MOCCONA Elke dag nagels vijlen betekent einde van veel ,nagel-misére' CULINAIR AVONTUUR schoenenmode maken in nederland betekent ogen wijd open houden' Warme dag? Maak eens 'n IJscona... 'n pittige verfrissing! Zo gebeurd. VAN EN VOOR HAAR Zaterdag 2 augustus 1969 en (voor het naar bed gaan) inwrijven met wat manicure- olie of -creme is voldoende. Elke dag vijlen betekent vaak het einde van veel nagelmisere. Kleine haakjes en barstjes die het begin zijn van gescheurde en gebroken nagels krij gen dan geen kans, de nagel komt bovendien sneller en beter ,in model'. Gebruik e'en goede vijl, niet zo'n grof exemplaar dat eerder in de gereedschapskist thuis hoort, maar een zoge naamd diamant-vijltje of de dunne soepele vijltjes van schuur papier. De bekende merken nagellak hebben allemaal wel een goede manicure-olie of -creme voor de verzorging van nagels en nagelriemen. Er zijn tegenwoordig ook speciale nagelverste vigers in de handel waarvan men weliswaar geen wonderen van de ene dag op de andere kan verwachten, maar die bij dagelijks gebruik toch na enkele weken al resultaten geven. En er is een huishoudmiddel dat nog altijd onovertroffen is voor de verzorging van nagels en handen: eenmaal per week een badje in lauwe olijfolie. Verwarm de olie in een warmwaterbad en giet ze na gebruik in de fles terug voor de volgende beurt. Eengoed uitgebalanceerde voeding doet ook al een heleboel voor de nagels. Schoonheidsspecialisten raden wel eens een OUDERWETS OLIEBADJE: ALTIJD GOED IN NOODGEVALLEN: NAGELS UIT EEN DOOSJE De mooiste nagels komen tegenwoordig uit een doosje. Kunst nagels, onberispelijk van kleur en vorm en dit seizoen ook te koop in progressieve tinten als groen, blauw en paars. Een leuke vinding die huisvrouwtjes met .afgewassen' han den een avond lang de illusie van tien verzorgde vingers kan geiven en in noodgevallen een gebroken of gescheurde nagel met de mantel der liefde bedekt. Niet iets voor elke dag, die namaaknagels (behalve dan misschien voor mannequins en fotomodellen). Men moet er echt wel even voor gaan zitten om ze te monteren, boven dien kan het veelvuldig gebruik van bepaalde soort kunst nagels de naaste omgeving van de nagel wel eens gaan irri teren. Wie permanent goed-uitziende nagels wil hebben, kan beter beginnen met het in conditie brengen van de eigen nageltjes. Want er is heel wat .nagel-misere' in deze wereld, maar een flink deel van de ellende is terug te brengen op een tekort aan verzorging. Eenmaal per week knippen en nagels vijlen, oude lak afha len en nieuwe opbrengen: het lijkt heel aardig, maar het is wel een minimum-programma voor de vingertoppen! Elke dag nagels verzorgen is heel wat effectiever en kost maar weinig tijd- Knippen is dan niet nodig, even bijvijlen .gelatinekuur' aan om slappe nagels steviger te maken. Om misverstanden te voorkomen: het is niet de bedoeling dat u die gelatine erop smeert, maar inneemt. Een lepeltje per da.g, opgelost in vrachtendrank, pudding, of vla, en dit ver scheidene weken volhouden! Voor de huisvrouwen zijn de moderne was- en afwasmiddelen vaak de grote boosdoeners bij d'e afbraak van de nagels. Er zijn nu afwasmiddelen met .nagelversterkende' bestanddelen, maar van dit predikaat moet men ook al weer niet teveel verwachten. Beter is het om zelf eens een tijdje te experimen teven met verschillende merken afwasmiddelen, het ene is beslist milder voor de nagels dan het andere. De beste op lossing is natuurlijk het gebruik van rubber huishoudhand- schoenen bij was en afwas. Vrouwen die altijd roepen dat ze op die manier niet kunnen werken zouden het toch eens moeten proberen: het went snel. Wie heel erg sukkelt met brosse en brekende nagels kan ook bij het .droge' hulshoudwerk een paar handschoenen aantrekken. Geen rubberhandschoenen maar een paar oud® stoffen exemplaren. Bij karweitjes als bedden opmaken, meu bels verplaatsen en het stofvrij maken van .moeilijke' hoek jes worden op die manier heel wat nageltoppen gespaard. 