VAKANTIE VOOR
HOND, POES,
HAMSTER EN
PARKIET
BEDERF UW VAKANTIE NIET
21
denk om de huisdieren
houdt u daarom aan de volgende regels:
culi
nair
avon
tuur
M
courant
provinciale
zeeuwse
6 JUNI 1970
De vakantie is besproken, de route is uitgestippeld, de datum
staat vast. Er rest nog één moeilijkheid: de huisdieren
Zo gaat het maar al te vaak. Als alles gere
geld0 is komt men tot de conclusie dat er ook
nog gezorgd moet worden voor de hond. de
poes, öe vogels.
Er. als men dan met tientallen andere vakan.
tiegangers het asiel bestormt om een plaatsje
te krijgen, wil dat weieens op een ,nee, we zijn
vol uitlopen. En wat dam? Niet op vakantie?
De Nederlandse Vereniging tot bescherming
van dieren in Den Haag voert al enige tijd
eer .Actie Pleegdier.
Her. heeft een serie adressen verzameld van
dierenliefhebbers die er in de vakantletijd
best wel een huisdier bij willen hebben. Maar
het aanbod van .pleegouders' is nog lang niet
groot genoeg in Den Haag wacht men op
nog meer aambiedingen
Aanbiedingen die dan wel moeten komen van
echte dierenliefhebbers van mensen cie met
een hond willen gaan wandelen, die tegen de
parkieten willen praten of die met de jonge
kaf willen spelen.
Vakantiegangers zie van zo'n pleegadres ge
bruik willen maken kunnen een aanvraag in
dienen bij de Dierenbescherming in Den Haag,
voorzien van een enorme hoeveelheid gegevens:
welk dier het betreft, hoe zijn karakter is,
ie omgang met andere dieren en met kinderen,
of hij heimwee zal hebben, enzovoort.
De dierenbescherming zorgt dan voor het con
tact en de kosten kunnen dan geregeld wor
den. Hierbij wèl een dringend advies: laat
men eerst mèt het huisdier, vooral als het een
hond betreft, overdag een bezoek brengen aan
het pleegadres: prettig voor de kennismaking,
óók voor de hond, en men kan eens pools
hoogte nemen.
ASIEL EN PENSIONS
Wie een huisdier onder wil brengen tn een
asiel van een vereniging voor dierenbescher
ming (er zijn er meer) zal tijdig een plaatsje
moeten bespreken, en wat belangrijker is:
zich van te voren op de hoogte stellen van de
toestand van een asiel: er wil hier en daar
nog wel eens wat aan ontbreken
Mevrouw H. C. Groem.Gljzels, asielhoudster
Ir. Vlisslngen verzucht in haar zeer verouderd
asiel aan de Paardenstraat: ,Ik neem liever
geen katten op, de accommodatie is bijzonder
slecht.'
.Trouwens, iedereen die hier voor het eerst
komt schrikt. Het asiel is een plaggenhut, en
dar weerhoudt de mensen weieens. De honden
zelt merken het niet. die voelen zich hier
best op hun gemak, 't Is schoon en "t stinkt
me'. en ik kan goed met dieren opschieten.
Dat voelen die beesten aan. Ze hoeven hier
ook niet tenzij ze erg aggressief zijn
de hele dag in hun hok te zitten. Meestal
laten we ze 's middags als wij weg zijn op de
binnenplaats lopen.
s Morgens ga ik met iedere hond een eind
lopen, 's avonds nog een keer. Veel honden
lopen los met me mee, andere moet ik aan de
lijn uitlaten: dan moet je er eindeloos mee
lopen. Hadden we maar een behoorlijke speel
weide waar je ze eens lekker een paar uur
kon laten spelen!
Onder het praten springt er af en toe een
asiel- of logèhond tegen haar op, kwispelend
en vragend om een beetje aandacht. Die krij
gen ze dan ook wel, maar, zegt mevrouw
Groen, ,we zouden zo graag een nieuw asiel
willen hebben, met grotere lichte hokken,
met een flinke lap grond voor een speelweiden
met een woonhuis er bij. Dan kon je wat
vaker met de honden bezig zijn. Als er nu
bijvoorbeeld puppies zijn, ga ik wel een paar
keer overdag en 's avonds Iaat heen en weer,
van ons woonhuis in Paauwenburg naar hier.
