aubergines, de paarse lekkernij OPLOSSING paasmenu gooien ambachten groenland vliegtaxi bouillon varkenshaas mango-yoghurtijs 158 119 horizontaal: verticaal: VRIJDAG 5 APRIL 1985 In de Paasvakantie dagje-uit naar Schiphol? Dat is op Tweede Paasdag dan mooi te combineren met deelname (gratis) aan de eierenzoekwedstrijd, tussen 11 en 13 uur rond het Ibis-hotel. Vlak bij de lucht- en ruimtevaarttentoonstelling Aviodome...ook een bezoek met de kinderen waard. Rond de paastijd is daar ook een speciale modelbouwexpositie (vliegtuigen, raketten) te zien. Wie het 'gouden ei' vindt krijgt een weekend-reisje naar Parijs, met het hele gezin. Maar er zijn ook veel andere prijsjes te winnen. Paasbrood, koffie, muziek en andere attracties zijn er allemaal eveneens kosteloos bij. Dit eierenfestijn is opgezet voor medewerkers van Schiphol en hun kroost, maar de organisatoren hebben de deelname onbeperkt gemaakt. Alleen even een kaartje sturen naar Hotel Ibis, Antwoordnummer 4127 (geen postzegel), 1160 WC Badhoevedorp, of bellen: 02968- 431234. Met Pasen worden niet alleen veel eieren gegeten, er wordt ook mee gesmeten. Dat laatste valt te signaleren in het Twentse Geesteren, waar op eerste paasdag voor de tiende keer het nationaal kampioenschap eiergooien wordt gehouden Een veehouder in Geesteren heeft speciaal voor de eiergdoiwedstrijd kippen apart gehouden en ze met veel grit gevoerd. De eieren van deze kippen beschikken daardoor over een stevige schaal die tegen een stootje kan. Dat moet er aan meewerken dat op eerste paasdag het huidige rekord kan worden verbeterd. Dat rekord staat nu nog op 64,10 meter. De wedstrijd begint om 13 uur. Ambachtenmarkten, ze worden overal in het land gehouden. Maar de grootste en kleurrijkste is toch wel die van het Brabantse Waspik. Tachtig ambachtslieden treden er aan. Tot de meest in het oog lopende ambachten behoort het werk van de 73-jarige Duitse Mathias Otten, die als een van de weinigen nog het handmatig van dakpannen beheerst. Zo'n dakpan bestaat grotendeels uit leem, maar het precisierecept is volgens Otten, 'een kwestie van gevoel'. Uit België komt een groep graan- en strodorsers. Met hun dorsmachine van acht meter lengte, hun dorstractor en hun stropers van in totaal zeven meter, brengen zij een tafereel terug dat zich rond de Tweede Wereldoorlog in tal van dorpen afspeelde. Andere trekpleisters zijn Belgische boomzagers, die met een papegaaizaag een boom omtoveren in tien planken. Ook is er iemand die dennehout klieft tot dunne latten, die vroeger dienden als ondergrond voor de bepleistering van een plafond. En voorts laat een ambachtsman het hele proces zien dat loopt van vlas-stengel tot een gesponnen touw van vezeldraad. Toegang tot de ambachtenmarkt met een omlijstend spectaculair programma bedraagt vier gulden voor volwassenen. Kinderen betalen de helft. Groenland, tastbaar verleden: dat is de titel van een tentoonstelling in het volkenkundig museum aan de Steenstraat in Leiden. Deze expositie is ook toegankelijk gemaakt voor visueel en auditief gehandicapten. De tentoonstelling vormt een onderdeel van een bezoekersprogramma voor de paasvakantie. Rond het thema 'de Noordpoolgebieden' worden filmvoorstellingen gehouden, die een beeld geven van het leven van de Eskimo's in Alaska, Canada, Groenland en de Sowjet-Unie en valt er een expositie over de Poolvolken te bezichtigen. Vanaf dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 april wordt onder leiding