NEDERLANDS NIEUWE OPPER- HUISVROUW KON NIET KOKEN TOEN ZIJ TROUWDE DUIZENDEN VROUWEN TELEURGESTELD OVER KWALITEIT VAN PANTY'S EN NYLONS zeeuwse courant 21 PER VROUW PER JAAR F 260,- CULI NAIR AVON TUUR provinciale BILTHOVEN Meta Laan-Benders de nieuwe opper-huisvrouw van Nederland, komt dit voorjaar niet aan de grote schoonmaak toe. Vlak nadat ze op 14 mei officieel de presidente van de bijna 60.000 leden tellende Nederlandse ver eniging van huisvrouwen is geworden, heeft ze zich in Bilthoven als lijstaan- voerster van de WD in de verkiezings strijd voor de gemeenteraad geworpen. Dat de schoonmaak er bij in schiet vindt ze overigens niet zo erg, want mevrouw Laan beschouwt zich bepaald niet als een super-huisvrouw. Toen ze in 1947 trouwde kon ze niet eens koken. Ze heeft het intussen met wat boeken wel geleerd maar het zou te ver gaan om haar een rolleerde keukenprinses te noemen. Zo is het haar nog nooit gelukt om cake» af koekjes te bakken. Kortom haar echtgenoot, die bekend werd als één van de rechters van Hans van Z. moet in het huishouden wel eens een handje helpen. Mevrouw Laan, die met het grootste gemak een belangrijke vergade ring leidt en die al Jarenlang de wensen van de huisvrouw bij de overheid onder de aan. dacht brengt, kost het de grootste moeite am een draad in een naald te krijgen. Om van het knopen aanzetten maar niet eens te spre ken. Maar eigenlijk doet dat er niet no veel toe, want mevrouw Laan vindt het belangrij ker dat een huisvrouw haar tijd en werk kracht efficiënt weet te besteden, dan dat ze voorbeeldig stof kan afnemen. Haar huishoudentje voor echtgenoot, haar laat ste nog thuiswonende dochter en twee honden loopt op rolletjes, maar dat dan wel dank zij een afwasmachine, een volautomatische oven en twee maal in de week de hulp van een ondernemende werkster. Vooral de oven vindt Meta Laan een zalig heid, want zoals ze zelf zegt kookt ze wel braaf, maar niet graag. Rechter Laan eet alleen zondag aan een gedekte tafel; door de week komt de pan zo van het fornuis op de formica keukentafel. .Het huishouden zou bij veel vrouwen effi ciënter kunnen', vindt ze want er zijn zo ve«4 voortreffelijke schoonmaakmiddelen op de markt'. Mevrouw Laan weet er over mee te praten, want door haar tientallen bestuura. functies heeft ze voor schrobben maar hoogst zelden tijd. worden wij door de overheid steeds meer ge raadpleegd, over abortus, de echtscheiding en hel nieuwe basisonderwijs bijvoorbeeld. In te genstelling tot een paar jaar geleden acht men ons nu wel een serieuze gesprekspartner en zijn de autoriteiten zelfs bereid om naar onze wensen te luisteren. Vroeger werd een verzoekje zonder meer met 'n grapje afgedaan maar tegenwoordig heb Je echt het idee, dat er iets gebeurt.' DOLLE MINA'S DOM IMAGO ,Het mag dan waar zijn dat de huisvrouw nog steeds een verschrikkelijk dom Imago heeft', bekent ze, maar aan de andere kant Mevrouw Laan is het niet eens met de Dolle Mina's dat de deur van de autoriteiten voor vrouwen gesloten is. .Ministers, burgemeesters, directeuren en professoren willen best met ons praten als vrouwen maar bereid zijn tot het voeren van een gesprek of gelijk niveau.' In het ontbreken van voldoende deskundigheid zit naar haar mening het grote probleem. ,Het ia niet zo moeilijk om door een spectacu laire actie de maatschappij van allerlei tradi ties loa te maken, maar dan moet je wel in staat zijn om de gevolgen op te vangen. Als de Dolle Mina's roepen om meer inspraak moeten zij er