Dat moet wel, je kunt die hondjes niet aan
hun lot overlaten. Daarom is mijn grootste
wens: een nieuw asiel mèt een woonhuis erbij.'
Over het onderbrengen van een dier in een
asiel zegt mevrouw Groen: een asiel staat of
valt met de asielhouder of houdster. Daarom
moet men vóór de vakantie eerst poolshoogte
gaan nemen. Hier in Vlissingen bijvoorbeeld
kan ik er wel voor instaan dat de honden het
prima hebben. Het eten is goed: Ze krijgen
elke dag pens, bram brood, bouillon, gist-
vlokken, vlees, krachtvoer en een hond die het
nodig heeft krijgt er een geklutst eitje bij
of een bordje brintapap. De katten verwijs
ik echter liever door naar een ander asiel of
i anders zal die toestand weer erg ver
schillen, dus altijd eerst kijken!'
UIT LOGEREN
Wie geen plaatsje meer in een asiel of pen.
sion kan krijgen in het hoogseizoen kan hond,
poes of vogeüs uitbesteden. Er schuilen mis
schien enkele gevaren in zo'n logeerpartij van
het huisdier. Het kan ook helmwee krijgen en
daardoor veel last bezorgen; misschien zal
het dier niet of slecht willen eten en daar
door een slechte stoelgang krijgen.
Daarom moet óók van te voren deze vakantie
getest worden: besteed de hond eens voor een
,veekemd ui t. Misschien bevalt het de hond niet,
misschien kunt u zelf niet tegen en maakt
a zich duizend zorgen over het wel en wee
-•an uw huisdier.
Met poezen, vogels, hamsters en dergelijke
is het wat gemakkelijker. Die blijven veel
liever in hun eigen huis en zijn in de vakantie
tevreden als ze op tijd vers eten en drinken
krijgen. En er is altijd wel een buurvrouw
of kennis die voor planten èn dieren dan wil
zorgen.
He1 zal een kanarie of parkiet of een andere
vogel die altijd alleen zit ook niet meevallen
opeens in een doodstil huis te leven. Via een
vereniging van vogelliefhebbers is er echter
voor hen altijd wel een goed logeeradres te
vinden.
BRIEFJE
Mevrouw Groen bezig vn liet asiel in Vlissingen.
Voor alle huisdieren geldt: schrijf duidelijk
op een briefje wat het dier doorgaans eet
naar welke woorden of bevelen het goed luis
tert, hoe zijn gewoonten zijn, waar het echt
bang voor is (onweer bijvoorbeeld), hoe vaak
het tussendoor een hondenkoekje mag, enzo
voort enzovoort.
Pas als de huisdieren goed zijn ondergebracht
begint een onbezorgde vakantie voor de bazen
en vrouwtjes
De Nederlandse vereav.glng tot bescherming
van dieren heeft een lijst van particuliere
pensions klaar liggen voor aanstaande va
kantiegangers. MARJOLEIN COPIER
Onder de titel .Bederf uw vakantie niet' heeft het
Voorlichtingsbureau voor de voeding in Den Haag
een aardige folder uitgegeven om iedereen in deze
vakantieweken nog eens extra op het hart te
drukken voorzichtig te zijn met het voedsel.
Een buikgriepje of een voedselvergiftiging be
derft namelijk wél de vakantie: voor het slacht
offer zelf in de eerste plaats, maar daarnaast ook
voor de rest van het vakantiegezelschap.
De oorzaak van de pretbederver zijn de salmonel
labacteriën, die zich b^j hoge temperaturen heerlijk
voelen en zich dan snel vermeerderen. Bronnen
van besmetting kunnen onder andere zijn: vlees,
melk, kip, ijs, rauwe groente en water. Bij een tem
peratuur van 0 graden Celsius vermeerdert de
samonella zich niet meer en bij 80 graden Celsius
gaat ze dood. Van deze kennis kimt u gebruik
maken als u zich geen voedselvergiftiging op de
hals wilt halen. Voedsel dat besmet is met salmo
nellabacteriën kan er goed uitzien, goed ruiken en
uitstekend smaken!, aV" «-ViiirMu
voor de voeding.
1. Om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te hou
den is een goede hygiëne onmisbaar. Dus goed handen was.
9en na het gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en
vóór u gaat eten.
