ONDERZOEK VAN DE ZEE NOG IN BEGINSTADIUM ZAAIEN EN OOGSTEN OP DE ZEEBODEM provinciale zeeuwse courant 25 BEELD VAN DE TOEKOMST [.min ZATERDAGKRANT 4 APRIL 1970 kernenergie? Tenslotte zijn bijzondere voorzorgs maatregelen en beveiligingen noodzakelijk om te voorkomen dat radioactieve substanties in zee te rechtkomen, die de daar aanwezige voedings stoffen zouden kunnen beïnvloeden en langs deze omweg uiteindelijk bij de mensen terecht zouden komen De voornaamste opgave bij de winning van voedingsmiddelen uit zee komt voor rekening van het visser!jonderzoek. Dait moest gelijktijdig op verschillende niveaus werk verrichten. Daarbij is het meest urgent de ontsluiting van de Zuld- oostaziatische, Afrikaanse en Antarctische vas teland-plateaus. Bovendien kon men in het be lang van de internationale samenwerking onder zoekingen van de visrljkdom in de Arabische Zee en in het Oostafrikaanse zeegebied niet achter wege laten. Ook moest men onderzoeken of visse rij met sleepnetten in het gebied van Nieuw- Zeeland, voor de westkust van Australië en in de wateren van het Zuidpoolgebied mogelijk is, of dat in deze gebieden eerst nieuwe vangmethoden moeten worden ontwikkeld. VISSCHOLEN HEERLEN (GPD) De reusachtige in dustriële ontwikkeling in alle landen heeft het probleem van de vervuiling onvermij delijk met zich meegebracht. Het gevaar dat de zee op dezelfde wijze als de binnen wateren (een sprekend voorbeeld is de Rijn) door industrie-afval en rioolwater verontreinigd wordt, bestaat. Het is geen theorie! De gevolgen liggen voor de hand: het leven in zee wordt bedreigd, er ont staat gevaar voor de gezondheid van de mens. Doordat de kwaliteit van het zee water afneemt, worden de mogelijkheden beperkt om de kuststroken als recreatie gebieden voor de mensheid te benutten. Tenslotte ondervinden zeevaart en visse rij grote hinder van deze watervervuiling. riet is maar een klein gedeelte van het vuil dat Industrie en woongemeenschap produceren dat door zuiveringsinstallaties of door verbranding op geruimd wordt. Een belangrijke ,rest' blijft over. Daarvan kan men alleen verlost worden door het in zee te deponeren. Voor de landen gelegen aan de Noordzee bedraagt dit aanzienlijke restant toch maar even 20.000 ton per dag en dat is nog een voorzichtige raming. Dat deze raming veel te laag is wordt wel bewezen door het feit dat een grote onderneming in West-Duitsland een vergun ning aanvroeg voor een afvalafvoer van maar liefsi 3 min ton. Het is duidelijk dat het zeeon- derzoek voor dit probleem een reeks wetenschap pelijke bijdragen moet leveren, die de basis moeten vormen voor de bestrijding van de vervuiling. Ook de natuurwetenschappen moeten daarbij met een belangrijke inbreng komen. Voorop staat dat men zich bewust is van die vervuiling en dat men ze onder controle houdt. Verder zijn belangrijk de onderzoekingen van natuurkundige processen van het mengsel en het transport van de afvalstoffen. Hoe zijn die chemische en natuurkundige uitwer kingen van afval in zee? Het besef van de biolo gische schade en daarbij nog de eventuele radio actieve besmetting of het toenemend gebruik van Het benutten van schoolvormende kleine vissen inktvissen en op garnalen lijkende kleine kreef*.