DYNAMISCH SCHAAK
Internationaal
CHALLENGE MONDIAL
provinciale
CV-plannen?
Even bellen!
Hollestelle NV
01100-6995
CULI
NAIR
AVON
TUUR
zeeuwse
courant
De tegenaanval vormt een van de grondpijlers van het moderne .dynamische schaak. Dit verklaart
de grote populariteit van zulke verdedigingen als het Koningsindisch en het Siciliaans.
Een prachtig voorbeeld van geslaagde actieve verdediging in een Siciliaans
ia het hier volgende duel Jansa-Polugajevskl uit de recente wedstrijden om
het Europees teamkampioenschap. De Russische grootmeester komt al kont
na de opening aan een fel offensief bloot te staan, doch weet door middel
van een vindingrijke ressource (zie zwarts 13de zet) de rollen met succes
om te keren
KAPFENBERG 1970
Wit: V. Jansa (Tsjechoslowakye)
Zwart: L. Polugajevski (Sov.-Unie)
glCILIAANSE VERDEDIGING
1. e2-e4
c7-c5
2. Pgl-fS
d7-d6
3. d2-d4
c5xd4
4. Pf3xd4
Pg8-f6
5. Pbl-c3
a7-a6
6. Lfl-c4
e7-e6
7. Le4-b3
b7-b5
8. 0-0
Lf8-e7
9. f2-f4
0-0
10. f4-fo
Een ondernemende opmars die het
offer van een stuk impliceert. Ande
re mogelijkheden zijn 10. e5 (even
eens scherp) en 10. a3 (rustig).
10b5-b4
jfa 10e5 11. Pde2, b4 beschikt
wits paard over veld d5. Bijv. 12.
pd5, Pe4: 13. Pe7f. De7: 14. Ld5,
Lb" 15. Le4:, Le4: 16. Pg3 met uit
stekende aanvalskansen (r5-f6!) voor
de pion.
11. f5xe6
Op 11. Pa4 volgt thans wél 11.
IV|E
RlT.0a
0
NflTjR
A
jRlE
IET
0
OISmE
N
1'JlLriGlEIR
ETWIÉIËJP"
cil 'R J-JgjEj
ACiAHTlE
U^KNO
31 DIE,
V;E|Rl2
R Ri l >N
D
E
R
E
M
E
EAlDjEIUEBVjE
RKIEIRHDIEIEIL
N
L
AkJUiMIBlEiRLi
L
T
A
G
AlTjEINkiTiR
1
0
iN
E
LkiNiAIAiSIT
E
N
1
w
1
A
i
1
1
i
M
•A
t
2
X
5
1
7
V
1
S
5
4
e5, bijv. 12. Pe2, Lb7 en zwart staat
11b4xc8
12. eöxm Kg8-h8
niet helpt wegens 14. Pe6.
13. Pb8-c6!
STELLING NA 13. Pb8-c6!
27-22; 26-21; 47-42; 40-35;
34x3; 3x46; (4-10) 35-30 (10-
14) 46x10; 30-24.
Een ingenieuze manier om de stuk
ken van de zwarte damevleugel te
mobiliseren. Op 14. bc3: kan zwart
14Pe5 of zelfs 14Pao
spelen.
14. Pd4xc6 Dcl8-b6v
15. Kgl-hl Db6xc6
16. Lcl-g5
Beter 16. bc3:, want nu wordt de
zwarte pion een macht.
16c3xb2
17. Tal-el Le8-g4
18. Df3-f4 Lg4-n5
19. c4-e5 d6xe5
20. Df4xe5 Lh5xf7!
Zwart geeft het stuk terug, om snel
gebruik te kunnen makpn J-
21. De5.xe7 Lf7xb3
22. c2xbS Tf8-e8
23. De7-b4 Te8xel
4. Tfl-el Pf6-e4!
Het paard kan niet worden geslagen
wegens promotie van pion b2.
ZAAGMOLENSTRAAT 1, GOES
Officieel Culbertson kent in eerste
of tioeede hanui, een drielcaart ope
ning in klaver, bijvoorbeeld op een
spel als het volgende:
tA H 8 7; V 8 7 6;+ 954; A V 2
eze klaver" dient, omdat zuid als
hij met een schoppen opent, geen goe
de herbieding (in het C. systeem)
meer zou hebben, als noord met twee
harten of ruiten antwoordt. Vandaar:
één klaver en op één harten (rui.
ten) kan zuid met één scheppen ver
volgen.