eerst voor zorgen dat er genoeg vrouwen zijn, die op een redelijke manier over coved mogelijk zaken mee kunnen praten. Die vrouwen zijn helaas dun gezaaid, want de meesten zijn niet werkelijk geïnteresseerd. Wij hebben met hetzelfde probleem te kam pen Onze doelstellingen zijn echt niet zo erg verschillend, wij timmeren alleen niet zo aan de weg.' Mevrouw Laan hoopt dat het haar als voor zitster zal gelukken om haar huisvrouwen meer in het maatschappelijke leven te be trekken. Het ia daarbij overigens niet haar bedoeling om de vereniging uit het karakteris tieke theekransjessfeer te trekken. De gezel ligheid hoort er nu eenmaal bij, want men heeft er gewoon geen idee van hoe verschrik kelijk eenzaam de Jeugdige echtgenoten van de goed geslaagde zakenlieden zijn. Ze leven door hun statos zo geïsoleerd, dat ze blij zijn als ze eens tegen Iemand kunnen praten. Maar ook de huismoeder, die door het ver trek van haar kinderen plotseling niets meer mi handen beeft, heeft verschrikkelijk veel behoefte aan contact. En als je vrouwen nu maar voor een bloernschikcursua of een ex cursie bij de hand hebt is het gemakkelijker om op hun maatschappelijke vorming aan te dringen of hun belangstelling te wekken voor wat zich buiten hun huishoudentje afspeelt.' De discussie-onderwerpen, die ieder jaar ta de afdelingen aan da orde komen vindt ze geweldig belangrijk. De afgelopen maanden werden de meningen over de welvaart, de voor ouders werkende kinderen en de communicatie middel em gepeild. Op 14 mei tijdens de Jaar. vergadering hebben de huisvrouwen zich zeer fel tegen de manier waarop zij in de televisie reclame worden benaderd gewend. Of het stand punt van de dames enig effect zal sorteren is de vraag, maar In ieder geval is mevrouw Laan bereid om de reclamepsychologen voor sen gesprek te ontvangen in de hoop dat ze hen er van kan overtuigen, dat de huisvrouw echt niet zo dom is als de massa soms denkt. SCHLJNDEL (GPD) Duizenden Nederlandse vrou wen zijn teleurgesteld en tegelijkertijd boos over de kwa liteit van panty's en nylonkousen. Het is met de levens duur zelfs zo droevig gesteld dat men over het algemeen twee paar panty's of twee paar kousen in de week ver slijt. Het zijn nylons die gemiddeld op een rijksdaalder per verpakking komen, zodat een wat modebewuste vrouw bijna ongemerkt jaarlijks zo'n 260,aan kou sen en panty's uitgeeft. Stuk voor stuk nylons, die ze in bijna drie en een halve dag verslijt Bij de talloze gezin nen met twee opgroeiende dochters moet er jaarlijks zelfs zo n 780,voor panty's en nylonkousen op tafel komen. Importeurs en fabrikanten rekenen er dan ook op dat ze dit jaar 110 miljoen panty's en 20 miljoen paar nylon kousen in Nederland kunnen verkopen. Misschien zullen dat er wel meer zijn, want de produkten behoeven aan geen enkele officiële kwaliteitseis te voldoen. De Nederlandse vrouw is daardoor het slachtoffer van de panty-oorfog geworden, want de mini-panty'; mogen dan wat goedkoper zijn, de kwaliteit laat zoveel te wensen over, dat een vrouw ze dikwijls al in één dag verslijt. De Nederlandse kousendraagsters hopen daarom op een lange war me zomer waarin ze met blote benen kunnen lopen, zodat zi;> tenminste een paai maanden voor de ergernis van voortduren'' ladderende nylons blijven bespaard. Bovendien is een flesje be nenbruin of een tube bruin-zonder-zon creme altijd nog goedko per dan het bedrag dat men dikwijls per week aan de aanscha van nieuwe kousen uitgeeft. Terwijl geen man er over piekert