BLOEMEN BORDUREN TUSSEN DE BLOEMBOLLEN een vrouw en een kip... geen pest meer op 'n schip! zeeuwse THEA GOUVERNEUR IN SASSENHEIM: CULI NAIR AVON TUUR provinciale courant lliiliillllllll 21 ZATERDAGKRANT 4 APRIL 1970 Thea Gouverneur, over day tekeiilemres, in haai vrije tl ja oit.i .an borduurpakketten maar ook actie) liefhebster van snelle sporten als vliegen, skiën en autorijden. DEN HAAG (GPD) AJs Thea Gouverneur zegt dat ze altijd .tussen de bloemen heeft gezeten' bedoelt ze dat zeer letterlijk. Want om te begin nen woont ze, als dochter van een exporteur in bloembollen en bloemen, midden in de bollenstreek. Ze deed al in haar kinderjaren mee aan de Jaarlijkse wedstrijden in het leggen van bloemenmozaïeken in haar woon plaats Sassenheim en haalde er acht seizoenen lang de prijzen weg. Twee maal voer ze als .bloemenmeisje' op grote oceaanstomers mee naar Ame rika en Canada. En tegenwoordig is een van haar hobbies het ontwerpen van borduurpakketten die voorname lijk op de bloemenwereld geïnspi reerd zijn. Intussen staat Thea Gouverneur, achten twintig jaar, ook al zo'n jaar of acht als te kenlerares voor de klassen van een mid delbare school in Den Haag en een huis houdschool in Lelden. ,En toen lk op zeker ogenblik in m'n vrije tijd ging ontwerpen en borduren werden het weer bloemen,' zegt ze lakoniek. Bedrijfje Het bijzondere van haar borduurpakketten is dat ze die zelf van a tot z maakt en ze ook uitgeeft. ,In het begin verkocht ik ze ook nog zelf, maar dat hield ik niet vol,' zegt ze lachend. Ze ontwerpt de kruissteek patronen met toelichting ze maakt ook zelf de kleurendia's van de ontwerpvoorbeel- den die als kleurige plakplaatjes bij de lap- jee kaaslinnen en de bundeltjes veelkleurige borduurzijde worden'verpakt. Wie op de zol der van haar ouderlijk huls de pakketten in nette doorzichtige plastic hoezen ziet lig gen, ontkomt niet aan de indruk dat de vrouw achter dit bedrijfje (want dat is de hobby eigenlijk wel geworden) een perfec- tioniste is. Dat blijkt in de praktijk aardig te kloppen. Want Thea Gouverneur doet zowel haar da gelijks werk als haar (vele) hobbies met grote overgave, al hebben haar andere lief hebberijen op het eerste gezicht helemaal niets te maken *net de vredige bezigheid van het kruissteekjes maken. Ze rijdt autc maar dan wel bij voorkeur in watervluggc sportwagens met een fijne klassieke carlros- serie. In haar kleine pittige Italiaanse auto van dit ogenblik snelt ze 's winters naai Oostenrijk om te gaan skiën. Vliegen Ze doet aan zwemmen en paardrijden en op gezette tijden bekijkt ze de bollenstreek en de rest van Nederland vanuit de lucht. Dankzij het .bewijs van bevoegdheid als pri- vé-vlieger tweede klasse' dat ze vorig jaar haalde. ,Er zijn wel meer vrouwen die dat hebben," vertelt Thea Gouverneur. .Maar de meeste meisjes die eraan beginnen, gaan er niet mee door. De was na één ies al ver kocht. Je moet, geloof ik, voor vliegen ook wel feeling hebben. Hoe je aan een vlieg tuigje komt? Als je zin hebt, bel je het vliegveld Zestienhoven en je huurt er een tje. Dat is niet zo duur. Soms ga ik alleen, soms met een vriendin of een broer. Samen vliegen is wel gezelliger. Nou, en dan ga je een beetje tuffen.' Ze lacht weer (dat doet ze vaak) en zegt dat ze het zelf ook een wonderlijke combi natie van liefhebberijen vindt: het met veel geduld werken met kleine steekjes, en het bedrijven van al die actieve sporten. Mis schien komt bij dit uiteenlopend scala van werk en liefhebberijen binnen afzienbare tijd nog een andere .sport': de gemeente- raadspolitiek. Ze staat in elk geval op één van de lijsten voor de komende gemeente raadsverkiezingen in