TWEEMAAL
ZOVEEL
MENSEN,
TWEEMAAL
ZOVEEL
ETEN
PLASTIC SERVIESGOED
IS MODERN
ppovlmseiale
zeeuwse
SPREKENDE KLEUREN EN VORMGEVING
ZOMERSEIZOEN IN ZEELAND:
courant
16
softs Calorics
calonQvrtj
jor iirilyreeo die
•l tat oor op rijp.
<e»or>dht-iil uj(§|
hrnik van tuihnrj
Het lekkere zoetmiddel,
zonder bijsmaak.
n ai re na t
w calorievrij zoet I
Goed zeg-. lrllfr/o« /re- natuurlijk Natrtn»!
nalpona^
De loodzware stenen beslagkom uit groot-
moeder's keukeninventarla ls allang ver
vangen door een fleurig exemplaar van
plastic: op de camping eet iedereen uit
bordjes van kunststof en in kinderhanden
zijn melkbekers en yoghurtschaaltjes van
plastic heel wat veiliger dan serviesgoed
van porselein of aardewerk. We kunnen te.
genwoordig zelfs een uitsmijter en een bief
stuk bakken met behulp van een schuim
spaan of een keukenvork met kunststof om
dat knappe koppen intussen kans hebben ge
zien om het materiaal hittebestendig te
maken.
Zulke hittebestendige keukenhulpjes zijn de
Jongste resultaten van een ontwikkeling,
die na de tweede wereldoorlog met kracht
doorzette en de huisvrouw tallow huishou
delijke snufjes van kunststof in handen
heeft gespeeld. En aan het begin van die
ontwikkeling stond (liever gezegd: lag) een
biljartbal.
BIJNA 100 JAAR
Een biljartbal en een stuk modern keuken
gereedschap: de relatie lijkt ver te zoeken,
maar bestaat wel degelijk. De nog prille
historie van de kunststoffen vermeldt zwart
op wit dat bijna honderd jaar geleden in
Amerika een prijs van tienduizend dollar
werd uitgeloofd voor de man die kans zou
zien om een biljartbal van nam aak-ivoor te
fabriceren. Uit dat initiatief zijn de .voor
lopers' van het moderne plastic voortge
komen. waaronder het bakeliet een van de
bekendste was. Maar pas een jaar of der
tig geleden werd eindelijk het materiaal
geboren dat nu als kunststof het moderne
leven beheerst. Met een Jaarlijkse produk-
tie van achttien miljoen tonnen die, naar
men verwacht, elke vijf jaar ongeveer zal
verdubbelen.
Die miljoenen tonnen komen uiteraard lang
niet allemaal in de hulshouding terecht,
maar de huishoudelijke sektor pikt er wel
een aardig graantje van mee. In Nederland
begon het zo'n twintig jaar geleden met
(toen nog zeer breekbare) gootsteenbakjes
en slacouvert8, al spoedig gevolgd door een
stroom van emmers en af wasbakken.
Specialisatie was er nog niet bij, sommige
fabrikanten maakten alles: van kammen
tot serviesgoed en de kwaliteit was verre
van ideaal. Plastic scheurde snel, werd dof
en heeft in die tijd bij de hulsvrouw niet
zo'n beste naam gekregen. Het was dan
ook niet leuk wanneer een gootsteenbakje
vol afval in de handen van de huisvrouw
doormidden brak.
KLEUR
Vandaag is men op het terrein van de
kunststoffen voor huishoudelijk gebruik zo
ver gevorderd dat plastic zelfs kan worden
verchroomd. Een goede .huishoudplastic'
kan niet schilferen en een goed servies van
kunststof kan zonder risico in de vaatma-
chine worden gezet, Vooral in die servies.
sektor is een opmerkelijke opleving geko.
men. De vormgeving is in de laatste jaren
duidelijk verbeterd en de geijkte fletsgele,
bleekblauwe en ivoren tintjes worden ver
drongen door geraffineerde en sprekende
kleuren: paars, oranje, avocado.
.Die kleuren zijn de grote baanbrekers voor
de serviezen. Het imago van de camping
gaat er meer en meer af. Vroeger kocht
de consument plastic omdat het praktisch
was, nu speelt het modisch aspekt een be
langrijke rol'. Dit zegt men bij Mepal in
Lochem, een bedrijf dat gespecialiseerd is
in serviesgoed en huishouddozen van kunst
stof en waar men met een gereserveerd op
timisme over de toekomstmogelijkheden van
huishoudelijk plastic spreekt. Het percen
tage gezinnen dat in Nederland van plas
tic borden eet is nog vrij gering, in tegen
stelling tot Amerika waar het servies van
kunststof volledig in de hulshouding is ge-
integreerd en waar plastic serviesgoed in
het algemeen alleen maar in complete sets
wordt verkocht.
