BLOEMEN
BORDUREN
TUSSEN DE
BLOEMBOLLEN
een vrouw
en een
kip... geen
pest meer
op 'n schip!
zeeuwse
THEA GOUVERNEUR
IN SASSENHEIM:
CULI
NAIR
AVON
TUUR
provinciale
courant
lliiliillllllll
21
ZATERDAGKRANT
4 APRIL 1970
Thea Gouverneur, over day tekeiilemres, in haai vrije tl ja oit.i .an
borduurpakketten maar ook actie) liefhebster van snelle sporten als vliegen,
skiën en autorijden.
DEN HAAG (GPD) AJs Thea
Gouverneur zegt dat ze altijd .tussen
de bloemen heeft gezeten' bedoelt ze
dat zeer letterlijk. Want om te begin
nen woont ze, als dochter van een
exporteur in bloembollen en bloemen,
midden in de bollenstreek. Ze deed
al in haar kinderjaren mee aan de
Jaarlijkse wedstrijden in het leggen
van bloemenmozaïeken in haar woon
plaats Sassenheim en haalde er acht
seizoenen lang de prijzen weg. Twee
maal voer ze als .bloemenmeisje' op
grote oceaanstomers mee naar Ame
rika en Canada. En tegenwoordig is
een van haar hobbies het ontwerpen
van borduurpakketten die voorname
lijk op de bloemenwereld geïnspi
reerd zijn.
Intussen staat Thea Gouverneur, achten
twintig jaar, ook al zo'n jaar of acht als te
kenlerares voor de klassen van een mid
delbare school in Den Haag en een huis
houdschool in Lelden. ,En toen lk op zeker
ogenblik in m'n vrije tijd ging ontwerpen
en borduren werden het weer bloemen,' zegt
ze lakoniek.
Bedrijfje
Het bijzondere van haar borduurpakketten
is dat ze die zelf van a tot z maakt en ze
ook uitgeeft. ,In het begin verkocht ik ze
ook nog zelf, maar dat hield ik niet vol,'
zegt ze lachend. Ze ontwerpt de kruissteek
patronen met toelichting ze maakt ook
zelf de kleurendia's van de ontwerpvoorbeel-
den die als kleurige plakplaatjes bij de lap-
jee kaaslinnen en de bundeltjes veelkleurige
borduurzijde worden'verpakt. Wie op de zol
der van haar ouderlijk huls de pakketten
in nette doorzichtige plastic hoezen ziet lig
gen, ontkomt niet aan de indruk dat de
vrouw achter dit bedrijfje (want dat is de
hobby eigenlijk wel geworden) een perfec-
tioniste is. Dat blijkt in de praktijk aardig
te kloppen.
Want Thea Gouverneur doet zowel haar da
gelijks werk als haar (vele) hobbies met
grote overgave, al hebben haar andere lief
hebberijen op het eerste gezicht helemaal
niets te maken *net de vredige bezigheid
van het kruissteekjes maken. Ze rijdt autc
maar dan wel bij voorkeur in watervluggc
sportwagens met een fijne klassieke carlros-
serie. In haar kleine pittige Italiaanse auto
van dit ogenblik snelt ze 's winters naai
Oostenrijk om te gaan skiën.
Vliegen
Ze doet aan zwemmen en paardrijden en op
gezette tijden bekijkt ze de bollenstreek en
de rest van Nederland vanuit de lucht.
Dankzij het .bewijs van bevoegdheid als pri-
vé-vlieger tweede klasse' dat ze vorig jaar
haalde. ,Er zijn wel meer vrouwen die dat
hebben," vertelt Thea Gouverneur. .Maar de
meeste meisjes die eraan beginnen, gaan er
niet mee door. De was na één ies al ver
kocht. Je moet, geloof ik, voor vliegen ook
wel feeling hebben. Hoe je aan een vlieg
tuigje komt? Als je zin hebt, bel je het
vliegveld Zestienhoven en je huurt er een
tje. Dat is niet zo duur. Soms ga ik alleen,
soms met een vriendin of een broer. Samen
vliegen is wel gezelliger. Nou, en dan ga je
een beetje tuffen.'