- jes voor de vervaardiging van vismeel en eiwit concentraties van hoge voedingswaarde, is volgens de ervaringen die men tot nu toe heeft aan tech- nisch-wetenschappelijke voorwaarden gebonden: Het zoeken naar vlsscholen van voldoende om vang en raming van de rentabiliteit. De ontwikkeling van doelmatige vangmethoden en het mechaniseren van de vangtechniek. Verder de ontwikkeling van nieuwe en aan- verwerkingsmethoden, waardoor een hoog mogelijk gekwalificeerd eindprodukt kan worden verkregen tegen een zo laag moge lijke kostprijs. Van tien tot vijftien november van dit jaar wor den op een Internationale tentoonstelling in Düs- seldorf de belangrijkste zaken van zeeonderzoek gedemonstreerd. De tentoonstelling heet ,Inter- ocean 70.' Aan de orde is daar: benutting van voedselreserves ln zee; het gebruik van minerale grondstoffen uit zee; het schoonhouden van de zee; toepassing van het onderzoek met betrekking toe scheepvaart en beveiliging van waterwe gen onder de kust; het totaal van de methoden van zeeonderzoek en de techniek daarbij. Al kort nadat het programma van het congres, dat ln het kader van deze tentoonstelling ge houden wordt, bekend werd, waren er bij de or ganisatoren meer dan 800 aanvragen uit 28 lan den binnen. Het ls er de leiding van de tentoon stelling vooral om te doen de samenwerking van techniek, wetenschap en industrie tot uiting te laten komen. Amerikaanse firma-» reserveerden alvast 1000 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Vaste toe zeggingen zijn er van Duitse. Engelse en Franse industrieën. Men hoopt dat ook Nederlandse en vooral Japanse deelnemers op de tentoonstelling aan de Rijn zullen zijn. Op hot programma staan inleidingen van wetenschapsmensen van wereld faam Of het doel van de tentoonstelling wordt bereikt de weg te effenen voor een Europese integra tie op dit gebied van zeeonderzoek en gebruik van de zee, hetgeen voor alle landen van het Europees vasteland van gewicht Ls is nog een vraag. Maar een zo belangrijke bijdrage in die richting kan onmogelijk over het hoofd worden gezien. Modern gebruik van de bronnen van de zee stelt eisen met een onnoemelijk aantal details en nog niet eens van die kleine! Een keuze daaruit: Verdere ontwikkeling van voorspellingsmetho den voor het optreden van zeeij», waterstan den die worden veroorzaakt door wind en de zeegang; verbetering van de weersvoorspellingen, van de scheepvaart en de zeemeldingstechniek; grondig onderzoek bij het bouwen van haven» en overlaadplaatsen aan de rand van de open zee, derhalve in tot nu toe volledig onbeken de situaties en afmetingen; de techniek van transport en zuivering van de gedolven grondstoffen uit zee; de Inzet van de techniek ten behoeve van de verwerking van voedingsmiddelen: het verkrijgen van verdere kennis van het stof wisselingsproces, bijvoorbeeld over natuurkun dige milieufactoren (temperatuur, druk, zout gehalte). Hierbij is ook van belang de wisselwerking tus sen voeding, groei en voortplanting. In alle geledingen is er ontwikkeling. Wat het totaal betreft, slechts een zeer bescheiden begin. Niettemin zai men rond het jaar 2000 op grote verrassingen kunnen rekenen. HEERLEN (GPD) Politici en economen hebben grote verwachtingen van de zee en geloven dat deze een onvervangbare leverancier van levensmiddelen is voor de zich snel vermeerderende mensheid. Biologen en oceanografen daarentegen zijn sceptischer waar het de produktiviteit van de oceanen betreft. Maar zij hebben al veel nieuwe wegen gevonden en stellen geloofwaardi ge hypothesen op met betrekking tot het jaar 2000. Dan moeten de zeeeën namelijk minstens 50 procent van de eiwitstoffen, die voor het leven noodzakelijk zijn, leveren. Twaalf reeds beproefde, deels ln het stadium van proefneming zijnde, deels op morgen afgestemde mogelijkheden zijn waar neembaar: mosselbanken