de potjes en pannetjes van toussie salomonson MAX1- MAN- TELS UIT PARITS VAN EN VOOR HAAR NA DE KUNST VAN HET KOKEN ZATERDAG 27 JULI 1968 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT 13 Fijne en eerlijke reclame voor voedsel maken' Een aardige opgave voor een regenachtige zondagmiddag: bedenk een goede Nederlandse vertaling voor het begrip food-styling'Mevrouw Toussie Salomonson in Amsterdam heeft het al vaak geprobeerd, maar het is haar tot nu toe niet gelukt. Ondanks het feit dat zij de enige vrouw in Nederland is die zich al verscheidene jaren bezig houdt met het werk dat Jood-styling' heet. ,Het is een internationaal begrip', zegt Toussie Salomonson. ,Er is nog altijd geen goed Nederlands woord voor gevonden'. In de ruime lichte voorkamer van haar bovenhuis aan de Amsterdamse Beethovenstraat zit ze op een poef. omringd door een verzameling kleurige kookboekjes, folders, receptenkaarten en affiches met aan lokkelijk opgemaakte schotels en eettafels. Allemaal voorbeelden van food-styling: .idee, recepten, produktie en copyright Toussie Salo monson.' Mevrouw Salomonson heeft haar opleiding tot foodstylist in Amerika gehad. ,Daar Is food-styling een vak dat zuiver bij de reclame, de copy writing hoort. Het bestaat daar al heel lang. In Nederland staat het begrip nog in de kinderschoenen'. Zoekend naar een omschrijving van dit werk komt ze tot de volgende karakteristiek: food-styling betekent voor mij reclame maken voor voedsel, maar op een fijne en eerlijke manier. Dat klinkt misschien een beetje kinderlijk, maar zo voel Ik het aan'. KLEUR: BELANGRIJK Food-styling blijkt oneindig veel meer te omvatten dan alleen maar een in fraaie kleuren gefotografeerde maaltijd. .Maar de kleur is wel enorm belangrijk', zegt Toussie Salomonson. Ze laat een reeks dia's van haar werk zien. De kleuren gloeien warm op tegen het daglicht dat door de grote ramen naar binnen valt. .Voedsel kun je alleen maar styleren In kleuren. In zwart-wit doet het je niets'. Haar handen maken beelden gebaren terwijl ze vertelt hoe deze kleur rijke werkstukken tot stand komen. ,Je zou kunnen zeggen dat ik de hele mise-en-scène voor de fotograaf verzorg. Etaleren is niet het juiste woord. Ik modelleer zo'n tafereel als het ware. Als het gefotografeerd is, moet het er heel smakelijk uit zien. Een vrouw moet die foto, dat recept, kunnen proeven, maar ze moet vooral het gevoel krijgen: ja, dat kan ik ook maken'. Voordat het zo ver is, draaft Toussie Salomonson heel wat af om de potjes en pannetjes te kopen die nodig zijn voor de entourage van het gerecht of de levensmiddelen. Om ze te vinden winkelt ze in Amster dam, Brussel of Parijs. Ze creëert een recept, ze kookt en ze zet de resultaten in scène voor fotograaf Ludo Bergmans. ,Het klinkt misschien allemaal erg eenvoudig, maar Je moet me zien rennen als ik met zo'n opdracht bezig ben. Werktijden van negen tot zes uur zijn er niet bij. Ik kan beslist niet werken op dagen dat er winkels gesloten zijn. Ik moet uit die studio kunnen rennen om een pot|e, een pannetje of een bepaald ingrediënt bij- te kopen als dat nodig Is". TWEE HOBBIES Mevrouw Salomonson heeft twee werkkringen die bovendien twee hobbies betekenen. Ze verzorgt de public relations voor het Holland Festival en heeft dus op dit ogenblik weer een brok druk maar onge meen boeiend werk achter de rug. .Het Is een continu-baan, je bent er wel het hele jaar mee bezig. Maar nu Is het de stille tijd'. Na de kunst het koken: er zal na een korte vakantie weer volop werk zijn op het terrein van het koken en de voedselreclame. In de van Dls- hoeckserie komt binnenkort haar vijfde kookboekje uit: „De Israëlische keuken'. Naast de opdrachten van cliënten zijn er heel wat eigen Ideeën die op uitvoering wachten. ,lk heb ontzettend veel leuke onderwerpen in mijn hoofd', zegt de vrouw die naast haar dubbele werkkring nog tijd heeft voor paardrijden en zelf musiceren. .Koken is een rage geworden. Je zou een psycho logische roman kunnen schrijven