In de derde en vierde hand echter,
kan zuid gewoon een schoppen ope
nen: als noord nu twee in rood ant
woordt, behoeft zuid niet meer te
bieden. Het Culbertsonsysteem kent
géén klaveropeningen op een twee-
kaart of singleton. Men mag dat dan
misschien een voorbereidende kla
ver" noemen, het is bepaald onjuist
daar het etiket Culbertson' op te
plakken.
(ADVERTENTIE)
Wat velen verwacht, althans gehoopt, hebben is niet in vervulling gegaan.
Ton Sybrands heeft in de Challenge mondial de eer moeten laten aan Iser
Koeporman, die hiermede een door weinigen verwachte rentree heeft gemaakt.
Niet Sybrands, maar Koepernian zal de wereldkampioen Andrciko mogen
ontmoeten in een match om de wereldtitel, waarmee de zaak wederom een
Russische aangelegenheid I» gebleven. Op beslissende momenten schijnt het
de Jonge Amsterdammer wei eens aan de nodige strijdlust te ontbreken;
bovendien la hij niet wars var. salonremises, die dan aan het eind van het
toernooi de weegschaal In zijn nadeel kunnen doen overslaan. In de laatste
ronde van de Challenge ging de strijd uitgerekend tegen Koeperman, die aan
remise voldoende had om dan volgens het puntentellingssysteem Sonnenhorn
Berger het toernooi te gaan winnen. Sybrands had dus maar één mogelijk
heid: fel op winst spelen. Maar In werkelijkheid gebeurde het volgende.
WIT: I. KOEPERMAN
ZWART: T. SYBRANDS
HH ronde op 19 juni 1970.
1. 32-28 16-21
2. 37-32 21-26
3. 41-37 19-23
4. 28x19 14x23
iH De zwarte opzet maakt het voor wit
bijzonder eenvoudig het spel te ver-
eenvoudigen en daardoor zeer over-
zichtelijk te maken.
5. 47-41
6. 32-28
7. 37x28
8. 41x32
10-14
23x32
26x37
20-24
Wit is grif op de uitnodiging inge
gaan en heeft na acht zetten reeds
zes schijven in het doosje doen ver-
9. 46-41
10. 41-37
11. 34-30
12. 40-34
13. 37-31
14. 34-29
15. 29x20
16. 39x30
17-21
11-16
13-19
6-11
1- 6
18-23
14x34
15-20
Het spel van zwart doet zo weinig
overtuigend aan, dat men zich eigen
lijk gaat afvragen wat er toch wel
aan de hand kan zijn. Sybrand's
speelkracht is immers veel groter
dan hier wordt gedemonstreerd. En
Koeperman doet toch echt niet meer
dan rustig het abs van elementair
positiespel volgen.
IÜ 17. 44-39 20-24
18. 39-34 12-18
19. 28-22 18x27
20. 31x22 24-29
Hl 21. 33x13 9x27
HH Met deze magere uitval weet Koe-
perman ongetwijfeld wel raad.
m 22. 50-44 8-13
S=5 23. 42-37 7-12
24. 30-25 11-17
25. 44-40 17-22
26. 34-29 23x34
27. 40x29 21-26
28. 82x21 16x27
29. 38-32 27x38
30. 43x32 6-11
|H 31. 49-43
waarop de spelers het welletjes von-
den en met elk nog 9 schijven remise
overeen kwamen. Tijd wit: 1 uur 5
minuten. T(jd zwart: 1 uur 25 minu-
ten.
P.S. Als correctie op de aanhef moet
fezegd worden, dat de partij Sy-
rands-Koeperman niet ln de laatste
ronde, maar in de voorlaatste ronde
werd gespeeld. Dit maakt voor het
totaalbeeld echter geen verschil. In
de laatste ronde kwam Koeperman
drie minuten nadat Sybrands remise
met Gantwarg had gespeeld een pun
tenverdeling met Hisard overeen. Op
het bord van Sybrands stonden toen
echter wederom 2x9 schijven in een
vol speelbare stand met o.L voordeel
voor Sybrands
Oplossingen problemen .Zomermenu'
NR 1: 25-20 29-24 28-22 22x2 27-21
2x1.
Nr 2: 27-21 21x32 37-32 48x37
Nr 3: 35-30 30-24 47-42 28-23 23x25
25x34 45x34.