haar woonplaats. En als we Thea Gouverneur goed gepeild heb ben, zal ze ook in dat geval weer de tijd en de energie ergens vandaan halen om het zo goed mogelijk te doen. Oastvrouwe mevrouw Van de Velde liniesmet mej. Van der Loos. (Van onze correspondent) ROTTERDAM (GPD) Ook vrouwen blijkt de zee een uitstekend .werkterrein' te zyn. De kreet ,'n vrouw en een kip zijn de pest op een schip' is achterhaald, onwaar. De Holland-Amerika Lijn namelijk heeft haar besluit om vrouwen de kans te geven als stuurman op passagiersschepen te gaan varen, gebaseerd op langdurige ervarin gen. Prima ervaringen, zowel bij de .werkende va rende vrouw' zelf als bij de rederij. Hot is zelfs zo dait er voor de specifiek vrouwelijke taken zoals stewardess, verpleegster, secretaresse aam boord een ruim voldoende aanbod is. En ook dat de HAL die het gevoel heeft dat een vrouw in bepaalde functies zelfs beter op haar plaats is dan een man wel meer vrouwen zou willen aanstellen, 't Punt waarom zoiets echter moeilijk gaat is: de accommodatie. Vrouwen en mannen behoren nu eenmaal in een aparte sector te worden ondergebracht en op de meeste passagiersschepen is technisch gezien een uitbreiding van de vrouwen-accommodatie niet meer mogelijk. Voor het beperkte aantal vrouwelijke stuurlie den dat er eventueel mocht komen, is daarvoor echter wel een oplossing te vinden. De opzienbarende stap van de HAL naar een verdergaan de emancipatie van de vrouw, is goed gevallen. Mevrouw C. W. van de Velde-Van Rooy gastvrouw op HAL-pas- saglersschepen en een ervaring van elf jaar achter zich beaamt dat: ,we ziibten middenin de Dolle Mina-tijd. Ik ben het met die principes eens en dus ook enthousiast over vrouwelijke stuurlieden. Het valt precies in hun straatje.' VAREN IS FIJN Als zij vaart en dat gebeurt onregelmatig de laatste tijd, met tussenpozen heeft zij de leiding van alle sociale activiteiten aan boord Ze moet 't de mensen tijdens de reds aangenaam maken. ,Ik kan er uren over praten. De zee is interessant voor vrouwen. Ze zien lets van de wereld en het leven en wer ken op een schip is gewoon leuk. Je geest en instelling wor den verruimd, omdat je enorm veel mensen ontmoet.' Positief is mevrouw Van de Velde eveneens over ,het vtouw zijn' in een toch wel mannengemeenschap,Voor mij al thans is het geen bezwaar om tussen een paar honderd mannen te zitten. Ik vind het prettig om met hen samen te werken. Ik kan wel zeggen dat zeelieden hoffelijk zijn te genover vrouwen. En ais je een bepaald iemand niet wilt zien, dan loop je er toch met een grote boog omheen.' Identiek denkt ook mejuffrouw P. van der Loos, In '59 als stewardess gestart en nu hofmeesteres: .volgens mij is er zelfs op een schip tussen het personeel meer samenwerking dan aan de wal. Je hebt elkaar ook meer nodig.' Een ste wardess (de grootste groep opvarenden) is eigenlijk een gastvrouw in haar eigen afdeling Zij ls kamermensje, er- veerster, zij komt kortom tegemoet aan de wensen van de passagiers die haar zijn toebedeeld. De rond honderd vrouwen die bij de HAL varen (een dikke drie procent van het totale zee-personeel) zijn meer .blij vers' dan mannen. De heer A. C. van Griethuizen belast met de leiding van de personeelsdienst zeevarenden ziet daarvoor ails een van de redenen dat de selectie nogal streng is en dait er minimum-leeftijden warden gesteld; voor stewardess 21 en voor gastvrouw 35 jaar. Hij heeft goede hoop op een flinke interesse voor het vrou welijke stuurlieden-beroep. De eerste reacties wijzen daar al op. Een dochter van een der HAL-kapiteins denkt er bij voorbeeld serieus over de opleiding tot stuurmansleerling te gaan volgen Misschien wordt