De HamersmaS over
1
Is dat
snobistisch?
Vinden wij
niet
30
VI
VI
Meneer Hamersma speelt meteen
open kaart: zijn vrouw en hij zijn niet
van die zoetekauwen. Gelukkig maakt
mevrouw Hamersma graag toetjes
voor hun gasten.
o
o
5
huis snoepen we nauwelijks. En ook buiten de
deur is de dessertkaart niet aan ons besteed.
Zijn er dan geen uitzonderingen op de door ons
zelf gecreëerde beperkingen? Jawel, bij een
restaurant met een eigen patissier laten we
ons weleens verleiden. Is dat snobistisch? Vinden wij
niet. Maar al te vaak blijkt ‘het toetje’ niet meer dan een
sluitpost die onder het motto ‘eind zoet, al goed’ lekker
makkelijk in elkaar gefrutseld is. En dat vinden we de
(calorische) zonde niet waard. Liever lassen we nog een
extra gangetje ‘hartig’ in. Toch betreft een van de meest
memorabele gastronomische herinneringen van
mevrouw Hamersma een dessert. Maar dat is er dan ook
eentje die naadloos voldeed aan het voornoemde dader-
profiel van ‘gemaakt door een specialist’. In 2019 genoot
mevrouw Hamersma in het restaurant van Martin
Berasategui in San Sebastian, Spaans Baskenland,
van een slotakkoord dat op de kaart slechts geduid werd
als ‘limoen en yuzu’. Ze heeft het er nog weleens over als
het dessert een onderwerp van gesprek is. Zijn wij dan
wel de juiste personen voor een bijdrage over desserts?
Zeker wel. Dat we die niet of nauwelijks zelf eten wil niet
zeggen dat mevrouw Hamersma deze niet met plezier
maakt voor onze gasten. Zo maakt zij onder meer een
zalige citroenmeringue, onvergetelijke ananas met een
siroop van groene blaadjes en bakt zij op de verjaardag
van haar moeder zaliger altijd appeltaart volgens haar
recept. Voor de gezelligheid prikken we een vorkje mee.
(Overigens ook om te controleren of de door mij
bedachte wijn er wel bij past.) Daarbij organiseerde zij in
haar kookboekwinkel een sessie waarin patissier Hidde
de Brabander via een zesgangenlunch een eerbetoon
bracht aan de eveneens aanwezige en meebakkende
banketbakker Cees Holtkamp.
Zij is fan van Hidde, meester-
patissier en meesterijsbereider,
zo ook van Cees Holtkamp.
En niet alleen omdat ‘de meest
gedreven banketbakker van
Nederland’ elke week bij
haar tenminste tien online
verkochte exemplaren van
zijn magnum opus De Banket
bakker komt signeren. Voor
haar lol (en voor onze gasten) maakte zij al een paar keer
de klassieke chipolatapudding uit Patisserie van Hidde,
waarin deze weer uitlegt dat hij dit recept heeft van...
Cees Holtkamp. ‘Het beste ooit’ noteert Hidde er zelf bij.
Hoe dan ook, mevrouw Hamersma heeft deze altijd met
plezier gemaakt én gegeten. En dat voor iemand die niet
van desserts houdt.
L
j
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn.
co
LU
a
O
cc
LLJ
CO
O
LU
L±J
L±J
O
I
CC
co
cc
b
o
cc
L±J
CC
CO
LU
O
5
5
co
cc
LU
5
KERSTDESSERTS