'LOVERENDALE': NA VIJFTIG JAAR NOG DEZELFDE DOELSTELLINGEN Veilingvereniging 'Walcheren' bestaat in 1981 75 jaar Toneelgroep Parlando brengt tijdens de Middelburgse braderie viermaal 'het esbattement van den appelboom 'Het bevorderen van biologisch-dynamische landbouw' PZC/ braderie De Middelburgse toneelgroep 'Parlando' met op de rechtse foto regisseur Ad van Noort, die tijdens de Braderie viermaal zal optreden met het stuk 'Het esbattement van den appelboom'. De Middelburgse toneelgroep 'Parlando' zal tijdens de Groene Braderie op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni, viermaal optreden met het toneelstuk 'Het esbattement van den appelboom' op het pleintje voor de Middelburg se VW aan de Lammerenstceg. 'Parlando' werd in oktober 1978 opgericht door drie leraren van de Stedelijke Scholengemeenschap in Middelburg, te weten Ad van Noort, Dick Hoitsma en Peter Dieleman. De groep bestaat nu uit zestien spelers, onder wie zes vrouwen en richt zich met de toneel stukken in eerste instantie op de jongeren zowel binnen als buiten de school. Ad van Noort, speler, regisseur en 'leider' van 'Parlando' en in het da gelijks leven leraar dramatische expressie en toneel, vertelt: „In maart 1978 hebben we op school een toneelstuk gemaakt, getiteld 'Krelis en Roosje'. Dat was een avondvullende productie. Het stuk werd eerst door de leerlingen inge studeerd en later door.de leraren om het op de Braderie 1978 'ten to nele te voeren', althans een onder deel ervan, genaamd 'Nu noch'. Toen is eigenlijk het idee geboren om een (blijvend) toneelgezelschap in het leven te roepen". In het eerste jaar van ons bestaan hadden we ook een aparte jonge rengroep, maar die is weer verdwe nen, doordat de mensen gingen werken, studeren of in dienst moes ten. Onze 'ouderen'groep richt zich vooral op jongeren, omdat ons is gebleken dat er behoefte bestaat aan een aanvulling op het litera tuuronderwijs. Wat dat laatste be treft is het wel erg moeilijk om aan goede stukken te komen". De huidige productie van 'Parlan do'. 'Het esbattement van den Ap pelboom' staat op het programma voor het seizoen '80/'81. Bestaan er al plannen voor een nieuw stuk? Van Noort: „Ja in zoverre, we zijn allemaal hevig aan het lezen. Het zoeken van een nieuw stuk is min of meer een nachtmerrie, omdat de keuze van een productie al de helft van het werk is, dus ontzettend be langrijk. Op het moment kan ik er nog geen zinnig woord over zeggen. Je komt weieens iets tegen, maar het ene stuk vraagt een te grote be zetting en het andere heeft een voor ons te ingewikkeld decor". Attributen Voor het 'Esbattement' maakt 'Parlando' gebruik van vrij een voudige attributen: een van hard board gemaakte (dichtklapbare) appelboom, een bierpul, een bank je en een waslijn. De boom is ge maakt door een van de spelers, Fons Wurth. De kostuums zijn voor een deel ontworpen en, met behulp van de vrouwelijke spe lers, gemaakt door kostumier Wim van Kampen. Vijf kostuums wer den geleend van de Stichting Mid delburgs Theater. 