Ze lacht weer (dat doet ze vaak) en zegt
dat ze het zelf ook een wonderlijke combi
natie van liefhebberijen vindt: het met veel
geduld werken met kleine steekjes, en het
bedrijven van al die actieve sporten. Mis
schien komt bij dit uiteenlopend scala van
werk en liefhebberijen binnen afzienbare
tijd nog een andere .sport': de gemeente-
raadspolitiek. Ze staat in elk geval op één
van de lijsten voor de komende gemeente
raadsverkiezingen in haar woonplaats. En
als we Thea Gouverneur goed gepeild heb
ben, zal ze ook in dat geval weer de tijd en
de energie ergens vandaan halen om het zo
goed mogelijk te doen.
Oastvrouwe mevrouw Van de Velde liniesmet mej. Van der Loos.
(Van onze correspondent)
ROTTERDAM (GPD) Ook vrouwen blijkt de
zee een uitstekend .werkterrein' te zyn. De kreet
,'n vrouw en een kip zijn de pest op een schip' is
achterhaald, onwaar. De Holland-Amerika Lijn
namelijk heeft haar besluit om vrouwen de kans
te geven als stuurman op passagiersschepen
te gaan varen, gebaseerd op langdurige ervarin
gen. Prima ervaringen, zowel bij de .werkende va
rende vrouw' zelf als bij de rederij.
Hot is zelfs zo dait er voor de specifiek vrouwelijke taken
zoals stewardess, verpleegster, secretaresse aam boord een
ruim voldoende aanbod is. En ook dat de HAL die het
gevoel heeft dat een vrouw in bepaalde functies zelfs beter
op haar plaats is dan een man wel meer vrouwen zou
willen aanstellen, 't Punt waarom zoiets echter moeilijk
gaat is: de accommodatie. Vrouwen en mannen behoren nu
eenmaal in een aparte sector te worden ondergebracht en
op de meeste passagiersschepen is technisch gezien
een uitbreiding van de vrouwen-accommodatie niet meer
mogelijk. Voor het beperkte aantal vrouwelijke stuurlie
den dat er eventueel mocht komen, is daarvoor echter wel
een oplossing te vinden.
De opzienbarende stap van de HAL naar een verdergaan
de emancipatie van de vrouw, is goed gevallen. Mevrouw
C. W. van de Velde-Van Rooy gastvrouw op HAL-pas-
saglersschepen en een ervaring van elf jaar achter zich
beaamt dat: ,we ziibten middenin de Dolle Mina-tijd. Ik ben
het met die principes eens en dus ook enthousiast over
vrouwelijke stuurlieden. Het valt precies in hun straatje.'
VAREN IS FIJN
Als zij vaart en dat gebeurt onregelmatig de laatste
tijd, met tussenpozen heeft zij de leiding van alle sociale
activiteiten aan boord Ze moet 't de mensen tijdens de reds
aangenaam maken.
,Ik kan er uren over praten. De zee is interessant voor
vrouwen. Ze zien lets van de wereld en het leven en wer
ken op een schip is gewoon leuk. Je geest en instelling wor
den verruimd, omdat je enorm veel mensen ontmoet.'
Positief is mevrouw Van de Velde eveneens over ,het vtouw
zijn' in een toch wel mannengemeenschap,Voor mij al
thans is het geen bezwaar om tussen een paar honderd
mannen te zitten. Ik vind het prettig om met hen samen te
werken. Ik kan wel zeggen dat zeelieden hoffelijk zijn te
genover vrouwen. En ais je een bepaald iemand niet wilt
zien, dan loop je er toch met een grote boog omheen.'
Identiek denkt ook mejuffrouw P. van der Loos, In '59 als
stewardess gestart en nu hofmeesteres: .volgens mij is er
zelfs op een schip tussen het personeel meer samenwerking
dan aan de wal. Je hebt elkaar ook meer nodig.' Een ste
wardess (de grootste groep opvarenden) is eigenlijk een
gastvrouw in haar eigen afdeling Zij ls kamermensje, er-
veerster, zij komt kortom tegemoet aan de wensen
van de passagiers die haar zijn toebedeeld.
De rond honderd vrouwen die bij de HAL varen (een dikke
drie procent van het totale zee-personeel) zijn meer .blij
vers' dan mannen. De heer A. C. van Griethuizen belast
met de leiding van de personeelsdienst zeevarenden ziet
daarvoor ails een van de redenen dat de selectie nogal
streng is en dait er minimum-leeftijden warden gesteld;
voor stewardess 21 en voor gastvrouw 35 jaar.
