i, VISMEEL KRIJGT EEN NIEUWE GEDAANTE Kennis-overdracht van eiwit het belang WEGWIJZER VOOR BEDRIJFSLEVEN PZC/ Visserij van levensbelang voor bevolking Senegal J3ENSDAG 4 JANUARI 1984 s vo Ijl >pro gbelJ Het j I. F. ten Doesscliate. directeur van instrumentenfabriek Van Essen, toont het houtje-touwtje-modelvan de nieuwe vliegas-koolstofmeter, die samen met zijn valbuis-oven door de TH in Delft werd getest (Door Marien van den Bosi beleid Van Trier in zijn innovatie- De tijd dat 'commercie' een vies woord was op menige Nederlandse nota van 1979. universiteit, is voorbij. Professoren komen uit hun ivoren toren. -Maar wat Is innovatie?", zegt Van Bedrijven vragen studenten speciale operaties te begeleiden of verzorgen Staveren. ..Innovatie is een mode een afstudeer-opdracht. Wat voor de grote Nederlandse en multinationale woord. Elk bedrijf moet constant bedrijven echter vaak een weet is waar vind ik de juiste kennis en 'innoveren', contact houden met de technologie is voor vele middelgrote en kleine bedrijven een vraag, markt en nieuwe technische vindin- gen. Vroeger heette dat gewoon'ont rijden doormaken? Zowel Van Sta- wikkelen' als de secretaris van de Orde Hoe vindt een bedrijf van die om vang de weg in de grote hoeveelheid wetenschappelijke kennis die op uni versiteiten. hogescholen en techni sche instellingen voorhanden is. Om de overdracht van kennis te verge makkelijken. heeft het ministerie van economische zaken op weten schappelijke instellingen teams aan het werk gezet om de bedrijven de weg te kunnen wijzen. Sinds vorige week ook de Universi teit van Amsterdam zich aansloot, beschikken nu alle universiteiten, de technische en landbouwhogescholen en instellingen als bijvoorbeeld TNO in Delft over dergelijke wetenschap pelijke teams voor kennis-over dracht. Hoe werken deze 'kennis transferpunten' in de praktijk'' Uitstekend, efficiënt" zegt J.F. ten Doesscliate, directeur van de Instru mentenfabriek Van Essen bv in Delft. „We hebben een nieuwe, zeer nauwkeurige methode ontwikkeld voor onze vliegas-koolstofmeter. Maar we misten de nodige kennis en apparatuur om dat ding te testen. Via het 'transferpunt' van de Techni sche Hogeschool in Delft zijn we bij de juiste specialisten terechtgeko men om die test voor ons uit te voeren". Log apparaat Door de zeer gespecialiseerde meet apparatuur (de radio-getijdemeler bijvoorbeeld) die de firma Van Es sen maakt, werd al regelmatig sa mengewerkt met de Hogeschool, iet TNO en het Waterloopkundig Laboratorium. „Maar zo'n Techni sche Hogeschool is toch een log apparaat, waar het niet eenvoudig is de juiste persoon te vinden voor het testen van de. vliegas-koolstof meter". Het meten van de koolstof vliegas (die met tonnen per dag vrijkomt in kolengestookte energiecentrales) is overigens van belang, zo vertelt Ten üoesschate, >m zowel het rendement van het 'erbrandingsproces in de centrale te meten als voor het scheiden van nog bruikbare vliegas van de as die ergens opgeborgen moet worden. Overigens gaat het bij het transfer- an Nederlandse Raadgevende In- systeent nk., om dc overdraohl van genieurs (ONRI, mr E.J.C. Hiller,. ullslultend technische know how, vinden van met. Hillen. ..De TH s problemen op vrijwel elk terrein, op hebben op het eehied van de rans- bedrljfskundig gebied, op het tel ler-,mnlcn baanbrekend werk ge- rci„ va„ de marktverkenning ot de ïaa^;.'.r,mld,d<'ls V"S'm arbeidsomstandigheden en veilig- de onki ook een transfer-punt voor hrid van de werknemers rijn met de aangesloten raadgevende mgc aa„ „.„„ferpunten voor- n.eurs opgericht .