van het hoofd van de educatieve dienst van het museum aan kinderen vanaf zeven jaar gelegenheid geboden om de Javaanse gamelan te bespelen. In het museum loopt ook een expositie van stencilprenten met thema's die variëren van dorpsgezichten en festivals tot onderwerpen die zijn ontleend aan het Boeddhisme. Het paasvakantieprogramma loopt van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 april, de openingstijden zijn van 10-17 uur, volwassenen betalen 3,50 entree en kinderen en 65-plussers hebben voor twee gulden toegang. Het recreatiepark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is in een nieuwe stijl aan het seizoen 1985 begonnen. Voortaan zal de nadruk worden gelegd op thema's als spanning, snelheid en sensatie. De voornaamste aanwinsten zijn een super achtbaan en een wildwaterbaan. Voorts valt er een show te zien onder de titel 'Paradise tot Paris', met medewerker van het ballet van Penney de Jager, vader Abraham en Ger Copper, wereldkampioen van de magie. In het Imax-filmtheater loopt de film 'Speed'. Tot de laatste nieuwe attracties Beekse Bergen investeerde voor totaal achttien miljoen gulden behoort ook een Aqua-shuttle. In het safaripark is een vorig jaar begonnen educatief element geprolongeerd. Vanaf Pasen zijn er dagelijks roofvogeldemonstraties en een begeleidende tentoonstelling heeft tot doel de mensen meer vertrouwd te maken met roofvogels. JACQUES CATS Het initiatief van zeventien samenwerkende reisbu reaus in Zeeland om in sa menwerking met Rayon Tax Walcheren tegen aantrekke lijke tarieven een vervoers- service aan te bieden aan reizigers die vanuit deze re gio naar de luchthavens van Schiphol of Zavetem willen, slaat aan. Vooral wanneer men ge bruik maakt van vroege vluchten of laat arriveert kunnen er problemen ont staan door het ontbreken van openbaar vervoer. Voorts zijn er de omstandig heden van het gesjouw met zware koffers, de dure over nachtingen op Schiphol en Brussel (f 175,- per tweeper soonskamers) en de hoge par keer gelden bijna zeven tig gulden voor veertien da gen parkeren op terrein P-3) met kans op beschadiging van de eigen auto. Al die achtergronden spelen een rol bij de overweging om zich per taxi vanaf het huis adres te laten ophalen en naar het vliegveld te worden gebracht. Ook na terug komst kan de Zeeuwse taxi op verzoek bij de aankoms thal gereed staan. De prijs die per persoon moet worden betaald wordt gunstiger naarmate men met meer mensen de rit maakt. Bij een rit met vier personen moet per persoon 50,- worden betaald. Wan neer een uitgebreider gezel schapje vervoerd moet wor den, wordt er een taxibusje ingezet. Bij deelname door acht personen dient per per soon 37,50 te worden neer geteld.. Voor uitgebreide in formatie kan men terecht aan de balie van de Zeeuwse reisbureaus. kaart Een vroege Pasen kan dan koud zijn (en vaak helaas erg nat), toch betekent het dat de winter achter ons ligt. Met eieren bij het ontbijt vieren we het vooruitzicht van een nieu we lente. En al is de natuur nog wat kaaltjes, we trekken er op uit als het weer het ook maar even toelaat. Ook het warme middag- of avondmaal verdient een extra feestelijk accentje, dat in dit menu bestaat uit het blader deegjasje rond het vlees. Zo'n deegomhulsel geeft niet alleen meer volume, maar je kunt er ook nog van alles in meeverpak- ken. In dit geval fruit. Appel, ananas en varkensvlees gaan zeer goed samen. Het voorge recht houden we liefst licht en simpel en omdat de Chinezen