GEREEDSCHAP zwaluwstaartverbinding kook boeken het groot soepenboek lekkernijen uit dertig landen verf en algen verwijderen DONDERDAG 17 APRIL 1980 PZC/ hobby Elk land heeft zijn eigen gerechten. Elke beschaving heeft zijn eigen keu ken. Sommige van die scholels zijn zo geslaagd dat ze de meest veeleisende fijnproever bevallen. In 'Het groot soepenboek' door Sybille Schall wordt de aandacht gevraagd vooreen aantal soepen uit alle windstreken. Soep werd waarschijnlijk al in de pre historie gegeten Eeuwenlang werden soepen van vlees getrokken, in 1857 lukte het om een ingekookt bouillo- nextract in een klein tabletje te con serveren het nu haast onmisbare bouillonblokje was uitgevonden In dit boek worden ook ontbijtgerechten als porridge en griesmeelpap tot de soe pen gerekend ('Milchsuppe'i. ook ko men verschillende groenten- en vruch tensappen aan de orde. Interessanter zijn de verschillende soorten tomaten soep: er zijn recepten voor uit Spanje. Italië en Griekenland. Er is een keur van vissoepen, waaronder een uit het Hongaarse stadje Szegedm. dat ook bekend is om zijn goelasj. Vele vissoor ten die ln deze vissoep worden ge bruikt en die afkomstig zijn uit de ri vier de Teiss, die dwars door Szegedin stroomt, zijn hier niet te krijgen. Goe lasj is eigenlijk ook een dikke soep. ge maakt van uien. rundvlees, aardappe len en paprika's: bij ons wordt goelasj meestal als een vleesragoüt gegeten. Opvallend is de grote verscheidenheid aan minestrone, er is onder meer een recept van Bartoiomeo Scappi uit 1610 opgenomen. Zoete soepen worden als dessert gebruikt, ln het hoofdstuk over zoete soepen komt onder meer water gruwel ter sprake. Tenslotte biedt 'Het groot soepenboek' een aantal soepen die snel klaar zijn en die als tussen doortje kunnen worden gegeten. Een goed boek is het niet. de recepten zijn vaak fantasieloos, en er wordt te vaak naar pakjes en blikjes gegrepen. Het groot soepenboek. door Sybille SchaW vert Hilleken Reinoud - Luitingh. Laren. 'Lekkernijen uit dertig landen' door Annette Wolier is een boek met recep ten uit de hele wereld, al is de Europe se keuken het ruimst vertegenwoor digd. Italié krijgt zeven recepten: vol gens dit boek zou de Italiaanse kook kunst nog iets behouden hebben van de keuken van de Romeinen. Lombardije. Rome en Napels hebben de meest uitgebreide keuken: pasta is er een voorgerechtterwijl op het arme Sardinië pasta het hoofdmaa! vormt Spanje heeft invloeden van de Arabi sche keuken ondergaan, er zijn vijf re cepten uit dit land opgenomen, waar onder paella. Uit Frankrijk komen tien recepten, onder andere de bekende steak au poivre. Zwitserland, dat met zeven gerechten vertegenwoordigd is, heeft onder andere een bijzondere fon due De Duitse keuken is rijk en sma kelijk; tussen de zes recepten staat een soep met leverballen die echter uit Oostenrijk afkomstig is. De palings oep die aan Nederland wordt toege schreven is eerder een Vlaams gerecht België en Nederland hebben allebei vier gerechten Eigenzinnig en tradi tioneel is de keuken van Engeland; men probeert de smaak van rauwe in grediënten te bewaren door ze slechts in water te koken en niet te beboteren. Een van de zeven gerechten uit Enge land is de plumpudding De Skandina- vische keuken kreeg negen recepten, vooral visschotels Oostenrijkers heb ben een voorliefde voor zoete gerech ten: uit dit land zijn zeven recepten opgenomen, waaronder dat voor ker- senstrudel. De Balkan is ook met ze ven gerechten vertegenwoordigd; er is een recept voor maïskolven op de houtskoolgrill, een lekkernij die in de Baikanianden vaak op straat ver kocht wordt. Verder zijn er recepten uit Rusland, het Midden-Oosten. Noord-Ainerika. Latijns Amerika. Au stralië. Zuid-Azie en Oost-Azie opge nomen. De keuken van Oost-Aziê vindt zyn hoogtepunt in China; ingre diënten worden rauw in gelijkvormige kleine blokjes gesneden en de gerech ten worden kort voor de maaltijd snel in hoge pannen bereid. 