om met sokken te gaai lopen waarin iedere dag een knol komt, moet de vrouw het nog steeds met een uiterst onsolide beenbedekking doen. Terwijl de fabrikanten de herensokken zo versterkten dat stoppen een uit de tijd geraakt werkje is, moet de eerste acceptabele lad. dervrlje nylon nog worden uitgevonden. Mr Maarten Jansen, de jeugdige erfgenaam van Nederlands grootste kousenconcern, ziet het allemaal anders. .Iedere vrouw krijgt de kous die ze verdient, wy zien het aan onze ver koopresultaten: de dunste en minst sterke panty's worden het best verkocht Bijna acht jaar geleden kwamen de eerste lad- dervrije net-nylons op de markt, maar het publiek vond het nogal grove breiael niet mood, zodat de meeste fabrikanten er toen maar mee zijn gestopt.' Mr Jansen, gedwongen door de familietraditie fabrieksdirecteur tegen wil en dank, lacht wat verlegen. ,Ja, de speciale net- nylons zijn nog niet ideaal, maar ze zijn wel sterker. In Enge land worden bijna alleen maar wat dikkere ladclervrije net-ny lons verkocht, maar daar hoef Je in Nederland niet mee te beginnen, want het publiek wil nu eenmaal een dunne kous die weinig kost. Wij zijn zo'n beetje de asbak van Europa, men is hier niet kwaliteits., maar prijsbewust. van George Sand, Is adore Duncan, Sarah Berhard, Mafa Hart en Greta Gartoo was het bekend dat ze een respectabel nanr«i VIJFENTWINTIG GULDEN Vlak na de oorlog betaalde men voor een Amerikaanse kunst zijde kous van 55 tot 150 deniers vijfentwintig gulden; nu mag een panty van 15 of 20 deniers al niet duurder dan een rijks daalder zijn. Het punt is aldus de heer Jansen, dat wij als wij een solide kous willen maken naar een compromis moeten zoe ken tussen elasticiteit en een sterke draad. Wanneer wij een sterke draad nemen, is de pasvorm van een kous of panty min der goed. Een panty van een wat steviger garen blijft wan neer de vrouw zich even bukt niet goed op de plaats zitten en een wat stevige kous zakt af. Hoe beter de pasvorm is hoe meer concessies wij aan de sterkte van het breisel moeten doem Wij zouden misschien wel een vrij sterke goed passende kou; of panty kunnen maken, maar die zou in ieder geval wat dik •eer en duurder zijn En het is de vraag of de Nederlands' mouwen dat willen Bovendien', aldus mr Jansen, ,wij zijn geen filantropische in jtelling, wij zitten hier om winst te maken en zoiets is ook •vel nodig als je 2750 werknemers in dienst hebt, die je alle naai een zo plezierig mogelijk leven gunt. Onze omzet is hel /orige Jaar met 25 procent gestegen en het is te hopen dat hei dit jaar nog meer zal zijn.' De Koninklijke Kousenfabrlek van Jansen en De Wit, het con cern waar de Jovanda, Jolita en vrijwel alle supermarkt- en warenhuiskousen van .eigen merk' worden gemaakt, werd in 1830 opgerioht als een romantisch Brabants kousenwinkeltje waar voornamelijk sierlijke beenbekleding voor priesters werd verkocht. Kousen voor dames kwamen pas op de tweede plaats, dat in tegenstelling tot de toenmalige buitenlandse fabrikan ten, die al'jarenlang zijden dameskousen zo teer en doorschij nend als de vleugels van vlinders maakten. Het was toen geen noodzaak, maar een teken van rijkdom om zoals de Engelse avonturierster Lady Hamilton iedere dag een paar andere kou sen te diagen. Dat deed niet alleen Marie Antoinette, maar ook MADAME DE POMPADOUR Maar ook al is de Nederlandse huisvrouw van tegenwoordig niet zo verkwistend ze geeft aan kousen waarschijnlijk meer uit dan destijds Madame de Pompadour. De Nederlandse