VAKANTIE VOOR HOND, POES, HAMSTER EN PARKIET BEDERF UW VAKANTIE NIET 21 denk om de huisdieren houdt u daarom aan de volgende regels: culi nair avon tuur M courant provinciale zeeuwse 6 JUNI 1970 De vakantie is besproken, de route is uitgestippeld, de datum staat vast. Er rest nog één moeilijkheid: de huisdieren Zo gaat het maar al te vaak. Als alles gere geld0 is komt men tot de conclusie dat er ook nog gezorgd moet worden voor de hond. de poes, öe vogels. Er. als men dan met tientallen andere vakan. tiegangers het asiel bestormt om een plaatsje te krijgen, wil dat weieens op een ,nee, we zijn vol uitlopen. En wat dam? Niet op vakantie? De Nederlandse Vereniging tot bescherming van dieren in Den Haag voert al enige tijd eer .Actie Pleegdier. Her. heeft een serie adressen verzameld van dierenliefhebbers die er in de vakantletijd best wel een huisdier bij willen hebben. Maar het aanbod van .pleegouders' is nog lang niet groot genoeg in Den Haag wacht men op nog meer aambiedingen Aanbiedingen die dan wel moeten komen van echte dierenliefhebbers van mensen cie met een hond willen gaan wandelen, die tegen de parkieten willen praten of die met de jonge kaf willen spelen. Vakantiegangers zie van zo'n pleegadres ge bruik willen maken kunnen een aanvraag in dienen bij de Dierenbescherming in Den Haag, voorzien van een enorme hoeveelheid gegevens: welk dier het betreft, hoe zijn karakter is, ie omgang met andere dieren en met kinderen, of hij heimwee zal hebben, enzovoort. De dierenbescherming zorgt dan voor het con tact en de kosten kunnen dan geregeld wor den. Hierbij wèl een dringend advies: laat men eerst mèt het huisdier, vooral als het een hond betreft, overdag een bezoek brengen aan het pleegadres: prettig voor de kennismaking, óók voor de hond, en men kan eens pools hoogte nemen. ASIEL EN PENSIONS Wie een huisdier onder wil brengen tn een asiel van een vereniging voor dierenbescher ming (er zijn er meer) zal tijdig een plaatsje moeten bespreken, en wat belangrijker is: zich van te voren op de hoogte stellen van de toestand van een asiel: er wil hier en daar nog wel eens wat aan ontbreken Mevrouw H. C. Groem.Gljzels, asielhoudster Ir. Vlisslngen verzucht in haar zeer verouderd asiel aan de Paardenstraat: ,Ik neem liever geen katten op, de accommodatie is bijzonder slecht.' .Trouwens, iedereen die hier voor het eerst komt schrikt. Het asiel is een plaggenhut, en dar weerhoudt de mensen weieens. De honden zelt merken het niet. die voelen zich hier best op hun gemak, 't Is schoon en "t stinkt me'. en ik kan goed met dieren opschieten. Dat voelen die beesten aan. Ze hoeven hier ook niet tenzij ze erg aggressief zijn de hele dag in hun hok te zitten. Meestal laten we ze 's middags als wij weg zijn op de binnenplaats lopen. s Morgens ga ik met iedere hond een eind lopen, 's avonds nog een keer. Veel honden lopen los met me mee, andere moet ik aan de lijn uitlaten: dan moet je er eindeloos mee lopen. Hadden we maar een behoorlijke speel weide waar je ze eens lekker een paar uur kon laten spelen! Onder het praten springt er af en toe een asiel- of logèhond tegen haar op, kwispelend en vragend om een beetje aandacht. Die krij gen ze dan ook wel, maar, zegt mevrouw Groen, ,we zouden zo graag een nieuw asiel willen hebben, met grotere lichte hokken, met een flinke lap grond voor een speelweiden met een woonhuis er bij. Dan kon je wat vaker met de honden bezig zijn. Als er nu bijvoorbeeld puppies zijn, ga ik wel een paar keer overdag en 's avonds Iaat heen en weer, van ons woonhuis in Paauwenburg naar hier. Dat moet wel, je kunt die hondjes