DYNAMISCH SCHAAK Internationaal CHALLENGE MONDIAL provinciale CV-plannen? Even bellen! Hollestelle NV 01100-6995 CULI NAIR AVON TUUR zeeuwse courant De tegenaanval vormt een van de grondpijlers van het moderne .dynamische schaak. Dit verklaart de grote populariteit van zulke verdedigingen als het Koningsindisch en het Siciliaans. Een prachtig voorbeeld van geslaagde actieve verdediging in een Siciliaans ia het hier volgende duel Jansa-Polugajevskl uit de recente wedstrijden om het Europees teamkampioenschap. De Russische grootmeester komt al kont na de opening aan een fel offensief bloot te staan, doch weet door middel van een vindingrijke ressource (zie zwarts 13de zet) de rollen met succes om te keren KAPFENBERG 1970 Wit: V. Jansa (Tsjechoslowakye) Zwart: L. Polugajevski (Sov.-Unie) glCILIAANSE VERDEDIGING 1. e2-e4 c7-c5 2. Pgl-fS d7-d6 3. d2-d4 c5xd4 4. Pf3xd4 Pg8-f6 5. Pbl-c3 a7-a6 6. Lfl-c4 e7-e6 7. Le4-b3 b7-b5 8. 0-0 Lf8-e7 9. f2-f4 0-0 10. f4-fo Een ondernemende opmars die het offer van een stuk impliceert. Ande re mogelijkheden zijn 10. e5 (even eens scherp) en 10. a3 (rustig). 10b5-b4 jfa 10e5 11. Pde2, b4 beschikt wits paard over veld d5. Bijv. 12. pd5, Pe4: 13. Pe7f. De7: 14. Ld5, Lb" 15. Le4:, Le4: 16. Pg3 met uit stekende aanvalskansen (r5-f6!) voor de pion. 11. f5xe6 Op 11. Pa4 volgt thans wél 11. IV|E RlT.0a 0 NflTjR A jRlE IET 0 OISmE N 1'JlLriGlEIR ETWIÉIËJP" cil 'R J-JgjEj ACiAHTlE U^KNO 31 DIE, V;E|Rl2 R Ri l >N D E R E M E EAlDjEIUEBVjE RKIEIRHDIEIEIL N L AkJUiMIBlEiRLi L T A G AlTjEINkiTiR 1 0 iN E LkiNiAIAiSIT E N 1 w 1 A i 1 1 i M •A t 2 X 5 1 7 V 1 S 5 4 e5, bijv. 12. Pe2, Lb7 en zwart staat 11b4xc8 12. eöxm Kg8-h8 niet helpt wegens 14. Pe6. 13. Pb8-c6! STELLING NA 13. Pb8-c6! 27-22; 26-21; 47-42; 40-35; 34x3; 3x46; (4-10) 35-30 (10- 14) 46x10; 30-24. Een ingenieuze manier om de stuk ken van de zwarte damevleugel te mobiliseren. Op 14. bc3: kan zwart 14Pe5 of zelfs 14Pao spelen. 14. Pd4xc6 Dcl8-b6v 15. Kgl-hl Db6xc6 16. Lcl-g5 Beter 16. bc3:, want nu wordt de zwarte pion een macht. 16c3xb2 17. Tal-el Le8-g4 18. Df3-f4 Lg4-n5 19. c4-e5 d6xe5 20. Df4xe5 Lh5xf7! Zwart geeft het stuk terug, om snel gebruik te kunnen makpn J- 21. De5.xe7 Lf7xb3 22. c2xbS Tf8-e8 23. De7-b4 Te8xel 4. Tfl-el Pf6-e4! Het paard kan niet worden geslagen wegens promotie van pion b2. ZAAGMOLENSTRAAT 1, GOES Officieel Culbertson kent in eerste of tioeede hanui, een drielcaart ope ning in klaver, bijvoorbeeld op een spel als het volgende: tA H 8 7; V 8 7 6;+ 954; A V 2 eze klaver" dient, omdat zuid als hij met een schoppen opent, geen goe de herbieding (in het C. systeem) meer zou hebben, als noord met twee harten of ruiten antwoordt. Vandaar: één klaver en op één harten (rui. ten) kan zuid met één scheppen ver volgen. In de derde en vierde hand echter, kan zuid gewoon een schoppen ope nen: als noord nu twee in rood ant woordt, behoeft zuid niet meer te bieden. Het Culbertsonsysteem kent géén klaveropeningen op een twee- kaart of singleton. Men mag dat dan misschien een voorbereidende kla ver" noemen, het is bepaald onjuist daar het etiket Culbertson' op te plakken. (ADVERTENTIE) Wat velen verwacht, althans gehoopt, hebben is niet in vervulling gegaan. Ton Sybrands heeft in de Challenge mondial de eer moeten laten aan Iser