TWEEMAAL ZOVEEL MENSEN, TWEEMAAL ZOVEEL ETEN PLASTIC SERVIESGOED IS MODERN ppovlmseiale zeeuwse SPREKENDE KLEUREN EN VORMGEVING ZOMERSEIZOEN IN ZEELAND: courant 16 softs Calorics calonQvrtj jor iirilyreeo die •l tat oor op rijp. <e»or>dht-iil uj(§| hrnik van tuihnrj Het lekkere zoetmiddel, zonder bijsmaak. n ai re na t w calorievrij zoet I Goed zeg-. lrllfr/o« /re- natuurlijk Natrtn»! nalpona^ De loodzware stenen beslagkom uit groot- moeder's keukeninventarla ls allang ver vangen door een fleurig exemplaar van plastic: op de camping eet iedereen uit bordjes van kunststof en in kinderhanden zijn melkbekers en yoghurtschaaltjes van plastic heel wat veiliger dan serviesgoed van porselein of aardewerk. We kunnen te. genwoordig zelfs een uitsmijter en een bief stuk bakken met behulp van een schuim spaan of een keukenvork met kunststof om dat knappe koppen intussen kans hebben ge zien om het materiaal hittebestendig te maken. Zulke hittebestendige keukenhulpjes zijn de Jongste resultaten van een ontwikkeling, die na de tweede wereldoorlog met kracht doorzette en de huisvrouw tallow huishou delijke snufjes van kunststof in handen heeft gespeeld. En aan het begin van die ontwikkeling stond (liever gezegd: lag) een biljartbal. BIJNA 100 JAAR Een biljartbal en een stuk modern keuken gereedschap: de relatie lijkt ver te zoeken, maar bestaat wel degelijk. De nog prille historie van de kunststoffen vermeldt zwart op wit dat bijna honderd jaar geleden in Amerika een prijs van tienduizend dollar werd uitgeloofd voor de man die kans zou zien om een biljartbal van nam aak-ivoor te fabriceren. Uit dat initiatief zijn de .voor lopers' van het moderne plastic voortge komen. waaronder het bakeliet een van de bekendste was. Maar pas een jaar of der tig geleden werd eindelijk het materiaal geboren dat nu als kunststof het moderne leven beheerst. Met een Jaarlijkse produk- tie van achttien miljoen tonnen die, naar men verwacht, elke vijf jaar ongeveer zal verdubbelen. Die miljoenen tonnen komen uiteraard lang niet allemaal in de hulshouding terecht, maar de huishoudelijke sektor pikt er wel een aardig graantje van mee. In Nederland begon het zo'n twintig jaar geleden met (toen nog zeer breekbare) gootsteenbakjes en slacouvert8, al spoedig gevolgd door een stroom van emmers en af wasbakken. Specialisatie was er nog niet bij, sommige fabrikanten maakten alles: van kammen tot serviesgoed en de kwaliteit was verre van ideaal. Plastic scheurde snel, werd dof en heeft in die tijd bij de hulsvrouw niet zo'n beste naam gekregen. Het was dan ook niet leuk wanneer een gootsteenbakje vol afval in de handen van de huisvrouw doormidden brak. KLEUR Vandaag is men op het terrein van de kunststoffen voor huishoudelijk gebruik zo ver gevorderd dat plastic zelfs kan worden verchroomd. Een goede .huishoudplastic' kan niet schilferen en een goed servies van kunststof kan zonder risico in de vaatma- chine worden gezet, Vooral in die servies. sektor is een opmerkelijke opleving geko. men. De vormgeving is in de laatste jaren duidelijk verbeterd en de geijkte fletsgele, bleekblauwe en ivoren tintjes worden ver drongen door geraffineerde en sprekende kleuren: paars, oranje, avocado. .Die kleuren zijn de grote baanbrekers voor de serviezen. Het imago van de camping gaat er meer en meer af. Vroeger kocht de consument plastic omdat het praktisch was, nu speelt het modisch aspekt een be langrijke rol'. Dit zegt men bij Mepal in Lochem, een bedrijf dat gespecialiseerd is in serviesgoed en huishouddozen van kunst stof en waar men met een gereserveerd op timisme over de toekomstmogelijkheden van huishoudelijk plastic spreekt. Het percen tage gezinnen dat in Nederland van plas tic borden eet is nog vrij gering, in