daarin meesters zijn, kiezen we voor een Chinees soepje. Een voudig, maar verrassend fris is het nagerecht met eveneens fruit in een belangrijke bijrol. Paasmenu 1985: Chinese groen tebouillon, aangeklede varkens haas en mango-yoghurtijs. De ingrediënten voor de bouil lon: 1 kippesoeppakket met kruidenbuiltje, 250 gram kipfi lets, wat sesamolie, klein blikje bamboespruiten, 2 teentjes kno flook, 2 afgestreken eetlepels gehakte sjalotjes (eventueel ui), 100 gram Chinese kool in snip pers, 100 gram in schijfjes gesne den champignons, zout en ket jap- Bereiding: trek van soeppakket en kruidenbuiltje met 2 liter water de bouillon. Snijd de kip filets in reepjes. Bak de gehakte knoflookteentjes, sjalotjes en in reepjes gesneden bamboesprui ten gedurende niet meer dan 1 minuut in de hete sesamolie onder voortdurend omroeren. Schep het mengsel vervolgens samen met de koolsnippers, kip, champignons in de hete bouil lon en laat een minuut of acht trekken. De kip moet net gaar zijn en de kool nog knapperig. Op smaak brengen met paar druppels ketjap en/of zout. Ingrediënten: 2 varkenshaasjes van ca. 250 gram, 1 zure appel, 2 schijven ananas (uit blik of vers), 1 theelepel kerriepoeder, 3 eetlepels boter, zout, 1 half kop je rozijnen, flinke scheut rum, 6 plakjes bladerdeeg uit diepvries en 1 ei. Bereiding: oven voorverwarmen op 200 graden Celcius. Wrijf het vlees in met zout en kerriepoe der. Bak het vlees vervolgens in de boter rondom in circa 10 minuten bijna gaar, wel de rozij nen in de rum en klop ei los in een kopje. Leg de plakken deeg uit in een rechthoek en plak ze aan elkaar met wat koud water. Leg op het deeg de in de dunne schijven gesneden appel, de ananas en het vlees. Strooi hier over de rozijnen en vour het deeg er om heen. Het deegpakje dichtplakken met koud water en de bovenkant bestrijken met ei. In het midden van de oven plaatsen en in een minuut of twintig mooi bruin bakken. Dit varkenshaasje kan worden ge serveerd met gebakken cham pignons waaraan de rest van de rum is toegevoegd en verse groenten als bloemkool, witlof of sperzieboontjes en heel fijne doperwtjes uit blik. Gebakken krielaardappeltjes vervolmaken dit hoofdgerecht. Ingrediënten: 1 mango (rijp en zoet of nog groen), 3 sinaasappe len, 1 halve liter yoghurt, 1lh deciliter water, 300 gram suiker, 2 eetlepels honing en 1 eiwit. Bereiding: snijd de mango in kleine stukjes en doe die in een mixer met de honing en het sap van de sinaasappelen. Roer al les fijn en werk het mengsel met een houten lepel door een zeef. Breng het water aan de kook en los de suiker er in op. Voeg deze suikerstroop toe aan het gezeef de mango-sinaasappel-honing mengsel en doe er ook de yog hurt bij. Roer alles goed door een en laat de zaak afkoelen. Na het afkoelen gieten we de vloei stof in een platte, liefst metalen schaal. Van die lage koekblik ken zijn er uitstekend geschikt voor. Dan gaat alles het vries vak in waar we een en ander laten staan tot het mengsel half bevroren is; het moet al een beetje op ijs lijken en in ieder geval niet meer waterig zijn. Intussen is het eiwit met wat basterdsuiker stijf geklopt en dat werken we dan voorzichtig met een lepel door de ijskoude massa. Daarna verder laten vriezen. Het beste is het ijs op deze manier een dag tevoren klaar te maken. Wie beschikt over een ijsma- chientje heeft het gemakkelij ker. Het ijs krijgt daarin een homogene consistentie en het duurt maar een half uur tot drie kwartier. Als de mango