PREIPROL EN PEEKLUTS GAAN ERIN ALSPAPTAART PRIJZEN EN VERWEER TERNEUZEN EN ,DE LEEUWTJES' ext™ ~4> veot/wewKot/T M. A. AALBREGTSE (77) STELDE CADZANDS KOOKBOEK SAMEN WOENSDAG 1<? MAART 1969 ZEEUWSCH-VLAANDEREN Er werd in het oude Land van Cadzand heel wat gaar gestoofd op de ,plattebuis'..~ Niet alle dingen zijn in prijs verhoogd, nee, troost u, het zijn alleen maar de zaken die we elke dag nodig hebben om onze gezinnen en onszelf op een verant woorde sociale manier in stand te houden. Anders niets dus dat loopt nogal los, vindt u niet Een knies oor die kijkt op een huurverhoginkje van zes procent of struikelt over het besluit dat er geen enkele verdere fiscale tegemoetkoming van het loon dat de gehuwde werkende vrouw verdient zal plaatsvinden. Er wordt ruin.e aandacht aan de prijsverhogingen be steed, de overheid doet het, er is een prijzendebat in de tweede kamer geweest, de consumentenorganisa ties en de vakbeweging doen het ook. Bij al die aan dacht wordt mijns inziens één ding ridicuul gesteld, namelijk, dat de huisvrouw prijsbewust moet kopen Ridicuul en onmogelijk, omdat wij zo langzamerhand, zo niet prijsbevnisteloos zijn. dan toch wel aan een zekere prijzenblindheid gaan lijden. Er wordt van ons verlangd, dat we de prijzen in verschillende zaken gaan vergelijken. Deze opgave wordt aan ons gesteld, of door mannen die zelf geen flauw idee hebben van het feit dat inkopen voor de meeste vrouwen in de meeste gevallen al lang geen pretje meer is, of door vrouwen die hun inkopen niet zelf moeten verrichten. Stelt u zich voor: eerst alle winkels afhollen en daar uiteraard zonder er een cent te besteden gaan kijken wat alles kost. We moeten dan natuurlijk wel een blocnote bij ons dragen om de prijzen te no- teren. Dan moeten we ook nog rekening houden met Ie periodieke reclame-aanbiedingen, waardoor een ar tikel de ene week bij winkelier A, de andere bij winke lier B iets goedkoper is. En ja hoor, thuisgekomen gaan we dan prijsbewust al die prijzen vergelijken. Eer we hier mee klaar zijn, is waarschijnlijk a,lles wat wij in de voorraad thuis hadden opgegeten, en zijn we -.elf rijp voor consult bij een psychiater. Onze half ver hongerde niet-prijsbewuste echtgenoten en huisgeno ten zullen dan voor aanvulling van de voorraad moeten zorgen en ik wed, dat ze dit zullen doen op de voor hen meest gemakkelijke en dichtsbijzijnde manier. Wont, ziet u, het wonderlijke is, dat met de consument mij allemaal worden bedoeld, maar voor de noodzake lijke en verantwoorde of met-verantwoorde gezinsuit gaven wordt uitsluitend en alleen de huisvrouw de verantwoording in de schoenen geschoven. Kreten als: JJe koper is de sterkste, doch hij weef hef nief en. .de consument is niet zo machteloos als hij denkf, zijn maar in zeer incidentele gevallen van toepassing. Ze gelden alleen voor aankopen waarmee men niet over écn nacht ijs gaat. Wanneer men gebruiksvoorwerpen zoals meubels of technische hulpmiddelen moet aan schaffen, dan getuigt het alleen maar van uitgespro ken domheid en onnozelheid als men dat. via deurcol- portage doet. De aanschaf van deze gebruiksvoorwer pen die dienst moeten doen op langere termijn ver- langt enige voorbereiding en voor deze dingen is het kopen meestal nog wel een prettige bezigheid. Daar komt nog werkelijk eerst kijken en keuren aan te pas en van merkgebruiksvoorwerpen liggen de prijzen even hoog en is alleen de korting die de detaillist geeft onderwerp van overweging. Niet alleen de kor ting, doch zeer zeker ook de service. Over de oorzaak van de prijsspiraal wordt nu al maanden naarstig gediscussieerd. Niet alleen door de btw (welke huisvrouw weet precies wat deze woor den betekenen?maar ook door rekenfouten, de totale prijsstijging is opgebouwd wat een prachtig woora voor zulk een vervelende zaak uit acht verschillende factoren. Althans volgens minister De Block van eco