'Het esbatte ment van den appelboom' is een klucht, waarvan men aanneemt dat het een bestaande Zeeuwse vertelling is uit 1530, afkomstig van de Rederijkerskamer 'De Co- renbloemkens' te Reimerswaal. Esbattement is de naam die de Re derijkers in de vijftiende en zestien de eeuw gaven aan toneelstukken, die wat minder zwaar van inhoud waren dan de smnespelen. Het woord hangt ook samen met het Franse s'ébattre, dat 'zich ontspan nen' betekent. Van Noort: „Dus ei genlijk wil esbattement zeggen: een stuk dat niet is geschreven om te leren, maar ter ontspanning. En een van de fraaiste voorbeelden hiervan is volgens mij dit Esbatte ment van den appelboom'. Het dra matiseert de oude volksvertelling van de Dood, die in een appelboom klimt en er niet uit kan, voordat hij de eigenaar van de boom, verlenAd van Noort (Ons heer God), Bert van de Hoef (Donyersaedighe), Rob Hu- brechsen (Lustich Leven). Ria Kamp (Lustich Lief), Dick Hoitsma (De Doot), Jan Gagel (Die Duvel). Het stuk wordt ingeleid door de muzikanten Dick Hoitsma (fluit), Gé daamen en Ger Brouwer (bei den gitaar) en muzikaal onder steund door Dick Slagter op gitaar. De musici maken hun üedjes, in middeleeuwse sferen, zelf. Het de cor is van Fons Wurth. de lichttech- niek van Hein Glaubitz en de regie is in handen van Dick Hoitsma en Ad van Noort. Het 'Esbattement' wordt gespeeld op vrijdag 20 juni om zeven en acht uur 's avonds en op zaterdag 21 juni om twee uur en half vier. Het stuk duurt een half uur, inclusief de muziek. kUSDAG 18 JUNI 1980 DIRECTEUR E. C. MES:'TEGENWOORDIG TE fEINIG WAARDERING VOOR DE GROENTEN' ren. Er wordt op een dag ontzettend veel sla aangeboden. Het is koud en de winkeliers vrezen dat ze die dag niet veel sla zullen verkopen. De wijzer van klok daalt steeds verder. Niet tot nul, want er ls (landelijk) een vaste bodem prijs vastgesteld. Bestaat er dan echter nog geen belangstelling voor de sla, dan wordt het product doorgedraaid. Dat wil zeggen dat de sla wordt vernietigd. De telers gaan dan toch niet met geheel lege handen naar huis. De land- en tuin bouwers hebben namelijk een hefflngs- percentage betaald (voor het veilen van hun producten) aan het Centraal Bu reau voor de Tuinbouwveilingen in Den Haag. Bij het doordraaien van produc ten krijgen ze uit deze 'pot' een vergoe ding. Veilingdirecteur Mes ziet het door draaien. dat op de Walcherse veiling re latief weinig voorkomt, met lede ogen aan. Mes: „Het is natuurlijk doodzonde. De mensen hebben er bijzonder hard voor gewerkt en dan worden hun pro ducten niet gekocht. Vroeger kwamen hier de straatventers. Die kochten de doorgedraaide spullen tegen een zacht prijsje op en gingen er mee langs de deu ren. Maar dat zie je tegenwoordig niet meer". Volkstuinders De opkomst van de volkstuinders speelt de veiling nog geen parten. Mes: „We merken wel steeds meer dat ze er zijn. Wanneer een particuliere 'tuin der' een flinke oogst heeft, dan consu meert hij een deel zelf en de rest gaat naar vrienden en buren. Dus dan wordt er niet gekocht bij een groentenwin- kel. Maar aan de andere kant wordt dat weer grotendeels gecompenseerd door het toerisme. Al die mensen die hier hun vakantie komen doorbengen, moe ten tenslotte ook eten". Ondanks dit 'lichtpuntje' vinden zowel de heer Mes als de secretaris van de Walcherse veiling, W. Joziasse, dat dit jaar vrij slecht is begonnen. In hun jaarverslag over 1979. dat in april 1980 uitkwam, schrijven zij ondermeer „De fruitteelt zit in een crisis. Behalve eigen overproduktie van (vaak) niet gewaar deerde rassen, speelt ook de import van fruit uil zuidelijke landen een fatale rol. We zouden ons misschien eens af kun nen vragen of het geen tijd wordt, dat een veiling als de onze zich wat meer gaat richten op een actief afzetbeleid. Met andere woorden: zelf producten op de markt brengen, die