ALBERT HEUN
OVER MIRO:
EEN EXPERIMENT
EEN RISICO
AH leidt op van
verkoper tot
bedrijfsleider
Wegen van en naar de Miro
De indeling
van Miro
Vrijer
Gevolgen
Geen eenling
Brieven
Bijscholing
Diploma
DINSDAG 23 MAART 1971
PROVINCIAL! ZEEUWSE COURANT
17
ZAANDAM Als Albert Heijn vier
jaar na de tweede wereldoorlog zijn
intrede doet in het filiaal van Albert
Heijn NV aan de P.C. Hooftstraat in
Amsterdam, weet hij naast zich cir
ca tweehonderdvijftig winkels in
hetzelfde concern. Zijn grootvader
en vader hebben sinds 1887 een ke
ten van kruidenierswinkels door het
land getrokken, waarin inmiddels
een totaalomzet van dertig miljoen
gulden wordt gehaald. Albert Heijn
is dan 22 jaar en hij leert in de win
kel ,het vak'. De situatie, waarin de
NV zich precies 22 jaar later be
vindt, leert, dat er een bemoedigen
de ontwikkeling heeft plaatsgevon
den- Albert Heijn is 44 jaar en hij
ziet vanuit een oud kantoorgebouw
in Zaandam toe op 400 vestigingen
in den lande: 160 SuperMarten en
verder zelfbedieningszaken.
Nog één winkel is er. waar de klant via de
toonbank wordt bediend, maar de heer
Albert Heijn weet niet uit zijn hoofd te
zeggen, waar dat wel mag zijn. Vandaag,
dinsdag, verschijnt er in de NV opnieuw
een eenling: de Vlissingse Miro, eerste
zelfbedieningswarenhuis in Nederland,
dochter van Albert Heijn NV. De tijden,
waarin de Albert Heijn-winkels konden
worden getypeerd als volkszaken in grut
terswaren zijn lang voorbij. De markton
derzoekers hebben duidelijk gemaakt, dat
ook de SuperMart niet meer het aller
nieuwste is. Albert Heijn start in Vlissin-
gen met een filiaal, dat binnen haar muren
een complete SuperMart én een waren
hui» bergt, waarin de klant onbekommerd
een keus kan maken, ook uit artikelen als
fietsen, byouterieën, schoenen en babykle-
ding, om er maar een paar te noemen.
Uit de officiële cijfers is gebleken, dat de
consument relatief een kleiner deel van
zijn besteedbaar inkomen aan voeding
gaat uitgeven en meer aan gebruiksartike
len.
De heer Albert Heijn noemt daarom zijn
Miro een logisch vervolg op wat al binnen
het concern aanwezig is. Tijdens een ge
sprek in zijn kantoor zorgvuldig be
waakt door een streng formulerende secre
taresse zegt hij: ,Wij menen, dat de
Miro nodig is om de groei in het bedrijf
te houden en die groei is nodig voor het
voortbestaan. Het is een bedrijfsvorm, die
gewild wordt in het land. Of dit de enige
vorm is voor de toekomst, dat zou ik niet
willen zeggen. We menen, dat dit de vorm
is voor ons bedrijf.
plannen ver gevorderd. De heer Albert
Heijn is voorzichtig met voorspellingen
over het aantal Miro's, dat men op lange
termijn in het land wil wegzetten. .Wat we
daarvoor moeten weten is: hoe reageert
de consument; wat voor afstand is men
bereid af tc leggen om inkopen tc doen.
Het is op dit moment heel moeilijk te
zeggen, hoeveel Miro's er zullen komen.'
En over het vraagstuk van de afstand
tussen dc consument en de winkel: ,In
Oost-Groningen reageert men heel anders
dan in Amsterdam. Naar de SuperMart
daar wil men een kwartier over doen,
lopend of fietsend. De indruk is, dat het
met dc auto's dezelfde kant opgaat.'
De eerste Miro in Vlissingen; de heer
Albert Heijn: ,We rekenen erop, dat het
zal slagen Maar het is inderdaad een
experiment. Het zou kunnen, dat de
Zeeuwse consument nee zegt. We houden
omdat het een eerste experiment is
rekening met een mislukking.' De heer
Heijn over de gevolgen van een eventuele
mislukking: Het risico is te overzien en te
dragen. Het zou wel een paar centen
kosten, dat is duidelijk.'
