KONINGS HOEVEN INKOMEN Nieuwe Trappist op PINT-Festival ~tè Koudekerks gerstebier en Ritthems donker Enquête PZC-lezers Grootste onderzoek ooit gehouden VRIJDAG 9 SEPTEMBER 1983 PZC/varia (Door Rien van Reemsi jlj-pvan pas zijn zij echte monniken als zij leven van het werk van hun handen, zoals onze \jvaderen en de apostelen'; met deze regel van Benedictus van Nursia, de 'vader van het -esterse monnikenleven' verklaart broeder Eligius, directeur van de trappistenbrouwerij De Schaapskooi, waarom hij en zijn medebroeders in Berkel-Enschot bier brouwen. „Ons Joosterbestaan rust op drie pijlers: het gebed, de geestelijke lezing en de arbeid voor het levensonderhoud". Nadat hij dit heeft gezegd neemt broeder Eligius een bokaal en een flesje 0^Trappist ter hand en demonstreert hij het zorgvuldig ceremonieel waarmee een trappisten- Kier dient te worden geschonken: „we gieten eerst een scheutje bier in een droge bokaal, spoelen dat langs de binnenwand van het glas tot het schuimt en schenken dan voorzichtig I verder bij, het glas schuin houdend. De laatste centimeter bier laten we in het flesje, want dat bevat gistrestanten die de inhoud van het glas troebel zouden maken. Wij brouwers hebben i de gewoonte om dat restje bij te schenken als het glas voor meer dan de helft leeg is, want dat )Unc gistrcstant bevat veel waardevolle vitaminen en sporenelementen". ron< Na deze aanschouwelijke instructie even ten noorden van Venlo draait de complex had afgeslagen en zij gingen aai heft broeder Eligius de bokaal met het Arcense Brouwerij (de Vriendenkring) ■psli.; rood-bruine elixer en volgen Dom op volle toeren dank zij de inzet van de Abdij Onze zes voormalige Skol-medewerkers die achterbleven toen Skol de produktie verplaatste naar een grotere brouwe- rij. Dank zij een pils-verbiedende brouwmeester Harry Vermeer en le- overeenkomst met de Verenigde Bier den van de directiestaf van Verenigde brouwerijen Rotterdam-Breda brou- Breda-Rotterdam wen zij een assortiment hooggegiste bieren waarvan Magnus Grand Pres- irake Jiprianus. abt ssarj Lieve Vrouw van Koningshoeven Zij: Berkel-Enschot, pater Godfried, ad- u.nct-directeur van de abdij brouwerij. fste Nederlandse trappistenbier 'Ko- vjimngshoeven' ten doop gehouden en en Arcener Stout (mei 1983) het een zorgvuldig bewaard geheim waar- nieuwste produkt is. aleiinaar geheel bierminnend Nederland r\ td f de laatste maanden giste, onthuld. L)6 KüüJ 7 mi^Met Koningshoeven heeft Nederland Maar jiet laatste nieuws levert Heu- derfl hu twee trappistenbieren, want sedert men Herm Hegger (27) komt uit een paar jaar brouwt De Schaapskooi Areen. werkte een tijdje bij de oude )k al La Trappe. Daarmee lopen we skolbrouwerij en zocht al een jaar or jje naar een mogelijkheid om zelf en bedrijf te stichten, waarin hij iets ..ou hebben aan zijn opleiding levens- Schaapskooi en Verenigde Bier- middelenteehnologie. Speurend naar brouwerijen Breda-Rotterdam. toch pandcn in Nijmegen en omgeving een David en Goliath in de bierwe- liep hij bij toeval tegen de brouwerij rd reld, samen dit 'Koningshoeven' op de annex boerderij Bergzigt op. Drie markt brengen, vertelt mr. H. E. Jon- generaties lang was de brouwer van ïer Roelants, directeur van het op één uergzigt ook burgemeester van Ileu- gu!t|na grootste brouwerijconcern in Ne- meili maar sinds 1920 ;ev# de achterstand in die we hebben op rijt België dat vijf door trappistenmonni- ten gebrouwen bieren kent. Waarom driftig aan het renoveren. Via een advertentie kregen zij de hulp van enkele groepen vrijwilligers, jongeren die in ruil voor kost en inwoning rond de nog zeer gave kern van het traditio nele brouwhuis de aangepaste ver nieuwingen uitvoeren. Herm Hegger over de investering van een kwart miljoen: ..we willen zoveel mogelijk intact