„Den Haag. Begin d z„ worde„ m<rktverkell. volgend jaar gaan we met de TH's, dtafssUdles vaak door studenten vooral die in Eindhoven, praten ultgevoetdi vcrteK Van Slaveren. over mogelijkheden van samenwer king". Van Staveren vindt het transfer-punt van de ONRI „heel ,Soms komt er ook wel eens vraag of we hier aan dc TH niet toevallig een heel nieuw produkt hebben ontwikkeld om op de markt handig". Volgens hem is er geen kunn^n brengen. Maar ja, het sprake van concurrentie, maar kun toepassen van wetenschappelijke je „aanvullend werken" „Vragen zijn J^enms moeten de bedrijven natuur- soms te praktisch voor ons en dan *yk zel/ doen", kunnen wij doorverwijzen. Als trans- De staf °P de transfer-punten hoeft fer-punt ben je vooral' wegwijzer voor met altijd passief te wachten op het bedrijfsleven"m Ook ir. J.W.R eventuele vragen uit de bedrijven. Arnold van de Rijks Nijverheids- Van Staveren: „Het is ook onze taak dienst in Den Haag vindt het ONRI- om te signaleren wanneer er veel transferpunt 'sowieso een goed iets'. vraSen Ult een bepaalde hoek komen Heel grote bedrijven hebben door- en dan eventueel actie te onderne- gaans voldoende kennis en techniek men Zo zlJn we nu bezig om. samen in huis. of weten die zelf makkelijk te het Proefstation in Naaldwijk, vinden Ook is hier voldoende uitwis- de kassenbouw van de grond af te seling tussen onderwijs en bedrijf, bekijken. Het ziet er naar uit dat het ..Maar voor een klein bedrijf is het ee.n studie-opdracht wordt van het alleen al volstrekt onmogelijk om ministerie van Landbouw en Visse- alle vakliteratuur bij te houden. Ook rij ..Maar met elke sector is ge- daarvoor kun je terecht op de TH". schlkt voor zo n gecombineerde aldus Ten Doesschoten. aanpak. Ik heb zelf onder meer ge werkt in de dakpannen-fabricage en Andersom is het transrer-punt ook <jaar zou een gecombineerde aanpak belangrijk voor de wetenschappers, onmogelijk zijn, aldus Van Staveren, die op deze manier op de hoogte kunnen blijven van wensen en ont- 'griprirp Pnrlcc wikkelingen in het midden- en 'X-KTZCe rdrKS kleinbedrijf. Studenten vinden op verzoek van de ondernemer soms Ook «n we met de Gemeente Delft een afstudeerprojekt. „Het bedrijf je Kamer van Koophandel bezig Cambo in Kampen, dat technische °Pze„ttan "n Bed™fs camera's maakt, moest afgeslankt Technologisch Centrum voor jonge worden", vertelt Van Staveren. die zelf een lednjf willen „Marktonderzoek wees echter uit sta"en j °J verschillende plaatsen dal het produkt verbeterd zou kun- Engeland bestaan al wel aparte nen worden" industrieterreinen science parks zo constateerde vorige maand „Een student in de ergonomie (de staatssecretaris Van Zeil (economi- relatie mens-machine) is een half sche zaken) tijdens een werkbezoek „F6WV. jaar naar Kampen gegaan en heeft in Engeland. Van Zeil zei bij die Ten Doesscliate is een van de ruim de produkten ergonomisch doorge- gelegenheid veel voor een dergelijke 400 ondernemers die in 1983 bij het 'transfer-punt' van de TH in Delft hebben aangeklopt. Bij alle transfer punten in Nederland samen zfin dat er vele duizenden. Alle universiteiten n technische hogescholen in Neder land hebben inmiddels een transfer punt. Evenals een aantal gespeciali seerde technische instituten als TNO in Delft, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium, het Wa terloopkundig Laboratorium, het Energie Centrum Nederland e.a. De Rijks Nijverheidsdienst werkt al lan ger via het principe van bemiddeling tussen ondernemer en wetenschap pelijke specialisten op zeer uiteenlo pende terreinen. „Zo'n 70 procent van de vragen en problemen werden door de specialis ten op de TH in een of twee uur opgelost", aldus de coordinator van het transfer-punt in Delft, ir. D.A. van Staveren. Aan dergelijke advie zen zijn geen kosten verbonden. Moet er studie worden verricht of proeven worden genomen door de wetenschappelijke staf of zich spe cialiserende studenten, dan moet de ondernemer daar wel voor betalen. Concurrentie In h$t weekblad van de TH. Delta', is bij wijze van grap al gefilosofeerd over de mogelijkheid dat in de vol gende eeuw de Hogeschool dankzij het transfer-punt op eigen bengn kan staan. Zover is het echter nog lang niet Van de slordige 500 miljoen die de TH in Delft jaarlijks kost. is in 1982 op deze manier 12.7 miljoen gulden terugverdiend. Worden de universiteiten en hoge scholen op die manier geen concur rent van de onafhankelijke inge nieursbureaus, die toch al slechte Ir. D. A. van Staveren, coördinator 'kennis-transferpunt' op de Techni sche Hogeschool te Delft. spit. Het nieuwe prototype is nu~in vorm van samenwerking tussen we- Keulen gedemonstreerd en er zijn al tenschap en bedrijfsleven te Voelen. 