Nr 4: 17-11 49-44 38-33 33x24 25x1.
Helaas was in de diagramstaind de
witte schijf op 25 weggevallen, waar
door vele lezers voor een onoplos
baar probleem kwamen te staan.
Een aantal bijzonder pientere oplos
sers had deze fout echter door en ga
ven de correcte oplossing. Aan de
eerste categorie onze verschuldigin-
gen; aan de tweede onze welgemeen
de bewondering. Bij prijsproblemen
zullen we - om dergelijke onaange
name ervaringen te voorkomen -
voortaan tevens de stand in cijfers
mm
,Wat betreft de afwikkeling niet al
te moeilijk, maar de slotstand is wel
aardig' aldus Boon. Oplossing elders
op deze pagina.
79
ZATERDAGKRANT
11 JULI 1970
Twee goede praktijkproblemen, waarvan het eerste komt uit
Engeland. U bent zuid en moet tegenspelen:
V 10 4
V A 3
4 H V 6
A A H B 10 7
4 A B 6
V 9 8 5 2
4 10 9 3
4. 9 8 4
Het bieden ging (OW kwetsbaar)oost één klaver NZ pas
ten west één harten oost twee SA west vier SA (azen-
vraag) oost vijf kaarten west zes harten. Noord komt uit
tegen zes harten met schoppen negen, oost legt de tien en u als
zuid moet het nu verder doen.
MJFHl
Het tweede geval zag Ik in Juan les Pins, toen twee .veteranen' elkander
ln de haren zaten. Noord was de Dulttser Egroomt von Dewitz, oost de
Belg Bosmans.
4 H 8 6
VHV98652
9 4
4 A B 9 7
4 A B 10 4
A 5 2
4» H 8
West gever, niemand kwetsbaar. West en noord pasten - oost drie harten
- zuid doublet - noord drie schoppen - door zuid verhoogd tot vier schop-
U bent oost en start tegen vier schoppen met klaver negen, de tafel (zuid)
wint met de heer en west speelt klaver bij. Schoppenaas en schoppen na
volgen, west bekend tweemaal klein, oost wint in slag 3 met schoppenheer.
Ruiten volgt, voor zuids aas. Nogmaals schoppen (oost ruiten) voor
s noords schoppenvrouw, harten na. Als oost legt u hartenvrouw, zuid het
aas west bekent niet Klaver drie uit zuid produceert wests klaver tien -
noord klaveraas.
Harten zeven volgt - en hoe handelt u als oost
jjH OPLOSSING
In het Engelse spel moet zuid direct schoppenaas pakken en daar het ze-
ker is. dat OW alle bijkleuren beheersen, moet zuid in slag 2, harten twee
naspelen. Dit geeft dan aan west, die harten H B 10 zesde had een .gratis
j= snitmaar als west hartenboer of tien zet, gaat hij down. Noord had
hartenvrouw sec! Zonder harten inspel van zuids kans, zal deze manoeu-
vre niet gelukken.
pi In spel 2 moet oost ln de kritieke situatie de nagespeelde tweede harten
niet nemen. Doet hij dat wel, dan maken NZ in totaal liefst drie
hartenslagen en daarmee het contract. Noord had 4 V 10 3 2 y 7 3 4
gif B 8 4. A 8 5 4 2. Duiken van de tweede harten veroorzaakt één down
noord heeft nog slechts één troef en kan onmogelijk van al zijn verliezend®
klaveren en verliezende ruiten af. In de praktijk greep oost mis - hij nam
wél en de Baron von Dewitz had zéér groot plezier!
BRIDGEVRAAG VAN DE WEEK:
Is het .Culbertsonsysteem met voorbereidende klaver" een erkende bied-
methode Wat houdt dit precies In f Antwoord elders op deze bladzijde.
lever met
champignons
spec
1 her I
Dit is een specialiteit van een
,csarda,' een herberg, in het boe-
(ADVERTENTIE)
Het lekkere zoetmiddel,
zonder bijsmaak*
natrëna
ca/orievrij zoet I
Cowl zeg-, Iclihcrzoct zeg.» naimirlijhNnlrcna! J
voor k'derevft 1%
mei hel oog op r.ijn
gezondheid
gebruik van ttl«|
uuet vermijd»
of beperk»
de uitgebakken restanten,
het vet wat afkoelen en bak daar.
in dan zachtjes een volle eetlepel
gesnipperde ui licht goudgeel en
gaar. Snijd dunnen plakken kalfs-
of varkenslever overdwars in
smalle reepjes, besttiif ze licht
met bloem en leg ze bij de uien.