Hij heeft goede hoop op een flinke interesse voor het vrou
welijke stuurlieden-beroep. De eerste reacties wijzen daar
al op. Een dochter van een der HAL-kapiteins denkt er bij
voorbeeld serieus over de opleiding tot stuurmansleerling
te gaan volgen Misschien wordt varen straks ook nog eens
een traditie van vader op dochter.'
rabarbertaart
kip mei pindasaus
kippefricassee
rarzuela
abrikozenijs
Waarom moet ijs altijd zo vol slagroom
zitten? Voor onze lijn is ijs zonder
imj8 maken, zoals men dat op Steilte
onvergelijkelijk lekker kan. Voor dit
abrikozenijs gebruikt u gedroogde abri
kozen, omdat die een maximum aan
geur, smaak en aroma geven. Laat 250
gr gedroogde abrikozen enkele uren we
ken en kook ze gaar met het toeekwa-
ter, vooral niet meer dan nodig is om
ze net te bedekken. Voeg ongeveer 2
eetlepels suiker toe en een stukje c-i-
troenschü. Wrijf de gare abrikozen door
een zeef, u moet dan ongeveer 2'A dl
vruchtenpuree hebben. Kook een suiker
stroop je van iy\ dl water en 125 gr sui
ker en los hierin een geweekt en goed
uitgeknepen blaadje gelatine op. Laat
dit mengsel iets afkoelen en roer het
door de abrikozenpuree. Klop 2 eiwit-
ten stijf en voeg ook die bij de abriko
zenpuree. Breng het mengsel over in
een ijslaatje en laat het in het vries
vak van de koelkast in 3 tot 1/ uur be
vriezen, waarbij u af en toe omschept.
De kast moet op diepste oriesstand
staan en geheel gehoon' zijn. Zou de
abrikozenpuree niet geheel stijf bevrie
zen, dan is er nog niets aan de hand,
want dan hebt tz toch een bijzonder
fijn, luchtige abrikozenmousse.
U kunt er, als u de slagroom niet mis
sen kunt, slagroom apart bij geven of,
wat ook heerlijk is, een chocoladesaus.
kantonnees varkensvlees
Vraag de slager om 4 ontbeende schou
derkarbonades en snijd deze in reepjes.
Overgiet het vlees met een mengsel van
2 eetlepels madeira of sherry, 2 theele
pels soja en v:at zout en laat dit een
uurtje staan. Nu en dan omroeren. Laat
het vlees uitlekken, waarbij u het vocht
opvangt. Bak het dan twee minuten In
8 eetlepels olie. Temper het vuur en
voeg een in dunne plakjes gesneden prei
en een plak in reepjes gesneden cham
pignons en een handvol taugeh en wat
tclein gesneden bladselderij. Giet het op
gevangen vocht erbij en laat het ge
heel even steven, maar vooral niet te
lang want in Chinese gerechten moet
de groente nog wat knapperig blijven.
Schep het geheel over in een goed
voorverwarmde schaal. Bak een dunne
ommelet van 2 eieren en een lepel melk
en vlij die over het vlees heen. D kunt
er gekookte mie of rijst bij geven.
Zolang het zomerfruit nog op zich laat
wachten kunnen wij eens rabarber ge
bruiken voor een frisse vruchtentaart.
gr bloem. Blijf snijden en mengen tot
een kruimelig mengsel van bloem en
miniscuul kleine stukjes boter ontstaat.
Meng er 50 gr suiker en een mespunt
zout door en minstens een eetlepel melk.
Als u een samenhangend deeg hebt ver
kregen door met koude handen (zo min
mogelijk) te kneden, vormt u er een
bal van en laat deze een half uur lig
gen op een koele plaats. Rol het deeg
uit tot een lap van ongeveer cm dikte
en leg deze in een licht beboterde en
met bloem bestoven platte vorm. Beleg
de deeglap met stukjes (rauwe) rabar
ber en strooi er met royale hand suiker
over. Roer een beslag je van een ei, 1 dl
melk, 50 gr bloem, 50 gr suiker en een
mespunt zout en giet dit beslagje over
de rabarber uit. Laat de taart ruim S
kwartier in een voorverwarmde, matig
hete oven bakken en daarna geheel af
koelen.
De naam van dit Spaanse visgerecht be
tekent ,bli)spellet)e'. Neem het dus niet
te zwaar met de ingrediënten, en be
reidt het met fantasie en zwier. Bak
4 grote diepvriesgarntilen ongepeld heel
even in wat olie met een gesnipperd uit
je. Neem ze uit de pan en voeg aan de
achtergebleven olie wad gesnipperde
knoflook en een lepel tomatenpuree toe.