Koeporman, die hiermede een door weinigen verwachte rentree heeft gemaakt. Niet Sybrands, maar Koepernian zal de wereldkampioen Andrciko mogen ontmoeten in een match om de wereldtitel, waarmee de zaak wederom een Russische aangelegenheid I» gebleven. Op beslissende momenten schijnt het de Jonge Amsterdammer wei eens aan de nodige strijdlust te ontbreken; bovendien la hij niet wars var. salonremises, die dan aan het eind van het toernooi de weegschaal In zijn nadeel kunnen doen overslaan. In de laatste ronde van de Challenge ging de strijd uitgerekend tegen Koeperman, die aan remise voldoende had om dan volgens het puntentellingssysteem Sonnenhorn Berger het toernooi te gaan winnen. Sybrands had dus maar één mogelijk heid: fel op winst spelen. Maar In werkelijkheid gebeurde het volgende. WIT: I. KOEPERMAN ZWART: T. SYBRANDS HH ronde op 19 juni 1970. 1. 32-28 16-21 2. 37-32 21-26 3. 41-37 19-23 4. 28x19 14x23 iH De zwarte opzet maakt het voor wit bijzonder eenvoudig het spel te ver- eenvoudigen en daardoor zeer over- zichtelijk te maken. 5. 47-41 6. 32-28 7. 37x28 8. 41x32 10-14 23x32 26x37 20-24 Wit is grif op de uitnodiging inge gaan en heeft na acht zetten reeds zes schijven in het doosje doen ver- 9. 46-41 10. 41-37 11. 34-30 12. 40-34 13. 37-31 14. 34-29 15. 29x20 16. 39x30 17-21 11-16 13-19 6-11 1- 6 18-23 14x34 15-20 Het spel van zwart doet zo weinig overtuigend aan, dat men zich eigen lijk gaat afvragen wat er toch wel aan de hand kan zijn. Sybrand's speelkracht is immers veel groter dan hier wordt gedemonstreerd. En Koeperman doet toch echt niet meer dan rustig het abs van elementair positiespel volgen. IÜ 17. 44-39 20-24 18. 39-34 12-18 19. 28-22 18x27 20. 31x22 24-29 Hl 21. 33x13 9x27 HH Met deze magere uitval weet Koe- perman ongetwijfeld wel raad. m 22. 50-44 8-13 S=5 23. 42-37 7-12 24. 30-25 11-17 25. 44-40 17-22 26. 34-29 23x34 27. 40x29 21-26 28. 82x21 16x27 29. 38-32 27x38 30. 43x32 6-11 |H 31. 49-43 waarop de spelers het welletjes von- den en met elk nog 9 schijven remise overeen kwamen. Tijd wit: 1 uur 5 minuten. T(jd zwart: 1 uur 25 minu- ten. P.S. Als correctie op de aanhef moet fezegd worden, dat de partij Sy- rands-Koeperman niet ln de laatste ronde, maar in de voorlaatste ronde werd gespeeld. Dit maakt voor het totaalbeeld echter geen verschil. In de laatste ronde kwam Koeperman drie minuten nadat Sybrands remise met Gantwarg had gespeeld een pun tenverdeling met Hisard overeen. Op het bord van Sybrands stonden toen echter wederom 2x9 schijven in een vol speelbare stand met o.L voordeel voor Sybrands Oplossingen problemen .Zomermenu' NR 1: 25-20 29-24 28-22 22x2 27-21 2x1. Nr 2: 27-21 21x32 37-32 48x37 Nr 3: 35-30 30-24 47-42 28-23 23x25 25x34 45x34. Nr 4: 17-11 49-44 38-33 33x24 25x1. Helaas was in de diagramstaind de witte schijf op 25 weggevallen, waar door vele lezers voor een onoplos baar probleem kwamen te staan. Een aantal bijzonder pientere oplos sers had deze fout echter door en ga ven de correcte oplossing. Aan de eerste categorie onze verschuldigin- gen; aan de tweede onze welgemeen de bewondering. Bij prijsproblemen zullen we - om dergelijke onaange name ervaringen te voorkomen - voortaan tevens de stand in cijfers mm ,Wat betreft de afwikkeling niet al te moeilijk, maar de slotstand is wel aardig' aldus Boon. Oplossing elders op deze pagina. 