MOCCONA
Elke dag
nagels
vijlen
betekent
einde
van veel
,nagel-misére'
CULINAIR AVONTUUR
schoenenmode maken in nederland
betekent ogen wijd open houden'
Warme dag?
Maak eens 'n IJscona...
'n pittige verfrissing!
Zo gebeurd.
VAN
EN
VOOR
HAAR
Zaterdag 2 augustus 1969
en (voor het naar bed gaan) inwrijven met wat manicure-
olie of -creme is voldoende. Elke dag vijlen betekent vaak
het einde van veel nagelmisere. Kleine haakjes en barstjes
die het begin zijn van gescheurde en gebroken nagels krij
gen dan geen kans, de nagel komt bovendien sneller en beter
,in model'. Gebruik e'en goede vijl, niet zo'n grof exemplaar
dat eerder in de gereedschapskist thuis hoort, maar een zoge
naamd diamant-vijltje of de dunne soepele vijltjes van schuur
papier.
De bekende merken nagellak hebben allemaal wel een goede
manicure-olie of -creme voor de verzorging van nagels en
nagelriemen. Er zijn tegenwoordig ook speciale nagelverste
vigers in de handel waarvan men weliswaar geen wonderen
van de ene dag op de andere kan verwachten, maar die bij
dagelijks gebruik toch na enkele weken al resultaten geven.
En er is een huishoudmiddel dat nog altijd onovertroffen
is voor de verzorging van nagels en handen: eenmaal per
week een badje in lauwe olijfolie. Verwarm de olie in een
warmwaterbad en giet ze na gebruik in de fles terug voor
de volgende beurt.
Eengoed uitgebalanceerde voeding doet ook al een heleboel
voor de nagels. Schoonheidsspecialisten raden wel eens een
OUDERWETS OLIEBADJE:
ALTIJD GOED
IN NOODGEVALLEN:
NAGELS UIT EEN DOOSJE
De mooiste nagels komen tegenwoordig uit een doosje. Kunst
nagels, onberispelijk van kleur en vorm en dit seizoen ook
te koop in progressieve tinten als groen, blauw en paars.
Een leuke vinding die huisvrouwtjes met .afgewassen' han
den een avond lang de illusie van tien verzorgde vingers kan
geiven en in noodgevallen een gebroken of gescheurde nagel
met de mantel der liefde bedekt.
Niet iets voor elke dag, die namaaknagels (behalve dan
misschien voor mannequins en fotomodellen). Men moet er
echt wel even voor gaan zitten om ze te monteren, boven
dien kan het veelvuldig gebruik van bepaalde soort kunst
nagels de naaste omgeving van de nagel wel eens gaan irri
teren. Wie permanent goed-uitziende nagels wil hebben, kan
beter beginnen met het in conditie brengen van de eigen
nageltjes. Want er is heel wat .nagel-misere' in deze wereld,
maar een flink deel van de ellende is terug te brengen op
een tekort aan verzorging.
Eenmaal per week knippen en nagels vijlen, oude lak afha
len en nieuwe opbrengen: het lijkt heel aardig, maar het is
wel een minimum-programma voor de vingertoppen!
Elke dag nagels verzorgen is heel wat effectiever en kost
maar weinig tijd- Knippen is dan niet nodig, even bijvijlen
.gelatinekuur' aan om slappe nagels steviger te maken. Om
misverstanden te voorkomen: het is niet de bedoeling dat u
die gelatine erop smeert, maar inneemt. Een lepeltje per
da.g, opgelost in vrachtendrank, pudding, of vla, en dit ver
scheidene weken volhouden!
Voor de huisvrouwen zijn de moderne was- en afwasmiddelen
vaak de grote boosdoeners bij d'e afbraak van de nagels. Er
zijn nu afwasmiddelen met .nagelversterkende' bestanddelen,
maar van dit predikaat moet men ook al weer niet teveel
verwachten. Beter is het om zelf eens een tijdje te experimen
teven met verschillende merken afwasmiddelen, het ene is
beslist milder voor de nagels dan het andere. De beste op
lossing is natuurlijk het gebruik van rubber huishoudhand-
schoenen bij was en afwas. Vrouwen die altijd roepen dat
ze op die manier niet kunnen werken zouden het toch eens
moeten proberen: het went snel.
