HET BROOD WORDT DUUR BETAALD i De nachten van de warme bakkers Tï 'TT i* rri TTTTTT ill ZATERDAG 3 APRIL 1976 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT 21 Bolussen, nog steeds handwerk zeker ook een bakkeij bij moet horen. Een bakker zorgt voor de eerste le vensbehoeften. Het dagelijks brood. Wij hebben er al dikwijls tegen gepro testeerd dat er zo veel kleine bakke- rijtjes weggaan. Want daardoor valt er een plaatselijke verzorging weg." De heren in Den Haag zijn volgens de Middelburgse bondsbakker verant- woordelijk voor deze ontwikkeling. „De bakkers zijn in de loop van de ja ren gewoon gekneveld in hun ont- plooiing. Duurdere lonen, duurdere kosten, duurdere investeringen, op de duur bleef er geen mogelijkheid meer over om het bedrijf te runnen. En nu Reportage: Jacques Cats Foto's: Charles Strijd zitten we met de gevolgen van het prijsbeleid. ..Maar de bakkers zijn nu goed wakker geworden." roept Rotte plotseling strijdlustig uit. „Vroeger bakten en sliepen we. Aan andere dingen kwamen we niet toe. Maar dank zij onze organisaties is daar verandering in gekomen. Wij stellen ons nu op het standpunt, dat wij niet alleen bakker zijn. maar ook vader. Wij moeten vooral aan de toekomst denken, want het heeft geen zin om een zoon een bakkerij over te laten nemen, die straks waardeloos is." Een miljoen Een vrijdagnacht in de bakkerij. De klok wijst twee uur. De platen met bolussen in wording raken aardig vol. Rotte senior helpt ze mee vullen. „In het ochtendgloren wordt de Jikke- mien geboren." roept hij uit Hoeveel-ie er gedraald heeft in zijn bakkersbestaan? Er wordt gelachen aan de werktafel. „Nou, dat bin d'r wat hoor. zegt Rotte. „Laatst heb ik het nog eens uitgerekend. Toen kwam ik tot een miljoen in vijf Jaar tijds." Naast deze Zeeuwse lekkernij heeft nu een buitenlands product de markt stormenderhand veroverd. Het is net stokbrood. Typisch een weekendpro duct. want door de week wordt er niet zoveel naar gevraagd. Op zater dag is dat anders. „Dan moeten vier van de tien klanten, die anders ge woon brood kopen, stokbrood heb ben," meldt de bakker. „Vooral nu men veel richting Frankrijk reist in de vakantie is het stokbrood erg in trek gekomen." Het stokbrood smaakt in Frankrijk anders een stuk lekkerder, merk ik op. Waar ligt dat aan? Rotte geeft uitleg. In Frankrijk bakken ze de hele dag door stokbrood. Het is bij ons een nevenproduct. De mensen die op zaterdagmorgen om stokbrood ko men hebben dat meestal pas s avonds nodig. Bij de fondue of bij een kaasplateautje. Maar stokbrood smaakt het beste ais het pas uit de oven komt. En in Frankrijk eet jc meestal stokbrood bij hel ontbijt. Dan smaakt het 'l lekkerste. „Weet je wat ik vroeger ook gebak ken heb." vraagt Rotte my. Ik weet het niet. „Twee-kg-broden." zegt de bakker. „Dat was nog in tijden dat er veel meer brood werd gegeten dan nou. Toen namen de mensen vaak twintig boterhammen mee naar hun werk. Daar liepen ze gewoon scheel van." In Goes Rotte excuseert zich even. HIJ moet nodig eens naar de oven. Ik volg hem op de voet. De bakker zet de oven- kleppen open en schuift een f-erle kaasbroodjes naar buiten. De bakker glundert. „Daar geniet ik nou elke keer weer van." zegt hij oprecht. „Ik heb wel eens gehoord van boeren, die 's morgens bij het opstaan de luiken open gooien en dan even stil staan te genieten als ze zien hoe het land erbij staat. Nou zo is dat bij ons bakkers ook ongeveer. Als de spullen er eens minder goed uitzien dan kijken we elkaar eens aan. maar dan zeggen we niet veel. Maar als het baksel er goed uitziet dan zeggen we tegen elkaar: dat spul kun je zo in Goes leggen op de vaktentoonstelling. Of de bakker even aan de lijn zou kunnen komen, vraag ik op die vrijdagmiddag zo omstreeks vijf uur beleefd via de tele foon. Kan niet, meldt het winkelmeisje. Meneer slaapt nog. En dat kon best eens een paar uur aanlopen, voor ie weer van de wereld is. Nogal laat voor een middagdutje denk je dan. In bakkerskringen is dat anders niks nieuws. Op vrijdag wordt er in die sector beurtelings gemaft en gewerkt. Bij toerbeurt slaapt men dan alvast wat vooruit om er fit tegen aan te kun nen, wanneer in de nacht van vrijdag op zaterdag het grootste deel van de weekend-voorraad moet worden aangemaakt. De hele week door is het al onfatsoenlijk vroeg dag voor de