de potjes
en pannetjes
van
toussie
salomonson
MAX1-
MAN-
TELS
UIT
PARITS
VAN
EN
VOOR
HAAR
NA DE KUNST VAN HET KOKEN
ZATERDAG 27 JULI 1968
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
13
Fijne en eerlijke reclame voor voedsel maken'
Een aardige opgave voor een regenachtige zondagmiddag:
bedenk een goede Nederlandse vertaling voor het begrip
food-styling'Mevrouw Toussie Salomonson in Amsterdam
heeft het al vaak geprobeerd, maar het is haar tot nu toe niet
gelukt. Ondanks het feit dat zij de enige vrouw in Nederland
is die zich al verscheidene jaren bezig houdt met het werk dat
Jood-styling' heet.
,Het is een internationaal begrip', zegt Toussie Salomonson. ,Er is nog
altijd geen goed Nederlands woord voor gevonden'.
In de ruime lichte voorkamer van haar bovenhuis aan de Amsterdamse
Beethovenstraat zit ze op een poef. omringd door een verzameling
kleurige kookboekjes, folders, receptenkaarten en affiches met aan
lokkelijk opgemaakte schotels en eettafels. Allemaal voorbeelden van
food-styling: .idee, recepten, produktie en copyright Toussie Salo
monson.'
Mevrouw Salomonson heeft haar opleiding tot foodstylist in Amerika
gehad. ,Daar Is food-styling een vak dat zuiver bij de reclame, de copy
writing hoort. Het bestaat daar al heel lang. In Nederland staat het begrip
nog in de kinderschoenen'.
Zoekend naar een omschrijving van dit werk komt ze tot de volgende
karakteristiek: food-styling betekent voor mij reclame maken voor
voedsel, maar op een fijne en eerlijke manier. Dat klinkt misschien een
beetje kinderlijk, maar zo voel Ik het aan'.
KLEUR: BELANGRIJK
Food-styling blijkt oneindig veel meer te omvatten dan alleen maar een
in fraaie kleuren gefotografeerde maaltijd. .Maar de kleur is wel enorm
belangrijk', zegt Toussie Salomonson. Ze laat een reeks dia's van haar
werk zien. De kleuren gloeien warm op tegen het daglicht dat door de
grote ramen naar binnen valt. .Voedsel kun je alleen maar styleren In
kleuren. In zwart-wit doet het je niets'.
Haar handen maken beelden gebaren terwijl ze vertelt hoe deze kleur
rijke werkstukken tot stand komen. ,Je zou kunnen zeggen dat ik de
hele mise-en-scène voor de fotograaf verzorg. Etaleren is niet het juiste
woord. Ik modelleer zo'n tafereel als het ware. Als het gefotografeerd
is, moet het er heel smakelijk uit zien. Een vrouw moet die foto, dat
recept, kunnen proeven, maar ze moet vooral het gevoel krijgen:
ja, dat kan ik ook maken'.
Voordat het zo ver is, draaft Toussie Salomonson heel wat af om de
potjes en pannetjes te kopen die nodig zijn voor de entourage van het
gerecht of de levensmiddelen. Om ze te vinden winkelt ze in Amster
dam, Brussel of Parijs. Ze creëert een recept, ze kookt en ze zet de
resultaten in scène voor fotograaf Ludo Bergmans. ,Het klinkt misschien
allemaal erg eenvoudig, maar Je moet me zien rennen als ik met zo'n
opdracht bezig ben. Werktijden van negen tot zes uur zijn er niet bij.
Ik kan beslist niet werken op dagen dat er winkels gesloten zijn. Ik moet
uit die studio kunnen rennen om een pot|e, een pannetje of een bepaald
ingrediënt bij- te kopen als dat nodig Is".
TWEE HOBBIES
Mevrouw Salomonson heeft twee werkkringen die bovendien twee
hobbies betekenen. Ze verzorgt de public relations voor het Holland
Festival en heeft dus op dit ogenblik weer een brok druk maar onge
meen boeiend werk achter de rug. .Het Is een continu-baan, je bent er
wel het hele jaar mee bezig. Maar nu Is het de stille tijd'.
Na de kunst het koken: er zal na een korte vakantie weer volop werk
zijn op het terrein van het koken en de voedselreclame. In de van Dls-
hoeckserie komt binnenkort haar vijfde kookboekje uit: „De Israëlische
keuken'. Naast de opdrachten van cliënten zijn er heel wat eigen Ideeën
die op uitvoering wachten.
,lk heb ontzettend veel leuke onderwerpen in mijn hoofd', zegt de
vrouw die naast haar dubbele werkkring nog tijd heeft voor paardrijden
en zelf musiceren. .Koken is een rage geworden. Je zou een psycho
logische roman kunnen schrijven over wat de mensen allemaal inkopen.