hier nog niet of nauwelijks worden geteeld". Mes voegt daar aan toe:.Het nieuwste product dat hier op de veiling wordt af gezet, is sinds vier jaar de ijsbergsla. Veel knapperiger dan de 'gewone' zoge naamde botersla, maar ook duurder en wat dat laatste betreft verwijs ik graag naar wat ik daarover eerder heb ge zegd". Uk vind vind dat de groenten tegenwoordig te weinig worden gewaardeerd. Het publiek vindt jjt consumptie-artikel vaak te duur „maar als men een zakje patat of een gebakje koopt, waarvoor relatief veel geld moet worden neergeteld, dan wordt daar met geen woord over gerept. Het kan nok komen doordat de consument vroeger gewend was aan goedkope groenten. Het zou echter «leens goed zijn als de mensen erbij stil stonden, hoeveel werk er wordt verricht voordat, bijvoorbeeld, een kropje sla op hunbord ligt. Als men toch eens wist wat er allemaal bij komt kijken voordat de sla te koop kan worden aangeboden... Wanneer je dan door gaat denken, zijn de poenten eigenlijk nog best goedkoop. Ik vind dat de land- en tuinbouwers een flinke pluim verdienen en dat het publiek hun werk beter zou moeten waarderen. Dat geldt overigens voor vele produkten". AU het woord ls de heer E. C. Mes, dt- jecteur van de Coöperatieve Veiligve- lenglng 'Walcheren' die sinds 1949 is ge- flstigd aan de Braakmanstraat te Mid delburg. Deze velling werd opgericht op {februari 1906 en viert volgend jaar het "{•jarig bestaan. De Walcherse veiling begon In de Vleeshal In het Middelburg- jestadhuis. Enkele jaren later werd een iigen gebouw gekocht aan de Kanaal- seg,datin 1940 bij een bombardement poténdeels werd verwoest. In 1944 terd het veilinggebouw wederom flink teschadlgd. Na de oorlog dacht het be duur van de veilingvereniging dat Wal cheren een tweede Westland zou kun nen worden. Een droom echter, die niet a vervulling is gegaaa Hes. „Dat komt doordat de meeste tuinders financieel aan de grond zaten, glser na de inundatie van Walcheren in oktober 1944. De kwaliteit van de bo dem liet toen veel te wensen over en de mensen durfden niet te investeren. Ze Kraam met fruit hadden uiteraard ook veel schade gele den en de (lage) schadevergoeding liet erg lang op zich wachten". Consumptie veiling De oppervlakte van de veiling 'Wal cheren' bedraagt twee hectare. Een deel van de grond, de grote hal en de koelruimte wordt aan derden ver huurd. Er werken tien mensen, inclu sief de deeltijdwerknemers. „Vroeger waren dat er veel meer", vertelt Mes. „Toen werden alle wagens nog met de hand gelost. Nu staan er zo'n veertig kisten op een pallet (een soort houten vlonder) en die worden in één keer van de wagens afgehaald met behulp van een heftruck". De Walcherse veiling is een zogenaam de consumptieveiling, waar alle moge lijke soorten groenten en een wat klei nere diversiteit aan fruit (voornamelijk appels, peren, aardbeien, rode en zwar te bessen) worden afgezet. De produc ten van een conmet een andere teelt begonnen worden, zoals bijvoorbeeld aardappels, andere koolsoorten en prei. Het slagingspercentage van de bloem kolen hier ligt om en nabij de honderd. Met andere woorden: van de honderd bloemkolen valt er nauwelijks een weg door slechte kwaliteit". Het veilen zelf gaat per afslag. In de veilinghal staat de 'klok'. De veiling meester noemt op wat er die dag te koop is en het veilen kan beginnen. De klok start op honderd. De sla begint bijvoorbeeld op één gulden per krop. De wijzer