TH IIISSL ACHTEN 'EZSB extui DE WAARHEID Theo Stekelinck suze's laatste morgen Jubileum- volleybal toernooi SELEICT HEROPENEN WIJ ONZE KLEDINGZAAK ZATERDAG 15 MAART goed idee adverteer in de pzc daar doe je goeie zaken mee VAN STRIEN'S BAKKERIJ modegroep X omenleel is de wind een klein beetje geluwd rond het onderwerp - het is ook zo'n rumoerige tijd - maar. tot voor kort werd van de daken a/geschreeuwd dat het laatste taboe opgeruimd moest worden. Wat was dat dan, dat laatste taboe? De dood bespreekbaar maken, speciaal waar het ongeneeslijke zieken geldt Iemand in zijn gezicht slingeren dat hij of zij aan rampzalige kanker lijdt en deze mededeling dan be schouwen als een noodzakelijke weldaad. Net oj iedere zieke niet zeer goed weet of zijn toestand ver van rooskleurig is en een vraag aan deskundigen, in die richting alleen maar een bede tot ontkenning in houdt. Vreemd, terwijl maar steeds beweerd wordt dat in deze t\jd de dood weggemoffeld en er niet over ge sproken wordt is men daar ondertussen druk mee bezig. Er is nog nooit zoveel over de dood gepraat als thans. Euthanasie bijvoorbeeld, de zachte dood. staat in het brandpunt der belangstelling. De Duitse filmactrice Hildegard Klief schreef een boek over haar jaren durend gevecht met de kanker. Dichter bij huis deed de schrijfster Cri Stellweg verslag over de laatste levensfase van haar broer, die stierf aan kan ker. Het boekje werd gevreten, dit, terwijl duizenden dagelijks een gelijksoortig proces van een dierbare van nabij meemaken. Doodslectuur is immens po pulair, niettemin, hoe meer erover geschreven wordt, des te harder wordt er geroepen dat nu eindelijk de taboesfeer eens opgeheven moet worden en we ook op dit zoals op menig terrein weer terug moeten naar vroeger tijden waarin dan naar het schijnt het ster ven van de enkeling een publieke zaak was. Er worden stervenstaferelen afgeschilderd met een borreltje en een geliefkoosd muziekje op de achter grond en dan floep het lampje uit. Ik geloof wel aan een goede dood maar ik moet het eerste vrolijke sterfbed nog meemaken. Tenzij iemand die verdiept is in het liefdesspel onverhoeds overvallen wordt maar dat lijkt me voor de enige en direkt betrokkene weer geen pretje. Laatst was ik bij een zogeheten Moerman-manifes tatie. Veelvuldig viel daar het woord kanker, niet echter per definitie als een ongeneeslijke ziekte. Niemand werd er bang gemaakt. Dat het woord kan ker huiver oproept is niet verwonderlijk, het heeft ook in figuurlijke zin een zeer ongunstige betekenis. Zo lang me heugt heb ik over 'kankeraars' en 'vre tende kanker' horen praten, termen waarmee uiterst onaangename mensen en dingenwerden aangeduid. Ik zat ernaast een verpleegster.ze vroeg mijn mening over de hedendaagse openhartigheid die resulteert in de patiënt vraagt het. dus spreken we even zijn Of» DE PONTENEUR doodvonnis uit. 'Mentale wreedheid' was mijn ant woord. 'Ja maar', mengde zich een nuchter meisje, zo'n Joop ter Heule-type in het gesprek, 'als iemand het nu toch weten wil, dan heeft hij toch recht op de waarheid'. Waarom toch juist altijd op dit gebied geschermd met de niets verbloemende waarheid? Talloze liefdesverklaringen worden dagelijks afgelegd ter wijl men liegt dat het kraakt. Dat is misschien maar goed want ook in een dergelijke situatie kan een overdosis aan oprechtheid noodlottig zijn. In de poli tiek, oorlog en vrede, kortom, onder alle levensom standigheden wordt met de waarheid de hand ge licht. Maar daar komen de waarheidsmaniakken aangedraagd die de patiënt vooral op de hoogte wil len brengen van diens onbarmhartig lot. Terwijl een vraag van iemand, die heus wel gewaarschuwd is door signalen uit het eigen lichaam voor wat haar te wachten staat, alleen maar uitgelegd mod worden als een haken naar een beetje troost, eft vleugje bemoediging. Kan dat nu echt niet anders? Over de aard van eft onschuldig kwaaltje hult de behandelende genees- heer zich soms in een mysterieus stilzioijgenma'ti het onherroepelijk einde van de reis in zicht dartise' geen houden meer aan. Wat ik me altijd afvraag is, hoe mensen die zo ho'è roepen dat een patiënt recht heeft op de waarheid zich zullen gedragen als het voor henzelf zover geho- Ik geloof niet dat er nog een taboe bestaat. Voorde dood in elk geval niet. Janneke Dien Kana VRIJDAG 14 MAART 1980 ZEEUWSCH-VLAANDEREN Bijzondere kleur- en stofkombinaties maken het lentemodebeeld uiterst boeiend. Zowel de japon als het