kou sen. en panty-industrie vaart er wel bij. En om te zien hoe goed de zaken er wel voor staan, liet de vereniging van kou- senfabrikanten .Vertriko' samen met de vezel-producent Akzo- Enk a NV een onderzoek naar de aankopen instellen. De Neder landse stichting voor de statistiek, die in maart van dit jaar een groots opgezette enquête hield, kwam tot de nogal specta culaire conclusie dat 48 procent van het aantal ondervraagde vrouwen in de voorafgaande week gemiddeld twee paar kousen of twee panty's had gekocht. Men richtte zich bij het onderzoek op meisjes en vrouwen boven de twaalf jaar. Vier procent van het aantal koopsters slaagde er in om kousen voor drie kwartjes of nog minder te bemach tigen, zes procent gaf per panty of paar kousen meer dan 4,- tiit, maar het overgrote deel gaf de voorkeur aan artikelen tus sen de twee en de drie gulden. 3ij de aankopen waren de panty's duidelijk in de meerderheid, rammei genoeg ward bij de enquête niet naar de dikte van le kousen die zij aansohaften gevraagd. Ook werd de wens van iet publiek naar een wat sterkere kous niet gepeild. De kou. senindustne kan zich daardoor tegen consumentenorganisaties 'lijven venveren met de opmerking, dat uit de verkoopcijfers 'lijkt dat het publiek niet anders wil. ielfs mr Maarten Jansen, commercieel directeur van het groot ste kousenimperiuim van de Benedux, gelooft niet dat Neder landse vrouwen wet sterkere, maar iets dikkere en daardoor iets minder fraaie kousen willen gaan dragen. Het blijft overi gens wel erg onwaarschijnlijk dat sterke kousen minder flat teus zouden moeten zijn, vooral wanneer men bedenkt dat de zelfde leveranciers van nylon grondstoffen wel ln staat zijn om voor astronauten eer. comfortabel uniform te maken dat hen op de maan tegen de enorme koude en hitte beschermt en ruimtevaartcapsules aan parachutes met flinterdunne nylonka- bels weer terug op aarde komen. Het ls zonder meer duidelijk dat commerciële belangen ook een grote rol spelen, iets wat uiteraard noodzakelijk voor de werkvoorziening is, maar wait da Nederlandse kousendraagsters wel erg duur komt te staan. U gevulde tomaten Hol acht grote, stevige tomaten uit, na van elk eerst het kapje te eeee hebben afgesneden. Hak het vruchtvlees fijn. Hak ZOO gram ge- molen lam slappen (eventueel var- kens gehakt J licht aan in twee eetlepels oho, voeg 50 gram rauwe, ongewassen rijst toe en roer goed door, zodat de rijstkorrels en het verkruimelde gehakt nauwelijks meer te onderscheiden zijn. Meng |es§ er het vruchtvlees door, een flinke eetlepel geweekte rozijnen, een mespunt kaneel, een eetlepel fijn- gehokte amandelen, zout, versge- malen peper en giet er dan 1 dl 1= water of bouillon bij. Leg een dek- F= sel op de pan en laat de rijst zo op een laag vuur in ongeveer ZO mt- nuten gaar worden. Roer nu en dan eens door. Vul de tomaten met het mengsel en zet ze in een be- boterde, vuurvaste schaal. Schep r= het restant van de vulling er om F= heen en zet de schaal hoogstens F= 10 minuten in een voorverwarmde, hete oven of enkele minuten on- der de ovengriU. sinaasappelcake Klop vijf eidooiers (niet uit de koelkast) met 150 gram suiker in een kom boven de damp oon heet water tot een luchtige schuimige p= massa die als een lint van de le- pel loopt. Denk er aan, er moet eeee minstens 10 minuten geklopt war- ff= den. Voeg geleidelijk het gezeefd, Ss sap van een flinke sinaasappel toe, een mespuntje nootmuskaat, ka- neel en gemalen kruidnagel, 100 gram zeer fijn gehakte