Het keukengerei en het vaatwerk, ook als u kam
peert, afwassen met héét sop en niet spoelen in dat spran
kelende beekje of heldere meertje, die wel eens minder
zuiver water kunnen bevatten dan zo op het eerste ge
zicht lijkt.
3. Wat de betrouwbaarheid van het water betreft: in
Frankrijk bijvoorbeeld staat nogal eens ,eau non potable'
op waterpompen of bij kranen, ook In hotels! Dit water is
géén drinkwater, dus niet geschikt voor het wassen van
groente en fruit. Twijfelt u in het buitenland aan de kwa
liteit van het drinkwater, drink dan, evenals uw gast
heren, het goedkope mineraalwater (met of zonder prik.
4. Groente en fruit moet u in zuiver water wassen en
als u daar niet zeker van bent in water dat minstens 10
minuten gekookt heeft. Fruit dat daarvoor in aanmerking
komt, kunt u ook schillen.
5. Vanzelfsprekend gebruikt u een schone banddoek
en laat u geen vuile thee-, hand. en vaatdoeken slingeren.
Spoel ze na gebruik in een sopje uit en droog ze vlug,
Liefst in de zon.
6. Medekampeerders die bnikpuin en- of diarree heb
ben weert u uit de .keuken' en drukt ze extra op het liart
hun handen veel en goed te wassen, zeker na gebruik van
het toilet.
7. Daax bacteriën zich bij lage temperaturen niet of
moeilijk vermeerderen, moeten eten en zeker etensresten
koel bewaard worden. Als u kampeert, en meestal geen
koelkast bij de hand hebt, is het besli9t ongewenst restjes
te bewaren. Een koeltas is geen koelkast en kan er beslist
niet voor gebruikt worden.
8. Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook
brengt (100 graden C.) en het een kwartier laat doorko
ken. U zult begrijpen clat u vlees bij warm weer of in een
warm klimaat liever niet rauw of halfrauw moet eten; dus
geen tartaar en biefstuk. Onze Zuideuropese buren doen
dit van huis uit al niet! Proef daarom ook geen rauw
gehakt en zorg voor heel schone handen als u gehakt aan
maakt.
S). Kook op warme dagen zowel losse melk als flessen-
cneik uil een aangebroken fies 's avonds door. In de ïanden
rond de Middellandse Zee is het verstandig om losse én
gepasteuriseerde melk altijd vóór het gebruik te koken.
De veestapels over onze grenzen zijn namelijk niet gega.
randeerd tbc-vrij.
10. Eet liever geen onverpakt ijs dat in een karretje
langs de weg verkocht wordt: de salmonellabacteriën zijn
er nog doller op dan u. En al vermeerderen deze bacteriën
zich door de lage temperatuur niet, hun aantal is zó al
groot genoeg Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk
bezochte winkel leveren meestal geen gevaar op.
room ook kwark gebruiken, 'lie
ti losroert met val melk o/ koffie
room, op smaak brengt met sui
ker tn vanillesuiker en waaraan
u wat geweekte rozijnen toevoegt,
jambalaya (op verzoek)
De creolen in Sew Orleans weten
niet alleen met smaak, maar ook
met fantasie te koken. Er bestaan
dan ook van dit gerecht verschil
lende versies. Ik geef u er een dia
in Nederland te realiseren is.
Vraag uw poelier een klein braad-
kuiken in 8 stukken te verdelen.
Snijd 150 gr gekookte ham in dob
belstenen. Bak de stukken kip en
ham in 1) eetlepels olijfolie of zon.
nebloemolie enkele minuien aan.
Voeg een gesnipperde ui en een in
eieren met mayonaise ,;?ri3£
We kennen allemaal de zogenaam
de Russiche eierenhardgekook
te eieren met mayonaise. In Fran
krijk ut ik eens een gerecht van
gebakken eieren met mayonaise,
dut ik bijzonder aantrekkelijk
vond en waarvan ik u hier het
recept laat volgen: beboter een
ondiepe schaal, breek hierin de
eieren en zet de schaal op een pan
met kokend water op net vuur.
