Kusjes, bloemen en een kast vol met prijzen Een verhaal rond een lege akker 'Werk is mijn hobby' Varkens- pesterij U Een aardappel moet heel wat kunnen O Kralen maken JEUGDRENNER JOHNNY VAN CADZAND Kabeljauw O n ■s p r r O 9 DE BELEVENISSEN VAN KEES KRUL STRIP 'Werken in de natuur is het mooiste wat er is', zegt boer Jan de Zwart. Hij woont en werkt in Oostburg samen met zijn vrouw Corrie, zijn zoon Awie (13) en zijn dochter Suzanne (11). De Zwart bewerkt 48 hectare land. Op 5 hectare daarvan gebruikt hij geen kunstmest en spuit hij geen gif. De Zwart is daar een tegenstander van. Toch maakt hijzelf op de rest van zijn land wel gebruik van kunstmest en gif, 'maar zo wei nig mogelijk De Oostburgse boer vindt dat zelf eigenlijk ook een beetje raar, maar hij legt uit: „Die andere 43 hectare heb lk nodig om van te leven. An ders zou ik geen boer meer kunnen zijn". Toen De Zwart acht jaar was, hield hij al van de natuur, voor al van vogels. „Door de kunst mest en door het vergif zijn in Zeeland veel uilen en andere roofvogels verdwenen. Dat vind ik heel erg. Een boer moet eigenlijk een van de beste na tuurbeschermers zijn", vindt hU. Kunstmest -die witte korrels- wordt gemaakt van onder meer aardolie en aardgas. Er is veel energie nodig voor het maken van die 'namaak poep' Met die kunstmest kun je planten snel ler laten groeien. Maar volgens De Zwart zijn die planten dan 'wateriger' en wor den ze sneller ziek En dan moet je vergif spuiten om ze gezond te houden „Dat vergif ligt dan later lekker op je bordje groente", zegt hij. Boeren zonder gebruik te ma ken van kunstmest of gif heet eigenlijk 'biologisch-dynami- sche landbouw' Het is wel een bewerkelijke bezigheid. De Zwart: 'Die natuurlijke landbouw is nogal moeilijk- Je moet er heel hard voor werken. Al het onkruid moet je met de hand trekken. Gelukkig helpt Awie wel eens. Die 5 hectare is er net niet te groot voor". Die lap van 5 hectare staat vol met kruiden, groenten en graanprodukten. In de schuur is het winkeltje van Corrie Mensen uit Oostburg kunnen daar gezonde en lekkere groen te kopen. Ook verkoopt hij veel spullen door aan winkels die alleen echter natuurlijke pro- dukten verkopen (reformwin kels). De Zwart is trots op zijn pro- dukten. Hij vertelt: „Ik had hier een vergadering van een groep mensen. Mijn vrouw moest weg en had een schaaltje radijsjes in de keuken gezet. Die zouden we 's avonds eten als een soort borrelnootjes. Toen ze op tafel kwamen brandde haast ieder een zijn mond. Ze vonden ze zo pittig, dat ze er van schrokken. Ze waren alleen die flauwe ra dijsjes uit de supermarkt ge wend". De Zwart zijn dag Is goed ge vuld: „Veel vrije tijd heb ik niet. Ik werk van zonsopkomst tot zonsondergang. In de schuur hangt geen bel die zegt dat het tijd is". Maar de 'natuurlijke' landbou wer heeft er geen moeite mee: „Mijn werk is mijn hobby" Wie geeft er nu iets om varkens. Nou, de dierenbescherming wel. Sa men met de stichting Lekker Dier zijn ze aan een actie begonnen: 'Ontketen de fokzeug'. Een fokzeug is een moedervarken. Ze moet voor zoveel mogelijk big getjes zorgen. In Nederland zijn „Wist je dat er in Nederland meer varkens zijn dan mensen?" vraagt J. Masclee, akkerbouwer in Cad zand. „Zeeuwse boeren krijgen hun mest van mestbanken in Brabant. Daar zijn veel varkensfokkerijen. Maar we kunnen niet alles gebrui ken. Dat is niet goed voor de grond." Boer Masclee vertelt graag over zijn werk. Hij heeft het vak al jong geleerd van zijn vader. Na de HBS koos hij voor een studie aan de Hogere Landbouw School. „Dat is een opleiding waarmee je alle kan ten op