot; 165 spinachtig diertje;
167 ijzerhoudende grond; 169 zang
stem; 172 wereldorganisatie (afk.);
173 onderwerp van bespreking; 176
rund; 178 aanzienlijk, voornaam;
182 voorzetsel; 184 laguneachtige
riviermonding; 185 boodschapper;
187 bergweide; 188 zitplaats zonder
leuning; 190 soort schaatsen; 191
persoonlijk vnw.; 192 cilinder; 194
doortochtgeld; 195 Europese bizon;
197 toestel voor warmwatervoorzie
ning; 199 staafvormig voorwerp;
200 telwoord; 201 schilderstuk; 203
vrucht; 204 meertandige mestvork;
206 laddersport; 207 vrijgevig; 209
lichaamsdeel; 210 vrucht; 212 bont
soort; 214 bij raming; 216 vast
staand; 218 rekenkundig teken; 220
stof; 222 gedwee; 224 Europeaan;
225 vallei; 226 bestuur v. e. studen
tencorps; 229 klaar; 231 oorzaak
(fig.); 232 muziekinstrument; 234
verbeten; 235 flesvormig hout; 237
onvriendelijk; 238 senior (afk.); 239
bfj voortduring; 241 paardeslee; 242
luilak; 244 begunstiger van kunste
naars; 246 wiskundig getal; 247 vo
gel; 248 kruisbloemige plant; 250
vlies dat bij afkoeling op melk
onstaat; 251 getal waardoor men
een ander deelt; 252 leraar in de
welsprekendheid; 253 waterkoud;
255 boom; 257 overal; 258 belege
ring; 260 gewerenpiramide; 262 Eu
ropeaan; 263 deel v. e. stoommachi
ne; 265 Keramisch produkt; 266
uitholling in een wand; 267 tel
woord; 269 rijk aan ervaring; 272
schenking; 274 scheepsvloer; 275
persoonlijk vnw.; 276 sierlijk gewas;
277 erg los (van aarde); 279 zinne
beeld van de marine; 280 stad in
Brazilië (verkort); 281 behoeftig;
283 symbool van neon; 284 boom;
286 snel heen en weer geloop; 288
gesteente; 289 scherppuntig deel v.
e. plant; 291 vis; 293 beroep; 294
oude Nederlandse munt.
1 vaartuig; 2 muzieknoot; 3 Neder
lands persbureau (afk.); 4 ringvor
mig koraaleiland; 5 kweker (uit
gang in samenstellingen); 6 sym
bool van chroom; 7 maangestalte
(afk.); 8 sanitaire inrichting; 9 hel
dendicht; 10 halsboord v. e. trui; 11
sportevenement (afk.); 12 kwaad,
kwaal; 14 dieregeluid; 15 in hoge
mate; 16 binnenwater; 17 niet sa
mengesteld; 18 voorzetsel; 19 aan
boord (afk.); 20 lang en smal kleed;
21 stad in Spanje; 22 kunstprodukt;
23 voorzetsel; 24 persoon die spre
kend op een ander lijkt; 27 tuin
haag; 28 door, met (Latijn); 32 afda
ling met hindernissen bij het skiën;
34 als met een waas bedekt; 36
grondlegger van de Sowjet-repu-
bliek; 37 Amerikaanse sierheester;
39 plaats van vestiging; 41 kerkelij
ke functie; 43 dikwijls; 45 kleding
stuk; 46 ondeugende jongen; 47
dichterbij; 48 niemendal; 50 hoofd
deksel; 51 deel van de hals; 52
hoefijzervormig staafje; 54 muziek
noot; 56 meerstemmig koorgezang;
58 wapen in vroeger jaren; 60 titel
(afk.); 62 stad in Frankrijk; 64
adrem; 66 nagelaten afdruk; 68
munt in Joegoslavië; 71 deel v. e.
auto; 73 chemisch element; 74 deel
v. e. fiets; 76 afdeling v. e. compag
nie; 77 inhoudsmaat; 80 wandel
plaats; 81 licht ontvlambaar meng
sel; 83 vis; 84 verbreding v. h.
hoofeind v. e. ledikant; 86 schrijfge
rei; 87 opgelegd werk; 89 luchtig
gebakje; 90 netto (afk.); 92 onder
scheidingsteken op de kleding van
hoofdofficieren; 93 bedehuis; 95
licht verteerbare spijs; 96 aardig; 97
duinplant; 99 elektrisch geladen
atoom; 100 witte, vlokkige stof op
wijn enz.; 101 voeg; 103 verachte
lijk; 105 grondsoort; 106 plomp dier;
107 bijzonder aantrekkelijk; 109
houtsoort; 111 lang vervlogen tijd;
113 tegen de verwachting in; 115
land in Zuid-Amerika; 117 aanwij
zend vnw.; 118 toiletartikel; 120
afgemat; 121 talent; 123 ogenblik;
124 verblijfplaats v. e. vorst(in):|
wars van werk; 128 bolvort
vrucht van de papaver; 1291
nenslee; 131 uitroep; 132 mui
noot; 134 zangstem; 135 preek,)
maning; 137 bangheid; 138 j
ontvangkamer; 140 op weinig!