Aan de huisvrouw het laatste woord: het
produkt moet zo .bruikbaar" mogelijk zijn
voor degene die straks ermee moet werken.
En het zijn vaak kleinigheden die de prak
tische bruikbaarheid verbeteren: een rub
ber antislipringetje onder beslagkommen en
mengbekers, de hittebestendigheid van keu
kenlepels, (die zo'n graad of honderdzes
tig warmte kunnen verdragen), een boter-
vloot die door diepte en door vorm van het
deksel geen gelegenheid geeft tot geklieder
met boter op de randen.
Maar niet altijd herkent de huisvrouw het
praktische aspect. De huishouddoos van ge
matteerd plastic (dat onder meer een be
tere .greep' geeft) ging er niet in omdat
het publiek de aanblik niet hygiënisch vond
en een waterheldere, doorzichtige voor-
raaddoos verlangde.
Die is er dan ook gekomen, want ook in
zo'n geval heeft de huisvrouw het laatste
woord.
Glacé tropicale
Het is ivel verleidelijk om ijs
kant-en-klaar te kopen, maar met
onderstaand dessert, dat. boven
dien nog heel gemakkelijk te ma
ken is, brengt u een origineler
ijsgerecht op tafel.
Klop een vierde liter slagroom heel
licht op met 100 gram suiker.
Druk 2 plakken ananas fijn en
verkruimel 100 gram bitterkoek
jes. Roer 2 rijpe bananen met
een vork tot moes. Meng ananas,
de verkruimelde bitterkoekjes en
het bananenmoes door de slag
room. Breng het mengsel verder
op smaak met een eetlepel ana
nassap, een eetlepel sinaasappel
sap, en een paar druppels citroen
sap. Meng alle ingrediënten heel
degelijk door elkaar en stort het
mengsel in een vrieslaatje. Stel
uw koellcast in op de laagste tem
peratuur en plaats het laatje in
liet vriesvak. Roer na een uur he-t
mengsel nog eens goed door. Als
er tenminste niet teveel ijsafzet
ting in uw koelkast is, moet een
totale vriestijd van S uur ruim
voldoende zijn.
Nata con nueces
Een specialiteit van hef voortref
felijke restaurant La- Alegria in
Malaga. Laat 8 volle eetlepels ge
wone kristalsuiker in een koeke-
pan smelten en heel lichtbruin
worden. Roer er geleidelijk een
eetlepel rozewater bij de drogist
verkrijgbaar) door en onmiddellijk
daarna 20 gehalveerde walnoten.
Laat het mengsel even op een
koud bord afkoelen. Verdeel het
over Jf schaaltjes en schep over
de noten lichtgezoete, opgeklopte
slagroom.
aardbeien
kwarktaart
Vier eieren, 120 gram suiker, plm
1,5 eetlepel citroensap, geraspte
schil van 1 citroen, 120 gram
bloem, boter ef margarine, 500
gram kwark, plm. een halve dl
'melk, 3 a -i eetlepels basterdsui
ker, plm jOO gram aardbeien.
De hele eieren met de suiker, het
citroensap, de geraspte citroen
schil en zout zo lang kloppen tot
een dikke schuimige massa, die
als een lint van de lepel valt, is
verkregen. De bloem zeven eno
luchtig door de massa scheppen.
Het deeg overbrengen in een in
gevette vorm, die voor niet meer
dan tweederde gevuld mag zijn.
De taart in een voorverwarmde
matig warme oven gaar- en licht-
bruinbakken in 30 a Jf0 minuten,
laten afkoelen en horizontaal door
snijden.
De' kwark met de melk en de sui
ker losroeren. De kwark mag «iet
te dun zijn. De aardbeien wassen,
van de kroontjes ontdoen en zo
nodig in stukjes snijden. 200 gram
aardbeien door de helft van de
uitgeroerde kwark scheppen en
deze massa tussen de taarthelf
ten aanbrengen. De zijkant van
de taart dik en onregelmatig met.
kwark bestrijken en de bovenkant
met een dun laagje kwark. De-
rest van de kwark als bergjes
op de taart scheppen en de ov'cri-
?e aardbeien als garnering aan
ren gen.