niet aan hun lot overlaten. Daarom is mijn grootste wens: een nieuw asiel mèt een woonhuis erbij.' Over het onderbrengen van een dier in een asiel zegt mevrouw Groen: een asiel staat of valt met de asielhouder of houdster. Daarom moet men vóór de vakantie eerst poolshoogte gaan nemen. Hier in Vlissingen bijvoorbeeld kan ik er wel voor instaan dat de honden het prima hebben. Het eten is goed: Ze krijgen elke dag pens, bram brood, bouillon, gist- vlokken, vlees, krachtvoer en een hond die het nodig heeft krijgt er een geklutst eitje bij of een bordje brintapap. De katten verwijs ik echter liever door naar een ander asiel of i anders zal die toestand weer erg ver schillen, dus altijd eerst kijken!' UIT LOGEREN Wie geen plaatsje meer in een asiel of pen. sion kan krijgen in het hoogseizoen kan hond, poes of vogeüs uitbesteden. Er schuilen mis schien enkele gevaren in zo'n logeerpartij van het huisdier. Het kan ook helmwee krijgen en daardoor veel last bezorgen; misschien zal het dier niet of slecht willen eten en daar door een slechte stoelgang krijgen. Daarom moet óók van te voren deze vakantie getest worden: besteed de hond eens voor een ,veekemd ui t. Misschien bevalt het de hond niet, misschien kunt u zelf niet tegen en maakt a zich duizend zorgen over het wel en wee -•an uw huisdier. Met poezen, vogels, hamsters en dergelijke is het wat gemakkelijker. Die blijven veel liever in hun eigen huis en zijn in de vakantie tevreden als ze op tijd vers eten en drinken krijgen. En er is altijd wel een buurvrouw of kennis die voor planten èn dieren dan wil zorgen. He1 zal een kanarie of parkiet of een andere vogel die altijd alleen zit ook niet meevallen opeens in een doodstil huis te leven. Via een vereniging van vogelliefhebbers is er echter voor hen altijd wel een goed logeeradres te vinden. BRIEFJE Mevrouw Groen bezig vn liet asiel in Vlissingen. Voor alle huisdieren geldt: schrijf duidelijk op een briefje wat het dier doorgaans eet naar welke woorden of bevelen het goed luis tert, hoe zijn gewoonten zijn, waar het echt bang voor is (onweer bijvoorbeeld), hoe vaak het tussendoor een hondenkoekje mag, enzo voort enzovoort. Pas als de huisdieren goed zijn ondergebracht begint een onbezorgde vakantie voor de bazen en vrouwtjes De Nederlandse vereav.glng tot bescherming van dieren heeft een lijst van particuliere pensions klaar liggen voor aanstaande va kantiegangers. MARJOLEIN COPIER Onder de titel .Bederf uw vakantie niet' heeft het Voorlichtingsbureau voor de voeding in Den Haag een aardige folder uitgegeven om iedereen in deze vakantieweken nog eens extra op het hart te drukken voorzichtig te zijn met het voedsel. Een buikgriepje of een voedselvergiftiging be derft namelijk wél de vakantie: voor het slacht offer zelf in de eerste plaats, maar daarnaast ook voor de rest van het vakantiegezelschap. De oorzaak van de pretbederver zijn de salmonel labacteriën, die zich b^j hoge temperaturen heerlijk voelen en zich dan snel vermeerderen. Bronnen van besmetting kunnen onder andere zijn: vlees, melk, kip, ijs, rauwe groente en water. Bij een tem peratuur van 0 graden Celsius vermeerdert de samonella zich niet meer en bij 80 graden Celsius gaat ze dood. Van deze kennis kimt u gebruik maken als u zich geen voedselvergiftiging op de hals wilt halen. Voedsel dat besmet is met salmo nellabacteriën kan er goed uitzien, goed ruiken en uitstekend smaken!, aV" «-ViiirMu voor de voeding. 