laten, zoals de moute- tige (9.5 procent) het paradepaardje rij. waar we demonstraties mouten p" ArrrniPi' strmt in.»; mam hot kunnen geven omdat. we hier veel afvalhout hebben, willen we dat ge bruiken om water voor te verwarmen, maar daarnaast komt er een nieuwe stoomketel in het oude ketelhuis. Die zal op gas worden gestookt. Bedoeling is zo weinig mogelijk dure automati sche apparatuur te installeren. We hebben in Duitsland waar jaarlijks zo'n vijftig brouwerijen op de fles gaan, voor redelijke prijzen appara tuur gekocht die wat meer mankracht vereist dan de moderne apparatuur. Het voordeel is dat je tijdens produk- tiepieken meer mensen kunt inscha kelen die door die extra produktie te betalen zijn, maar dat je in slappe tijden niet wakker ligt van de doorlo pende lasten verbonden aan dure ap- juist door de paratuur' In een .van de twee oude moutenjkel- ders komt een lagerkelder die via een wacht Want er komt ook een rustieke tvaiï derlanci, ..de pilsmarkt in Nederland meer gebrouwen en de woning van de ert. Nederland consumeert zo'n vroegere broir r bier per hoofd van de bevol- iaatste huurder verlaten, king per jaar en het ziet er naar uit dat Herm Hegger en Jan Hoefnagels (29) 198!) die consumptie niet groter wordt. uil Helmond deden een grote stap. zij glazen wand zichtbaar zal zijn 982IBitbreiding van de pilsproduktie sioten een huurcontract voor vijftien het talrijke publiek dat brouwerij 'De noeten we dan ook in de export jaar met de eigenaar die al eens eerder Raaf zoals'Bergzigt'gaat heten, ver- Deken. een b0Ci van 2.5 miljoen voor het rapegelijk zien we dat in Nederland het imptiepatroon verandert. We nr.? bonstateren een groepsvorming in de consumentenwereld en een wijziging de smaak. Pils voldoet niet ieder- ien een meer Daarom zoeken wij het in twee richtingen: regionalisatie en ver- ling van ons assortiment. Een 'oorbeeld van de regionalisatie is de itroductie van Oranjeboom-pils eind #ong jaar in Rotterdam en omstre den En nu, vanwege de smaakvoor- keur van velen, nemen wij een trap- a pist op in ons assortiment ie sifVerenigde Bierbrouwerijen Breda- lotterdam dat naast Oranjeboom d lit: ook Skol, Classe Royale en Keiler •ings: brouwt, heeft in het verkoopassorti- ment ook importbieren als Guinness, Carlsberg en Schlösser Alt en kwam 'ïorig jaar op het Bokbierfestival van Jde Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier (PINT) ook met een bokbier. De samenwerking met De •1,'jj 8chaapskooi heeft, zo zegt mr. Jonker ii Roelants een tweezijdig nut: zijn con- cem krijgt een exclusieve trappist in het assortiment en De Schaapskooi ii han via de distributiekanalen van uw .{Verenigde Bierbrouwerijen ook zijn ■La Trappe verspreiden. Voorlopig zal die verkoop vooral via slijters en horecabedrijven (Skol) in het zuiden 'gebeuren waar nog een zekere biercul- uur aanwezig is en men weet hoe een trappist geschonken dient te worden, wnals in de grote steden en de studentensteden. Festival JPe primeur is in feite voor PINT. Op hel derde categorie festival dat de 1 ff'^niging Promotie Informatie Tra- si-: «"ioncel Bier morgen (zaterdag) en zondag in het Turfschip in Breda fftinisecrt, is Koningshoeven de {pole verrassing. Verwacht mag worden dat het veel i.5( Èrllefhebbers naar Breda zal trek- iün' Vori6iaar rekende PINT op 1500 63? maar kwamen er 5000 op- Vagen en moesten de poorten van het 3,9 festival terrein vroegtijdig worden ge- Solen omdat de biervoorraden op -v aakten; nu heeft de organisatie 3000 j V gappistenbokalen ingeslagen Ben Kegge, voorzitter van PINT. noemt j-. Koningshoeven' met zijn totaal van ^Vere trappistenbieren verschillen- g smaak, zijn 7 procent alcohol en ii' gassende volmondigheid. een aan- ru,i *msl voor de' prille Nederlandse bier- <tt cultuur. Die kent nu