Voeg na 2 minuten 150 gr in zeer
dunne plakjes gesneden champig
nons toe en laat het geheel weer
niet langer dan enkele minuten
sudderen. Strooi er zout, versge
malen peper en fijngehakte pe
terselie over en garneer de scho
tel met dunne plakjes hardgebak
ken ontbijspek of bacon. Geef er
rijst bij, aardappelpuree of ge
bakken aardappelen.
tarator
Het onderstaande recept stamt uit
Bulgarije, maar ook in vele an
dere landen van Zuidoost-Europa
kent. men variaties van deze soep.
Het is een soep die koud gegeten
wordt en het dan op een warme
dag uitstekend doet. Een extra,
aantrekkelijkheid is dan nog dat
de soep koud wordt bereid. Meng-
per persoon (het kan meteen op
de borden gebeuren) 5 flinke eet
lepels yoghurt met twee volle
eetlepels zeer fijn gesnipperde
komkommer, een snufje zout en
een snufje munt, of wat fijnge.
hakte verse munt uit uw krui
dentuin. Zorg vooral dat u alle
bestanddein goed vermengt en
dat ze goed koud zijn. Het liefst
fijn gehakte
florentines
Smelt 100 gr boter en meng er
70 gr basterdsuiker en een des
sertlepel rietsuiker door of vloei,
bare honing. Als deze bestandde
len zich goed vermengd hebben,
en niet eerder, laat u het meng
sel zachtjes ee-n minuutje koken.
Neem de pan van het vuur en voeg
25 gr fijngesneden oranjesnip
pers, 25 gr fijngesneden bigar.
reaux, 25 gr fijngehakte amande
len of walnoten, 50 gr bloem en
een naar druppeltjes citroensap
toe, schep bergjes van dit meng
sel op een beboterd bakblik. Zorg
voor een flinke tussenruimte
tussen de bergjes, want ze lopen
ietwat uit. Zet het bakblik 10 mi
nuten in een voorgewarmde vrij
hete oven. De dunne uitgelopen
randjes moeten dan goudgeel zijn.
Steek de florentines met een pan.
nelcoekmes los en laat ze op een
taartrooster drogen. Smelt 100
gr bittere chocolade en bestrijk
hiermee de randen van de afge
koelde florentines. Voor de choco
lade weer hard wordt, kunt 11 er
met een kleine vork figuren in
trekken.
zoetzure vis op
Chinese wijze
U kunt voor dit gerecht dunne
moten kabeljauw gebruiken, maar
ook niet te grote stukken visfilet,
ook diepvries. Laat diepvriesfilets
bijna, maar nog niet geheel ont
dooien. Reken op ongeveer 200
gr per persoon. Klop een ei.
dooier los, en maak 2 afgestre
ken eetlepels maïzena aan met 2
eetlepels sherry. Roer dooier en
opgeloste maïzena goed door elk
aar en voeg zout toe. Wentel de
stukken met bloem bestoven vis in
het mengsel en haal ze vervol
gens door gedroogd fijn brood
kruim. Bak de aldus gepaneerde
vis in 5 eetlepels olie licht goud
bruin en gaar. Voor dunne moten
of filets zal 5 minuten per zijde
voldoende zijn. Neem de vis uit
de pan en houd de stukken warm.
Voeg aan de overgebleven, niet.
meer al te hete olie een eetlepel
azijn, een theelepel suiker, een
eetlepel vloeibare honing, een
mespunt gemberpoeder of een
fijngehakt nootje gember en een
eetlepel zure uitjes uit een potje
toe. Roer dit alles goed door en
laat het een paar minuten sudde
ren. Giet de saus over de vis.