Wie heel erg sukkelt met brosse en brekende nagels kan
ook bij het .droge' hulshoudwerk een paar handschoenen
aantrekken. Geen rubberhandschoenen maar een paar oud®
stoffen exemplaren. Bij karweitjes als bedden opmaken, meu
bels verplaatsen en het stofvrij maken van .moeilijke' hoek
jes worden op die manier heel wat nageltoppen gespaard.
0 KERSENDESSERT
Was 750 kersen en knip de steeltjes tot op de helft af. Leg de kei.
in een pan, strooi er een laagje witte basterdsuiker over en giet t
zoveel (eenvoudige) rode wijn op, dat de kersen net onder staan ei
stuif er wat kaneel over. Leg een deksel op de pan en zet deze op
een zeer zacht vuurtje. Laat de kersen In ongeveer J0 minuten nel
tegen de kook aan komen en houdt ze zo ongeveer 5 minuten. Laat
ze in het vocht afkoelen. Giet het vocht eraf en laat dit tot ongeveei
twee-derde van de hoeveelheid inkoken. Voeg er dan 2 lepels rode-
bessengelei (uit een potje) aan toe en giet dit weer over de kersen.
Garneer dit nagerecht met wolkjes stijfgeslagen eiwit of slagroom en
geef er biscuitjes bij.
VAKANT1ESANDWICHES
Als u een lange rit in de auto voor de boeg hebt, is het verstandig
een pakje smakelijke, voedzame, maar vooral licht verteerbare sand
wiches bij u te hebben, die gemakkelijk uit het vuistje gegeten kunnen
v/orden, v/aar men geen dorst van krijgt en die de kleine rustpauze
(u weet toch, dat u na elke twee uur rijden een kleine pauze moet
nemen, voor uw veiligheid en die van anderen) kunnen opluisteren,
Bestrijk dunne boterhammetjes met een van de volgende smeerseltjes;
roer 100 gr. boter zacht, voeg er 4 fijngemaakte hardgekookte eieren
aan toe, 2 lepels zure room, zout, peper en fijngehakt bieslook oi
peterselie.
Roer 100 gr. boter zacht, voeg er een theelepeltje mosterd aan toe.
2 fijngehakte hardgekookte eieren, 2 fijngehakte augurkjes. Kan ge
varieerd v/orden door in plaats van eieren fijngesnipperde ham te
nemen, lichtgekruid met wat fijngewreven majöraan.
Roer 100 gr. boter zacht en voeg er 125 gr. kwark aan toe, theelepel
paprika, fijngeraspt uitje, theelepeltje mosterd. En neem op warme
dagen in de isoleerfles koude zwarte koffie mee, niets is zo ver
frissend en opwekkend.
9 KIPCASSEROLE UIT TRINIDAD
Hak een flinke ui, snijd een halve komkommer in blokjes en een
handjevol worteltjes in plakjes. Voeg er 100 gr. champignons aan toe.
Leg dit alles in een kom, giet er kokend water op, laat vijf minuten
staan en giet het water eraf. Snijd een braadkip in stukken (u kunt
voor dit gerecht ook magere klppepoelet gebruiken) en bak die
zachtjes In hete olie en boter tot ze bruin zijn, ongeveer een kwartier.
Voeg er dan de groenten bij, wat zout en paprika en laat dit zachtjes
verder sudderen tot de stukken kip gaar zijn. Rooster 4 lepels ge
pelde en van vliesjes ontdane amandelen en strooi die over de kip
met groenten. U kunt hierbij rijst eten of gebakken aardappelen.