twee brouwcen- «a de trappistenabdij in Berkel-En- - «noten het 75 kilometer lange gebied -jassen Arnhem en Venlo. ™Berkel-Enschot brouwen de paters i:« j!335,1 La Trappe. Koningshoeven en B',\< r*n 'kbt kloosterbier voor eigen ge- ook Goudsch Kuy t. Sloth Triple - R) net gelegenheidsbier Double Arn- V, OP de lijn Arnhem-Venlo kan de «s ^WB straks gerust een 'bier-route' "5 Ppelen- Om in het noorden te Wnnen: in De Steeg bij Arnhem - ril brouwersvereniging Sloth "s jrnu nog door De Schaapskooi laat SST11 een e'Sen brouwerij na. li# d kilometers naar het zuiden, in u* u3Umen °nder Nijmegen, zijn twee EP ondernemers druk doende de ands 1920 leegstaande brouwerij herstellen en in Arcen. proeverij naast het brouwhuis. Herm Hegger en Jan Hoefnagels willen een bovengistend bier gaan brouwen van biologisch geteelde brouwgerst Nu al verkopen zij een De Raaf-pils van dergelijke gerst die bij de Lindeboom wordt gebrouwen en in Zeeland via verdeelden tram De Delta in Nieuw- en St-Joosland wordt verspreid. Met de opbrengst van dit bier en aandeeltjes die supporters tegen een rendement van bier kunnen kopen, financieren zij hun onderneming Het eerste brouw sel hooggegist bier wordt in februari verwacht en zal in april op de markt komen Goudsch Kuyt In de vijftiende eeuw telde Gouda 350 brouwerijen die hun bier, het Goud sch Kuyt zelfs exporteerden naar Po len In Zeeland was Goudsch Kuyt zeer gewild. Brouwershaven dankt zijn naam aan de 'import' van onder meer dit 'dun bier'. Toen Brouwers in Brussel een bier geli)k aan het Goud sch Kuyt gingen maken raakte het brouwwezen in Gouda in verval. Nu. na vier eeuwen vergetelheid, is het Goudsch Kuyt terug, dank zij een werkgelegenheidsproject waarvan Ans Klein, medewerkster van het bu reau voor rechtshulp, de initiatief neemster is. In haar werk geconfron teerd met het verbijsterend gemak waarmee massa-ontslagen worden verleend, zochten zij en haar man naar manieren om nieuw werk te creeren. Als alle jonge ondernemers met nieuwe ideeén ontmoetten zij weerstanden en wanbegrip toen zij op grond van An's nota over 'Nieuwe Vormen van Alternatief Werk' een bedrijfsverzaelgebouw probeerden te stichten. Tegen de stroom in doorzet tend kwam toch iets van de grond: een soort ambachtencentrum dat na aanvankelijke huurproblcmen een de finitief onderkomen lijkt te hebben gevonden aan de Peperstraat lc. een grachtje vol vergane glorie dat gelei delijk doende is het verval van zich af te schudden Ans Kleins concept houdt in dat in het voormalige gymnastieklokaal een toeristische attractie komt. gebaseerd op succesprodukten uit het Gouds Trappistenbrouwerij De Schaapskooi en Verenigde Bierbrouwerijen Breda- Rotterdam brengen een nieuw trap pistenbier op de markt. Van links naar rechts Schaapskooi-directeur broeder Eligius die het bier met zijn brouwersteam m een jaar tijd ontwik kelde, Dom Ciprianus, abt van de Abdij O L.V. van Koningshoeven en mr. H. E Jonker Roelants. directeur van de Verenigde Bierbrouwerijen verleden, zoals stroopwafels, kaarsen, pijpen, kaas en bier. Een bezoek aan de stadsarchivaris leverde vijf kisten met documenten op en daaruit destil leerden Ans en haar man een recept voor Goudsch Kuyt dat de paters in Berkel-Enschot wel wilden brouwen. Het resultaat: een natuurlijk bier met vijf procent alcohol, blond genoeg om ook verstokte pilsdnnkers van drink- patroon te doen veranderen De Goudse cafés en slijters nemen grif zo'n 250 kratten per maand af. de overige 50 gaan vlot het land in. Ontwikkeld worden een Dubbele Kuyt van 8 procent en een Kinder- kuyt van 2 procent. Eind september, begin oktober gaat het ambachtencentrum open met als middelpunt de middeleeuwse tappe rij. Kopieen van de oude documenten over bier krijgen een plaatsje in de expositieruimte waar ook