kunt. Het enige dat je niet leert is muziek en sterrenkunde." lacht hij. „Voor de veeteelt is er een Zuivel- school in Bolsward en voor de tuin bouw kun je in Roermond terecht. Veel afgestudeerden van deze scho len komen nog snel aan de slag. De landbouw is een van de belangrijk ste werkgevers in dit land. Denk maar eens aan de plantsoenen dienst, milieu-inspektie, zuivel- en suikerindustrie en handel." Spuiten De 'Beerhoeve' -zo heet Masclees bedrijf- is een moderne onderne ming. Er wordt vooral tarwe ver bouwd, Het enige handwerk dat daar nog aan te pas komt is: wilde haver trekken, een werkje van een dag of zes. Vroeger was elk bedrijf nog ge mengd: paarden om te trekken, weilanden voor het voer, koeien De Zuidelijke Landbouw Maat schappij (ZLM) heeft het scholen project. 'De boer op' afgesloten Tij dens dit project werden de kinderen op de hoogte gebracht van het boerenbedrijf. Het project, dat de ZLM samen met de RPCZ i Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland) uitvoerde, heeft vier jaar geduurd. Het is een groot succes geworden. Veel scholen uit Zeeland en West- Brabant hebben één of meer keren meegedaan. In totaal gingen meer dan tlendui- meer dan 1 miljoen fokzeugen. Ze 'leven' in kale, donkere, betonnen voor de melk en de mest. „Daar zou een gemiddeld gezin nu niet meer van kunnen leven," berekent hij. „Je kunt nu beter zo weinig moge lijk gewassen kiezen en dan: ver standig spuiten!" legt hij uit. „Ge lukkig zijn er goede en veilige mid delen. Ik spuit bijvoorbeeld de blad luis dood, maar het lieveheersbeest je, dat bladluizen eet, blijft leven." Masclee laat zijn indrukwekkende machines zien en noemt prijzen met veel nullen, De schuren lijken op reuzengarages. In de winter is hij dan ook meer technicus dan boer. zend kinderen de boer op. De ZLM stuurt geen inschrijfformulieren voor het project meer naar de scho len. Ze blijven wel afspraken maken tussen boerenbedrijven en scholen die mee willen doen. Lege akker „Het verhaal van de boer begint en eindigt met een lege akker", vertelt Jos Elsgeest van het RPCZ, „Wat daar tussen allemaal gebeurt bele ven de kinderen tijdens het pro ject". Er zyn boekjes en lesbrieven bij 'De boer op', maar het leukst zijn de bezoekjes aan de boerderij. Vooraf hokken. Met een riem om het li chaam en vastgeketend aan de vloer met een ketting van 50 cm. Soms doodt de moeder haar jong in paniek Of ze verwonden zichzelf aan de ijzeren stangen. Geen vrij heid, licht of stro. Dit moet verande ren vinden de actievoerders. „Een beetje eenzaam is mijn werk wel. Je collega's zie je alleen op de beurs. Dat was vroeger anders, maar spuiten is nu eenmaal goedko per dan wieden met een paar knech ten. Toch is het werk nooit eento nig. Elke dag, elk jaar is weer an ders." Er worden tegenwoordig proeven gedaan met maaidorsers die via laserstralen worden bestuurd. Ook maken computers het werk steeds lichter. Toch gelooft boer Masclee niet dat de akkerbouw daardoor echt zal veranderen. Marina van den Boogaart komt de boer of boerin naar school om al iets over het bedrijf te vertel len en te zien wat de kinderen al gedaan hebben op school. Doen „Het is de bedoeling dat de kinde ren er iets van opsteken, maar voor al ook dat ze iets doen", zegt Jos Elsgeest, „Dat kan het maken van een jaarkalender zijn, een schoolak- kertje aanleggen of de geschiedenis van de boerderij uitpluizen". Het project duurt één jaar. Sommi ge boeren en scholen vonden 'De boer op' zo leuk, dat ze elkaar nog regelmatig bezoeken. Misschien ben je het door het stralende weer van de afgelo pen twee maanden al