zakt langzaam en de kopers (groentehandelaren) drukken op een knop, zodra ze een aardig getal op de klok zien verschijnen. Degene die het eerst heeft gedrukt, bij tachtig bijvoor beeld, koop een paar kisten met krop pen van tachtig cent per stuk. Een an der denkt dat is mooie sla, die wil ik ook. Als nu blijkt dat er zeer veel gega digden zijn, gaat de prijs vanzelf iets omhoog. De tweede koper drukt op de knop bij 85 om er zeker van te zijn dat ook hij met een paar kisten met mooie kroppen 'naar huis kan'. Het omgekeerde kan echter ook gebeu m groenten Op de Groene Braderie is de Vei lingvereniging 'Walcheren' verte genwoordigd met een kraam voor kt stadhuis op de Markt, die in sa menwerking met het Centraal Bu reauvoorde Tuinbouwveilingen in Den Haag. is ingericht met groen ten en fruit. De stand wordt 'be mand' door enkele leerlingen van de Christelijke Huishoudschool 'iOranjezonuit Oostkapelle die in formatie geven over de uitgestalde producten en recepten en folders Men uitdelen. De groenten en het jniil worden opgesteld in zoge naamde arrangementen onder het motto 'Vers is gezond'. De Walcherse tuin- en landbouw producten zijn er overigens alleen om naar te kijken. Ze zullen niet rnrden uitgedeeld of verkocht om te voorkomen dat men in een soort concurrentiepositie verzeild raakt ten opzichte van de groentehande laren Veel kans om ai te koelen krijgen de ovens daar niet. Wekelijks worden er zes- tot zevenduizend broden (en ge noeg koeken om tweeduizend pakken van 2,5 ons te vuilen) gebakken. Het gaat daarbij om zeven verschillende soorten: van het biologische witte- en bruine krentebrood tot het biologisch- dynamische ferment-vierkorenbrood. Dit laatste brood, dat Loverendale nog maar sinds kort bakt, is van Demeter- kwaliteit en wordt door Sch&fer om schreven als het 'vlaggeschip van de bakkerijprodukten'. Om het deeg te la ten rijzen 'wordt, in plaats van gist of zuurdesem, gebruik gemaakt van een 'bakferment' Deze stof wordt verkregen door middel van gisting van honing, graan en een kleine hoeveelheid peul- vruchtenmeel. Hierdoor zouden smaak, verteerbaarheid en houdbaarheid gun stig worden beïnvloed. 'Loverendale' zet haar produkten voor namelijk in de Randstad af. Drie maal per week rijdt een volgeladen vrachtau to uit om tot in Amsterdam en het Gooi de bij Oostkapelle en Dinteloord ver bouwde groente, zuivel- en meelpro- dukten en brood af te zettea Het ooste lijk deel van het land wordt twee maal per week 'bediend' doo met behulp van Van Gend en Loos. Naast het in de praktijk brengen van de biologischdynamische landbouw wordt er bij Loverendale veel aandacht besteed aan de nog steeds voortgaande (wetenschappelijke) ontwikkelingen eromheen „Ook op dat gebied houden we vast aan de vijftig jaar geleden gefor muleerde doelstelling: het bevorderen van de biologisch-dynamische land bouwmethode". brengt directeur Schfi- fer naar voren. Daarom treedt de maat schappij bijvoorbeeld naar buiten door 'landbouwstudenten' stage te laten lo pen en vrijwel dagelijks de meest geva rieerde gezelschappen over het bedrijf rond te leiden. Anderzijds worden de medewerkers zoveel mogdlijk bij de gang van zaken binnen de onderne ming betrokkken. Directeur Sch&fer: „We houden bijvoorbeeld regelmatig bijeenkomsten waarop we onze gedach ten kwijt kunnen en samen bekijken of hel naar voren gebrachte wel haalbaar is. Evenals met het gezamenlijk houden van de maaltijd