tegen stelling tot Amerika waar het servies van kunststof volledig in de hulshouding is ge- integreerd en waar plastic serviesgoed in het algemeen alleen maar in complete sets wordt verkocht. Aan de huisvrouw het laatste woord: het produkt moet zo .bruikbaar" mogelijk zijn voor degene die straks ermee moet werken. En het zijn vaak kleinigheden die de prak tische bruikbaarheid verbeteren: een rub ber antislipringetje onder beslagkommen en mengbekers, de hittebestendigheid van keu kenlepels, (die zo'n graad of honderdzes tig warmte kunnen verdragen), een boter- vloot die door diepte en door vorm van het deksel geen gelegenheid geeft tot geklieder met boter op de randen. Maar niet altijd herkent de huisvrouw het praktische aspect. De huishouddoos van ge matteerd plastic (dat onder meer een be tere .greep' geeft) ging er niet in omdat het publiek de aanblik niet hygiënisch vond en een waterheldere, doorzichtige voor- raaddoos verlangde. Die is er dan ook gekomen, want ook in zo'n geval heeft de huisvrouw het laatste woord. Glacé tropicale Het is ivel verleidelijk om ijs kant-en-klaar te kopen, maar met onderstaand dessert, dat. boven dien nog heel gemakkelijk te ma ken is, brengt u een origineler ijsgerecht op tafel. Klop een vierde liter slagroom heel licht op met 100 gram suiker. Druk 2 plakken ananas fijn en verkruimel 100 gram bitterkoek jes. Roer 2 rijpe bananen met een vork tot moes. Meng ananas, de verkruimelde bitterkoekjes en het bananenmoes door de slag room. Breng het mengsel verder op smaak met een eetlepel ana nassap, een eetlepel sinaasappel sap, en een paar druppels citroen sap. Meng alle ingrediënten heel degelijk door elkaar en stort het mengsel in een vrieslaatje. Stel uw koellcast in op de laagste tem peratuur en plaats het laatje in liet vriesvak. Roer na een uur he-t mengsel nog eens goed door. Als er tenminste niet teveel ijsafzet ting in uw koelkast is, moet een totale vriestijd van S uur ruim voldoende zijn. Nata con nueces Een specialiteit van hef voortref felijke restaurant La- Alegria in Malaga. Laat 8 volle eetlepels ge wone kristalsuiker in een koeke- pan smelten en heel lichtbruin worden. Roer er geleidelijk een eetlepel rozewater bij de drogist verkrijgbaar) door en onmiddellijk daarna 20 gehalveerde walnoten. Laat het mengsel even op een koud bord afkoelen. Verdeel het over Jf schaaltjes en schep over de noten lichtgezoete, opgeklopte slagroom. aardbeien kwarktaart Vier eieren, 120 gram suiker, plm 1,5 eetlepel citroensap, geraspte schil van 1 citroen, 120 gram bloem, boter ef margarine, 500 gram kwark, plm. een halve dl 'melk, 3 a -i eetlepels basterdsui ker, plm jOO gram aardbeien. De hele eieren met de suiker, het citroensap, de geraspte citroen schil en zout zo lang kloppen tot een dikke schuimige massa, die als een lint van de lepel valt, is verkregen. De bloem zeven eno luchtig door de massa scheppen. Het deeg overbrengen in een in gevette vorm, die voor niet meer dan tweederde gevuld mag zijn. De taart in een voorverwarmde matig warme oven gaar- en licht- bruinbakken in 30 a Jf0 minuten, laten afkoelen en horizontaal door snijden. De' kwark met de melk en de sui ker losroeren. De kwark mag «iet te dun zijn. De aardbeien wassen, van de kroontjes ontdoen en zo nodig in stukjes snijden. 