varen straks ook nog eens een traditie van vader op dochter.' rabarbertaart kip mei pindasaus kippefricassee rarzuela abrikozenijs Waarom moet ijs altijd zo vol slagroom zitten? Voor onze lijn is ijs zonder imj8 maken, zoals men dat op Steilte onvergelijkelijk lekker kan. Voor dit abrikozenijs gebruikt u gedroogde abri kozen, omdat die een maximum aan geur, smaak en aroma geven. Laat 250 gr gedroogde abrikozen enkele uren we ken en kook ze gaar met het toeekwa- ter, vooral niet meer dan nodig is om ze net te bedekken. Voeg ongeveer 2 eetlepels suiker toe en een stukje c-i- troenschü. Wrijf de gare abrikozen door een zeef, u moet dan ongeveer 2'A dl vruchtenpuree hebben. Kook een suiker stroop je van iy\ dl water en 125 gr sui ker en los hierin een geweekt en goed uitgeknepen blaadje gelatine op. Laat dit mengsel iets afkoelen en roer het door de abrikozenpuree. Klop 2 eiwit- ten stijf en voeg ook die bij de abriko zenpuree. Breng het mengsel over in een ijslaatje en laat het in het vries vak van de koelkast in 3 tot 1/ uur be vriezen, waarbij u af en toe omschept. De kast moet op diepste oriesstand staan en geheel gehoon' zijn. Zou de abrikozenpuree niet geheel stijf bevrie zen, dan is er nog niets aan de hand, want dan hebt tz toch een bijzonder fijn, luchtige abrikozenmousse. U kunt er, als u de slagroom niet mis sen kunt, slagroom apart bij geven of, wat ook heerlijk is, een chocoladesaus. kantonnees varkensvlees Vraag de slager om 4 ontbeende schou derkarbonades en snijd deze in reepjes. Overgiet het vlees met een mengsel van 2 eetlepels madeira of sherry, 2 theele pels soja en v:at zout en laat dit een uurtje staan. Nu en dan omroeren. Laat het vlees uitlekken, waarbij u het vocht opvangt. Bak het dan twee minuten In 8 eetlepels olie. Temper het vuur en voeg een in dunne plakjes gesneden prei en een plak in reepjes gesneden cham pignons en een handvol taugeh en wat tclein gesneden bladselderij. Giet het op gevangen vocht erbij en laat het ge heel even steven, maar vooral niet te lang want in Chinese gerechten moet de groente nog wat knapperig blijven. Schep het geheel over in een goed voorverwarmde schaal. Bak een dunne ommelet van 2 eieren en een lepel melk en vlij die over het vlees heen. D kunt er gekookte mie of rijst bij geven. Zolang het zomerfruit nog op zich laat wachten kunnen wij eens rabarber ge bruiken voor een frisse vruchtentaart. gr bloem. Blijf snijden en mengen tot een kruimelig mengsel van bloem en miniscuul kleine stukjes boter ontstaat. Meng er 50 gr suiker en een mespunt zout door en minstens een eetlepel melk. Als u een samenhangend deeg hebt ver kregen door met koude handen (zo min mogelijk) te kneden, vormt u er een bal van en laat deze een half uur lig gen op een koele plaats. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer cm dikte en leg deze in een licht beboterde en met bloem bestoven platte vorm. Beleg de deeglap met stukjes (rauwe) rabar ber en strooi er met royale hand suiker over. Roer een beslag je van een ei, 1 dl melk, 50 gr bloem, 50 gr suiker en een mespunt zout en giet dit beslagje over de rabarber uit. Laat de taart ruim S kwartier in een voorverwarmde, matig hete oven bakken en daarna geheel af koelen. De naam van dit Spaanse visgerecht be tekent ,bli)spellet)e'. Neem het dus niet te zwaar met de ingrediënten, en be reidt het met fantasie en zwier. Bak 4 grote diepvriesgarntilen ongepeld heel even in wat olie met een gesnipperd uit je. Neem ze uit de pan en voeg aan de achtergebleven olie wad gesnipperde knoflook en een lepel tomatenpuree toe. Roer even door en leg er 4 moten kabel jauw bij en 2 inktvissen tu gebruikt alleen