'Lekkernijen uit dertig landen' biedt de mogelijk heid om met vele onbekende keukens- kennis te maken Lekkernijen uit dertig tanden, door Annette Waiter vert. Parma van Loon, f 20.75. sterdam Boek. Amsterdam In iedere tuin en zelfs op liet balkon is wel een plaatsje te vinden voor een of meerdere struikjes met kleinfruit: frambozen, bessen, bramen e.d. De voordelen van kleinfruit zijn dat het makkelijk te kweken is, veelal rijk vruchten draagt en betrekkelijk wei nig ruimte inneemt. Zoek wel altijd een zonnig plaatsje op. zodat de vruchten goed kunnen rijpen en als u kleinfruit in bakken or kuipen kweekt, moeten die we! voldoende groot zijn. aalbessen Er zijn witte en rode aalbessen en vreemd genoeg zien we de rode soort vaker dan de witte. De witte aalbes is echter zoeter dan de rode en de bessen blijven langer aan de struik zitten Ook hebben de vogels weinig belang stelling voor de witte bessen De bes sen houden van een goed doorlatende grond en moeten zo n 1.5 m uit elkaar geplant worden Ieder jaar bemesten met organische mest. zoals compost oi stalmest, verzekert u van een rijke oogst. Ook moet u jaarlijks de struiken sterk terugsnoeien Zorg er' daarbij voor dat het ..hart'' van de struik goed open blijft en houd er rekening mee dal de bessen op het meerjarig hout verschijnen, namelijk op de kleine zij takjes van de hoofdtak Als er erg wei nig ruimte beschikbaar is kunnen de struiken ook langs draad geleid wor den oi' op stam gekweekt worden zwarte hes Deze wordt eigenlijk niet tol de tafel bessen gerekend, maar u kunt er heer- AAjx.u ...j.i of bessensap van maken. Voor de wijn moet u 1 kilo bessen met 1 kilo suiker en 1 liter water in een grote weckfles doen, daaroverheen een ka toenen lap met een elastiekje Dat ge heel zet u boven de verwarming en wordt dagelijks een keer geschud Na zes weken heeft u een heerlijke wijn. die alleen nog even gezeefd moet wor den De cultuureisen zijn dezelfde als die by de rode en witte aalbes, alleen draagt de zwarte bes vruchten op een- en tweejarig houtzodat u bij het snoeien steeds het oude hout weg moet halen. framboos De framboos moet langs draad geleid worden en de struiken kunnen zo n 25 cm uit elkaar geplant worden De vruchten zijn het lekkerst als ze pas geplukt worden wanneer ze goed rijp zijn. daarom is het ook een ideale plant om zelf te kweken De frambozen die u in de winkel koopt zijn vaak te vroeg geoogst "met het oog op het transport en smaken daarom minder lekker Zorg er wel voor dat de grond waarin de framboos staat nooit te droog wordt, omdat dat erg slecht verdragen wordt Na de oogst moeten de takken die vrucht gedragen hebben 'ot vlak boven de grond weggesnoeid worden braam Bramen moeten ook langs draden ge kweekt worden en op een zonnig plaatsje zult u zonder al teveel moeite ieder jaar van een rijke oogsi kunnen genieten. De bramen worden in het vroege voorjaar geplant op een onder linge afstand van zo'n 125 cm. Na de oogst wordt al het hout dat. vruchten heeft gedragen weggesnoeid en verbrand, dit om de kans op ziekten zo klein mogelijk te houden Er zijn gelukkig ook doornloze bramen in de handel, die toch ook veel en smakelij ke vruchten voortbrengen, zodat het werken eraan niet meer zo n vervelend karweitje is. vlierbes De vlier is een makkelijke en snel groeiende stmik, die heerlijke bessen levert. De bessen kunt u oogsten als ze bijna zwart zijn en dat is meestal om streeks oktober. Een plaatsje ln dc zon is voor de rijping van de bessen het beste, maar de struik groeit overal wel goed In het voorjaar verschijnen de grote witte bloemschermen aan de struik, die ook prachtig zijn Van de bessen kunt u heerlijke wyn maken volgens hetzelfde recept als van de zwarte bes. maar ook sap en jam van vherbessen zijn een lekkernij. Denk er wel om dat ook de vogels gek zijn op de bessen, dus probeer ze voor te zijn. krentehoompje Het krenteboompje wordt meestal al leen voor de sier in de tuin gezet, zon der dat men weet dat de vruchtjes heerlijk zijn en beslist niet giftig. In het voorjaar is de struik overladen met witte bloemtrosjes en in het najaar verkleuren de blaadjes prachtig. De besjes verschijnen in de zomer en kun nen in het najaar, als ze blauwzwart zijn, geoogst worden; ze zijn wal zoel van smaak De struik stelt heel weinig eisen aan de grond of standplaats few?2*" £'-"! llcl lekkerst als ze pas geoogst worden wanneerzc goed ri jp :.im De.' °1 op hel balkon Ie zetten Toen een goede twintig jaar geleden een team van gereedschappenmakors in het Engelse Maltby de