diaseries te zien zullen zijn. Goudsch Kuyt zal dit weekeinde te proeven zijn op hel Categone-S Festi val van PINT. evenals Super Dort van Alfa uit Schinnen. Maltezer van De Ridder 111 Maastricht, Gulpen Dort van de Gulpener Bierbrouwerij. Bril jant van de Kroon in Oirschot. Mag nus. Tripel. Magnus Grand Prestige en Arcener Stout van de Arcense Bierbrouwerij. Triple en Double Arn hem van Brouwersveremging Sloth/ brouwerij De Schaapskooi, La Trappe en Koningshoeven van De Schaaps kooi en Van Vollenhovens Stout van Heineken Het festival in het Turfschip in Breda is morgen geopend van 13.00 tot 22.00 uur en zondag van 12.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt J' 3,50 waarvoor de bezoeker een bokaalglas ontvangt dat hij of zij ter plekke kan gebruiken bij het proeven. Herm Hegger tlinksi en Jan Hoefnagels brouwerij De Raaf in Heumen. 9i westeren een kwart miljoen in hun Broeder Eligius heeft tientallen jaren c varing in het brouiven 1 De toenemende belangstelling voor speciale bieren lieel't er toe geleid dat steeds meer kasteleins niet slechts het alledaagse pilsje schen ken. maar ook uit andere vaatjes zijn gaan tappen. Hel aantal cafés dat de fijnproever ten dienste staat met een uitgelezen 'bierkaart' groeit. Voor sommige fervente bierliefheb- bers is dat niet genoeg, zodat ze zelf aan het brouwen zijn geslagen. De meeste wijnmakersgilden m Neder land op zich al een verschijnsel van de laatste jaren hebben er dan ook een .zelfbrouwafdeling bij gekregen, Het is een hobby die velen blijkt aan te spreken en als de boze geruchten over een forse verhoging van de bie raccijns op de derde dinsdag van deze maand juist blijken te zijn dan wordt minister Ruding waarschijnlijk onge wild een belangrijke promotor van het. thuisbrouwen. Die explosieve belangstelling voor het betere bier gaat gepaard met een toenemende behoefte aan grondige informatie en ook daaraan wordt vol daan Dit jaar verschenen twee boe ken die zowel de passieve als de actieve bierfanaat zullen interesseren. Hel betreft boeken over brouwen en consumeren. Het Groot Zelf Bier Brouw Boek van de Vlissmgse leraar en liefhebber- brouwer Jan van Schaik. verschenen bij Uitgeverij Luitingh In Utrecht, is als handleiding voor de thuisbrouwer verrassend volledig. Het biedt naast praktische informatie over de tech niek van het brouwen in de huiselijke sfeer ook een flinke dosis algemene kennis van het eeuwenoude brouw- proces De lezer krijgt inzicht in de geschiedenis van het bier, raakt op de hoogte van een aantal economische, sociale en juridische aspecten en proeft iets van de Bourgondische sfeer die het bier omgeeft. Maar het grootste deel van de inhoua bestaat uit praktische tips die stoelen op de persoonlijke ervaring van de auteur. Geïllustreerd met speelse te keningen van Peter van Roo.v. een oud-leerling van Jan van Schaik en instructieve foto's van zijn zoon, Paul van Schaik, voorziet het boek verder in informatie over biertrips, lectuur en verschaft adressen die voor de zelf- brouwer van nut kunnen zijn. Tot de curiositeiten behoren twee streekre cepten uit grootmoederstijd: Koude kerks gerstebier en Ritthems donker. Van een goed bier geniet men ten volle in een aangepaste, sfeervolle omgeving. Zo'n echt café. van aankle ding net zo eerlijk als het bier dat er geschonken wordt, lijkt een zeldzaam heid te worden. De bruine cafés van een jaar of wat geleden waren een poging in de goede richting, maar zijn al te vaak vervallen tot pilstappende jeugdsozen met te weinig licht en te luide muziek. Amsterdam, stad met een groeiende biercultUlir, kent sinds een paar jaar de nogal klinische, 'witte' cafés, die het nog altijd goed blijken te doen bij trendsettende groepen. Maar er zijn ook nog altijd cafés waar in tientallen jaren niets is