9 VICHYSSOISE
Een wereldberoemde soep, gecreëerd door de Franse chef Louis Diat
bij de opening van het super-luxueuze dakrestaurant van het Ritz-Carl-
ton hotel in New-York in 1910. Het was toen zeer heet, vandaar dat
er een ijsgekoelde soep geserveerd werd. Nog steeds geldt een
vlchyssoise in Amerika als heel verfjjnd. Probeer het op een warme
dag. Fruit 2 preien en een uitje In boter heel licht geel. Voeg er
2 grote In plakjes gesneden rauwe aardappelen bij en 1 liter klppe-
bouillon. Laat dit ruim een half uur koken. Wrijf dan alles door een
zeef. Voeg zout toe, een kwart liter melk en wat room. Breng even
aan de kook en draai dan onmiddellijk het vuur uit. Voeg dan enkele
lepels half opgeklopte slagroom toe en laat de soep door en door
koud worden. Strooi er fijngeknipt bieslook over.
WINA BORN
RUUD BRESSON, SCHOENFABRIKANT:
De moderne schoen wordt een weggoolpro-
üukt, Is dat eigenlijk al. Niet alleen omdat
de modetendensen zo snel verouderen, ook
door de hoge prijzen van de reparaties. Maar
al wordt het een weggooiprodukt, dan mag
de kwaliteit nog niet minder worden', zegt
Ruud Bresson. Hij is 25 jaar, schoenfabri
kant in Tilburg en het etiket dat hem veel
vuldig wordt opgeplakt is dan ooit dat van
.jongste schoenfabrikant van Nederland'.
Ruud Bresson laat zich dat predikaat zon
der veel commentaar aanleunen, hij heeft het
te druk met schoenen. Met het brengen van
goede modieuze schoenen die met het buiten
landse produkt moeten kunnen concurreren.
Want weliswaar bestaat ruim zestig procent
van het totaal aantal schoenen dat in Neder
land wordt verkocht uit Nederlandse produk-
ten, maar d'e import neemt toe. Voor de Ne
derlandse schoenfabrikanten een teken aan
de wand: ze zullen meer dan ooit attent moe
ten zijn op het modieuze aspect van hun
schoenen.
Bij de vrouw van vandaag gaat een paar
schoenen niet meer iaren, maar hoogstens
maanden mee. Mode, ook schoenenmode, kan
op korte termijn zo drastisch veranderen dat
het nieuwe van vorig seizoen nog geen jaar
later volkomen uit de tijd is. In de prak
tijk betekent het dat de moderne schoen inder
daad vaak een weggooischoen is. En dan lijkt
het voor de hand te liggen dat zo'n schoen
voortaan wel wat minder van kwaliteit en
wat goedkoper zou mogen zijn.
Bresson die de leiding heeft van een op volle
toeren draaiende schoenfabriek die binnen en
kele jaren uit een vijfenveertig jaar oude pan-
toffelfabriek groeide, gelooft niet in die min
dere kwaliteit. ,Bij schoenen is er namelijk
geen tussenweg-. Een schoen is goed, en dan
scheurt hij niet, of hij is slecht en dan
scheurt hij wel. Misschien na drie weken,
misschien na zes weken, maar hij gaat ka
pot. Je kunt geen schoen maken die, op ba
sis van dat weggooi-ddee, precies het vereiste
aantal maanden meegaat'.
Als coördinator van de collecties houdt hrj
zich sterk bezig met het- mode-aspect van
zijn schoenen. Schoenenmode maken is voor
hem ,het resultaat van combineren en dedu
ceren. Je vormt je mening aan de hand van
wat je ziet en hoort. De invloed van de ltle-
dingmode is natuurlijk heel steile. En de jeugd
is en blijft het uitgangspunt. Die geeft op
het ogenblik de toon aan. 't Is een geweldi
ge inspiratiebron en volgens mij blijft dat
voorlopig zo'.