300 opdrachten binnen. Bij Cambo Maar. terug naar de samenwerking wordt nu weer aan uitbreiden ge- tussen wetenschap en bestaande be dacht", aldus Van Staveren. drijven. De minister van economi sche zaken is bovendien bereid in Cambo levert een voorbeeld van we- bepaalde gevallen het onderzoek- of tenschappelijke hulp bij produktver- ontwikkelingswerk dat bijvoor- nieuwing, van wat met een mooi beeld door TNO, een TH of een woord 'innovatie' wordt genoemd ingenieursbureau wordt verricht te Ook bij de firma Van Essen heeft de subsidiëren. Naast het 'technisch TH geholpen bij het realiseren van ontwikkelingskrediet' en de 'stimu- een nieuwe methode van meting, leringsregeling innovatief manage ment' kunnen in het kader v Ten behoeve van de 'industriële in- 'innovatiebeleid' ook 'ontwikke- novatic zi n deze transfer-punten ii„gs.e<,„,racten' wordc„ gestibsi- deslijds ook ingesteld door de toen- die„d toU0 proccm va„ dt externe malige minister voor wetensehaps k0„e„ ,masimaai 40.0001. (Door Eli Vlessingi De geur en de smaak. Noem het voor mijn part de stank van vismeel, zijn er de oorzaak van dat het voor menselijke consumptie niet wordt geaccepteerd. Het zit in de Door middel van extractietechnieken kun je die bestanddelen oplossen en g eiftcheiden. Het is echter een dure techniek en de consumptiekwaliteit van het eindprodukt te wensen over. Ik heb er mijn hele leven zo'n beetje mee te maken gehad. Ik dacht, het vaf^ toch mogelijk zijn op een andere manier dat spul te fabriceren. In 1975 had ik het jaajvonden. Ik ben er mee naar TNO gestapt. Daar konden ze hun ogen niet geloven. Echt, ze m1ken of ze water zagen branden". n het woord Piet de Wit. Als senior- kinderen er te weinig van eten. Die Technische Hulpverlening van het ïsulent verbonden aan Weenink en verdeling vindt plaats naar leeftijd en ministerie van buitenlandse zaken. 19%tnes Consultants gevestigd in deelneming van de gezinsleden aan de In 1978 bracht een driehoofdige mis- plaajogblokland, een dorp in de Alblas- huishouding en andere produktieacti- sie een bezoek aan Senegal. Dc bevin- fim waard. De 69-jarige ontdekker van viteiten. De eerste keus is aan de dingen werden vastgelegd in een om- st zijt reuk- en smaakloze vismeel heeft, mannen en de vrouwen. Wat overblijft vangrijke rapportage. Onder meer ïuld in een witte laboratoriumjas, en dat is volgens Piet de Wit werd geconcludeerd dat ter plekke s van een alchemist. De licht ge- meestal niet veel is voor de kinde- ,mde rug, de kalende schedel, de ren. ïerpe trekken rond de kaken en de Piet de Wit vond bij TNO inter blikkende ogen achter de iets voor zijn reuk- en smaakloze vismeel- recept 208 oldoende vis tegen aanvaardbare prijzen verkrijgbaar is om viseiwit- opènoor concentraat volgens het beproefde De Wit ter plaatse te maken. Om de instanties in Senegal an de haalbaar voor menselijke Acceptatie grote brilleglazen. winningstechniek. 't de Wit werkte ooit bij het des- „Het is heel eenvoudig", vertelt hij, zelf te overtuigen vanjictiebedrijf Gekro in brotterdam. terwijl hij met een krijtje op een heid van vismeel fabriek waarvan de naam al de schoolbord de verwerkingsfase en de consumptie werd een acceplatie-on- iht opriep van bederf en ontbin- resultaten daarvan noteert. „Eerst de derzoek noodzakelijk geacht. De benen en botten ven de vis koken. Alle vis is bruikbaar. De ger, de ontzielde kadavers van op gekookte vis ga je persen, waarbij ■dachte wijze om het leven geko- water en olie gescheiden worden van m stuks vee; Gekro wist er raad dè eiwitmassa. Omdat hierin een res- :e. Piet de Wit was er bedrijfsleider tant reukverwekkende olie achter werd uitgezonden om te onderzoe- blijft ga je die massa wassen met u-~' op welke plaatsen op deze aard- water. Al naar gelang het aantal Ïl het zinvol, dan wel commercieel len dat die wasbeurt