veranderd en steeds meer cafés met een bijzonder biertje. Ben ten Holter versleet een fiets om ze allemaal te bezoeken en hij beschreef ze vervolgens in zijn Groot Amster dams Kroegenboek imet een voor woord van Simon Carmiggelti dat dit jaar een vierde, nog vollediger, editie beleefde Volgens de auteur heeft Am sterdam zelfs cafés waar vooral Zeeu wen komen. R v R Groot Zelf BierBrouiv Boek door Jan t an Schaik Uitgeverij Luitiali. Utrecht Groot Amsterdams Kroegenboek door Ben ten Holter Tiebosch Uitgeversmaatschappij. Amster dam. door Henk Schol en Jan Harren) Zevenenzestig vragen over inkomen, uitgaven, werk en werkloosheid. Op tafel bij professor dr. Bernard van Praag in het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Publieke Sector de twee enquètepagina's. Samen met zijn medewerkster drs. Aldi Hagenaars draagt hij de wetenschappelijke verantwoordelijkheid voor het groot ste inkomensonderzoek uit de geschiedenis van de Neder landse wetenschap. Driekwart miljoen abonnees van re- een globale schatting kunnen we. gionale dagbladen waaronder de PZC - krijgen deze vragenlijst zater dag in hun krant voorgeschoteld Waarom9 Dat is de hamvraag. Wat is het belang van zo'n onderzoek? ha de huidige onderzoeksmetho den, al heel veel". Zelden toegepast Dat de vragen via de krant worden Waarom zoveel vragen? Er moet gesleld. gecit de enquete ook toch het nodige bekend zijn over ander opzicht iets eigens. Deze me- inkomens en mkomensverhoudin- t^odc js nog slechts zeer zelden gen in Nederland? - - ..Nee. dat is nu juist niet luidt toegepast. Ze heeft de voordelen ran het grote bereik en de volstrek- hei antwoord van Van Plaag op de seen ïnliTvicwcr nip fie ant woorden on interviewer die de antwoorden op zeer vertrouwelijke vragen kan ho- laatste vraag. ..EUR IS IN Neder land helaas heel weinig bekend over inkomensverhoudingen. We doen wel alsof Maar als er dan zogeheten »jaa' e' 's meer D°°' de vraSe" v,a koopkracht-of-wahdan-ook-plaatjes da Krant te stellen, worden ook worden gehanteerd, gaat het in feite andere "sen ?;5teld aan da r j-> ,-i roaarnn Hp ïntlfnmKtpn wnrri om een grof gemiddeld mensentype dat in de praktijk niet voorkomt". Toch nemen politici in Den Haag aan de lopende band de meest mgrij pende beslissingen over de porte- .-. monnee van de burger. „Ik geloof werkt bij het bepalen van het be eid best dat ze het zo elrlijk mogelijk Dal da lnv!°,cd dp„de poUtlek toch proberen te doen Ze moeten rleien ff beperkt bluft, zal voor een waarop de uitkomsten worden ver werkt. Hagenaars ,.We proberen on ze onderzoeken altijd al zo in te richten dat er in de praktijk, ook in de politiek, mee kan worden ge- met de nemen die ze hebben Maar of ze zich kunnen inleven in de verschillende omstandigheden bij belangrijk deel komen doordat de resultaten van onderzoeken door gaans worden beschreven in weten- de mensen thuis. ,s voor Suj de grot? a<il>aPBsUl*e bladen En wie leest die -- - - nouT vraag. Dit onderzoek is DAAROM zo belangrijk, omdat we de gegevens bij de mensen zélf gaan opzoeken Uniek Het onderzoek dat de dagbladen van de Gemeenschappelijke Pers Dienst, waaronder de PZC. op sta pel hebben gezel, is volgens Van Praag in meerdere opzichten uniek. Nog nooit is een dusdanig groot aantal mensen tegelijk onder vraagd. Nog nimmer werd in een inkomensonderzoek ZO'N groot aantal vragen gesteld. Van Praag: „Bijna dagelijks trekt er een enquetecircus door Nederland Het aantal vragen over inkomens dat daarbij aan de orde komt is altijd zeer beperkt. Met wat we nu doen. krijgen we een buitengewoon goed inzicht 111 de bestedingsmoge lijkheden van de meest uitéenlopen- de soorten huishoudens. En DAAR gaat het nu juist om" De resultaten van dit onderzoek zouden de politiek dus een handvat kunnen bieden, waar zij