Die jeugd is trouwens eeD belangrijke afne
mer van het produkt. Het landelijk gemid
deld verbruik van damesschoenen is op het
ogenblik in Nederland iets meer dan twee.
paar per hoofd per jaar, maar tieners en
twennies nemen naar schatting drie vier
paar per jaar voor hun rekening. Goedkope
schoenen voor die jongeren? .Beslist niet',
meent Ruud Bresson. ,Ze zijn zeker bereid
om tot prijzen in de buurt van dertig gul
den te gaan. Soms nog wel hoger, als ze iets
speciaals zl'en dat ze willen hebben'.
Hij is een van de weinige Nederlandse schoen
fabrikanten die zich bezig houdt met het ma
ken van tussencollecties (dat moet wel als
je aan. mode doet'). Hij is er ook van over
tuigd dat de Nederlandse schoenindustrie heel
best een produkt lean leveren dat de bena
ming .modeschoen' verdient.
,Maar dat bêtekent wel', zegt Ruud Bresson,
,dat je tussentijds op speciale dingen moet
kunnen inhaken. Je moet snel kunnen beslis
sen, het vermogen hebben om zeer snel iets
nieuws te brengen je leunt niet een week stil
gaan zitten. Een schoenfabrikant die mee wil
moet dag en nacht zijn ogen open houden'.
Met het begrip Nederlandse schoenenmode' is
hij overigens niet zo gelukkig. Voor hem is
de mode, ook de schoenenmode, veel meer in
ternationale dan een nationale aangelegenheid:
je maakt modeschoenen., of Je maakt ze niet.
,Als een schoen goed is, een bepaalde prijs
kost en modieus is, is 't niet belangrijk of hij
uit Nederland, Duitsland of Italië komt'.
Prognoses over de mode in schoenen? Ruud
Bresson zegt ietwat ontwijkend: ,Ach, wat
de hoofdlijnen betreft zit jc. natuurlijk ruim
een jaar vooruit te werlcen. Voor de rest valt
er weinig zinnigs over te zeggen, 't Modebeeld
is een cirkel, en aan de hand van marktkennis
ga je op zeker ogenblik van het ene punt naar
het andere punt in die cirkel. Dat zou bij
voorbeeld kunnen betekenen dat zelfs die on
praktische en onesthetische naaldhak op zeker
ogenblik terugkeert, 't Lijkt op dit moment
onzinnig, maar 't kan gebeuren'.
MET FOTO BIJSCHRIFT:
Schoenfabrikant Ruud Bresson (foto-inzet)
met schoenideeën voor zomer 1969: soepele
plateauzolen van een centimeter dik in kleu
rencombinaties blauw met wit of rood, zwart
lak of wit met rood, en beige met wit.
origineel te houden moeten SMS
wat opvallende accessoires mi J5
rode kniekousen bijvoorbeeld tb
jen ente
mouwen),
isiMto, u
-2 moderiiaS
toch wel wat laten schriklien. t
slaggeefster van AP was zo X',
indruk van de show van Vafentm
herenkleding dat zij schreef T'
centriciteit bereikte een lm$}
de manlijke mannequins Md»f>
up en geverfd haar terwijl m
meisjesmode paradeerden.
Er werden zoveel vrouwelijks ,u
gebruikt voor de herenlmkn ff.
textielhwhzen wél hebben moehT
en dat zij hun overschotten
vorig jaar hebben kunnen ruimen.
De gewaagdste creaties wen!/,
loond door Valentino die een*
mouwloze tuniek bracht weib
zag als een jurk. Hij was gemij
bruingele wolafgezet met
Sommige van de mannequins
zelfs een vilten lioed zoals iu«
ders hebben gedragen op km k
haarlokken. Baratra liet zijn m
mannequins zelfs beursjes win,'
leer dragen'.