vergeten: zelden viel er zo veel regen als dit vooqaar. Vooral de boeren klaagden steen en been. Hun gewassen stonden op de velden te rotten. En wat nog geplant of gepoot moest worden, kon de grond niet in. De akkers waren veel te modderig voor de zware machi nes. Maar net op tijd sloeg het weer om. Gelukkig maar. Hoewel gelukkig? Na de regen, brak een lange periode van zon en droogte aan. Vele gewassen hadden gebrek aan water en groeiden minder groot dan nor maal. De opbrengst zal voor een aantal produkten dan ook een stuk lager uitvallen dan voorgaande jaren. Dat geldt onder meer voor de aardappelen. Omdat de oogst kleiner is. stijgt ook de prijs. Een kilo aardappelen is nu flink duurder dan vorig jaar. En aardappelen vormen een be langrijk deel van onze voeding. Rampjaar Een rampjaar op landbouwge bied is het dit jaar gelukkig met geworden. Toch is het iedere keer maar weer afwachten wat het weer doet. Daarom proberen boeren al heel lang aardappelen te telen die weinig problemen geven. En daarbij hebben ze sinds een aantal jaren hulp gekregen van de wetenschap. Dat scheelt een heel stuk. Boeren moeten minstens een jaar wachten voor ze weten of een nieuwe plant beter is dan een andere. In reageerbuisjes gaat dat heel wat vlugger. Maar of de ideale aardappel ooit ge vonden wordt? In ieder geval niet gemakkelijk. Ideaal Ga maar na. Hij moet tegen regen kunnen, maar ook tegen droogte. De knollen mogen niet te diep in de grond groeien en het moeten er veel en vooral grote zijn. Na het rooien moeten ze lang bewaard kunnen blijven. Ze moeten tegen een stootje kun nen, gemakkelijk koken en te gelijkertijd lekkere frites geven. En -je zou het haast vergeten- ze moeten ook nog lekker sma ken, Interessant is dan ook dat pas geleden expedities in Zuid- Amerika op zoek zijn geweest naar de oeraardappel. Mis schien is die van alle soorten nog het sterkst en het lekkerst gedicht gedicht gedicht gedicht gedicht Thema BOEREN deze keer, de hele redactie met ideeen in de weer: „Zijn er stomme boeren, of zijn ze er niet? Een 'echte' boer. Iets over bio-industrie. Iemand zegt: Groene School, project 'De boer op' of we zoeken iemand die kampeert bij de boer op. Een ander kent iemand die geiten fokt en het schijnt dat met aardappels wordt 'gegokt'. De vraag hoe een boer steeds bij kan blijven. Een heel klein boertje tegenover de grote bedrijven. Techniek, machines: steeds gewoner. Wat doet zo'n boer nou in de zomer?". 't Is moeilijk te kiezen uit zoveel spullen, we kunnen wel drie kranten vullen. Heel leuk, en toch... wat ik nou mis (misschien dat dat echt weer iets voor mij is). Gewóón: zo'n boertje na het eten, Hoe kun je dót nu toch vergeten? Redactie: Marina van den Boogaart, Anneke van den Doel. Leen van Duivendijk, Cor de Jonge, Mieke Lemmens, Sylvia Scheers, Jan Smeekens, Ineke Timmerman en Willem Verstuijf. Adres. Walstraat 56-60. 4381 EG VLissingen. Tel. (maandag t/m vrijdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur): 01184- 15144. Advertenties: (per brief) Admi nistratie PZC, Postbus 18, 4380 AA Vlissingen. Het benodigde bedrag aan LOSSE postzegels bijsluiten of afgeven aan de PZC-kantoren. Tijdens het spookuur als alle men sen slapen, ligt Sofie klaarwakker In bed Ze heeft last van de maan die op haar gezicht schijnt. Ze wil het gordijn dicht doen, maar ziet dan wat nog nooit eerder ie-, mand gezien heeft: een heel lang en heel zwart en heel dun wezen. Met een dunne trompet en een grote koffer sluipt het door de straat. Verstijfd van schrik ziet Sofie dat het haar kant uitkomt. Gillend vliegt ze onder de dekens. Het bloed