141 land in Azië; 143 stof; 144
kam; 145 klein vertrek; 147 bebc
de kring v. e. gemeente; 1491
drogend mengsel; 151 telwoord;|
waterkering; 154 tijdmaat;
genstelling van weelde; 163 c
166 Europese hoofdstad; 168 pi
plaats; 170 zaadkorrel in
vrucht; 171 slangvormige vis;|
soort paard; 174 uitroep; 175 ler.J
maat (afk.); 177 al te goed j
179 hoogste punt; 180 waterblai
181 drooginrichting voor mout!
rakelijzer; 185 strafbaar feit; f
onvergelijkelijk; 188 matig I
189 tak van sport; 191 ouder!
kind; 193 niet-deskundige; 195|
lodie; 196 afstammeling
zoutachtig; 198 windvlaag; I
smaakgewaarwording; 202 sct|
dier; 203 orgaan v. e. vis; 205 li
selmand; 206 Chinees gewicht!
onderricht; 209 grondstof voor!
linnen; 211 gespannen; 212 a
mand; 213 zekere tijdsduur:!
drank; 216 slecht vioolspeler;I
snelle loop; 218 verworpeling if
219 volgeling; 221 ringvormig fci
vat; 223 scharnier; 225 toneel
rusting; 227 wolvlokje; 228 pi
230 specerij; 232 muntaclf
plant; 233 visuil; 235 ketting!
stof; 238 ongestoord kalm;!
twaalf dozijn; 242 vierde letter!
Griekse alfabet; 243 oplosmi|
voor vetten; 244 historisch
heidspersoon; 245 muziektal
ment uit India; 247 deel v. e. eei
vies; 249 ingezonden mededel
(afk.); 250 afgelegen; 254 Oosïl
peaan; 256 gewicht (afk.); 258|
wustzijn; 259 gereedschap;
handwerkzaamheid; 263 lijn
ineengewerkte draden; 264 s
plant in tropische wouden; 2611
gestorven vogel; 268 gemelijk!
soon; 270 voornamelijk (aflof
toneeldans; 272 Frans modeoiïl
per (1905-1957); 273 eer be»:|
276 bloeimaand; 278 bijbelse nf
280 metalen staaf; 282 snijwerk)
284 corps diplomatique (a"
dwarshout aan een mast; i
(afk.); 287 de onbekende
tijn); 289 dat is (afk.); 290 tej
woordig; 291 sint (afk.);
bool van platina.
Welke 4 sleutelwoorden vormei
letters uit de overeenkomsti{|
nummerde vakjes van hetI
woordraadseldiagram na
brenging in de balk eronder! I
Schrijf uitsluitend de vier sleutelwoorden op een BRIEFKAl
en zorg ervoor dat uw oplossing uiterlijk woensdag 11 april in|
bezit is. Adres PZC-vrijdagkrant Puzzelredactie: Postbus 466,f
AL Vlissingen.
Vermeld uw naam, adres (met code) en woonplaats. Voorj
extra-Paaspuzzel stelt de PZC de volgende prijzen beschikt]
een geldprijs van ƒ50,-, twee geldprijzen van 25,- én J
exemplaren van het prachtboek 'De Vlaamse Kustvlakte' (fi|
ve Den Boer/Lannoo) met een winkelwaarde van 49,50.
De oplossing en de namen van de prijswinnaars vindt u i
PZC-vrijdagkrant van volgende week.
De twee sleutelwoorden van de vrijdagpuzzel van vorige
week zijn TORENSPITS en VESTINGWAL.
Prijswinnaars zijn: J. P. Verhage, Langeweg 17, 4675 RJ,
Sint-Philipsland; mevrouw G. Hollestelle-Versluis, Wal
deck Pyrmontlaan 11, 4461 TM, Goes; A. A. Helmich,
Julianalaan 27, 4561 JA, Hulst.
M
U
T
S
-
H
Y
E
N
A
-
G A
E
-
Z
E
B
0
E
-
E
L
Z
A S
L
K
-
T
E
N
N
I
s
B
A
L -
K
A
T
-
E
D
-
D
-
E
L
- B
-
T
0
E
R
-
A
A
R
-
F
0 R
K
E
L
K
-
S
C
H
0
T
-
M I
A
R
K
-
B
A
R
0
N
E
S
- T
B
-
-
R
0
M
E
-
D
R
0
P -
E
V
A
-
T
E
-
0
-
U
K
- R
L
I
A
S
-
N
Y
D
I
G
-
T U
J
A
S
-
V
H
-
E
-
S
T
- W
A
-
-
V
A
A
K
-
A
L
0
M -
U
R
N
-
K
N
I
E
V
A
L
- H
w
0
U
w
-
G
E
L
A
G
-
B A
-
B
R
E
M
-
M
A
L
-
K A A
R
Y
K
-
A
L
-
N
-
D
R
- S
I
N
-
B
R
A
N
D
T
R
A
P -
N
-
R
E
K
K
E
-
I
E
P
E R
G
L
A
D
-
S
T
E
N
G
-
K E