wordt herhaald, men reuk- en smaakloos vismeel niet atrekkelijk was om vismeelfabrie- vermindert de specifieke vissmaak en wordt geaccepteerd", vertelt hij. „Het i op poten te zetten. Piet de Wit vislucht. Na zes keer wassen is die was niet meer herkenbaar. Men vroeg k door Zuid-Amerika. Belandde in volledig verdwenen. Op die manier zich af of het wel echt vismeel was Ika. Bezocht de kustgebieden van haal je uit 100 kilogram vis 12 kilo- Het produkt waar veel succes mee n de oceanen gelegen staten. Daar gram droog produkt waarvan het ei- mers moest gezocht worden naar witgehalte 80 procent bedraagt. Er 1 grondstof voor vismeelfabrieken. veel meer dan de aantrekkelijk- van de kapitaalsinvesteringen in verwaarlozen percentage vet", aldus zijn. Het is de bedoeling dat het /Id ft g blijft ga je die massa wassen met heet missie. „Een van de opmerkelijkste ervaringen was toch wel dat volko- werd geoogst, was heel bewust niet ontdaan van het laatste beetje visaro- dan nog sprake van zeven procent ma. Al naai" gelang de toepassing water, enige minerale stoffen en een te moet die smaak enigszins variabel jDerde-Wereldlahden, werd Piet de Piet de Wit. geconcentreerde viseiwit wordt ver getroffen door de noden van de Voor TNO was de vinding van Piet de werkt in het inheemse voedsel. Daar- aheemse bevolkingsgroepen die hij Wit voldoende overtuigend om aan te onder vallen sausen waarin gedroog- PGfcrde kennen. Overtollige visvang- 'en als goedkope grondstof voor een lustrieel produkt spraken hem veel nder aan dan de vraag op welke die overtollige vangsten 'grnjenstbaar konden worden gemaakt het welzijn van vaak zieke en ngerlijdende bevolkingsgroepen. et de Wit stapte op bij Gekro. Wat hte behield waren de schrikbarende elden van de noden van de zwarte verjistbevolking van Afrika. kloppen bij het Directoraat de vis wordt gedoopt tijdens de maal- 'indersterfte regentijd die voorafgaat aan de oogst staat op het platteland landen als Senegal, Mali, Ghana bekend als 'de honger- Van de voedseltekorten hebben kwetsbaarste groepen bet meest te Piet de Wit heeft het met ogen aanschouwd en zonder opsmuk vervolgt hij zijn ver- „Die groepen vind je in de plaats onder de plattelandsbe- Ki nder en onder de 5 jaar en 'angerc vrouwen. Dc kindersterfte zuigelingen ligt in de buurt de 20 procent. Van de kinderen een en vier jaar is het onge- 35 procent. Gebrek aan eiwit gebrek aan groei. Het komt die landen vrij algemeen voor", de kustgebieden is vis een belang- eiwitbron. Het is onder meer aan traditionele voedselverdeling bin- het gezin toe te schrijven dat in Senegal. Op het strand Joal komen dagelijks de kano's hun vangsten. Visopkopers en begeven zich te ivater de vangsten te bekijken. Op het Instituut voor Visserijprodukten TNO in IJmuiden is men er in geslaagd vismeel te fabriceren voor menselijke consumptie Het verschil met dat zelfde- fabrikaat als grondstof voor dierenvoedsel en veevoer is de geur en de smaak. De penetrante vislucht maakte de ehvilrijke droge substantie, waarvan de jaarlijkse ivereldproduktie schommelt in de buurt van de S0 miljoen ton, ongeschikt als ingrediënt voor enig menselijk voedselmenu. De wetenschappers van TNO zijn er in geslaagd die vislucht op een betrekkelijk eenvoudige wijze volledig te neutraliseren. Gebrek aan eiwit kan leiden tot ziekten. Uiteraard in landen waar voedseltekorten en voedingsproblemen voorkomen, Zo'n land is bijvoor beeld Senegal. Een stukje Afrikaanse westkust van ongeveer 200.000 vierkante kilometer. Vijf maal zo groot als Nederland met een inwonertal van nauwelijks zes miljoen zielen. Een stukje Sahel aan de noordkant begrensd door Mauretanié; aan de zuidkant door Guinee Bissau. De 500 kilometer lange westkust wordt bespoeld door een brok Atlantische Oceaan. De bevolkingsdichtheid is aan die kuststrook het sterkst geconcentreerd. Daar ligt ook de hoofdstad Dakar. De zeevisserij is een met onaanzienlijke bedrijfstak. De ambachtelijke visserij wordt bedreven door ongeveer 50.000 vissers die beschikken over een vloot