Het wordt ook wel enorm gestimuleerd door de supermarkt en de re
clame. Het is jammer dat er zoveel snobisme Is en dat zoveel huls
vrouwen bepaalde kook-modes klakkeloos navolgen. Zoals die fondue-
parties destijds. Er werden zelfs fondue-parties met chocolade georgani
seerd, voor de kinderen. Daar moet je toch gewoon niet aan dénken'.
Voorlichting en reclame over voedsel en koken moeten de huisvrouw
animeren, vindt Toussie Salomonson. Ze laat buitenlandse kook-tijd-
schriften zien (recepten, kleurenfoto's en advertenties die één geheel
vormen), en .gefilmde recepten' waarin elke handeling van het recept
door een fotootje of tekeningetje wordt verduidelijkt.
.Zelft heb ik een soort adoptief vermogen om gerechten die ik ergens
eet, te,ontleden en te kunnen namaken. Soms lukt dat niet meteen. In
Parijs bijvoorbeeld hebben ze een speciale slasaus. Heel eenvoudig, en
toch kan Ik de Juiste smaak en samenstelling niet te pakken krijgen.
Maar ik kom er wel achter', verzekert foodstylist Toussie Salomonson.
Parijs en Rome wringen zich in al
lerlei bochten om moderedactrices,
inkopers en belangrijke cliënten een
gunstige indruk van haute couture
shows te geven. Nu al één belang
rijk huis Balenciaga) moest wor
den gesloten en nu de aandacht
zich meer en meer verplaatst van
de haute couture naar de exclusie
ve boutiques zien ook de grootmees
ters van de mode in dat hun roem
niet onsterfelijk hoeft te zijn. Bij
alle pogingen om het mode-gebeu
ren nieuw leven in te blazen horen
ook weer de lanceringen van maxi-
mantels. Na de viva maria-, de dok
ter Zjivago- en de Bonnie en Clyde-
mode beleven de kuitlange mantels
voor het derde seizoen hun reprise.
En ze zullen waarschijnlijk even
min als de vorige keren een succes
blijken. De maxi-mode, zo wordt
verwacht, zal zich beperken tot de
uitgesproken sportieve mantels. Bui
ten de sportieve sfeer blijven de
rokzomen kort, zowel van de man
tels als van de japonnen. Castillo
maakte zo'n lange jas: zwart en
militaristisch, compleet met een
witte koppelriem (van de Franse
oproerpolitie?en een officiers
kraag. Laarzen tot over de knie:
klaar voor de kou. Een andere
maxi-mantel is van Patou. Zijn
mannequins droegen er een bijbe
horende lange broek onder, het
laatste nieuws van het Parijse mo
defront. Patou koos voor dit geheel
een camelkleurige dubbelgeweven
gabardine. De knopen zijn van kro-
kodilleleer.
bent u een nagel-lakster? Dan is het
u ongetwijfeld wel eens opgevallen dat
flesjes nagellak al voor een gulden te
koop zijn, maar ook tegen een prijs die
vijf tot zes maal zo hoog ligt. De con
sumentenbond signaleert de resultaten
van een in Duitsland gehouden verge
lijkend onderzoek op dit terrein: een
lakbeurt met de duurste soort komt op
bijna twintig cent per keer, met de
godkoopste soort op iets meer dan drie
cent per keer. Voor de parelmoerlakken
variëren de kosten tussen bijna tweeën
twintig cent en ruim acht cent per keer.
Gewone lak dekt mooier dan parelmoer-
lak, maar de hechting is bij de parel
moerlakken beter. In buigzaamheid en
bestendigheid is tussen beide soorten
weinig verschil. Conclusie: slechte lak
is er niet en ook de goedkope lakken
kunnen goed zijn. Dat geldt ook voor
de zogenaamde removers: de dure fles
jes oplosmiddel zijn beslist niet beter
dan de goedkope, los gekochte aceton.
.Ze is blond, opgetogen, zachtzinnig
en heeft datgene dat de Engelse vrou
wen hebben die op de heuvels van Sus
sex wonen, een broek dragen, twaalf
uur per nacht slapen en de grasmachine
hanteren: ze ziet er gezond uit. Maar
die gezonde aanblik ligt niet alleen aan
haar stralend gezicht: die vloeit voort
uit haar innerlijk wezen en is de onbe-
vangen uitdrukking van een erfenis
waaraan men op het eerste gezicht een
Engelse herkent, een soort fabrieks
merk'.