wordt daar bovendien de voor ons zeer waardevolle onderlin ge band verstevigd". Vijftig jaar geleden richtte jonkvrouw Tak van Poortvliet, samen met dr Pfeiffer, de cultuurmaatschappij 'Loverendale' op. Zij stelde twee bedrijven in Ooskapelle en één in het Brabantse Dinteloord beschikbaar. Doel: het stimuleren van de biologisch-dynamische landbouw in Nederland. Als basis diende de landbouwcursus van Rudolf Steiner, grondlegger van de anthroposofie en eveneens de geestelijke vader van onder meer de Vrije School en natuurgeneeskunde. Na een halve 'Loverendale' (deze naam werd ontleend aan die van de villa van de grondlegster in Domburg, naast het Badhotel) staat die doelstelling nog steeds voorop. kwaliteitseisen. „En aai geldt voor zo wel de eigen gewassen als de uit Frank rijk en België geïmporteerde tarwe Op het laatstebied werken we samen met Lemer-Bougier. een landbouwmaat- schappij die eveneens biologisch werkt Voor en na de transporten wordt de tar we gecontroleerd en daarbij bekijken we zelfs of er in de bakken van de auto's geen chemische resten van andere transporten zitten zo verduidelijkt de directeur. Hij bestrijdt ten zeerste de geruchten, als zou 'Loverendale' wel chemische middelen gebruiken of graan betrekken van boeren die kunstmest en chemi sche middelen aanwenden. „In de vier jaar dat ik hier nu zit is dat absoluut niet gebeurd, het bestaat gewoonweg niet. Ik kan het aantonen met m'n ad ministratie, daar zal je geen enkele naam van zo'n boer aantreffen. Slechts één keer hebben we graan van een boer hier uit Oostkapelle betrokken. Maar daarbij werd wel een jaar van tevoren een contract opgesteld en op voorwaar den gewerkt. Bovendien, als men bij ons een landbouwspuit spuit ziet rijden is dat alleen om de kruidenpreparaten te verspreiden", zo brengt de directeur van 'Loverendale' naar voren. Zoals gezegd omvat 'Loverendale' drie bedrijven, die bij elkaar 164 hectare groot zijn De kleinste is met vijftien hectare het bij Oostkapelle gelegen 'Ter Mee' Hier wordt grove groente, zo als bloemkool, rode biet, knolselderij, uien en spruiten gekweekt. Het ge mengde bedrijf bij Dinteloord meet 55 hectare Tenslotte komen op het 94 hec tare tellende Ter Linde' bij Oostkapel le. eveneens een gemengd bedrijf, vele lijnen van de cultuurmaatschappij 'Loverendale' samen Op het bedrijfsterrein aan de Oranje- zonweg gonst het dan ook dagelijks van vele. uiteenlopende activiteiten Zo is daar de veestapel dertig melkkoeien en zo'n twintig varkens worden er op biologisch en dynamische wijze gehou den De meik van de koeien wordt in he'. bijzonder aangewend voor de bereiding van kwark, kaas en kleine hoeveelhe den boter en karnemelk. De varkens worden alleen 's zomers gehouden. Ze snuffelen rond in de stallen waar ui ue winter de koeien verblijven. „Die var kens zijn zo'n beetje onze vuilnis vaatjes", verduidelijkt Schafer En hij voegt er trots aan toe: „Het meeste af val gaat naar hen. En ze varen er wel bij Op de nationale vleesten toonstelling kregen we zelfs voor het vlees van de hier grootgebrachte varkens de 'Gou den Ham'. Hetisdanook beslist niet zo, verduidelijkt de Loverendale-direc- teur, dat in de 'biologisch-dynamische wereld' vlees taboe is: „het is een geheel persoonlijke beslissing of je wel of geen vlees eet". De dieren gaan wel naar een biologisch-dynamische slager Deze pakt het vlees direct na de slacht va cuüm in. zodat de waardevolle stoffen