Roer even door en leg er 4 moten kabel
jauw bij en 2 inktvissen tu gebruikt
alleen de &iW die u binnenste buiten
keert, geheel schoonwast en in ringen
snijdt). Laat dit even sudderen. Voeg er
na 10 minuten een glas witte wijn bij
of een glas halfom sherry en water en
de grote garnalen, zout, peper en pa
prika en laat dit nog eens 10 minuten
sudderen tot alles gaar is. Geef er stok
brood bij.
macaronie a la carbonara
Kook 400 gram macaroni (elleboog-
macaroni is het meest Jiandzaam') een
minuut korter dan de gebruilcsaamvHj-
zing op het pulc aangeeft. Vooral het
water aan de kook brengen voor u de
macaroni er bij doet. Na het afgieten
laat u de macaroni m een vergiet goed
uitlekken. Intussen bakt u tn een braad
pan 200 gram in kleine dobbelsteentjes
gesneden ontbijtspek licht goudbruin.
Als u spek te machtig vindt kunt u ook
blokjes gekookte ham gebruiken. Bij
het gebruik van ham hebt u boter voor
het aanbakken nodig, spek eventueel
ook zonder. Schep de nog warme ma
caroni er bij, strooi er 50 gr. geraspte
kaas over en giet er een bekertje zure
room over uit. Laat het geheel goed
heet worden en roer er nu en dan eens
in zodat het niet kan aanzetten. Proef
of er nog zout bij moet.
brusselslof-schotel
Voor dit gerecht hebt u mooie, even-
grote stevige struikjes lof nodig.
Schraap ze af, was ze, neem het wor
telschijfje weg en hol ze aan deze zijde
wat uit. Leg de struikjes enkele minli
tem in kokend water en spoel ze af on
der de koude kraan. Smelt een eetle
pel boter en fruit daarin een gesnipperd
uitje, een gesnipperd worteltje en (ilc
reken op 1 kilo lof) 400 gram gehakt,
dat u tijdens het fruiten goed uit el
kaar haalt met een houten lepel, zodat
het korrelig wordt.
Strooi er zout en paprikapoeder (dit
laatste met royale handover. Leg de
struikjes lof er bij en strijk over elk
struikje lof wat tomatenpuree. Voeg
wat water 'toe, leg een deksel op de pa'n
en laat het lof zo zachtjes gaarstoven.
prei in rode wijn
Ais afwisseling is prei dat we
meestal alleen in soep gebruiken
heerlijk als wintergroente, zeker als u
ze op de Franse manier stooft in wat
rode wijn (een restje dat in dé fles over
is, elke rode wijn, ook de eenvoudigste,
ls goed). Maak de prei schoon door de
wortelschijf weg te snijden, er het bui
tenste vlies af te trekken en het groen
te verwijderen. Heel lichtgroene gedeel
ten kunt u er aan laten. Snijd de preien
in vingerlange stukken. Fruit deze even
aan alle kanten in hete boter en strooi
er wat zout op. Voeg dan rode wijn toe
(ongeveer een glas voor een kilo prei)
en enkele lepels bouillon of een restje
jus. Leg een deksel op de pan en laat
de prei zo zachtjes stoven. V kunt de
saus binden met wat aangemaakte maï
zena. Ook kunt u de prei met de saus
overdoen in een vuurvaste schaal, er
wat geraspte kaas overheen strooien en
deze dan in de hete oven laten smelten.
omelet monaco
U gebruilct pindakaas toch niet alleen
om op het brood te smerenf U kunt er
heel aparte en pikante sauzen mee ma
ken, zoals dezefruit zachtjes een ge
snipperde ui in 25 gr boter of olie, teza
men met een theelepel sambal oelek of,
als tt dit te scherp is, sambal manis.
Voeg er drie volle eetlepels pindakaas bii
een eetlepel azijn, een klein gesnipperd
teentje knoflook, een theelepel suiker.
Voeg dan geleidelijk water toe tot de
saus de geloenste dikte heeft. U moet
hierbij steeds blijven roeren. Voeg dan
nog wat zout naar smaak toe. eventueel
nog wat sambal of azijn, dat hangt
van uw eigen smaak af. U kunt deze
saus heel goed gebruiken bij een ge
grilde kip, of bij een kip die u. in stuk
ken gesneden, in heel weinig boter
hebt gebakken. Wilt u stukjes kip in
deze saus laten gaarstoven, dan moet
de saus vrij dun zijn om aanbranden te
voorkomen.