200 gram aardbeien door de helft van de uitgeroerde kwark scheppen en deze massa tussen de taarthelf ten aanbrengen. De zijkant van de taart dik en onregelmatig met. kwark bestrijken en de bovenkant met een dun laagje kwark. De- rest van de kwark als bergjes op de taart scheppen en de ov'cri- ?e aardbeien als garnering aan ren gen. In plaats van aardbèien kunnen andere verse vruchten, zoals fram bozen of bramen, genomen wor den. coupe josephine baker Snijd een geschilde banaan in dun ne plakjes en sprenkel er ruin of een of andere likeur over. Scliep de plakjes nu en dan eens om zo dat ze allemaal met de rum wor den doortrokken. Breek 2 bittere repen in stukjes en laat deze in een pannetje smelten, tezamen met 5 eetlepels melk. U kunt ook halfom melk en sterke koffie ne men. Neem de pan van het. vuur als de chocolade gesmolten is. Meng er lt afgestreken eetlepels suiker door en roer het mengsel door liter yoghurt, liefst de dik ke Bulgaarse. Verdeel de yoghurt over 1, wijde glazen of schaaltjes en leg de plakjes banaan er op. Zet de glazen een kwartiertje tn de koelkast. rabarberchutney In India, is het 'gewoonte scherpe kerriegerechtnn op te luisteren met kleine pikante zoete hapjes, die men maakt van verschillende soorten vruchten. Ze zijn in pot jes te koop. maar u kunt ze nee! gemakkelijk zelf maken. Een van de mogelijkheden volgt hieronder, geeft het eens bij een nasi- of een andere kerrieschotel. Snijd I kg rabarber zo fijn mogelijk. Heel jonge rabarber hoeft u nog niet te schillen. Schil 2 citroenen en verwijder vooral ook het wit. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en verwijder de pitten. Schep het vruchtvlees in een pan en voeg de rabarber, 250 gr pit- loze rozijnen. 1/50 gr suiker, 8 fijngesnipperde teentjes knoflook (dit is een concessie, het moeten er eigenlijk 6' zijn'), 20 gr zout, 5 fijngesneden nootjes gember 1 theelepel gem bes poeder en 'j l azijn toe. Laat- het geheel, ter wijl u nu en dan roert, op een laag vuur tot een dikke massa inkoken. Laat het mengsel afkoe len en schep het over in jampot jes. Dek af met aluminiumfolie. Niet eerder dan na 2 weken ge bruiken.' asparge-cocktail Snijd 250 gr asperges in tweeën en bewaar de onderste, hardere, helft voor een aspergesoepje. Kook de bovenste helften gaar in water met wat zout en een schepje sui ker. Laat ze uitlekken en afkoel- len. Snijd 150 gr gekookte ham of koude kip in kleine stukjes en de aspergehelften in S a Jf stukken. Roer een sausje van 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel koffieroom, een snufje nootmuskaat, enkele druppels citroensap en een lepel madeira vit een keukenflesje. Meng de stukjes asperge en ham of kip door dit sausje en verdeel het mengsel over Jf wijde glazen. Zet de gevulde glazen een kwar tiertje in de koelkast en bestrooi ze vóór het opdienen met een mengsel van de fijngemaakte harde eieren en fijngehakte peter selie. creoolse vla Zet 100 gr grijst op met Yz titer koude melk. Blijf roeren tot de melk gaat koken, temper het vuur en leg een deksel op de pan. Laat de rijst en melk zo zachtjes tot pap koken in 3 kwartier. Het zal waarschijnlijk nodig zijn een asbest plaatje onder de pan te leg gen. Laat de rijstepap goed af koelen. Meng er Yi liter yoghurt door, enkele druppels rum, even tueel een schepje vanillesuiker en eerder suiker naar smaak. Garneer met plakje banaan en eventueel ananas. Chinese gevulde komkommers Snijd 2 g-rote, dun geschilde, kom kommers in 2 stukken en vervol gens deze weer overlangs in twee- en. Hol ze uit en hak het vrucht vlees fijn. Bak 250 gr verkrui meld varkensgehakt in een eet lepel olie boven een flink vuur niet langer dan 5 minuten. Voeg dan het fijngehakte vruchtvlees van de komkommer, 2 eetlepels fijngehakte prei, zout, een klein beetje zeer fijn gehakte selderij (of evt. selderijzout) een afge streken theelepel gemberpoeder en 2 fijngehakte nootjes gember toe. Meng alles goed door elkaar en schep bergjes van het mengsel in de uitgeholde komlcommerhelften. Zet ze in een vuurvaste schaal met een beetje boter of olie en schuif de schaal in de oven. Al» de komkommers beginnen te bak ken voegt u een eetlepel sherry of gewone witte wijn, een