surform uitvond, beseften ze op dat moment waarschijnlijk niet dat ze eigenlijk een kleine revolutie op gereedschappengebied op gang hadden gebracht. Die nieuwe surform kwam nogal bescheiden op de markt, zo van: kijk, weer eens wat nieuws. Niettemin heeft hij voor honderdduizenden mensen allerlei bewerkingen mogelijk gemaakt waaraan zc zónder dat han dige, volstrekt probleemloze gereedschap nooit hadden durven beginnen; De aloude zwaluwstaartverbin ding. vroeger toen arbeidstijd nog niet zo zwaar meetelde door geduldi ge schrijnwerkers met de hand uitge stoken, heeft nog altijd de voorliefde van puur holibylstische houtbewer kers. Ze maken zo'n zwaluwstaart vaak om het plezier dat ze in die tech niek hebben. Daarnaast is natuurlijk ook het decoratieve effect van zo'n verbinding een belangrijke motiva tie. Er zijn veie andere, ook zeer sterke hout verbindingen die de doe-het-zei- ver heel wal gemakkelijker kan ma ken. Vandaar dat er nog maar heel wei nig gezwaluwstaart' wordt. Toch is er wel weer een groeiende belangstel ling voor waar te nemen. De oorzaak daarvan is het toenemend gebruik van massief vure- en grenehout.. Het blank houten meubel is erg populair en daar om wordt ook voor allerlei dhz-werk weer méér massief hout gebruikt Vuren en grenen planken van forse dikte i verlijmd tot gave. fabrieksmatig pnsciuiurde delen i worden weer door diverse leveranciers in de handel ge bracht. Om daarvan nu bijvoorbeeld een kast je. een lade of iets dergelijks te bou wen, is een houtverbindingstechniek vereist die bij voorkeur spijkers, schroeven of andere storende materia len uitsluit. Een van de. ook uit decoratieve over wegingen meest aantrekkelijke ver bindingstechnieken is dan wel de zwa luwstaart. waarbij twee onderdelen die haaks op elkaar gemonteerd zijn met kegelvormige „tandjes" precies ir eikaar grijpen Éen beetje houibjm is voldoende om een zeer sterke verbin ding te maken Nu is liet echter een heel lastig karwei om die zwaluwstaartprofieltjes alle maal met de hand uit te steken. Uiterst precies werd dat alleen een heel gerou tineerde amateur-houtbewerker tot een goed einde brengt Een iets eenvoudiger variant op de zwaluwstaart is de zgn. landverbin ding. waarbij de profieltjes niet ke gelvormig maar recht zijn. Met wat handigheid (en wanneer men een goe de cirkelzaagmachinc bezit) is zo'n tandverbinding nog wel te maken. Voor beide verbindingstypes bestaat echter ook een handig hulpapparaat. Daarmee is een zwaluwstaart- of tand verbinding in korte tijd gemaakt, per fect passend Dit zwaluwstaarthulp- stuk past op de boormachine en er kan naar wens een conische frees voor de zwaluwstaart of een rechte vinger frees" voor de tandverbinding in ge spannen worden Het tweede deel van het apparaat wordt samen met het hout op de werk tafel geklemd en via de in dat deel aan wezige sleuven freest men. met de boormachine in de hand. feilloos de profielen in beide delen hout. Wie een maal met dit gereedschap (van Wolf- crafti gewerkt heeft, krijgt er beslist plezier m Voor circa fi83 is het in vele öhz- en gereedschappenwinkels te koop Een uitstekende aanvulling op de hu is werkplaats". namelyk even goed als (maar wel mak kelijker dan) schuurgereedschap. Ook als schaaf heeft de surform hoeda nigheden die hem soms beter bruik baar maken dan zelfs de beroemde sta len schaaf. Het ..breken", dus enigs zins afronden, van scherpe kanten aan ietwat splintergraag hout gaat met al die „in sene geschakelde" mini-beitel tjes vaak beter dan met zefs een zoet ingestelde schaaf Met een gewone schaaf kun je ook be ter geen geverfde zijkanten van deu ren, ramen e.d. afschaven, want dat doet de schaafbeitel geen goed Dat kost een slijpbeurtDe surform echter begint eerst als „krabber" de dikste en hardste verflagen weg te werken om daarna, op het blanke hout aangeland, als schaaf verder te werken. veelzijdigheid Voor de uiteenlopende materiaal soorten die met de surform bewerkt kunnen worden, zijn in dc loop der jaren aangepaste schaaf-vijlbladen ontworpen. Ze verschillen in vorm. grootte en „zetting" van de mesjes op het blad. Vooral het speciale hlad oor de bewerking van o.a. zachte me talen en arde kunststoffen verschilt heel duidelijk; het heeft veel nauwere