nomische zaken. Zegt het u iets f Zegt het u iets als ii de mededeling in de krant leest, dat de prijzen de eerste helft van januari met drie en een halve pro cent zijn gestegen Er wordt ook gesproken over kwaliteitsverandering van diverse goederen, met name in de textielsector in plaats van prijsverhoging. Dit zullen we dan wel aan den lijve gaan ondervinden Wal de huisvrouw heel secuur weet, zonder dat er één econoom aan te pas komt is dat haar gezinsbudget kleiner wordt, dat zij met haar geld minder kan doen en haar zal het bewijs moeten worden geleverd of zij dit kan opvangen door een loonstijging. De maat regelen die ons worden aanbevolen om onze macht als consument tot uitdrukking te laten komen zijn onder andere, veranderen van winkelier. Maar, als we dat doen, dan moet dat toch minstens wekelijks ge beuren, met, op de achtergrond, de witte jas van de psychiater, zie boven. Schrijven naar de economische controle dienst, maar dan moeten we wel eerst zeker zijn dat we met onze klachten goed zitten, anders is ook dit nutteloos. Alweer een karweitje met als toekomstbeeld de witte jas. We kunnen schrijven nan de consumentenbond en we kunnen dit ook nog doeh naar de door ons gekozen volksvertegenwoordigers, met andere woorden, de kamerleden. Keus genoeg dus. Maai ik begin er niet aan. Ik laat de prijsbeheersing over aan de 250 mannen, ja, natuurlijk mannen, van de economische controledienst, zij worden er tenslotte voor betaald de- duizend en één artilcelen op hun prijs te testen. Speciaal in de consumptieve sector lijkt mij dit een aardig karweitje. Ze moeten er dan wel op letten, dat ze geen enkele winkel overslaan, want. wat in de ene zaak niet is, kan in de andere snel komen. Verder is het wachten dan nog op een algemene prijsstop uitgevaardigd door de regering, met de uit voering waarvan ik het toezicht van harte aanbeveel aan bovengenoemde dienst. OOST BURG Hebt u al eens preiprol gegeten, peekluts of paptaart? Sommige mensen zijn wég van scheiwei en stroop- jannever met vosse-zopp'n valt trouwens ook niet te versmaden! In Oostburg woont een man die je al die lekkernijen regelmatig voor kunt zetten: de heer M. A. Aalbregtse (77oud-gemeen tesecretaris en een erkend folklore-deskundige. Wie niet begrijpt wat preipraJ peekluts of aiozie-kass'n betekenen, kan te rade gaan bij zijn boekje .Kezanse kost', dat eerstdaags ver- sdhijnt bij de Oostburgse uitgeverij Pi eters. Aalbregtse maakte er eer .kookboek voor het Land van Cad zand' van. Drie jaar lang verzamelde hij via gesprekken met tientallen mensen een schat aan streekgereeh- ten, historische baksels en drankjes en gegevens over de gelegenheden waarbij ze werden gegeten or gedron ken. De directur van de provinciale WV, de heer J. P. de Regt. voor zag het boekje van een voorwoord Voornaamste motief voor het speur werk van de samensteller: ,Er ver dwijnt zoveel. Het eten nivelleert. Van een heleboel .eigen' dingen be leven we nu de allerlaatste editie. Verder wilde ik de mensen laten zien, dat die oude menu's best sma kelijk zijn. l Is gewoonte om je neus op te halen voor eenvoudige kost, maar dat vind ik niet terecht'. De directe aanleiding tot het schrij ven van het- receptenboek was de VW-folder van Oostburg uit 1963. Daarin vertelde de auteur Willem Enzinck in kort bestek iets over typisch Cadzandse gerechten als preiprol, peekluts en paptaart. Het intrigeerde Aalbregtse zo, dat hij met hulp van zijn vrouw (zélf een Cadzandse) onmiddellijk met naspo ringen begon. Daarbij ging hij uit van de normale samenstelling van de warme maaltijd: soep, groenten, aardappelen en vlees en een toetje. Verder kregen diverse gebaksoorten aandacht. Sociale toestand Toen het onderzoek eenmaal aan de gang was, bleek dat er in het .Land van Cadzand' nog vrij veel over oude recepten bekend is. Een aantal mensen blijkt ze zelfs nog regelmatig klaar