0 KERSENDESSERT Was 750 kersen en knip de steeltjes tot op de helft af. Leg de kei. in een pan, strooi er een laagje witte basterdsuiker over en giet t zoveel (eenvoudige) rode wijn op, dat de kersen net onder staan ei stuif er wat kaneel over. Leg een deksel op de pan en zet deze op een zeer zacht vuurtje. Laat de kersen In ongeveer J0 minuten nel tegen de kook aan komen en houdt ze zo ongeveer 5 minuten. Laat ze in het vocht afkoelen. Giet het vocht eraf en laat dit tot ongeveei twee-derde van de hoeveelheid inkoken. Voeg er dan 2 lepels rode- bessengelei (uit een potje) aan toe en giet dit weer over de kersen. Garneer dit nagerecht met wolkjes stijfgeslagen eiwit of slagroom en geef er biscuitjes bij. VAKANT1ESANDWICHES Als u een lange rit in de auto voor de boeg hebt, is het verstandig een pakje smakelijke, voedzame, maar vooral licht verteerbare sand wiches bij u te hebben, die gemakkelijk uit het vuistje gegeten kunnen v/orden, v/aar men geen dorst van krijgt en die de kleine rustpauze (u weet toch, dat u na elke twee uur rijden een kleine pauze moet nemen, voor uw veiligheid en die van anderen) kunnen opluisteren, Bestrijk dunne boterhammetjes met een van de volgende smeerseltjes; roer 100 gr. boter zacht, voeg er 4 fijngemaakte hardgekookte eieren aan toe, 2 lepels zure room, zout, peper en fijngehakt bieslook oi peterselie. Roer 100 gr. boter zacht, voeg er een theelepeltje mosterd aan toe. 2 fijngehakte hardgekookte eieren, 2 fijngehakte augurkjes. Kan ge varieerd v/orden door in plaats van eieren fijngesnipperde ham te nemen, lichtgekruid met wat fijngewreven majöraan. Roer 100 gr. boter zacht en voeg er 125 gr. kwark aan toe, theelepel paprika, fijngeraspt uitje, theelepeltje mosterd. En neem op warme dagen in de isoleerfles koude zwarte koffie mee, niets is zo ver frissend en opwekkend. 9 KIPCASSEROLE UIT TRINIDAD Hak een flinke ui, snijd een halve komkommer in blokjes en een handjevol worteltjes in plakjes. Voeg er 100 gr. champignons aan toe. Leg dit alles in een kom, giet er kokend water op, laat vijf minuten staan en giet het water eraf. Snijd een braadkip in stukken (u kunt voor dit gerecht ook magere klppepoelet gebruiken) en bak die zachtjes In hete olie en boter tot ze bruin zijn, ongeveer een kwartier. Voeg er dan de groenten bij, wat zout en paprika en laat dit zachtjes verder sudderen tot de stukken kip gaar zijn. Rooster 4 lepels ge pelde en van vliesjes ontdane amandelen en strooi die over de kip met groenten. U kunt hierbij rijst eten of gebakken aardappelen. 9 VICHYSSOISE Een wereldberoemde soep, gecreëerd door de Franse chef Louis Diat bij de opening van het super-luxueuze dakrestaurant van het Ritz-Carl- ton hotel in New-York in 1910. Het was toen zeer heet, vandaar dat er een ijsgekoelde soep geserveerd werd. Nog steeds geldt een vlchyssoise in Amerika als heel verfjjnd. Probeer het op een warme dag. Fruit 2 preien en een uitje In boter heel licht geel. Voeg er 2 grote In plakjes gesneden rauwe aardappelen bij en 1 liter klppe- bouillon. Laat dit ruim een half uur koken. Wrijf dan alles door een zeef. Voeg zout toe, een kwart liter melk en wat room. Breng even aan de kook en draai dan onmiddellijk het vuur uit. Voeg dan enkele lepels half opgeklopte slagroom toe en laat de soep door en door koud worden. Strooi er fijngeknipt bieslook over. WINA BORN RUUD BRESSON, SCHOENFABRIKANT: De moderne schoen wordt een weggoolpro- üukt, Is dat eigenlijk al. Niet alleen omdat de modetendensen zo snel verouderen, ook door de hoge prijzen van de reparaties. Maar al wordt het een weggooiprodukt, dan mag de kwaliteit nog niet minder worden', zegt Ruud Bresson. Hij is 25 jaar, schoenfabri kant in Tilburg en het etiket dat hem veel vuldig wordt opgeplakt is dan ooit dat van .jongste schoenfabrikant van Nederland'. Ruud Bresson laat zich dat predikaat zon der veel commentaar aanleunen, hij heeft het te druk met schoenen. Met het brengen van goede modieuze schoenen die met het buiten landse produkt moeten kunnen concurreren. Want weliswaar bestaat ruim zestig procent van het totaal aantal schoenen dat in Neder land wordt verkocht uit Nederlandse