gepelde amandelen. Schep er als laatste see 100 gram gezeefde bloem, even- F= tueel een mespunt bakpoeder en de stijf geklapte eiwitten door. Stort de massa in een beboterde cake- vorm en zet deze ruim drie kwar- tier m een voorverwarmde, niet al te hete oven. Los enkele theelepels poedersuiker op in het gezeefde sap van een sinaasappel en meng er een eetlepel oranje Curagao uit sen keukenflesje door. Druppel dit mengsel over de gare, nog warme cake. m 4 lemon syllabub Klop Zi Uter ijskoude slagroom licht op, tezamen met 50 gram suiker. Voeg de geraspte buitenste f= schil van twee citroenen toe en ga verder met kloppen, maar voeg --- nu geleidelijk, druppel voor drup- pel, het gezeefde sap van drie ci- troenen en eventueel een lepel sherry toe. De moeilijkheid van dit recept is dat u in de tijd beno- =ee digd voor het stijf kloppen van de slagroom, nét al het sap verbruikt moet hebben. Als u het sap te vlug toe- voegd krijgt u de slagroom niet meer stijf en als de slagroom f= al te stijf is, terwijl u nog sap f== over hebt is er kans op schiften bij latere toevoeging, bit is een klassiek, oer-Engels recept, dat al voorkomt in kookboeken uit de êeeee tijd van konmgm Elizabeth l (16 g= de eeuw). spaanse groentesoep Snijd een flinke ui én dunne rin- gen en fruit deze heel zachtjes in olie boven een laag vuur licht Eeee goudgeel. Voeg een in kleine dob- belsteentjes gesneden geschilde aubergine toe en na enkele minu- ten vier in stukjes gesneden toma- ten en een in kleine dobbelsteen- tjes gesneden en geschilde halve komkommer. Laat het mengsel even sud- r= deren en giet er dan 1% liter P= bouillon bij. Voeg zout, een thee- H§ 'epel paprikapoeder, een paar kum- mei- of venkelzaadjes en acht d EES tien draadjes saffraan toe en E= afrooi enkele eetlepels broodkruim HH op de soep. Leg een deksel op de pan en laat de soep nog ruim 10 1=1 minuten zachtjes pruttelen. marthasoep Hl Zou deze soep echt zijn naam ont- lenen aan de zorgzame Martha is Bijbel? Het is in ieder ge- E= val een feestelijke soep, die toch gemakkelijk te maken is. Smelt EÜË öO gram boter en roer er 50 gram §H rijstebloem door. Als de rijste- c= bloem wat kleur heeft aangeno- üs men giet u er geleidelijk 11/j liter bouillon bij. Blijf steeds aoed roe- ren tot de soep licht bindt. Houdt het vuur laag. Bak vier in kleine stukjes gesneden tomaten even aan in een stukje boter en voeg dit. aan de soep toe. V kunt even- tueel ook tomatenpuree gébruiken. see Voeg vervolgens twee eetlepels j== doperwtjes uit blik toe en doe =-s gram gekookte ossetong, in kleine smalle reepjes gesneden. Laat de soep nog enkele minuten prutte- Icn. U kunt de soep naar wens afmaken met fijngehakte peterse- t= lüs, een scheutje koffieroom of en- kele druppels madeira of sherry siciliaanse spaghetl TT hebt misschien al vaak nieuuu gteng gekeken naar de mooie groenachtig gele venkelknollen au bij vele vooruitstrevende groente handelaren liggen. V zou ze besr eens willen proberen, als u maai wist hoe. In de zonnige Siciliaan- se- keuken maakt men iets verruk kelijks van vis, venkel en spag- hetti en dit is een goede maniei 0,n eens met deze aromatische knollen kennis te maken. Sniid twee venkelknollen net als een uf in ringen. Laat er vijf minuten de kook over gaan en laat ze uitlek ken. Fruit een grote gesnipperde ui zachtjes in drie eetlepels (olijf) olie. Voeg de venkel toe en \no gram tn stukken gesneden visfi lets (ook diepvriesvis kunt u hier voor gebruiken als u het zich mak kelijk wilt maken). Laat dit even bakken, voeg er dan een lepel pit- loze rozijnen aan toe en een eet lepel geschaafde amandeltjes (die u, zoals u weet, kant en klaar in plastic zakjes kunt kopen), zout en peper. In die tussentijd hebt u 400 gram spaghetti op ae gewone manier gaar gekookt. Schep de vis en venkel erover en strooi daarop wat in boter gebakken broodkruim met wat geraspte kaas erdoor. niertjes in mosterdsaus Leg 750 gram kalf snier enkele mi nuten in kokend water. 