Pure chocolademousse-tiramisu met kofflesiroop en chocoladedipsaus MEZZA 31 VI VI VOOR 10-12 PERSONEN Voor de chocolademousse- tiramisu 16 lange vingers het chocolade- moussemengsel opgeklopte room, voor erbij chocoladedipsaus 2 el cacao 2 el pure ahornsiroop 80 ml melk koffiesiroop 160 ml verse espresso 55 g fijne kristalsuiker INGREDIËNTEN Voor de chocolademousse 250 ml slagroom 125 ml double cream of extra slagroom 220 g pure (70%) chocolade, fijngehakt 60 ml water 1 tl vanille-extract 3 grote eieren 4 grote eidooiers, extra 75 g fijne kristalsuiker BEREIDINGSTIJD 1,5 uur (en tenminste 6 uur ‘afkoeltijd’) MAAK EERST DE CHOCOLADEMOUSSE ♦Schenk de slagroom en double cream in een koude kom en klop tot er zachte pieken zijn. Zet in de koelkast. Doe de chocolade, het water en de vanille in een hittebestendige kom en zet die op een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken). Roer tot de chocolade is gesmolten. Laat iets afkoelen (het mengsel kan schiften). Doe de eieren, de eidooiers en de suiker in een hittebestendige kom en zet die op een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken). Mix tot het mengsel warm, dik en luchtig is. Haal de kom van de pan. Vouw 125 ml van het eiermengsel met een metalen lepel door het chocolademengsel. Vouw dit chocolade-eimengsel door de rest van het eimengsel. ♦Zet de kom in een ijsbad en blijf heel luchtig en voorzichtig vouwen tot het mengsel is afgekoeld. Haal de kom uit het ijsbad en vouw de opgeklopte room er luchtig door. DE CHOCOLADEMOUSSE- TIRAMISU Bekleed een cakeblik van 10 x 25 cm met bakpapier. Maak de chocoladedipsaus: roer in een kom de cacao en ahornsiroop door elkaar. Klop de melk erdoor. Doop 8 lange vingers 3 seconden in de dipsaus en leg ze in het beklede cakeblik. Schep de helft van de mousse erover en herhaal; eindig met een laag mousse. Dek af met een laag bakpapier en een laag plasticfolie en zet 8 uur of een nacht in de koelkast. Maak de koffiesiroop: verwarm een antiaanbakpan op laag vuur. Schenk de espresso en suiker erin en roer tot de suiker oplost. Laat 10-12 minuten heel zacht koken, of tot er een dikke siroop over is. Laat afkoelen. ♦Stort de tiramisu op een platte schaal en verdeel de opgeklopte room en koffiesiroop erover. WIJNTIP Warre’s Otima 10 Port, Portugal (dessertwijn, rood, 0,5 l), Albert Heijn 12,99 RECEPT UIT Even more basics to brilliance van Donna Hay, Unieboek Het Spectrum 39,95 o1 '1IA briMAIO

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1970 | | pagina 111