In plaats van aardbèien kunnen
andere verse vruchten, zoals fram
bozen of bramen, genomen wor
den.
coupe josephine baker
Snijd een geschilde banaan in dun
ne plakjes en sprenkel er ruin of
een of andere likeur over. Scliep
de plakjes nu en dan eens om zo
dat ze allemaal met de rum wor
den doortrokken. Breek 2 bittere
repen in stukjes en laat deze in
een pannetje smelten, tezamen
met 5 eetlepels melk. U kunt ook
halfom melk en sterke koffie ne
men. Neem de pan van het. vuur
als de chocolade gesmolten is.
Meng er lt afgestreken eetlepels
suiker door en roer het mengsel
door liter yoghurt, liefst de dik
ke Bulgaarse. Verdeel de yoghurt
over 1, wijde glazen of schaaltjes
en leg de plakjes banaan er op.
Zet de glazen een kwartiertje tn
de koelkast.
rabarberchutney
In India, is het 'gewoonte scherpe
kerriegerechtnn op te luisteren
met kleine pikante zoete hapjes,
die men maakt van verschillende
soorten vruchten. Ze zijn in pot
jes te koop. maar u kunt ze nee!
gemakkelijk zelf maken. Een van
de mogelijkheden volgt hieronder,
geeft het eens bij een nasi- of
een andere kerrieschotel. Snijd I
kg rabarber zo fijn mogelijk. Heel
jonge rabarber hoeft u nog niet
te schillen. Schil 2 citroenen en
verwijder vooral ook het wit.
Snijd het vruchtvlees in kleine
stukjes en verwijder de pitten.
Schep het vruchtvlees in een pan
en voeg de rabarber, 250 gr pit-
loze rozijnen. 1/50 gr suiker, 8
fijngesnipperde teentjes knoflook
(dit is een concessie, het moeten
er eigenlijk 6' zijn'), 20 gr zout,
5 fijngesneden nootjes gember
1 theelepel gem bes poeder en 'j l
azijn toe. Laat- het geheel, ter
wijl u nu en dan roert, op een
laag vuur tot een dikke massa
inkoken. Laat het mengsel afkoe
len en schep het over in jampot
jes. Dek af met aluminiumfolie.
Niet eerder dan na 2 weken ge
bruiken.'
asparge-cocktail
Snijd 250 gr asperges in tweeën
en bewaar de onderste, hardere,
helft voor een aspergesoepje. Kook
de bovenste helften gaar in water
met wat zout en een schepje sui
ker. Laat ze uitlekken en afkoel-
len. Snijd 150 gr gekookte ham of
koude kip in kleine stukjes en de
aspergehelften in S a Jf stukken.
Roer een sausje van 2 eetlepels
mayonaise, 1 eetlepel koffieroom,
een snufje nootmuskaat, enkele
druppels citroensap en een lepel
madeira vit een keukenflesje.
Meng de stukjes asperge en ham
of kip door dit sausje en verdeel
het mengsel over Jf wijde glazen.
Zet de gevulde glazen een kwar
tiertje in de koelkast en bestrooi
ze vóór het opdienen met een
mengsel van de fijngemaakte
harde eieren en fijngehakte peter
selie.
creoolse vla
Zet 100 gr grijst op met Yz titer
koude melk. Blijf roeren tot de
melk gaat koken, temper het vuur
en leg een deksel op de pan. Laat
de rijst en melk zo zachtjes tot
pap koken in 3 kwartier. Het
zal waarschijnlijk nodig zijn een
asbest plaatje onder de pan te leg
gen. Laat de rijstepap goed af
koelen. Meng er Yi liter yoghurt
door, enkele druppels rum, even
tueel een schepje vanillesuiker en
eerder suiker naar smaak. Garneer
met plakje banaan en eventueel
ananas.
Chinese gevulde
komkommers
Snijd 2 g-rote, dun geschilde, kom
kommers in 2 stukken en vervol
gens deze weer overlangs in twee-
en. Hol ze uit en hak het vrucht
vlees fijn. Bak 250 gr verkrui
meld varkensgehakt in een eet
lepel olie boven een flink vuur
niet langer dan 5 minuten. Voeg
dan het fijngehakte vruchtvlees
van de komkommer, 2 eetlepels
fijngehakte prei, zout, een klein
beetje zeer fijn gehakte selderij
(of evt. selderijzout) een afge
streken theelepel gemberpoeder en
2 fijngehakte nootjes gember toe.
Meng alles goed door elkaar en
schep bergjes van het mengsel in
de uitgeholde komlcommerhelften.