ten volle worden behouden. Het mest dat de varkens en koeien pro duceren wordt zorgvuldig bewaard en met kruidenpreparaten geïnjecteerd. „Als we dat niet doen gaan alle waarde volle voedingsstoffen verloren voordat de mest op het land wordt gebracht", verklaart Schafer. In dit verband wijst hy erop dat een biologisch-dynamisch bedrijf het best functioneert als het ge mengd is. Directeur Schafer: „Op deze wijze ben je zo min mogelijk aangewe zen op derden en heb je in feite zicht op de gehele produktielijn Des te meer kan ie het produkt datje de consument levert" verantwoorden. Naast de 'be handelde' mest wordt er op het land ge werkt met een koehoornpreparaat. Bij iedere grondbewerking wordt met dit preparaat een bacterie in de bodem ge bracht die het 'bodcmleven' stimuleert en daarmee het zaad en de wortel van de plant 'verstevigt'. Als het gewas een maal boven de grond is wordt het be spoten metn kiezelpreparaat om de plant weerbaarder te maken 'Loverendale' verwerkt de door haar gekweekte en geïmporteerde granen zoveel mogelijk zelf. Hiervoor heeft het de beschikking over een eigen maalderij waar de 'volle graankorrels' worden vermalen tot bijvoorbeeld meel, bloem en zemelen. Deels gaan de ze grondstoffen naar winkels en consu-% mentenkringen. deels worden ze ver werkt door de eigen bakkerij. Het bedrfjf levert tegenwoordig vele soorten brood, granen en daaruit afge leide producten, kwark. kaas. groente en vlees. Overendale zal met deze pro ducten tijdens de braderie op de Markt vertegenwoordigd zijn. „Je bent met een stuk bewustwording bezig. Daarom dien Je een verantwoord en aan alle eisen voldoend produkt af te leveren. Dat gold toen en dat geldt nu. Bovendien, de natuurkrachten waar wij zoveel mogelijk gebruik van probe ren te maken zijn ln 1980 precies dezelf de als in 1930". Met deze woorden brengt directeur Dick Sch&fer van de cultuurmaatschappij 'Loverendale' tot uitdrukking dat aan de principes niet wordt getornd. De wijze waarop ze in praktijk worden toegepast zijn wel ver anderd. Schafer: „De omstandigheden, zeker de economische, zijn veranderd Vijftig jaar terug werd er vrijwel alleen met paarden gewerkt, maar daar bereik je tegenwoordig geen rendabele be drijfsvoering meer mee. Je volgt de ont wikkelingen Maar daarbij moet je als biologisch-dynamisch ondernemer dui delijk weten hoever Je kan en mag gaan om een verantwoord en aan alle eisen voldoend produkt te leveren". De predikaten 'biologisch' en 'biolo gisch-dynamisch' worden niet gemak kelijk verleend. Bij de kweek van een 'biologisch' produkt mogen geen kunstmest, chemische onkruid- en in- sectenbestrijdingsmiddeien worden gebruikt. Ook het zaad moet aan deze eisen voldoen. Dat geldt ook voor de 'biologisch-dynamische' produkten met de zogenaamde Demeter-kwali- teit'. „Maar die moeten daarbij aan de voorwaarde voldoen dat bij de teelt er van gebruik is gemaakt van de in de bodem en atmosfeer aanwezige na- tuur-, levenskrachten. Onder meer met behulp van kruidenpreparaten. Daar mee wordt de werking van die krach ten ontwikkeld en gestimuleerd zodat een 'weerbare', sterke plant wordt ver kregen. F.en plant die niet alleen de no dige vitamines in zich heeft, maar ook goed houdbaar is en een duidelijke ei gen smaak, reuk en kleur heeft". Volgens Schafer wordt er op 'Loveren dale' streng de hand gehouden aan de

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1980 | | pagina 25