79 ZATERDAGKRANT 11 JULI 1970 Twee goede praktijkproblemen, waarvan het eerste komt uit Engeland. U bent zuid en moet tegenspelen: V 10 4 V A 3 4 H V 6 A A H B 10 7 4 A B 6 V 9 8 5 2 4 10 9 3 4. 9 8 4 Het bieden ging (OW kwetsbaar)oost één klaver NZ pas ten west één harten oost twee SA west vier SA (azen- vraag) oost vijf kaarten west zes harten. Noord komt uit tegen zes harten met schoppen negen, oost legt de tien en u als zuid moet het nu verder doen. MJFHl Het tweede geval zag Ik in Juan les Pins, toen twee .veteranen' elkander ln de haren zaten. Noord was de Dulttser Egroomt von Dewitz, oost de Belg Bosmans. 4 H 8 6 VHV98652 9 4 4 A B 9 7 4 A B 10 4 A 5 2 4» H 8 West gever, niemand kwetsbaar. West en noord pasten - oost drie harten - zuid doublet - noord drie schoppen - door zuid verhoogd tot vier schop- U bent oost en start tegen vier schoppen met klaver negen, de tafel (zuid) wint met de heer en west speelt klaver bij. Schoppenaas en schoppen na volgen, west bekend tweemaal klein, oost wint in slag 3 met schoppenheer. Ruiten volgt, voor zuids aas. Nogmaals schoppen (oost ruiten) voor s noords schoppenvrouw, harten na. Als oost legt u hartenvrouw, zuid het aas west bekent niet Klaver drie uit zuid produceert wests klaver tien - noord klaveraas. Harten zeven volgt - en hoe handelt u als oost jjH OPLOSSING In het Engelse spel moet zuid direct schoppenaas pakken en daar het ze- ker is. dat OW alle bijkleuren beheersen, moet zuid in slag 2, harten twee naspelen. Dit geeft dan aan west, die harten H B 10 zesde had een .gratis j= snitmaar als west hartenboer of tien zet, gaat hij down. Noord had hartenvrouw sec! Zonder harten inspel van zuids kans, zal deze manoeu- vre niet gelukken. pi In spel 2 moet oost ln de kritieke situatie de nagespeelde tweede harten niet nemen. Doet hij dat wel, dan maken NZ in totaal liefst drie hartenslagen en daarmee het contract. Noord had 4 V 10 3 2 y 7 3 4 gif B 8 4. A 8 5 4 2. Duiken van de tweede harten veroorzaakt één down noord heeft nog slechts één troef en kan onmogelijk van al zijn verliezend® klaveren en verliezende ruiten af. In de praktijk greep oost mis - hij nam wél en de Baron von Dewitz had zéér groot plezier! BRIDGEVRAAG VAN DE WEEK: Is het .Culbertsonsysteem met voorbereidende klaver" een erkende bied- methode Wat houdt dit precies In f Antwoord elders op deze bladzijde. lever met champignons spec 1 her I Dit is een specialiteit van een ,csarda,' een herberg, in het boe- (ADVERTENTIE) Het lekkere zoetmiddel, zonder bijsmaak* natrëna ca/orievrij zoet I Cowl zeg-, Iclihcrzoct zeg.» naimirlijhNnlrcna! J voor k'derevft 1% mei hel oog op r.ijn gezondheid gebruik van ttl«| uuet vermijd» of beperk» de uitgebakken restanten, het vet wat afkoelen en bak daar. in dan zachtjes een volle eetlepel gesnipperde ui licht goudgeel en gaar. Snijd dunnen plakken kalfs- of varkenslever overdwars in smalle reepjes, besttiif ze licht met bloem en leg ze bij de uien. Voeg na 2 minuten 150 gr in zeer dunne plakjes gesneden champig nons toe en laat het geheel weer niet langer dan enkele minuten sudderen. Strooi er zout, versge malen peper en fijngehakte pe terselie over en garneer de scho tel met dunne plakjes hardgebak ken ontbijspek of bacon. Geef