erg zoet is, kan worden volstaan met niet meer dan 100 gram suiker. In Indische toko's zijn soms mango's te koop die nog groen zijn en minder zoet omdat ze voor de roedjak zijn voorbe stemd. Ze zijn heel geschikt voor dit ijsgerecht maar er moet dan wel 300 gram suiker bij. Sinaasappel en yoghurt geven een heerlijk frisse, zurige smaak aan dit ijsgerecht. RIEN VAN REEMS Wat is het toch merkwaar dig dat zoveel planten die op het oog niets op elkaar lij ken, familieleden zijn. De aard appel heeft eetbare wortelknol len, maar de plant zelf en voor al de vruchtjes zijn behoorlijk giftig. Dat heeft hij dan gemeen met enkele wilde planten die een grote verspreiding over de wereld hebben: de Nachtscha- denfamilie. Maar van andere neven en nichten zijn de vruch ten nu juist zeer geliefd - de tomaat, de paprika en de auber gine. Het vreemde is dat aardappel, tomaat en paprika (plus een grote variëteit aan pepers, die wij gemakshalve „Spaans" noe men) uit Zuid-Amerika afkom stig zijn, terwijl de aubergine uit tropisch Centraal-Azië komt. Of zijn stamvader in rijpe toestand werkelijk wit geweest is kunnen we niet precies meer nagaan. Maar hij was eivormig, en hij glansde. Eierplant was dan ook een voor de hand liggende naam. Zo noemen ze hem nu nog in Amerika, waar hij sinds koloniale tijden worden ge kweekt. In India - zijn her- komstgebied dus - staat hij be kend als „brinjal". Nog niet zo lang geleden was de aubergine in ons land een vreemde bijzonderheid, die af en toe eens werd ingevoerd en dan gegeten door mensen die van buitenissige zaken hielden. Maar nu teelt onze tuinbouw op grote schaal de mooiste en de grootste, diepglanzendpaarse aubergines. Ze zijn er trouwens in meer vormen en kleuren. Vroeger werd wel aangeraden het vruchtvlees enige tijd in zout te leggen en ze dan uit te spoelen. Dat was een goede me thode om de vaak bittere smaak te laten verdwijnen. Onze mo derne aubergine heeft dat niet meer nodig, die is mals en zacht en mild van smaak. Het vrucht vlees verkleurt trouwens snel onder invloed van de lucht en het licht. Maar een verse, zojuist opengesneden exemplaar toont ons zijn blanke, sponsachtige binnenste in alle glorie. Misschien is de flauwgevallen priester wel het meest bekende auberginegerecht. Dat komt uit Turkije, en heet in de landstaal „imam bayildi". Het is een koud gerecht waar veel knoflook, en ook uien en tomaten aan te pas komen. Waarom die islamiti sche priester flauw viel ver meldt de historie niet. De kno flook misschien? Of juist de pu re verrukking? Knoflook komt er meestal aan te pas in die streken. Zo ook bij de kaviaar voor de arme man. Die maken ze in Roemenië op z'n lekkerst. Het boven een houtskoolvuurtje wat aange- roosterde vruchtvlees wordt met knoflook en olijfolie gepu reerd, en dan gaat er citroensap en zout door. Daarmee, en met een flinke homp brood, voelt de arme man zich rijk. De Turken zijn zoetekauwen. Die doen daar dan nog honing door en eten het ijskoud bij gebakken vis. Patlican Salatasi. Veel regionale keukens schrij ven voor dat de in plakken gesneden aubergine, al dan niet gepaneerd, in olie moet worden gebakken. Dan werkt men ver der en giet er bijvoorbeeld yog hurt met zout en knoflook over heen. Of een dressing van olie en azijn. In de Provence, en in Italië vaak ook, combineert men met voorliefde de aubergi ne met tomaat en courgette. Over knoflook spreken we niet eens - dat spreekt vanzelf. Rata touille, wat natuurlijk hetzelfde is als