pakje zijn daai een uitstekend voorbeeld van. Uitgevoerd met speelse strepen d« zeer dekoratief ogen en extra kleu" geven aan het geheel Enookhia geldt: combineer met vele acci Deuxpïèces Japon TERNEUZEN - Met Jaap Kalle en Pic- ter Bosscher in het bestuur van de Tcr- neuzense Bevobo en drie teams in com petitie hoeft het uiteraard geen verba zing te wekken dat de politiesportver- cniging (PSV) in het kader van de spor tieve viering van het dertigjarig be staan gedacht heeft aan een optreden in sporthal 't Zwaantje, het decor waarin zoveel PSV-acteurs in de Bevo- bo-competitie al dan niet furore ma ken. Dat optreden bestaal dan uit een jubi leum-toernooi waarvan zestien vereni gingen (de totale bezetting van de eer ste en tweede klas van de Bevobo) deel nemen. Een enorme klus, die, gezien de weinige uren dat men de sporthal tot zijn beschikking heeft (hoe dat met een steeds groeiend deelnemersveld vol gend seizoen moet weet nog niemand) op twee speeldagen 18 en 25 maart) af gewerkt moet worden. De organisatie heeft het totale gezelschap gesplitst in vier poules die op de avond van de pre miere zich rechtstreeks naar een klasse ring bij de beste vier uit elke groep moe ten slaan, waarna op de finaledag twee poules van acht (een van eerste klassers met Douane en PSV III als gasten, een tweede club van hoofdzakelijk tweede divisionisten) gaan strijden om de winst in die poules die dan tevens goed is om als toernooiwlnnaar afgevlagd te worden. Hoezeer dit politie-toernooi leeft blijkt wel uit de prognoses die de keurkorp sen van Leraren, Promenade, Roelofs en Dow als favoriet in de hoogste afde ling tippen, terwijl de gerenommeerde selectie van Philips hardnekkig op de voorgrond geschoven wordt als loer- nooiwinnaar bij de 'lagere goden', met. PZEM als tweede. Zeker is in elk geval dat dat geen van de ingeschreven for maties cadeaus zal uitdelen, daarvoor wordt winst in dit toernooi te zeer op prijs gesteld. Er komt dan ook zonder enige twijfel een pot op het vuur waarin alle ploegen tot het uiterst zullen gaan. Een erg gelukkig initiatief van de poli- tiesportvereniging waaraan zowel win naars als verliezers een herinnering over zullen houden. Op beide toemooi- dagen wordt om 20.00 uur gestart, om 22.00 uur valt telkens de vlag. Hierbij nodigen wij u uil om niet alleen ons nieuw interieur. Qj maar ook onze nieuwe kollektie dames- en herenmode te bekij ken Theo en Sonv Slekelinek-Eeckhout Grote Markt 3 - Sluis IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINII*1 - XJij de familie Van Puyvelde in Lamswaarde was het vorige week een drukte van belang. Het ongeveer 120 kilo wegende varken Suze werd toen geslacht. Dat gebeurde, zoals bij veel boeren en boertjes in Oost-Zeeuwsch-Vlaanderen, nog gewoon thuis. Geen wereldschokkende gebeurtenis dus, maar voor de betrokkenen weldegelijk belangrijk. Er komt nogal wat werk bij kijken en het slachten gebeurt, met wat kleine aanpassingen aan de moderne tijd, nog op dezelfde eeuwenoude manier. Het thuisslachten moet tien dagen van tevoren worden aangevraagd zodat men er zeker van is dat de keurmeester idie werkt voor een heel rayon) tijd heeft om het dier te keuren. Zonder zijn oplettend oog mag er niets gebeuren. Boer Van Puyvelde legt uit dat die pe riode van tien dagen een gokelement in zich bergt. Je kunt zo moeilijk voor spellen wat voor weer het dan is en de weersgesteldheid is voor de boer be langrijk bij het bepalen van de slacht- datum. „Droog weer is het belangrijks te. daarnaast moet het ook niet te warm zijn, het mag best koud zijn. dat wel", zegt Van Puyvelde. Hij schoot overi gens in de roos: de dag van de slacht van 'zijn' Suze voldeed aan alle eisen. De slachtdag begint vroeg, voor Van Puyvelde overigens niets bijzonders, hii is iedere morgen vroeg uit de veren want zjjn varken gaat voor alles. Deze morgen is anders: het is Suze's laatste. Als slachter Biddeloo uit Graauw gear riveerd is kan hij meteen aan de slag. Van Puyvelde heeft zijn varken al uit het hok gehaald en de nodige voorzie ningen getroffen.