de &iW die u binnenste buiten keert, geheel schoonwast en in ringen snijdt). Laat dit even sudderen. Voeg er na 10 minuten een glas witte wijn bij of een glas halfom sherry en water en de grote garnalen, zout, peper en pa prika en laat dit nog eens 10 minuten sudderen tot alles gaar is. Geef er stok brood bij. macaronie a la carbonara Kook 400 gram macaroni (elleboog- macaroni is het meest Jiandzaam') een minuut korter dan de gebruilcsaamvHj- zing op het pulc aangeeft. Vooral het water aan de kook brengen voor u de macaroni er bij doet. Na het afgieten laat u de macaroni m een vergiet goed uitlekken. Intussen bakt u tn een braad pan 200 gram in kleine dobbelsteentjes gesneden ontbijtspek licht goudbruin. Als u spek te machtig vindt kunt u ook blokjes gekookte ham gebruiken. Bij het gebruik van ham hebt u boter voor het aanbakken nodig, spek eventueel ook zonder. Schep de nog warme ma caroni er bij, strooi er 50 gr. geraspte kaas over en giet er een bekertje zure room over uit. Laat het geheel goed heet worden en roer er nu en dan eens in zodat het niet kan aanzetten. Proef of er nog zout bij moet. brusselslof-schotel Voor dit gerecht hebt u mooie, even- grote stevige struikjes lof nodig. Schraap ze af, was ze, neem het wor telschijfje weg en hol ze aan deze zijde wat uit. Leg de struikjes enkele minli tem in kokend water en spoel ze af on der de koude kraan. Smelt een eetle pel boter en fruit daarin een gesnipperd uitje, een gesnipperd worteltje en (ilc reken op 1 kilo lof) 400 gram gehakt, dat u tijdens het fruiten goed uit el kaar haalt met een houten lepel, zodat het korrelig wordt. Strooi er zout en paprikapoeder (dit laatste met royale handover. Leg de struikjes lof er bij en strijk over elk struikje lof wat tomatenpuree. Voeg wat water 'toe, leg een deksel op de pa'n en laat het lof zo zachtjes gaarstoven. prei in rode wijn Ais afwisseling is prei dat we meestal alleen in soep gebruiken heerlijk als wintergroente, zeker als u ze op de Franse manier stooft in wat rode wijn (een restje dat in dé fles over is, elke rode wijn, ook de eenvoudigste, ls goed). Maak de prei schoon door de wortelschijf weg te snijden, er het bui tenste vlies af te trekken en het groen te verwijderen. Heel lichtgroene gedeel ten kunt u er aan laten. Snijd de preien in vingerlange stukken. Fruit deze even aan alle kanten in hete boter en strooi er wat zout op. Voeg dan rode wijn toe (ongeveer een glas voor een kilo prei) en enkele lepels bouillon of een restje jus. Leg een deksel op de pan en laat de prei zo zachtjes stoven. V kunt de saus binden met wat aangemaakte maï zena. Ook kunt u de prei met de saus overdoen in een vuurvaste schaal, er wat geraspte kaas overheen strooien en deze dan in de hete oven laten smelten. omelet monaco U gebruilct pindakaas toch niet alleen om op het brood te smerenf U kunt er heel aparte en pikante sauzen mee ma ken, zoals dezefruit zachtjes een ge snipperde ui in 25 gr boter of olie, teza men met een theelepel sambal oelek of, als tt dit te scherp is, sambal manis. Voeg er drie volle eetlepels pindakaas bii een eetlepel azijn, een klein gesnipperd teentje knoflook, een theelepel suiker. Voeg dan geleidelijk water toe tot de saus de geloenste dikte heeft. U moet hierbij steeds blijven roeren. Voeg dan nog wat zout naar smaak toe. eventueel nog wat sambal of azijn, dat hangt van uw eigen smaak af. U kunt deze saus heel goed gebruiken bij een ge grilde kip, of bij een kip die u. in stuk ken gesneden, in heel weinig boter hebt gebakken. Wilt u stukjes kip in deze saus laten gaarstoven, dan moet de saus vrij dun zijn om aanbranden te voorkomen. Voor dit gerecht neemt