1. Om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te hou den is een goede hygiëne onmisbaar. Dus goed handen was. 9en na het gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten. Het keukengerei en het vaatwerk, ook als u kam peert, afwassen met héét sop en niet spoelen in dat spran kelende beekje of heldere meertje, die wel eens minder zuiver water kunnen bevatten dan zo op het eerste ge zicht lijkt. 3. Wat de betrouwbaarheid van het water betreft: in Frankrijk bijvoorbeeld staat nogal eens ,eau non potable' op waterpompen of bij kranen, ook In hotels! Dit water is géén drinkwater, dus niet geschikt voor het wassen van groente en fruit. Twijfelt u in het buitenland aan de kwa liteit van het drinkwater, drink dan, evenals uw gast heren, het goedkope mineraalwater (met of zonder prik. 4. Groente en fruit moet u in zuiver water wassen en als u daar niet zeker van bent in water dat minstens 10 minuten gekookt heeft. Fruit dat daarvoor in aanmerking komt, kunt u ook schillen. 5. Vanzelfsprekend gebruikt u een schone banddoek en laat u geen vuile thee-, hand. en vaatdoeken slingeren. Spoel ze na gebruik in een sopje uit en droog ze vlug, Liefst in de zon. 6. Medekampeerders die bnikpuin en- of diarree heb ben weert u uit de .keuken' en drukt ze extra op het liart hun handen veel en goed te wassen, zeker na gebruik van het toilet. 7. Daax bacteriën zich bij lage temperaturen niet of moeilijk vermeerderen, moeten eten en zeker etensresten koel bewaard worden. Als u kampeert, en meestal geen koelkast bij de hand hebt, is het besli9t ongewenst restjes te bewaren. Een koeltas is geen koelkast en kan er beslist niet voor gebruikt worden. 8. Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook brengt (100 graden C.) en het een kwartier laat doorko ken. U zult begrijpen clat u vlees bij warm weer of in een warm klimaat liever niet rauw of halfrauw moet eten; dus geen tartaar en biefstuk. Onze Zuideuropese buren doen dit van huis uit al niet! Proef daarom ook geen rauw gehakt en zorg voor heel schone handen als u gehakt aan maakt. S). Kook op warme dagen zowel losse melk als flessen- cneik uil een aangebroken fies 's avonds door. In de ïanden rond de Middellandse Zee is het verstandig om losse én gepasteuriseerde melk altijd vóór het gebruik te koken. De veestapels over onze grenzen zijn namelijk niet gega. randeerd tbc-vrij. 10. Eet liever geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt: de salmonellabacteriën zijn er nog doller op dan u. En al vermeerderen deze bacteriën zich door de lage temperatuur niet, hun aantal is zó al groot genoeg Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen gevaar op. room ook kwark gebruiken, 'lie ti losroert met val melk o/ koffie room, op smaak brengt met sui ker tn vanillesuiker en waaraan u wat geweekte rozijnen toevoegt, jambalaya (op verzoek) De creolen in Sew Orleans weten niet alleen met smaak, maar ook met fantasie te koken. Er bestaan dan ook van dit gerecht verschil lende versies. Ik geef u er een dia in Nederland te realiseren is. Vraag uw poelier een klein braad- kuiken in 8 stukken te verdelen. Snijd 150 gr gekookte ham in dob belstenen. Bak de stukken kip en ham in 1) eetlepels olijfolie of zon. nebloemolie enkele minuien aan. Voeg een gesnipperde ui en een in eieren met mayonaise ,;?ri3£ We kennen allemaal de zogenaam de Russiche eierenhardgekook te eieren met mayonaise. In Fran krijk ut ik eens een gerecht van gebakken eieren met mayonaise, dut ik bijzonder aantrekkelijk vond en waarvan ik u hier het recept laat volgen: beboter een ondiepe schaal, breek hierin de eieren en zet de schaal op een pan met kokend water op net vuur. Laat dit .bakken' tot de eieren gestold zijn. Neem de schaal eraf en laat de eieren