eet lepel sojasaus en een paar lepel» bouillon toe. Laat het gerecht sud deren tot de komkommer net zacht is. Bind het stoofvocht desgewenst met. wat maïzena. Natuurlijk kunt u dit alles ook in een braadpan op het fornuis doen. U kunt dit gerecht met gekookte rijst, maar natuurlijk ook met brood eten. amerikaanse ham-paté Vraag uw slager Jf diklce plak ken gekookte ham, gezamenlijk niet meer dan IfOO gr wegend. Snijd ze in smalle repen en draai ze vervolgens door de vleesmolen. Klop 2 eieren los, voeg er eetlepels melk aan toe en laat in dit mengsel 2 dikke sneden witbrood zonder korst weken. Meng de gemalen ham, het ge weekte brood, het eimengsel en een heel fijn gesnipperd uitje grondig door elkaar. Leg een flink vel aluminiumfolie in een kleine cakevorm of in een langwerpig patepotje. Zorg dat een randje folie boven de vorm uitsteekt, waardoor n straks de paté er gemakkelijk uit zult kunnen 'til len. Strooi op de bodem 2 afge streken eetlepels bruine suiker, vermengd met een half theelepel tje gemalen kruidnagel. Beleg de bodem nu met plakken ananas en stort hierop het patémengsel. Vouw de randen van het folie naar elkaar toe en zet de vorm 3 kwar tier in een voorvertvarmde, matig hete oven. Vomo het laatste kwar tier het folie open om de boven zijde te laten drogen. Laat de pa té in de vorm afkoelen en til de paté met het folie er uit. Draai de paté om zodat de ananaslaag boven komt. W1NA BORN VLISSINGEN In de maand juli, ala het hoogseizoen is aangebroken in de Zeeuwse badplaatsen, wordt het inwo neraantal tijdelijk bijna verdubbeld. Dat vergt van winkeliers, grossiers en fabrikanten de nodige voorzorgsmaat regelen; wie niet op tijd Inkoopt of fa briceert vist achter het net In Zeeland brengt de voedselvoorziening in het toeristenseizoen weinig tot geen proble men met zich mee. Slechts een nieuw geves tigd bedrijf dat niet op een jarenlange er. varing kan bogen komt in die paar weken van het topseizoen weieens voor wat moei lijkheden te staan. 100.000 BRODEN Bij de Deltabakkerijen in Westkapelie gaan in het hoogseizoen ruim honderdduizend bro den de deur uit, op weg naar winkels in Walcheren, de Bevelanden en Schouwen-Dui- veland. En dat zijn er ruim dertigduizend meer dan 's winters. Bovendien is ook de om- net van .kleinbrood' kadetjes, krentebollen etce tera meer dan verdubbeld. Door de verplichte sluiting op zondag is het weieens wat moeilijk om 's maandagsmor gens op tijd alle kampings aan de kust te voorzien van vers brood. Iedereen wil het ook al om zeven uur hebben, maar soms kan het er niet voor achten of negenen zijn. Dat zijn de enige problemen. Het ministerie heeft een eenheidsprijs voor heit brood inge steld, zodat de broodprijzen beslist niet ho ger liggen dan elders. De veelgehoorde klacht van vakantiegangers ie dat het leven in toeristenplaatsen zo veel duurder zou zijn. Grossiers en fabrikanten verwijzen dat verhaal onmiddellijk naar het rijk der fabelen. Het ls wel een feit dat vakantlgangera over het algemeen duurder leven dan normaal: men koopt meer verpakt en gesneden brood dan thuis, er komer eerder luxebroodjes op tafel enzovoort enzovoort. Zo gaat het ook met het vlees en de vleeswa ren: de duurdere soorten gaan in de vakantie maanden harder. De vakantiehoudende huis vrouw die toch zelf weer elke dag in de keuken moet staan heeft dan een uitgespro ken voorkeur voor karbonaadjes, snitzeltjes, tartaartjes, slavinken, biefstuk en dergelijke. Runderlapjes die een paar uur moeten sudde ren komen thuis wel weer aan de orde. Da heer M. G. van Oosten, directeur van de Zeeuwse Vleeshandel te Middelburg, Vlissin- gen en Goes: .Omdat er in het zomerseizoen een geheel andere vraag is dan in de winter, halen we sommige produkten van elders. Er