er rijst bij, aardappelpuree of ge bakken aardappelen. tarator Het onderstaande recept stamt uit Bulgarije, maar ook in vele an dere landen van Zuidoost-Europa kent. men variaties van deze soep. Het is een soep die koud gegeten wordt en het dan op een warme dag uitstekend doet. Een extra, aantrekkelijkheid is dan nog dat de soep koud wordt bereid. Meng- per persoon (het kan meteen op de borden gebeuren) 5 flinke eet lepels yoghurt met twee volle eetlepels zeer fijn gesnipperde komkommer, een snufje zout en een snufje munt, of wat fijnge. hakte verse munt uit uw krui dentuin. Zorg vooral dat u alle bestanddein goed vermengt en dat ze goed koud zijn. Het liefst fijn gehakte florentines Smelt 100 gr boter en meng er 70 gr basterdsuiker en een des sertlepel rietsuiker door of vloei, bare honing. Als deze bestandde len zich goed vermengd hebben, en niet eerder, laat u het meng sel zachtjes ee-n minuutje koken. Neem de pan van het vuur en voeg 25 gr fijngesneden oranjesnip pers, 25 gr fijngesneden bigar. reaux, 25 gr fijngehakte amande len of walnoten, 50 gr bloem en een naar druppeltjes citroensap toe, schep bergjes van dit meng sel op een beboterd bakblik. Zorg voor een flinke tussenruimte tussen de bergjes, want ze lopen ietwat uit. Zet het bakblik 10 mi nuten in een voorgewarmde vrij hete oven. De dunne uitgelopen randjes moeten dan goudgeel zijn. Steek de florentines met een pan. nelcoekmes los en laat ze op een taartrooster drogen. Smelt 100 gr bittere chocolade en bestrijk hiermee de randen van de afge koelde florentines. Voor de choco lade weer hard wordt, kunt 11 er met een kleine vork figuren in trekken. zoetzure vis op Chinese wijze U kunt voor dit gerecht dunne moten kabeljauw gebruiken, maar ook niet te grote stukken visfilet, ook diepvries. Laat diepvriesfilets bijna, maar nog niet geheel ont dooien. Reken op ongeveer 200 gr per persoon. Klop een ei. dooier los, en maak 2 afgestre ken eetlepels maïzena aan met 2 eetlepels sherry. Roer dooier en opgeloste maïzena goed door elk aar en voeg zout toe. Wentel de stukken met bloem bestoven vis in het mengsel en haal ze vervol gens door gedroogd fijn brood kruim. Bak de aldus gepaneerde vis in 5 eetlepels olie licht goud bruin en gaar. Voor dunne moten of filets zal 5 minuten per zijde voldoende zijn. Neem de vis uit de pan en houd de stukken warm. Voeg aan de overgebleven, niet. meer al te hete olie een eetlepel azijn, een theelepel suiker, een eetlepel vloeibare honing, een mespunt gemberpoeder of een fijngehakt nootje gember en een eetlepel zure uitjes uit een potje toe. Roer dit alles goed door en laat het een paar minuten sudde ren. Giet de saus over de vis. Geef er gekookte rijst bij. hongkong-kip met noten Braad 1 kg kippepoulet een kwar tiertje aan in heel weinig boter, net lang genoeg om gemakkelij ker het vlees van de botten te kunnen snijden. Snijd het vlees vervolgens ht flinke dobbelste nen. Roer een sausje van 3 eet lepels sherry1 theelepel suiker en 1 eetlepel sojasaus en laat de blokjes kip hierin een half uurtje marineren. Schep ze er uit met een schuimspaan, laat ze goed uitlekken, bestuif ze met maïzena en haal ze door een losgeklopt ei met wat zout. Laat 1/ eetlepels olie heet worden en bak daarin 12 gehalveerde walnoten niet lan ger dan 2 minuten. Schep