niet omheen kan? Is de vragenlijst ook daarom zo uitgebreid9 Van Praag ..Voor politi ci is het belangrijk te weten in welke huishoudens men echt moeilijk kan rondkomen. Het antwoord op die vraag hangt met alleen af van het inkomen. Daarvoor moet je meer weten" Van Praags medewerkster Aldi Ha genaars vult aan ..Heel belangrijk zijn de vaste lasten van de mensen. Daarin zit namelijk geen ruimte om te bezuinigen, als jc inkomen achter uit gaat Woonlasten zijn in dit verband van bijzondere betekenis Maar OOK het aantal kinderen en hun leeftijden, of er iemand ziek is in het gezin of dat er speciale omstan digheden zijn die extra geld kosten Daar hebben we dus veel vragen over gesteld 'Leidse vraag' Niet alleen feiten, ook de mening van degene die de enquete invult is belangrijk. Daarom wordt ook ge vraagd wat men men een heel goed. een best aardig of een heel slecht inkomen zou vinden. Deze zogehe ten 'inkomen-waarderingsvraag' met de manier waarop je antwoor den daarop kunt 'wegen' heeft inmiddels internationale faam ge kregen. In Leiden uitgevonden wordt de 'I^idse vraag' bijvoor beeld binnenkort opgenomen in on derzoeken van het Canadese rege ringsbureau voor de statistiek. De vraag nu stellen heeft trouwens een bijzonder belang. Hagenaars Hij is ai vele keren gesleld. maar het wordt nu de eerste keer in een tijd dat de inkomens achteruit gaan en de vooruitzichten voor de toe komst ook niet erg positief zijn" Het mag dan in dit grootscheepse lezersonderzoek om beroemde vra gen gaan. het vereist tegelijkertijd heel wat rekenwerk van mensen Zowel Van Praag als Hagenaars meent dat de krantelezer daar niet zo erg mee moet zitten ..Op dit moment weten we in feite nog bijna niks van wat er in een huishouden omgaat De mensen zelf zullen trou wens ook nauwelijks precies weten waar hun geld blijft", veronderstelt Aldi Hagenaars. „We vragen ook niet om alle reke ningen op te zoeken Het is geen belastingformulier, deze eno.uete De lezers van uw krant hoeven de vragen ook met tot op de cent nauwkeurig in te vullen. Als ze maar zouden willen proberen de vragen zo goed MOGELIJK in te vullen. Met Het onderzoek van deze zaterdag dwingt de wetenschappers er toe de resultaten van hun werk snel en in eenvoudig taalgebruik te presente ren. Korte termijn dus. en helder. En met gegevens waar een gewoon mens ook 'brood van kan bakken' Dat wetenschappers er nog jaren nadien op kunnen studeren is van een volgend belang Van Praag en Hagenaars zijn vol gaarne bereid toe te geven dat het aantal vragen groot ik. Ze geven echter mogelijkheden om een ont zagwekkend aantal gegevens met elkaar in verband te brengen. ..Zie het als een referendum Bij verkie zingen kun Je slechts één hokje rood maken. Daarmee kies je voor een partij. Maar binnen partijen lopen dc opvattingen over bepaalde on derwerpen soms ver uiteen De en quête geeft de mensen gelegenheid veel breder htm mening te geven. Nu mogen ze meer dan alleen maar één hokje invullen. Ze biedt de mensen een ideeënbus voor de Nederlandse economie". De twee wetenschappers verwach ten een goede respons. Van Praag: „Het onderwerp houdt alle Neder landers zo bezig, dat wij heel veel reacties verwachten. De vragenlijst is vrij uitgebreid. Het zal wel een hall uur kosten om hem in te vullen, maar veel lezers zullen niet graag de kans voorbij laten gaan om hun stem te laten horen". Van Praag en Hagenaars menen dan ook dat ze niets te veel vragen. Trouwens, het zal de invuller best ook een 'kick' kunnen geven. Wie houdt bij w aar hij of zij het geld aan uitgeeft? „Het is best leuk om te zien w aar je geld blijft. Het zal hier en daar ook best onthullend werken. Misschien een controle op jezelf'. A - Prof dr. B van Praag

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1983 | | pagina 7