aan snoeren in de Oostzee; chocoladepudding van algen als bijzondere delicatesse; op de zeebodem ingerichte boerderijen met zaad en oogst; vangsfrecords door gebruik te maken van luchtbellen en akoestische waarschuwingssystemen; kwekerijen van forel, paling, schal, heilbot en zeetong; verlegging van het zwaartepunt van de Atlantische Oceaan naar de Indische Oceaan volledige verandering van het lol nu toe bekende vis ine nu vismeelprodukten voor opkweken van gevogelte; atoomreactors en lichtstromen als hulpmiddelen; oesterbanken met een bezettingsgraadvan 32.000 pond per halve hectare; zoetwater-bassins voor jonge pootvis; kwaliteitsverbetering door elektrische schokken. Natuurlijk kan dat alles niet gerealiseerd worden van vandaag op morgen. Maar het doel is duidelijk zichtbaar en de weten schapsmannen en onderzoekers uit de gehele wereld zijn aan het werk, om de mogelijkheden in daden om te zetten. Naast inten sief basisonderzoek kan men stellen, dat experimenten en eerste gegevens van het onderzoek, ook al ziijn deze in vergelijking met het totale project nog zo onbeduidend, ln alle gevallen hoopge vend zijn. Op dit moment stamt 15 procent van het totale verbruik van dierlijke eiwitten uit de zee; in enige Zuidoostazia/tische landen bedraagt het aantal zelfs al 50 procent en meer. Uit onderzoe kingen door de Verenigde Naties is gebleken dat verwacht mag worden dat eind deze eeuw het aantal mensen zich tot meer dan zes miljard zal hebben verdubbeld. men. Ze verwijzen daarbij naar Japan waar algen-yoghurt zich in een groeiende populariteit mag verheugen. Het door toevoeging van neutraliserende middelen vervaardi gen van pudding, pralines, bakkersprodukten en aroma's voor soepen uit algen is geen probleem en technisch zeker uitvoer baar. Maar er blijven twee vragen open. namelijk of wat Azia tische magen zonder bijverschijnselen verdragen ook door de Europeanen zonder problemen kan worden gebruikt. De tweede vraag is ernstiger. Welke gevolgen kan men bij een regelmatig, zij het niet uitsluitend gebruik van deze algen, verwachten nu ls gebleken dat zich in algen een antibiotische stof bevindt die op de lange duur natuurlijke biologische processen in het mense lijk lichaam kan blokkeren? Hier moet de wetenschap nog ant woorden op veel vragen verschaffen. En er zullen nog zeker tien jaren voorbij gaan eer die wetenschap een al dan niet bevredi gend antwoord zal kunnen geven. Zo is dus het geschetste toe komstbeeld van .zaaien en oogsten op de zeebodem' momenteel nog geen realiteit, ondanks het fedt dat alles erop duidt dat het eens werkelijkheid zal worden. Optimale benutting van alle voedselreserves van de zee vereist een uitbreiding van de visserij, ontsluiting van tot nu toe niet gebruikte visgebieden en c n intensievere jacht op tot nu toe niet of nauwelijks gebruikte vissoorten. Grote delen van de vangsten die nu nog worden gebruikt voor voederprodukten, zouden voor taan voor direct gebruik door de mens kunnen worden benut. Het visserij-onderzoek dat in alle ontwikkelde en geïnteresseerde landen ter wereld druk wordt uitgeoefend, zal een wezenlijke bijdrage moeten leveren om dit doel te bereiken. Om het water zichzelf te laten reinigen alsmede om een beter economisch gebruik te verkrijgen is men ertoe overgegaan naast vissen ook mosselen te kweken. In de afgelopen jaren gelulde het in de baai van Vigo, in Spanje, blauwe mosselen aan lange, aan drijvers hangende snoeren te kweken. Per jaar worden hier 70.000 ton mosselen geoogst. Een intensivering van de