Zij voegde er enigszins gemV'-jj
aan toe: Ondanks de woi/weMi
monstering zagen de modellen nJ
lijk uit', zodat na de broefc/wjjtei j
de vrouw ook de jurkjes voordifï
wel geaccepteerd schijnen te sijn, 1
O Een lipstick hoeft tegenw-,
slechts een namoelvjlcs zichtbaar
tje te zijn, en alle schoonhei®),,„I
beijveren zich dan ook om fcr J
eens gepaste namen bij te
Ion heeft die wedstrijd wel jh«»J
Een lipstick kreeg de naam: ,te
Misschien nog mooier werd'km
gende naam: nothing /rosled', W,
alles beter dan weer een andm i»|
,Sioeet Potato'.
Om nog even in dat
sfeertje van de huidverzorglm
schoonheidswereld te blijven: mi
bijzondere, amberkleurige, domid
ge, gewichtloze, meest' unieks k
verzorgende crème' aan te tm
heeft men nogmeer pijlen en gL
ver op de boog: ,De eerste Ikv,
rante nachtcrème' bestaat mi
tische oliën die gewonnen Morin?
Avodado, sesam, druiven en perV;>,
Deze en nog vele andere hoq,r;
same oliën zijn de natuurlijk i»
diënten van deze nieuwe nacWnl,
9 in plaats van de
en andere rinkelende accejsoirai
in de voorjaars- en zomermii i,
grote plaats hebben ingenotm. l»
de vnntermode 1969-i910 is faj
lange shaivls. Ze worden om fófe
of schouders geslagen, ze icoritiii
ceintuur gébruikt en ze wmiai:
de mannequins gebruikt om «U
ïemaal in te wikkelen. De JatijptJis
horen van dezelfde stof als ii y;i
te zijn, maar mag wel één o/'b
nuances van kleur verschillen.
Los tweemaal de normale hoeveelheid Moccona op in
warm water. Voeg suiker naar smaak toe. Vul een hoog
glas met ijsblokjes. Voeg nu de opgeloste Moccona toe.
Wat stijf geklopte slagroom erop. Maak het gezellig f"el
een snufje cacaopoeder op de slagroom... en u hebt een
verfrissende IJSCONA!
lekker-pittige koffie... x®,
van Douwe Egberts w
Voor fervente theedrinkers die wel
eens iets anders t Allen dan het tradi
tionele zetsel-zonder-meer zijn er ge
noeg uitwijkmogelijkheden. De kop
thee met een schijf citroen is na
tuurlijk al een oude bekende, maar ook
een schijfje sinaasappel schijnt het in
thee heel goed te doen. Steek er eerst
een paar krwidnageltjes in, leg de si-
naasappelschijven in kopjes of thee
glazen en giet dan de thee erop. An
dere experimenten: schijfjes perzik in
de thee, een snuifje kruizemunt (zeer
met mate) in de theepot, en voor de
liefhebbers van zoet wat honing in-
plaaits van suiker in de thee. Voor he
te dagen: Ijsgekoelde thee, met stuk
jes citroen of blokjes ananas, stukjes
meloen of marasMnokersen.
9 Mensen voelen zich blijkbaar liet
veiligst wanneer ze per trein op va
kantie gaan. Dat zou tenminste kun
nen blijken uit een in Frankrijk ge
houden enquête: ruim vier proctjit
van de ondervraagden is een beetje
bang tijdens ren treinreis, zesentwin
tig procent is onrustig tijdens de va
kantiereis. per auto en iets meer dan
zesentwintig procent wordt bekropen
door een gevoel van vrees bij het be
stijgen van de vliegtuigtrap. Toch pre
fereert meer dan vijftig procent het
vliegtuig als vervoermiddel voor een
lange reis, terwijl (volgens Elle)
slechts negentien procent de auto als
favoriet vervoermiddel noemt. Trein
en boot worden door ongeveer veer
tien procent vwn ds ondervraagden ge
prefereerd. Ondanks vliegvrees en an
dere angstgevoelens slaat de weeg
schaal duidelijk door naar de kant
van com,fort en tijdbesparing.
9 Bent u de kleurencombinatie rood-
wit-blauw nog niet beu? Het mag,
ook deze zomer, nog steeds gezien wor-