Zet ze in een vuurvaste schaal
met een beetje boter of olie en
schuif de schaal in de oven. Al»
de komkommers beginnen te bak
ken voegt u een eetlepel sherry
of gewone witte wijn, een eet
lepel sojasaus en een paar lepel»
bouillon toe. Laat het gerecht sud
deren tot de komkommer net zacht
is. Bind het stoofvocht desgewenst
met. wat maïzena. Natuurlijk kunt
u dit alles ook in een braadpan
op het fornuis doen. U kunt dit
gerecht met gekookte rijst, maar
natuurlijk ook met brood eten.
amerikaanse
ham-paté
Vraag uw slager Jf diklce plak
ken gekookte ham, gezamenlijk
niet meer dan IfOO gr wegend. Snijd
ze in smalle repen en draai ze
vervolgens door de vleesmolen.
Klop 2 eieren los, voeg er
eetlepels melk aan toe en laat
in dit mengsel 2 dikke sneden
witbrood zonder korst weken.
Meng de gemalen ham, het ge
weekte brood, het eimengsel en
een heel fijn gesnipperd uitje
grondig door elkaar. Leg een flink
vel aluminiumfolie in een kleine
cakevorm of in een langwerpig
patepotje. Zorg dat een randje
folie boven de vorm uitsteekt,
waardoor n straks de paté er
gemakkelijk uit zult kunnen 'til
len. Strooi op de bodem 2 afge
streken eetlepels bruine suiker,
vermengd met een half theelepel
tje gemalen kruidnagel. Beleg de
bodem nu met plakken ananas en
stort hierop het patémengsel.
Vouw de randen van het folie naar
elkaar toe en zet de vorm 3 kwar
tier in een voorvertvarmde, matig
hete oven. Vomo het laatste kwar
tier het folie open om de boven
zijde te laten drogen. Laat de pa
té in de vorm afkoelen en til de
paté met het folie er uit. Draai
de paté om zodat de ananaslaag
boven komt.
W1NA BORN
VLISSINGEN In de maand juli, ala
het hoogseizoen is aangebroken in de
Zeeuwse badplaatsen, wordt het inwo
neraantal tijdelijk bijna verdubbeld.
Dat vergt van winkeliers, grossiers en
fabrikanten de nodige voorzorgsmaat
regelen; wie niet op tijd Inkoopt of fa
briceert vist achter het net
In Zeeland brengt de voedselvoorziening in
het toeristenseizoen weinig tot geen proble
men met zich mee. Slechts een nieuw geves
tigd bedrijf dat niet op een jarenlange er.
varing kan bogen komt in die paar weken
van het topseizoen weieens voor wat moei
lijkheden te staan.
100.000 BRODEN
Bij de Deltabakkerijen in Westkapelie gaan
in het hoogseizoen ruim honderdduizend bro
den de deur uit, op weg naar winkels in
Walcheren, de Bevelanden en Schouwen-Dui-
veland. En dat zijn er ruim dertigduizend
meer dan 's winters. Bovendien is ook de om-
net van .kleinbrood' kadetjes, krentebollen etce
tera meer dan verdubbeld.
Door de verplichte sluiting op zondag is het
weieens wat moeilijk om 's maandagsmor
gens op tijd alle kampings aan de kust te
voorzien van vers brood. Iedereen wil het
ook al om zeven uur hebben, maar soms
kan het er niet voor achten of negenen zijn.
Dat zijn de enige problemen. Het ministerie
heeft een eenheidsprijs voor heit brood inge
steld, zodat de broodprijzen beslist niet ho
ger liggen dan elders.
De veelgehoorde klacht van vakantiegangers
ie dat het leven in toeristenplaatsen zo veel
duurder zou zijn. Grossiers en fabrikanten
verwijzen dat verhaal onmiddellijk naar het
rijk der fabelen.
Het ls wel een feit dat vakantlgangera over
het algemeen duurder leven dan normaal: men
koopt meer verpakt en gesneden brood dan
thuis, er komer eerder luxebroodjes op tafel
enzovoort enzovoort.
Zo gaat het ook met het vlees en de vleeswa
ren: de duurdere soorten gaan in de vakantie
maanden harder. De vakantiehoudende huis
vrouw die toch zelf weer elke dag in de
keuken moet staan heeft dan een uitgespro
ken voorkeur voor karbonaadjes, snitzeltjes,
tartaartjes, slavinken, biefstuk en dergelijke.
Runderlapjes die een paar uur moeten sudde
ren komen thuis wel weer aan de orde.