Wanneer weet men of de Miro Inderdaad
rendabel is of niet?
Albert Heijn: Het kan al in een half jaar
zijn, dat je zegt ,ja dit is het helemaal, je
hebt het in je vingers. In de warenhuis
branche spreekt men vaak over twee tot
drie jaar voor een vestiging rendabel
wordt, maar er zijn voorbeelden, dat het
al veel eerder duidelijk was.'
teit aanslaat hoewel het niet eenvoudig is.
Tenslotte is dat nu na tachtig jaar in de
levensmiddelenbranche ook nog moeilijk.'
De Miro in Vlissingen zal niet lang een
eenling blijven. In Maastricht gaat een
dergelijke zaak open in september van dit
Jaar en ook voor Leeuwarden zijn de
De gevolgen voor de winkeliers, die nu
gevestigd zijn in Vlissingen. Albert Heijn:
,In het begin gaat het de winkeliers in de
omgeving geld kosten. Maar je moet er
rekening mee houden, dat het niet onwaar
schijnlijk is. dat. een bepaalde afvloeiing
stopt als de Miro open is. Ik bedoel,
mensen, die er een gewoonte van maken
bij voorbeeld nu al in Rotterdam regelma
tig inkopen te doen, zullen mogelijk in
eigen omgeving blijven, omdat ze het wel
zien in die Miro. Er wordt bovendien een
nieuwe behoefte gecreëerd. Het is al eens
eerder gezegd: de winkeliers hebben de
pest in als we er bij komen en als we
weggaan. De Miro zal ook een positief
effect hebben, omdat er zuigkracht vanuit
gaat.'
Wat er aan geld uit het Walcherse zal
worden gehaald door de Miro. daarover
wil de heer Heijn per se geen voorspellin
gen doen. Niet tijdens een persconferentie,
die een maand geleden werd gehouden
naar aanleiding van de introduktie van het
nieuwe bedrijfstype. En ook niet tijdens
een nader gesprek. ,Het is erg gevaarlijk,
om dat te doen. We hebben wel allerlei
berekeningen gemaakt. Je weet wel de
loonkosten en de marge, waarbinnen je
werkt, maar elk getal, dat ik zou noemen
is fout en als het achteraf zou kloppen
met de omzet, dat zou dan zuiver toevallig
zijn. Het is heel gevaarlijk om een omzet
te noemen, waarop je mikt. Je wordt daar
dan nog jaren mee om je oren geslagen.
Als je een bedrag van 10 miljoen noemt,
vraagt men zich af, waar dat dan vandaan
moet komen en als je 20 miljoen zegt ook.
Dat zijn zulke gevaarlijke geintjes. Ik durf
daar geen opzet over te geven.' De heer
Heijn rekent er op. dat de SuperMart in
Goes op lange termijn geen nadelige in
vloed zal ondervinden van de vestiging van
de Vlissingse Miro. .In het begin zal dat
wel even zo zijn. omdat men uit nieuws
gierigheid komt. Dat merk je altijd als er
een nieuwe zaak opengaat vlakbij een al
bestaande, maar men gaat niet voor ieder
pond suiker zo'n eind weg.'
Een vraag over de toekomst van de detail
handel brengt enig voorhoofdfronsen te
weeg en na enig nadenken zegt de heer
Albert Heijn: He kleinere winkels hebben
niet voldoende omzetten. De vermindering
zal nog wel een tijdje doorgaan, ook
omdat men de behoefte van de consument
niet kan bevredigen. Maar kleinere zaken
kunnen ook bepaalde functies vervullen:
gezellig dichtbij of specialisatie bijvoor
beeld. In een speciaalzaak in de buurt van
een warenhuis zie ik wel toekomst. Ik in
zo'n zaak? Ja ik zou me dat wel kunnen
voorstellen in een bepaalde branche en op
een bepaalde manier.'