ratjetoe, gaat op die ma nier. De vorm van de vruchtgroente inspireert tot het vullen. Dat kan met van alles, maar de hiervoor genoemde zaken liggen het meest voor de hand. Gehakt - bij voorkeur van lam of schaap - is vaak dan de basis waarmee het vulsel van dierlijke eiwitten wordt voorzien. Soms gaat zo'n schotel dan nog in de oven, maar dat hoeft niet altijd. Maar nu terug naar het vader land van de aubergine - India dus. Daar is men niet zo dol op dierlijke eiwitten. Het geloof schrijft een vegetarische leef wijze voor. Veel groentegerechten daarom, niet altijd zo scherp gekruid als wij wel denken. Heel mild is „masala baigan", een zachte curry van gekookte aubergines met ui en verse gemberwortel in een saus van kokosmelk met een scheutje azijn. Gooda Aur Sabzi Ka Kari is pittiger. Een ratjetoe van verschillende groenten, al speelt aubergine de eerste viool. Anijs, kaneel, ko riander, geelwortel en chillypoe- der in volmaakte harmonie. En dan - bijna een dissonant in dit gezelschap - zachtgesudderde mergpijpjes. Op Sri Lanka is de bevolking verzot op gepickelde aubergi nes, „vambotu pahi". Een groot aantal specerijen moet een kwartiertje sudderen met al eer der gebakken aubergine-plak ken. Dat moet afkoelen en is dan, met beetjes tegelijk, erg lekker bij rijst. Voor de gezondheid hoeven we ze overigens niet te eten. Au bergines hebben in dat opzicht weinig waardevols. Maar lek ker zijn ze wel. pqmpua Uil tl *1M mHM V ffÜ-i//>H'\ l, PÏ294 228 107 156 24 13 169 128 182 189 El113 34 W 163 72 167 49 117 17 44 74 252 12 65 151 1 157 36 155 168 293 121 116 101 50 99 1 soort geldinzameling; 13 iets on beduidend; 25 kalf van één winter; 26 stuk; 27 aanmoedigingsroep; 29 strijdperk; 30 geldstraf; 31 briefaan hef (afk. Latijn); 33 samenhangende klomp planten; 35 geheel gevuld; 36 orgaan; 38 zot; 40 baarsachtig visje; 41 lidwoord; 42 onder leiding van (afk.); 44 vrouwelijk beroep; 47 kleurlinge; 49 schoolvak; 52 deel van de onderkaak; 53 deel v. e. fietswiel; 55 roosvormig voorwerp; 56 Engels eiland; 57 steengruis; 59 naderhand; 60 bezinksel, droesem; 61 blaasachtige opzwelling der op perhuid; 63 flauw geluid; 64 vrouwe lijke godheid; 65 vreemde taal; 67 kleverige stof; 68 Engels zeevaarder in vroeger jaren; 69 bovendien; 70 eerstkomende (afk.); 72 innerlijk besef van goed en kwaad; 75 korte, stekelige baardhaar; 77 muziek noot; 78 honingdrank; 79 voorzet sel; 80 grappenmaker; 82 geblader te; 83 gek; 85 flink, groot; 86 leeste ken; 88 namelijk (afk.); 89 uitheems kustvaartuig; 91 lang en dun per soon (scherts); 92 kunststijl; 94 mu zieknoot; 95 trapper v. e. fiets; 97 makreelachtige vis; 98 potlood staafje; 100 vogel; 102 verdicht ver haal; 104 I-vormige gordijnroede; 106 smal stromend water; 108 ring vormig handvat; 109 binnenvlakte van de hand; 110 kwinkslag; 112 raadgeving; 114 insnijding; 116 boom; 117 zwaarlijvig; 119 imitatie; 122 bordpapier; 124 onverduisterd schijnende; 126 sprookjesfiguur; 127 eminentie (afk.); 128 leemte; 130 stof van vergaan hout; 131 zang stem; 133 Europeaan; 134 lekkernij; 136 titel (afk.); 137 sporeplant; 139 vogelprodukt; 140 roofvogel; 142 inhoudsmaat (afk.); 143 blauw edel gesteente; 145 scherp, onbe schaamd; 146 bovenbouw v. e. wa gen; 148 plant; 150 uitroep; 152 mannetjesbij; 153 mannelijk dier; 155 vis; 156 reusachtig; 157 het tot-stand-gebrachte; 158 buisje met injectievloeistof; 159 stremsel; 161 kleefstof; 162 houthakkersbijl; 164 boomloot; 165 spinachtig diertje; 