produk- ten, maar d'e import neemt toe. Voor de Ne derlandse schoenfabrikanten een teken aan de wand: ze zullen meer dan ooit attent moe ten zijn op het modieuze aspect van hun schoenen. Bij de vrouw van vandaag gaat een paar schoenen niet meer iaren, maar hoogstens maanden mee. Mode, ook schoenenmode, kan op korte termijn zo drastisch veranderen dat het nieuwe van vorig seizoen nog geen jaar later volkomen uit de tijd is. In de prak tijk betekent het dat de moderne schoen inder daad vaak een weggooischoen is. En dan lijkt het voor de hand te liggen dat zo'n schoen voortaan wel wat minder van kwaliteit en wat goedkoper zou mogen zijn. Bresson die de leiding heeft van een op volle toeren draaiende schoenfabriek die binnen en kele jaren uit een vijfenveertig jaar oude pan- toffelfabriek groeide, gelooft niet in die min dere kwaliteit. ,Bij schoenen is er namelijk geen tussenweg-. Een schoen is goed, en dan scheurt hij niet, of hij is slecht en dan scheurt hij wel. Misschien na drie weken, misschien na zes weken, maar hij gaat ka pot. Je kunt geen schoen maken die, op ba sis van dat weggooi-ddee, precies het vereiste aantal maanden meegaat'. Als coördinator van de collecties houdt hrj zich sterk bezig met het- mode-aspect van zijn schoenen. Schoenenmode maken is voor hem ,het resultaat van combineren en dedu ceren. Je vormt je mening aan de hand van wat je ziet en hoort. De invloed van de ltle- dingmode is natuurlijk heel steile. En de jeugd is en blijft het uitgangspunt. Die geeft op het ogenblik de toon aan. 't Is een geweldi ge inspiratiebron en volgens mij blijft dat voorlopig zo'. Die jeugd is trouwens eeD belangrijke afne mer van het produkt. Het landelijk gemid deld verbruik van damesschoenen is op het ogenblik in Nederland iets meer dan twee. paar per hoofd per jaar, maar tieners en twennies nemen naar schatting drie vier paar per jaar voor hun rekening. Goedkope schoenen voor die jongeren? .Beslist niet', meent Ruud Bresson. ,Ze zijn zeker bereid om tot prijzen in de buurt van dertig gul den te gaan. Soms nog wel hoger, als ze iets speciaals zl'en dat ze willen hebben'. Hij is een van de weinige Nederlandse schoen fabrikanten die zich bezig houdt met het ma ken van tussencollecties (dat moet wel als je aan. mode doet'). Hij is er ook van over tuigd dat de Nederlandse schoenindustrie heel best een produkt lean leveren dat de bena ming .modeschoen' verdient. ,Maar dat bêtekent wel', zegt Ruud Bresson, ,dat je tussentijds op speciale dingen moet kunnen inhaken. Je moet snel kunnen beslis sen, het vermogen hebben om zeer snel iets nieuws te brengen je leunt niet een week stil gaan zitten. Een schoenfabrikant die mee wil moet dag en nacht zijn ogen open houden'. Met het begrip Nederlandse schoenenmode' is hij overigens niet zo gelukkig. Voor hem is de mode, ook de schoenenmode, veel meer in ternationale dan een nationale aangelegenheid: je maakt modeschoenen., of Je maakt ze niet. ,Als een schoen goed is, een bepaalde prijs kost en modieus is, is 't niet belangrijk of hij uit Nederland, Duitsland of Italië komt'. Prognoses over de mode in schoenen? Ruud Bresson zegt ietwat ontwijkend: ,Ach, wat de hoofdlijnen betreft zit jc. natuurlijk ruim een jaar vooruit te werlcen. Voor de rest valt er weinig zinnigs over te zeggen, 't Modebeeld is een cirkel, en aan de hand van marktkennis ga je op zeker ogenblik van het ene punt naar het andere punt in die cirkel. Dat zou bij voorbeeld kunnen betekenen dat zelfs die on praktische en onesthetische naaldhak op zeker ogenblik terugkeert, 't Lijkt op dit moment onzinnig, maar 't kan gebeuren'. MET FOTO BIJSCHRIFT: Schoenfabrikant Ruud Bresson (foto-inzet) met schoenideeën voor zomer 1969: soepele plateauzolen van een centimeter dik in kleu rencombinaties blauw met wit of rood, zwart lak of wit met rood, en beige met wit. origineel te houden moeten SMS wat opvallende accessoires mi J5 rode kniekousen bijvoorbeeld tb jen ente mouwen), isiMto, u -2 moderiiaS toch wel wat laten schriklien. t slaggeefster van AP was zo X', indruk van de show van Vafentm herenkleding dat zij schreef T' centriciteit bereikte een lm$} de manlijke mannequins Md»f> up en geverfd haar terwijl m meisjesmode paradeerden. Er werden zoveel vrouwelijks ,u gebruikt voor de herenlmkn ff. textielhwhzen wél hebben moehT en dat zij hun overschotten vorig jaar hebben kunnen ruimen. De gewaagdste creaties wen!