kweek van mosselen en oesters in Japan heeft men de oesterproduktie van 1320 tot 64.000 pond per hectare kunnen opvoeren schijnt ook in de wateren van Noord- en Oostzee, ondanks de lage temperaturen van het water en de optredende parasieten, mogelijk te zijn. Zelfs in het koude water vain de Noorse fjorden werd toeneming van de aanwas bereikt door gebruik te maken van de in Vigo opgedane ervarin gen. In 18 maanden bereikten de mosselen daar een voor verkoop gewenste grootte. Volgens hetzelfde principe zijn Westduitse ge leerden in de Oostzee met de kweek van mosselen begonnen. Over de eerste resultaten zijn zij ruimschoots tevreden. methode toe te passen willen de Japanners hun produktie met 78.000 ton per jaar verhogen. En ook dit voorbeeld maakt school: de mens wil de taal van de vissen Ieren en daar zijn voordeel mee doen. Op welke geluiden walvissen reageren is geen raadsel meer. Westduitse geleerden zijn de taal van deze dieren reeds op het spoor. De vangst van platvissoorten ln enige zeegebieden, voornamelijk op het intensief gebruikte noordelijke halfrond, heeft deels reeds de economische verdedigbare grens bereikt. Ja misschien is zelfs het biologisch optimum overschreden. In de noordelijke Atlanti sche Oceaan en in de noordelijke Grote Oceaan is er geen grote platvisstand meer. Daarnaast wijst alles erop dat de Indische Oceaan, de Arabische Zee en speciaal het gebied Sechellen-Mau- ritius en Madagaskar de vanggebieden van de toekomst zullen zijn. De bijna onberoerde visstand in deze gebieden kan volgen» de vaklieden hier tot een aanzienlijke commerciële visserij leiden. KOELTECHNIEK BALLONNEN EIWITTEN De vandaag al ontoereikende produktie van dierlijke eiwitten op het vasteland zal die bevolkingsexplosie op generlei wijze kunnen bijhouden. Met het oog op die situatie moeten de levende schat ten van de zee om te kunnen voldoen aan de sterk stijgende vrnag naar eiwitten sterk uitgebreid worden, temeer daar het hierbij gaat om reserves van biologisch bijzonder hoogwaardige dierljjke eiwitten die snel en direct kunnen worden verkregen. Volgens Amerikaanse gegevens zou de vraag naar eiwitten door de totale bevolking rond de eeuwwisseling bij een verdubbe ling van de vangsten die op grond van het bestaande potentieel stellig mogelijk is, voor 50 procent door de zee gedekt kunnen worden, Daarbij dient vooropgesteld te worden dat de voedings stoffen uit de zee ln een voor de mensen geëigende vorm en te gen billijke marktprijs verkrijgbaar moeten zijn. Thans blijft de vraag open of de slogan .algen als voedsel' bij ons dezelfde betekenis zal hebben als het voor de Aziatische be volking schijnt te hebben. Wetenschapsmensen zijn het erover eens: levensmiddelen uit algen produceren schept geen proble- uoor uver Kilometers lengte luchtballonnen met elkaar te ver binden en daaraan touwen te hangen die aan de uiteinden met gewichten worden verzwaard, kreeg men een rustig han gend, verticaal kweekgebied. De verticale vorm alsmede het rusti ge water voorkwamen schadelijke invloeden. De grootte van de produktie alsmede de kwaliteit die bereikt werd laten het beste hopen voor de toekomst. Een belangrijk woord spreekt hier de techniek, zonder welke ook bij verdere doorvoering van de hier behandelde aspecten het niet gaat: de techniek van het winnen van voedsel uit de zee, de techniek van de verwerking van voedingsstoffen uit de zee en de hygiëne bij het winnen en verwerken zijn slechts en kele aspecten. Een belangrijke plaats neemt de bio-akoestiek in het zee-onderzoek