167 ijzerhoudende grond; 169 zang stem; 172 wereldorganisatie (afk.); 173 onderwerp van bespreking; 176 rund; 178 aanzienlijk, voornaam; 182 voorzetsel; 184 laguneachtige riviermonding; 185 boodschapper; 187 bergweide; 188 zitplaats zonder leuning; 190 soort schaatsen; 191 persoonlijk vnw.; 192 cilinder; 194 doortochtgeld; 195 Europese bizon; 197 toestel voor warmwatervoorzie ning; 199 staafvormig voorwerp; 200 telwoord; 201 schilderstuk; 203 vrucht; 204 meertandige mestvork; 206 laddersport; 207 vrijgevig; 209 lichaamsdeel; 210 vrucht; 212 bont soort; 214 bij raming; 216 vast staand; 218 rekenkundig teken; 220 stof; 222 gedwee; 224 Europeaan; 225 vallei; 226 bestuur v. e. studen tencorps; 229 klaar; 231 oorzaak (fig.); 232 muziekinstrument; 234 verbeten; 235 flesvormig hout; 237 onvriendelijk; 238 senior (afk.); 239 bfj voortduring; 241 paardeslee; 242 luilak; 244 begunstiger van kunste naars; 246 wiskundig getal; 247 vo gel; 248 kruisbloemige plant; 250 vlies dat bij afkoeling op melk onstaat; 251 getal waardoor men een ander deelt; 252 leraar in de welsprekendheid; 253 waterkoud; 255 boom; 257 overal; 258 belege ring; 260 gewerenpiramide; 262 Eu ropeaan; 263 deel v. e. stoommachi ne; 265 Keramisch produkt; 266 uitholling in een wand; 267 tel woord; 269 rijk aan ervaring; 272 schenking; 274 scheepsvloer; 275 persoonlijk vnw.; 276 sierlijk gewas; 277 erg los (van aarde); 279 zinne beeld van de marine; 280 stad in Brazilië (verkort); 281 behoeftig; 283 symbool van neon; 284 boom; 286 snel heen en weer geloop; 288 gesteente; 289 scherppuntig deel v. e. plant; 291 vis; 293 beroep; 294 oude Nederlandse munt. 1 vaartuig; 2 muzieknoot; 3 Neder lands persbureau (afk.); 4 ringvor mig koraaleiland; 5 kweker (uit gang in samenstellingen); 6 sym bool van chroom; 7 maangestalte (afk.); 8 sanitaire inrichting; 9 hel dendicht; 10 halsboord v. e. trui; 11 sportevenement (afk.); 12 kwaad, kwaal; 14 dieregeluid; 15 in hoge mate; 16 binnenwater; 17 niet sa mengesteld; 18 voorzetsel; 19 aan boord (afk.); 20 lang en smal kleed; 21 stad in Spanje; 22 kunstprodukt; 23 voorzetsel; 24 persoon die spre kend op een ander lijkt; 27 tuin haag; 28 door, met (Latijn); 32 afda ling met hindernissen bij het skiën; 34 als met een waas bedekt; 36 grondlegger van de Sowjet-repu- bliek; 37 Amerikaanse sierheester; 39 plaats van vestiging; 41 kerkelij ke functie; 43 dikwijls; 45 kleding stuk; 46 ondeugende jongen; 47 dichterbij; 48 niemendal; 50 hoofd deksel; 51 deel van de hals; 52 hoefijzervormig staafje; 54 muziek noot; 56 meerstemmig koorgezang; 58 wapen in vroeger jaren; 60 titel (afk.); 62 stad in Frankrijk; 64 adrem; 66 nagelaten afdruk; 68 munt in Joegoslavië; 71 deel v. e. auto; 73 chemisch element; 74 deel v. e. fiets; 76 afdeling v. e. compag nie; 77 inhoudsmaat; 80 wandel plaats; 81 licht ontvlambaar meng sel; 83 vis; 84 verbreding v. h. hoofeind v. e. ledikant; 86 schrijfge rei; 87 opgelegd werk; 89 luchtig gebakje; 90 netto (afk.); 92 onder scheidingsteken op de kleding van hoofdofficieren; 93 bedehuis; 95 licht verteerbare spijs; 96 aardig; 97 duinplant; 99 elektrisch geladen atoom; 100 witte, vlokkige stof op wijn enz.; 101 voeg; 103 verachte lijk; 105 grondsoort; 106 plomp dier; 107 bijzonder aantrekkelijk; 109 houtsoort; 111 lang vervlogen tijd; 113 tegen de verwachting in; 115 land in Zuid-Amerika; 117 aanwij zend vnw.; 118 toiletartikel; 120 afgemat; 121 talent; 123 ogenblik; 124 verblijfplaats v. e. vorst(in):| wars van werk; 128 bolvort vrucht van de papaver; 1291 nenslee; 131 uitroep; 132 mui noot; 134 zangstem; 135 preek,) maning; 137 bangheid; 138 j ontvangkamer; 140 op weinig! 