Laat dit .bakken' tot de eieren
gestold zijn. Neem de schaal eraf
en laat de eieren afkoelen. Keer
dan de schaal om boven een bord,
zodat de eieren er ondersteboven
op komen te liggen. Roer mayo-
naise los en wat dunner met ci
troensap, room, eventueel wat to.
matenpuree, schep dit over de
Heren en strooi er verse groene
kruiden over, zoals peterselie, ker
vel, bieslook, eventueel wat dra
gon.
finse vispannekoekjes
U griezelt waarschijnlijk bij het
idee van pannekoekjes met vis,
maar als u het op de Finse ma
nier doet maakt u een bijzonder
fijn borrelhapje, waarmee ge
weldig succes zult hebben. Los
1 afgestreken eetlepel gist op in
een halve liter lauwe melk. Voeg
er 800 gr bloem en ZOO gr boek-
wextemeel aan toe, roer hiervan
een deeg en Iaat dit op een lauw.
warme plaats 8 uur rijzen, waar
bij af en toe geroerd wordt. Voeg
er een losgeklopt ei bijeen halve
liter warme melk, halve dl ge
smolten boter en ioat zout. Klop
dit tot beslag en bak er kleine
pannekoekjes van. beleg deze
pannekoekjes met fijngesneden ge
rookte zalm (men kan soms heel
voordelig zalmafsnijdsels kopen)
of fijngesneden koolvis uit blik,
of anders met fijngesneden nieu
we haring, bestrooid met wat ge
raspte ui. Debt u een kruiden-
tuintje met diUe, dan versiert u
elk pannekoekje met een takje
groene dille. In Finland drinkt
men er ijskoude wodka bij, maar
ook bij een Hollandse borrel
entrecöte
Een vleesgerecht dat bijzonder ge
schikt is voor een feestelijk maal
in de zomer. Reken voor 2 per
sonen één mooie sappige entrecot
(lendebiefstuk met randje vet er
aan) van circa 250 a 300 gram.
Wrijf het vlees in met zout en
(vers gemalen) peper en bak de
entrecot es in hete boter zoals u
biefstuk bakt. Neem het vlees
uit de pan en houdt het warm.
Voeg zo nodig nog een klein klon-
je boter toe, en draai het vuur
wat lager. Leg in de boter een
fijngehakte sjalot, enkele gekneus.
de peperkorrels, takje peterselie,
tijm, laurier, takje selderij en giet
er, als de saus voor Jf personen is
bedoeld, 4 dl eenvoudige beaujo-
lais bij. Laat dit, al roerend, goed
pruttelen en tot ongeveer twee
derde van de oorspronkelijke hoe
veelheid inkoken. Zeef de saus,
zet deze weer op en voeg er een
tn het knoflookpersje uitgekne
pen knoflookteentje aan toe en,
eventueelenkele druppels cog-
nac- Kneed J/0 gr boter tot een
balletje met 25 gr bloem en laat
hiervan telkens kleine stukjes in
de saus vallen, en roer daarbij
telkens goed door. Giet deze ech t
Franse saus over de entrecöte.
Hierbij horen gebakken aardap
pelen of pommes frites en gemeng
de sin en natuurlijk, een glas
beaujolais.
provenpaalse soep
door en voeg na 2 minuten 250 gr
rauwe, niet gewassen rijst toe en
laat alles samen even bakken tot
alle rijstkorrels van de olie glim
men. Voeg dan 4 in stukken ge
sneden tomaten en een gesnipperd
teentje knoflook toe en giet er G
dl warme bouillon bij. Leg een
deksel op de pan en laat het ge
heel een half uurtje op een laag
vuur sudderen. Verwijder het dek
sel na 20 minuten. Laat 4 grote
diepvriesgarnalen 't laatste kwar.
tier meesudderen. U behoeft ze
niet eerst te ontdooien of te pellen.
Schud de inhoud van de pan nu en
dan eens om. Voeg zout en royaal
cayenne of scherpe paprika toe
en sprenkel er citroensap over.
Als u gewone Hollandse gepelde
garnalen gebruikt moet u deze poe
op het allerlaatste moment toevoe
gen.
corsicaans rundvlees
Snijd 600 gr sucadelappen of ma
gere riblappen in dobbelsteeentjes.
Bak ze m 4 eetlepels olie aan alle
kanten licht goudbruin. Voeg zout
en royaal peper, 2 blaadjes lau
rier, een snufje basilicum, rosma
rijn, en oregano toe. Deze laaste
drie kruiden zijn gedroogd bij de
drogist te krijgen. Giet er een
kwart fles witte wijn bij, leg een
deksel op de pan en laat het vlees
op een laag vuur 8 uur stoven.