ze er uit en Iaat nu de blokjes kip even aanbakken in dezelfde olie. Tem per het vuur en voeg een gesnip perd teentje knoflook, 1 theele pel gemberpoeder, de marinade, 1 theelepel ve-tsin en nog een paar lepels water toe en laat het geheel zo op een laag vuur een uur pruttelen. Voeg op het klot ste moment de noten toe. Geef er gekookte rijst bij. aardbeienmousse Was 300 gr aardbeien, verwijder de kroontjes en druk ze met een vork fijn. Meng er 200 gr poeder suiker door, enkele druppels ci troensap en twee losgeklopte ei witten van grote eieren. Doe dit mengsel onmiddellijk nadat u de aardbeien hebt fijngedrukt. Als u de jijngedrukte aardbeien laat staan, laten zij het sav los en dat is niet de bedoeling. Blijf minstens een kwartier met een houten lepel roeren, totdat u een dikke creme hebt verkregen Schep deze creme over in wijde glazen of in glazen schaaltjes die u eerst in de koelkast goed koud hebt laten worden. Hetzelfde re cept kunt u ook toepassen op frambozen, neem dan wel wat minder suiker. Steek er een wa feltje in. red rice Fruit 2 gesnipperde uien in 2 eet lepels vet spek tot ze zacht en glazig zijn. Ze mogen vooral niet bruin bakken. Voeg 2 kleine blik. jes tomatenpuree toe, 4 dl water, zout, peper en 2 theelepels sui- keer. Laat hot mengsel enkele mi nuten zachtjes pruttelen. Schep 300 gr rauwe rijst (geen snelkook) in een pan met dikke bodom en giet de tomatensaus er over. Zet de pan op het vuur, maar houd dit zo laag mogelijk. Leg ook nog een asbest plaatje onder de pan. Roer na een half uurtje 50 gr verkruimelde hard gebakken plakjes ontbijtspek door de rijst en laat de rijst zo lang zaam verder gaar worden en door kotten. Dit recept stamt uit het zuiden van de Verenigde Staten. Het is wel niet authentiek, maar als u een lepeltje paprikapoeder door de saus roert krijgt u de rijstkorrels nog roder! varkenscotelet Zout 4 ribcarbonades van niet zwaarder dan 150 gr elk, bestuif ze met bloem en schud overtolli ge bloem er af. Wentel ze door een losgeklopt ei. Droog 4 sneden brood in een lauwe oven en rol ze met een deegroller tot zeer fijn kruim. Druk de carbonades aan beide zijden in het kruim en schud ook het overtollige kruim er af. Laat 75 gr boter in de lcoelcepan heet worden, maar vooral niet zwart branden. Bak de carbona des hierin niet langer dan 10 mi nuten. Ze zullen dan maar net gaar zijn, maar u hebt nog nooit een malsere carbonade geproefd. Neem ze uit de pan en hond ze warm. Meng 1 dl lauwe koffie room door s theelepels mosterd en voeg aan dit mengsel '11 afgestre- kendessertlepel bloem toe en roer dit tot 'n glad, dun papje. Voeg dit papje toe aan de braadboter en blijf steeds roeren, boven een zeer laag vuur, tot de saus heel licht bindt. Leg de carbonadeser nog enkele minuten in om weer goed warm te worden. lamsbout op litause wijze Het bijzondere in dit gerecht is de marinade, die u als volgt maakt. Breng 1 dl azijn aan de kook met een kruidnageltje, een volle eetlepel bruine suiker, 8 geplet te jeneverbessen, een in plakken gesneden ui, 'n verkruimeld blaad je laurier, 'n paar geplette peper korrels en wat zout. Laat het mengsel met een deksel op de pan, 5 minuten koken, laat het afkoelen en meng het dan door een halve liter karnemelk. Leg een lamsbout van ongeveer een kilo in deze