over wat de mensen allemaal inkopen. Het wordt ook wel enorm gestimuleerd door de supermarkt en de re clame. Het is jammer dat er zoveel snobisme Is en dat zoveel huls vrouwen bepaalde kook-modes klakkeloos navolgen. Zoals die fondue- parties destijds. Er werden zelfs fondue-parties met chocolade georgani seerd, voor de kinderen. Daar moet je toch gewoon niet aan dénken'. Voorlichting en reclame over voedsel en koken moeten de huisvrouw animeren, vindt Toussie Salomonson. Ze laat buitenlandse kook-tijd- schriften zien (recepten, kleurenfoto's en advertenties die één geheel vormen), en .gefilmde recepten' waarin elke handeling van het recept door een fotootje of tekeningetje wordt verduidelijkt. .Zelft heb ik een soort adoptief vermogen om gerechten die ik ergens eet, te,ontleden en te kunnen namaken. Soms lukt dat niet meteen. In Parijs bijvoorbeeld hebben ze een speciale slasaus. Heel eenvoudig, en toch kan Ik de Juiste smaak en samenstelling niet te pakken krijgen. Maar ik kom er wel achter', verzekert foodstylist Toussie Salomonson. Parijs en Rome wringen zich in al lerlei bochten om moderedactrices, inkopers en belangrijke cliënten een gunstige indruk van haute couture shows te geven. Nu al één belang rijk huis Balenciaga) moest wor den gesloten en nu de aandacht zich meer en meer verplaatst van de haute couture naar de exclusie ve boutiques zien ook de grootmees ters van de mode in dat hun roem niet onsterfelijk hoeft te zijn. Bij alle pogingen om het mode-gebeu ren nieuw leven in te blazen horen ook weer de lanceringen van maxi- mantels. Na de viva maria-, de dok ter Zjivago- en de Bonnie en Clyde- mode beleven de kuitlange mantels voor het derde seizoen hun reprise. En ze zullen waarschijnlijk even min als de vorige keren een succes blijken. De maxi-mode, zo wordt verwacht, zal zich beperken tot de uitgesproken sportieve mantels. Bui ten de sportieve sfeer blijven de rokzomen kort, zowel van de man tels als van de japonnen. Castillo maakte zo'n lange jas: zwart en militaristisch, compleet met een witte koppelriem (van de Franse oproerpolitie?en een officiers kraag. Laarzen tot over de knie: klaar voor de kou. Een andere maxi-mantel is van Patou. Zijn mannequins droegen er een bijbe horende lange broek onder, het laatste nieuws van het Parijse mo defront. Patou koos voor dit geheel een camelkleurige dubbelgeweven gabardine. De knopen zijn van kro- kodilleleer. bent u een nagel-lakster? Dan is het u ongetwijfeld wel eens opgevallen dat flesjes nagellak al voor een gulden te koop zijn, maar ook tegen een prijs die vijf tot zes maal zo hoog ligt. De con sumentenbond signaleert de resultaten van een in Duitsland gehouden verge lijkend onderzoek op dit terrein: een lakbeurt met de duurste soort komt op bijna twintig cent per keer, met de godkoopste soort op iets meer dan drie cent per keer. Voor de parelmoerlakken variëren de kosten tussen bijna tweeën twintig cent en ruim acht cent per keer. Gewone lak dekt mooier dan parelmoer- lak, maar de hechting is bij de parel moerlakken beter. In buigzaamheid en bestendigheid is tussen beide soorten weinig verschil. Conclusie: slechte lak is er niet en ook de goedkope lakken kunnen goed zijn. Dat geldt ook voor de zogenaamde removers: de dure fles jes oplosmiddel zijn beslist niet beter dan de goedkope, los gekochte aceton. .Ze is blond, opgetogen, zachtzinnig en heeft datgene dat de Engelse vrou wen hebben die op de heuvels van Sus sex wonen, een broek dragen, twaalf uur per nacht slapen en de grasmachine hanteren: ze ziet er gezond uit. Maar die gezonde aanblik ligt niet alleen aan haar stralend gezicht: die vloeit voort uit haar innerlijk wezen en is de onbe- vangen uitdrukking van een erfenis waaraan men op het eerste gezicht een Engelse herkent, een soort fabrieks merk'. Aldus Marie Claire over Mary Churcht Aldus Marie Claire over Mary Churchill, jongste dochter van Winston Churchill en echtgenote van de nieuwe Britse ambassadeur in Parijs, Chris topher