afkoelen. Keer dan de schaal om boven een bord, zodat de eieren er ondersteboven op komen te liggen. Roer mayo- naise los en wat dunner met ci troensap, room, eventueel wat to. matenpuree, schep dit over de Heren en strooi er verse groene kruiden over, zoals peterselie, ker vel, bieslook, eventueel wat dra gon. finse vispannekoekjes U griezelt waarschijnlijk bij het idee van pannekoekjes met vis, maar als u het op de Finse ma nier doet maakt u een bijzonder fijn borrelhapje, waarmee ge weldig succes zult hebben. Los 1 afgestreken eetlepel gist op in een halve liter lauwe melk. Voeg er 800 gr bloem en ZOO gr boek- wextemeel aan toe, roer hiervan een deeg en Iaat dit op een lauw. warme plaats 8 uur rijzen, waar bij af en toe geroerd wordt. Voeg er een losgeklopt ei bijeen halve liter warme melk, halve dl ge smolten boter en ioat zout. Klop dit tot beslag en bak er kleine pannekoekjes van. beleg deze pannekoekjes met fijngesneden ge rookte zalm (men kan soms heel voordelig zalmafsnijdsels kopen) of fijngesneden koolvis uit blik, of anders met fijngesneden nieu we haring, bestrooid met wat ge raspte ui. Debt u een kruiden- tuintje met diUe, dan versiert u elk pannekoekje met een takje groene dille. In Finland drinkt men er ijskoude wodka bij, maar ook bij een Hollandse borrel entrecöte Een vleesgerecht dat bijzonder ge schikt is voor een feestelijk maal in de zomer. Reken voor 2 per sonen één mooie sappige entrecot (lendebiefstuk met randje vet er aan) van circa 250 a 300 gram. Wrijf het vlees in met zout en (vers gemalen) peper en bak de entrecot es in hete boter zoals u biefstuk bakt. Neem het vlees uit de pan en houdt het warm. Voeg zo nodig nog een klein klon- je boter toe, en draai het vuur wat lager. Leg in de boter een fijngehakte sjalot, enkele gekneus. de peperkorrels, takje peterselie, tijm, laurier, takje selderij en giet er, als de saus voor Jf personen is bedoeld, 4 dl eenvoudige beaujo- lais bij. Laat dit, al roerend, goed pruttelen en tot ongeveer twee derde van de oorspronkelijke hoe veelheid inkoken. Zeef de saus, zet deze weer op en voeg er een tn het knoflookpersje uitgekne pen knoflookteentje aan toe en, eventueelenkele druppels cog- nac- Kneed J/0 gr boter tot een balletje met 25 gr bloem en laat hiervan telkens kleine stukjes in de saus vallen, en roer daarbij telkens goed door. Giet deze ech t Franse saus over de entrecöte. Hierbij horen gebakken aardap pelen of pommes frites en gemeng de sin en natuurlijk, een glas beaujolais. provenpaalse soep door en voeg na 2 minuten 250 gr rauwe, niet gewassen rijst toe en laat alles samen even bakken tot alle rijstkorrels van de olie glim men. Voeg dan 4 in stukken ge sneden tomaten en een gesnipperd teentje knoflook toe en giet er G dl warme bouillon bij. Leg een deksel op de pan en laat het ge heel een half uurtje op een laag vuur sudderen. Verwijder het dek sel na 20 minuten. Laat 4 grote diepvriesgarnalen 't laatste kwar. tier meesudderen. U behoeft ze niet eerst te ontdooien of te pellen. Schud de inhoud van de pan nu en dan eens om. Voeg zout en royaal cayenne of scherpe paprika toe en sprenkel er citroensap over. Als u gewone Hollandse gepelde garnalen gebruikt moet u deze poe op het allerlaatste moment toevoe gen. corsicaans rundvlees Snijd 600 gr sucadelappen of ma gere riblappen in dobbelsteeentjes. Bak ze m 4 eetlepels olie aan alle kanten licht goudbruin. Voeg zout en royaal peper, 2 blaadjes lau rier, een snufje basilicum, rosma rijn, en oregano toe. Deze laaste drie kruiden zijn gedroogd bij de drogist te krijgen. Giet er een kwart fles witte wijn bij, leg