Geef er gekookte rijst bij.
hongkong-kip
met noten
Braad 1 kg kippepoulet een kwar
tiertje aan in heel weinig boter,
net lang genoeg om gemakkelij
ker het vlees van de botten te
kunnen snijden. Snijd het vlees
vervolgens ht flinke dobbelste
nen. Roer een sausje van 3 eet
lepels sherry1 theelepel suiker
en 1 eetlepel sojasaus en laat de
blokjes kip hierin een half uurtje
marineren. Schep ze er uit met
een schuimspaan, laat ze goed
uitlekken, bestuif ze met maïzena
en haal ze door een losgeklopt ei
met wat zout. Laat 1/ eetlepels
olie heet worden en bak daarin
12 gehalveerde walnoten niet lan
ger dan 2 minuten. Schep ze er
uit en Iaat nu de blokjes kip even
aanbakken in dezelfde olie. Tem
per het vuur en voeg een gesnip
perd teentje knoflook, 1 theele
pel gemberpoeder, de marinade,
1 theelepel ve-tsin en nog een
paar lepels water toe en laat het
geheel zo op een laag vuur een
uur pruttelen. Voeg op het klot
ste moment de noten toe. Geef er
gekookte rijst bij.
aardbeienmousse
Was 300 gr aardbeien, verwijder
de kroontjes en druk ze met een
vork fijn. Meng er 200 gr poeder
suiker door, enkele druppels ci
troensap en twee losgeklopte ei
witten van grote eieren. Doe dit
mengsel onmiddellijk nadat u de
aardbeien hebt fijngedrukt. Als
u de jijngedrukte aardbeien laat
staan, laten zij het sav los en dat
is niet de bedoeling.
Blijf minstens een kwartier met
een houten lepel roeren, totdat u
een dikke creme hebt verkregen
Schep deze creme over in wijde
glazen of in glazen schaaltjes die
u eerst in de koelkast goed koud
hebt laten worden. Hetzelfde re
cept kunt u ook toepassen op
frambozen, neem dan wel wat
minder suiker. Steek er een wa
feltje in.
red rice
Fruit 2 gesnipperde uien in 2 eet
lepels vet spek tot ze zacht en
glazig zijn. Ze mogen vooral niet
bruin bakken. Voeg 2 kleine blik.
jes tomatenpuree toe, 4 dl water,
zout, peper en 2 theelepels sui-
keer. Laat hot mengsel enkele mi
nuten zachtjes pruttelen.
Schep 300 gr rauwe rijst (geen
snelkook) in een pan met dikke
bodom en giet de tomatensaus er
over. Zet de pan op het vuur,
maar houd dit zo laag mogelijk.
Leg ook nog een asbest plaatje
onder de pan. Roer na een half
uurtje 50 gr verkruimelde hard
gebakken plakjes ontbijtspek door
de rijst en laat de rijst zo lang
zaam verder gaar worden en door
kotten. Dit recept stamt uit het
zuiden van de Verenigde Staten.
Het is wel niet authentiek, maar
als u een lepeltje paprikapoeder
door de saus roert krijgt u de
rijstkorrels nog roder!
varkenscotelet
Zout 4 ribcarbonades van niet
zwaarder dan 150 gr elk, bestuif
ze met bloem en schud overtolli
ge bloem er af. Wentel ze door
een losgeklopt ei. Droog 4 sneden
brood in een lauwe oven en rol
ze met een deegroller tot zeer fijn
kruim. Druk de carbonades aan
beide zijden in het kruim en schud
ook het overtollige kruim er af.
Laat 75 gr boter in de lcoelcepan
heet worden, maar vooral niet
zwart branden. Bak de carbona
des hierin niet langer dan 10 mi
nuten. Ze zullen dan maar net
gaar zijn, maar u hebt nog nooit
een malsere carbonade geproefd.
Neem ze uit de pan en hond ze
warm. Meng 1 dl lauwe koffie
room door s theelepels mosterd en
voeg aan dit mengsel '11 afgestre-
kendessertlepel bloem toe en roer
dit tot 'n glad, dun papje. Voeg dit
papje toe aan de braadboter en
blijf steeds roeren, boven een zeer
laag vuur, tot de saus heel licht
bindt. Leg de carbonadeser nog
enkele minuten in om weer goed
warm te worden.
lamsbout op
litause wijze
Het bijzondere in dit gerecht is de
marinade, die u als volgt maakt.
Breng 1 dl azijn aan de kook
met een kruidnageltje, een volle
eetlepel bruine suiker, 8 geplet
te jeneverbessen, een in plakken
gesneden ui, 'n verkruimeld blaad
je laurier, 'n paar geplette peper
korrels en wat zout. Laat het
mengsel met een deksel op de
pan, 5 minuten koken, laat het
afkoelen en meng het dan door
een halve liter karnemelk. Leg
een lamsbout van ongeveer een
kilo in deze marinade en keer hem
van Ujd tot tijd eens om. Na een
nacht en een dag droogt u het
vlees met keukenpapier af en u
braadt het in 100 gr. boter ruim
een uur. Het vlees is dan roze.