perforaties, die bovendien omlcr een minder grote hoek zijn gesteld. Een heel sterk punt van surformge- reedschappen is de gemakkelijke ver wisselbaarheid van het blad Niet al leen omdat een, na een lange staat van dienst, onscherp geworden blad kan worden vervangen, zodat voor weinig geld een nieuw gereedschap beschik baar is. maar ook omdat diverse bla den op meer dan één surformtype kun nen worden bevestigd. Door al die ei genschappen heeft de surform zich een onvervangbare plaats verworven, zijn oorspronkelijke merknaam is dan ook een soortnaam geworden. Behalve voor serieuze dhz-karweien op het niveau van net pure vakwerk is de surform een echt onderhouds- en reparatiegereedschap, en daarnaast nog een (ook voor kinderen veilig bruikbaar'i hobbywerktuig Frezen in het ene deel. dan in het andere, en de zwaluwstaart past perfect Goed beschouwd heeft de surform een preldlge bijdrage geleverd tot de ontwikkeling van het zelf doen. Vanzelfsprekend ook door de stelselmatige ontwikkeling en perfec tionering van dit gereedschap, waar- het ogenblik niet minder dan lichtverschillende types gemaakt wor- dageschikt voor de meest uiteenlo- peadebewerkingen van een hele reeks 13'enalen Niet alleen hout. maar ook kunststoffen, leer. linoleum, [adite steen, asbest enz De aard van jöebewerkingen kan worden gekarak- tfnseerd als schaven, vijlen, raspen, «buren en modelleren Die grote veelzijdigheid dankt de sur- I (om; aan het nog altijd in onverander- i de vorm gehandhaafde principé dat de [Uitvinders destijds lanceerden: een jblod" van gehard staal met een poot aantal kleine openingen, waar- ren zijde (superscherp geslepen) 'éts boven de basis van het blad ligt |Ds'. betekent dat zo'n blad vele tien- luien Heine beitelmesjes bevat, elk ire: sjn eigen spaanafvoeropenïng. De eerste surform werd in feite als een soort amateur-schaaf gelanceerd. Om te schaven hoefde je geen handigheid meer te hebben, je hoefde geen beitel in te stellen, kortom, letterlijk ieder een kon ermee overweg. Dat stempel de de surform aanvankelijk tot een amateur-gcrccdschap; de huidige praktijk is echter wel dat er in iedere vakmans-gereedschapskist minstens éen surform zit. Het is namelijk geen surrogaat voor dc „echte" schaaf, maar een geheel op zichzelf staand stuk gereedschap, met een heel eigen karakter en eigen mogelijkheden. Sommige daarvan zijn met andere ge reedschappen zelfs nauwelijks of he lemaal niet te realiseren. Het unieke surform-principe, dus dat geperforeerde „mesjesblad", bleek uit stekend toepasbaar op nieuwe uitvoe ringen. Zo werd de surform behalve een listige schaaf ook een handige vijl, een gretige krabber of schraper en een. wat de Engelsen noemen ..smoother" In diverse situaties werkt de surform dt voorjaarstijd moet er in en rond het huis wel weer het een en ander jrschildcrd worden. Wanneer oude verflagen in slechte staat zijn, vergt dat een {tondige voorbereiding: los zittende verf afkrabben, te dikke lagen afbijten of -branden, gronden enz. Oppervlakken die nog intact zijn. maar die bijvoor- i«ldetn nieuw kleurtje moeten krijgen, maken het de dhz-sehilder een stuk (makkelijker. Hoewel'net niet altijd zo goed zichtbaar is, zit er op het verfoppervlak toch altijd ned wat vuil datzich niet zo maar met een natte doek laat verwijderen Een veel '«gepaste methode is afnemen met ammonia. Prettig werken is dat echter niet ^uitstekend alternatiefis echter eenniet-agressief. natuurzuiver produkt. dus «tersynthetische stoffen of fosfaten, kortom, een „werk- en milieuvriendelijk'' middel dat onder de ietwat nostalgisch klinkende naam ..St.-Mare" al jaren in de [handel is maar dat best een beetje meer bekendheid verdient. Ook om verfoppervlakken gewoon schoon te maken, zonder dal er opnieuw tschlldcrd wordt, is het uitstekend geschikt. Wie toch nog een beetje voorjaars- tóoonmaakwoede m zich voelt opkomen, kan met St.-Mare ook de groene iwnaanslag op muren enz. verwijderen. Groezelig geworden tuinmeubels, zelfs «kleding daarvan, kunnen er eveneens mee gereinigd worden trouwens ook wel plezierig is: het is een goedkoop produktDe verpakking I "weidt overigens nog een hele reeks handige toepassingen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1980 | | pagina 23