een deksel op de pan en laat het vlees op een laag vuur 8 uur stoven. Fruit 'n gesnipperde ui zachtjes in wat boter of olie goudgeel en voeg 4 fijngesneden tomaten, 6 geplette jeneverbessen, een snufje lijm, een gesnipperd teentje knoflook, wat fijngehakte peterselie en een glas rode wijn toe. Voeg dit mengsel een uur voor het einde van stoof- ttjd aan het vlees toe. malaga-salade Kook 500 gr aardappelen in ruim anderhalve liter water gaar en wrijf de aardappelen door een zeef en roer ze goed door het kookwater. Fruit in wat olie 500 gr in stukken gesneden tomaten, met een gesnipperde ui en een gesnipperd teentje knoflook. Laat dit enkele minuten in eigen vocht sudderen tezamen met wat- tijm, laurier, peterselie en basilicum (gedroogd). Wrijf de massa na ongeveer 20 minuten door een zeef en voeg het aan de a ar dap- pelen met kookwater toe. Zet dit weer op een zacht vuurtje en laat het, goed roerend enkele minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Klop in een soepterrien eieren los en voeg er, goed roerend de soep bij. Strooi er aan tafel geraspte kaas op. frambozentaartjes A Is het verse zomerfruit er is kunnen wij met weinig moeite zelf de verrukkelijkste gebakjes maken. U koopt daarvoor kant en klare taatbdkjes, die u, in do zen, in delicatessenzaken vinden kunt. Verder hebt u nodig slag room, opgeklopt met vanillesui ker, frambozen en bessegeiei, die u zelf maken kunt door in warm, gezoet, bessesap gelatine op te lossen (2 gram op I dl sap) die u in potjes koopt. Schep in de taartbakjes een laagje slagroom. Leg daarop de frambozen en giet over de frambozen de halfvfoet- bare bessegeiei (als u gelei iets verwarmt wordt deze half vloei baar). Spuit dan tussen en op de frambozen kleine rozetjes slag room. U kunt in plaa ts t an slab- Snijd een grote ui in ringen, leg deze enkele min. in kokend water en spoel ze af onder de stromen de kraan. Laat ze afkoelen. Snijd zen kwart. geschildekomkommer en 4 flinke tomaten in kleine slakjes en een groene paprika tn smalle reepjes. Klop een sausje van 3 eetlepels olie, een eetlepel azijn, een snufje zout, versgemalen peper, eventueel een snufje cayen ne en een paar venkel- of kum- melzaadjes en een fijngesnipperd knoflookteentje. Meng de ringen ui, tomaat, komkommer en papri ka door het sausje en voeg een handvol gekookte mosselen en 150 gr gepelde garnalen toe. Als u mosselen in het zuur gebruikt kunt u wat minder azijn voor het sausje nemen. Bjj goed gesorteer de groentezaken zijn op het ogen blik venkelknoUetjes te koop. Als u er beslag op kunt leggen geeft u een knolletje dezelfde behande ling als de ui en mengt u de rin gen door het slaatje. De kummel- zaadjes kunt u dan weglaten. komkommer met garnaienpuree Snijd een geschilde komkommer overlangs in tweeën en deze helf ten daarna in drie stukken. Hol de stukken met een scherp mesje ietwat uit en snijd de onderzijde recht zodat u bootjes' krijgt die kunnen blijven staan. Strooi er wat zout en druppel wat azijn er over. Roer 6 afgestreken eetlepels zachte boter tot een romige crème en wrijf 150 gr gepelde garnalen door de botercrime en breng het mengsel op smaak met zeer fijn lehakte peterselie, versgemalen pe per en een paar druppels citroen sap. Vul de kom kommer bootjes met de garnalencrème en garneer niet de overgehouden hele garna len. Leg ze op een bedje van sla blaadjes en geef er verse toast bij. (ADVERTENTIE) Het lekkere zoetmiddel, j zonder bijsmaak. 0 natrena* y v-/ ca/orievrij zoet I Goed zcg-lelkerzoetzr».. natuurlijk Natrcna! JJ P

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1970 | | pagina 21