141 land in Azië; 143 stof; 144 kam; 145 klein vertrek; 147 bebc de kring v. e. gemeente; 1491 drogend mengsel; 151 telwoord;| waterkering; 154 tijdmaat; genstelling van weelde; 163 c 166 Europese hoofdstad; 168 pi plaats; 170 zaadkorrel in vrucht; 171 slangvormige vis;| soort paard; 174 uitroep; 175 ler.J maat (afk.); 177 al te goed j 179 hoogste punt; 180 waterblai 181 drooginrichting voor mout! rakelijzer; 185 strafbaar feit; f onvergelijkelijk; 188 matig I 189 tak van sport; 191 ouder! kind; 193 niet-deskundige; 195| lodie; 196 afstammeling zoutachtig; 198 windvlaag; I smaakgewaarwording; 202 sct| dier; 203 orgaan v. e. vis; 205 li selmand; 206 Chinees gewicht! onderricht; 209 grondstof voor! linnen; 211 gespannen; 212 a mand; 213 zekere tijdsduur:! drank; 216 slecht vioolspeler;I snelle loop; 218 verworpeling if 219 volgeling; 221 ringvormig fci vat; 223 scharnier; 225 toneel rusting; 227 wolvlokje; 228 pi 230 specerij; 232 muntaclf plant; 233 visuil; 235 ketting! stof; 238 ongestoord kalm;! twaalf dozijn; 242 vierde letter! Griekse alfabet; 243 oplosmi| voor vetten; 244 historisch heidspersoon; 245 muziektal ment uit India; 247 deel v. e. eei vies; 249 ingezonden mededel (afk.); 250 afgelegen; 254 Oosïl peaan; 256 gewicht (afk.); 258| wustzijn; 259 gereedschap; handwerkzaamheid; 263 lijn ineengewerkte draden; 264 s plant in tropische wouden; 2611 gestorven vogel; 268 gemelijk! soon; 270 voornamelijk (aflof toneeldans; 272 Frans modeoiïl per (1905-1957); 273 eer be»:| 276 bloeimaand; 278 bijbelse nf 280 metalen staaf; 282 snijwerk) 284 corps diplomatique (a" dwarshout aan een mast; i (afk.); 287 de onbekende tijn); 289 dat is (afk.); 290 tej woordig; 291 sint (afk.); bool van platina. Welke 4 sleutelwoorden vormei letters uit de overeenkomsti{| nummerde vakjes van hetI woordraadseldiagram na brenging in de balk eronder! I Schrijf uitsluitend de vier sleutelwoorden op een BRIEFKAl en zorg ervoor dat uw oplossing uiterlijk woensdag 11 april in| bezit is. Adres PZC-vrijdagkrant Puzzelredactie: Postbus 466,f AL Vlissingen. Vermeld uw naam, adres (met code) en woonplaats. Voorj extra-Paaspuzzel stelt de PZC de volgende prijzen beschikt] een geldprijs van ƒ50,-, twee geldprijzen van 25,- én J exemplaren van het prachtboek 'De Vlaamse Kustvlakte' (fi| ve Den Boer/Lannoo) met een winkelwaarde van 49,50. De oplossing en de namen van de prijswinnaars vindt u i PZC-vrijdagkrant van volgende week. De twee sleutelwoorden van de vrijdagpuzzel van vorige week zijn TORENSPITS en VESTINGWAL. Prijswinnaars zijn: J. P. Verhage, Langeweg 17, 4675 RJ, Sint-Philipsland; mevrouw G. Hollestelle-Versluis, Wal deck Pyrmontlaan 11, 4461 TM, Goes; A. A. Helmich, Julianalaan 27, 4561 JA, Hulst. M U T S - H Y E N A - G A E - Z E B 0 E - E L Z A S L K - T E N N I s B A L - K A T - E D - D - E L - B - T 0 E R - A A R - F 0 R K E L K - S C H 0 T - M I A R K - B A R 0 N E S - T B - - R 0 M E - D R 0 P - E V A - T E - 0 - U K - R L I A S - N Y D I G - T U J A S - V H - E - S T - W A - - V A A K - A L 0 M - U R N - K N I E V A L - H w 0 U w - G E L A G - B A - B R E M - M A L - K A A R Y K - A L - N - D R - S I N - B R A N D T R A P - N - R E K K E - I E P E R G L A D - S T E N G - K E

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1985 | | pagina 50