in. De wetenschap mikt vooral op de geluiden die de dieren onder water voortbrengen. Uit Japan komen mel dingen van het kunnen lokaliseren van reusachtige scholen vis sen door gebruikmaking van zogenaamde akoestische waarschu- wingsapparatuur. Deze methode schijnt eenvoudig te zijn. In enorme aquaria werden lokgeluiden en aanvalssignalen geko pieerd. De .aangesproken* scholen bleken instinktief te reage ren en prompt in de klaargezette val te zwemmen. Door deze Wanneer dit toekomstbeeld realiteit wordt dan moet men op twee andere gebieden eveneens goed uitgerust zijn: de scheeps bouw en de koeltechniek. Niemand zal en kan vanuit een Euro pese haven met zijn kotter in de Arabische Zee op visvangst gaan. Zelfs indien hij dit waagstuk zou willen ondernemen dan zou de reis zinloos zijn: de daar gevangen vis zal bij terug keer in de thuishaven waardeloos zijn. En zoals de tanken-loot een enorme omvang heeft aangenomen zal dat ook op een dag de visserijvloot doen. Wie een schets van zulk een .toekomst- vissersboot' maakt, komt in de buurt van de 20.000 ton. Aan boord dient dan tevens een complete apparatuur voor het conserveren van de vis te zijn. Met de introductie van diepvries in de visserij neemt procentueel diepgevroren op de markt gebrachte vis steeds toe, terwijl de verse of gedroogde vis langzaam aan maar gestaag terrein ver liest. Tevens verschuift straks het hoofdbestanddeel van de vangst van consumptievis naar vismeel en eiwitconcentraties. Rroeven in Aziatische ontwikkelingslanden, speciaal Thailand, hebben aangetoond dat wanneer eenden met vismeel gevoederd worden, een ongewoon activerende werking werd verkregen. Niet alleen werd de kwaliteit van de eendeëieren verbeterd, maar ook het aantal gelegde eieren nam toe, waardoor de eenden fhailand aan een belangrijk exportartikel hielpen. Waarmee be wezen is dat veel vraagstukken betreffende het gehele complex van voedsel uit de zee ten nauwste samenhangen met de ont wikkelingshulp. Geleerden werken aan manieren om vroeger dan voorheen ln te kunnen grijpen in de kringloop van de natuur. Om een en ander te verduidelijken heeft onze tekenaar een schets gemaakt die deze cyclus verklaart (zie hiernaast). Bij het afsterven van een grote vis zinkt het hchaam n^ar de zeebodem, dient daar deels parasieten tot voedsel, valt ech ter meer en meer uiteen waarbij organismen, hydraten en andere stoffen de kleinste diertjes weer tot voedsel 'dienen, die weer door kleine vissen worden opgegeten, d:e op hun beurt weer door grote worden verslonden. En zo gaat dat steeds door, tot de grootste vis weer is bereikt, die op zijn beurt weer uiteenvalt dit proces herhaalt zich steeds weer. Hoe kleiner de vis is, des te waardevoller en geconcentreerder zijn de oerstoffen, die voor het voedsel van de mens zo belangrijk zijn. Daarom gaat men ertoe over dit tot nu toe ongebruikte poten tieel in een orde van grootte van honderden miljoenen tonnen bruikbaar te maken als voedingsstof voor de mens. Hiertoe Ite- hoort op de eerste plaats het pas ontdekte soort sardine in het Antarctisch gebied, waarvan de opbrengst aan vetten na de deci mering van het aantal walvissen geschat wordt op honderden miljoenen tonnen per Jaar. Veel wegen zullen worden bewandeld en veel wegen zijn reeds bewandeld om de zee als voedselbron te ontsluiten. Wij hebben getracht het belangrijkste op te tekenen. Een verdere weg ligt, tot men een bevredigende oplossing heeft bereikt, nog voor on«.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1970 | | pagina 25