van ruim 6000 kano's. De sardinellen vormen verreweg de belangrijkste vissoort. Maar ook de bonda, silure. haai en ansjovis worden in niet onaanzienlijke hoeveelhe den aan ival gebracht. Een plaats waar dat intensief gebeurt is Joal. Een visserijcentrum op 130 kilometer afstand ten zuiden van Dakar. Daar nu zal de regering door het Institut Technologie Alimentaire vier proefprojecten op poten zetten. Een project gericht op kwaliteitsbeheer sing van vis door koeling, één op het gebied van drogen en roken, één voor het conserveren van vis door deze in te blikken en tenslotte een project dat volledig geënt zal zijn op de bij TNO in IJmuiden ontwikkelde techniek van het fabriceren van vismeel geschikt voor menselijke consumptie. tijd. Verder kun je denken aan verwer king in couscous, rijst of gierstpap". Dat voor de keuze van een proeffa briek de plaats Joal werd uitgekozen, had te maken met verschillende om standigheden. De plek moest beschik ken over elektriciteit en water. De aanvoer van de grondstof verse vis moest gegarandeerd zijn. Ir. J. Bon: „Joal is een uitgesproken vissersplaats. Het hele gebeuren speelt zich af op het strand. De kano's met hun vangsten worden er gelost. De visopkopers en visverwerkers zwerven er tussen de scheepjes. De afvoer naar het binnenland gebeurt met paard en wagen. Het is een levendig en kleurig schouwspel. Over uitgestrekte terreinen langs de kust tref je eenvoudige verwerkingsplaat sen aan. Rookovens en droogrekken. Veel vis wordt in hete as gelegd en bedekt met takken die ook in brand worden gestoken. De huid verschroeit en laat zich gemakkelijk verwijderen. Het overblijvende visvlees wordt ge droogd, gezouten of gerookt". Vanwege deze plaatselijke activitei ten werd Joal door de regering van Senegal ook de meest geschikte plaats geacht voor het opzetten van een startproject voor verschillende visbehandelings- en verwerkingsme thoden. De winning van het vrijwel reuk- en smaakloze eiwitconcentraat zal er deel van uitmaken. Voor de begeleiding van dat project, dat i hel kader van ontwikkelingshulp zal worden gefinancierd, is een beroep gedaan op het Institut Technologie Alimentaire (ITA) in Dakar. Chef van de afdeling Techniek van het ins tuut Abdou Ba en een visserijdeskun- dige, Diakite, hebben veertien dagen doorgebracht bij TNO in IJmuiden. Ettelijke malen hebben zij de ver schillende aspecten van het tech- nisch-experimentcle project inten sief bestudeerd. Zij hebben er actief aan deelgenomen. Zijn er volkomen vertrouwd mee geraakt. Het is aan hen om het project in Joal te begelei den. Ing. J. Houwing, hoofd van de IJmui- dense TNO-vestiging toont zich bij zonder ingenomen met de resultaten van het proces en het feit dat het met name in Senegal zo is aangeslagen. Dat er sinds 1975 het moment waarop Piet de Wit bij TNO aan de bel trok toch nog een groot aantal jaren is verstreken voordat daarvan sprake was, heeft volgens hem te maken met het acceptatieproces in Senegal. „In 1978 hebben we de eerste monsters in Senegal achtergelaten. Het was toen een tijdje stil. We dach ten ais er echt belangstelling bestaat dan komen ze wel. Dat gebeurde in 1981. Er is toen 30 kilogram viseiwit- concentraat opgestuurd. We werken nu aan een zending van 200 kilogram. Het vervolg zal in Joal van de grond moeten komen. De opstelling van de apparatuur in IJmuiden zal worden ontmanteld en worden verscheept naar Joal. De benodigde apparatuur voor een proeffabriek kan het best in Nederland worden beproefd, alvorens te worden verscheept naar Senegal. Men beschikt er over de kennis, de grondstoffen en de benodigde arbeids krachten". Piet de Wit, de man achter „een idee" heeft het laatste woord tijdens het gesprek over het eclatante succes van een onderzoek waarmee TNO- IJmuiden 1983 afsluit. „Weet je wat ook belangrijk is? De prijs. Uit i gewonnen eiwitpoeder kost hoog stens 2,50 gulden jier kilo. Als je het uit biefstuk zou moeten winnen zou het op 65 gulden komen".

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1984 | | pagina 7