/, loond door Valentino die een* mouwloze tuniek bracht weib zag als een jurk. Hij was gemij bruingele wolafgezet met Sommige van de mannequins zelfs een vilten lioed zoals iu« ders hebben gedragen op km k haarlokken. Baratra liet zijn m mannequins zelfs beursjes win,' leer dragen'. Zij voegde er enigszins gemV'-jj aan toe: Ondanks de woi/weMi monstering zagen de modellen nJ lijk uit', zodat na de broefc/wjjtei j de vrouw ook de jurkjes voordifï wel geaccepteerd schijnen te sijn, 1 O Een lipstick hoeft tegenw-, slechts een namoelvjlcs zichtbaar tje te zijn, en alle schoonhei®),,„I beijveren zich dan ook om fcr J eens gepaste namen bij te Ion heeft die wedstrijd wel jh«»J Een lipstick kreeg de naam: ,te Misschien nog mooier werd'km gende naam: nothing /rosled', W, alles beter dan weer een andm i»| ,Sioeet Potato'. Om nog even in dat sfeertje van de huidverzorglm schoonheidswereld te blijven: mi bijzondere, amberkleurige, domid ge, gewichtloze, meest' unieks k verzorgende crème' aan te tm heeft men nogmeer pijlen en gL ver op de boog: ,De eerste Ikv, rante nachtcrème' bestaat mi tische oliën die gewonnen Morin? Avodado, sesam, druiven en perV;>, Deze en nog vele andere hoq,r; same oliën zijn de natuurlijk i» diënten van deze nieuwe nacWnl, 9 in plaats van de en andere rinkelende accejsoirai in de voorjaars- en zomermii i, grote plaats hebben ingenotm. l» de vnntermode 1969-i910 is faj lange shaivls. Ze worden om fófe of schouders geslagen, ze icoritiii ceintuur gébruikt en ze wmiai: de mannequins gebruikt om «U ïemaal in te wikkelen. De JatijptJis horen van dezelfde stof als ii y;i te zijn, maar mag wel één o/'b nuances van kleur verschillen. Los tweemaal de normale hoeveelheid Moccona op in warm water. Voeg suiker naar smaak toe. Vul een hoog glas met ijsblokjes. Voeg nu de opgeloste Moccona toe. Wat stijf geklopte slagroom erop. Maak het gezellig f"el een snufje cacaopoeder op de slagroom... en u hebt een verfrissende IJSCONA! lekker-pittige koffie... x®, van Douwe Egberts w Voor fervente theedrinkers die wel eens iets anders t Allen dan het tradi tionele zetsel-zonder-meer zijn er ge noeg uitwijkmogelijkheden. De kop thee met een schijf citroen is na tuurlijk al een oude bekende, maar ook een schijfje sinaasappel schijnt het in thee heel goed te doen. Steek er eerst een paar krwidnageltjes in, leg de si- naasappelschijven in kopjes of thee glazen en giet dan de thee erop. An dere experimenten: schijfjes perzik in de thee, een snuifje kruizemunt (zeer met mate) in de theepot, en voor de liefhebbers van zoet wat honing in- plaaits van suiker in de thee. Voor he te dagen: Ijsgekoelde thee, met stuk jes citroen of blokjes ananas, stukjes meloen of marasMnokersen. 9 Mensen voelen zich blijkbaar liet veiligst wanneer ze per trein op va kantie gaan. Dat zou tenminste kun nen blijken uit een in Frankrijk ge houden enquête: ruim vier proctjit van de ondervraagden is een beetje bang tijdens ren treinreis, zesentwin tig procent is onrustig tijdens de va kantiereis. per auto en iets meer dan zesentwintig procent wordt bekropen door een gevoel van vrees bij het be stijgen van de vliegtuigtrap. Toch pre fereert meer dan vijftig procent het vliegtuig als vervoermiddel voor een lange reis, terwijl (volgens Elle) slechts negentien procent de auto als favoriet vervoermiddel noemt. Trein en boot worden door ongeveer veer tien procent vwn ds ondervraagden ge prefereerd. Ondanks vliegvrees en an dere angstgevoelens slaat de weeg schaal duidelijk door naar de kant van com,fort en tijdbesparing. 9 Bent u de kleurencombinatie rood- wit-blauw nog niet beu? Het mag, ook deze zomer, nog steeds gezien wor-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1969 | | pagina 14