marinade en keer hem van Ujd tot tijd eens om. Na een nacht en een dag droogt u het vlees met keukenpapier af en u braadt het in 100 gr. boter ruim een uur. Het vlees is dan roze. Neem een hal) uur langer als u het vlees gaar wenst. Voeg tijdens het braden nu en dan een scheu tje water toe om te voorkomen dat de braadboter te bruin braiult. Nepm het vlees uit de pan, roer de gezeefde marinade door de braadboter en laat het geheel goed heet toorden. De saus ziet er niet zo mooi uit, maar smaakt heer lijk. moussaka Dit auberginegerecht is in heel Zuidoost-Europa in verschillende varianten populair. Snijd twee flinke aubergines in dunne plak- ken, strooi er wat zout over en zet ze een half uurtje weg. Laat 2 eetlepels olijfolie of zonnebloem olie heet worden en voeg daaraan 400 gr. verkruimelde lams- of var kensgehakt en een grote, gesnip. perde ui toe. Roer er steeds met een vork in zodat het gehakt niet samenklont en daardoor heel snel een gelijkmatige kleur krijgt. Neem de pan van het vuur na ruim 5 minuten. Giet het uitge lekte vocht van de aubergine af en bak de plakken 10 minuten in twee eetlepels hete olie. Rang schik 'n laag van plakjes auber gine in 'n lichtbeboterde vuurvas te schaal, schep daarom een laag van het gehaktmengsel, strooi ér wat zout en peper over. Ga zo voort met laagjes aubergine en gehakt tot beide opgebruikt zijn. Zorg voor de bovenste laag uit ge hakt besaat. Klop tivee eieren los met twee eetlepels melk, en giet dit mengsel over het gehakt. Zet de schaal in een voorverwarmde hete oven tot het eimengsel ge stold is en goudbruin is. W1NA BORN HORIZONTAAL: I rivier (Spaans); 4 slaapje; 6 dijk; 9 pokpuist aan de uier van een koe; 12 klein deeltje van iets; 15 deel van het hoofd; 16 deel van het gelaat; 18 opperwezen. 19 Engels bier; 20 lengtemaat, afk.; 21 in druk maken; 24 verbrandingsresten: 25 Ned. pol. partij; 27 wijze van doen; 28 bijl; 30 figuur uit toneelstuk van Shakespeare; 32 te dien einde, afk.; S3 omroepvereniging; 34 voertuig; 35 uitgeput; 37 daar; 38 reserve, afk.; 40 beeld van bekend iemand; 41 sprookjesfiguur; 43 heilige, afk.; 44 een'ongenoemde, afk.; 45 -tje: pijnstillend tabletje; 47 honingdrank; 49 deel van een schip; 51 boom; 53 halfvast voedsel; 54 geslacht; 56 voor voegsel (uit Grieks); 57 reeds; 58 gedicht met steeds terugkerende slot regels 61 gulden, afk;.; 63. hert; 65 bedompt; 66 roem; 67 afk. van Marie; 68 Iemand die verstand van iets heeft; 71 middel om te ontkomen; 73 onhep. voornaamw.; 74 verstandig; 75 grondstof voor kleding e.d. VERTICAAL: 1 dessert; 3 Europeaan; 3 voorzetsel; 5 groente; 6 titel, afk.; 7 papegaai; 8 stroop; 9 werker in restaurant; 10 bloedverwant; 11 lid v. christ. sekte (Egypte); 12 beknopt; 18 lofgedicht; 14 onderricht; 17 gepelde gerst; 18 gindse; 21 meisjesnaam; 22 overpeinzend; 23 zot; 26 tegenstand; 29 dapper; 31 roodgetinte; S3 lusje van garen; 34 twist; 36 munteenheid, afk.; 37 lidwoord; 39 aldus staat er (Lat.); 42 zinnebeeld; 46 doorsnede; 48 waterkering; 49 moed; 50 gewricht; 52 vaatwerk; 54 elite; 55 lichtbeige; 57 boot; 59 gemeente op de Veluwe; 60 gewas; 62 eigenschap van een kip; 64 eeü zekere; 67 ridderorde, afk.; 69 een onge. noemde, afk.; 70 reeks; 72 te weten, afk.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1970 | | pagina 19