De HamersmaS over 1 Is dat snobistisch? Vinden wij niet 30 VI VI Meneer Hamersma speelt meteen open kaart: zijn vrouw en hij zijn niet van die zoetekauwen. Gelukkig maakt mevrouw Hamersma graag toetjes voor hun gasten. o o 5 huis snoepen we nauwelijks. En ook buiten de deur is de dessertkaart niet aan ons besteed. Zijn er dan geen uitzonderingen op de door ons zelf gecreëerde beperkingen? Jawel, bij een restaurant met een eigen patissier laten we ons weleens verleiden. Is dat snobistisch? Vinden wij niet. Maar al te vaak blijkt ‘het toetje’ niet meer dan een sluitpost die onder het motto ‘eind zoet, al goed’ lekker makkelijk in elkaar gefrutseld is. En dat vinden we de (calorische) zonde niet waard. Liever lassen we nog een extra gangetje ‘hartig’ in. Toch betreft een van de meest memorabele gastronomische herinneringen van mevrouw Hamersma een dessert. Maar dat is er dan ook eentje die naadloos voldeed aan het voornoemde dader- profiel van ‘gemaakt door een specialist’. In 2019 genoot mevrouw Hamersma in het restaurant van Martin Berasategui in San Sebastian, Spaans Baskenland, van een slotakkoord dat op de kaart slechts geduid werd als ‘limoen en yuzu’. Ze heeft het er nog weleens over als het dessert een onderwerp van gesprek is. Zijn wij dan wel de juiste personen voor een bijdrage over desserts? Zeker wel. Dat we die niet of nauwelijks zelf eten wil niet zeggen dat mevrouw Hamersma deze niet met plezier maakt voor onze gasten. Zo maakt zij onder meer een zalige citroenmeringue, onvergetelijke ananas met een siroop van groene blaadjes en bakt zij op de verjaardag van haar moeder zaliger altijd appeltaart volgens haar recept. Voor de gezelligheid prikken we een vorkje mee. (Overigens ook om te controleren of de door mij bedachte wijn er wel bij past.) Daarbij organiseerde zij in haar kookboekwinkel een sessie waarin patissier Hidde de Brabander via een zesgangenlunch een eerbetoon bracht aan de eveneens aanwezige en meebakkende banketbakker Cees Holtkamp. Zij is fan van Hidde, meester- patissier en meesterijsbereider, zo ook van Cees Holtkamp. En niet alleen omdat ‘de meest gedreven banketbakker van Nederland’ elke week bij haar tenminste tien online verkochte exemplaren van zijn magnum opus De Banket bakker komt signeren. Voor haar lol (en voor onze gasten) maakte zij al een paar keer de klassieke chipolatapudding uit Patisserie van Hidde, waarin deze weer uitlegt dat hij dit recept heeft van... Cees Holtkamp. ‘Het beste ooit’ noteert Hidde er zelf bij. Hoe dan ook, mevrouw Hamersma heeft deze altijd met plezier gemaakt én gegeten. En dat voor iemand die niet van desserts houdt. L j Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. co LU a O cc LLJ CO O LU L±J L±J O I CC co cc b o cc L±J CC CO LU O 5 5 co cc LU 5 KERSTDESSERTS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1970 | | pagina 110