Da heer M. G. van Oosten, directeur van de
Zeeuwse Vleeshandel te Middelburg, Vlissin-
gen en Goes: .Omdat er in het zomerseizoen
een geheel andere vraag is dan in de winter,
halen we sommige produkten van elders. Er
ls geen sprake van dat we in Zeeland de capa
citeiten niet hebben om aan de vraag te vol
doen, maar als we zelf meer gaan slachten
zullen we voor de produkten die hier dan niet
afgenomen worden een andere markt moeten
zoeken. Wij doen het juist andersom: we
kopen elders ln het land meer karbonaadjes
en biefstuk in, zodat de Zeeuwse slagers aan
de vraag kan voldoen: er is geen sprake van
een stagnatie in de voorziening.
Over de prijzen: ,Wij zitten met de prijzen
op het landelijk gemiddelde, dat kan ook
moeilijk anders, er zijn genoeg andere gros
siers. Wat de slagerijen met een monopolie
positie op de dorpen met de prijzen doen
is een andere zaak'.
MELK IS DUURDER
Melk en melkprodukteen zijn in Zeeland wel
duurder dan elders in het land: het ministerie
heeft toestemming verleend om de melkprijs
met 2 cent per liter en met een cent per
halve liter te verhogen in de periode van 1
junii tot 1 september, omdat men hier voor
hogere lasten komt te sitaan.
De heer J. Lampert, directeur van de zui
velfabriek .Walcheren' te Middelburg: ,In de
piek (vier tot zes weken in het hoogseizoen)
gaat de omzet met 60 tot 70 procent om
hoog. Dat betreft vooral de dagmelk, de vla's
en de yoghurt, maar omdat men in de va
kantie nu eenmaal wat luxueuzer leeft gaat
ook de omziet van bijvoorbeeld room wel om
hoog. Echte moeilijkheeden met de voorziening
zijn er niet; er wordt wel extra vervoer inge
schakeld. Een bedrijf als het onze ls er op
ingesteld dat heit zo'n fop aankan'.
Om nog maar eens wat cijfers te noemen:
maandag 21 juli 1969 gingen er 22.000 flessen
dagmelk de deur uit voor de bevoorrading
vam Walcheren en Noord-Beveland. Op die
zelfde dag vonden ook 6000 halve literfles
sen en 2000 literflessen vla en yoghurt de
weg naar de konsument.
EENMALIGE VERPAKKING
Tot nu toe werkt men bij .Walcheren' alleen
met flessen, maar ln de loop van dit jaar gaat
men gedeeltelijk over op eenmalige verpak
king (karton).
De heer Lampert: ,Als er nu vraag naar is,
kopen we elders van die eenmalige verpak
king. Ik betwijfel echter of de consument
gelukkiger zal zijn met die eenmalige ver
pakking. Slechts voor kampings en de echte
vakantiecentra zie ik wel voordelen'.
BEVOORRADING 'S NACHTS
Bij de grote supermarkten is het zomers een
kwestie van dag- en nachtwerk. Na een slech
te stranddag is het weieens poot-aan spelen
om de volgende dag weer alle klanten van
dienst be kunnen zijn.
Bedrijfsleidster mejuffrouw Geldennk van De
Gruyter NV in Vlissingen: Nu zijn we volko
men geprepareerd op de grote stroom klan
ten in het zomerseizoen. Het eerste jaar wa
ren er nog weieens moeilijkheden, vooral in
de dagverse sector.
Tegenwoordig maken we begin van het Jaar
al een schema voor de periode van mei tot
september voor de inkoop en ook voor de be
zetting. Daarbij moeten we rekening houden
met een drukke zaterdagmiddag: als het dan
giet trekt alles de stad in en dan is de toe
loop in de supermarkt zo groot dat de groen,
te- en broodvoorziening weieens eventjes een
probleem kan zijn. Wij hebben echter altijd
een stokvoorraad dat is tegenwoordig ge
lukkig mogelijk dankzij allerlei technische
hulpmiddelen zoals de koeling. Om de moei
lijkheden direct het hoofd te kunnen bieden
spreken we dan die stokvoorraad aan. Ge
lijktijdig gaat er een telefoontje voor nieuwe
bevoorrading. Diezelfde dag nog en anders
's nachts.
De omzet varieert zomers van 150 tot 175 pet
vergeleken met 's winters wat de bezetting
betreft: in het hoogseizoen kunnen we al
tijd een aantal scholieren enkele weken inzet
ten en ook de vaste zaterdaghulpen willen
dan wel enige tijd dagelijks bijspringen, zo
dat we alle kassa's kunnen bezetten'.
MARJOLMN COPIER
ADVERTENTIE