te maken. Tij dens de gesprekken kwam Aalbregt se ook een massa te weten van de sociale toestanden rond 1900. Er be stond een brede kloof tussen de meer gegoede (landbouwers-)gezinnen en de werkende stand. Dit kwam in de eetgewoonten tot uitdrukking in de vetconsumptie. ,De landarbeiders waren meestal aangewezen op var kensvlees. Vrijwel elk gezin hield een varken. Een boer kon slachten wat hij wilde. Heel typerend is ook het feit, dat de arbeiders vaak bij 3e boerderijen om al afgetrokken heeblaren of koffie gingen. Die wer den dan nog een keer gebruikt. Het vrij vette menu compenseerde men vaak door het eten van karnemelkse- pap. In Aardenburg luidt nu nog de papklok' en als de bejaarden terug komen van een reis, krijgen ze per traditie karnemelksepap'. De heer Aalbregtse ontdekte ook, dat een belangrijk deel van de brood- en gebakproduktie zich concentreer de op de boerderijen. In een later stadium namen de bakkers deze taak volledig over, terwijl er mo menteel wéér een verschuiving aan de is: ten gunste van de broodfa- Typische streekge rechten zoals de paptaart, een koekachtig baksel, opgevuld met een soort pudding blijken bindingen te hebben met België en Noord-Frankrijk. De heer Aalbregtse: In Noord- Frankrijk ontdekte ik eveneens een type .paptaarten'. Daar noemde men het echter .rijstkoeken'. En dat klopt weer met het gegeven, dat ze hier in de streek vroeger ook uit rijstmeel werden vervaardigd- Wellicht heeft d.t gerecht te ma ken met de Hugenoten. Het wordt ook wel toegeschreven aan de Salz- burgers, die hier in de 18e eeuw zijn komen wonen. Zeker is, dat het al enkele honderden jaren bestaat. Een zelfde overeenkomst ontdekte ik bij de .kletskoppen', brosse, uiterst dun ne koeken, die je ondermeer ook in België vindt. Op meer plaatsen wor den ze natuurlijk fabrieksmatig ge maakt'. Typisch .Kezans' Wat verstaat hij nu onder typisch .Kezanse kost'? Aalbregtse is eer beetje voorzichtig: 't boekje moet tenslotte nog uitkomen en hij vindt het niet leuk als de mensen de in houd nu al weten. Enkeie gerechten wil hij wel noemen. Aiozie-kass'n bijvoorbeeld zijn uitgeholde uien (.horloge-kasten') en preiprol is een stamppot van aardappelen met pre;. Peekluts wordt op dezelfde manier gemaakt, maar dan vormen wortel tjes en aardappelen de ingrediënten Scheiwei (.schijnwljn') is een af- roomsel van karnemelk en wie sbroopjannever krijgt te drinken, wordt geconfronteerd met een meng sel van echte jenever en een zoete substantie. Aan de bereiding van vosse-zopp'n komt varkensvet te pas. Al deze gerechten (het wafelassor timent incluis.) en drankjes wor den klaargemaakt met specifieke in grediënten en geserveerd bij gele genheden die varieerden van een verjaardag tot een kermis of vee markt. Een belangrijk deel van de menu's fungeerde daarnaast als da gelijkse kost. VAN D'EE TOT HONTENISSE De heer M. A. Aalbregtse lust u preiprol? Eetbare souveniers Wat wil de heer Aalbregtse nu met zijn boekje vrij uniek overigens bere.ken .Li de eerste plaats geeft het een inventarisatie van wat er nog aan recc-p. ?n leeft in de streek. Mensen d:e dat willen kunnen aan de hand van mijn boek .Kezanse kost' klaarmaken. De aanwijzingen worden zowel in de streektaal als m het Nederlands gegeven. Aan de andere kant tracht ik restaurants en pensions te bereiken. Waarom ne- Tot na de tweede wereldoorlog was Terneuzen een stadje waar de land bouw een grote rol speelde. Vroeger kon men overal grote en kleine land bouwbedrijven vinden, tot zelfs in het oude stadsdeel. De ouderen weten ons nog de juiste plaats aan te wijzen waar vroeger het steedje van de heer F. Dekker aan de Nieuwediepstraat te vinden was. Op 17 augustus 1932 werd daar de eerste steen gelegd voor het gebouw Emanuël. Daarmee was het in de oude stad gedaan met de landbouw, want reeds eerder waren de verbindingsstraten, de Tholens- straat en de