Een probleem apart is voor de Miro de
samenstelling van het assortiment. Albert
Heijn NV of zo men wil de dochter
Miro heeft buiten de voedingsmiddelen
sector minder ervaring op dat gebied dan
bestaande warenhuizen. De heer Heijn: ,Ik
geloof wel, dat we erin slagen een assorti
ment te brengen, dat qua prijs en kwali-
Bij de opzet van de Miro is men ervan
uitgegaan, dat de klant, die meer financië
le armslag krijgt, vrijer wordt in doen en
laten, ook wat betreft de manier, waarop
hij inkopen doet De heer Heijn meent,
dat daardoor geen breuk hoeft te worden
gedaan aan het persoonlijk contact, dat
men kan hebben in een winkel. Jk vind
het persoonlijk contact in een warenhuis
niet minder dan in een kleine zaak, waar
iemand achter de toonbank heen en weer
loopt te rennen in drukke uren.'
Al eerder is aangekondigd, dat dc klant,
die bij Miro bij nader inzien niet tevreden
is, het artikel, dat hij zich heeft aange
schaft kan teruggeven en dat hij daarbij
zonder discussie zijn geld terugkrijgt. ,Dat
is de bedoeling' zegt de heer Heijn. ,\Vc
hebben al het principe van .als u het
artikel het geld niet waard vindt kan het
terug. Daar wordt natuurlijk misbruik van
gemaakt. We krijgen mensen, die een fles
advocaat terugbrengen, die voor driekwart
leeg is, of een halve pot jam. Maar je hebt
ook mensen, die terecht klachten hebben
en die niet terug komen; dat zijn er wel
meer. De moeilijkheid ligt eigenlijk bij do
verkoper, die op een bepaald moment
weet. dat hij platweg bedonderd wordt.
Daar ligt het grootste probleem. Maar ik
geloof niet, dat het veel moeilijkheden zal
opleveren.'
Een vraag over de image van Albert Heijn
NV en over mogelijke karakterisering van
de klanten. Albert Heijn: Hat is heel
moeilijk te zeggen in een paar woorden.
Er valt voor de Albert Heijn klantenkring
geen typering te geven naar leeftijd of
inkomen. Dat speelt geen rol. Je zou
kunnen zeggen, dat we winkels hebben,
waar de progressieve klant graag wil ko
men. Onze klanten zijn geen anti-makas-
sar-mensen.
Ik weet niet, hoe je dat nou moet zeggen.
De klanten, dat zijn mensen bij wie het
thuis nou geen rotzooi is, maar waar het
wel iets vlotter gaat.' Een over het oude
image .volkszaak'; Ja, dat was misschien
vroeger wel zo. maar nu komen ook de
best gesitueerden Maar ik zei al, naar
inkomen valt dat niet in te delen.'
Verbazing over een opmerking over de
moeilijke bereikbaarheid van de heer Al-
bert Heijn. .Ik werd vanmorgen nog opge
beld door een dame. die wilde weten hoe
de abonnementsprijs voor Allerhande
moest worden overgemaakt. Ik krijg ook
veel brieven van klanten. Je zou natuurlijk
wel hoorndol worden als je alles zelf
moest doen. Maar er gaan wel eens produk-
ten uit als ik er klachten over krijg.'
Het nieuwe wlnkeltype, dat Miro gaat
heten de naam is alleen gekozen om de
klank Een experiment en daardoor een
risico. De heer Albert Heijn: ,1k heb zelf
de eerste zelfbedieningszaak voorbereid en
opgezet en ook de eerste SuperMart. Er
zullen in het begin fouten gemaakt worden
en later ook wel. Fysiek en psychisch is
dat wel heel vermoeiend ja. Er wakker
van liggen? Nee, dai niet.'
VLISSINGEN Vele wegen mogen dan naar Rome
lelden, de wegen naar de Miro te Vlissingen zijn vrij
beperkt. Daarom hier een korte aanduiding van dc
routes waarvan bij voorkeur gebruik gemaakt dient te
worden.