Voor dit gerecht neemt u, geen klein
braadkuikentje maar een vohc-assen,
maar magere kip. Heel geschikt is ook
een niet te oude haan. Snijd eventueel
overtollig vet weg. Verdeel de kip in
stukken. Breng 1 liter water aan de
kook met kruiderij als wortel, laurier,
takje peterselie, selderij, prei en ui, zout
en gekneusde peperkorrels. Leg de stuk
ken kip erin en breng het water weer
aan de kook'. Schuim af, temper het
vuur en laat de kip zo langzaam 1 n 1 '/j
tot 2 uur gaar worden. Snijd 100 gr
champignons in plakjes en fruit die in
wat boter. Schep de stukken kip uit de
pan en zeef de bouillon. Schep eventueel
vet eraf. Smelt 50 g boter en roer er
35 gr bloem door, laat dit even fruiten
en voeg dan 4 dl van de gezeefde bouil
lon toe. Roer dit tot, gebonden saus.
Klop een eierdooier niet zo uit de koel
kast, even on temperatuur laten ko
men) los met 2 eetlepels (lauwe) room
en voeg dit goed roerend bij de gebon
den saus. Niet meer laten koken! Breng
de saus op smaak met zout. peper en
wat citroensap en voeg er de champig
nons bij, giet deze saus over de stuk
ken kip. U kunt er rijst of macaroni
bij geven of, op Franse manier, stok
brood.
eet, neem dan t
en zorg dat u restjes overhoudt, vier
eetlepels is voldoende. Snijd vier ge
kookte aardappelen in kleine dob
belsteentjes en bakt deze snel aan alle
zijden goudbruin. Meng er een fijnge
snipperd uitje door en laat dat even
meebakken. Klop 8 eieren los en voeg
er 3 eetlepels melk aan toe. Laat wat
boter heet worden in een koekepan en
giet de helft van de eieren er bij. Roer
op het laatste moment de spinazie door
aardappelen en uien, laat ook de spina
zie even heet worden en schep de helft
van het mengsel op de omelet. Sla de
omelet dubbel als de onderzijde voldoen
de stevig is geworden. Strooi er zout en
peper over. Bak nu een soortgelijke
omelet van het restant eieren en spi-
naziemengsel.
T0URNED0S ROSSINI
Een klassiek gerecht voor een feeste
lijke (paas)dag. Vraag uw slager om 4
mooie, dikke biefstukjes en 4 plakken
paté - een zachte soort, want. voor het
oorspronkelijke recept, dat bedacht moet
zijn door de operacomponist Rossini,
werd de (kostbare) paté de foie gras ge
bruikt, Ontkorst 4 sneetjes brood, die u
rond hebt bijgesneden in de vorm van
de biefstukjes. Bak deze bruin. Bak dan
de biefstukjes, gepeperd en gezouten, in
ca. 75 gr boter op hoog vuur bruin en
leg se op de sneetjes brood op een voor
verwarmde schaal. Leg op elk biefstukje
een plak paté. Roer 'door de achterge
bleven braadboter 25 gr bloem en laat
die bruin fruiten. Voeg er dan geleide
lijk en goed roerend 2 dl bouillon evt
van een tablet) aam toe en laat dit tot
saus binden. Voeg zout, versgemalen pe-
GEBAKKEN HAM
iruit ze zo zacht mogelijk in 50 gr boter
Ïaar. Ze mogen vooral niet bruin bak
en; leg dus een asbestplaatje onder de
pan en een deksel erop. Als ze zacht en
glazig zijn geworden voegt u dl goede
azijn, 4 gekneusde jeneverbesseneen
blaadje laurier en een kruidnageltj'e toe.
Laat het geheel, weer met een deksel op
de pan, tot een dunne puree inkoken,
smelt 25 gr boter, meng er de uiepuree en
daarna 25 gr bloem door. Voeg geleide
lijk M liter bouillon toeeventueel van
een tablet gemaakt, en blijf steeds goed.
roeren tot een gebonden saus i 'ont
staan Voeg zout naar smaak en royaal
versgemalen peper toe en laat de saus
op een heel laag vuurtje nog even prut
telen. Verwijder het blaadje laurier. Bak
4 plakken gekookte schouderham kort
in weinig boter. Leg ze op een schaal
en giet de saus erover. Desgewenst kunt
u de sajts met een beetje koffiemelk wat
zachter maken. Geef èr aardappelpuree
en spinazie bij.