Donze Visserstraat aan gelegd. waardoor toen reeds vrijwel al de landbouwgrond verloren was ge- aan. Ging men de Axelsebrug over an vond men overal de landbouwer aan het werk. Vooral na de oorlog werd het beeld daar totaal veranderd. Ging men vroeger over de Baandijk naar Sluiskil, dan keek men links op een enorm veld met witte en rode kool van de heer Burger. Nu vinden we daar en op de Karperwei. de .Bloe- menbuurt'. De hofstede van .Pietje Tol', later Van Langevelde, moest plaats maken voor het verenigings gebouw ,De Schakel' en daar waar de gezusters Klaassen jaren hun werk deden, vinden we nu de Van Cant- fórtstraat, Jan van Rompustraat, enz. Aan de Oostkant van de Axelse- straat vonden we de grote bedrijven van Huijssen, De Regt, Zegers, Dek ker en het steedje van Ruben. Een van de meest bekende hofsteden is wel J>e Leeuwenhof' geweest. .De Leeuwenhor beter bekend als .De Leeuwtjes' moest in 1938 verdwijnen voor de uitbreicLng van onze stad Rusthuis .Scheldeoord' nam een groot stuk voor haar rekening en waar thans de Leeuwenlaan hgt, lag de toegang tot het bedrijf, terwijl de hofstede zelf ongeveer daar stond waar we thans het Wllhelminaplant- soen vinden. De laatste .baas' van deze zo bekende hoeve was de heer W. Dekker. De hoeve had haar naam te danken aan de beide leeuwtjes die op de hoge toegangspoort tot de Leeuwenhof stonden. Deze leeuwtjes die we thans .De Leeuwtjes' toen,.- nog aan het begin van de Leeuwen- laan vinden, zijn waarschijnlijk af komstig van .De Moffenschans', de vesting waarvan de laatste overblijf selen in 1680 werden gesloopt. De meeste bekendheid heeft deze hoeve gekregen door het bezoek dat konin- fm Victoria daar op 15 augustus 1852 racM. Op die dag ankerde het jacht in verband met de hevige storm op de rede van Terneuzen. De vorstin maakte toen, incognito, een rijtoer door Terneuzen en omgeving. De eer ste hoeve waar ze langs kwamen, na dat ze via de Axeisepoort, het Rave lijn en de Bedekteweg, Terneuzen hadden veriaten, was ,De Leeuwen hor van wed De FeJjtér-Vmke Hier werd halt gehouden om het bedrijf te bezichtigen. Nadat het gezelschap was teruggekeerd naar het jacht werd daar de koninklijke standaard gehesen; pas toen drong het tot de Temeuzenaars door wat een belang rijk bezoek aan onze stad was ge bracht. Dat de koningin van Engeland 't be zoek aan .De Leeuwtjes' niet vergat. bleek toen Maria Vinke later op het stadhiLS werd ontboden. Haar werd daar een kist overhandigd die een dankbetuiging en een verguld zilve ren beker bevatte. Op de beker waren de initialen V. R. (Victoria Regina) aangebracht. Op bijgaande foto zien we de mooie oprijlaan tot de hofste de met de beidé leeuwtjes op hun ho ge posten. We hebben hier ae Be dekteweg achter ons en links zien we de toegangsweg naar .het slachtveld' en Jiet Bosje', terwijl wij naar rechts in de richting van de Dekkerstraat en de .Voorbuurt'. zoals de Kerkhof laan werd genoemd konden gaan. Het waren mooie plekjes in ons oude Ter neuzen en her jammer dat ze moe sten verdwijnen. Ais we echter in de zomer op dezelfde plaats gaan staan, dan zien we die leeuwtjes nog met daarachter de mooie Leeuwenlaan. Niemand zal kunnen zeggen dat het er thans niet even mooi is. maar om dat we er dagelijks langs lopen zien we pas dat mooie als het verdwenen is. P. .J Baert. ....en de leeuwtjes (met de Leeuwenlaan) nu. men d:e n:et eens wat van die streekgerechtcn op het menu? 't Zijn ais het ware eetbare souve nirs. Ik weet overigens met of die opzet lukt. De mensen hebben ver moedelijk geen belangstelling voor deze kostjes. Maar valt te probe ren..^' Mevrouw Aalbregtse komt binnen. Ze serveert koffie en een schaaltje kletskoppen. Dun en lekker bros: zelfgebakken en zó uit de stopfles. Vast een vrouw die goed preiprol kan klaarmaken, denk je dan...

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1969 | | pagina 43