stolt in haar aderen tot ijs als ze even later een reuzenhand met ble ke vingers door haar raam naar binnen ziet glijden. Met deken en al wordt ze van haar bed getild en door het raam naar bulten gedra gen Eng? Ja, nou en of. Al op de eerste bladzijde van het nieuwste boek van Roald Dahl zit je met de bib bers in je lijf. Als je van zijn boeken houdt (De Reuzenperzik, Sjakie en de Chocoladefabriek De Griezels, Joris en de Toverdrank...) mag je De GVR, zo heet het, riiet ongelezen laten! Lobbes Gelukkig voor Sofie betekent GVR Grote Vriendelijke Reus. Hij is de enige aardige en 'lobbessige' reus in Reuzenland. Alle andere zijn ware monsters die mensbaksels 'verruk- kelekukkelijk' vinden. Hun namen alleen zyn al genoeg: De Mensen mepper. de Kinderkauwer. de Meis jesstamper, de Schrokschranzer... Elke nacht gaan ze op zoek naar smakelijke kinderen De GVR niet. Die eet 'snoskommers'. een 'vreselij ke akkiebakkie rotgroente'. De GVR verschilt nog meer van zijn medereuzen. Hij bezorgt kinderen hun dromen. Als Sofie dat hoort bedenkt ze een plannetje dat aan de schranspartijen een einde maakt. Daarvoor heeft ze wel de hulp van de GVR en de koningin van Enge land nodig. Nou -en dat spreekt- die willen wat graag meewerken De afloop van het verhaal is te aardig om hier te verklappen. Gauw zelf lezen dus. Spijt zul je er niet van hebben, want behalve griezelen kun je met De GVR ook heerlijk lachen. Om de manier van praten van de GVR bijvoorbeeld. Heb je wel eens naar Koot en Bie mogen kijken? Nou, zo ongeveer. Kostelijke woor den en zinnen. En dan hebben we het nog niet eens over de juweeltjes van tekeningen gehad waar het boek vol mee zit. Roald Dahl: De GVR met illustraties van Qucntin Blake. Ui tg. De Fontein te Baarn. Prijs 7 22,50. De geschiedenis van kralenversie- ringen is zo oud als die van de mens zelf. De oermens maakte al kralen kettingen van steentjes, botjes en schelpen. .Tegenwoordig kun je kralen in alle soorten, maten en kleuren kopen, maar zelf maken is leuker en veel origineler. Papieren kralen. Kun je maken van tekenpapier, behangselpapier uit stalenboeken of oude tijdschriften. Knip lange repen van ongeveer der tig centimeter lang en een tot twee centimeter breed. Om kralen van verschillende diktes en lengtes te krijgen, moetje de stroken langer of breder maken. Smeer het papier dun in met behan gersplaksel en rol de strook om een breinaald op. Plak vooral het uitein de goed vast. Schuif de kraal voor zichtig van de breinaald en leg hem te drogen. Daarna kun je de droge kralen vernissen. Een bollere kraal maak je zo: knip een strook die steeds breder wordt uit het papier en begin vanaf de breedste kaot te rollen. De kraal is dan aan beide uiteinden vrij dun en wordt naar het midden steeds dik ker. Op dezelfde manier kun je kralen van stof maken. Neem hiervoor een katoenen lap. In plaats van knippen kun je het katoen scheuren, De rafelige zijkanten staan juist grap pig- Met een mengsel van meel en zout kun je niet-eetbare deegkralcn ma ken. Meng een kopje meel met een half kopje zout. Voeg zoveel water toe tot het deeg stijf wordt. Boetseer de kralen in allerlei vor men. Versier ze met behulp van een cocktailprikker. Zet de kralen rechtop op een bakblik en bak ze 2 uur in een niet voorverwarmde oven op de laagste ovenstand. Ook deze kralen kun je weer verven en of vernissen. Gewassen en in de zon gedroogde meloenpitten zijn ook erg mooi. Geurige kralen maak je van kruid nagelen. Eerst in water laten weken, dan rijgen en weer laten drogen. Tja... en wat doe je dan met al die kralen. Je kunt er een kralengor dijn, wandversiering, ceintuur of feestslinger of... ketting van maken. Johnny van Cadzand heeft er weer een beker bij. Rechts wethouder H. de Mul v van de 'Jeugdtoer '83' aanwezig was. 