8poel ze af onder d* koude kraan en snijd ze in plakken. Bestrooi ze met zout, peper en haal ze door bloem. Bak de plakken niet één mmuuf aan elke kant in ruim boter, schep ze uit de pan en houd ze warm. Fruit in ae achtergebleven boter 150 gram in plakjes gesneden champignons met langer dan drie minuten. Draai het vuur zeer laag, voeg een gesnipperd teentje knof look toe en een afgestreken eetle pel mosterd. Strooi er een flinke eetlepel bloem over, roer even goed door, giet er dl water of bouil lon bi) zodra de bloem kleur heeft Leg ae vlakken nier m deze saus en laat net geheel nog vijf minu ten pruttelen. Strooi er peterselie over, sprenkel er wat citroensap op en geef er gekookte rijst bij florentijnse rijst Smelt een eetlepel boter in een pan met dikke bodem. Voeg een klem gesnipperd uitje en 1,00 gr rauwe rijst toe en laat de korrels glimmend en heel licht gekleurd worden. Voeg 8 dl water toe, roer éénmaal door en laat het water aan de kook komen. Leg een dek sel op de pan, temper het vuur zo veel mogelijk en laat de rijst zo in een half uurtje gaar sudderen. Kook (en hak1 kg spinazie tot een dikke puree. Meng er een eet lepel boter, wat zout en een snuf je notemuskaat door. Schep in een beboterde vuurvaste schaal een laag rijst en bestrooi deze eet ge raspte kaas. Hierop de helft van de spinazie, de rest van de rijst en als bovenste laag de reet van de spinazie. Bestrooi de opper vlakte met geraspte kaas, leg hier en daar een klontje boter en zet de schaal hoogstens 10 minuten bovenin een voorverwarmdehete oven abrikozenkoek Laat 150 gr gedroogde abrikozen «en nacht weken. Vervang het week-water "3 morgens door warm water en laat dit afkoelen. Hak de goed uitgelekte abrikozen zo fijn mogelijk. Vermeng 350 gr ge zeefde bloem met een mespunt zout, de fijngehakte abrikozen, 50 gr gehakte walnoten en een theelepel citroenrasp. Klop twee eieren los, tezamen met lVi dl melk. Roer dit mengsel met de bloem en overige ingrediënten tot een glad beslag. Giet dit in een beboterde cakevorm en zet deze 5 kwartier m een voorverwarmde, middelmatig hete oven. Laat de koek afkoelen en snijd deze in plakken. gehakt in sinaasappelen Snijd J, grote sinaasappelen in tweeën en pere ze uit. Zorg dat daarbij de schillen onbeschadigd blijven. Bak 400 gr verkruimeld varkensgehakt in twee eetlepels olie goudbruin en meng er dan zout, peper, een afgestreken eet lepel pindakaas, een eetlepel so jasaus, 4 eetlepels sinaasappel sap en een theelepel fijngestamp te korianderzaadjes door. Vul dm 9 sinaasappelhelften met f meng sel en zet deze in een bodempje kokend water. Laat ze hierin ruim een kwartier sudderen. Schep se uit het water en leg ze op een warme schaal. Geef er gebakken nieuwe aardappeltjes bi) en sla. Dm tinaasappelhelften worden niet ge geten. Wima Bom 'ADVERTESTIBi Het lekkere zoetmiddel, i zonder bijsmaak* natrëna w calorievnjmt I Coed zeg- felJarroözc?™ nawuHijkNatraia! B i nak-ena^

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1970 | | pagina 21