Klanten die per auto uit de stad Vlissingen korr.en.
kunnen gebruik maken van de President Rooseveltlaan
of de Paul Krugerstraat. Komende over de Paul
Krugerstraat wordt men aangeraden om linksaf de
Industrieweg te nemen en niet door te rijden tot de-
Nieuwe Vlissingseweg Voor automobilisten uit de
richting van de rijksweg geldt hetzelfde: de Nieuwe
Vlissingseweg voorbij rijden en rechtsaf de Industrie
weg op. Komt men over de Nieuwe Vlissingse weg uit
de richting Souburg, dan is het mogelijk om, zoals op
het kaartje staat aangegeven, scherp naar rechts direct
de Gildeweg op te draaien maar van de zijde van de
politie wordt geadviseerd om dat niet te doen en door
:e rijden naar de volgende ingang Dit heet ook
Gildeweg, wan deze weg loopt namelijk in een ruime
boog om de Miro en nog enkele terreinen heen.
Bij het verlaten van het parkeerterrein van de Miro
via de tegenover de ingang van de winkel geplaatst»
benzinepomp (aan de kant dus van de Nieuwe Vlisslng
seweg) zal men linksaf de Gildeweg op moeten rijden
(ter'plaatse aangegeven door een pijl), om via deze
rondweg op de President Rooseveltlaan uit te komen.
De Vlissingse politie vreest namelijk dat wanneer men
rechtsaf de Gildeweg oprijdt dit problemen zal gaan
geven op de kruising van de President Rooseveltlaan
met de Nieuwe Vlissingseweg.
ZAANDAM Wie bij Albert Heijn in
dienst treedt, komt vanaf de eerste dag in
aanraking met de zeer uitgebreide oplei
dingsmogelijkheden. In samenwerking met
het Instituut voor Individueel Onderwijs
heeft de afdeling Albert Heijn een uitge
breid programma opgesteld waarbinnen
zowel niewkomers als assistenten en chefs
een opleiding kunnen vinden. Op alle afde
lingen, behalve aan de kassa, begint men
als verkoper. Via het assistentschap kan
men verder gaan tot men chef is en
tenslotte kan men bedrijfsleider worden.
Iedereen, die in dienst treedt, begint in de
filialen om te leren omgaan met de klan
ten. Dat geldt ook voor een personeelschef
of voor iemand die in de administratieve
sector werkt.
De heer K. Romp, hoofd cursuswezen: .We
werken sinds kort met een geheel nieuw
systeem. De opleidingen zijn voor de werk
nemers in alle filialen gelijk. Die uniformi
teit is belangrijk voor het bedrijf.' Het
opleidingsschema ziet er in grote lijnen zo
uit: als men in dienst treedt krijgt men de
eerste opleiding in het filiaal. Dat duurt
vier maanden. Daarop volgt een voortge
zette opleiding van vier maanden, waarbij
vijfmaal een dag les wordt gegeven in
leslokalen, die in verschillende plaatsen ter
beschikking van Albert Heijn staan. Ver
volgens is er de zes maanden durende
opleiding tot eerste assistent de eerste
opleiding tot chef ook zes maanden,
en de opleiding tot chef twee weken
waarna men in de zogenaamde kaderclub
komt. Tenslotte is er de opleidingsmoge
lijkheid tot SuperMartbedrijfsleider, die
twee jaar vergt. De opleiding tot eerste
assistent houdt in, dat men zes tot zeven
dagen les krijgt. Dat is net zij met de
eerste opleiding tot chef. De opleiding tot
chef duurt twee weken en men geeft
lessen gedurende die tijd in een conferen
tie-oord in Garderen. Wie tot SuperMart
bedrijfsleider wil worden opgeleid, gaat
tien weken naar datzelfde conferentie-oord
voor een uitgebreide cursus.
aan het eind van de eerste werkweek op
vrijdag een studiedag, die voor de verschil
lende filialen op zes plaatsen In Nederland
wordt gehouden. De nieuwelingen kome-
op die dag bij elkaar en men bespreekt de
arbeidsvoorwaarden, het samenwerken, de
basisprincipes van het concern, de oplei
dingsmogelijkheden en de communicatie
De tweede week, dat men in dienst is.
gaat men praktisch werken en onder
werktijd wordt er gestudeerd met hulp
van de mentor. Daarvoor heeft de nieuw
ling een studiepakket gekregen waarin
zich de zogenaamde merkwijzers en een
voudige lesstof bevindt. De nieuwe werkne
mer leert vervolgens in vier maanden 't be
drijf goed kennen en duidelijk wordt, v.
er aan mogelijkheden voor de toekomst
zijn.