Soames. Mevrouw Soames- Churchlll is, volgens Marie Claire, be ducht voor vragen, publiciteit, cocktails, vleierij, kletspraatjes, onbeduidende ge sprekken, small talk', kortom: voor ,al dat mondaine gedoe dat het onvermijde lijke spel van de ambassades is*. Pizza-bakker Camillo Calogero heeft een schadevergoeding gekregen van ruim driehonderdduizend dollar, omdat hij tengvolge van een verkeersongeval de plakken deeg voor de pizza's niet meer op de juiste wijze omhoog kan gooien. Volgens hotel Revue verdiende de 33- jarige Italiaan die vijf jaar geleden naar de Verenigde Staten emigreerde, per week meer dan driehonderdzestig gul den met het bakken van pizza's. Belgen menen het ernstig met hun huisdieren, zo mag men afleiden uit een berichtje in Paris Match. Deze maand wordt in België een speciaal kerkhof voor huisdieren in gebruik genomen. Plaats van deze laatste rustplaats voor dieren: La Reid, in de buurt van Spa. Dat het onderwerp vrouw en verkie zingen' een diepgaande studie waard is, blijkt uit een artikel in McCall's. Vol gens de psychiatrische medewerker van dit Amerikaanse maandblad kiezen praatgrage en gezellige mouwen vaak de kandidaat die een teruggetrokken en zwijgzame indruk maakt. Dat zou komen doordat deze vrouwen zwijgzaamheid en gereserveerdheid verwarren met diep en scherpzinnigheid. Masochistische vrouwen kiezen de politicus die een ar rogante en wraakzuchtige' indruk maakt. Er zijn vrouwen die stemmen op de man die haar het meest aan haar vader doet denken, terwijl andere vrou wen juist fel van leer trekken tegen élke kandidaat die herinneringen op wekt aan de autoriteire houding van haar ouders. Deze vrouwen stemmen vaak op de man die .onconventioneel en rebels' lijkt, ook al leven zij zelf heel conservatief en degelijk. Daarmee is deze psychologische kous nog niet af. Er blijken ook nog mouwen te zijn die zichzelf haten' en derhalve stemmen op de vertegenwoordiger van een groe pering die (in religieus, sociaal of eco nomisch opzicht) lijnrecht tegenover haar eigen milieu staat. En de vrouw die zich miskend voelt en denkt dat de wereld haar niet begrijpt, heeft neiging om te stemmen op de man die zij als underdog" ziet. Brokaatstoffen met kleine bloemmo tief jes zijn .in' bij grote New Yorkse modehuizen. Ze worden verwerkt tot lange mouwloze vesten, te dragen over dunne overhemdbloezes van witte zijde of crepe met lange i Tweehonderd specialisten op het ter rein van plastische chirurgie, kosmeto- logie, scheikunde en biologie zijn (vol gens Marie Claire) verbonden aan het instituut voor kosmetologie in Moskou. Elke dag worden er vijftienhonderd bezoekers ontvangen, dertig procent van hen zijn mannen. Voornaamste doel: verbetering van de huid. Bekende schoenfabrikanten gunnen de vrouw al een blik achter de scher men van de herfstmode-in-schoenen. We mogen verwachten dat de laarzen hoog blijven en dat kleuren als bruin, olijf groen en donkerrood hier de toon zullen aangeven. Bij de schoenen nog altijd comfortabele leesten, tamelijk forse (soms afgeronde) vormen en lichtere hakken Kleuren: bruin, cognactinten en zwart dat zowel in mat als in lak wordt gebracht Wie een vleugje .Canadese keuken" toil proeven kan dit doen met behulp van een kleurig kookboekje dat ver spreid wordt dooi het Canadees natio naal verkeersbureau Men kat. er on der meer uit leren dat in Quebec een schat aan recepten te vinden is die op de Franse keuken zijn gebaseerd. Heel wat van die Frans-Canadese recepten zijn meer dan driehonderd jaar oud en in heel Canada beroemd. Uit de kust provincies aan beide oceanen komen reeksen vtsrecepten. uit Ontario onder mee> een recept om koning te maken zonder dat er bijen aan te pas komen. Het boekje .Canadian cuisine" (dat in het Engels is geschreven) bevat re cepten uit alle provincies van het uit- qestrekte Canada. Inlichtingen over de ze uitgave: Canadees nationaal ver keersbureau, Leidsestraat 67-71, Am sterdam.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1968 | | pagina 13