ls geen sprake van dat we in Zeeland de capa citeiten niet hebben om aan de vraag te vol doen, maar als we zelf meer gaan slachten zullen we voor de produkten die hier dan niet afgenomen worden een andere markt moeten zoeken. Wij doen het juist andersom: we kopen elders ln het land meer karbonaadjes en biefstuk in, zodat de Zeeuwse slagers aan de vraag kan voldoen: er is geen sprake van een stagnatie in de voorziening. Over de prijzen: ,Wij zitten met de prijzen op het landelijk gemiddelde, dat kan ook moeilijk anders, er zijn genoeg andere gros siers. Wat de slagerijen met een monopolie positie op de dorpen met de prijzen doen is een andere zaak'. MELK IS DUURDER Melk en melkprodukteen zijn in Zeeland wel duurder dan elders in het land: het ministerie heeft toestemming verleend om de melkprijs met 2 cent per liter en met een cent per halve liter te verhogen in de periode van 1 junii tot 1 september, omdat men hier voor hogere lasten komt te sitaan. De heer J. Lampert, directeur van de zui velfabriek .Walcheren' te Middelburg: ,In de piek (vier tot zes weken in het hoogseizoen) gaat de omzet met 60 tot 70 procent om hoog. Dat betreft vooral de dagmelk, de vla's en de yoghurt, maar omdat men in de va kantie nu eenmaal wat luxueuzer leeft gaat ook de omziet van bijvoorbeeld room wel om hoog. Echte moeilijkheeden met de voorziening zijn er niet; er wordt wel extra vervoer inge schakeld. Een bedrijf als het onze ls er op ingesteld dat heit zo'n fop aankan'. Om nog maar eens wat cijfers te noemen: maandag 21 juli 1969 gingen er 22.000 flessen dagmelk de deur uit voor de bevoorrading vam Walcheren en Noord-Beveland. Op die zelfde dag vonden ook 6000 halve literfles sen en 2000 literflessen vla en yoghurt de weg naar de konsument. EENMALIGE VERPAKKING Tot nu toe werkt men bij .Walcheren' alleen met flessen, maar ln de loop van dit jaar gaat men gedeeltelijk over op eenmalige verpak king (karton). De heer Lampert: ,Als er nu vraag naar is, kopen we elders van die eenmalige verpak king. Ik betwijfel echter of de consument gelukkiger zal zijn met die eenmalige ver pakking. Slechts voor kampings en de echte vakantiecentra zie ik wel voordelen'. BEVOORRADING 'S NACHTS Bij de grote supermarkten is het zomers een kwestie van dag- en nachtwerk. Na een slech te stranddag is het weieens poot-aan spelen om de volgende dag weer alle klanten van dienst be kunnen zijn. Bedrijfsleidster mejuffrouw Geldennk van De Gruyter NV in Vlissingen: Nu zijn we volko men geprepareerd op de grote stroom klan ten in het zomerseizoen. Het eerste jaar wa ren er nog weieens moeilijkheden, vooral in de dagverse sector. Tegenwoordig maken we begin van het Jaar al een schema voor de periode van mei tot september voor de inkoop en ook voor de be zetting. Daarbij moeten we rekening houden met een drukke zaterdagmiddag: als het dan giet trekt alles de stad in en dan is de toe loop in de supermarkt zo groot dat de groen, te- en broodvoorziening weieens eventjes een probleem kan zijn. Wij hebben echter altijd een stokvoorraad dat is tegenwoordig ge lukkig mogelijk dankzij allerlei technische hulpmiddelen zoals de koeling. Om de moei lijkheden direct het hoofd te kunnen bieden spreken we dan die stokvoorraad aan. Ge lijktijdig gaat er een telefoontje voor nieuwe bevoorrading. Diezelfde dag nog en anders 's nachts. De omzet varieert zomers van 150 tot 175 pet vergeleken met 's winters wat de bezetting betreft: in het hoogseizoen kunnen we al tijd een aantal scholieren enkele weken inzet ten en ook de vaste zaterdaghulpen willen dan wel enige tijd dagelijks bijspringen, zo dat we alle kassa's kunnen bezetten'. MARJOLMN COPIER ADVERTENTIE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1970 | | pagina 16