(foto boven). Na het dodelijke schot, dat de slachter toebrengt met een speciaal daarvoor bestemd schietapparaat, wordt het varken met een pin in de hals gestoken zodat het bloed afgetapt kan worden. Mevrouw Van Puyvelde staat dan in middels klaar om het bloed (een volle pan) mee te nemen naar de keuken waar het gekookt wordt om later weer dienst te doen bij het worst maken. Van Puyvelde en slachter Biddeloo zijn dan inmiddels druk doende met het schoonbranden van het varken. Te genwoordig gebeurt dat schroeien van de haartjes met behulp van een gas brander, vroeger gebruikte men daar brandend stro voor. Daarna wordt het dode dier schoongespoten met een tuinslang en geborsteld. Al het vuil en de haartjes verdwijnen zodoende. De volgende fase in het slachtproces is een karwei voor sterke mannen: het vaiken moet nu op een ladder worden gebon den en horizontaal tegen de muur wor den gezet. De slachter kan daarna be ginnen met het openhakken van het dier. Als het varken 'openligt' (foto on der) is het wachten op de keurmeester, zonder hem mag er verder niets gebeu ren. Hij laat niet lang op zich wachten en onderwerpt het dode varken aan een kritische blik. Het gaat hem daarbij met name om het vlees.- Van Puyvelde kijkt aandachtig met hem mee en is niet verrast wanneer de keurmeester zegt dat alles in orde is. Van Puyvelde houdt immers al 42 jaar varkens en dat zijn altijd goede geweest, een eventuele ziekte uitgezonderd. Na een goed warm kop koffie vertrekt de keurmeester en kan het eigenlijke slacht-werk begin nen. Slachter Biddeloo gaat met zijn kap mes aan de slag: stukje voor stukje wordt het varken 'gedemonteerd'. Eerst worden inwendige organen als de lever, nieren, blaas, longen en hart ver wijderd. De Van Puyvelde's krijgen het nu steeds drukker: de stukken vlees moeten nu snel en doeltreffend inge zouten en gepekeld worden. In grote bakken wordt het kostelijke goed opge slagen in de kelder. Het vlees is overigens niet allemaal voor eigen gebruik, dat zou voor twee mensen wel wat veel zijn. „Onze acht kinderen, allemaal getrouwd met in totaal op hun beurt weer tien kinde ren, helpen het opmaken. Ja, daar is altijd wel animo voor", lacht mevrouw Van Puyvelde. Het 'grote slacht- en snijwerk' doet de slachter, die ook een slagerij in Graauw heeft, bij hem thuis. Bijgestaan door zijn zoon worden de delen varken langzaam maar zeker illllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll verwerkt tot karbonades, riblappen, koteletten enzovoorts. In huize Van Puyvelde is de rust inmid dels weergekeerd: tevreden wordt er te rug gekeken op de geslaagde slacht. Bij de gedachte aan de smakelijke happen vlees die binnenkort genuttigd kunnen worden verschijnt er een vergenoegde glimlach op het gezicht van Van Puyvelde. Inmiddels is hij weer druk bezig met zijn nieuwe Suze („Ik noem ze allemaal zo, anders wordt het te las tig"). Die nieuwe Suze heeft de eerste dagen wel moeten wennen aan het al leen zijn. „Schreeuwen deed-ie in het begin, ontzettend. Maar ja. ik begrijp het wel ze zijn ook ruim zeven maanden samen geweest. En dan te bedenken dat ze in die tijd nogal eens slaande ru zie hadden bi) het eten. Het is net als bij mensen hé? Als ze er niet meer zijn mis je ze opeens", filosofeert Van Puyvelde. Houden Varkens houden is een hobby van hem. Kweken doet hij niet en dat heeft hij ook nooit gedaan. „Het gaat me er ge woon om zo'n biggetje ergens uit te kie zen. mee te nemen en dan groot te bren gen", legt Van Puyvelde uit. Hoe se rieus hij zijn hobby wel neemt blijkt uit het feit, dat hij zijn varkens keurig net jes gekookt eten voorzet. Op een oude kachel die hij met hout stookt, kookt Van Puyvelde de dagelijkse var- kenshap. Daarvoor worden de meest uiteenlopende ingrediënten gebruikt: schillen van aardappelen, appels, oud brood, meel en andere etensresten die de buurt hem aandraagt. „Zij zijn er mee geholpen en ik ook, zo simpel ligt dat". „Maar verder heb ik varkens, omdat ik het vlees gewoon heel lekker vind", be kent Van Puyvelder. Voorlopig kan hij wat dat betreft vooruit en over een half jaar is de volgende Suze aan de beurt Peter van Houte, Foto's: Camile Schelstraete. AANBIEDING UIT UW KWALITEITS BAKKERIJ TERNEUZEN NOORDSTRAAT 79 TELEFOON 96651 Vruchtenvlaai met slagroom 22 cm Knipwitbrood Vers v. d. bakplaat 4 krakelingen Iedere dag verkrijgbaar: verse harde broodjes, stokbrood en maanzaadbroodjes. Op zaterdag kaas- en uienstokken Door de week op bestelling Deze aanbieding geldt ook in de A enO Supermarkt in Sluiskil SCHEP RUIMTE BINNEN UE BUITENMUREN fascinerend! Je bouwt de ondergrond waarop je kunt wonen met wie je lief is, met een paar intieme hoekjes en verder de rustige ruimte die je als een landschap omsluit, blnnenhulcarchllekluur ooalburg lid goed wonen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1980 | | pagina 40