Een heel aparte regeling is er voor de
opleiding van caissières. Zij krijgen in de
tweede en de derde werkweek een volledi
ge caissièrecursus. Dat gebeurt van maan
dag tot en met donderdag en de rest van
de tijd wordt in de winkel doorgebradi
Vervolgens krijgt de aankomende caissièn
vijf weken praktijk, waarna zij een vaat
digheidsproef kan afleggen.
Bij voltooiing van elke cursus wordt een
diploma gegeven door Ablert Heijn. Geen
erkend diploma dus, maar de heer Romp
zegt erover: Als je bij Albert Heijn bent
opgeleid tot chef, dan zegt dat wel iets in
de levensmiddelenbranche.'
Al bij de sollicitatie worden toekomstige
werknemers van Albert Heij i gewezen op
de mogelijkheden, die er zij». om opgeleid
te worden. Men krijgt een mapje, waarin
wordt omschreven wat de toekomstige
taken en arbeidsvoorwaarden zullen zijn.
Als men in dienst treedt wordt men ver
der op de hoogte gesteld van de gang van
zaken in de verschillende afdelingen. Op
de eerste werkdag is er een introductie
door de chef van de afdeling, waar men
gaat werken. Die chef is de mentor van de
nieuwkomer.
De nieuweling krijgt een opleidingspas
poort, waarin in de toekomst vorderingen
tot aan de functie van chef worden bijge
houden. De eerste vier dagen leert men
het gehele bedrijf globaal kennen.
De nieuwe werknemer wordt ingelicht
over alle afdelingen in het bedrijf en als
dat na vier dagen is gebeurd, bezoekt hij
De heer Romp: He opleiding ls voo:
iedereen, ook voor wie op een gegev»
moment wil blijven doen wat hij doe' :r.
het bedrijf. Er wordt dan regelmatig bi
scholing gegeven. Het resultaat is, dat er
meer efficiency wordt bereikt binnen c
filialen en dat men steeds promotiekanse
heeft He lesstof is gericht op de organi»
tie van het bedrijf, men leert een wer,
plan maken en er wordt bijvoorbc-t
aandacht besteed aan .merchancüsen'. Me
krijgt geen vakken als warenkennis. Da
moeten de leerlingen zelf voor zorgen. D
lessen, die in ons schema zijn opgenom
worden allemaal gevolgd in de werktijd e
de kosten komen voor honderd proce-
voor rekening aan het concern. In c
lessen wordt steeds meer het aspect va
vorming gebracht.'
Per jaar komen circa 3500 werkneme:
van Albert Hpijn op de een of ander
manier in aanraking met één van c
opleidingen, die door het bedrijf worde
verzorgd. Voor de Miro is nog geen spe
aal lesprogramma gemaakt, omdat mer.
maken heeft met een heel nieuw winkel:
pe. De heer Romp: ,We weien nog r.:
exact, hoe dat zal gaan In eer
instantie maken we gebruik van de mot;
lijkheden, zoals die er nu zijn voor c.
mensen in de andere filialen.'
De indeling van Miro in Vlissingen is als volgt:
1 SuperMart
2 grootverbruik
3 emballage
4 kassa's SuperMart
5 hakken- en sleutelbar
6 klantenservice
7 kassa's Miro
8 boodschappen bewaarplaats
9 alberto, wijnen en gedistilleerd.
10 boeken en tijdschriften
grammofoonplaten
klein-meubelen
gordijnen
cadeau
dekens/lakens/slopen
woningtextiel
gereedschappen
verlichting
autoshop
elektrische apparaten
11 tafels
keuken
koken/bakken/braden
schrijfwaren
papierwaren
schoonmaakartikelen
12 drogisterij
baby
nylons
badhanddoeken
badmode
nachtkleding
onderkleding
foundation
13 Miro-corner
14 parfumerie
foto/film
klokken
damesmode
tienermode
schoenen/ledrwaren
pantoffels
handschoenen
15 doe het zelf
tuin
radio/televisie
camping
speelgoed
herenmode
kindermode
koelkasten
wasautomaten
14
12
10
13
15
2 Hi JHPr-
mmmm mmmmmmmmmmmumuMmmmmmmmmmi
•i.Ji KR^OHRStHAAT vfG~