'i Axel die bij de prijsuitreiking In de huiskamer van de familie Van Cadzand in Westdorpe staat een grote kast, barstensvol bekers, medailles en andere prijzen. Het is duidelijk: hier is een rappe sportman aan het werk geweest. Vorige maand nog won jeugdrenner Johnny van Cadzand (want over hem gaat het) tijdens de eerste dag van de Zeeuws-Vlaamse jeugdtoer de eerste prijs bij de elfjarigen. Johnny traint al drie jaar serieus bij de Wielervereniging Zeeuws-Vlaan- deren. 'Daar leren ze je eerst stuur- vast worden en in groepjes rijden. Maar sprintjes vond ik meteen het leukste Ik train vier keer per week een uur', vertelt hij. 'Behalve bij slecht weer, maar dan trap ik wel een stukje op de rollers'. In het gezin is wielrennen een be langrijk onderwerp. Vader Rinus is jeugdleider bij de vereniging en fietst zelf als 'liefhebber'. Als John ny een koers moet rijden, ergens in Brabant of Limburg, gaat het hele gezin mee. 'Soms gaan we ook naar Belgie. Daar hebben ze tenminste hellingen', lacht Johnny. 'Eerst vond ik het wel moeilijk om boven te komen. Als je nog geen vijftien bent mag je nog niet met versnellingen rijden. Dat zijn de regels. Maar nu vind ik zo'n par koers wel leuk. Als we met vakantie naar Luxemburg gaan. gaat de fiets mee. Dan kan ik weer een paar bergjes doen'. Nog nooit is hij met tegenzin op de fiets gestapt. Het is dan ook zijn grootste wens om later beroeps te worden. 'Maar eerst ga ik leren voor bankwerker', zegt hij, 'wantje weet natuurlijk nooit of je zo goed zult blyven'. Geen friet Zijn zakgeld gaat helemaal op aan onderdelen voor de fiets, die hij na elke koers een onderhoudsbeurt geeft. Maar ook zijn eigen conditie wordt in de gaten gehouden. Voor een wedstrijd geen friet mét! Dan komt er biefstuk op tafel. Bij de start van elke wedstrijd staat hij te trillen op zijn benen. Maar als het sem is gegeven is daar niets meer van te merken. De indrukwekkende plakboeken vol foto's van bloemen, kusjes en erepodia doen denken aan een ech te carrière. Maar Johnny haalt zijn schouders op: 'Ik zal wel zien'. Deze keer een visrecept. Hoe kan het ook anders, in een land waar vis zo'n belangrijke rol speelt Je hebt nodig: - kabeljauwfilet (net zoveel stukken als er mensen zyn) - een ul - een goudrenet (appel) j 2 theelepels kerrie - een bouillonblokje - een flinke eetlepel bloem - eventueel citroensap. Ui in kleine stukjes snijden en in wat boter fruiten bakken tot het bruin ziet). Doe daar de appel in schyven bij. Dan de kerrie er in en goed roeren. Even laten bakken en een half kopje water toevoegen. In het mengsel de vis leggen en onge veer 15 minuten zachtjes laten koken. De vis eruit scheppen. Voor zichtig, zodat de stukken niet kapot gaan. Leg ze in een schaal. Roer de bloem met een klem beetje water glad, zonder klon tjes. Dit papje al roerend door de saus mengen. Ook het bouil lonblokje in de saus oplossen en eventueel wat citroensap er aan toevoegen. Even doorko ken en saus over vis gieten. Eet er aardappelpuree en een salade bij, bijvoorbeeld van ge raspte wortelen of tomaten. Eet smakelijk! EVEN PUZZELEN Een puzzel voor schakers: een paar- desprongpuzzel. Begin bij het balletje. Welk woord vind je dan? Ingezonden door Monika Melis en Liezette Kallemein uit Koudeker- 'HOE 1ST MEE DE NIEUW OCH IK EV WAE ^KNECHT 60AS PAS5ENP WERREK fOPiVEUR 'MGEWimj

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1983 | | pagina 6