Neem een hal) uur langer als u
het vlees gaar wenst. Voeg tijdens
het braden nu en dan een scheu
tje water toe om te voorkomen
dat de braadboter te bruin braiult.
Nepm het vlees uit de pan, roer
de gezeefde marinade door de
braadboter en laat het geheel goed
heet toorden. De saus ziet er niet
zo mooi uit, maar smaakt heer
lijk.
moussaka
Dit auberginegerecht is in heel
Zuidoost-Europa in verschillende
varianten populair. Snijd twee
flinke aubergines in dunne plak-
ken, strooi er wat zout over en
zet ze een half uurtje weg. Laat
2 eetlepels olijfolie of zonnebloem
olie heet worden en voeg daaraan
400 gr. verkruimelde lams- of var
kensgehakt en een grote, gesnip.
perde ui toe. Roer er steeds met
een vork in zodat het gehakt niet
samenklont en daardoor heel snel
een gelijkmatige kleur krijgt.
Neem de pan van het vuur na
ruim 5 minuten. Giet het uitge
lekte vocht van de aubergine af
en bak de plakken 10 minuten
in twee eetlepels hete olie. Rang
schik 'n laag van plakjes auber
gine in 'n lichtbeboterde vuurvas
te schaal, schep daarom een laag
van het gehaktmengsel, strooi ér
wat zout en peper over. Ga zo
voort met laagjes aubergine en
gehakt tot beide opgebruikt zijn.
Zorg voor de bovenste laag uit ge
hakt besaat. Klop tivee eieren los
met twee eetlepels melk, en giet
dit mengsel over het gehakt. Zet
de schaal in een voorverwarmde
hete oven tot het eimengsel ge
stold is en goudbruin is.
W1NA BORN
HORIZONTAAL: I rivier (Spaans); 4 slaapje; 6 dijk; 9 pokpuist aan de
uier van een koe; 12 klein deeltje van iets; 15 deel van het hoofd; 16 deel
van het gelaat; 18 opperwezen. 19 Engels bier; 20 lengtemaat, afk.; 21 in
druk maken; 24 verbrandingsresten: 25 Ned. pol. partij; 27 wijze van
doen; 28 bijl; 30 figuur uit toneelstuk van Shakespeare; 32 te dien einde,
afk.; S3 omroepvereniging; 34 voertuig; 35 uitgeput; 37 daar; 38 reserve,
afk.; 40 beeld van bekend iemand; 41 sprookjesfiguur; 43 heilige, afk.;
44 een'ongenoemde, afk.; 45 -tje: pijnstillend tabletje; 47 honingdrank; 49
deel van een schip; 51 boom; 53 halfvast voedsel; 54 geslacht; 56 voor
voegsel (uit Grieks); 57 reeds; 58 gedicht met steeds terugkerende slot
regels 61 gulden, afk;.; 63. hert; 65 bedompt; 66 roem; 67 afk. van Marie;
68 Iemand die verstand van iets heeft; 71 middel om te ontkomen; 73
onhep. voornaamw.; 74 verstandig; 75 grondstof voor kleding e.d.
VERTICAAL: 1 dessert; 3 Europeaan; 3 voorzetsel; 5 groente; 6 titel,
afk.; 7 papegaai; 8 stroop; 9 werker in restaurant; 10 bloedverwant; 11
lid v. christ. sekte (Egypte); 12 beknopt; 18 lofgedicht; 14 onderricht; 17
gepelde gerst; 18 gindse; 21 meisjesnaam; 22 overpeinzend; 23 zot; 26
tegenstand; 29 dapper; 31 roodgetinte; S3 lusje van garen; 34 twist; 36
munteenheid, afk.; 37 lidwoord; 39 aldus staat er (Lat.); 42 zinnebeeld;
46 doorsnede; 48 waterkering; 49 moed; 50 gewricht; 52 vaatwerk; 54
elite; 55 lichtbeige; 57 boot; 59 gemeente op de Veluwe; 60 gewas; 62
eigenschap van een kip; 64 eeü zekere; 67 ridderorde, afk.; 69 een onge.
noemde, afk.; 70 reeks; 72 te weten, afk.