bak kers, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag zien ze amper hun bed. De produktie loopt dan gewoon door. Ondanks hun moderne, werkvereenvoudigende apparatuur maken de warme bakkers nog ouderwetse werktijden, van vijfenvijftig uur of langer per week. Het brood wordt duur betaald. De bakkers kunnen niet anders. De produkten hebben die tijd no dig. Vooral dat nachtje doorwerken is pure noodzaak. De bakkers weten liet: om acht uur zaterdagmorgen moeten de rekken en vitrines weer vol liggen. Tegen die tijd staan de eer ste klanten alweer in de winkel om voor twee dagen brood in ,te slaan, verse bolussen voor de koffievisite te bestellen en te vens ook beslag te leggen op enkele stokbroodjes waarmee de fonduemaaltijd van de zaterdagavond moet worden opgesierd. Daarom heerst er op uren, dat overig Nedeland via een ver kwikkend slaapje krachten opdoet voor de viering van twee vrije dagen, hoogspanning in de bedrijven van de vers-brood- bereiders. Dan beleeft men daar weer de nacht van de warme-bakkers. Toch zit het er in, dat straks bij me nig warme bakker de wekker 's mor gens een paar uur later zal aflopen. Het stond enige weken geleden in de krant: de leden van de bond van christelijke ondernemers in het bak kersbedrijf werden tijdens een voor jaarsvergadering in de Middelburgse concert- en gehoorzaal uitgebreid voorgelicht over de zogenaamde deegremkast, een uitvinding die in het bestaan van de warme bakker voor een revolutionaire, ontwikkeling kan zorgen, want door deze nieuwe vinding zal het mogelijk zijn, dat de bakkerij minstens drie uur later kan gaan draaien dan nu het geval is. In zo'n deegremkast wordt - het woord zegt het al - het hele deegproces door middel van onderkoeling afgeremd. Daardoor zal het mogelijk zijn om al van tevoren het deeg te bereiden, waarmee dan een wacht-oftewel rijs- tijd van ruim drie uur kan worden overbrugd. Dit alles biedt aantrekke lijke perspectieven voor het perso neel in de bakkerij dat in het gevolg op meer stichtelijke tijden - om streeks zes uur in plaats van om vier uur - met het werk kan beginnen Maar ook de werktijden in die zware nacht van vrijdag op zaterdag wor den er gunstig door beïnvloed. En wat voor de consument meegenomen is: de kwaliteit van het brood wordt er niet minder om. Maar voor die paar uurtjes per nacht langer slapen moeten de warme bakkers wel weer forse financiële offers brengen. En ze hebben het op dit gebied al zo moei lijk." Lieve cent Zo'n kast alleen al kost al de lieve cent van twaalf mille. Daar moet je nogal wat bolussen voor draaien, voor je die investering eruit hebt Over zo'n bakkerij-investering moet u trouwens toch zeker niet te licht denken. De heer A P. Rotte. 62 jaai oud. bijna een halve eeuw warme bakker en tussen zijn drukke be slommeringen door ook nog voorzit ter van de afdeling Zeeland van de christelijke ondernemers in het bak kersbedrijf. maakt op mijn verzoek even een rekensommetje. Stel. zegt hij. datje hier een zaak zou neerzetten. Dan wil dat zeggen: datje een winkelpand, bakkerij, broodma gazijn en garage moet bouwen. Daarmee zit je wat de bouwkosten betreft, toch wel aan de vier ton. En dan komt je inventaris nog. Dan zitje zo langzamerhand wel op een totaal van zes ton En dat is dan echt mini maal hoor Over die spectaculaire uitvinding van die deegremkast zegt Rotte: het is een experiment. Men kijkt er in bak- kerijkuingen nog wat tegenaan. Maai ja: vijftig jaar geleden keken ze zc ook tegen die deegkneedmachine aan. die destijds haar intrede deed in de bakkerij. Die machines hebben zc ondertussen een forse ontwikkeling doorgemaakt Vijftig jaar geleden was het een kwestie van veertig mi nuten kneden. Nu is dat terugge bracht tot zes a acht minuten. En het is nog beter deeg'ook." Rotte zelf ziet die deegremkasten wel zitten als voorzitter van die christe lijke bakkersondernemersgroep in Zeeland heeft hij vooral oog voor de gunstige sociale aspacten die er aan de invoering van dit nieuwe procédé vast zitten. Er zit. wat die werktijden betreft, bij de bakkers nog veel scheef, zegt Rotte. Je komt in dit vak gemakkelijk lot vijftig, vijfenvijftig uur per week. Het moeilijkste bij ons is. dat we gebonden zijn aan een heel proces met rijstijden en zo. We kun nen nu gewoon niet anders. Maar als we straks - dank zij de techniek - die tijd wat in elkaar kunnen schuiven, zou dat voor ons zeer welkom zijn." Om de werktijden enigszins mogelijk in te perken, is men in de bakkers branche al overgegaan tot inkrim ping van het assortiment. Arbeidsin tensieve koekjes zijn uit de productie genomen. Rotte noemt een voor beeld' „Petit glacés Daar gaat ont zettend veel tijd in zitten. Dat is ge woon niet lonend meer. Daarom zijn wij_ ook zo geinteresseerd in nieuwe werkmethoden Wij willen de ar beidssfeer in de bakkerijen zo gunstig mogelijk maken." Er is in die halve eeuw die Rotte nu bijna heeft volgemaakt in het bak kersvak, zo wel het een en ander geautomatiseerd. Als ik op zo'n drukke vrijdagnacht eens zijn bedriji binnen loop, valt mijn oog direct op allerlei ingenieuze apparaten die deeghompen transporteren en model leren. Maar aan de grote werktafel wordt nog druk met de handen ge manipuleerd Daar draaien vlugge vingers slierten deeg rond tot drolle- nge werkstukjes, die later in de oven tot appetijtelijke Zeeuwse bolussen zullen volgroeien Rotte's zoon Harry, die wanneer Pa over drie jaar met pensioen gaat. het bedrijf verder gaat voortzetten en daarmee de al een eeuw bestaande bakkerstraditie bin nen de familie Rotte laat prolonge ren. demonstreert een van die nieuwe snufjes in de hele automatisering van het bakkersbedrijf. Het is een appa raat dat bakplaten van aangekoekt materiaal ontdoet. Bakplaten schoonmaken was aanvankelijk een weinig verheffend arbeidsïntensiel karwei. Op een zo'n plaat zat je toch wel een minuut lang te krabben met een plamuurmesje Maar nu. met die zogenaamde platenschrobber is het een fluitje van een cent geworden. „Hij maakt wel een beetje lawaai.' meldt Harry - en inderdaad een schu rend geluid doet je de rillingen over de rug lopen - „maar nu duw je er met z'n tweetjes in tien minuten tijd een paar honderd platen door Daar ging anders uren tijd in zitten." Takke bossen De oven - een stukje gereedschap van zo'n zeventigduizend pop. is ook al zo'n staaltje van techniek. Je drukt op wat knoppen en in een uurtje is de oven bakwarm. Rond de 250 graden. Rotte senior heeft het wel anders meegemaakt Hij heeft nog met tak- kebossen lopen sjouwen om de oven op temperatuur te brengen. Dat was nog in de tijd dat in de ruimte waarin werd gestookt, ook werd gebakken." Al die nieuwe investeringen hebben zulke hoge investeringen gevergd dat veel warme bakkers moesten afha ken. Die konden die noodzakelijke vernieuwingen niet meer bijhouden. Er is in de warme bakkersbranche sprake van een enorme terugval. In 1945 waren er in Nederland nog vijf tienduizend bakkerijen. Nu. ruim dertig jaar later, zijn er nog slechts vierduizend over. „Hier in Middel burg," weet Rotte Senior." zijn er sinds 1958 twintig bakkers mee op gehouden. Dat is elk jaar eentje." Oorzaken? Verouderde bedrijven, weggesaneerde bedrijven, te kleine bedrijfjes, geen opvolger en natuur lijk die financiën Rotte zegt: „Ik ken wel mensen die op een bepaald mo ment geen resultaat meer zagen. Kijk als je nou in loondienst pakweg vijf tienduizend gulden verdiént en ie verdient als zelfstandige tien of elf mille dan kun je beter de deur op slot doen. Dat is in het verleden dan ook veel gebeurd - En dat gebeurt trou wens vandaag de dag nog. Dure gebakjes Wat betekent dat nou voor de con sument? De Middelburgse bakker zegt: Dat houdt in dat er steeds meer dorpen komen waar geen bakker meer te bekennen is. Er is dus sprake van een terugvallen van de service. En dat is vooral voor de ouderen een moeilijke kwestie. Maar ook voor de andere dorpsbewoners levert hel problemen op. Want wat moet je doen als er een verjaardag te vieren valt. Of een jubileum. Goed. er is wel eens een supermarkt waar je terecht kunt, maar in de regel zal men voor bestellingen toch naar de stad moe ten. En als wij dat dan thuis moeten bezorgen, moeten wij die kosten gaan doorberekenen. Dat worden dan van zelfsprekend dure gebakjes." Maar ze zitten," zegt Rotte, „in een aantal dorpen niet alleen zonder bakker. Er zijn veel dorpen waar geen schoenmaker meer is. En geen kap per. Dat valt allemaal weg. Ik vind. dat wanneer er bepaalde voorzienin gen moeten zijn op een dorp, er toch f Bakker Rotte: ik geniet ervan Stokbrood; specifiek weekendbaksel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1976 | | pagina 21