Aldus Marie Claire over Mary Churcht
Aldus Marie Claire over Mary
Churchill, jongste dochter van Winston
Churchill en echtgenote van de nieuwe
Britse ambassadeur in Parijs, Chris
topher Soames. Mevrouw Soames-
Churchlll is, volgens Marie Claire, be
ducht voor vragen, publiciteit, cocktails,
vleierij, kletspraatjes, onbeduidende ge
sprekken, small talk', kortom: voor ,al
dat mondaine gedoe dat het onvermijde
lijke spel van de ambassades is*.
Pizza-bakker Camillo Calogero heeft
een schadevergoeding gekregen van
ruim driehonderdduizend dollar, omdat
hij tengvolge van een verkeersongeval
de plakken deeg voor de pizza's niet meer
op de juiste wijze omhoog kan gooien.
Volgens hotel Revue verdiende de 33-
jarige Italiaan die vijf jaar geleden naar
de Verenigde Staten emigreerde, per
week meer dan driehonderdzestig gul
den met het bakken van pizza's.
Belgen menen het ernstig met hun
huisdieren, zo mag men afleiden uit een
berichtje in Paris Match. Deze maand
wordt in België een speciaal kerkhof
voor huisdieren in gebruik genomen.
Plaats van deze laatste rustplaats voor
dieren: La Reid, in de buurt van Spa.
Dat het onderwerp vrouw en verkie
zingen' een diepgaande studie waard is,
blijkt uit een artikel in McCall's. Vol
gens de psychiatrische medewerker van
dit Amerikaanse maandblad kiezen
praatgrage en gezellige mouwen vaak
de kandidaat die een teruggetrokken en
zwijgzame indruk maakt. Dat zou komen
doordat deze vrouwen zwijgzaamheid en
gereserveerdheid verwarren met diep
en scherpzinnigheid. Masochistische
vrouwen kiezen de politicus die een ar
rogante en wraakzuchtige' indruk
maakt. Er zijn vrouwen die stemmen
op de man die haar het meest aan haar
vader doet denken, terwijl andere vrou
wen juist fel van leer trekken tegen
élke kandidaat die herinneringen op
wekt aan de autoriteire houding van
haar ouders. Deze vrouwen stemmen
vaak op de man die .onconventioneel en
rebels' lijkt, ook al leven zij zelf heel
conservatief en degelijk. Daarmee is
deze psychologische kous nog niet af.
Er blijken ook nog mouwen te zijn die
zichzelf haten' en derhalve stemmen op
de vertegenwoordiger van een groe
pering die (in religieus, sociaal of eco
nomisch opzicht) lijnrecht tegenover
haar eigen milieu staat. En de vrouw die
zich miskend voelt en denkt dat de
wereld haar niet begrijpt, heeft neiging
om te stemmen op de man die zij als
underdog" ziet.
Brokaatstoffen met kleine bloemmo
tief jes zijn .in' bij grote New Yorkse
modehuizen. Ze worden verwerkt tot
lange mouwloze vesten, te dragen over
dunne overhemdbloezes van witte zijde
of crepe met lange i
Tweehonderd specialisten op het ter
rein van plastische chirurgie, kosmeto-
logie, scheikunde en biologie zijn (vol
gens Marie Claire) verbonden aan het
instituut voor kosmetologie in Moskou.
Elke dag worden er vijftienhonderd
bezoekers ontvangen, dertig procent van
hen zijn mannen. Voornaamste doel:
verbetering van de huid.
Bekende schoenfabrikanten gunnen
de vrouw al een blik achter de scher
men van de herfstmode-in-schoenen. We
mogen verwachten dat de laarzen hoog
blijven en dat kleuren als bruin, olijf
groen en donkerrood hier de toon zullen
aangeven. Bij de schoenen nog altijd
comfortabele leesten, tamelijk forse
(soms afgeronde) vormen en lichtere
hakken Kleuren: bruin, cognactinten en
zwart dat zowel in mat als in lak wordt
gebracht
Wie een vleugje .Canadese keuken"
toil proeven kan dit doen met behulp
van een kleurig kookboekje dat ver
spreid wordt dooi het Canadees natio
naal verkeersbureau Men kat. er on
der meer uit leren dat in Quebec een
schat aan recepten te vinden is die op
de Franse keuken zijn gebaseerd. Heel
wat van die Frans-Canadese recepten
zijn meer dan driehonderd jaar oud en
in heel Canada beroemd. Uit de kust
provincies aan beide oceanen komen
reeksen vtsrecepten. uit Ontario onder
mee> een recept om koning te maken
zonder dat er bijen aan te pas komen.
Het boekje .Canadian cuisine" (dat in
het Engels is geschreven) bevat re
cepten uit alle provincies van het uit-
qestrekte Canada. Inlichtingen over de
ze uitgave: Canadees nationaal ver
keersbureau, Leidsestraat 67-71, Am
sterdam.