Pure chocolademousse-tiramisu met
kofflesiroop en chocoladedipsaus
MEZZA 31
VI
VI
VOOR 10-12 PERSONEN
Voor de
chocolademousse-
tiramisu
16 lange vingers
het chocolade-
moussemengsel
opgeklopte room,
voor erbij
chocoladedipsaus
2 el cacao
2 el pure ahornsiroop
80 ml melk
koffiesiroop
160 ml verse
espresso
55 g fijne
kristalsuiker
INGREDIËNTEN
Voor de
chocolademousse
250 ml slagroom
125 ml double cream
of extra slagroom
220 g pure (70%)
chocolade,
fijngehakt
60 ml water
1 tl vanille-extract
3 grote eieren
4 grote eidooiers,
extra
75 g fijne
kristalsuiker
BEREIDINGSTIJD
1,5 uur (en tenminste
6 uur ‘afkoeltijd’)
MAAK EERST DE CHOCOLADEMOUSSE
♦Schenk de slagroom en double cream in een koude kom en klop
tot er zachte pieken zijn. Zet in de koelkast.
Doe de chocolade, het water en de vanille in een hittebestendige
kom en zet die op een pan met kokend water (de kom mag het
water niet raken). Roer tot de chocolade is gesmolten. Laat iets
afkoelen (het mengsel kan schiften).
Doe de eieren, de eidooiers en de suiker in een hittebestendige
kom en zet die op een pan met kokend water (de kom mag het
water niet raken). Mix tot het mengsel warm, dik en luchtig is.
Haal de kom van de pan. Vouw 125 ml van het eiermengsel met
een metalen lepel door het chocolademengsel. Vouw dit
chocolade-eimengsel door de rest van het eimengsel.
♦Zet de kom in een ijsbad en blijf heel luchtig en voorzichtig
vouwen tot het mengsel is afgekoeld. Haal de kom uit het ijsbad
en vouw de opgeklopte room er luchtig door.
DE CHOCOLADEMOUSSE-
TIRAMISU
Bekleed een cakeblik van 10 x 25
cm met bakpapier. Maak de
chocoladedipsaus: roer in een
kom de cacao en ahornsiroop door
elkaar. Klop de melk erdoor.
Doop 8 lange vingers 3 seconden
in de dipsaus en leg ze in het
beklede cakeblik. Schep de helft
van de mousse erover en herhaal;
eindig met een laag mousse. Dek
af met een laag bakpapier en een
laag plasticfolie en zet 8 uur of een
nacht in de koelkast.
Maak de koffiesiroop: verwarm een
antiaanbakpan op laag vuur.
Schenk de espresso en suiker erin
en roer tot de suiker oplost. Laat
10-12 minuten heel zacht koken, of
tot er een dikke siroop over is. Laat
afkoelen.
♦Stort de tiramisu op een platte
schaal en verdeel de opgeklopte
room en koffiesiroop erover.
WIJNTIP
Warre’s Otima 10
Port, Portugal
(dessertwijn,
rood, 0,5 l), Albert
Heijn 12,99
RECEPT UIT
Even more basics
to brilliance van
Donna Hay,
Unieboek Het
Spectrum 39,95
o1 '1IA
briMAIO