Fruit 'n gesnipperde ui zachtjes in
wat boter of olie goudgeel en voeg
4 fijngesneden tomaten, 6 geplette
jeneverbessen, een snufje lijm, een
gesnipperd teentje knoflook, wat
fijngehakte peterselie en een glas
rode wijn toe. Voeg dit mengsel
een uur voor het einde van stoof-
ttjd aan het vlees toe.
malaga-salade
Kook 500 gr aardappelen in ruim
anderhalve liter water gaar en
wrijf de aardappelen door een
zeef en roer ze goed door het
kookwater. Fruit in wat olie 500
gr in stukken gesneden tomaten,
met een gesnipperde ui en een
gesnipperd teentje knoflook. Laat
dit enkele minuten in eigen vocht
sudderen tezamen met wat- tijm,
laurier, peterselie en basilicum
(gedroogd). Wrijf de massa na
ongeveer 20 minuten door een
zeef en voeg het aan de a ar dap-
pelen met kookwater toe. Zet dit
weer op een zacht vuurtje en
laat het, goed roerend enkele
minuten doorkoken. Breng op
smaak met zout en peper. Klop
in een soepterrien eieren los en
voeg er, goed roerend de soep bij.
Strooi er aan tafel geraspte kaas
op.
frambozentaartjes
A Is het verse zomerfruit er is
kunnen wij met weinig moeite
zelf de verrukkelijkste gebakjes
maken. U koopt daarvoor kant en
klare taatbdkjes, die u, in do
zen, in delicatessenzaken vinden
kunt. Verder hebt u nodig slag
room, opgeklopt met vanillesui
ker, frambozen en bessegeiei, die
u zelf maken kunt door in warm,
gezoet, bessesap gelatine op te
lossen (2 gram op I dl sap) die
u in potjes koopt. Schep in de
taartbakjes een laagje slagroom.
Leg daarop de frambozen en giet
over de frambozen de halfvfoet-
bare bessegeiei (als u gelei iets
verwarmt wordt deze half vloei
baar). Spuit dan tussen en op de
frambozen kleine rozetjes slag
room. U kunt in plaa ts t an slab-
Snijd een grote ui in ringen, leg
deze enkele min. in kokend water
en spoel ze af onder de stromen
de kraan. Laat ze afkoelen. Snijd
zen kwart. geschildekomkommer
en 4 flinke tomaten in kleine
slakjes en een groene paprika tn
smalle reepjes. Klop een sausje
van 3 eetlepels olie, een eetlepel
azijn, een snufje zout, versgemalen
peper, eventueel een snufje cayen
ne en een paar venkel- of kum-
melzaadjes en een fijngesnipperd
knoflookteentje. Meng de ringen
ui, tomaat, komkommer en papri
ka door het sausje en voeg een
handvol gekookte mosselen en 150
gr gepelde garnalen toe. Als u
mosselen in het zuur gebruikt
kunt u wat minder azijn voor het
sausje nemen. Bjj goed gesorteer
de groentezaken zijn op het ogen
blik venkelknoUetjes te koop. Als
u er beslag op kunt leggen geeft
u een knolletje dezelfde behande
ling als de ui en mengt u de rin
gen door het slaatje. De kummel-
zaadjes kunt u dan weglaten.
komkommer met
garnaienpuree
Snijd een geschilde komkommer
overlangs in tweeën en deze helf
ten daarna in drie stukken. Hol
de stukken met een scherp mesje
ietwat uit en snijd de onderzijde
recht zodat u bootjes' krijgt die
kunnen blijven staan. Strooi er
wat zout en druppel wat azijn er
over. Roer 6 afgestreken eetlepels
zachte boter tot een romige crème
en wrijf 150 gr gepelde garnalen
door de botercrime en breng het
mengsel op smaak met zeer fijn
lehakte peterselie, versgemalen pe
per en een paar druppels citroen
sap. Vul de kom kommer bootjes
met de garnalencrème en garneer
niet de overgehouden hele garna
len. Leg ze op een bedje van sla
blaadjes en geef er verse toast bij.
(ADVERTENTIE)
Het lekkere zoetmiddel, j
zonder bijsmaak.
0 natrena* y
v-/ ca/orievrij zoet I
Goed zcg-lelkerzoetzr».. natuurlijk Natrcna! JJ
P