u, geen klein braadkuikentje maar een vohc-assen, maar magere kip. Heel geschikt is ook een niet te oude haan. Snijd eventueel overtollig vet weg. Verdeel de kip in stukken. Breng 1 liter water aan de kook met kruiderij als wortel, laurier, takje peterselie, selderij, prei en ui, zout en gekneusde peperkorrels. Leg de stuk ken kip erin en breng het water weer aan de kook'. Schuim af, temper het vuur en laat de kip zo langzaam 1 n 1 '/j tot 2 uur gaar worden. Snijd 100 gr champignons in plakjes en fruit die in wat boter. Schep de stukken kip uit de pan en zeef de bouillon. Schep eventueel vet eraf. Smelt 50 g boter en roer er 35 gr bloem door, laat dit even fruiten en voeg dan 4 dl van de gezeefde bouil lon toe. Roer dit tot, gebonden saus. Klop een eierdooier niet zo uit de koel kast, even on temperatuur laten ko men) los met 2 eetlepels (lauwe) room en voeg dit goed roerend bij de gebon den saus. Niet meer laten koken! Breng de saus op smaak met zout. peper en wat citroensap en voeg er de champig nons bij, giet deze saus over de stuk ken kip. U kunt er rijst of macaroni bij geven of, op Franse manier, stok brood. eet, neem dan t en zorg dat u restjes overhoudt, vier eetlepels is voldoende. Snijd vier ge kookte aardappelen in kleine dob belsteentjes en bakt deze snel aan alle zijden goudbruin. Meng er een fijnge snipperd uitje door en laat dat even meebakken. Klop 8 eieren los en voeg er 3 eetlepels melk aan toe. Laat wat boter heet worden in een koekepan en giet de helft van de eieren er bij. Roer op het laatste moment de spinazie door aardappelen en uien, laat ook de spina zie even heet worden en schep de helft van het mengsel op de omelet. Sla de omelet dubbel als de onderzijde voldoen de stevig is geworden. Strooi er zout en peper over. Bak nu een soortgelijke omelet van het restant eieren en spi- naziemengsel. T0URNED0S ROSSINI Een klassiek gerecht voor een feeste lijke (paas)dag. Vraag uw slager om 4 mooie, dikke biefstukjes en 4 plakken paté - een zachte soort, want. voor het oorspronkelijke recept, dat bedacht moet zijn door de operacomponist Rossini, werd de (kostbare) paté de foie gras ge bruikt, Ontkorst 4 sneetjes brood, die u rond hebt bijgesneden in de vorm van de biefstukjes. Bak deze bruin. Bak dan de biefstukjes, gepeperd en gezouten, in ca. 75 gr boter op hoog vuur bruin en leg se op de sneetjes brood op een voor verwarmde schaal. Leg op elk biefstukje een plak paté. Roer 'door de achterge bleven braadboter 25 gr bloem en laat die bruin fruiten. Voeg er dan geleide lijk en goed roerend 2 dl bouillon evt van een tablet) aam toe en laat dit tot saus binden. Voeg zout, versgemalen pe- GEBAKKEN HAM iruit ze zo zacht mogelijk in 50 gr boter Ïaar. Ze mogen vooral niet bruin bak en; leg dus een asbestplaatje onder de pan en een deksel erop. Als ze zacht en glazig zijn geworden voegt u dl goede azijn, 4 gekneusde jeneverbesseneen blaadje laurier en een kruidnageltj'e toe. Laat het geheel, weer met een deksel op de pan, tot een dunne puree inkoken, smelt 25 gr boter, meng er de uiepuree en daarna 25 gr bloem door. Voeg geleide lijk M liter bouillon toeeventueel van een tablet gemaakt, en blijf steeds goed. roeren tot een gebonden saus i 'ont staan Voeg zout naar smaak en royaal versgemalen peper toe en laat de saus op een heel laag vuurtje nog even prut telen. Verwijder het blaadje laurier. Bak 4 plakken gekookte schouderham kort in weinig boter. Leg ze op een schaal en giet de saus erover. Desgewenst kunt u de sajts met een beetje koffiemelk wat zachter maken. Geef èr aardappelpuree en spinazie bij.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1970 | | pagina 21